1

subota, 30. srpnja 2016.

Kako liječiti urasli nokat na nozi u kućnim uslovima!



Urasli nokat je hronično oboljenje kod kojeg iz različitih razloga dolazi do urastanja jedne,ili obe bočne ivice noktne ploče u kožu i meko tkivo bočne strane prstiju.



Postoje različite metode konzervativnog i hirurškog liječenja ove bolesti, ali u ranim fazama, prije nastajućih komplikacija, liječenje uraslih noktiju može se sprovesti u kućnim uslovima.

Da bi liječenje bilo uspješno, logično je da treba obezbjediti pravilan rast nokta, koji neće iritirati okolno meko tkivo prsta. Za to treba odraditi sljedeću proceduru:

1. Napravite toplu kupku za stopala, da rasparite kožu i nokte. Možete je napraviti sa sodom ; 2-3 supene kašike sode bikarbone na 5 litara vode sa dodatkom soli, ili kupku sa hipermanganom (kalijum permanganat). Temperatura vode ne više od 37 stepeni.Pariti noge 15-20 minuta.

2. Zatim pokušajte da odvojite ćošak uraslog nokta. Da biste olakšali ovu bolnu proceduru, uzmite komad flastera i jednom stranom zalijepite ga dobro na bočnu stranu prsta pored uraslog nokta, povucite ga u stranu i zafiksirajte na unutrašnju površinu nokta. Tako će ćošak bolnog nokta postati pristupačniji.

3. Podignite kraj nokta uz pomoć manjeg štapića i pokušajte lagano utisnuti komadić vate ili gaze između nokta i mekog tkiva. Najbolje je da komadić vate prethodno umočite u jod, antibakterijsku mast ili čudo-melem

4. Odgore stavite gazu, tretiranu istim sredstvom, i umotajte prst zavojem.



5. Za 24 časa ponoviti proceduru. Vatu, gazu i zavoj promjeniti.

6. Ponavljati 12-14 dana.

Postepeno, nokat će se podizati iznad mekog tkiva i polako će izaći iz njega.
Ako prvih dana ne uspijete staviti komadić vate ispod nokta, stavite je na bočnu stranu prsta sa uraslim noktom, i obilno mažite antiseptičkim omekšavajućim sredstvom – listom aloe ili smjesom meda i luka (1 kašiku meda pomješati sa srednjom izrendanom glavicom luka). Uveče staviti na prst i zaviti, a ujutro oprati i probati podići nokat.

Važno je omekšati meko tkivo i svakodnevno mjenjati vatu (između tkiva i nokta). Nokat će rasti samo u visinu. Nakon postizanja efekta, isturpijajte oštre ćoškove(uglove) oslobođenog nokta.

Ubuduće, ne zaboravite pravilno raditi pedikir.

Nije dozvoljeno samoliječenje uraslog nokta u kućnim uslovima, a pogotovu parenje stopala ako postoje znaci gnojnog zapaljenja mekog tkiva. U ovom slučaju obavezno potražite pomoć ljekara.

Izvor: uspesnazena.com

Recept za liječenje cijelog organizma



Ovo je recept za liječenje kompletnog organizma: čisti krvne sudove, liječi srce, obnavlja imuni sistem, čisti jetru, bubrege, cijeli sistem izlučivanja, takođe i probavni sistem od patogene mikroflore.



Poboljšava rad mozga i pamćenje, čuva od infarkta. Sredstvo je i protiv zapaljenja zglobova. Odlično je sredstvo protiv svih vrsta karcinoma. Takođe reguliše tjelesnu težinu.

Sastojci:

– 400 gr proklijalog žita (pšenice)
– 15 svežih limuna
– 12 celih glavica  svežeg belog luka
– 1 kg pravog meda
– 400 gr svežeg orahovog jezgra

Priprema:

Priprema proklijale pšenice: 400 gr pšenice staviti u prokuhanu staklenu teglu, pa naliti vodom da stoji, najbolje preko noći. Poslije 10 – 12 sati preko čiste krpe prosuti vodu i dobro oprati zrnevlje i iscjediti kroz gazu.

U tegli ostaviti iscjeđenu pšenicu. Poslije 24 sata se dobija pšenica s klicama (dužine 1-2 mm.).

Samljeti zajedno proklijalu pšenicu, orahe i očišćene glavice bijelog luka. Samljeti 5 limuna s koricom i sve zajedno izmješati u emajlirani lonac. Od ostalog limuna uzeti samo sok i mješati sa ostalom masom, dok smjesa ne postane homogena. Dodati med i duže mješati sa drvenom varjačom pa usuti u tegle koje treba čuvati u frižideru. Poslije 3 dana smjesa je gotova za konzumiranje.



Primjena:

Ova smjesa se uzima 1 – 2 supene kašike 30 minuta prije doručka, prije ručka, prije večere i prije spavanja.

Konzumirajte je dok ne nestane. Za preventivu – jednom godišnje.

Za liječenje od raka – uzima se na svaka 2 sata.

Recept garantuje zdravlje i dug život; čuva svježinu tijela, mladost i energiju, zato što sadrži sve neophodne vitamine, mineralne soli, bioaktivne supstance, proteine, ugljenehidrate i biljne masnoće. Poboljšava rad svih unutrašnjih organa i žlijezda.

Izvor: kucnilekar.com

Liječenje bola u leđima: lumbaga i išijasa uz pomoć aluminijumske folije!



Bol u donjem dijelu leđa – lumbago i išijas (bol koji se širi od donjeg dijela leđa niz nogu) su možda dva najčešća oboljenja lumbalnog dijela.



Postoje različiti medikamentozni i alternativni načini za ublažavanje bolova u leđima. U prethodnom članku je već bio opisan način liječenja aluminijumskom folijom, koji se primjenjuje kod različitih vrsta bolova: u vratu (vratna osteohondroza), rukama, nogama, koljenima, kukovima, svim zglobovima.

Postoji još jedan jednostavan, ali podjednako efikasan način za ublažavanje bolova u leđima kod lumbaga i išijasa, uz pomoć aluminijumske folije.

Evo šta treba da uradite:

Od aluminijumske folije napravite sami oblog u vidu pojasa od 5-7 slojeva, a između svakog sloja staviti papir ili pamučnu tkaninu.watermarked-11



Svaki dan treba da ležite na ovom pojasu 3-4 puta dnevno po 40 minuta (možete duže, zavisi od stepena bola, ali ne više od 2 sata). Kao rezultat toga – već poslije nekoliko dana, bolovi nestaju, smanjuje se napetost mišića, mišići se opuštaju, a poslije 10-15 dana napadi lumbaga i išijalgije nestaju bez traga. Možete primjeniti i drugi način. Isti oblog od folije drži se na tabanima, u istim vremenskim razmacima.



Sličan oblog od folije možete koristiti i za liječenje kašlja, ako ga držite na grudima, ili staviti na obraz kod zubobolje, ili na uho kod tih neprijatnih bolova

Kako god da je, možemo izvući za sebe korisnu informaciju, jednostavno i pristupačno ( koristiti obloge od aluminijumske folije za oboljele dijelove tijela) i samim time dobiti odličan efekat liječenja u kućnim uslovima.

Kod akutnih stanja, koji su obično propraćeni gubitkom energije – srčani bolovi, groznice, depresivna stanja itd – možete foliju koristiti tako što ćete se u potpunosti prekrivati i umotavati se u nju. Bićete iznenađeni koliko se brzo  vraća snaga, poboljšava raspoloženje i nestaju bolni napadi.

Stvar je u tome, što biotokovi koji prolaze kroz naš organizam u biološki aktivnoj tački, odražavaju se i vraćaju se natrag na meridijan, odakle su i izašli. To veoma blagotvorno djeluje na oboljeli organ, sa kojim je ovaj meridijan povezan.

Na ovaj način lako se odstranjuju problemi, bolovi koji su vam poprilično dosadili. Ovaj zanimljiv način liječenja odavno se praktikuje od strane kineskih i ruskih iscjelitelja, a opisan je i u djelima psihoterapeuta Vilhelma Rejha, učenika Frojda.

Izvor: uspesnazena.com

Narodni lijek protiv kašlja, bronhitisa i laringitisa!



Ovaj napitak može da izliječi čak i najkomplikovaniji kašalj, koji ne uspjeva da izliječi savremena medicina.



