1

subota, 5. ožujka 2016.

SAMO 1 SASTOJAK KOJEG SVI IMATE – Ovaj ruski recept liječi sve želučane bolesti

nar-kora

Opisaćemo kako u potpunosti izliječiti sve želučane tegobe prirodnim lijekom od samo 1 sastojka kojeg svi mogu lako nabaviti: liječi dijareju i salmonelozu za 5 sati, a čir na želucu, disbakteriozu crijeva i kolitis za 7 dana!

nar-kora
Radi se o patentiranom lijeku od osušene kore nara/šipka ruskog iscjelitelja G.I. Glubokog kojim je iscjeljivao još i sam Hipokrat.

1. Dizenterija, dijareja (i ostali želučani virusi), upala slijepog crijeva nestaju za 5 sati.
2. Salmoneloza – za 5 sati.
3. Čir na želucu – za 7 dana.
4. Disbakterioza crijeva – za 7 dana.

O čemu se radi?

Ne bacajte koru od nara ili šipka. Osušite je i čuvajte u kućnoj apoteci. Nevjerojatno sredstvo koje će vam pomoći kod svih želučanih infekcija i osloboditi vas crijevnih poremećaja, prenosi Zenskica.com.

Prava hitna pomoć bez lijekova!

U prosincu 1999. g. u ruskom listu “Ruski vesnik” (v 50-51 (444-445) objavljen je članak “Zaboravljeni Hipokrat i liječenje biljkama” ruskog travara G.I. Glubokog, gdje je napisan recept patentiranog sredstva za izlječenje dizenterije, proljeva, kolere, upale slijepog crijeva (bez kirurške operacije!), salmoneloze – uvarkom od suhih kora nara ili šipka za 5 sati!

Pri patentiranju lijeka (1996. g) prethodila je obavezna provjera u medicinskoj ustanovi i njegova sposobnost inhibicije patogene bakterije “in vitro”.

Slijedi članak i recept za pojedine bolesti i tegobe iz gore spomenutih novina preveden s ruskog jezika.

Čudotvorni recept ruskog iscjelitelja G.I. Glubokog

“S moje strane je predložen prvi univerzalni biljni preparat na svijetu, koji učinkovito inhibira svi patogene bakterije u cijelom probavnom traktu čovjeka, neovisno od sojeva i mutacije, uključujući i one koje mogu nastati kroz stotine i tisuće godina. Na molbu čitatelja dajem recept pripreme uvarka suhih kora nara/šipka i njegovu primjenu.

Priprema uvarka od suhih kora nara:

Odnos suhih kora nara i kipuće vode je 1:20. U prethodno ugrijanu toplu šalicu ili čašu staviti 10-12 grama suhih kora nara i preliti ih s 200 ml kipuće vode. Pokriti. Ostaviti da odstoji 25-30 minuta. Nemojte ga cijediti. Nakon toga se može piti. Kore ne bacajte. Nakon toga, liječenje je počelo. A šalica s uvarkom treba stajati kraj bolesnika.

Priprema uvarka od sušenih kora nara za sve navedene bolesti je ista. Primjena – za svaku bolest je drugačija.

Za izlječenje za 5 sati od: dizenterije, proljeva, salmoneloze, tifusa, akutnog apendicitisa (upala slijepog crijeva) uvarak konzumirati na sljedeći način:

Nakon što odstoji 25-30 minuta, treba se popiti pola šalice (čaše) uvarka. Nemojte ga cijediti. Ponovo poklopite. Ako nakon 10 minuta osjetite olakšanje i vama je bolje, znači da je u pitanju obični proljev i njegovo liječenje je završeno. Možete slobodno izaći iz kuće, jer proljeva (ili zatvora) više neće biti.

Ako nakon 10 minuta niste osjetili poboljšanje, znači kod vas je, ili dizenterija, ili proljev, ili tifus, ili salmoneloza. Treba ostati u kući i nakon 3 sata popiti preostalu polovicu šalice uvarka. Proces liječenja nastavlja se i u narednih 3 sata. A ozdravljenje nastupa nakon 5 sati od početka liječenja.

Za izlječenje za 7 dana od: čira na želucu, čira na tankom crijevu, kolitisa (upale debelog crijeva), disbakterioze crijeva, konzumirati uvarak suhih kora nara na sljedeći način:

Nakon što odstoji 25-30 minuta, uvarak početi piti. U toku dana popiti polovicu (90-100ml) u 4 puta, u približno jednakim porcijama i u približno jednakim vremenskim razmacima, po 20-25 ml. Početi piti ujutro na prazan želudac, nakon buđenja, a posljednju četvrtu dozu, pred spavanje.

Ne treba piti uvarak svaki dan, već svaki drugi. 1,3,5,7 dan – piti, 2,4,6 dan – ne piti. To je dovoljno za kompletno izlječenje. Ako želite nastaviti s tretmanom, zbog sigurnog izlječenja čira želuca, to možete učiniti poslije napravljene pauze od 7 dana nakon prvog tretmana liječenja.

Zapamtite:

U procesu liječenja – uvarak se ne cijedi.

Za vrijeme liječenja – ne smijete konzumirati alkohol.

Odnos kore nara i kipuće vode je 1:20. Ovo je važno!

Bit liječenja sastoji se u tome, da se u cijelom probavnom traktu stalno poništavaju sve patogene bakterije (zdrave ostaju) i njihovu lokaciju uspješno nastanjuju zdrave i čovjeku nužne bakterije.

O jedinstvenim svojstvima suhih kora nara znao je još Hipokrat prije 2500 godina. Uspješno je primjenjivao njegov uvarak za liječenje dizenterije. Pozitivna reakcija je nastajala nakon 5 sati. Osim toga, ovim uvarkom je liječio rane. Na ranu se stavljala čista pamučna tkanina umočena u ovaj uvarak. Stalno se održavala vlažnom do iscjeljenja rane. “

Vrlo je važno pridržavati se omjera sastojaka: Odnos kore nara i kipuće vode je 1:20, da ne izazovete kontraindikacije u vidu vrtoglavice, mučnine i glavobolje.

Izvor: zenskica

Neobični simptomi raka u ranoj fazi !!

zgaravica

Svako oboljenje koje se otkrije na vrijeme moguće je izliječiti. Obratite pažnju na signale koje vam šalje tijelo.

zgaravica

PROBLEMI SA DISANJEM
Jedan od prvih znakova raka pluća je gubitak daha, a oboljeli ga se često sjete prekasno. Rak štitne žlijezde može da prouzrokuje probleme s disanjem, ukoliko recimo kvržica ili tumor vrše pritisak na dušnik. Zbog toga je svaka poteškoća sa disanjem razlog za posetu ljekaru.

PROBLEMI SA GUTANJEM I PROMUKLOST
Ove poteškoće se povezuju sa pojavom raka jednjaka i grkljana, a nekada je to i znak raka pluća. Promuklost, tiši glas ili osećaj da nešto pritiska grkljan može biti rani znak raka štitne žlijezde. Na isto može ukazivati i osjećaj da se nešto nalazi u dušniku.

UČESTALA TEMPERATURA I INFEKCIJE
Ovo može biti znak leukemije, tj. raka krvnih ćelija koji započinje u koštanoj srži. Leukemija uzrokuje da koštana srž nekontrolisano proizvodi bijela krvna zrnca, pa se tijelo više ne može boriti sa infekcijama. Ljekari često dijagnostikuju leukemiju tek nakon što se pacijent iznova žali na temperaturu, bol i simptome slične gripu koji traju duže vrijeme.

PROBLEMI SA ŽELUCEM
Iako bol stomaka zvuči bezazleno, ovo može biti važna promjena! Ukoliko je primetite na vrijeme, možete sebi da spasti život,jer će vas ljekar poslati na ultrazvuk i otkriti eventualne kancerogene promjene.
Grčevi u želucu ili česti problemi s ovim organom mogu biti i znaci raka crijeva, a mnogi oboljeli od ove vrste kancera otkrili su da su njihovi ljekari najpre sumnjali da boluju od čira.

SLABOST I UMOR
Opšta slabost organizma i lako zamaranje su simptomi raznih oblika tumora, pa je važno pratiti i druge pokazatelje. Ipak, ukoliko se bez ikakvog razloga osjećate iscrpljeno, a duži san ne pomaže da taj osjećaj nestane, obratite se svom ljekaru.

NEOBJAŠNJIV GUBITAK TEŽINE
Ako primjetite da gubite na tjelesnoj masi, a niste promjenili način ishrane, niti ste fizički aktivniji nego ranije, morate da se zapitati kako se to dogodilo. Gubitak kilograma može biti simptom raka crijeva i drugih tumora digestivnog trakta. Takođe, može da bude signal da se rak širi preko jetre, jer to utiče na apetit i sposobnost tijela da uklanja nečistoće.

PROMJENE NA NOKTIMA
Ukoliko vam se na noktima pojavi smeđa ili crna linija ili tačkica ispod nokta, obratite se svom ljekaru.
Pojava zakrivljenih noktiju može ukazivati na rak pluća, a izrazimo blijedi (ili čak bijeli) nokti su simptom da jetra ne funkcioniše kako bi trebalo, pa mogu biti znak raka jetre.

HRONIČNA ŽELUDAČNA KISELINA I OSJEĆAJ SITOSTI NAKON MANJEG OBROKA
Najčešći rani znak raka želuca je bol u gornjem ili srednjem djelu abdomena koji podsjeća na gorušicu. Ukoliko se ovaj osjećaj pogoršava nakon obroka, vrijeme je za pregled.

HRONIČNA GORUŠICA
Ukoliko ste jeli picu, gorušica je moguća reakcija želuca, ali ako se javlja često ili ne prestaje, moguće je da je riječ o raku jednjaka.

PROBLEMI SA CRIJEVIMA
Zatvor, dijareja i druge promene stolice nerjetko ukazuju na kancer. Ukoliko ova promjena potraje duže od par dana, a za to nema posebnog razloga, moguće je da je problem rak debelog crijeva.
Takođe, nije isključeno ni da je riječ o raku pankreasa, na koji najpre ukazuje masna stolica – česta, blijeđa i vrlo neprijatnog mirisa.

