1

subota, 9. srpnja 2016.

Najbolji domaći lijek protiv žuljeva i kurjih očiju



Kurje oči i žuljevi problem su s kojim se bori većina odraslih osoba. Želite li se na jednostavan i besplatan način riješiti ove neugodne pojave na stopalima, nabavite biljku čuvarkuću (semprevivum) i napravite prirodnu trodnevnu kuru


Sempervivum je biljka poznatija pod imenom čuvarkuća ili u narodu čuvarka, divlje smilje, smiljak, možek, gromovna trava ili pazikuća. Riječ je o vrlo otpornoj biljci mesnatog i sočnog lišća koja ima nevjerojatna svojstva.

Naime, sok iz listova ove biljke koristio se tijekom povijesti za zacjeljivanje rana te protiv iritacija i opeklina na koži te s lakoćom rješava problem bolnih i tvrdih kurjih očiju te žuljeva.

Potrebno vam je:

– Biljka pazikuća
– Flasteri

Postupak:

1. Otkinite komadić lista, dovoljan da prekrije problematično mjesto.



2. Ogulite vanjski površinski sloj lista (kožica se lako guli).

3. Oguljeni komadić stavite na kurje oko ili žulj te je fiksirajte flasterom.

4. Kuru započnite odmah ujutro, a flaster nosite tijekom cijelog dana.

5. Nastavite s tretmanom nekoliko dana i kurje oči i žuljevi će potpuno nestati.

Izvor: zadovoljna.hr

Pijući ova tri smoothia za doručak kilogrami se gube kao ludi



Višak tjelesne masti dovodi do nastanka bolesti srca, dijabetesa, hipertenzije, masne jetre, i povećava rizik od razvoja raka. Namirnice bogate vlaknima održati će vas sitim puno duže, i samnjiti potrebu za hranom. One su idealan izbor za ljude koji se bore s opstipacijom.


Namirnice bogate proteinima su super, ako želite da izgubite višak kilograma i održavate mišićnu masu u isto vrijeme. One pružaju dovoljno energije za svakodnevne aktivnosti.

Ukoliko imate problema s viškom kilograma, gladovanje je zadnja stvar koju trebate učiniti. Umjesto toga konzumirajte, svako jutro, za doručak ove super ukusne smothie, i gubite težinu na prirodan način.

Svaki od ovih frapea će ubrzati vaš metabolizam metabolizam i poboljšati sposobnost vašeg tijela da se spali masti.

Provjerite recepte i započnite prirodni proces mršavljenja bez posebnih napora:

1. Sastojci:

– 1 banana
– 1 naranča
– 2 žlice badema, drobljeni
– 2 žlice lanenog ulja
– 2 svježe ili sušene smokve
– 1/3 šolje vode

Priprema:

Sve sastojke stavite u blender, izblendajte dok ne dobijete glatku smjesu, a zatim pijte dok je friško.



Napomena: Ako koristite sušene smokve, potopite ih u vodu pola sata prije njihove upotrebe.

2. Sastojci:

– 1 čaša malina
– 1 jabuka
– 1 banana
– 1/2 limuna
– 1 žlica sjemenke lana

Priprema:

Blendajte sve sastojke dok ne dobijete glatku smjesu. Popijte svježe.

Napomena: Ako koristite organske jabuke, nemojte ih oguliti.

3. Sastojci:

– 2 kivija
– 1 banana
– 1/2 jabuka
– 1 naranča
– 1 žlica sjemenke lana
– 1 žlica lješnjaka

Priprema:

Blendati sve zajedno do glatke smjese. Pij smoothie svjež.

Izvor: LijekizPrirode.com

Samo jedna vježba bez pokreta koja zateže svaki mišić i izbavlja od suvišnih kilograma!



„Plank“ je jedna od najpopularnijih i najefikasnijih vježbi širom svijeta. Ona tjera na rad, ne samo stomačne, već i misiće cijelog tijela. Posvetite joj 5 minuta dnevno i bićete iznenađeni rezultatima.



Suština vježbe je u tome, da treba barem jednom dnevno kao „lebdjeti“ iznad poda nekoliko minuta oslanjajući se samo na ruke i noge, piše portal uspesnazena.com! Nesumnjivo, nalaziti se u ovakvom položaju čak i 2 minuta – nije lak zadatak. U ovom trenutku aktivira se veliki broj mišića. Ali, kao rezultat ove vježbe imaćete jaka leđa, zategnutu zadnjicu bez celulita, izvajane noge, ravan stomak i lijepe ruke.

Kako raditi vježbu „Plank“:

„Plank“ je statična vježba. Pokreta nema, zato je najvažnije pravilno držati tijelo.



Lezite na pod stomakom na dole. Savijte laktove na 90 stepeni i postavite se u ležeći položaj na laktove. Tijelo treba da formira pravu liniju od glave do peta. Oslanjajte se samo na podlaktice i vrhove prstiju na nogama. Laktovi se nalaze direktno ispod ramena. Držite tijelo što ravnije, napregnite trbušne mišiće i ne opuštajte se. Pokušajte da ne spuštate kukove ka podu.

Stopala:

Sastavite ih. Biće teže držati ravnotežu što će povećavati pritisak na trbušne mišiće.

Noge:

Treba da budu ravne i zategnute, u suprotnom, pritisak na pravi trbušni mišić, koji pridržava lumbalni dio kičme, takođe će biti smanjen.

Zadnjica:

Napregnite i ne opuštajte do kraja vježbe, jer tako povećavate aktivaciju svih mišića donjeg torza.

Krsta:

Najbitniji momenat. Kod pravilnog izvođenja vježbe, donji dio leđa mora biti ravan. To znači da ne smije biti zaobljen ili ulubljen. Zamislite da su vaša leđa čvrsto pripijena uza zid.

Stomak:

Uvucite ga, i u takvom položaju pokušajte ga još podvući pod rebra. U toku vježbe držite stomak u takvom položaju, ali dah ne zadržavajte.

Laktovi:



Da biste izbjegli nepotrebno opterećenje ramena, stavite laktove direktno ispod ramenih zglobova.

Zadržavajte se u ovom položaju koliko možete. Za početak je dovoljno 10 sekundi. Po pravilu, ljudi sa različitom fizičkom spremnošću zadržavaju ovakvu pozu od 10 sekundi do 2 minute. Poslije napravite pauzu od 2 minute i ponovite vježbu. 5 ponavljanja će biti dovoljno. Ako ste početnik, ne pokušavajte oboriti rekord, počnite lagano.

Veoma je važno raditi ovu vježbu svakodnevno, poželjno u isto vrijeme.



Koristi vježbe „Plank“

Zategnuta zadnjica

Vježba je usmjerena na glutealni mišić i zadnju ložu noge. Na taj način ne samo da ćete dobite željeni oblik zadnjice, već ćete se osloboditi i celulita.

Jaka leđa

Za vrijeme vježbe aktivni su donji leđni mišići, takođe ramena i vratni dio. Dakle, ova vježba može poslužiti kao prevencija osteohondroze u oblasti vrata i lumbalnog dijela kičme. Sem toga, oslobodićete se bolova u ramenima i između lopatica, koji nastaje kao posljedica nošenja teških torbi ili dugog sjedenja za radnim stolom.

Zategnute privlačne noge

Glavni teret u vježbi pada na noge. Pri tome uključeni su svi mišići nogu – od kukova do listova. Nema mjesta za brigu ako osjetite peckanje u mišićima – to je znak da mišići rade.

Zategnute ruke

Sasvim je očigledno da se zajedno sa nogama u ovoj vježbi intenzivno treniraju i ruke. Na njima se održava polovina tjelesne težine.

Ravan stomak

Kada je cijelo tijelo napeto, automatski se aktiviraju trbušni mišići, kako donji, tako i bočni.

Izvor: uspesnazena

Ovaj recept je zaista – čudo! Kako se osloboditi bolova u leđma, zglobovima i nogama za 7 dana?



Davno sam pročitala savjet jednog vojnog ljekara o tome kako održati zglobove u dobrom stanju i istovremeno otkloniti mnoge probleme vezane za njih. Provjerila sam na sebi, svojim prijateljima i uvjerila sam se da je ovaj recept zaista – čudo!



Recept glasi ovako:

Kupiti u bilo kojoj prodavnici 150 gr bilo kojeg jestivog želatina, sa voćnim ukusom ili bez, svejedno ( 150gr – za kuru liječenja od mjesec dana).

Uveče sipajte 5 gr želatina (dvije ravne kašikice) u četvrt čaše sa hladnom (iz frižidera) vodom. Pomiješajte i ostavite da stoji do jutra (van frižidera). Želatin ce nabubriti i pretvoriće se preko noci u žele. Ujutru popijte smjesu na prazan stomak. Mozete dodati sok, vodu sa medom ili pomiješati smjesu sa jogurtom ili kiselim mlijekom. Ili na bilo koji drugi način koji vama odgovara.

Funkcioniše tako, da ljudi koji su se žalili na bolove u zglobovima, leđima, nogama, bolove u kičmi, vratu itd., poslije sedmicu dana prestaju da ih primjećuju!

Kurs liječenja je mjesec dana. Ponoviti za 6 mjeseci. Ovo je način da se obnovi „podmazivanje“ zglobova. A od zdravih zglobova zavisi i normalan rad mnogih organa, jer sve je u našem organizmu povezano.