Recept:

Prokuvajte šolju (250 ml) mlijeka. Malo ohladite. Zatim dodajte kašiku putera (maslaca) i kašiku meda.

Promješajte i dodajte u šolju dobro umućeno žumance i 1/4 kašičice sode bikarbone.

Ovo je vema efikasan narodni lijek ne samo za kašalj, sa uspjehom liječi bronhitis, laringitis i traheitis kod djece i odraslih.

Lijek se uzima pred spavanje, najmanje 5 dana.



Odlično sredstvo za izbacivanje šlajma

Ugrijati sljedeće sastojke i popiti u toku dana – pola ujutru, a pola uveče:

– 2 kašike maslinovog ulja
– 2 kašike soka od limuna
– 2 kašike vode
– 1 kašika meda

Ako vaše dijete muči bolesno grlo i kašalj praktično cijelu zimu – obavezno probajte napraviti ovu ljekovitu domacu mast za dječiji kašalj.

Izvor: uspesnazena.com

SAVRŠEN DORUČAK BEZ PO MUKE...DJECA ĆE SE BAŠ OVOME OBRADOVATI


Sastojci
Za tijesto:
500 g bijelog krumpira
120 g brašna
30 g svinjske masti (ili maslaca)
1 jaje
4 češnja češnjaka
1 čajna žličica sjeckanog vlasca


  - sol, po želji vegeta (prema ukusu)
- šunka i sir (gauda, edamer, podravac i sl.) za punjenje
Za paniranje:
2 jaja
- krušne mrvice
- ulje za prženje

Priprema
1.
Krumpir operite, skuhajte, malo ohladite, pa ogulite. Još topli krumpir naribajte, dodajte mu jaje, mast, brašno, protisnuti češnjak i začine, te umijesite tijesto. Na pobrašnjenoj radnoj ploči od tijesta formirajte valjak i izrezujte krokete.
2.


  Sir narežite na štapiće dugačke cca 3 cm, debljine cca 0,5 cm, te svaki omotajte šunkom, položite na sredinu kroketa (kojeg malo spljoštite), omotajte tijestom, dobro zatvorite rubove (kako vam se prilikom prženja ne bi tijesto raspucalo i nadjev iscurio), te oblikujte krokete.
3.
Krokete uvaljajte u brašno, jaja i mrvice, te pržite na ulju dok ne dobiju lijepu boju.

KINDER KOCKE BEZ PEČENJA...UH KAKO SU SAMO DOBRE



Sastojci
oko 300 gr petit keksa
3 dl mlijeka za natapanje keksa
5 dl mlijeka za kremu
4 kašike šećera



2 vanil šećera
6 kašika oštrog brašna
250 gr margarina
200 gr šećera u prahu
150 gr mlijeka u prahu
3-4 dl slatke pavlake

Priprema
1.
U manju šerpu sipati 4 dl mlijeka, dodati 4 kašike šećera i vanil šećer te ostaviti da proključa.
Posebno umutiti preostalo mlijeko sa oštrim brašnom pa sipati u ključalo mlijeko. Nastaviti sa kuvanjem na umjerenoj temperaturi uz neprestalno miješanje dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi.
Pjenasto umutiti margarin sa šećerom u prahu te sjediniti sa ohlađenim filom od mlijeka.
Dodati mlijeko u prahu i izmiksati.



2.
Pripremiti odgovarajuću dublju tepsiju ili kalup.
Keksom prekriti dno posude i poprskati ga sa mlijekom. Preko keksa sipati polovinu fila pa raspodijeliti preostali keks. Drugi red keksa premazati ostatkom fila i poravnati.
Ostaviti u frižider da se stegne, a zatim preko fila premazati umućenu slatku pavlaku.
Opet vratiti u frižider i dobro ohlađen kolač isjeći na kocke.

ZAGREBAČKE KREMŠNITE ZA SAMO POLA SATA PRAVIM IH VEĆ DRUGI PUT U SEDAM DANA!!!



Jednostavan recept, a ukus odličan “Zagrebačke kremšnite”
Sastojci
1 pločica lisnatog tijesta (ledo)
2 i pol l mlijeka
2 vrećice pudinga od vanilije
30 dkg šećera
2 žlice gustina + 15dkg brašna oštrog
6 žumanjaka


  6 bjeljanjaka
GLAZURA
12 dkg margarina
15 dkg tamne čokolade
3-5 kapi ulja

Priprema
1.
Prvo ispeci lisnato tijesto na obrnutoj strani pleha, onog najvećeg od pećnice.
2.
2 l mlijeka stavi kuhati sa šećerom. Dobro promiješaj pjenjačom i nek se lagano kuha.
U ostalo mlijeko staviš žumanjke, brašno, gustin i puding te dobro izmiksaj. Kad mlijeko zavri ukuhaj. Dobro miješaj da ne dobiješ grudice.
3.
Kad je gotovo napravi čvrst snijeg koji umiješaj u još vruću kremu. Ručno ga ulupaj.
4.


  Uzmi duboku tepsiju, veličine pećnice i namoči je hladnom vodom. U nju sipaj vruću kremu. Na kremu stavi lisnato tijesto tako da gornja strana tijesta bude priljubljena na kremu. Stavi hladiti.
5.
Kad se ohladi uzmi tacnu na koju ćeš prebaciti kompletan kolač. Nožem prođi po rubovima tepsije tako da odvojiš kremu. Sad to poklopi tacnom i naglo okreni tako da prebaciš na tu tacnu. Bez straha, ide to, neće biti na podu…!
6.
Sad napraviš šlag i staviš na kremu, a na kremu glazuru. Ja stavljam 2 vrećice šlag hit dolcela.
7.
Glazuru sam uzela od nekog ovdje, ne znam više od koga, nadam se da se neće ljutiti… Uglavnom, radi se na način da se zakipi margarin, makne sa vatre i onda umješaš čokoladu i ulje. Miješati sve dok se čokolada ne otopi.
8.
Bitno je ostaviti kolač vani dok se glazura ne stegne i potom ga držati u frižideru. Kad ideš rezati kolač treba biti bar 15 min. na sobnoj temperaturi prije rezanja da nebi pucala čokolada. Potreban je tanki, fini nož i vruća voda

O OVOJ TORTI SVI PRIČAJU I SHERUJU JE NA FACEBOOKU U ZADNJE VRIJEME



Sastojci:
1 l mlijeka
2 pudinga od vanilije
250 gr šećera
3 vanilijin šećera
1 čokolade za kuhanje


  200 gr mljevenih lješnjaka
200 gr kokosa
200 gr mljevenog keksa
1 kutija petit keksa
2 šlag pjene
250 gr margarina

Priprema:
Puding razmutiti s malo mlijeka, a preostalo mlijeko staviti sa šećerom da prokuha pa mu dodati razmućeni puding. Kuhati dok se ne zgusne. Kad se fil ohladi dodati mu vanilijin šećer i margarin, pa podijeliti smjesu na 3 jednaka dijela.


  U prvi dio dodati istopljenu čokoladu i lješnjake, u drugi kokos, a u treći mljeveni keks. Slagati red keksa- fil sa čokoladom i lješnjacima, red keksa- fil sa keksom, red keksa- fil sa kokosom, red keksa- šlag ( cijeli tortu ukrasiti)..

Pročistite krv napitkom od bijelog luka!



Ovo piće jača organizam, čisti krv, bori se protiv virusa i jača imunitet. Ljekovit napitak od bijelog luka ubrzava metabolizam i eliminiše višak masnoća iz organizma. Pored toga, uklanja i višak soli i pozitivno utiče na vaše opšte zdravlje.



Ono što je najvažnije, veoma lako se pravi.

Potrebno vam je:

– 12 čehnova bijelog luka
– 1/2 l crnog vina



Priprema:

1. Isjecite očišćene čehnove bijelog luka na četvrtine i stavite ih u teglu.
2. Dodajte pola litra vina.
3. Zatvorite teglu i držite je na osunčanom mjestu oko dvije nedelje.
4. Nekoliko puta tokom dana protresite teglu.
5. Nakon dvije nedelje, procjedite sadržaj tegle i tečnost stavite u staklenu flašu.

Uzimajte kafenu kašičicu napitka tri puta dnevno oko mjesec dana. Sačekajte bar šest mjeseci prije ponavljanja tretmana.