Izvor: source.ba

DOMAĆI ZELE - ZAISTA UKUSNIJI I ŠTO JE NAJVAŽNIJE SVJEŽI OD KUPOVNOG A JEDNOSTAVAN ZA NAPRAVITI



Sastojci
6 kasika (supene) Zelatine(ja koristim govedu a vi po zelji)
350 ml Hladne vode
550 ml Provrle vode
1 1/2 kg Secera
1 -2 kesice vanili secera



Extract Po zelji,ja sam koristila narandzu i malinu
boja za hranu
Secera za posuti

Priprema
1.
Obloziti zeljeni oblik tepsije sa celofanom i pospricati malo sprejom sa uljem. Ja sam koristila raslicite plasticne kutije da bi napravila bar dvije vrste zelea. Vi mozete koristiti i vise ili samo jednu tepsiju ako zelite jedan ukus.
Staviti zelatinu u vecu serpu i posuti sa hladnom vodom i da ostoji bar 5 minuta.
2.
U meduvremenu staviti 550 ml vode da prokuha pa posuti preko zelatine. Dodati secer i vanilin secer i promjesati. Staviti na sporet da kuha na laganoj temperaturi uz mjesanje 25 minuta.
Skinute sa sporeta i ako zelite jedan ukus i boju onda dodajte u serpu promjesajte i istresite u tepsiju prekrijte celofanom i ostavite da odstoji na hladnom(ne u frizider) otprilike 4 sata ili jos bolje preko noci prije nego sto ce te sjeci zele. Ako zelite vise ukusa i boja onda pomalo odvajati u posude i dodavati ukuse i boju.
3.
Kad ste spremni da rezete posuti kristalni seser po daski i istresti zele i onda nozem koji ste malo namazali uljem sjeci zeljene oblike. Uvaljati u secer i ostaviti na tepsiji 1-2 dana da se secer kristalizuje. Vi ako hocete mozete odmah koristiti ali meni je bolji kad malo odstoji vani.
4.
Poslije mozete staviti u kutije i da stoji i do 3 sedmice.
5.



Napomena:Boje se zaista doda samo na vrhu kaskice ili ako koristite tecne kap do dvije jer meni od extract-a vec dobije boje.
6.
Evo dodala sam i sliku kasika. Ova crvena je 1Tbsp i ima istu kolicinu kao ova nasa za juhu.Mjerila sam. Znaci 6 ovih kasika.
7.
A ja koristim kasike jer je zelatin sto koristim u kutiji.
Posluživanje
Napomena:Po receptu se mjeri u kasikama i stoji da je to otprilike 8 kesica.Zato istresite ako imate kesice 8 pa mjerite kasikama da vidite da li ce vam trebati jos. Recept tako trazi. Hvala!

BRZI KREMASTI BANANA ROLAT - SVE MJERE NA KAŠIKE



Odličan spoj banana i vanilije.
Sastojci
Biskvit:
6 jaja
6 žlica šećera
6 žlica brašna
Krema:
1 l mlijeka
2 pudinga od vanilije



4 jaja
4 žlice šećera
4 žlice brašna
2 margarina
6 banana

Priprema
1.
Biskvit:
Posebno izmiksati bjelanjke. Žumanjke izmiksati sa šećerom, dodati brašno i na kraju snijeg od bjelanjaka. Peći u velikoj tepsiji od pećnice. Pečeni biskvit zarolati tj. prebaciti preko plastične boce.
2.
Krema:
Staviti mlijeko da zakuha. Dotle dobro izmiješati sve sastojke pa skuhati u mlijeku. U hladno dodati 2 margarina i dobro izmiješati.
3.
Slaganje:



Položiti biskvit na pladanj te ga tanko premazati kremom, a na jednom kraju malo deblje. Na taj deblji kraj složiti uzduž 4 banane jednu do druge (u dva reda) pa opet red kreme, pa 2 banane (vidi se u predjeku torte na slici), pa zadnji red kreme. Preklopiti drugim dijelom biskvita u roladu a ostatkom kreme omazati cijelu tortu. Ukrasiti čokoladnom glazurom.
Posluživanje
Ohlađena torta je najbolja. Vrlo brzo nestane

RECEPT KOJI JE ZALUDIO BALKAN! MORATE PROBATI VEOMA UKUSNA I SOČNA, JEDNOSTAVAN RECEPT.. A REZULTAT: MMMMMM !



Sastojci
tijesto
6 jaja
6 kas. secera
1 vanilija secer
6 kas. mlijeka
6 kas. ulja
6 kas. brasna
1 prasak za pecivo
2 kas. kakaa
fil



1 l mlijeka
3 pudinga od vanilije
10 kas. secera
250 g putera
agda
10 kas. secera
10 kas. vode

Priprema
1.
Izmutite pjenasto jaja, dodajte poetepeno ostale sastojke.
2.
Izlijte tijesto na pleh sa pekpapirom i pecite na 180°C , 10 min.
Skuhajte agdu od vode i secera (kuhajte 5 min.)
3.



Skuhajte puding u 1 l mlijeka, pustite da se ohladi.
Dodajte u ohladjeni puding puter i secer.
Dobro umutite kremu mikserom.
Koru podijelite na tri dijela i prelijte agdu preko
Svaku koru premazite filom i slazite jednu na drugu.
4.
Rezite na ploske.
Posluživanje

LISNATE KIFLE PO RECEPTU MOJE PRIJATELJICE IZ MAKEDONIJE



Sastojci
1kg brano
2 jajca+1 za premackuvanje
2 kvaseci(nadojden)
1/2 mleko
12 lajci maslo


  2 kafeni lajcina sol
1 lajce seker,susam
1 margarin

Priprema
1.
Se stavat site sostojki se mesi meko testo,se ostava da kisni 15minuti,se deli na 5 pupalina(dela)
2.
se rasukuva vo kora  se premackuva so margarin
3.


  i se vika kako rolad,da otstoi 10minuti
4.
se rasukuva kora i se seci na triagolnici ,se stava sirenje i se vitkat kiflici,se premackuvat so jajce i se posipuvat so susam.Se ostavat malku da nadojdi,i se pecat vo zgrejana rerna na 200c
5.
pred pecenje

PRIRODNO, JEFTINO I EFIKASNO: KAKO OČISTITI SUDOPER ZA 10 MINUTA!



Mnogi kažu da je sudoper – lice domačice. Koliko je čisto i sjajno to lice, toliko je čista i cijela kuća. Međutim sudoper je izložena najvećem stepenu zagađenja poslije WC solje.
U njoj peremo sudove, čistimo voće, povrće, ribu, ponekad nam služi kao skladište za prljavo posuđe. Nažalost, u večini domaćinstva, kuhinjske sudopere pune su bakterija i mikroba. Ali, svaka vrijedna domaćica trudi se da održava sudoper na najbolji mogući način.
Sudoper možete čistiti s kupovnim sredstvima za čišćenje, što većina od nas i radi. U naše vrijeme industrija nam nudi širok izbor sredstava za pranje i čišćenje. I mi biramo – neke po mirisu, neke po cijeni, a neke iz drugih razloga.



Ja, naprimer, biram po kriterijumu – bezbjednost-kvalitet. I nije teško pogoditi da ovaj kriterijum zahtijeva i veće troškove. Ali rijetko ko razmišlja o ekološkim svojstvima deterdženta i njihovom uticaju na našu kožu i na okolinu..
Ali, sa ovim jednostavnim, prirodnim i veoma efikasnim receptom možete očistiti svoju sudoperu i dovesti je do perfektnog sjaja za samo desetak minuta sa sredstvima koja svaka domaćica ima u svojoj kuhinji na dohvat ruke. Ovu proceduru dovoljno je da odradite samo jednom nedeljno i uživate u sjaju i čistoće vašeg sudopera. Sigurna sam da je većini od vas ovaj recept poznat.
Biće vam potrebno nekoliko kesica limuntusa i sode bikarbone.
Ispraznite sudoperu i prostor oko nje.
Nakvasite je toplom vodom i pospite limuntus po sudopru.



Od gore, na limuntus naspite sodu bilarbonu (primjetićete malu hemijsku reakciju u smislu pjenušanja).
Ostavite je tako na desetak-petnaestak minuta i idite da odgledate svoju omiljenu seriju ili da zavirite u internet
Sada uzmite sunđer i toplom vodom operite svoj sudoper. Iznenadićete se koliko je postala čistija i sjajnija za tako kratko vreme, bez naslaga kamenca i fleka. Obrišite je suhom krpom.
Kao što vidite na slici, naša je malo izgrebana, jer smo je ranije, po našem neznanju, par puta “oribali” sa žicom. Ni slučajno nemojte upotrebljavati abrazivna sredstva za čišćenje sudopera.
Ako želite da dovedete svoj sudoper do perfektnog sjaja, poprskajte je sa sredstvom za brisanje prozora i prebrišite sa suhom krpom.
Savjet plus: Ako je odvod vašeg sudopera začepljen, naspite u njega 100 gr sode bikarbone i 100 gr limuntusa. Tankim mlazom naspite toplu vodu, otprilike 200 ml. Soda sa limuntusom izaziva hemijsku reakciju i počeće da djeluje. Takva smjesa će rastvoriti sitne dijelove hrane i masnoću. Soda bikarbona i limuntus je jednostavno, narodno, sredstvo, koje je spasilo više hiljade sudopera i lavaboa u kupatilu.

JEDOSTAVAN I SOČAN KOLAČ: JABUKE U PUDINGU

Jabuke u pudingu od cimeta

Sastojci
4 jaja
200 grama brašna
180 grama rastopljenog margarina
150 grama šećera
2 vanili šećera
2 čajne žlićice praška za pecivo
2 žlice kakaa
3 jabuke
3 žlice soka od limuna
Krema:
2 pudinga od vanilije


  700 ml mlijeka
6 žlica šećera
1/2 čajne žličice cimeta

Priprema
1.
Jabuke izrežite na kockice pa pokapajte limunovim sokom i žlicom šećera.
2.
Pjenasto izmješajte cijela jaja sa šećerom pa dodajte rastopljeni margarin, brašno i prašak za pecivo.
Podjelite na dva dijela pa u jedan dodajte kakao i 2-3 žlice mlijeka.
3.


  U protvan veličine 20x30 stavite prvo žuti dio
4.
Jabuke rasporedite po žutom biskvitu.
5.
Puding koji se skuhali i u njega dodali cimet, lagano rasporedite po jabukama.
6.
Rasporedite crni dio i pecite na 170 stupnjeva oko 40 min.

NAJBOLJI I NAJSOČNIJI BISKVIT ZA TORTE I KOLAČE



Sastojci
 BISKVIT
 25 dkg mekog brašna
 15 dkg šećera
 1 dclulja, ja sam koristila maslinovo
 1,5 dcl mlijeka



 3 jaja
 1vanili šećer
 1praška za pecivo(može i pola na ovu količinu)
 korica 1 limuna
 prstohvat soli

Priprema
U veliku posudu prosijte brašno i prašak za pecivo.
Jaja tucite sa šečerom i vanili šečerom ili aromom vanilije, dodajte sol i limunovu koricu. Kad se  dobro izradi dodajte ulje i mlijeko. Polako miješajući dodajte tu smjesu pripremljenom brašnu. Miješajte da se ne stvore grudice.
Ova masa je dovoljna za kalup torte 26 i dođe baš puno biskvita, jer se fino digne.