Jedino „NE“ – mnogi ne vjeruju. Skupi lijekovi protiv bolova puni hemije za nekoga su jedino rješenje, a tako „primitivno“, nezahtjevno liječenje ne uliva povjerenje.



Zašto je želatin toliko koristan za zglobove?

Želatin – proizvod životinjskog porijekla, dobijen u rezultatu prerade vezivnog tkiva krupne rogate stoke – tetiva, kostiju, hrskavica, je ustvari kolagen u najčistijem obliku. Pozitivno djeluje na stanje unutrašnjih vlakana i sitnih sudova. U sebi posjeduje dvije aminokiseline: prolin i hidrosiprolin, koji imaju pozitivan uticaj na oporavak vezivnog tkiva. Želatin je u stanju da poveća rast i obim vezivnog tkiva, sto je veoma važno kod bolesnih zglobova.

Želatin je koristan proizvod izuzetnog kvaliteta za poboljšanje zdravlja:

– jaca zglobove i srcani misic
– poboljsava metabolizam
– povecava mentalnu sposobnost
– odrzava zdravo stanje koze
– daje elasticnost i snagu tetivama i ligamentima
– sprjecava razvoj osteoporoze i osteoartritisa
– dovodi do poboljsanja rasta i strukture kose i noktiju
– nezamjenjiv kod displazije

Iz licnog iskustva mogu vam reci da su zaista za samo 7 dana prestali bolovi u kicmi i ukocenost u vratu, koje sam osjecala vec mnogo mjeseci, jer moj posao vezan je za duze sjedenje za racunarom. Poslije kursa lijecenja od mjesec dana osjecala sam se mnogo bolje, bolovi u leđima su nestali!

Izvor: uspesnazena

PUDING KEKSIĆI ZA 10 MINUTA GOTOVI A DOSTA IH DOĐE


Potrebno je:
-125 g margarina
-50 g secera u prahu



-2 vanil secera
 -50 g prah pudinga
-125 g brasna

Priprema:
Od navedenih sastojaka umesiti glatko testo, uviti u celofan i ostaviti u frizider oko pola sata. Zatim izvaditi testo iz frizidera, jos jednom premesiti, pa oblikovati u tanku veknicu. Seci  kriskice, pa od njih praviti kuglice, pa ih pritisnuti viljuskom da se dobije sara, a zatim poredjati u pleh preko pek papira.


 
Kolacice peci na 180 stepeni oko 5-7 minuta zavisno od rerne. Sto se tice pudinga, mogu se koristiti razni ukusi, s tim sto treba voditi racuna da se ne prepeku i da puding keksici ostanu beli. Na slici su keksici od cokoladnog i vanila pudinga.

RUČAK ZA PRSTE POLIZAT A SA BELIM MESOM SE NEMOŽE POGRIJEŠITI



Sastojci
2 filea pileceg belog mesa
2oo gr kackavalja
300 gr suvog vrata
1 kom pavlaka



2 kom jaja
3 cena belog luka
5 kasika senfa

Priprema
1.
Snicle izlupati i vrlo malo posoliti, poredjati u podmazan vatrostalni ili djuvec pleh.
2.
Premazati senfom i dobro izgnjecenim belim lukom.
3.
Preko senfa narendati kackavalj.
4.
Poredjati suvi vrat, opet premazati senfom, sada poredjati kackavalj u listicima.
5.



Izmutiti jaja i pavlaku i preliti preko kackavalja.
6.
Bajadaru peci 30 min na 200°. Ostaviti da se ohladi i seci kao bajaderu.
7.
Ako ne mozete cekati da se ohladi secite na kocke i sluzite uz salatu.

PLAZMA DESERT U ČAŠI NE TREBA VAM NI 10 MINUTA DA GA SMUĆKATE A UKUS VRHUNSKI



Sastojci
Coko-plazma smesa:
1 kesica slaga
150 ml. mleka
200 gr. mlevene plazme
50 gr. prah secera
50 gr. cokolade
Puding smesa:
500 ml. mleka
4 kasike secera
1 kesica pudinga od vanile
Slag smesa:
2 kesice krem slaga od vanile



300 ml. mleka
Za posipanje:
150 gr. mlevene plazme
Dekoracija:
1 kesica slaga
po zelji mini coko plazmice

Priprema
1.
Coko-plazma smesa:
Umutiti slag sa mlekom. Plazmi dodati prah secer, izmesati pa dodati u umucen slag i sve dobro sjediniti mikserom. Cokoladu otopiti i dodati u umucenu smesu pa sjediniti.
2.
Puding smesa:
Odvojiti malo mleka i u njemu razmutiti prasak za puding, ostatak mleka staviti sa secerom da provri. U provrelo dodati razmucenu smesu i kuvati uz mesanje dok se ne zgusne.
3.



Slag smesa:
Krem slag umutiti sa mlekom.
4.
Redjanje:
Na dno desertne case staviti po kasiku coko-plazma smese, zatim 2 kasike pudinga, na puding naneti 1 kasiku coko-plazma smese pa 1-2 kasike slaga i posuti sa 1 kasikom plazme.
5.
Dekoracija:
Slag umutiti sa mlekom i odozgo naneti pomocu sprica. Dekorisati po zelji sa mini coko plazmicama i rendanom cokoladom

FINI BRZINSKI ROLAT "SUZA" FIN, JEDNOSTAVAN, DEKORATIVAN …..:))) IDEJA ZA “SUZU” JE MOJA, A BISKVIT I KREMA PO MOM NAJDRAŽEM RECEPTU ZA FIN I BRZ ROLAT :))) IDEALNO ZA HITNE SLUČAJEVE :)))))


Sastojci
biskvit
2 kom žumanaca
1 kašika šećera
2 kašike ulja
1 kašika mlijeka
1 kašika brašna
1 kašika gustina
2 kašike kakaa
  1/2 praška za pecivo
3 kom bjelanaca
2 kašike šećera



krema
2,5 dl mlijeka
1 kom puding od vanilije
1 kom žumance
2 kašike šećera
1 kom vanilin šećer
100 g putera
50 g čokolade

Priprema
1.
Odvojiti bjelanca od žumanaca.
Izmiješati brašno, gustin, kakao i prašak za pecivo.
2.
Žumanca mutiti sa 1 kašikom šećera da masa postane pjenasta i šećer se istopi. Postepeno dodavati ulje muteći neprekidno. Dodati mlijeko i mutiti da se sve sjedini. Dodati izmiješane suve sastojke u sve sjediniti.
3.
  Bjelanca mutiti, postepeno dadavati 2 kašike šećera i mutiti dok masa ne postane gusta i sjajna.
4.



Bjelanca dodavati u tamnu smjesu postepeno u 3-4 navrata i miješati kašikom ili mikserom najmanjom brzinom.
5.
Pleh oko 23×30 cm obložiti papirom za pečenje premazan sa malo ulja, sipati smjesu i peći na 180 C. Pečen biskvit ohladiti.
6.
Puding i žumance razmutiti sa malo hladnog mlijeka, ostatak mlijeka i šećer staviti da prokuva, sipati puding i miješati da se zgusne. Ostaviti da se ohladi pa sjediniti sa prethodno umućenim puterom.
Odvojiti 1/3 smjese, pomiješati sa istopljenom čokoladom.
7.
Ohlađen biskvit filovati na papiru za pečenje, premazati žutim filom, po sredini malo deblje, prema krajevima sve tanje, po sredini staviti tamni fil u obliku valjka. Preklopiti biskvit zajedno sa papirom za pečenje, ivice lagano pritisnuti i ostaviti da se dobro ohladi. Ukrasiti po želji.
Izvor:http://www.coolinarika.com (vukica5)

SVETI PLOD: Voćka zaslužena za jačanje mozga, čisti krv, jača mišiće i vid…



(Juglans regia) ili orah se koristi na mnogo načina, najčešće kao dodatak tortama i kolačima, salatama, tijestu, ali i za pripremu raznih melema.


Međutim, malo se zna o ljekovitosti mladih listova, mlade ljuske i nezrelih plodova, koji pomažu kod mnogih bolesti, a najdjelotvorniji su ako se beru početkom maja.

Karlo Veliki  je izdao naređenje da se obavezno gaji ljekovito bilje, a orah je dobio posebno mjesto zbog svoje široke primjene. Osim u medicini, koristio se u finom stolarstvu, za bojenje pamuka, vune, u umjetničkom zanatstvu, za rezbarenje namještaja.

U narodu je poznat kao čistač krvi, a dobar je i za liječenje plućnih bolesti, katara crijeva, jačanja mišića i vida.

U kupkama i kao obloga koristi se protiv inficiranih rana i ekcema, kožnih bolesti, upale očiju. Kao ulje je dobar za kosu, a štiti i od opekotina izazvanih sunčanjem. Jezgro sadrži 65 odsto ulja, bjelančevine, ugljene hidrate, fosfor, kalijum, magnezijum, vitamine B i C, željezo. Zato je izuzetan detoksikans, sekretolitik, laksativ, antidijabetik.