Izvor: kucnilekar.com

RECEPT ZNANSTVENIKA: Ovaj lijek može izliječiti baš sve vrste raka, a izliječeni ljudi to potvrđuju!



Svi sastojci lako dostupni! Recept ruskog znanstvenika, profesora Hrista Mermerskog revolucionaran je lijek kojim su na tisuće ljudi izliječeni od bolesti raka.




– To je hrana za liječenje kompletnog organizma, a rak se u takvom organizmu samo povuče – rekao je u svojim predavanjima prof. Mermenski.

Ovaj receprt čisti krvne žile, liječi srce, obnavlja imunološki sustav, čisti jetru i bubrege. Poboljšava rad mozga i pamćenje, čuva od infarkta, i dovodi do izlječenja onih koji su doživjeli infarkt ili moždani udar.

Mnogi govore kako je riječ o najboljem sredstvu protiv svih vrsta raka.

Sastojci:

– 15 svježih zdravih (sa sjajnom korom) BIO limuna
– 12 glavica svježeg bijelog luka
– 1 kg pravog meda
– 400 g proklijalog žita
– 400 g svježe orahove jezgre

Priprema proklijale pšenice:

400 g pšenice staviti u prokuhanu staklenu posudu. Naliti vodom da odstoji, najbolje preko noći. Poslije 10-12 sati preko čiste krpe/gaze ocijediti vodu i dobro oprati zrna te iscijediti kroz gazu.



U posudi ostaviti ocijeđenu pšenicu. Poslije 24 sata dobije se pšenica sa klicama (dužine 1-2 mm.).

Priprema lijeka:

Samljeti zajedno proklijalu pšenicu, orahe i očišćene glavice bijelog luka. Samljeti 5 limuna sa koricom, i sve zajedno izmiješati. Od ostalog limuna uzeti samo sok i miješati sa ostalom masom, dok smjesa ne postane homogena. Dodati med i duže miješati sa drvenom kuhačom, pa sipati u staklene posude koje treba čuvati u hladnjaku. Poslije 3 dana smjesa je gotova za konzumiranje, dok sve postane kompaktno…

Doziranje:

Ova hrana uzima se 30 minuta prije doručka, prije ručka, prije večere i prije spavanja.

Za liječenje raka – uzima se svaka 2 sata! Recept garantira zdravlje i dug život i izlječenje od raka; čuva svježinu tijela, mladost i energiju, zato što sadrži sve neophodne vitamine, mineralne soli, bioaktivne supstance, proteine, ugljikohidrate i biljne masnoće.

Poboljšava rad svih unutrašnjih organa i žlijezda – koje održavaju tijelo zdravim, a dovodi i do izlječenja od raka u potpunosti.

Izvor: dnevno.hr

MRŠAVITE ZDRAVO: Čudesni odvar lanenog sjemena!



Sjemena lana sadrže bezbroj korisnih komponeneta, koje uključuju vitamine, minerale, masne kiseline i vlakna, koja normalizuju rad crijeva.



Laneno sjeme čisti organizam od toksina, normalizuje metabolizam, smanjuje nivo šećera u krvi i umanjuje apetit. Apsorbuje izvjesne sastojke hrane, čisti crijeva i istovremeno snabdjeva organizam lecitinom. Stvar je u tome da masne kiseline, koje sadrži u sebi laneno sjeme, aktiviraju rad lojnih ćelija u tijelu, pomažući topljenju viška masti u organizmu. Zato je idealan produkt za mršavljenje. Pomaže u gubljenju suvišnih kilograma, kao i održavanju tjelesne težine u normali.

Od lanenog sjemena se pravi odvar, koji će pomoći na zdrav način gubljenju suvišnih kilograma, bez dijeta i gladovanja kao i održanju željene težine, bez jo-jo efekta. Preporučen od strane mnogih dijetologa, ovaj odvar je takođe veoma ljekovit i izuzetno koristan za ljude koje pate od gastritisa, čira na želucu, hroničnog zatvora i hemoroida. Pomoći će i u liječenju cistitisa i pijelonefritisa. Inače, odvar od lanenog sjemena posjeduje široki pozitivan spektar dejstva na ljudski organizam.

Priprema:

Uveče uraditi sljedeće: 3 kašike lanenog sjemena preliti sa 1 litrom ključale vode. Ostaviti da odstoji u toku noći. Najbolje je koristiti termos. Ako ga nemate, koristiti šerpu sa poklopcem. Ujutru procjediti. Dobićete malo gušći (sluzav) napitak.watermarked-lan1

Primjena:

Procjeđeni odvar (napitak) se konzumira u toku dana, 3-4 puta po 150 ml pola sata prije obroka. Odvar se prirprema svako veče za sutradan. Nemojte praviti zalihe. Uvijek mora biti svježe pripremljen.



Način konzumiranja:

Odvar lanenog sjemena konzumira se 10 dana, poslije se pravi pauza 10 dana i nastavlja se ponovo, do postizanja željenog rezultata. Na taj način možete regulisati tjelesnu težinu. Ne stvara zavisnost, mršavite zdravo i sigurno. Sve je individualno, ali da bi se smanjila tjelesna težina potrebno je 3-5 takvih tretmana. Pijte dosta vode u toku dana.

Ovaj odvar odlično umanjuje apetit, tako da za postizanje brzih rezultata (ako ga koristite u cilju mršavljenja), sjemena lana iz odvara možete konzumirati kao doručak i večeru. Po želji možete zasladiti medom. Ukusno je.watermarked-lan2Sa redovnim konzumiranjem, primjetit ćete pozitivne promjene stanja kože, koja postaje zdrava, zategnutija, elastičnija. Šta je još važno za žene. Prilikom mršavljenja, koža se neće opustiti, štaviše – rastvara se celulit.

Uprkos svim korisnim osobinama lana, ipak postoje kontraindikacije. Ne preporučuje se konzumirati:

– kod problema sa jetrom (ukoliko nemate ozbiljno oboljene, dozu možete umanjiti i držati pod strogom kontrolom)
– kod kamena u bubregu (lan aktivno izvlači pjesak i kamenje, ali taj proces treba sprovoditi sistematski i strogo držati pod kontrolom).

Izvor: uspesnazena.com

Otklonite umor i stres na skroz ugodan način – za samo 5 minuta! Evo kako…



Naši prsti stalno rade za nas i zbog toga se u njima gomila napetost, a godinama postaju sve manje pokretljivi i gipki. Opustimo ih i iz njih će izaći napetost nagomilana u cijelom našem tijelu.



Masaža se primjenjuje već stoljećima i smatra se vrlo učinkovitom metodom poboljšanja cjelokupnog psiho-fizičkog zdravlja čovjeka.

Zbog toga u posljednjih deset godina vidimo porast popularnosti masaže.

U njen pozitivan utjecaj na zdravlje više nitko ne sumnja, njene dobrobiti su pomno istražene i dokazane te postoje stotine vrsta masaža za razne namjene.

Na žalost, ljudi kojima je masaža najvažnija, prije svega oni koji vode aktivan način života, prezasićeni stresnim situacijama, najčešće ne mogu pronaći slobodno vrijeme za posjetu salonu za masažu, dok neki nemaju novca za platiti kvalificiranog masera…

Zbog toga, evo samo-masaže prstiju od 5 minuta koja vas kompletno opušta, uklanja glavobolju i pročišćava dišne puteve: ona se može raditi u bilo koje vrijeme, na svakom mjestu, u kući, na poslu, na putovanju.

Jednostavna je i dobivamo maksimalno pozitivan efekt za minimalno vrijeme.



Masažom prstiju opustiti ćemo napete mišiće, bit ćemo osvježeni i sretniji.
Postupak masaže:

Vježba 1

Uhvatite mali prst palcem i kažiprstom, lagano ga protresite, da bi otklonili mišićnu napetost. Zatim, dok vam je to ugodno, vrtite mali prst u smjeru kazaljki na satu. Poslije 10 sekundi promijenite smjer. Nakon toga, na isti način ovu vježbu ponovite i s ostalim prstima na ruci.

Vježba 2

Pritiskanjem korijena svakog prsta, možete izazvati povećanje životne energije. Npr na kraju palca nalazi se refleksna zona vezana za pluća i djelovanjem na nju čistite dišne putove i nosne šupljine.