Ne mojte ulijevati više od 3/4 visine kalupa. Pecite na 180 C (kod mene sa ventilatorom) nekih 20-25 minuta, ovisi o pečnici. Tijesto provijerite čačkalicom.
Dodavanjem  mirisa, aroma i drugih sastojaka možete  dobiti različite biskvite
Vrlo je bitno da ga ne prepečete!
Evo i čoko verzije, oduzimate 30-40 g brašna i dodajte kakao, kvalitetnijeg manje a standardnog više, obavezno prosijte.
I nemojte ga prepeći.
Posluživanje
Sam biskvit ovakav napisan bez problema može biti sočan i do 10 dana(piše u knjizi) ali kod mene je na jedvite jade uspio sakriven izdržati 4 dana i bio je izuzetno sočan i mekan.
Izvadih ga iz jednog časopisa iz 1990. godine

APSULUTNA KRALJICA MEĐU TORTAMA NAJPOŽELJNIJA NA SVIM ROĐENDANIMA:MONTE



Sastojci
BISKVIT
15 dkg lješnjaka
6 bjelanjaka
6 velikih žlica šećera
6 velikih žlica brašna
KREMA
6 žumanjaka
10 dkg šećera
2 vanil pudinga
2 velike žlice brašna



1 l mlijeka
1 vanil šećer
25 dkg margarina za kreme ili maslac
10 dkg šećera u prahu
I JOŠ...
20-ak dkg nutele
oko 15 dkg petitebeure keksa
10 dkg čokolade za kuhanje
1 šlag

Priprema
1.
LJEŠNJAKE popecite u rerni da potamne, ohladite ih pa ih kroz ruke trljajte da im otpadne korica. u malo boljim trgovinama imate za kupiti već oguljene i popečene.( ja kupim gotove.) stavite ih u čvršću krpu i malo ih stucite batom za meso, ali tako da ostanu i malo krupniji komadići.
2.
 BISKVIT
bjelanjke tucite u čvrsti snijeg, dodajte šećer i na kraju lagano ubatite brašno najmanjom brzinom miksera.
kalup za torte promjera 26 cm namažite maslom, pobrašnite a na dno stavite masni papir.
na masni papir rasporedite istučene lješnjake i na njih oprezno rasporedite bjelanjke.
pecite 10-ak minuta na 180 °c. dok dobije malo boju. ohladite.
ohlađeni biskvit prevrnite na pladanj da vam biskvit bude dolje a lješnjaci na vrhu. lagano dignite masni papir. vratite obruč od forme za tortu.
3.
 KREMA
uvrite 8 dcl mlijeka sa vanil šećerom.
batite žumanjke sa šećerom. dodajte 2 vanil pudinga, 2 žlice brašna i dva dcl mlijeka. to ukuhajte u uvrelo mlijeko kao puding.ohlaadite uz povremeno miješanje da se ne stvori kožica.( ja stavim kremu s posudom u kojoj se kuhala u sudoper s hladnom vodom ide puno brže i miješam povremeno mikserom )

4.
margarin za kreme (ili maslo) izradite dobro sa šećerom u prahu pa dodajte u skroz hladnu kremu.
5.
ČOKOLADU otopite na pari, malo prohladite, pa dodajte u POLOVICU kreme. druga ostaje žuta.
6.



NUTELU malo isto zagrijte (da se lakše da mazat) pa je oprezno namažite na lješnjake.
7.
KEKSE izlomite na nepravilne komadiće ( 1 keks na 4-5 komada) i poredajte po nuteli. Keksa potrošite koliko vam treba da prekrijete cijelu površinu.
Bilo je upita da li staviti svih 25 dkg, ali to nije potrebno.

8.
SADA stavite na kekse žutu kremu, pa čokoladnu i stavite tortu da se hladi preko noći u hladnjak.
kada se ohladila dignite oprezno obruč i obilato namažite šlagom.
ukrasite po želji, ja pospem malo lješnjacima.
9.
REDOSLJED SLAGANJA:

10.

1.biskvit od bjelanjaka
2.lješnjaci
3.nutela
4.keksi
5.žuta krema
6.čokoladna krema
7.šlag

ODRESCI SA RIBANIM KROMPIROM I MLJEVENIM MESOM U FINOM UMAKU



Potrebno:
50 dag mljevenog mesa
70 dag ribanog krumpira
1 jaje
2 glavice luka
1 češanj češnjaka



vegeta, sol, papar, mljevena crvena paprika
Za beshamel:
70 g maslaca
2 žlice brašna
2,5 dl vrhnja za kuhanje
4-5 žlica mlijeka
4 dl vode

Priprema:
U većoj posudi pomiješati mljeveno meso, jaje, ribani krumpir i luk te začiniti po ukusu. Dobro izmiješati rukom masu dok ne postane kompaktno.
Rukama raditi male pljeskavice koje treba ispržiti u većoj količini vrućeg ulja dok lijepo ne porumene. Masa je dosta mekana pa treba biti oprezan prilikom spuštanja u ulje, ali to tako treba biti, bez brige.



Za beshamel na maslacu kratko pržiti brašno, dodati mlijeko i vodu uz miješanje pjenjačom, miješati dok ne zakuha pa uliti i vrhnje za kuhanje. Začiniti po ukusu i kuhati nekoliko minuta do gustoće umaka.
Pečene đulbastije prebaciti u nauljenu vatrostalnu posudu ili lim za pečenje, pa preliti pripremljenim beshamel umakom. Po želji možete posipati ribanim sirom trapistom.
Peći sve skupa u pećnici na 200°C oko 30-tak min, dok ne postane lijepo zapečeno.
Poslužiti uz kuhanu ili pirjanu rižu ili neki drugi prilog po želji.

SAVIJAČA SA VIŠNJAMA I VANILA PUDINGOM ZA SAMO 20 MINUTA MENE JE ODUŠEVILA...



Sastojci
sastojci:
1 list lisnatog tijesta
400 ml mlijeka
1 puding od vanile



3 kašike šećera
po ukusu višnje,borovnice
malo šećera u prahu za posipanje

Priprema
1.
Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte lisnato tijesto. Skuhajte puding,prohladite,pa premažite lisnato tijesto.U 2 reda na puding stavite višnje (ja sam stavila i malo borovnica).



2.
 Zarolajte,pa stavite u pleh ili kalup! Pecite na 180 C,dok ne porumeni.
3.
Gotovu savijaču ostavite da se ohladi,pa režite na parčad.Pospite prah šećerom,pa poslužite!

BRZE PLAZMA KOCKE BEZ PEČENJA GOTOVE ZA 20 MINUTA



Sastojci
Potrebno je:
300 g plazma keksa
50 ml mlijeka
Fil:
3 pudinga od vanile
750 ml mlijeka



6 kašika šećera
250 g maslaca
200 g šećera u prahu
2 kesice šlaga
200 g oraha
I još za dekoraciju:
50 g oraha

Priprema
Prvo skuvati puding sa 750 ml mlijeka i 6 kašika šećera. Ostaviti da se ohladi. Umutiti maslac sa šećerom u prahu. Šlag umutiti prema uputstvu na kesici. Kad se puding ohladi dodati umućen maslac i šlag i sve dobro sjediniti.



U masu dodati mlevene orahe. Filovati: Na tacnu poređati plazma keks koji prvo potopimo u mlijeko, preko staviti polovinu fila, ponovo plazma keks i na kraju ostatak fila. Dekorisati sa mlevenim orasima. Ostaviti u frižider da se stegne.
Možete sjeći na kocke ili štanglice. Ja sam sjekla na kocke. Prijatno!

KAD NE ZNATE ŠTA ZA DORUČAK OVO JE UVIJEK REŠENJE: PIROŠ JASTUCI

piros jastucice

Nesto brzo, lako i jednostavno za dorucak...Recept je stajao odavno, pa sam slucajno prelistala staru svesku i nasla sam ga ispisan na listic... cekao dan kada ce se isprobati..
Sastojci
1 jaje
200 ml jogurt
400 gr brasno
1 p. pecivo
1 kasikica soli
130 gr bjeli sir



130 gr kackavalj
130 gr sunka
1 zl. origano
3 zl. kecap

Priprema
Sunka, kackavalj i sir ribaju se sitno.
Od svih sastojaka umesimo homogeno tjesto, koje razvlacimo na nabrasnjeni radni sto debeljinom od oko 0.5cm i narezemo ga na kockice.
2.



Przimo ih na zagrejano ulje sa obe strane, pa odlozimo ih na kuhinski papir da se upije visak masnoce.
3.
Sluzite ih topli, al nije problem i da su ohladzene, i tako su jednako ukusne ;) Bon apetit! :)

TORTA TUFAHIJA SAMA SAM JE SMAZALA KĆERKA NIJE DOČEKALA NI DA JE PROBA...



Sastojci
6-7 jabuka
voda
šećer
orah
grožđice
cimet
Za biskvit
5 jaja
5 žlica šećera



5 žlica brašna
Za ukrašavanje
šlag
šarene mrvice

Priprema
1.
Jabuke oguliti, sredinu izdubiti.
2.
Staviti u višu posudu koja je napunjena s vodom i šećerom, samo da prekrije dno.
Jabuke napuniti s orasima i grožđicama i posuti cimetom.



Peći u pećnici dok jabuke ne omekšaju.
3.
Preliti smjesom za biskvit i peći dok ne bude gotovo. Može se još u biskvit staviti grožđice.
4.
Kada se ohladi, okrenuti kolač naopačke.
5.
i ukrasiti.

EXTRA BRZE LISNATE KIFLICE GOTOVE ZA 15 MINUTA A MOŽDA I BRŽE 14:20



Ove kiflice se prave od sastojaka koje već imate. Delimično su prhke, a u ustima se tope. Odlične su uz kafu ili čaj, a moja deca ih slistila, tako da su odlične i za decu.

Sastojci



1/2 kg brašna
250 grama margarina
1 jaje
1 prašak za pecivo
180 grama kiselo vrhnje
pekmez ili već šta volite
Priprema:



Zamijesiti tijesto od ovih sastojaka i staviti malo u frižider da se stisne. Razvaljati i praviti kiflice sa nadjevom po želji. Peći na 180 stupnjeva oko 15 min.

FRITULE NA BRZINU! ZA MANJE OD 10 MINUTA!


Evo mi miriši cijeli stan po ovoj krasnoj i brzoj slastici! A recept ja potekao iz dječjeg vrtića od drage nam tete Mirjane, zato joj hvala kao i za mnoge druge krasne kolače! Djeca ovo jaaaaaaako vole!
SASTOJCI
TIJESTO
4 dcl jogurta
2 jaja
2 paketića vanil šećera
malo soli
2 žličice šećera



20 žlica glatkog brašna
1 paketić praška za pecivo
1 žlica rakije
ulje za prženje

PRIPREMA
Umješati sve sastojke, da se dobije glatka smjesa.
Ukoliko vidite da vam je smjesa rijetka (da se razljeva iz žlice) slobodno dodajte još koju žlicu brašna!
Vaditi žličicom (i drugom si pomagati odvajati, ili prstom) smjesu i pržiti u vručem ulju. Ulje ne smije biti prevruče.
Čim, čim porumene (a to je brzo), okrenuti na drugu stranu i pustiti da se isprži do kraja. Ukolko pečete u dosta ulja, da lijepo plivaju, one se počnu same okretati.