Posebno je djelotvoran čaj od mladog lišća, koji uz dodatak meda jača i čisti organizam, poboljšava zdravstveno stanje. Koristi se za probleme sa varenjem, kostobolju, krvarenje zuba i bolesti zubnog mesa, gnojnih osipa, prekomjernog znojenja nogu i protiv bijelog pranja.

List sadrži čvrsto etarsko ulje žućkaste boje, tanin, materije ljutog i gorkog ukusa. Uglavnom se sakuplja u junu i julu po lijepom vremenu, ali je mnogo bolje da se upotrijebi dok je svježe i zeleno, jer sadrži neraspadnute ljekovite sastojke. Sušenjem se ovi mijenjaju i kvare, pa i listovi dobijaju tamnu boju.

Protiv bolova

Pomiješajte litar nerafinisanog maslinovog ulja sa 10 supenih kašika isitnjenog orahovog lista. Smjesu ostavite mjesec dana na toplom mjestu, uz svakodnevno mućkanje više puta, nakon toga time masirajte bolna mjesta.

Sa medom

U kombinaciji sa medom, orah je izuzetan prirodni lijek jer organizmu obezbjeđuje sve neophodne vitamine, minerale, bjelančevine, masti, ugljene hidrate. Naročito je efikasan kod iscrpljenosti i malokrvnosti.

Sprema se tako što se 500 grama livadskog meda pomiješa sa 500 g mljevenih oraha i jednim limunom. Ovako spremljen lijek se uzima na svaka tri do četiri sata po jedna kašičica, do oporavka.

Zbogom opadanju kose: Recept ruske lekarke za jačanje korena kose



Ova maska regeneriše strukturu korena kose i zaustavlja opadanje, a da biste je napravili potrebna vam je samo jedna namirnica …


Problem opadanja i slabog korena kose nije retka pojava, a proizvodi koji postoje na tržištu retko kome pomažu. Ali, kao i za sve ostalo i za ovaj problem najbolje rešenje nudi – priroda!

Ruska lekarka Tatjana Viktorovna Konovalova otkrila je recept za jednostavnu masku za jačanje korena kose.

Ova maska regeneriše strukturu korena kose i zaustavlja opadanje, a da biste je napravili potrebna vam je samo jedna namirnica – šargarepa!

Kao sjajan izvor vitamina beta karotena i vitamina A, šargarepa daje ne samo dobar vid, već i utiče na zdravlje vlasišta koje je esencijalno za zdravu kosu.

Hranljive materije koje šargarepa sadrži mogu poboljšati zdravlje kose, noktiju i kože. Pored toga, šargarepa pomaže i u detoksikaciji celog organizma pa i temena – i stvaranju novih ćelija.



Priprema je takođe vrlo jednostavna: Skroz sitno narendajte nekoliko svežih šargarepi i utrljajte to u koren kose.

Ostavite da deluje minimum 15 minuta, a zatim dobro isperite na uobičajen način.

Na početku, masku nanosite uvek pre pranja kose najmanje 5 puta za redom.

Kada vam kosa ojača, dovoljno je nanositi rendanu šargarepu jednom mesečno, a prvi rezultati videće se već nakon nekoliko tretmana!

Izvor: webtribune.rs

LIJEK RUSKE NARODNE MEDICINE: JEDNOM U 6 MESECI OČISTITE KRVOTOK



Čišćenje organizma treba sprovoditi najmanje jednom u šest meseci, odnosno dva puta godišnje, jer nagomilani toksini mogu dovesti do različitih bolesti.



Česte prehlade, infekcije, umor, pospanost, dekoncentracija – sve je to dokaz prisustva toksina u organizmu, malignih bakterija i drugih, ne manje štetnih materija.

Već smo pisali, (a mnogi od vas su isprobali i pozitivno ocenili), o čišćenju creva  kefirom i lanenim semenom.

Želim da predložim još jedan efikasan prirodni lek ruske narodne medicine na bazi kefira i heljdinog brašna.

Mnogi od vas znaju da je kefir-„eliksir mladosti i zdravlja“, a heljdino brašno poseduje izuzetna lekovita svojstva:

Jača organizam, podmlađuje krvne sudove, otklanja umor,  povećava cirkulaciju u rukama i nogama,  pojačava lučenje urina.

Odlično je za pamćenje i koncentraciju (naročito za starije osobe). Snižava pritisak, leči arteriosklerozu i opstipaciju.

U kombinaciji sa kefirom, smanjuje nivo šećera u krvi, čisti creva i krvne sudove, normalizuje metabolizam i rad pankreasa, povećava nivo hemoglobina u krvi.



Ovo je zaista čudesno narodno sredstvo!

Recept lekovite smese kefira i heljdinog brašna je sledeći:

Kašiku heljdinog brašna preliti sa čašom (180ml) kefira i dobro promešati.

Uradite to uveče i ostavite u frižider.

Ujutro, pola sata pre jela, još jednom promešajte i pojedite ga. Najbolje je ovu smesu uzimati umesto doručka. Po želji zasladite sa malo meda.

Posle nemojte ništa jesti 3 sata.

Kurs čišćenja – 14 dana.

Izvor: uspesnazena.com

Napravite ljekovito vino od koprive



Ovaj domaći lekoviti napitak pomaže kod čira na želucu i crevima, bubrežnih oboljenja, napetosti, problema s kostima…


Brojna su lekovita svojstva koprive, biljke koja se od davnina koristi u medicinske svrhe. Pored pripreme variva i sokova, od koprive možete napraviti i izuzetno lekovito vino.

Pomešajte 10 kašika listova i korena koprive, kašiku pelina, kašiku tucanih bobica kleke i dve kašike bokvice. Biljnu smesu stavite u litar crvenog vina i ostaviti da odstoji 12 sati.



Nakon toga, vinu dodati 4 kašike meda i kuvati oko pola sata. Skuvano vino pokopite dok i ostavite da se ohladi.
Uzimajte kašiku toplog lekovitog vina pre obroka.

Izvor: stvarukusa.com

JEDINI RECEPT ZA PALAČINKE KOJI ĆE VAM TREBATI, SAVRŠENE SU!



Sastojci
2 jaja
malo manje od dvije case brasna (1 casa=200ml)
1 casa mlake gazirane vode
1 casa mlakog mlijeka



pola kasike putera
pola kasike ulja
na vrhu kasicice soli

Priprema
1.
U dubokoj posudi dobro umutiti jaja sa mineralnom/gaziranom vodom i mlijekom. Dodavati brasno i mutiti u glatku smjesu-bez grudvica. Smjesa treba da bude gustine krem juhe,prema tome odredite kolicinu brasna. Dodati so i otopljen puter. Dobro izmijesati i ostaviti 10-15 minuta da smjesa odstoji.
2.



U manjoj posudi naliti ulja i silikonskom cetkicom fino premazati tavu s njim, pa ga dobro zagrijati na jakoj vatri. Istresti jednu kutljacu smjese i razliti ga svugdje ravnomjerno po tavi. Peci 1-2 minute (da porumeni) a zatim kuhinjskom spartlom preokrenuti na drugu stranu. Peci jos 2-3 minute da porumeni i druga strana. Palacinke redajte na tanjir jednu na drugu i poklopite ih drugim tanjirom da jos omeknu.
3.
Tavu premazati uljem pomocu silikonske cetkice svaki put pred pecenje nove palacinke.
Posluživanje
Palacinke u slanoj verziji mozete jesti uz feta sir i paradajz (meni najdraza verzija),i u slatkoj verziji sa nekim dzemom,pekmezom ili nutellom sa mljevenim orasima (najdraza slatka verzija mog sina).

SLATKI KUPUS KAD PROBATE OVAJ RECEPT SPREMAT ĆETE GA UVIJEK NA OVAJ NAČIN



Slatki kupus može da se spremi kao izuzetno ukusno jelo.Ne zahteva poseban trud, a blagotvorno deluje na organizam jer podstiče izbacivanje suvišne tečnosti.Ovo varivo je niskokalorično, pa mogu da ga jedu i oni koji su trenutno na nekoj dijeti.
Sastojci
Glavica kupusa srednje veličine
700-800 gr juneće plećke
dve-tri glavice luka
dve-tri šargarepe
3-5 većih krompira
šolja kuvanog paradajza