Vježba 3

Stisnite ruku u šaku (pesnicu), ali tako da unutra ostane prazan prostor – i unutra stavite palac druge ruke. Skupite pesnicu, čvrsto zahvativši palac i lagano ga vucite, kao da pokušavate rastegnuti. Zatim to isto uradite i s drugim prstima.

Vježba 4

Na kraju protresite šake. Trebali bi u njima osjetiti ugodnu toplinu i opuštenost.

Probajte odmah!

Izvor: uspesnazena.com

SAVIJAČA SA PUDINGOM ZA SVAKI DAN



POTREBNO:
12 komada tankih kora za savijače
4 jaja
200 ml jogurta
200 ml pšeničnog grisa
200 ml ulja
14 žlice šećera


  1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
3 pudinga od vanilije
1 l mlijeka
3 žlice kiselog vrhnja

PRIPREMA:
Miksati jaja sa 4 žlice šećera i vanilin šećerom dok ne postanu pjenasti, dodati ulje, zatim jogurt i na kraju gris i prašak za pecivo. Neka smjesa odstoji 15-tak minuta.
Od 1 litre mlijeka odvojiti 100 ml. Ostatak staviti u veći lonac da se kuha. Odvojenu količinu mlijeka pomiješati sa prahom za puding i sa 10 žlica šećera pa sve zajedno ukuhati u kipuće mlijeko. Miješati nekoliko minuta dok se puding ne skuha. U još vrući kuhani puding umiješati kiselo vrhnje, te dobro promiješati kako bi se krema lijepo sjedinila. Uz miješanje hladiti nekoliko minuta kako se na vrhu ne bi napravila ona nezgodna korica koju puding prilikom hlađenja voli stvoriti 😉


  Na kuhinjsku krpu slagati koru po koru, za svaku savijaču po 4 komada, a između svake kore premazati po 5 žlica nadjeva koji ste prethodno pripemili od jaja, grisa i šećera. Kada stavite zadnju 4. koru ne stavljajte nadjev od grisa nego je obilato premažite kuhanim i prohlađenim pudingom. Rubne strane kora savinite prema unutra i uz pomoć krpe zarolajte savijaču. Isti postupak ponovite sa ostatkom kora. Dobit ćete na ovaj način ukupno 3 savijače.
Složite savijače u lim preko papira za pečenje, premažite ih ostatkom nadjeva od jaja i grisa, pa pecite u pećnici na 180ºC 30 minuta.
Savijača je gotova kada dobije lijepu zlatno žutu boju.
Izrežite na komade željene veličine i poslužite posipano šećerom u prahu. Savijača je ukusna i topla i hladna.

TKO JOŠ NE VOLI TIKVICE!!:) BICETE ODUSEVLJENI OKUSOM!!!!! I TO SVE ZA 30 MINUTA!



Trazili ste da napisem recept,pa evo ga...przene tikvice u divnom sendvicu izmedu sira i sunkice,sve fino zaljeveno  jajima  i kis.vrhnjom i zapeceno u rernici.....bicete odusevljeni okusom!!!!!
SASTOJCI
3 srednje tikvice(moze se probati i sa patlidzanima)l
3-4 jaja


  100g brasna
150-200 g purece šunke
200g edamera,trapista ili mocarele
180g kisele pavlake 12m.m.
so,vegeta,biber

PRIPREMA
1.
Tikvice oguliti,i izrezati pomocu noza po duzini u sto tanje komade.Staviti u cjediljku i posoliti.Ostaviti 30 min.tako.
2.
Tikvice ocjedimo od soka sto je pustila i uvaljamo u brasno.Stavimo ulje da se grije.
3.
Przimo tikvice da malo porumene.Isprzene prebacimo na ubruse da pokupi masnocu.Takođe zdravija varijanta,mogu se peci u rerni na papiru za pecenje.Isprobala draga Zorica(Pomoravka),i otad tako radim.
4.


  Unutrasnjost vatrostalne posude(u ovom slucaju koristila sam male posudice od alufolije),tako da je svako dobijo svoju porciju.Nauljimo i stavimo red tikvica.
5.
Na tikvice poredamo sunkicu i sir izrendan,i tako dok ne potrosimo sve sastojke.Ja sam dobila tri sloja,s tim da poslednji sloj zavrsim sunkaricom..
6.
Umutite kiselu pavlaku i jaja i prelimo tikvice.Odozgo ce mo staviti izrendan sir.
7.
Pecemo na 200C oko 30 min.

SUPER BRZI KOLAČ OD ŠLJIVA...BAŠ JE OSVJEŽAVAJUĆI



Sastojci:
10 – 15 šljiva (ovisno o veličini kalupa)
3  jaja
1 šalica šećera
1 vanil šećer


  1 kiselo vrhnje
2 šalice brašna
1 žličica praška za pecivo
1-2 žličice cimeta
prstohvat soli
smeđi šećer za posipanje
Šalica = plastična čaša od 2 dcl (od jogurta ili vrhnja)

Priprema:
Šljive operite, prerežite na pola ili na četvrtine i očistite od koštica.
Pjenasto izmiksajte jaja, šećer i vanil šećer. Dodajte kiselo vrhnje, kratko miksajte pa postepeno dodajte brašno s praškom za pecivo. Na kraju dodajte prstohvat soli i 1-2 žličice cimeta, po vlastitom ukusu.


  Smjesu izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup i po vrhu gusto poredajte šljive, okrenute kožicom prema dolje. Pospite smeđim šećerom i stavite peći na 180 stupnjeva oko 30 do 40 minuta (provjerite čačkalicom ako je gotovo). Ja volim još vrući kolač tik nakon vađenja iz pećnice posuti s još malo smeđeg šećera.
Pustite da se skroz ohladi pa navalite :) Dobar tek!

RECEPT ZA GRČKI DŽEM OD ŠLJIVA ZA SVE NOSTALGIČARE KOJI UŽIVAJU U KISELKASTOM UKUSU NAJLEPŠEG DŽEMA IZ DETINJSTVA, OVO ĆE BITI ZANIMLJIV IZLET I NOVA IDEJA ZA BOGATU OVOGODIŠNJU ZIMNICU


Sastojci:
1 kg šljiva
2 kisele jabuke


  1 kg šećera
1 kašičica cimeta
1 kesica vanile
2 kašike limunovog soka
5 čaša vode

Priprema:
Pristavite vodu i šećer da se kuvaju, pa operite šljive i očistite koštice, a jabuke oljuštite i narendajte. Kad se sirup ukuva, dodajte voće i mešajte dok se džem ne skuva. Probajte tako što ćete sipati malo na tacnu, pa ako ostaje trag kad se povuče varjačom, džem je kuvan. Dodajte cimet, vanilu, limunov sok i rum po želji pa ostavite da se kuva još dva minuta.


  Sklonite s vatre, napunite sterilisane, vruće tegle, zatvorite čvrsto i okrenite tegle naopačke. Neka ostanu na poklopcima sve dok se potpuno ne ohlade.

petak, 29. srpnja 2016.

NAKON ŠTO OVO PROČITATE: Više nikada nećete gledati banane istim očima!



Sjećate li se crtića o Eriku, dječaku koji kada pojede bananu postaje super-heroj? Ovo nije slučajnost, jer je ovo voće zaista moćno!




Banane sadrže tri vreste šećera: fruktozu, saharozu i glukozu, ali i vlakna, a upravo ova kombinacija čini da osjećaj sitosti dugo traje.

Istraživanja su pokazala da su samo dvije banane dnevno dovoljne za 90-minutni trening. Ipak, energija nije jedina dobrobit ovog čudesnog voća.

DEPRESIJA
Sudeći prema rezultatima nedavnog istraživanja sprovedenog među osobama koje pate od nekog oblika depresije, banana se može koristiti i kao lijek. Za ovo je zaslužan protein triptofan, koji tijelo pretvara u serotonin poznatiji kao hormon sreće i zadovoljstva. Sljedeći put kada vas bude mučio PMS, zaboravite na pilule protiv bolova, već radije pojedite ovo fantastično voće.

ANEMIJA
Kako obiluju željezom, banane utiču na stvaranje hemoglobina u krvi i tako pomaže kod anemije.

KRVNI PRITISAK
Ovo južno voće je izvrsno jer sadrži vrlo malo soli, ali dosta kalijuma koji je važan za regulisanje krvnog pritiska. Ako ga redovno konzumirate umanjićete šanse i za moždani udar.