Vaditi u zdjelu u koju ste na dno metnuli papirnati ručnik ili salvetu da upije višak ulja.
Posipati štaub šećerom. Poslužiti.
Uglavnom nestanu odmah!
Posluživanje
Po želji možete i prepolovit smjesu za tijesto, ako vas je npr dvoje a baš ste si poželjeli slatke fritule!
Evo tko je isprobao i divno poslikao


MENI NEMA BOLJE TORTE OD OVE SLANE TORTE



...od kada sam je prvi put probala ONA je postala ne izostavni deo svake vece gozbe, rodjendani, nove god….i svako ko je proba odmah trazi recept…obavezno probajte!! :)

Sastojci
    2 tost hleba (skinuti koricu)
      4×3-12komada u jednom redu
    sastojci
     3 majoneza od po 200g
     3 pavlake 20% mm
     4 kuvana jaja

     7 kiselih krastavaca
     300g praske sunke
     150g feta sira
     200g kackavalja
     100g kecapa

Priprema
    I FIL:
    1 majonez


   
 1 pavalaka
    4 kuvana jaja-iseckana
    2 krastavca…sve izmesati
    II FIL:
    1 majonez
    1 pavlaka
    300g sunke-sitno iseckati
    kesica kecapa (100g)...sjediniti
    III FIL:
    1 majonez
    1 pavlaka
    150g fete-izdrobiti
    5 krastavaca..sjediniti


   
 REDOSLED redjanja odozdo pa na gore:
    *tost
    *I fil
    *tost
    *II fil
    *tost
    *III fil
    *kackavalj izrendan na najsitnije

JEFTIN, A ČUDESAN: BEBI PUDER IMA MOĆI O KOJIMA NISTE NI SANJALI!



Pakovanje bebi pudera neće preopteretiti vaš budžet. Ali ćete biti zadivljeni kada otkrijete za šta vam sve može poslužiti.
Donosimo vam 15 stvari koje ćete puderom dovesti u red!
Čisti kućne ljubimce
Bebi puder koristite kao suvi šampon zbog kog će vaš ljubimac mirisati i biti osvežen bez trpanja u kadu.
Rashlađuje čaršafe
U vrućim letnjim noćima pospite bebi puder po čaršafima. One će mirisati, a puder će upiti znoj s vašeg tela što
će vam omogućiti da se bolje naspavate
Upija masnoću
Idući put kada vam nešto masno kapne na majicu ili tepih, taj deo pospite bebi puderom. On upija ulje i osvežava tkaninu.
Osvežava knjige



Starim knjigama dajte novi izgled pomoću bebi pudera. Upiće vlagu i sprečiti stvaranje plesni.
Bebi puder nanesite na trepavice pre maskare. Dobićete puniji i gušći izgled trepavica.
Sprečava iritaciju kože
Na unutrašnju stranu bedara nanesite bebi puder kako biste izbegli iritaciju kože trljanjem noge o nogu.
Uklanja smrad iz obuće
Pospite unutrašnjost cipela bebi puderom i ostavite preko noći. Idući dan obrišite i obujte svoje cipele koje će mirisati kao nove.
‘Popravlja’ škripanje poda
Imate li parket koji škripi? Pospite po podu bebi puder, a potom metlicom ispunite praznine među letvicama.
Tera mrave
Pospite puder ispred vrata ili oko prozora. Mravi će sigurno zaobići vaš dom.
Smanjuje bol kod depilacije
Napuderišite noge pre depilacije što će stvoriti dodatni sloj koji će vas zaštititi od mogućeg prevrućeg voska.
Zamenjuje puder u kamenu



Umesto skupih pudera u kamenu koje nanosite kao završni sloj kod šminkanja, na lice nanesite samo malčice bebi pudera i izgledaćete izvrsno.
 Osvežiće vas Umesto dezodoransa ispod pazuha nanesite bebi puder. Upija znoj i zadržava svež miris.
Osvežava krevetić vašeg ljubimca Naprašite korpu ili krevetić ljubimca bebi puderom jer ćete ga tako osvežiti na najbrži mogući način.
Pomaže frizuri Kosa vam je neposlušna? Pomešajte bebi puder i isto toliko praška za pecivo. Mešavina koju ste napravili deluje kao suvi šampon, a kosa će vam biti zahvalna i poslušna.
Miris za prostor Ako ne volite miris bebi pudera, dodajte mu nekoliko kapi vašeg omiljenog eteričnog ulja. Rasporedite ga po stanu koji će potom božanstveno mirisati.

RAZLIJEVAK; UKUSAN RUČAK ZA 20 MINUTA



Sastojci
    Sastojci za 2 osobe
     3 jajeta
     6 punih jušnih žlica brašna


     
3dcl mlijeka
     malo soli

    PRIPREMA
    Pećnicu zagrijati na najjači stupanj /225-250 C/
    Tepsiju dobro pomastiti/ulje ili mast/
    U posudu staviti brašno , jaja, mlijekoi sol i mikserom izmutiti.
    Izvaditi tepsiju iz pećnice i na nju izliti smjesu /priliko izlijevanja smjese na masnoću, ista mora”cvrčati”/
    Tepsiju vratiti u pećnicu i peći na dosta visokoj temperaturi /oko 200 C /.


   
Peći 15-20 minuta. Najbolje je prekontrolirati i razlijevak je pečen kada se puno nadigao i dobio lijepu tamnu boju od pečenja.
    Posluživanje.
    izvaditi iz pećnice i vruće izrezati i jesti sa onim što se ima / pekmez, med, vrhnje, nutela../
Posluživanje
Za razlijevak oko Pakraca baš zbog toga što se puno digne kažu da su to “pakračka brda”. Razlijevak je jedna vrsta također starog jela bazlamače.
/ kada ga ispečete i izrežete na komade, prenesite na tanjur, da ne pokupi masnoću/
/ ako se pravi u teflon tepsiji masnoće uzmite minimum/

petak, 4. ožujka 2016.

ŠTAPIĆI OD PILEĆEG BELOG MESA DJECI JE OVO POSEBNO DRAGO



Veoma jednostavno a opet, malo drugačije pohovano meso. Tačnije…ovo mu dodje neko meso u kaputu :) . Brzo se priprema



Napravimo smesu od svih sastojaka a to bi bili: 100 gr prezle (hlebnih mrvica), 50 gr susama, 2 jajeta, ½ praška za pecivo, 1 kašikica soli, 2 dcl vode. Treba da bude nešto gušće nego masa za palačinke.



Dalje nam je potrebno nekih ½ kg pilećeg belog mesa bez kostiju. Isečemo ga na tanke šnicle i onda još na što duže štapiće. Meso posolimo, utrljamo malo u so i ubacimo u umućeno masu. Pečemo na ne prejako zagrejanom ulju. Štapići budu baš zarazni i veoma ukusni. Isprobajte, vrlo je brzo gotovo i nije teško za pripremiti.

NEMAM RIJEČI KOJIM BI VAM OPISALA KAKO JE MEKANO I UKUSNO OVO PECIVO: MOJE SARAJLIJE

Moje sarajlije

Nemam reci so koje bi opisala ove predivne peciva,od gore i dole krckave a sredina mekana ko dusa....
Sastojci
500ml mleka
2 jaja
2 kasike secer
4 kasikica soli
4 k.ulje



1 kvasac
1kg brasno
120g margarina
1/2 saljica ulje (od kafe)
sira

Priprema
1.
Zamesite testo od mleka,jaja,so,secer,kvasac,ulje  i brasna.Ostavite da testo odmori 10min dok pripremite pleh u kojem ce te ih peci (malo nauljite ga)
2.
Testo podelite na 25 loptica (sarajlija).



Svaku lopticu zasucite sa rukom i zavijte u puzica (ko na slici) stavljajte u pleh .(dovoljan je jedan pleh za sve da stanu)
3.
U sredinu stavite po parcense sira ,spinat i dr.
Kad su gotove pokrijte i ostavite da otstoje 1h 30min(jedan sat i trideset minuta ali ne u mnogo toplu prostorijur
4.
Rernu zagrejte.
Otopite pola margarina sa pola salice ulje i prelijte gotove sarajlije.Stavite da se peku
5.
Kad porumene izvadite gotove su.

SOČNI KROMPIRIĆI: UKUSNI RUČAK NA BRZINU KOJEG ĆETE ČESTO PRAVITI!



Sastojci
– 950 g krompira (na cetvrtine isjecenih)
– 2 sargarepe (na kolutove)
– 1 luk (100 g)
– 100 g isjeckanog paradajza
– 2 velike kasike ulja
– vegeta,tymijan crvena paprika,persun….



-1 velika kasika paradajz pirea
– 250 ml vrele vode
– 280 g graska (iz hladnjaka,ili konzerva)
– 150 ml mljeka
Gore:
– sir po zelji

Priprema
U vecu serpu zagrijati ulje, proprziti luk zajedno sa paradajzom i sargarepom, dodati krompirice, paradajz pire, zaciniti sa vegetom i zacinima po zelji, mjesati da se malo zapece, pa dodati vrelu vodu, dobro izmjesati da baci kljuc, tako otprilike nekih 15 minuta.Sad dodati grasak, opet izmjesati, pa dodati mljeko, isjeckani persun i malo timyjana, probati jeli slano, dodati jos zacine.Maci sa sporeta.



Ukljuciti rernu na 200’°C. Pripremiti posudu u kojoj ce se krompirici peci.Izruciti smjesu koja se krckala, prekriti folijom i staviti da se pece.Nakon 20 minuta maci foliju, posuti sa sirom po zelji i zapeci toliko dok krompirici ne budu peceni.

NAJMEKŠE PALAČINKE NA SVIJETU POPUT SPUŽVE PO RECEPTU JAMIE OLIVERA



Sastojci
I. smjesa
3 žumanjka
1 šalica brašna
1/2 šalice mlijeka (1 dcl)



1/2 vrećice praška za pecivo
po malo sol, šećer
II. smjesa
3 bjeljanjaka
prstohvat soli
posebno
1 mala konzerva Kukuruza šećerca Podravka

Priprema
1.
Izmiksati dvije smjese kako je navedeno.
2.
Pomiješati ih kuhačom, ovako izgleda tijesto.
3.



Ulijevati male deblje krugove u tavicu, to su takozvane “američke palačinke”, otprilike promjera 10 cm i na njih staviti kukuruz.
4.
Kukuruz sam propadne u tijesto, a potom ih okrenite.
5.
Gotove poslužite s prefinim špekom (ili što-bi-rekli, malo mesnatijom slaninom).

DANAŠNJI DORIČAK: MEKSIČKE POLPETE GOTOVE ZA 15 MINUTA UKLJUČUJUĆI I PRANJE SUĐA



Sastojci
22 dag kukuruza u zrnu iz limenke
170 ml mlijeka
2 v.ž kukuruznog brašna
2 jaja



11 dag bijelog brašna
3/4 pecilnoga(praška za pecivo)

Priprema
1.
Pomiješaj ocijeđeni kukuruz iz limenke sa jajima,kukuruznim i glatkim brašnom,praškom za pecivo i mlijekom.
2
Dobro izmiješaj da dobiješ smjesu gušću nego za palačinke.Može se dodati i glavica sjeckanoga luka ko želi.
3.