  začin c
aleva paprika
varjača brašna
list peršuna

Priprema
Glavicu kupusa srednje veličine očistite od površinskih i oštećenih listova.Isecite je prvo na polaovine, pa na četvrtine .Sada odstranite koren i svaku četvrtinu isecite popreko na tri-četiri dela.Ovako isečen kupus stavite u veću šerpu, nalijte vodom i pustite da provri.Kada voda proključa pustite da vri još 2-3 minuta, da izađe jačina, što bi rekle iskusne domaćice, sklonite i procedite vodu.
Čim ste stavili glavicu kupusa u vodu, nemojte gubiti vreme i čekati da voda provri.Uzmite meso i isecite ga na komade veličine otprilike 3 cm.To naravno ne moraju da budu pravilne kockice, nego onako kako se zalomi, ne sitno kao za teleću čorbu, već pravite krupnije komade mesa.
U veliku šerpu sipajte malo ulja i čim se ono zagreje stavite meso.Odmah smanjite temperaturu jer ne želimo da ga spržimo, već uz stalno mešanje da mu omogućimo da se dinsta u sopstvenom soku. Ako ste primetili da se meso lepi za šerpu dodaje vrlo malo vode, tek toliko da rashladite šerpu i da krene lagano krčkanje mesa. Za to vreme, dok meso bezbedno krčka u sopstvenom soku, očistite dve, tri glavice luka.Ako su glavice luka velike, dovoljno je dve, ako su srednje veličine, onda tri.
Čim ste primetili da je meso poprimilo boju koja govori da je termički obrađeno, a to je otprilike posle 10 minuta, dodajte mu luk i prstohvat šećera i promešajte.Ako nedostaje tečnosti, dodajte malo vode, tek toliko da se omogući lagano dinstanje, bez zagorevanja.
Sada očistite 2-3 šargarepe i isecite je na kolutove.Odmah je dodajete u meso i luk.Promešajte i pustite da krčka.Posle desetak minuta posolite jelo, vašim omiljenim začinom za soljenje, jedna varjača je sasvim dovoljna, za sada. Šerpa u kojoj dinstate sastojke, uvek je poklopljena, tako dobijate onu divnu tečnost koju ispuštaju sastojci koje dodajete.
Stalno vodite računa da ima vodice u kojoj se sastojci lagano dinstaju narednih 15 minuta. Za to vreme, ogulite 3-5 većih krompira, isecite ih na četvrtine. Uskoro ćete ih dodati čorbi. Oguljene i pripremljene za kuvanje, držite ih u činiji , potopljene vodom, da ne potamne na vazduhu.Ovaj deo pripreme jela ima za cilj da se svi sastojci prodinstaju i da se stvori osnova za čorbu. Posle 15-tak minuta distanja, kada u šerpi ostane tek malo tečnosti, izmaknite šerpu sa ringle i sve poprašite ravnom varjačom brašna. Brašna treba da bude tek toliko da da gustinu budućoj čorbi.Dodajte odmah i malo aleve paprike. Sve promešajte i vratite na ringlu.
Sada odmah ubacite pripremljen krompir, promešajte sve varjačom i dospite šolju kuvanog paradajza. Dospite i dve  šolje vode. Promešajte sve i pustite da jelo ponovo krene da krčka.

*U ovoj prvoj fazi pripreme jela, ponavljate stalno postupak oko kontrolisanja tečnosti u šerpi jer svi sastojci treba lagano da krčkaju u divnoj tečnosti koju stvaraju sami.To se najbolje postiže ako se sastojci dinstaju na tihoj vatri, a šerpu držite poklopljenu, još ako je poklopac staklen, onda je posao mnogo olakšan, jer nećete morati svaki čas da dižete poklopac i rashlađujete jelo.Čim primetite da tečnost isparava vi odmah dodajete malu količinu vode.*


  Kada jelo ponovo provri, pošto ste mu dodali sve sastojke, (meso,luk,šargarepu,krompir i kuvani paradajz) neophodne za dobru osnovu buduće čorbe, dodajte i prethodno obaren kupus, nalijte jelo vodom tako da kupus, koji ste sada dodali, bude pokriven vodom.Pojačajte temperaturu da krene da krčka.Čim provri smanjite temperaturu ringle da  jelo umereno krčka i kuvajte poklopljeno, još 30-40 minuta i vaš slatki kupus je  tada tada gotov! Na kraju, dodate sitno iseckan list peršuna i promešate.
Ipak, da bi ste bili sigurni, probajte krompir da li je skuvan.Kad je krompir gotov onda ste sigurni da je i jelo gotovo, jer nije lepo baš kad se kupus raspadne od kuvanja.
Probajte i ukus čorbice: Da li je dovoljno slano, da li treba doterati ukus? Dodajte još malo začina za soljenje, ako je potrebno.Uvek vodite računa o tome da ne presolite jelo.
Najbolje bi bilo da ovo jelo prvi put spremate tako što ćete dok čekate da se glavica kupusa obari pripremiti sve sastojke koji će vam trebati: Isecite meso,očistite i iseckajte luk,očistite i iseckajte šargarepu,očistite i iseckajte krompir.Kad sve pripremite krenite sa dinstanjem sastojaka kako je navedeno u receptu jer znam da ćete prvi put dosta pažnje poklanjati kontrolisanju nivoa tečnosti prilikom dinstanja.Ovako ćete lakše ispratiti ceo proces, a posle ćete ga praviti zatvorenih očiju.Ako volite ljuta jela možete dodati i ljutu papričicu.Takođe, nećete pogrešiti ako umesto kuvanog paradajza stavite tri četiri sveža paradajza isečena na četvrine ili koji krompir više.
Ovo jelo je lepo i sutradan kad se podgreje ali tada ne bi trebalo da u njemu bude krompira .Zato ako slatki kupus ostavljate u frižider za sutra, izvadite krompir koji niste pojeli.

TAHAN ALVA ORGINALAN RECEPT A SAMO 3 SASTOJKA...DA SAM ZNALA DA JE OVAKO LAKO DAVNO BI JE PRAVILA



SASTOJCI:
1/3 hladno cedjenog susamovog ulja,
1/3 meda,



1/3 mlevenih oraha.

PRIPREMA:
U drvenoj posudi, drvenom kašikom lagano sjediniti susamovo ulje i med. Kada se dobije fina pasta, dodati mlevene orahe i opet pažljivo sjediniti.



Preručiti u staklenu posudu, poklopiti i držati na hladnom

BRZI SLANI MAFINI SA JAJIMA DORUČAK ZA 10 MINUTA



Sinoć sam našla ovaj recept na jednom portalu  i odmah ga jutros isprobala! Dijelim ga s vama jer je odličan.
Sastojci
4 jaja
100 ml mlijeka
2 supene kašike brašna
  1 čajna kašika soli



ulje

Priprema
1.
Mikserom umutiti jaja sa mlijekom, brašnom i solju.
2.
Otvoriti frižider i sjeckati šta god vam se jede, u bilo kojim kombinacijama.
Mi smo prvi put probali:
- dva muffina sa tankim prutićima slanine,
- dva muffina sa sjeckanom zelenom paprikom i      kiselom pavlakom,
  - dva muffina sa kockicama salame i izmrvljenim    feta sirom,
- dva muffina sa nasjeckanim paradajzom i  kockicama feta sira,



- dva muffina sa kolutićima hrenovke i
- dva muffina sa tunjevinom.
3.
Kalup za muffine pomastiti ( ili, još bolje, peći u korpicama za muffine ) i rasporediti povrće, meso, sireve, šta imate.
4.
Smjesu sa jajima rasporediti u svaki kalup, tako da sadržaj jedva prelazi preko polovine kalupa.
Ja sam još svaki muffin posula sa ribanim parmezanom.
5.
Peći 20 minuta na temperaturi od 180 stepeni.

petak, 8. srpnja 2016.

DIJETA ZA LIJENE DJEVOJKE I ŽENE: Pijte ovaj sok i kilogrami će sami nestati



Ovaj sok sagorijeva stotine kalorija dok vi sjedite i čitate knjigu. Ima li šta bolje?


Ljekovita svojstva cimeta i meda, zasebno i u kombinaciji, vjerovatno su vam već poznata. Ali ono što možda niste znali je činjenica da ova dva magična sastojka mogu da vam pomognu da smršate. Probajte ovaj napitak koji je ukusan, lak za pripremu, a ubrzava metabolizam i pomaže vam da se oslobodite viška dok udobno sjedite u svojoj fotelji. Ne kažemo da je ok da zaboravite na vježbanje, ali ako vas danas baš mrzi da se pokrenete, ima i drugih rješenja!

Ovo je jedno od njih:

Potrebno vam je:

– 2 supene kašike meda
– 1 supena kašika cimeta
– 250 ml vode

Uputstvo za pripremu:

1) Preporučene količine se mogu i mijenjati, ali je važno da uvijek koristite dvije mjere meda i jednu mjeru cimeta. Pripremite onoliko koliko vam je potrebno.

2) Prokuvajte vodu.



3) Sipajte vrelu vodu preko cimeta. Prekrijte posudu i ostavite da stoji dok se ne prohladi otprilike do temperature na kojoj je moguće konzumirati napitak.

4) Dodajte med tek kada je napitak prohlađen. Nikada nemojte sipati med u vrelu vodu, jer toplota uništava enzime i druge hranljive materija meda.

5) Popijte polovinu napitka pred spavanje. Drugu polovinu ostavite u frižideru i popijte ujutru – ali bez prethodnog podgrijavanja.

To je sve! I zapamtite – ovaj recept djeluje samo kada se konzumira na prazan stomak.

Izvor: 24sata

OVAJ ŠAMPON OD SODE BIKARBONE ĆE SPASITI VAŠU KOSU



Soda bikarbona ima širok spektar primjene, a njena popularnost raste od kada su naučnici došli do novih saznanja u vezi sa njenim ljekovitim svojstvima.


 Ali, jeste li znali da možete koristiti sodu bikarbonu kako biste poboljšali kvalitetu kose? Da, to je stvarno efikasno! Soda bikarbona će očistiti vašu kosu bolje od bilo kojeg šampona ili regenaratora, a kosa će imati zdrav sjaj nakon samo nekoliko tretmana.