MOZAK
Tako je, banane utiču na rad mozga, a jedno istraživanje je pokazalo da učenici koji ujutru jednu banane imaju bolju koncentraciju tokom dana.

KONSTIPACIJA
Kako su bogate vlaknima, banane pomažu da brzo prevaziđete problem zatvora, bez upotrebe laksativa.



MAMURLUK
Imali ste burnu noć? Bez brige, jedan ekspresni milk-šejk od banane oslobodiće vas glavobolje dok kažete keks. Ukoliko dodate i jednu kašičicu bagremovog meda, umirićete želudac, ali i nadoknaditi šećer.

JUTARNJE MUČNINE
Umanjićete ih, a možda i potpuno eliminisati ukoliko užinate ovo slasno voće.

UJED KOMARACA
Kako bi smirili otok od ujeda komarca ili sličnog insekta, na iritirano mjesto utrljajte unutrašnju koru od banane.

ŽIVCI
Banane obiluju vitaminom B koji pomaže da se smiri nervni sistem. Ukoliko radite stresan posao, odlučite se da upravo ovo voće pojedete za užinu.

CRIJEVA
Ovo posve čudotvorno voće se zbog svog mekog sastava koristi i kao dijetalna hrana protiv crijevnih bolesti.

REGULIŠE TEMPERATURU
Trudnice na Tajlandu redovno konzumiraju banane kako bi bebama bilo “dovoljno hladno kad se rode”.

U poređenju sa jabukama, banane sadrže četiri puta više proteina, dva puta više ugljenih hidrata, tri puta više fosfora, pet puta više vitamina A i gvožđa.

Možda bi, sada kada sve ovo znamo trebalo promjeniti narodnu poslovicu i reći da: Jedna BANANA na dan, tjera doktora iz kuće van. 😉

Izvor: zena.blic.rs

FASCINANTNO: Jeste li znali ovo o običnoj mrkvi?



Svi volimo jesti mrkvu, kuhanu, sirovu, svejedno je. No, iako su naši stari itekako znali za ljekovitost ovog čudotvornog ploda, današnji fast food svijet sve više zaboravlja koliko je mrkva zapravo ljekovita.



U mrkvi se skriva prava riznica zdravlja, a kako i koliko je koristiti za različita stanja i bolesti, saznajte iz teksta koji slijedi. Sigurni smo da će od danas, mrkva biti mnogo zastupljenija na vašoj trpezi…

Kako mrkva liječi rak?

Ann Cameron je uspjela izliječiti rak u četvrtoj fazi samo sokom od mrkve, bez kemoterapije, zračenja i promjena u prehrani. Nakon operacije raka debelog crijeva u trećoj fazi, situacija se pogoršala i rak je krajem 2012. metastazirao na pluća, čime se našla u četvrtoj, terminalnoj fazi bolesti.

Preporučili su joj kemoterapiju, bez obzira što joj nije mogla produljiti život. Ona je to odbila, a kako je proučavala alternativne metode liječenje, naišla je i na podatak o Ralphu Cole, koji je izliječio svoj rak sokom od mrkve, u količini od cca. 2 kg mrkve dnevno. Tako je započela svoj put ozdravljenja, ispijajući istu količinu. Usput je ponekad na tri, četiri dana zaboravljala na sok, a usto je jela redom svu hranu, čak ponekad i nezdravu. Dakle, jedina promjena u njenom životu je bio taj sok od mrkve. U siječnju 2013., nakon osam tjedana svakodnevnog ispijanja soka, CT je pokazao da su kancerogeni tumori prestali rasti, došlo je do malog smanjenja tumora i natečenosti limfnih čvorova. U ožujku 2013., nema novih tumora, nema natečenih limfnih čvorova, a postojeći tumori se i dalje smanjuju. U srpnju 2013., rak je nestao, svi natečeni limfni kancerogeni čvorovi su se vratili u normalu. Nakon osam mjeseci ispijanja soka od mrkve, rak je u potpunosti nestao. Njenu priču prenijeli su svi svjetski mediji, no ona nije jedini primjer, ima ih mnoštvo.

Kod liječenja kancerogenih oboljenja pučka medicina savjetuje svim oboljelima od raka čak i u ubrzanom stupnju bolesti da se podvrgnu kuri mrkvom i hrane se njenim sokom, tijekom dana pije se do 1,5 litre soka od mrkve.

Najbolje i najprirodnije ljekovito djelovanje u preventivi karcinoma je dakako i sok mrkve koji uzimamo redovito svaki dan u količini od 1dl.

Kako koristiti mrkvu kod različitih bolesti

Anemija: Za liječenja anemije pijte sok od mrkve u količini od 3 dl na dan te jedite jela od mrkve kao što su juhe, salate, pire itd.

Arterioskleroza: dnevno pijte do 1,5 litare soka mrkve i to kroz cijeli dan u gutljajima. Ljekovito djelovanje ove kure zahvaljujemo dukarinu koji djeluje na proširenje krvnih žila.

Za bolesti jetre pije se svježi sok mrkve tri puta na dan po 0,5 dl.



Za odstranjivanje glista kod djece, i to u kratkom vremenu, djeci se daje sok mrkve u količini od 2 dl na dan ili ribanu mrkvu s ribanom jabukom.

Za crijevna oboljenja: slab rad crijeva, katar crijeva, nametnici i paraziti u crijevima, nadutost, kruljenje crijeva, proljev, kod jačeg truljenja u crijevima mrkva sprječava nastajanje takvih procesa a za katar u želucu ili crijevima ona je jedan od najboljih lijekova koji i kod najosjetljivijih ljudi, odnosno organa brzo uspostavlja normalno funkcioniranje. To je važno za liječenje oboljenja želuca ili crijeva kod dojenčadi.

Kod čira na želucu ili dvanaestercu: natašte se uzima po 1 dl soka svaki dan i to sprječava stvaranje viška želučane kiseline i tako otklanja njezino nadražujuće djelovanje na sluznicu želuca. Sok mrkve kao sredstvo za smanjenje želučane kiseline svakako je bolje od gastala i sode bikarbone. On usisava prekomjernu želučanu kiselinu i brzo otklanja žgaravicu bez štetnih posljedica. Za taj učinak dovoljno je popiti 2,5 dl soka.

Reumatičari bi svakodnevno trebali piti do 3 dl soka od mrkve jer se njime otklanjaju iz organizma svi otrovni sastojci koji pospješuju reumu i giht.

Kod upale grla ili početne upale pluća, prehlade i naručito gripe sirup od mrkve uspješan je u liječenju mladih i starih ljudi.

Mrkva ima lagno laksativno djelovanje na crijeva (izaziva pražnjenje), a ako se pije sok tada sprječava zatvor.

Kod osjećaja starenja, sve slabije aktivnosti i slabog organizma, očne mrene, jedno od najboljih pića je sok mrkve s mlijekom. Pola šalice mlijeka pomiješamo s pola šalice soka od mrkve pijemo svakodnevno, ovaj napitak pomlađuje i pobjeđuje starenje.

Izvor: dnevno.hr

PRVO NESTAJU PODOČNJACI, A ZATIM SE TIJELU VRAĆA ENERGIJA: Gutljaj ljekovite kombinacije za svako jutro!



Kombinacija ovih sastojaka oko vas će napraviti nevidljiv štit koji će vas sačuvati od nadolazećih napada virusa i bakterija.


O višestrukoj ulozi maslinova ulja na zdravlje mnogo se pisalo, no važno je dodati da u kombinaciji s limunovim sokom ono postaje još snažnije oružje u borbi protiv virusa, bakterija, a tijelu vraća izgubljenu energiju. Osim toga, organizam sekombinacijom ovih dvaju sastojaka čisti od toksina, a prvi su rezultati vidljivi vrlo brzo. Naime, prvo ćete primijetiti nestajanje velikih tamnih kolutova oko očiju, odnosno podočnjaka. Važno je samo da budete ustrajni i ovu kombinaciju ispijate svakoga jutra kroz barem mjesec dana.

Ovaj zdravi “koktel” napravit ćete tako da pomiješate žlicu maslinova ulja i limunova soka (po mogućnosti domaćeg) i popijete ga na prazan želudac ujutro. Nakon toga možete normalno doručkovati.