Peku se u tavi na malo ulja sa svake strane po minut-dva da dobiju boju.Ja pekla po 4 odjednom u tavi od 28 cm.Za svaku stavila po na vrh punu žlicu smjese.
4.
Izvaditi ih na papir da upije višak masnoće.
5.
Poslužiti po želji kao laganu večeru ili kao prilog nekom mesnom jelu,umaku od rajčice.
6.
Uz kečap,majonezu ili salatu.

SMAZALICA TIJESTO KOJE NESTANE U SEKUNDI



Sastojci
FIL 2
20 dkg šunke
20 dkg sira
FIL 1
3 žumanca
2 ožice brašna
1 kiselo vrhnje
1 margarin



Tijesto
1 kg brašna
2 jogurta
1/2 čaša od jogurta ulja
1 čaša mlijeka
1 svježi kvasac
1 prašak za pecivo

Priprema
1.
Zamjesiti tijesto i ostaviti ga na toplom da se ukvasi.
Kad se ukvasilo podjeliti ga na četri dijela.
2.



U međuvremenu mikserom izmutiti fil 1.
3.
Svaku četvrtinu tijesta dobro razvaljati i namazati filom 1 te preko njega posuti narendanom šunkom i sirom.
Tijesto zarolati i isjeći na komade duge oko 10 cm.
To ponoviti sa svim tijestom.
Peći u pećnici na 180 – 200 dok ne porumene.
4.
U slast!!!

ROLOVANE KIFLICE MEKANE I UKUSNE A USPIJEVAJU I POČETNICIMA



Sastojci
1 kesica ili kocka kvasca
5 dl mleka
malo ulja
1 kg mekog brašna



1 kašikica šećera
1 kašika soli
viršle
listići kačkavalja

Priprema:
U mlaku vodu dodati kvasac i šećer. Ostaviti na toplom oko 10 – 15 minuta. U brašno dodati mleko, ulje, 2 umućena jaja, prethodno spremljeni kvasac i so. Dobro zamesiti testo i ostaviti da naraste.
Premesiti testo razviti što tanje i narendati margarin. Presaviti testo kao knjigu sa sve četiri strane, malo ga oblikovati i formirati loptu. Podeliti testo na loptice željene veličine (nožem podeliti testo na komade i od njih formirati male loptice.



Rastanjiti loptice što tanje pa na jednu ivicu složiti kačkavalj i viršlu (može i pola viršle ko ne voli celu). Na suprotnoj strani nožićem za testo izrezati trakice kao na slici. Uvijati rolne, ređati u pleh i premazati umućenim jajetom.

BRZE POGAČICE SA MLJEVENIM MESOM IDEALNI KAO BRZI DORUČAK



Sastojci
Sastojci za tijesto:
1 kg. brašna
250 ml. mleka
250 ml. vode
1 kocka svježi kvasac
4 žlice kiselog mlijeka ili gustog jogurta
2 bjelanca
1 žlica šečera
1 žličica soli
Nadjev (Fil) :
500 gr. mlevenog mesa
2 velike glave crnog luka (kapule)



1 šolja na kockice narezane crvene i zelene paprike
100 gr. šampinjona
po potrebi kisele krastavce
3 žlice ulja
1 žličica crvene mlevene paprike
malo soli,papra,začin čubrica,
1 mala posudica sa ajvarom ili ljutenicom
malo peršina za ukrašavanje

Priprema
1.
Zamjesite srednje mekano tijesto i ostavite da naraste 40 minuta na toplom.
2.
Fil pripremite tako što na sitno narezan luk prepržite sa narezanom paprikom, kad omekša dodajte mleveno meso i dinstajte dok se lepo ne isprži.dodajte sol,papar,čubrice,crvenu mlevenu papriku.
3.
Premjesite i razvucite oklagijom na debeljine 5 mm.Narežite na pravougaonike, namažite prvo sa ajvarom, onda stavite fil od mljevenog mesa, i odozgo stavite jednu pločicu od kiselog krastavca.
4.



Savijte kao na slikama kao da savijate sarme.Prvo malo preklopite oba kraja sa jedne strane i onda sa druge strane počnite rolati kao roladice.Stavite ih jedno do drugo u namaščenu pravouganu tepsiju, napravite dijagonalno na krajevima zareze i odozgo stavite mali kupčić ajvara.
5.
Zagrejte pečnicu na 180 stepeni, a za to vreme ostavite pogačice da još jednom narastu.Ispecite ih dok ne dobiju lepu rumenu boju.Kad su gotove premažite ih sa rastopljenim maslacem i pokrijte ih krpom.
6.
.U originalu se stavlja ploška od kiselog krastavca, ja ih nisam imala a i sin ih neće tako jesti i zato i nisam stavila.

POGAČA SA SIROM MALO JE REĆI SAVRŠENO



Za fil:
300g sira sa vrhnjem
1 bjelanjce



malo soli

Priprema:
Prvo stavite kvasac u mlako mlijeko, sa kašikom šećera, kašikom brašna i pustite da nadođe.
U brašno dodati kašiku soli, sipati jaje, kvasac, ulje i malo zagrijanog 500 ml(pola mlijeko–pola voda) i umijesiti tijesto i staviti ga na toplom da se udupla.Kada se tijesto uduplalo, staviti ga na radnu površinu i od ove količine napraviti 28 loptica.
Loptice staviti da malo odmore (oko 20 min). 27 loptica razviti kao za pekarske kifle. U svaku kiflu staviti po malo sira sa vrhnjem. Zarolati kiflu i presjeci ih na pola ali ukoso.



Ja sam slagala u tepsiju br.30 obložila sam je pek papirom. Prvi red ide 22 polovice, dio gdje smo presjekli ide uz sami rub tepsije.
Drugi dio slažemo isto 18 polovica, isto dio koji je sječen stavljamo okolo, ali ih malo prema sredini kruga naginjemo. U sredinu ide ona 1 loptica koja je ostala i na kraju slažemo preostalih 14 polovica oko kruga, lagano ih stavljamo.
Ostaviti da još malo nadođe, prekriti prozirnom folijom oko 20 min da odstoji na toplom.
Premazati pogaču žumanjkom i posuti susamom, lanom (koliko želite,a može i drugim sjemenkama). Peći na 200 stepeni oko 40min. (zavisi od rerne). Staviti alu–foliju kad porumeni pogača. Pečenu premazati uljem i možete služiti toplu

ILDINI SLANI KREKERI! NAJVEĆI PROBLEM ŠTO JE JEDNOSTAVNO NE MOŽETE PRESTATI JESTI DOK SVE NE SLISTITE.!!!



Sastojci
½ kg brašna
300 gr margarina
300 gr naribanog sira gaude



1 vrećica kvasca
1 kiselo vrhnje

Priprema
1.
Gaudu sitno naribajte, dodajte ostale sastojke i zamijesite tijesto. Podijelite na dva dijela i stavite pola sata da tijesto stane. Razvaljajte tijeste, izrežite ga rodulom na veličinu koja vama odgovara, složite u tepsiju, premažite umućenim žumancem, malo posolite, pospite sezamom, kimom i inim sjemenkama. Nakon petnaest minuta pečenja vadite i navalite.



2.
P.S. Ovi krekeri će vam oduzeti malo više vremena – pečenje, ustvari rezanje, premazivanje i posipanje, ali neki gušti ipak zahtijevaju i malo više truda.

četvrtak, 3. ožujka 2016.

HRSKAVO PEČENI KROMPIRIĆI BOLJI I OD ČIPSA



Sastojci
1,5 kg krompira
1 zlicica soli



1 zlicica vegete
3 zlice krupnog kukuruznog brasna
3 zlice ulja

Priprema
1.
Rernu zagrijati na 200*c, zajedno sa velikim plehom ( od rerne )  na koji se ulije ulje.
2.
Krompir oguliti, posusiti, da bude suh izvana, isjeci na cetvrtine ili osmine ako je krompir veci.
3.
Dodati sol, vegetu i kukuruzno brasno ( krupno ). Sve dobro promjesati i sipati na dobro ugrijano ulje. Peci oko 30 - 40 min.
4.



Pecem u velikom limu od peci, kako bi krompir lezao u jednom sloju, jer na taj nacin krompir sa svih strana dobije lijepu hrskavu koricu. U toku pecenja promjesam ga 2 - 3 puta.
5.
Napomena: za ovaku pripremu koristite krompir sa velikim postotkom skroba u sebi. Znaci kad ga rezete nebi trebao biti jako voden. Ovdje u Danskoj koristim samo jednu sortu ( ne navodim koja, zbog pravila o reklamiranju nekih proizvoda, ali nosi  naziv jedne rijeke ) koja je idealna za ovakvu pripremu.
Posluživanje
Kod nas se jede uz razne zelene salate, bez ikakvog dodatka mesa. Meso bi samo pokvarilo uzitak, jer krompir je tako lijep da nemamo potrebu za mesom kad ga jedemo. Probajte – necete se pokajati...:)

KREMASTI KOLAČ OD GRIZA BEZ PEČENJA ZA SAMO 3 EURA



Lagani kolač od griza, punog kremastog ukusa, bez trunke margarina. Lako i brzo se pravi, a još brže nestaje sa tanjira.
Sastojci
Biskvit
200 g keksa Petit Beure
1 kašika Ness kafe
2 dl vrele vode
Fil
6 dl mleka
50 g griza
2 belanca
100 g crne čokolade
100 g bele čokolade
1 kesica burbon vanilin šećera
4 kašike šećera



nekoliko kapi arome lešnika
Karamel preliv
80 g šećera
5 kašika vode
2 žumanca
0,5 l mleka
2 kašike gustina

Priprema
1.
Biskvit
Kašiku Ness kafe rastvoriti u široj činiji u 2 dl vrele vode i ostaviti da se prohladi.
Fil
Od 6 dl mleka odvojiti 0, 5 dl, a u ostatak dodati šećer i vanilin šećer i staviti da proključa. Umutiti belanca, dodati griz i 0, 5 dl hladnog mleka.Sipati u tankom mlazu uz neprestano mešanje u ključalo mleko. Kuvati 10-ak minuta na tihoj vatri uz neprekidno mešanje. Kada se masa zgusnula, skinuti sa vatre i podeliti na dva dela.
2.
Otopiti čokolade (ja sam ih otopila u mikrotalasnoj). U jednu polovinu griza dodati otopljenu crnu čokoladu, a u drugu otopljenu belu čokoladu i aromu lešnika.
3.
Kekse potapati u pripremljenu kafu i ređati u kalup/tepsiju. Dimenzije tepsije koju sam koristila su 26×20 cm. Preko keksa preliti crni fil od griza (dok je još topao). Preko crnog fila poređati kafom natopljene kekse, pa preliti belim filom od griza. Ostaviti da se ohladi.
4.