Možda će vam u početku biti neobično da perete kosu bez šampona i pjene koja se stvara prilikom šamponiranja, ali budite strpljivi i čekajte konačne rezultate!

Prvo pomiješajte 1/4 sode sa 3/4 vode. Naprimjer, ako vam je kosa do ramena pomiješajte 2-3 kašike sode i tri puta više vode.Sastojke dobro promiješajte u nekoj posudi, a dozirajte ih ovisno od dužine vaše kose.

Ovako pripremljen šampon nanesite na kosu od korijena do vrhova, i ostavite da djeluje 1-3 minute, a potom dobro isperite toplom vodom, jer ona bolje spire ostatke.



Nakon što ste oprali kosu mješavinom sode bikarbone, vrijeme da je da nanesete ocat na kosu.

Pomiješajte 1/5 sirćeta sa 4/5 vode, ukoliko vam se ne sviđa miris sirćeta možete dodati nekoliko kapi lavande, metvice, ili eteričnog ulja ruzmarina. Sve sastojke dobro izmješajte. Najbolje bi bilo da smjesu pripremate u kupatilu i odmah upotrijebite.

Nagnite glavu prema naprijed, i zatvorite oči kako bi ste spriječili ulazak ocata u oči. Smjesu ravnomjerno rasporedite i dobro utrljajte u kosu. Pričekajte nekoliko sekundi, a potom isperite hladnom vodom. Hladna voda će zadržati vlagu u kosi, i osigurati joj zdrav izgled i sjaj.

Izvor: LijekizPrirode.com

ŽELITE LI BITI ZDRAVI, URADITE DAN ČIŠĆENJA ORGANIZMA JEDNOM MJESEČNO I TO SA JABUKAMA (INSTRUKCIJE)



Svaki čovjek ma kako bio zdrav a posebno bolestan trebao bi barem jedanput mjesečno da izvede dezinfekcioni dan ili dan čišćenja organizma. Kako ga provesti i zašto?




Postoji mnogo teorija i načina koji se preporučuju ali mi ćemo vam ovdje predložiti dan čišćenja koji ćete izvesti isključivo uz pomoć jabuke u različitim oblicima. Čišćenje je potrebno izvesti prije svega zbog lošeg načina ishrane koji godinama prakticiramo čime stvaramo ogromne količine štetnih naslaga u probavnom sistemu koje se tako dalje šire i apsorbuju u organizam. Sastojci jabuke a prije svega pektini djelovaće na vašu probavu kao spužve koje će uči u vaša crijeva pokupiti štetne materije i naslage koje su tamo nakupljenje ,te će ih na brz, bezbolan i efikasan način izbaciti iz tijela.

Evo kako izvesti dan čišćenja:

Za doručak čim ustanete popijete čašu prirodnog soka od jabuke bez dodatka šećera u koji ćete dodati sok od pola svježe iscjeđenog limuna. Najbolje bi bilo da sok napravite sami pomoću sokovnika od svježih jabuka. U nedostaku možete koristiti i kupovni ako se radi o 100% soku bez dodataka.

Sok se pije mlak i na gutljaje a ne odjednom. Dva-tri sata nakon toga pojedite dvije kompletne jabuke sa korom. U doba ručka popijte čaj napravljen od jabukove kore uz dodatak dvije čajne kašikice meda. Jedan do dva sta nakon toga opet pojedite 2-4 kompletne jabuke sa korom. Poslije podne popijte ponovo čašu prirodnog soka od jabuke. Za večeru pojedete tanjir tople kaše od jabuka (izrendane jabuke bez kore) uz dodatak 2 čajne kašikice meda.



Time se završava vaš dan dezinfekcije prije svega probavnog sistema i crijeva te cijelog organizma. Za vrijeme dana čišćenja ne trebate konzumiratri nikakvu drugu vrstu hrane ili pića osim navedene. Jabuke su vjerovatno jedna od najlakše svarljivih vrsta hrane uopšte. Ako budete redovno provodili dan čišćenja prije svega ćete oporaviti svoju probavu. Regulisaćete stolicu bilo da je previše rijetka ili previse česta.

Ova metoda preporučuje se svim ljudima ma koliko bilio zdravi jer će metoda dati potrebnu regeneraciju i čišćenje vašoj probavi, krvi i cijelom organizmu. Metoda sa jabukama korisna je kod problema sa gihtom, reumom, artritisom, kod problema i oboljenja jetre I bubrega, kod zakrčenja krvnih sudova, za čišćenje krvi I masnoća u njoj i kod tretiranja ekcema. Metoda sa jabukama pozitivno će uticati na vaš nervni system a što je posebno zanimljivo u novije vrijeme na ubrazanje metabolizma i gubitak viška kilograma.

Naravno ako se metoda primjenjuje jednom mjesečno ona ima preventive i dezinfekcioni karakter a poželjno je za bolje rezultate češće primjenjivati ovu metodu I to svakih 7-10 dana, odnosno po potrebi. Važno je napomenuti da kada budete konzumirali jabuke potrebno je da ih što vise i bolje sažvaćete, odnosno da zubima dobro isitnite svaki zalogaj.

Ovo ne mora biti jedino korištenje jabuka za vaše zdravlje. Sve navedene i mnoge druge zdravstvene blagodeti možete imati redovnom konzumacijom jabuka koja bi morala biti znatno veča od jedne jabuke na dan.
Bilo bi špoželjno da jabuke koje koristite budu organske i bez štetnih hemikalija. Ako niste sigurni u to onda primjenite metodu čišćenja jabuka od hemikalija koju možete pronaći na našoj stranici ovdje.
Jabuke je jedno od najzdravijih i ujedno najukusnih vrsta hrane koju čovjek može konzumirati a izreka koja glasi: “jabuka na dan doktor iz kuće van” stara je preko 150 godine i potiče iz stare Engleske ne bez razloga.

Izvor: ZdravljeBEZdoktora.com

Tinktura od lovora za bolne zglobove i mišiće – RECEPT!



Lovor (Laurus nobilis) je biljka koja ima vrlo jake analgetska svojstva. To je razlog zašto lovorov list je super biljka kada je riječ o liječenju brojnih bolesti, poput migrene.



Ona također igra veliku ulogu u probavu hrane, jer to poboljšava i potiče probavu tijekom probavnog trakta i pomaže u smanjenju razine šećera u krvi. Od svog jak miris odbija insekte, to se također može koristiti kao sredstvo protiv moljaca. Sada ćemo vam predstaviti vrlo učinkovitu i jednostavanu za pripremu, tinkturu protiv reumatizma, bolnih tetive i mišića, bolnih i nateklih zglobova.

Priprema se vrlo lako i jednostavno. Sve što trebate imati kako bi se ispravno pripremili tinkturu je lovorov list i malo alkohola.

Potrebni sastojci:

– 30 grama svježeg lovorovog lista
– 300 ml 60% alkohola

Načine pripreme:



Fino nasjeckajte lovorov list i stavite u staklenku. Dodajte alkohol i čvrsto zatvorite posudu. Zatvorenu posudu stavite na toplo mjesto da stoji 10 dana. Nakon 10 dana procjedite dobivenu tekućinu i stavite je u bocu.

Upotreba:

Možete koristiti tinkturu za masažu bolnih područja. Možete koristiti tinkturu na drugi način – konzumiranje 10 kapi njemu otopi u vodi, 3 puta na dan prije obroka.

Mjere oprez:

Ovaj oprez vrijedi za bilo kakve lovor konzumacije. Lovor se ne smije koristiti dulje od mjesec dana. Morate napraviti najmanje 15 dana pauze prije nego što nastavite ga koristiti. Trudnice i djeca do 6 godina starosti ne smiju koristiti lovorov list.

Izvor: zenstvena.com

PEKARSKE KIFLICE! BEZ JAJA,BEZ MLEKO A IPAK NAJBOLJI… MEKANE KO DUSA PA JOS I POSNE…


Sastojci
1200 gr. brasno
600 ml. mineralne vode
100 ml. mlaka voda
200 ml. ulje
1 1/2 zlica kvasac
1 zlica secer


  1 zlica sol
3 zlice ulje
krupna sol
100 gr. margarin

Priprema
1.
U 100 ml. mlake vode promesajte kvasac sa zlicu secer i zlicu brasno i ostavite da nadodje
2.
Brasno promesajte sa solom pa dodajte nadosli kvasac ,mineralnu vodu koju ste zagrejale da bude mlaka i ulje i zamjesite glatko testo
3.
Premazite ga malo uljem i ostavite da nadodje
4.
Kidajte loptice velicine breskve ,rasukajte cetvrtasto, zasecite nozom i premazite malo margarinom Ovako i zarolajte
5.
Redite u pouljen pleh
6.
Premazite ih uljem i pospite krupnom soli slika i ostavite da nadodju


  7.
Pecite u zagrejanu pec na 180 stupnjeva dok porumene
8.
Odma ih premazite s malo uljem da imaju ljepi sjaj
9.
Dobar tek
Posluživanje
Od testo za ove kiflice mozete napraviti i pekarski kruh ..napravite loptice, premazite ih uljem ,pospite solom i ostavite da nadodju pa ih pecite dok porumene…

OVO ĆE DA PADNE JEDAN DAN ZA RUČAK



Sastojci:
400 g makarona
300 g šampinjona
proizvoljne količine: pureće šunke, sira, parizera, suhog mesa, kečapa
po ukusu origana, soli, vegete


  malo margarina
Preliv:
2 jajeta
1 čaša jogurta ili vrhnja za kuhanje
malo soli

Priprema:
Makarone skuhati u slanoj vodi, procijediti, isprati hladnom vodom. Dodati na kockice rezanu pureću šunku, suho meso, rendan parizer, na kockice isjeckan sir, malo kečapa i origana. Na malo ulja prodinstati šampinjone narezane na listiće, posoliti i njih, takođe, dodati.