Osim vraćanja snage tijelu i čišćenja toksina, poboljšat će vam se i probavni sustav pa ćete koristi imati i želite li smršaviti. Imate li k svemu probavnih tegoba poput zatvora, posve ćete ih izliječiti. Već nakon nekoliko dana uporabe ovog zdravog eliksira osjetit ćete promjene koje će vas nadahnuti na pribjegavanje zdravijem načinu života.

Izvor: uradite-sami.info

Kako bez hemije očistiti posuđe od zagorjele masnoće!



Hemijske metode za uklanjanje ovih problema često su maloefikasne, a ponekad nisu efikasne uopšte. Sa hemijom moramo obavezno raditi u gumenim rukavicama, a miris (da ne kažem smrad) od svih tih proizvoda kućne hemije je nepodnošljiv i može izazvati alergiju. Međutim, postoje veoma jednostavni načini uklanjanja zagorjele masnoće, i to brzo, i bez upotrebe hemije.

1. Lak način da očistite tiganj od masnoće:

Očistite jedan krompir srednje veličine. Isjecite ga napola i jednu polovinu umočite u sodu bikarbonu.

Dalje, trljajte ovom polovinom, kao sunđerom dno šerpe ili tiganja. Treba uložiti mali napor, ali rezultat će biti vidljiv momentalno, što će vas dodatno inspirisati.
Ako želite na ovaj način očistiti od masnoće više tiganja ili lonaca, neophodno je periodično obnavljati kolutove krompira, odnosno, povremeno odsjecati zaprljani dio. Takođe, češće ga treba umakati u sodu bikarbonu, jer masnoću, ustvari, čisti kombinacija soka krompira i sode bikarbone.

2. Masnoću na zidovima lonca možete uklonite uz pomoć običnih kesica čaja


Uzmite suhu, nekorištenu kesicu čaja, i jednostavno pređite sa njim po unutrašnjem zidu lonca(šerpe), na kojem je ostala masnoća. Odmah ćete primjetiti kako se masnoća rastvara, kao da se upija u čajnu kesicu. 2-3 kesica čaja i – „doviđenja masnoći“. Za ovu potrebu kupite najjeftiniji čaj u kesicama.



3. Masnoću sa spoljnih strana tiganja, lonaca, šerpi možete takođe ukloniti kuhanjem istih u rastvoru sode bikarbone.


Uzmite veći sud u koji može stati tiganj ili šerpa, sipajte u njega 4-5 kašika sode bikarbone i prelijte vodom. Kuhajte 30-50 minuta. Nakon toga samo prebrišite svoje sudove. Za ovu metodu nije potreban nikakav fizički napor, ali njeno izvođenje zahtjeva vrijeme. Ako ga imate, to je najefikasniji način eliminisanja stare masnoće sa svih sudova. Na ovaj način možete iskuhavati cjediljke, viljuške, kašike, poklopce i druge predmete sa „teškodostupnim“ mjestima.

U posuđu pripremamo hranu za sebe i svoju djecu. Manje hemije, bolje je za sve nas. Budite zdrave, a vaši sudove neka vas raduju svojom čistoćom. 🙂

Izvor: uspesnazena.com

LAGANA PITA SA TIKVICAMA I SIROM ZA DANAŠNJI RUČAK



Sastojci
tijesto:
160 g brašna
prstohvat soli
110 g hladnog maslaca
60 ml kiselog vrhnja
2 žličice limunovog soka
60 ml ledene vode
nadjev:



1 velika tikvica
100 g svježeg sira
2 žlice maslinovog ulja
1-2 češnja češnjaka
ostatak kiselog vrhnja*
30 g parmezana
1 kuglica mozzarelle
sol i papar
bosiljak
ostalo:
1 žumanjak

Priprema
1.
Tijesto:
U multipraktiku pomiješati brašno i sol. Dodati na listiće izrezan hladan maslac i promiješati. Zatim dodati kiselo vrhnje, vodu i limunov sok i pulsirati dok se sastojci ne povežu i tijesto oblikuje u kuglu.
Kuglu zamotati u prozirnu foliju i staviti sat vremena u hladnjak.
Pećnicu upaliti na 200 stupnjeva.
Tijesto izvaditi iz hladnjaka i na pobrašnjenoj podlozi razvaljati u krug promjera oko 30 cm. Veliki lim od pećnice obložiti papirom te na njega premjestiti razvaljano tijesto.
Na tijesto nanijeti smjesu od sira i lagano žlicom razvaljati, ostavljajući oko 2-3 cm praznog prostora na rubovima. Na sir poslagati kolutove tikvica, počevši od sredine prema krajevima, sve u krug.



Politi preostalom žlicom maslinova ulja i preklopiti rubove tijesta na tikvice.
Žumanjak razmućkati i njime premazati rub tijesta.
Peći oko 35 minuta dok ne porumeni.
Pustiti da se malo prohladi pa rezati na fete.
2.
Nadjev:
Dok se tijesto hladi, pripremite nadjev.
Tikvice operite i izrežite na tanje kolutove. Poslažite ih na nekoliko listova kuhinjskog papira, posolite i ostavite 15-ak minuta da puste vodu. Zatim ih s gornje strane lagano potapkajte papirom da pokupite vodu.
Češnjak protisnite i pomiješajte s maslinovim uljem.
U zdjeli pomiješajte svježi sir, kiselo vrhnje, parmezan, na kockice narezanu mozzarellu, žlicu maslinovog ulja s češnjakom, bosiljak, sol i papar.
Posluživanje
U nadjev sam napisala da ide ostatak kiselog vrhnja misleći na čašicu od 180 g (60 ml je otišlo u tijesto).
Umjesto jedne velike tikvice mogu ići i dvije male, a umjesto svježeg sira ricotta.

TORTA OD BANANICA: NEMA KUHANJA NI PEČENJA, GOTOVA (ZAISTA!) ZA 15 MINUTA


Sastav:
• 1 pakovanje “petit beurre” keksa,
• 25 čokoladnih bananica,
• 200 ml kisele pavlake,



• 200 ml slatke pavlake,
• 200g šećera u prahu,
• šlag krema

Priprema:
U veću posudu mikserom umutiti kiselu i slatku pavlaku te šećer u prahu.



U smjesu dodati keks drobljen u vece komade, zatim i bananice drobljene na manje komadice pa ručno promiješati.
Smjesu istresti u prikladan kalup.
Ukrasiti tortu šlag kremom. Ako je potrebno može se odmah servirati, mada bi bilo bolje prije serviranja ohladiti u u frižideru.

OVA SALATA JE IDEALNA ZAMJENA ZA RUČAK U OVE TOPLE DANE



Sastojci
    cca 350 g tjestenine (ona je koristila spirale)
    cca 100 g kiselih krastavaca
    1 crvena paprika
    1 zelena paprika
    1 mala, najmanja konzerva kukuruza
1 i 1/2 vrečica majoneze


      1 kiselo vrhnje
    1,5 dl vrhnja za kuhanje
    100 g tvrdog sira (tipa edamer)
    100 g šunke
    sol, biber

Priprema
    1.
    tjesteninu skuhati, procijediti i ohladiti
    2.
    krastavce, paprike, sir i šunku izrezati na što manje kockice
    3.


   dodati ostale sastojke
    4.
    dobro promiješati
    5.
    ohladiti i servirati
Posluživanje
tijesto upije dosta tekućine, pa ako je potrebno treba dodati još vrhnja kad se salata ohladi. svakako je promiješati još jednom prije posluživanja
btw, Mimi je nadimakk moje sestre

PAPRIKE PUNJENE KUPUSOM ZA ZIMNICU PAPRIKU NA OVAJ NAČIN PRAVIM SVAKE GODINE…..



Sastojci
3 kg paprike – babure
6 dl 9 % – tnog octa
18 dl vode


  1 i pol žlica soli
1 i pol žlica šećera
1 mala žličica vinobrana
6 - 7 kg kupusa

Priprema
Najprije izribati kupus i malo ga posoliti i ostaviti sa strane. Papriku oprati, izvaditi sjeme. Kupus stiskati šaku po šaku da izađe višak tekućine i malo pokiseliti, izmiješati i dobro napuniti paprike. Paprike složiti u staklenke. Izmiješati ocat, vodu, sol, šećer i vinobran da se sve otopi .


  Paprike pritisnuti pritiskivačem za zimnicu ( mali , plastični ) ili nekim štapićima da se ne podignu. Sipati otopinu na papriku i poklopiti lagano. Drugi dan , ako treba, doliti još otopine, zatvoriti staklenke i spremiti.
Posluživanje
Ovako napravljena paprika može biti i dvije godine ako se ne potroši prije.