Karamel preliv
5.
Na tihoj vatri istopiti šećer (dobije se smeđa, gusta sirupasta masa). Skinuti sa vatre i pažljivo dodati vodu. Voda će da prska prilikom dodavanja, a šećer će očvrsnuti poput smole. Vratiti na vatru i mešati oko 5 minuta da se šećer rastvori u vodi. Čak i ako ostanu nerastvoreni komadi šećera, nastaviti dalje. Umutiti žicom žumanca sa mlekom i dodati šećeru. Kuvati 5 – 10 minuta uz mešanje. Dobija se žuta retka masa, nešto gušća od mleka.
Gustin izmešati sa malo hladnog mleka da se razbiju grudvice i dobije homogena tečnost. Uliti u tankom mlazu u žutu masu i kuvati na tihoj vatri oko 5 minuta uz neprestano mešanje.
Malo prohladiti i preliti preko kolača.
Ostaviti preko noći u frižideru.
Po želji ukrasiti kako prahom prosejavajući ga kroz sito.
6.
Pozvati prijatelje i poslužiti uz šoljicu jake crne turske kafe.

SLATKE MEKANE I NEODOLJIVE KIFLE GOTOVE ZA 20 MINUTA



Sastojci
– 4 jaja
– 200 gr. šečer
– 200 gr. kiselo mlijeko
– 125 gr. maslac
– 1 kocka svjež kvasac
– 1 žličica soli
– kora naribana od 1 limuna



– 1 1 Vanilin šećer Dolcela
– 125 ml. mlačnog mlijeka
– 50 ml. mlijeka za rastvaranje kvasca
– 1250 gr. Pšenično glatko brašno Podravka

JOŠ:
– 1 -2 žumanjka za premazivanje
– đem
– kristal šečer za posipanje

Priprema
U toplo mlijeko rastvorite kvasac,dodajte 1 žlicu od količine šečera i 1 žlicu brašna.Ostavite da naraste.



Izlupajte jaja viljuškom, dodajte šečer,vanila,mlačno mlijeko,soli,kora od limuna,kiselo mlijeko,omekšana mast i prosejte brašno i dodajte u tekuću smjesu.
Izmjesite glatko tijesto i pustite ga na toplom da udupla.Zatim podjelite ga na loptice od 100 gr. koje razvaljajte u obliku elipse, na jednom kraju stavite đem i savijte kao rolatiće. Stavite ih na pleh pokriven pek papirom, ređajte ih malo bliže nego obično .
Ostavite ih opet da narastu, pred pečenjem namažite ih žumanjcetom i posujte ih šečerom.Pecite ih na 180 stepeni do zlatno braon boje.
Dobar tek !!!

OVAKAV RUČAK NE SMIJETE PROPUSTITI: KROMPIR SA MLJEVENIM MESOM I PAPRIKOM!!!



SASTOJCI
1/2 kg krompira
350 g mljevenog mesa
1 crni luk
1 mrkva
2 crvene paprike (150 g)
1/2 l vrele vode



200 g pasiranih rajcica
50 ml vrhnja za kuhanje
vegeta,persun,paprika,biber

PRIPREMA
1. Krompir sjeci na cetvrtine,luk na sto sitnije,mrkvu na kocke (ili kolutove,kako ko voli),papriku po zelji.
U vecoj,dubljoj tavi zagrijati ulje te proprziti mljeveno meso koje cete odmah zaciniti sa vegetom,paprikom.
2. Dodati mesu crni luk i pustiti da se dobro uprzi,cjelo vrjeme mjesati.



Dodati sad krompir i mjesati par minuta,te dodati pasiranu rajcicu,persun,mrkvu,usuti popotrebi tekucine i pustiti da se tako pirja jedno 15 minuta pa dodati papriku,zaciniti jos po potrebi usuti ostalu tekucinu,vrhnje i pusiti na laganoj temperaturi da se kuha dok krompir ne bude kuhan.
Posluživanje
Sluziti uz salatu po zelji.

NE MOGU VAM OPISATI KOLIKO ME ODUŠEVILA OVA JEDNOSTAVNA PITA! MORATE PROBATI!



Ako volite ovakve pite, svakako vam ju preporučam, oduševit će vas!
SASTOJCI
– 500g kore za savijače
– 1 srednja glavica crvenog luka
– 500g mlj. mesa po izboru
– 3 srednja krumpira



– začini po ukusu sol, vegeta, biber

PRELJEV

– 3 jaja
– 1 dc ulja
– 1 čvrsti jogurt
– 2 dc mineralne vode
– 1 žličica soli

PRIPREMA
Luk sitno isjeći i kratko popržiti na malo ulja.
U luk dodati mlj. meso, posoliti, povegetiti i pobiberiti po ukusu i nastaviti pirjati još koju minutu.
Dok se meso pirja, oguliti krumpire i izribati na krupniju ribež.
Krumpir pomješati s mesom i lukom, ako je potrebno još začiniti. Ostaviti da se malo prohladi.
Protvan vel. 35×25 premazati s malo ulja i staviti koru koje ste presavili na pola.
Tu koru premazite ponova s malo ulja i na nju stavite drugu koru, opet duplo.



Na tu drugu koru raširite malo nadjeva koji pokrijete novom korom, pa opet nadjev i tako redom dok nadjev ne potrošite. Zadnje dvije kore neka vam budu bez nadjeva kao što ste i započeli.
Sad pitu isjecite na željenu veličinu i zalijte pripremljenim zaljevom.
Nožem malo razmaknuti da pita bolje upije zaljev.

ZALJEV
Jaja izmiksati, dodati ulje, jogurt, mineralnu vodu i sol.
Ostaviti 30 min. da se listovi dobro natope a zatom staviti peći u zagrijanu pećnicu na 180C dok lijepo ne porumeni.
Ispečenu pitu ostavite da odstoji 15-ak min. i poslužite uz salatu po vašem izboru.
Dobar tek vam želim !

SPINACH PIE…SUPER JEDNOSTAVAN,UKUSAN I BRZ RUCAK…UH KAKO JE SAMO DOBRA OVA PITA....



SASTOJCI
1 salica 250 ml.
1 pak. zamrznutog spinata(280gr-1pak.)
1 salica rendanog swiss sira
2-3 zlice sjeckanog luka
2 cena cesnjaka




MRVICASTA SMJESA:
110gr. brasna
2 zlicice praska za pecivo
30 hladnog putera

PRELIV:
3 jaja
1.5 salica mlijeka
sol,peper i vegeta

PRIPREMA
1. Spinach odmrznite u mikrovalnoj i dobro ocijedite.



U spinach dodajte,rendani swiss sir,sitno sjeckani luk i sitno sjeckani cesnjak.
Zdjelu za pie pouljite i istresite smjesu spinacha.
2. U zdjeli izmjesajte brasno,prasak za pecivo i hladni isjeckani puter.Izmjesajte smjesu da bude mrvicasta.
3. U zdjeli miksajte jaja,mlijeko,sol,peper,vegetu i dodajte mjesavnu brasna.
4. Smjesu istresite preko spinata i stavite da se pece na 180 C oko 45-50 minuta.Ja sam pekla na 45.
Zadnjih 2-3 minute ukljucite gornji grijac da se dobije divna braon boja.

BRZE MEKIKE SA JOGURTOM GOTOVE DOK TREPNEŠ



Jako brzo i jako ukusno, za one koji vole tako nešto, super stvar, a i za one koji ne vole, da zavole!
Sastojci
1 jaje
malo soli
1 prašak za pecivo
1/4 l jogurta



brašna toliko da testo bude mekše

Priprema
1.
Pomešati sve sastojke, i dodavati brašno dok se ne napravi mekano testo
2.



Ostaviti ga da stoji 10-15 min., toliko dok vam se ugreje ulje
3.
Rastanjiti testo na 1cm debljine, seći ga na pravougaone oblike (veličine npr. 3×10cm, mada ne mora, ali ja uglavnom tako radim), i peci u zagrejanom ulju.
Posluživanje
Može se jesti i slano i slatko

Pošalji ovo e-poštom
Blogiraj ovo!
Podijeli na usluzi Twitter
Podijeli na usluzi Facebook

OVAJ RUČAK SE LAKO SPREMA A SVI ĆE UZIVATI U NJEMU. NAJLJEPŠE ŠNICLE OD KROMPIRA



Sastojci
 750 g pire krompir (od prethodnog dana)
 1 jaje
 1 kasika vegeta
 5 kasika sitno iseckan persunov list
 3 kasike prezle
 3 vrsne kasike brasno (ostro)


 
1-2 cena iseckan beli luk (ili beli luk u prahu po ukusu)
 biber po ukusu
 1 glavica crni luk
 50 g suseni paradajz (

Priprema
Na malo ulja isprziti sitno iseckan crni luk dok ne dobije staklasto zuckastu boju i omeksa. Ocediti od ulja na papirnoj salveti.
Iseckati suseni paradajz.
Pire krompir (od prethodnog dana, moze i sveze napravljen) samo malo podgrejati u mikrotalasnoj pecnici kako bi se lakse sjedinio sa ostalim sastojcima a potom dodati sve ostale sastojke i kratko promesati (umesiti) dok se ravnomerno ne rasporede.



Posuti radnu povrsinu brasnom, oblikovati cufte, uvaljati ih po brasnu sa obe strane i redjati po radnoj povrsini.
Prziti na malo ulja, na srednje jakoj vatri, oko 4-5 minuta (na pola pecenja okrenuti) dok ne dobiju zlatno braon boju.
Posluživanje
Uglavnom ih pravim kada mi ostane puno pire krompira kao ovog puta ali svakako se mogu praviti i od sveze napravljenog. Pire kropir je klasican: obaren izgnjecen krompir posoljen i umucen sa malo maslaca a potom jos malo umucen sa malo mleka.
Ukoliko nemate suseni paradajz mozete ga slobodno izostaviti, ovde je dodat najvise zbog boje.

NIJE DOBRA VEĆ SAVRŠENA: SLANA TORTA



idealna za sve prilike
Sastojci
1 pakovanje tost hleba
100g krem sira
4dl kisele pavlake
300g majoneza



5 obarenih jaja
5 kasicica kecapa
200g šunkarice
8 kiselih krastavcica
100g kackavalja

Priprema
1.
u tri posude ravnomerno rasporediti kiselu pavlaku i majonez. U prvu posudu (prvi fil) dodati jos i krem sir i 3 sitno isecena krastavcica. U drugu posudu (drugi fil) dodati sunkaricu isecenu na kockice i kecap.


 
U trecu posudu (treci fil) dodati izrendana jaja i preostale krastavcice sitno isecene. U tepsiju poredjati 6 parcadi tost hleba, premazati prvim filom, pa opet redjati tost hleb, pa premazati drugim filom, pa opet redjati tost hleb i namazati trecim filom i preko njega posuti izrendani kackavalj. Prijatno! :)

EFIKASNA DIJETA: SVAKO JUTRO NARANDŽA I JAJE – DNEVNO KILOGRAM MANJE!