  Sve dobro sjediniti, pa sipati u vatrostalni sud, premazan sa malo margarina.
Premazati kečapom, naribati malo sira.
Umutiti jaja i jogurt (ili vrhnje za kuhanje), posoliti, pa preliti preko sira. Preko naribati još malo sira, posuti origanom.
Zapeći u pećnici zagrijanoj na 200°C.

OSVJEŽAVAJUĆA TJESTENINA...MOJA ZAMJENA ZA RUČAK U OVE TOPLE DANE



Potrebno nam je:
pakovanje testa 400 – 500 gr
2 sveža krastavca srednje veličine
200 gr pilećih grudi (salame)
250 gr feta sira


  100 ml majoneza
1 čaša kisele pavlake
2 kašikice origana
2 kašikice bosiljka

Priprema
Testo skuvamo u provrloj vodi u koju smo dodali 1 kašiku ulja i 2 kašikice soli (otprilike 🙂  ). Kada je skuvano, ohladimo testo vadeći pomalo sa cetkom i ispirajući ga pod mlazom hladne vode. Tada na testo dodamo pavlaku i majonez, pa zatim na kockice naseckanu salamicu,

  feta sir i krastavce. Pažljivo promešamo, kako se baš sir ne bi jako raspao, dodamo oregano i bosiljak. Testo stavimo u frižider na petnaestak minuta i tako hladno serviramo.

DOMAĆI UŠTIPCI DOK TREPNETE GOTOVI SU



Sastojci
1 jaje
200 gr brasna
1/2 kesice praska za pecivo
so


  oko 1,5 dl jogurta
ulje za przenje

Priprema
1.
Umutiti jaje sa jogurtom, posoliti i dodati brasno i prasak za pecivo.
2
Masa treba da izgleda ovako
3.
Ulje zagrejati i onda odmah smanjiti temperaturu da se ustipci ne bi suvise brzo ispekli i unutra ostali nepeceni.
4.


  Dakle pecite ih na laganoj vatri dok ne porumene.
5.
Vadite ih kafenom kasicicom koju svaki put umocite u ulje u kojem pecete ustipke.
6.
Posluzite uz sir i ajvar.
Posluživanje
Ovi su jaako mekani, a ako volite hrskave zamesite ih mlekom umesto jogurtom.Tako radi moja mama.

Imate parazite u tijelu: Riješite ih se uz pomoć pelina, klinčića i crnog oraha



Simptomi zaraženog čovjeka

1. slabost, apatija
2. hronični umor
3. gubitak apetita
4. manjak željeza (anemija)
5. razdražljivost, nervoza, hiperaktivnost
6. glavobolja
7. bolovi u trbuhu

Pelin, najjači otrov protiv parazita

Pelin sadrži tujon i izotujon, koji ubijaju parazite i santonin, koji je poznat kao lijek za bolesti uzrokovane parazitima. Još jedan sastojak pelina je sesquiterpen lakton, koji oslabljuje membrane parazita i na taj način ih ubija. Pelin je moćan lijek i za malariju. Puno je bolji od kinina, koji je vrlo toksičan.

Ljudi su vijekovima koristili pelin za bolju probavu, čišćenje od parazita, stimuliranje menstrualnog ciklusa, bolesti jetre i žučnog mjehura. Primjenjivali su ga i kod poroda kako bi se trudnici olakšali bolovi.

Crni orah – prirodni ubojica parazita s antitumorskim svojstvima

Kožica ploda crnog oraha sadrži tanin i kinon – prirodne hemikalije koje ubijaju parazite. Crni orah takođe obiluje jodom i mineralima, a alkaloidi prisutni u crnom orahu imaju antitumorna svojstva.

Ljudi su vjekovima koristili crni orah kako bi se očistili od parazita, glista i gljivica, kako bi regulisali visok pritisak i holesterol, izliječili astmu, beriberi, dijareju, prehlade i bolesti pluća te kako bi očistili krv od toksina i otrova.Koristio se i prah crnog oraha za odrzavanje higijene usne šupljine.

Pomaže kod:

– unutrašnjih parazita
– gljivica i drugih parazitarnih bolesti kože
– usnih ranica i herpesa
– bradavica
– akni, ekcemi i drugih bolesti kože
– hemoroida
– astme

Klinčić – jedina biljka koja uništava jajašca parazita

Klinčić sadrži eugenol, cariofilen i tanin, tvari koje imaju jaka antimikrobna svojstva. Navedene tvari putuju krvotokom uništavajući sićušne parazite, njihova jajašca i ličinke. Eugonal je najmoćnija antimikrobna ljekovita tvar ikad poznata koja uništava sve mikroskopske protozoa.



Klinčić vrlo učinkovito liječi malariju, tuberkulozu, koleru, šugu i druge bolesti uzrokovane parazitima, bakterijama, virusima i gljivicama, uključujući i Candidu. Klinčić uništava pseudomonas aeruginosa i sve vrste šigela, stafilokoka i streptokoka. Važno je napomenuti kako je klinčić jedina biljka koja je sposobna uništiti jajašca parazita što je jako važno jer ako jajašca nisu uništena, paraziti će se iz njih izleći i ponovno proširiti po cijelom tijelu.

Šta treba raditi?

Potrebno je najprije prestati sa lošim navikama, izbaciti sve životinjske i industrijske produkte kao i preći na sirovu hranu koliko je moguće više. Takođe očistiti jetru i crijeva gdje ima najviše parazita. Paraziti se inače hrane samo toksičnom hranom. Poželjno je što više se izlagati suncu i čistom vazduhu koji nas ujedno čisti i hrani. Izbjegavati ljude od kojih nam se steže stomak i iznerviramo kad smo u njihovom društvu.

Ugasite televizor, ako pušite i prijete alkohol, prestanite. Sve prostorije redovito čistiti dimom od tamjana koji je odličan čistač od parazita. Sve to nije lako izvesti kada je čovjek na muci ali svako od nas ima nekog rođaka ili prijatelja koji može da pomogne i pruži podršku.

Najvažnije je da se ne kupuje toksična hrana, da je nema u kući pa samim tim neće biti ni iskušenja. Nakon 2-3 sedmice, tijelo se čisti od starih navika i lakše preuzima nove. U tom periodu možemo se posvjetiti toj osobi dok joj sve te zdrave novine ne pređu u naviku. Poslije će uspijevati i sama.

Izvor: aura.ba

Kad biste znali koliko je SOK OD KROMPIRA ljekovit, pili biste ga svaki dan! (RECEPT)




Najjednostavnija rešenja su ponekad i najbolja. Ovaj recept možete veoma lako da napravite, ne košta skoro ništa, a može mnogo da pomogne.



Možda ćete se zapitati zašto bi neko pio sok od krompira (a da nije u pitanju votka), ali nije sve u ukusu. Najlekovitije stvari imaju potpuno neprivlačan ukus za nas, a ono što nam je najukusnije, najviše nas truje.

Sok od krompira je prilično bljutav i bezukusan, ali zato je veoma zdrav, pa se pije i u okviru čuvene Brojsove medicinske dijete. Evo za šta je sve dobar ovaj lekoviti sok.

Alkalizuje telo

Sok od krompira je bazan pa zato može da pomogne u uspostavljanju kiselo-bazne ravnoteže organizma, što je veoma važno za nas, jer način ishrane danas uzrokuje da naše telo uvek naginje ka kiselosti.

Pomaže protiv gihta

Smanjuje nivo mokraćne kiseline i samim tim pomaže protiv gihta.

Ima protivupalno dejstvo

Zbog ovoga sok od krompira može da pomogne kod artritisa i drugih oblika upalnih procesa, posebno zglobova, a pomaže i kod bolova u leđima. Takođe, podstiče cirkulaciju u svim delovima tela.

Čisti kožu



Ima smirujuće dejstvo na ekceme, pa čak i akne, pomaže da se očisti koža.

Pomaže u mršavljenju

U tu svrhu treba piti po šolju soka od krompira pre doručka i uveče 2-3 sata pre spavanja.

Čisti jetru

Zato može da se koristi za detoksikacijske dijete (kao što se i koristi u Brojsovoj dijeti), ali takođe i da se potpomogne funkcionisanje jetre i žučne kese, ukoliko postoje problemi. Pije se 2 dl ujutru na prazan stomak.

Pomaže u lečenju gastritisa i čira

U tu svrhu preporučuje se da se uzima po jedna kašika soka od krompira razređenog sa malo vode, pola sata pre doručka, ručka i večere.

Kako se pravi?

Veoma je jednostavno napraviti ovaj lekoviti sok. Krompir dobro operite i uklonite s njega sve klice i zelene delove kore ako ih ima. Zatim ga narendajte, stavite u lanenu krpu i iscedite sok (možete upotrebiti i sokovnik).