NAPITAK ZA GUBITAK TJELESNE TEŽINE: Med i cimet odlična kombinacija za mršavljenje!



Koliko je koristan med, vjerovatno svi znaju, ali za korist cimeta malo se zna. Postoje mnogo korisnih svojstava cimeta.


On poboljšava ten, snižava holesterol, ubrzava protok krvi, savršen je za srce, stomak, crijeva i šta je najvažnije – najbolji začin za topljenje masnoća u organizmu – jedan od jednostavnih načina za rješavanje ovog problema. Tako dolazimo do teme, koja je vjerovatno aktuelna za mnoge. Šta možete uraditi povodom toga?

1. Možete jednostavno koristiti cimet kao dodatak svim jelima po četvrtinu kašičice na svaki obrok, zamjenite šećer za cimet, potpuno ili djelimično.

2. Napraviti posebnu mješavinu (napitak) za gubitak tjelesne težine i piti nju redovno u intervalima.

Napitak za gubitak telesne težine. Recept:

Svako jutro prije doručka na prazan stomak i uveče prije odlaska na spavanje popijte mješavinu meda i cimeta u prahu. Ako koristite ovaj napitak redovno, težina se smanjuje čak i kod najdebljih ljudi. Takođe, redovna upotreba ove mješavine ne dozvoljava mastima da se akumuliraju.

PRIPREMA NAPITKA OD CIMETA I MEDA:

Napitak za mršavljenje se sprema uveče, pred spavanje.

1. Prokuhajte 200ml vode
2. U šolju stavite 1/2 kašičice cimeta u prahu i zalijte prokuhanom vodom, poklopite na pola sata
3. Kada se voda sa cimetom malo prohladi dodajte 1 kašičicu meda
4. Popijte pola šolje pred spavanje, drugu polovinu poklopiti (recimo malom tacnicom) i ostaviti u frižider
5. Ujutru, na prazan stomak, popiti drugu polovinu hladnog napitka



Nemojte više ništa dodavati u ovaj recept. I nema potrebe ovaj napitak piti u toku dana. Djeluje samo ako ga pijete uveče pred spavanje i ujutru na prazan stomak. Ovo pomaže skoro svima. Obim struka će se smanjivati, i vidjećete kako napredujte u svojoj namjeri da se riješite suvišnih kilograma.

Ovaj tretman dovodi do značajnog smanjenja tjelesne težine, zato što cimet i med utiču na čišćenje degistivnog trakta, uklanjaju parazite, gljivice i druge bakterije, koje usporavaju varenje u organizmu. Kada se organizam isčisti, najverovatnije, gubitak težine će se zaustaviti.

Možda će Vam biti zanimljiv i ovaj recept za mršavljenje pojačanog dejstva sa dodatkom đumbira:

Kašičicu isitnjenog (ili samljevenog) korijena đumbira i kašičicu meda pomiješati u čaši tople vode, dodati 1/4 kašičice cimeta. U ovu smjesu možete dodati i jogurt, ako je suviše “paprena”. Piti svako jutro prije doručka.

Možemo vam predložiti još jedan recept, koji smo isprobali na sebi, odličan je za čišćenje organizma od toksina. Ovu smjesu sam pripremala kao doručak.

U jednu veću šolju stavite 3 kašike proklijalih zrna pšenice, kašičicu meda i kašićicu cimeta i zalijte sa malo vrućom vodom, i čašom jogurta ili kefira sa manjim procentom masnoće. Sve promiješajte i jedite. Poslije ovakvog doručka osećaj gladi nećete osjetiti još nekoliko sati.

Ne propustite i priliku da svoje lice uljepšate sa maskom od cimeta i meda:

1 kašičicu cimeta pomiješajte sa 2 kašičice meda. Promiješajte i nanesite na lice na 15 minuta. Saperite toplom, a zatim prohladnom vodom.

Izvor: uspesnazena.com

PRIRPEMITE SE ZA SEZONU GRIPE: Napravite najsnažniji prirodni antibiotik!



Ovaj recept jednostavno morate zapamtiti jer sezona gripa i prehlade nam već kuca na vrata. Ovaj prirodni antibiotik ima snažno antiupalno djelovanje koje osim što jača imunitet ubija bakterije i uzročnike bolesti.



Za razliku od sintetičkih antibiotika koje možete kupiti u ljekarnama ovaj lijek ne izaziva neželjene efekte za vašu probavu i crijevnu mikrofloru te je u potpunosti siguran za upotrebu.

Kurkuma sadrži kurkumin, polifenol, aktivni sastojak koji ima preko 150 terapeutskih svojstava među kojma su antiupalno, antikancerogeno i antioksidantsko svojstvo.

Konzumacijom meda i kurkume poboljšavate probavu i povećavate broj dobrih bakterija u crijevima.

Potrebni sastojci:

– 100 g sirovog meda
– 1 žlica kurkume u prahu



Pomiješajte oba sastojka tako da se u potpunosti sjedine i ulijte ih u čistu staklenku.

Kako koristiti ovaj lijek?

Čim primjetite prve simptome prehlade ili gripe lijek uzimajte na sljedeći način:

Prvi dan – uzmite pola žličice lijeka svakih sat vremena.
Drugi dan – uzmite pola žličice svaka dva sata.
Treći dan – uzmite pola žličice tri puta dnevno.

Poželjno je da lijek ne gutate odmah nego ga ostavite u ustima da se istopi. Mnogi kažu da nakon tri dana uzimanja ovog lijeka svi simptomi nestaju, a radi lakše konzumacije možete ga dodati u toplo mlijeko ili čaj.

Izvor: dnevno.hr

Čudesna kombinacija meda i vode: 9 korisnih svojstava



Vjerovatno ste već čuli da je čaša tople vode idealan napitak za početak dana, kao i da med povoljno utiče na vaše zdravlje. A da li ste znali da kombinacija tople vode i meda ima višestruko povoljan uticaj na vaše zdravlje.



1. Pomaže vam da smršate. Šećer koji se nalazi u medu je prirodan i predstavlja zdrav izvor kalorija. Ne samo to, već će ova kombinacija umanjiti povećanu želju za slatkišima.

2. Poboljšava varenje. Med i voda mogu regulisati rad sistema za varenje. Antiseptična dejstva meda utiču povoljno na varenje, a kombinacija sa vodom omekšava stolicu.

3. Ojačava imunitet. Med ima nevjerovatnu sposobnost neutralisanja bakterija. Naročito se preporučuje organski med koji ima najviše enzima minerala i vitamina koji se bore protiv bakterija. Med je i odličan antioksidant, koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala.

4. Smanjuje alergije. Prirodni med iz vašeg podneblja može pomoći organizmu da se navikne na polen. U ovom slulčaju voda nije obavezna, ali dodatna hidratacija nikako ne može da škodi.

5. Podiže energiju. Ne morate da posežete za kafom da biste se razbudili – promješajte malo meda u toploj vodi. Ova zdrava kombinacija vam takođe može vratiti polet i energiju.



6. Umiruje upalu grla i ublažava kašalj. Sudeći prema preporuci čuvene klinike Mejo, topla voda i med mogu ublažiti iritaciju grla i umiriti kašalj.

7. Detoksikacija. Med i voda će pomoći vašem organizmu da se riješi otrova. Dobra probava, na koju takođe utiče med, je zaslužna za detoksikaciju organizma. Još bolje rezultate ćete dobiti ako medu i vodi dodate i limun. Kiselina u limunu utiče pozitivno na funkcije enzima i stimuliše rad jetre.

8. Umanjuje gasove. Osećate se naduto i imate gasove? Pomoć potražite u toploj vodi i limunu.

9. Poboljšajte zdravlje. Ne samo da će topla voda i med poboljšati hidrataciju, već će povećati i nivo dobrog holesterola i smanjiti rizik od srčanih oboljenja.

Izvor: prirodni-lijek.blogspot.com

LJEKOVITI UVARAK ZA ŽENE: Savršena linija, sjajna koža i manje celulita!



Sjemenke lana sadrže bezbroj korisnih komponeneta, koje uključuju vitamine, minerale, masne kiseline i vlakna, koja normaliziraju rad crijeva.