S ovom dijetom možete u roku od petnaest dana izgubiti do 15 kilograma. Dijetu upotrebljavajte najviše 15 dana (odnosno 21, ako ubrojite 2 dana pauze). Razlog tome – dijeta je prilično restriktivna. Zato, akon ako se odlučite na gubitak kilograma sa „jajnom dijetom“, obavezno je savjetovanje i nadzor ljekara.
Petnaestodnevna dijeta s jajima namijenjena je gojaznima, ali i onima koji imaju tegoba s probavom ili nečistom kožom. Pokazala se kao sjajan “čistač” kože, smanjuje apsorpciju masnoća na prirodan način, te čini kožu ljepšom.
Dijeta je dosta restriktivna. Prije nego se odlučite na njenu primjenu konsultirajte se sa nutricionistom i liječnikom, a provodite je uz liječnički nadzor. Vrlo je važno da, ako se odlučite na ovu dijetu, sebi postavite realne ciljeve. Poželjno je da i kod najrestriktivnijih dijeta tijelo mrša dnevno najviše do pola kilograma. Ova dijeta nudi mogućnost gubitka dnevno i po jedan cijeli kilogram.



Kako se u vremenu upražnjavanja dijete, tokom koje je manji unoso ugljikohidrata, smanjuje se mišićna masa, potrebna je tjelesna aktivnost. To može biti fitnes, trčanje, biciklizam, plivanje ili jednostavno hodanje. Hranu nemojte previše soliti. Sol naime veže vodu u tijelu. Umjesto soli radije upotrijebite začinsko bilje.
Ipak, ako nemate odveć suvišnih kilograma, onda pribjegnite nekoj drugoj dijeti! Ili je upražnjavajte po nešto blažem, vašem organizmu, prilagođenom receptu.
Jelovnik
PONEDJELJAK
DORUČAK: 1 narandža (ili u sličnom opsegu kruška, breskva, lubenica, dinja…. Nikako banana), 2 dvopeka, šoljica kahve ili čaja bez šećera
RUČAK: 1 narandža, 1 kuhano jaje, 1 kiselo mlijeko (ili jogurt)
VEĆERA: 2 paradaiza ili 2 dcl pirea od paradaiza, 2 kuhana jaja, 1/2 kg zelene salate (mala glavica) ili krastavaca, 2 dvopeka
UTORAK
DORUČAK: 1 narandža, (ili u sličnom opsegu kruška, breskva, lubenica, dinja… – ne banana), 2 dvopeka, šoljica kahve ili čaja bez šećera
RUČAK: 1 naranDŽA, 1 jaje, 1 kiselo mlijeko, 2 dvopeka
VEČERA: 125 g mljevene govedine, 1 paradaiz (ili 1dcl pirea od paradaiza), 1 dvopek, 1 šoljica čaja ili kave
SRIJEDA
DORUČAK: 1 narandža (ili u sličnom opsegu kruška, breskva, lubenica, dinja… – ne banana), 2 dvopeka, šoljica kahve ili čaja bez šećera
RUČAK: 1 narandža, 1 kuhano jaje, 1 kiselo mlijeko, 1 manja glavica salate
VEČERA: 125 g mljevenog mesa, 1 narandža, 1 dvopek, 1 šoljica kahve ili čaja
ČETVRTAK
DORUČAK: 1 narandža (ili u sličnom opsegu kruška, breskva, lubenica, dinja… – ne banana), 2 dvopeka, šoljica kahve ili čaja bez šećera.
RUČAK: 125 g svježeg kravljeg sira s malo mliječne mastii (a možete upotrijebiti i sir mozzarela), 1 paradaiz, 1 dvopek
VEČERA: 125 g mljevenog mesa, 2 paradaiza ili 2 dcl pirea od paradaiza, 1 jabuka, 1 dvopek
PETAK
DORUČAK: 1 narandža (ili u sličnom opsegu kruška, breskva, lubenica, dinja… – ne banana), 2 dvopeka, šoljica kahve ili čaja bez šećera.
RUČAK: 200 g kuhanog mesa ili ribe, 1 paradaiz, 1 dvopek
VEČERA: 500 g kuhanog povrća (mrkva, grašak, krompir,…), 1 jaje, 1 paradaiz.
U DANE VIKENDA JEDITE NORMALNO!
ZA ODRŽAVANJE ŽELJENE TEŽINE:
Kad dođete do težine, koju ste željeli, održavajte ju tako, da svaki ponedjeljak jedete po slijedećem jelovniku.
DORUČAK: 1 limunada bez šećera (možete upotrijebiti umjetne zaslađivače)
RUČAK: 1 jaje, 1 dvopek, 1 paradaiz (možete još jednu jabuku)
VEČERA: 1 dvopek, 1 paradaiz (možete još jedno jaje)
UPUSTVA I PRAVILA



•    Meso i kuhano povrće možete začiniti vegetom
•    Za vrijeme dijete ne pijte alkohol
•    Namirnice možete jesti vruće ili hladne, a važno je, da ih uzimate u tačnom redoslijedu.
•    Poslije pet dana izgubit ćete 2,5 – 5 kg.
X Poslije pet dana budite barem 2 dana bez dijete i jedite normalno, ali umjereno. Dva dana kasnije dijetu ponovite i tako 3 puta po 5 dana; ukupno 15 dana.

•  U petnaest dana dijete (ako oduzmemo dane bez diete) možete izgubiti do 15 kg, koje nećete dobiti nazad, ako poslije dijete jedete normalno i svaki ponedjeljak po jelovniku za održavanje tjelesne težine.

PROBAJTE NEĆETE SE POKAJATI :NAJBOLJI RECEPT ZA PILETINU SA RIŽOM



Odkako radim,u nedostatku vremena počela sam iskopavati brze i jednostavne recepte...Ovo je jedan od takvih...sve u pećnicu.....i samo pričekati da se samo ispeče,..
Sastojci
1/2 pilića
1 dcl ulja
1 luk
1 mrkva



1 v.ž vegete
2 dcl riže
peršin,sol,papar
oko 7 dcl vode

Priprema
1.
Piletinu narezati na komade,posipati vegetom.Stavite peći u duboku tepsiju na pola sata da se zapeče.
2.



Luk sitno nasjeckajte,pa pomiješajte s ribanom mrkvom,peršinom i vegetom.Dodajte opranu rižu i sve dobro promiješajte.
3.
Mješavinu riže i povrća zatim dodajte piletini i sve promiješajte.Zalijte s vodom i vratite u pećnicu.
4.
Pecite dok tekućina ne ispari a riža se ne skuha.Poslužite uz salatu.

SUPER BRZE CRNO BELE ČOKOLADNE KOCKE BEZ PEČENJA A NISU NI SKUPE



Brz,jednostavan,nije skup....a topi se u ustima....
Sastojci
  Petit keks
 1 litra mlijeka
 12 žlica gustina
 8 žlica šećera


 
200g margarina
 300g čokolade za kuhanje
 1/2 litre slatkog vrhnja

Priprema
bijela krema
Pomijesati 2 dcl mlijeka sa 12 žlica gustina te dobro umutiti zlicom da se razbiju grudice. U 8 dcl mlijeka staviti 8 žlica secera i staviti da kuha. U vrelo mlijeko ubaciti smjesu sa gustinom i neprestano mjesati dok se ne zgusne. U ohladjeno dodati 200 gr umućenog margarina i dobro umutiti(ako je pregusto za mutiti kapnuti malo mlijeka).



Crna krema
Otopiti 300 gr cokolade za kuhanje u 1/2 litre slatkog vrhnja (topiti na laganoj vatri, mijesati stalno-ne smije prokuhati)

PEKSIMETICI( BRZI NEMASNI USTIPCI)



Oblik ustipaka okus peksimeta nemasni,brzi i ukusni
Sastojci
1/2 kg brasna
prasak za pecivo,
oko 430 gr cvrstog jogurta(koristila sam
veliko pakovanje od 850gr



i upotrebila otprilike polovinu)
2 jaja...
so
ulje za przenje

Priprema
1.
Umutiti pjenjacom jaja,jogurt,so i prasak za pecivo.
Zatim dodati brasno i kuhacom formirati tijesto,koje treba da je gusto i malo “gnjecavo” te ga dodatno jos malo izraditi mixerom(spiralnim nastavcima za tijesto)
2.



U manjoj serpici zagrijati malo vise ulja(da ustipci plivaju)
Cajnom kasikom vaditi peksimetice (ustipke) i prziti u vrucem ulju(na srednjoj temparaturi okrecuci ih povremeno dok ne dobiju finu zlacanu boju)
Prze se dosta brzo i ne upijaju masnocu
3.
Odlicni uz sir,jogurt,suhomesnato...i casu hladnog piva ili vina...

srijeda, 2. ožujka 2016.

NAJBOLJI PRIRODNI LIJEK ZA ŠTITNU ŽLIJEZDU

d4

Štitna (tireoidna) žlijezda ima veoma bitnu i složenu funkciju u našem organizmu, a tu spada održavanje normalnog metabolizma svih ćelija, utiče na pravilnu apsorpciju glikoze, sintezu bjelančevina, zatim na frekvenciju srčane aktivnosti, a samim tim na cirkulaciju krvi u organizmu i još dosta toga.


d4

Za liječenje štitne žlijezde pomoći će čaj i oblozi od ivanjskog cvijeća (ima ga u apotekama)

Čaj pripremiti na uobičajen nacin, jednu malu kašiku ivanjskog cvijeća preliti sa jednom šoljom klučale vode i ostaviti da odstoji svega nekoliko minuta. Piti tri puta dnevno.



Uporedo ispirati grlo (grgorati) sa nesto jačim čajem od ove biljke, što češće u toku dana.

Da bi efekat liječenja bio jos bolji, na vratu gdje se nalazi štitna žlijezda, stavljati obloge od ivaljskog cvijeća .

Oblog se priprema tako sto se cijela biljka (u obliku malog buketića), samo na kratko prelije ključalom vodom i odmah stavi na maramicu.

Kada se malo prohladi držati oblog na vratu, tako sto je biljka prislonjena direktno na kožu, oko sat vremena vise puta dnevno. Ako je moguće bolje bi bilo da bolesnik za to vrijeme miruje u krevetu.

4 KAŠIKE DNEVNO I RAK NESTAJE: Poznati ruski naučnik otkriva RECEPT za najmoćniji lek

rfhgrffdsd-640x503

Prеmа ruskоm nаučniku, pоstојi rеcеpt zа dоmаći lеk kојi lеči rаk. Prеmа rеčimа prоfеsоrа Меrmеrskog sa јеdnоg prеdаvаnja, njеgоv rеcеpt је u stvari hrаnа kоја pomaže cеlоm tеlu, а аkо je u pitanju rаk pоmоći će vam da se povuče.


rfhgrffdsd-640x503

Nеvеrоvаtan dоmаći lеk pоmаžе u čišćеnju krvnih sudоva, јаčа imuni sistеm, lеči srcе, čisti bubrеgе i јеtru.

Оstаlе prеdnоsti uklјučuјu pоbоlјšаnjе mеmоriје а štiti srcе оd infаrktа.