Sok uvek pijte sveže naceđen, a ako vam je neukusan, možete ga pomešati sa sokom od limuna, jabuke, šargarape, medom…

Izvor: Telegraf.rs

Trik koji pali: Riješite se mitesera s cijelog lica za 10 minuta!


Malo tko se nikada nije suočio s ružnim crnim točkicama na licu, odnosno miteserima. Najviše ih ljudi ima na području nosa, no zahvaćaju i čitavo lice, uz nos najčešće bradu i čelo.





Prekrivanje upornih mitesera šminkom nije rješenje. No, spas ipak postoji.

Važno je prvo ukloniti mrtve stanice kože koje mitesere zarobljavaju u porama kože. To se učinkovito može napraviti pilingom lica. Ne morate kupovati skupe preparate, dovoljno je navlažiti lice pa na njega nanijeti talog kave te ga protrljati rukom ili čistim ručnikom kružnim pokretima oko pet minuta. Nakon toga se potrebno ponovno umiti.



Kada ste lice tako pripremili, u vruću vodu stavite kamilicu, sagnite se nad posudu i prekrijte glavu ručnikom te parite lice desetak minuta. Taj će postupak biti koristan i vašim sinusima. Tako će se pore otvoriti, a zatim će biti spremne za rješavanje mitesera.

Slijedi ključan korak – maska koja odnosi mitesere i čisti pore:

– 4 žlice sode bikarbone
– 1 šalica mineralne vode

Dobivenu masu nanesite na lice, izbjegavajući područje oko očiju. Držite je na licu deset minuta, a zatim se umijte. Rezultati će biti vidljivi istog trena.

Izvor: dnevno.hr

Riješite se mrlja, pjega i hiperpigmentacije ovim prirodnim lijekom



Hiperpigmentacija je poremećaj boje kože okarakterisan tamnim područima na koži, a uzrokovan je porastom količine melanina, tamnog pigmenta kože.


Izloženost sunčevoj svetlosti, trudnoća, određene bolesti, starost ili trauma mogu dovesti do poremećaja melanina i stvoriti neestetske smeđe mrlje svojstvene ovom benignom poremećaju.

Tačne uzroke možemo podeliti u dve grupe : spoljašnje i unutrašnje.

Spoljni uzroci mogu biti oni koji dolaze iz okoline, kao što je izloženost sunčevim zracima, ili zbog hemijskih spojeva (betaksolol, minociklin, estrogen, progesteron i sl.). Unutaršnji uzroci se odnose na nasleđe – osobe tamnije kože imaju veću sklonost razvijanja ovog poremećaja.

Pegice, staračke mrlje i mrlje od sunca su uzrokovane štetnim ultraljubičastim zracima sunca koje oštećuju melanin i rezultiraju privremenom ili trajnom diskoloracijom. Često ovakve mrlje možete primetiti na licu i rukama, međutim, mogu se javiti na bilo kom delu kože koji je bio izložen suncu.

Ožiljci od traume ili operacije mogu takođe uzrokovati promenu boje kože, a čak i kada problem nestane, tamna mesta ostaju.



Melazma je hiperpigmentacija kože koja se javlja za vreme trudnoće, iako ponekad može zahvatiti i muškarce. Obično se o njoj govori kao o masci trudnica jer smeđe mrlje pokrivaju lice – uglavnom nos i obraze. Ovaj poremećaj obično prođe sam od sebe nakon trudnoće i ne izaziva veće probleme.

Prirodni lek protiv hiperpigmentacije, mrlja, pega – recept

Uzmite 1 kašičicu kurkume u prahu (turmerik). Dodajte 1 kašičicu soka od limuna. Pomešajte dobro i nanesite na zahvaćena područja. Ostavite 15 minuta da se osuši i potom isperite hladnom vodom. Ne izlažite kožu suncu odmah nakon toga! Primena pre tuširanja je preporučljiva. Ponavljajte jednom ili dva puta svaki dan do vidljivog poboljšanja.

Ovaj jednostavni lek zaista deluje, a temelji na načelima Ayurvede, drevne indijske znanosti ozdravljenja.

Limun izbeljuje i podstiče ljušćenje kože, a kurkuma, uz to što odlično posvetljuje kožu (a Indijci to dobro znaju), deluje protivupalno i čini kožu sjajnom.

Izvor: kucnilekar.com

BRZA PICA ZA 15 MIN...NEMA MESENJA I PREMESIVANJA .NEKA MIKSER ODRADI SVOJE.


SASTOJCI
5 soljice brasna
3 soljice mleko (toplo)
1 soljica ulje
1 kvasec
1 jaje



nadjev
kecap
rendani kaskavalj(zuti sir)
sampinjone
sunkice

PRIPREMA
1.
Za meru 1-soljica za crnu kafu .kao ova
2.
U vanglicu za mesenje staviti sve sastojke za testo i dobro izmiksirajte
Dobicete testo koje nije puno tvdo i nemozete ga mesiti sa rukama .



Sa zlicom uzimate od testa i dasporedite na prthodno namazani pleh sa margarinom . ako nemozeite ramnomerno da rasporedite testo namrsite ruke pa sa ulje i raporedite .sloj treba staviti koliko mozete tanji .
3.
Nad testo namazite kecap ,pa rendani sir ,sunkice ,sampinjone ovako i spremna pica neka odstoji 15-20 min pa pecite na 220 C oko 15 min.
http://www.coolinarika.com/

RUČAK O KOME ĆE SVI PRIČATI...ŠNICLE SA SENFOM U FINOM UMAKU


Sastojci
60 dag odrezaka (8 srednje vel. (teletina ili biftek)
može i piletina, puretina, svinjetina
5 dag maslaca
2 jušne žlice senfa; gorčica obični



1 čaša crnog vina
1 malo vrhnje za kuhanje a može i plavo dukat vrhnje
malo soli mrvicu

Priprema
1.
Odreske potuci batićem i posoli. (potućem ih u plastićnoj prozirnoj vrečici jer time ne prska a i ne oštetim vlakna od mesa.Najviše volim ili teletinu ili puretinu u ovom jelu.
2.
Na maslacu popržiti odreske da porumene i dobiju ljepu boju.  Kad su se popržili i s jedne i druge strane i dobili lijepu boju  (staviti sa strane na tanjur), dodaj senf, čašu crnog vina i jedno ili kiselo plavo vrhnje ili vrhnje za kuhanje.Promješaj mutilicom  da se ujednaci umak i vrati odreske natragu umak. I nek još malo prokuha.



3.
Dobije se jako fini umak za prste polizat (tako su rekli moji iznenadni gosti).
4.
Kad dobijem iznenadne goste dok popiju kavu i neko pićence ručak je već na stolu.. i traže recept, a meni je to najveća radost..
5.
Ako se nema crnog vina može i bijelo i dobije se svjetliji umak.. a koristim uvijek vino koje pijemo uz to jelo.
PRILOG je danas bila tjestenina, ali ide odlićno riža, luleki, njoki po želji i zelena salata..

POHOVANE TIKVICE – NA LAKŠI I UKUSAN NAČIN



SASTOJCI
1 tikvica srednje veličine (vi možete i više, naravno…)
2 jajeta
3 vrhom pune kašike kisele pavlake
brašno



prezla
susam
so
papir za pečenje
ulje ili mast

PRIPREMA
Tikvice oljuštimo od kore i isečemo ih na kolutove nekih 4 – 5 mm debljine. Posolimo kolutiće i ostavimo ih malo tako da odstoje. Za to vreme, pripremimo 3 duboka tanjira. I onda…redom…u jedan razmutimo jaja uz dodatak kisele pavlake…tako da bude srednje gusto 🙂 ,
u drugi tanjir sipamo brašno (ili je to ipak  prvi tanjir…) i u treći tanjir sipamo prezlu i susam.
Nakon što su tikvice malo odstojale tako posoljene, ocedimo ih od vode i pohujemo: uvaljamo sa obe strane u brašno, pa onda u jaja sa pavlakom i na kraju u prezlu sa susamom.



Kada smo sve upohovali, pripremimo tepsiju, tj. stavimo papir za pečenje u nju, poslažemo na isti pripremljene tikvice i malo prelijemo uljem. Ne treba mnogo ulja (ili masti), tek da predje preko svakog parčeta dok ih polivamo ili ako je mast, da stavimo po parče izmedju kolutova. I…to je to, stavimo ih na 200°C da se peku dok ne porumene. Kada su pečene, izvadimo ih na tanjir sa salvetom, kako bi upila i ono malo ulja (masti) sa njih, ostaje nam samo da ih – klopamo…uz n.pr. varivo od boranije i pečene krompiriće

POHOVANO PILEĆE BIJELO MESO...NI U RESTORANIMA NISAM JELA BOLJU PILETINU OD OVE


Belo pileće meso težine oko 800 gr isecite na tanke šnicle, najbolje se seku dok je meso polu-smznuto !
Ne lupajte ih kuhinjskim čekićem, jer belo meso nema žilica koje bi ga učinile tvrdim, samo ga blago nasolite i sa jedne strane bogato premažite senfom. Preporučujem Polimark senf, savršen je za ovakva jela 🙂



Zatim ga umotate u brašno, pa u umućena jaja (potrebna su 2 jaja) i na kraju u mešavinu prezli, vegete, paprike i malo kukuruznog griza.
Pržite na vrelom ulju dok korica ne porumeni, sa jedne, pa sa druge strane i obavezno ostavite da se nakon prženja malo ocede od ulja na papirnom ubrusu.



Služe se sa kriškom limuna, koju iscedite neposredno pred jelo po svakoj šnicli.
Prilog uvek može biti pire krompir ili pirinač!
Prijatno!!!

četvrtak, 7. srpnja 2016.

LJEKOVITA MAST ZA REUMU I GIHT: Napravite sami mast po recepturi iz 1967. godine



Autor recepta je fitoterapeut dr. A. Popov. Recept je objavljen u knjizi “Ljekovito bilje u narodnoj medicini„, 1967. godine.


Potrebno je:

– 50 g osušenih pupoljaka sa crne topole
– vazelin

Priprema:

Suhe pupoljke sameljite u prah ( najbolje je da to uradite u mlinu za mljevenje kafe ) .

Pripremite mast: uzmite 1 dio ovog praha i 4 dijela vazelina ili neslanog svježeg butera. Dobro izmiješajte i čuvajte u frižideru u zatvorenoj posudi.



Mast utrljavajte u dijelove tijela oboljele od reume i gihta.

Pupoljci sa crne topole imaju snažno antiseptičko, antivirusno, antibakterijsko, protivupalno, antitoksično, analgetsko, umirujuće dejstvo. Ubrzavaju zarastanje rana.

U narodnoj medicini pupoljci sa crne topole koriste se za liječenje reume, gihta, hipertenzije, glavobolje, gripa, upale grla, laringitisa, bronhitisa, upale pluća, bolesti mokraćnih organa,ekcema…

Izvor: aura.ba

Narodni recept kod problema sa želudcem, kod hemoroida, zatvora, povišenog holesterola, neplodnosti, anemije, astme i bronhitisa.



Smokva sa maslinovim uljem je tipično za primorske krajeve, ali ako je to tako zdravo za primorce, zašto ne bi bilo i za sve ostale. Bakterije u organima za varenje i neplodnost su neki od problema, gdje ovaj spoj voća i ulja daje rezultate. Neke žene kažu da im je ovaj prirodni lijek pomogao da dobiju djecu.


Smokva je interesantno i veoma cijenjeno voće sočnih plodova. Neko ih voli, a neko ne. Mnogi je drže u bašti kao ukrasnu biljku, zbog karakterističnih egzotičnih listova. Biljka najbolje uspijeva u toplim krajevima, blizu mora, ali može da se uzgaja i u kontinentalim predijelima. Nevolja je to što je osijetljiva na niske temperature.

Smokve sadrže dosta kalcijuma, kalijuma, cinka i dobar su izvor gvožđa, zatim beta karotena, C, A, E i K vitamina. Suhe smokve su mnogo više kalorične, nego svježe, zato ih treba jesti u ograničenim količinama.

Smokva poboljšava varenje, pomaže kod hemoroida, a doprinosi i regulisanju holesterola. Smokva ima blago laksativno dejstvo. U pogledu sadržaja kalcijuma koji je značajan, smokve mogu zamijeniti mliječne proizvode (ako ih neko ne podnosi). Smokve važe za afrodizijak. Mlijeko iz smokve ima sposobnost da eliminiše bradavice. Postoje osobe koje su alergične na smokve, pa treba voditi računa.



Recept za suve smokve u maslinovom ulju

Suhe smokve (do 40 komada) složiti u teglu, a onda naliti maslinovo ulje do vrha tegle. Zatvoriti i čuvati tako 40 dana. Smokve će da upiju dosta maslinovog ulja. Nakon toga se jede po jedna smokva prije svakog obroka. Mnogi će reći da ovo nije ukusno, ali jeste korisno. Svakako treba voditi računa o tome da se za ovaj recept koristi što kvalitetnije maslinovo ulje, a isto tako i kvalitetne suhe smokve.

Ovaj stari narodni recept može pomoći kod problema sa želudcem, kod hemoroida, zatvora, povišenog holesterola, neplodnosti, anemije, astme i bronhitisa.

Izvor: prirodni-lijek.blogspot

Masirajte ovu točku na ruci: Nestaje glavobolja, napetost u leđima, vratu i sinusima



Postupak ponovite tri puta, a potom i na desnoj ruci.



Određene točke na dlanovima, stopalima mogu ukloniti napetost i bol. Riječ je o takozvanoj akupresuri koja je jednostavna i sigurna, a pomaže vam da budete sam svoj liječnik. Potječe iz kineske medicine, a uključuju pritiskanje akupresurnih točaka.

Metodu možete lako isprobati već prvi put kada osjetite glavobolju. Ono što trebate učiniti jest pritisnuti točku na ruci koja će osloboditi energetski put koji ide od ruke pa sve do glave, signalizirajući tijelu da preusmjerava višak energije dalje od glave. Pritisak će smanjiti i napetost u mišićima pa tako i bol leđa, vrata.

Točku ćete lako pronaći ispružite li sve prste lijeve ruke. Nalazi se na malenom “brežuljku” između kažiprsta i palca.



Točku ćete pokrenuti na djelovanje kada stavite palac i kažiprst desne ruke na vrh i ispod ove točke na lijevoj ruci. Započnite lagano, a onda pojačavajte pritisak, no ne do neizdrživog. Prema savjetima stručnjaka, bolji je i slabiji pritisak nego prejak. Točku pritišćite od 20 do 30 sekundi, uz ritmično.

Postupak ponovite tri puta, a potom i na desnoj ruci.

Izvor: dnevno

Čajem od kantariona protiv nervoze,valunga,depresije



Kantarion je najpoznatiji po antidepresivnom svojstvu, ali naučnici su otkrili da učinkovito ublažava i valunge.



Utvrđeno je da korišćenje kantariona (u obliku čaja ili dijetetskog dodatka) u periodu od dva meseca smanjuje pojavu valunga tokom dana za 50 posto.

Stručnjaci veruju da je ovaj efekt posledica delovanja fitoestrogena.



Budući da kantarion može uticati na delovanje drugih lekova, obavezno se konsultujte s lekarom pre nego što ga počnete uzimati.

Izvor: kucnilekar.com

KUHANI PARADAJZ! JEDNOSTAVNI BRZO I POTREBNO


Sastojci
prijeko potrebno
po želji kg (80 kg ovaj put) paradajza
NIŠTA VIŠE
vrlo poželjno
1 što veći lonac (moj ima 49 l )


  velika kuhača
1 dobar izvor jake vatre-plinski brener ili sl
boce/staklenke..


Priprema
1.
paradajze operite..pa ga režite na komade pritom odstranjujući korijen/peteljku.. pomoć u ovom dijelu je dobrodošla..
2.
s nekom od “u našim krajevima zbilja jadnom i nikakvom ponudom” pasirki spasirajte tako da dobijete čisti sok i meso (manje-više-jer nešto koštica uvijek pobjegne..)
3.
sok i meso trpajte u lonac dok ga ne napunite, kuhajte u loncu s debelim dnom, na jakoj vatri, ne poklopljeno, uz povremeno miješanje do željene gustoće..
4.
skuhala sam turu rijetkog -princeza je lijepila papiriće sa slovom -R- da tata može prepoznati-iako se kuži – i turu gustog pa ću kombinirati..
5.
ne stavljam ništa od začina jer se naknadno može dodavati što vam paše, a ako ga želite piti onda imate čisti paradajzek!!
6.


  vrući paradajz nalijte u vruće boce/staklenke veličine koja vam odgovara, dobro začepite i posložite na neko mjesto gdje vam neće smetati 2-3 dana- boce poslažite jednu do druge i sve zašuškajte dekicama i jastucima i nek tako stoje dok se ne ohlade- na taj se način obavlja pasterizacija!
7.
poslije umotajte boce u novinski papir ( da ostane lijepa crvena boja) i čuvajte na hladnijem mjestu
8.
staklovinje dobro operite i splahnite vrućom vodom, te stavite u pećnicu na 150°C da se dobro osuši !
9.
dobar tek
Posluživanje
prošle godine sam dragom zaprijetila da neću više ručno pasirati..i ove godine smo krenuli u kupovinu sokovnika, onog lijepog philipsovog (košta uff) ali na licu mjesta ja skužim da meni to neće šljakati i da mi zapravo treba električna pasirka..i nakon mojeg kukanja i jedno 15 ak minuta žena mrtva hladna kaže da imaju oni nastavak za pasiranje ali koji se zakači na multipraktik…. pa dobro kažem ja-koji ? i pokaže ona normalno najskuplji (ima i mašinicu za mljevenje mesa i mikser samostojeći-sve u jednom ) eeee ali ima “samo” 550 w i plastična je zdjela za miksanje..e tu je on frknuo nosom i reko da neće on meni kupovati tu neke plastične zdjele nego ak već daje lovu da ćemo kupiti pravi mikser ..eto kako pogađate za sad nemam ništa, i sve sam pasirala na ruke….ali slijedeće ljeto….. :D:D
uvodna slika je od prošle godine, ovogodišnje još nisam slikala na okupu