Таkоđе sе smаtrа nајkоrisniјim prirоdnim lеkom prоtiv svih vrstа rаkа.

Sastojci:

– 15 limuna
– 1 kg prirodnog meda
– 12 čеnа svežeg bеlоg lukа
– 400 gr pšenice
– 400 gr svežih oraha

Priprеmа:

Uzmitе vеliku stаklеnu pоsudu i dоdајtе pšеnicu u nju.

Prelijte vodom pšеnicu i оstаvite prеkо nоći.

Uјutru (nаkоn 12 sаti), procediti vodu, isperite pa opet procedite.

Ostаvite žito dа оdstојi јоš 24 sаtа.

Nakon toga žito će biti spremno..

Očišćene orаhе, bеli luk i proklijalu pšеnicu sameljite.

Dodajte 5 limunа (uklјučuјućii kоru) pa sameljite i njih.



Prеоstаli limun iscedite te dоdаjte sоk u smеšu.

Pоmеšајtе svе sаstојkе tеmеlјnо dа biste dobili hоmоgеnu smеšu.

Zаtim dоdајtе mеd i kоristitе drvеnu kаšiku zа mеšаnjе.

Mеšаvinu stavite u stаklеnu tеglu i držite u frižidеru. Držitе 3 dаnа, а zаtim kоristite u sklаdu sа slеdеćim uputstvimа.

Kоnzumirаnje leka

Uzimajte 1 dо 2 supеnе kаšikе mеšаvinе pоlа sаtа prе:

– dоručka
– vеčеre
– prе оdlаskа nа spаvаnjе

Аkо nаmеrаvаtе dа kоristitе оvај lеk zа lеčеnjе rаkа, trеbаlо bi dа uzimate 1 dо 2 kаšikе nа svаkа 2 sаtа.

Prеmа rеčimа dr Меrmеrskog, оvaj dоmаći lеk је kоristаn zа dugоvеčnоst i zdrаv živоt. Оn pоmаžе u lеčеnju rаkа i оdržаvаnjе mlаdаlаčkog izglеda i еnеrgiјe.

Dr Меrmеrski dаlје оbјаšnjаvа dа dоmаći lеk imа svе bitnе hrаnlјivе mаtеriје pоtrеbnе zа nаš оrgаnizаm, kао štо su:

– vitamini
– proteini
– minеrаlnе sоli
– uglјеni hidrаti
– biоlоški аktivnе supstаncе
– masti

Оn tаkоđе pоmаžе u pоvеćаnju rada nаših žlеzdа i оrgаnа а tаkоđе оdržаvа nаšе tеlо zdrаvо. Оn dоdаје dа rаk nе mоžе dа оpstаnе аkо je nаšе tеlо zdrаvо.

Izvor: Webtribune.rs

Alkalna voda UBIJA ćelije raka, EVO KAKOSE PRAVI…

cancer-diet-640x480

Kadа је nivо pH lјudskоg tеlа suvišе kisеlо, tеlо šalje kisеlоst nа оdrеđеnе оrgаnе. Ali štа kisеlost tаčnо znаči?


cancer-diet-640x480

Svе imа pH vrеdnоst i dоlаzi u rаspоnu оd 7. Akо je Ph vrеdnоst mаnja оd 7 znаči dа je živоtnа srеdinа kisеlа, аli аkо је višа оd 7, оndа је аlkаlnа. Ph vrеdnоst od 7 ima nеutrаlnu vrednost.

Svаki оrgаn imа pH vrеdnоst za sеbе. Ljudskа kоžа imа pH vrеdnоst оd 5,5 štо znаči dа se kisеlost nаšeg digеstivnоg trаktа krеćе izmеđu 1,5 i 7,0. Može da bude i kisеla, аli i nеutrаlna.

U lјudskоm tеlu оrgаni kојi pоmаžu dа оdrže rаvnоtеžu Ph su plućа i bubrеzi, pа аkо оni isprаvnо ne funkciоnišu оndа је višе nеgо vеrоvаtnо da će kisеlоst оrgаnizmа biti povećana.

Ljudskо tеlо је gеnеrаlnо аlkаlnе prirоdе sа pH vrеdnоšću izmеđu 7.35 i 7.45. Оvо је vrеdnоst zа zdrаvu оsоbu dok pоrаst kisеlоsti ubiја u tеlu ćеliје ili mоžе da izazove mutirаnje ćеliјa.

Kаda mutirаne ćеliје pоčnu dа rаstu nа nеkоntrоlisаn nаčin nastaje mеtаstаzа. Оvе ćеliје pоstајu mаlignе i kаncеrоgеnе.

Тоksini u оvim ćеliјаmа nаstајu kао rеzultаt nеrаvnоtеžе u nivоu Ph tеlа zbоg lоših nаvikа u ishrаni i zlоupоtrеbа аlkоhоlа ili drоgа. Аlkаlnа vоdа imа оgrоmаn uticај nа tаkvе ćеliје.

Аlkаlnа vоdа pоmаžе pri hidrаtаciјu tеla i mоzga јеr је prеtеžnо sаstаvlјеna оd vоdе, pа аlkаlna vоda ukupno pоdmlаđuje lјudskо tеlо.



Dаklе, kako se alkalna voda priprema?

Nе zаbоrаvitе аlkаlnа vоdа imа vrеdnоst iznаd 7, оbičnо izmеđu 8 i 9.

Sastojci:

– Himаlајskа sо -1 kаšikа
– Prеčišćеnа vоdа – 2 litrа
– Limun – 1 limun iseckan

Priprema:

Nаbаvitе stаklеnu tеglu i nаpunitе je vоdоm.

Uzmite kоckicе limunа i dоdајtе ih u vоdu. Sipajte u stаklеn tеglu (ne cedite sok iz limuna ).

Zаtim dоdаtе Himalajsku so i zаtvоrite flašu, оstаvite dа оdstојi nа sоbnој tеmpеrаturi prеkо nоći.

Sаdа је sprеmna! Uјutru piјte tri čаšе prе dоručkа

Izvor: Webtribune.rs

ZAŠTO SE KRIJE OD LJUDI? Pet najvećih uzročnika raka koje svaki dan koristimo

ew1

1. Mamografija, stomatološki rendgenski zraci, skeneri na aerodromima:

Je li vam tehničar na mamografiji zaboravio reći da provučete zaštitnu PREKLOPNICI preko grudi prije nego što je pobjegao iz ordinacije? Da, riječ je o smrtonosnim zracima koje uzrokuju rak, a došli ste kako bi ste ga spriječili ili reagovali na vrijeme.

2. Aluminijum u dezodoransima i antiperspirantima (i chemtrailsima):

Većina tumora dojke nastaje u njenom gornjem kvadrantu, kod pazuha, upravo tamo gdje primjenjujemo dezodoranse prepune aluminijuma. Koristite domaće ili organske dezodoranse.

3. Vještački zaslađivači:



Aspartam kao glavni sastojak vještačkih zaslađivača izmet je GMO bakterije E. coli koja je stanovnik debelog crijeva kao i kanalizacionog otpada.

Zloglasni aspartam nalazi se u gotovo svim gumama za žvakanje, lijekovima i većini hrane. Klonite ga se i okrenite se žitnim sladovima, stevija, javorovom sirupu, medu ili sirovom organskom šećeru.

4. Fluorisane voda:

Ne, to nije mineral koji se nalazi u prirodi niti pročišćava vodu koja prolazi kroz cijevi. Fluor zapravo zagađuje vodu i ispira minerale iz našeg tijela te oslabljuje imunitet. Pijte izvorsku vodu.

5. Vještačke boje za hranu i konzervansi, aditivi:

Gotovo svaka vještačka boja za hranu proizvedena je u laboratoriji. Silni konzervansi bukvalno guše vaše ćelije i pretvaraju ih u ćelije raka. Okrenite se šarenom organskom voću i povrću, žitaricama, boranijom, sjemenkama. Zdravo je, a i tanjir čini ljepšim … Ne kupujte stvari iz kutija i konzervi.

Izvor: Web-Tribune.com

Svako ima ovaj lijek za ispucale kapilare kod kuće, ali mnogi ljudi ne znaju za njega!

Image result for ispucali kapilari

Ispucali kapilari su neprijatna i ružna pojava ispod kože, koja ne samo da izgleda ružno nego ostvlja i druge posljedice pa se osjećamo neugodno i uvijek moramo nositi dužu odjeću. Žene najbolje znaju o čemu je riječ.


capture-20151220-112555

Na svu sreću postoji nekoliko načina da ih se riješiti uz pomoć sastojaka iz kuće, a mi vam ovaj put predstavljamo 2:

Prvi način je pomoću mladog paradajza, kojeg je potrebno isjeći na sitne komadiće, te poredati te komadiće na ono mjesto gdje imate ispucale kapilare. Dobro obratite pažnju da koristite mladi a ne zreli paradajz.



Komadiće mladog paradajza potrebno je držati 2-3 minute, te nakon toga kožu premazati nekom hidratantnom kremom. Postupak je potrebno ponavljati narednih 10 dana te bi nakon toga ispucali kapilari trebali nestati.

Drugi način je korištenje jabukovog sirćeta, koje ćete nanositi na mjesta sa ispucalim kapilarima. Potrebno je 3 puta dnevno nanositi jabukovo sirće i tako narednih 3-4 sedmice. Budite oprezni sa jabukovim sirćetom da ga ne stavljate na osjetljiva područja jer može iritirati kožu.

Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći. Ako vam budu djelovali podijelite ove recepte i sa drugima.

Izvor: LijekizPrirode.com

MUČE VAS BOLNI ZGLOBOVI: Pokušajte jednostavan recept s limunovom korom

recept-s-limunovom-korom

Limun je izuzetno korisna voćka koja nam nudi brojne zdravstvene beneficije. Ima širok raspon ljekovitih svojstva i može nam pomoći u slučaju različitih zdravstvenih problema, pozitivno utiče na želudac, jetru, kao i na jačaje našeg imunog i kardiovaskularnog sistema.


recept-s-limunovom-korom

Limun je izuzetno efikasan u prevenciji raznih bolesti, uključujući bubrežne kamenace, visok krvni pritisak, gripu, bronhitis i sl.

Nije samo korist od limunovog ploda, ovaj recept s limunovom korom pomoći će vam da se riješite bolnih zglobova!



Sastojci:

– 2 limuna
– maslinovo ulje
– tegla

Priprema:

Oljuštite limun i stavite njegovu koru u teglu. Zatim napuniti teglu s maslinovim uljem, zatvorite je čvrsto i držate 2 sedmice na tamnom mjestu. Nakon tog perioda, procijedite mješavinu kroz gazu i tako pripremljeno ulje stavljajte na bolne zglobove.

Za najbolje rezultate, primjenite tretman prije odlaska u krevet, tako da će ulje djelovati preko noći. Ako niste u mogućnosti stavljati oblog preko noći, onda ga primjenite na isti način i mirujte 3-4 sata.

Izvor: LijekizPrirode.com