Laneno sjeme čisti organizam od toksina, normalizira metabolizam, smanjuje razinu šećera u krvi i umanjuje apetit. Apsorbira izvjesne sastojke hrane, čisti crijeva i istovremeno opskrbljuje organizam lecitinom.

Stvar je u tome da masne kiseline, koje sadrži u sebi laneno sjeme, aktiviraju rad lojnih stanica u tijelu, pomažući topljenju viška masti u organizmu.

Zato je idealan za mršavljenje! Pomaže u gubljenju suvišnih kilograma, kao i održavanju tjelesne težine u normali.
Od lanenog sjemena se pravi uvarak (odvar, čaj), koji će pomoći na zdrav način gubljenju suvišnih kilograma, bez dijeta i gladovanja kao i održanju željene težine, bez jo-jo efekta.

Preporučen od mnogih nutricionista, ovaj uvarak je također vrlo ljekovit i krajnje koristan za ljude koje pate od gastritisa, čira na želucu, kroničnog zatvora i hemeoroida.

Pomoći će i u liječenju cistitisa i pijelonefritisa. Inače, uvarak od lanenog sjemena posjeduje široki pozitivan spektar djelovanja na ljudski organizam.

Uvarak od lanenog sjemena za mršavljenje

Priprema:

Navečer uraditi sljedeće: 3 žlice lanenog sjemena preliti s 1 litrom kipuće vode. Ostaviti da odstoji tijekom noći. Najbolje je koristiti termos bocu. Ako je nemate, koristite lonac ili posudu s poklopcem. Ujutro procijediti. Dobit ćete malo gušći (sluzav) napitak kojeg ćete piti. Sjemenke nemojte baciti, možete ih konzumirati uz doručak i večeru. Po želji možete ih zasladiti medom. Ukusno je.

Primjena:



Procijeđeni napitak se konzumira tijekom dana, 3-4 puta po 150 ml pola sata prije obroka.
Uvarak se priprema svaku večer za sutradan. Nemojte praviti zalihe. Uvijek mora biti svježe pripremljen.

Način konzumiranja:

Uvarak lanenog sjemena konzumira se 10 dana, poslije se pravi pauza 10 dana i nastavlja se ponovo, do postizanja željenog rezultata.

Na taj način možete regulirati tjelesnu težinu. Ne stvara ovisnost, mršavite zdravo i sigurno. Sve je individualno, ali da bi se smanjila tjelesna težina potrebno je 3-5 takvih tretmana.

Pijte puno vode tijekom dana.

Ovaj uvarak odlično smanjuje apetit, tako da za postizanje brzih rezultata (ako ga koristite u cilju mršavljenja),
S redovitim konzumiranjem, primijetit ćete pozitivne promjene u stanju kože koja postaje zdrava, zategnutija, elastičnija.

Prilikom mršavljenja, koža se neće opustiti, štoviše – rastvara se celulit!

Unatoč svim korisnim osobinama lana, ipak postoje kontraindikacije. Ne preporučuje se konzumirati:
– Kod problema s jetrom (ukoliko nemate ozbiljno oboljenje, dozu možete umanjiti i držati pod strogom kontrolom)
– Kod bubrežnih kamenaca (lan aktivno izvlači pijesak i kamenje, ali taj proces treba provoditi sustavno i strogo držati pod kontrolom)

Izvor: uspesnazena.com

SAVRŠENI KARAMEL SOS.... KOJI MOŽETE KORISTITI ZA PRELJEV SLADOLEDA, KOLAČA I VOĆA.


SASTOJCI
200 g šećera
200 ml svježeg slatkog vrhnja
1 žličica čistog ekstrakta vanilije


  (po želji) prstohvat morske soli

PRIPREMA
1. Stavite šećer u dublju tavu (bolje ako je tava svijetle unutrašnjosti, u crnoj ćete teško
moći odrediti boju koju je postigao karamel) i zagrijavajte ga miješajući dok se ne
počne topiti. Prestanite miješati i pričekajte da se sav šećer otopi, evenutalno okrećući
tavu. Šećer treba postići tamno zlatnu boju. Nemojte prepržiti šećer jer će onda biti
gorak.


  2. Vrhnje, sobne temperature ili malo zagrijano, ulijte u karamelizirani šećer. Pazite jer
će prskati. Ako vam se u ovom trenutku učini da je sve izgubljeno jer se šećer pretvorio
u kamen, ne očajavajte i nastavite ga zagrijavati na laganoj do srednje jakoj vatri dok
se šećer ponovno ne rastopi u vrhnju.
3. Kuhajte dalje na niskoj do srednje jakoj vatri, neprestano miješajući, dok se sav
karamelizirani šećer ne istopi u vrhnju i vidite da se počinje zgušnjavati i biti kremasto.
4. Ulijte gotov karamel u zdjelu i umiješajte prstohvat morske soli i ekstrakt vanilije.
Dobro izmiješajte i ostavite da se ohladi.
5. Ulijte u staklenku i čuvajte u hladnjaku. Iskreno, ne znam koliki mu je rok trajanja
(mislim tjedan dana).
6. UPDATE: danas sam ga pravila opet, ali sam htjela pokušati s malo drugačijim omjerom
sastojaka. Dakle, otopila sam 180 g šećera, dodala sam 200 ml slatkog vrhnja.

KUPUS TE DO SADA SPREMALI NA POGREŠAN NAČIN....PROBAJTE OVAJ RECEPT I UVIJEK ĆETE GA OVAKO SPREMATI



Sastojci
Glavica kupusa srednje veličine
700-800 gr juneće plećke
dve-tri glavice luka
dve-tri šargarepe
3-5 većih krompira


  šolja kuvanog paradajza
začin c
aleva paprika
varjača brašna
list peršuna
Priprema
Glavicu kupusa srednje veličine očistite od površinskih i oštećenih listova.Isecite je prvo na polaovine, pa na četvrtine .Sada odstranite koren i svaku četvrtinu isecite popreko na tri-četiri dela.Ovako isečen kupus stavite u veću šerpu, nalijte vodom i pustite da provri.Kada voda proključa pustite da vri još 2-3 minuta, da izađe jačina, što bi rekle iskusne domaćice, sklonite i procedite vodu.
Čim ste stavili glavicu kupusa u vodu, nemojte gubiti vreme i čekati da voda provri.Uzmite meso i isecite ga na komade veličine otprilike 3 cm.To naravno ne moraju da budu pravilne kockice, nego onako kako se zalomi, ne sitno kao za teleću čorbu, već pravite krupnije komade mesa.
U veliku šerpu sipajte malo ulja i čim se ono zagreje stavite meso.Odmah smanjite temperaturu jer ne želimo da ga spržimo, već uz stalno mešanje da mu omogućimo da se dinsta u sopstvenom soku. Ako ste primetili da se meso lepi za šerpu dodaje vrlo malo vode, tek toliko da rashladite šerpu i da krene lagano krčkanje mesa. Za to vreme, dok meso bezbedno krčka u sopstvenom soku, očistite dve, tri glavice luka.Ako su glavice luka velike, dovoljno je dve, ako su srednje veličine, onda tri.
Čim ste primetili da je meso poprimilo boju koja govori da je termički obrađeno, a to je otprilike posle 10 minuta, dodajte mu luk i prstohvat šećera i promešajte.Ako nedostaje tečnosti, dodajte malo vode, tek toliko da se omogući lagano dinstanje, bez zagorevanja.
Sada očistite 2-3 šargarepe i isecite je na kolutove.Odmah je dodajete u meso i luk.Promešajte i pustite da krčka.Posle desetak minuta posolite jelo, vašim omiljenim začinom za soljenje, jedna varjača je sasvim dovoljna, za sada. Šerpa u kojoj dinstate sastojke, uvek je poklopljena, tako dobijate onu divnu tečnost koju ispuštaju sastojci koje dodajete.
Stalno vodite računa da ima vodice u kojoj se sastojci lagano dinstaju narednih 15 minuta. Za to vreme, ogulite 3-5 većih krompira, isecite ih na četvrtine. Uskoro ćete ih dodati čorbi. Oguljene i pripremljene za kuvanje, držite ih u činiji , potopljene vodom, da ne potamne na vazduhu.Ovaj deo pripreme jela ima za cilj da se svi sastojci prodinstaju i da se stvori osnova za čorbu. Posle 15-tak minuta distanja, kada u šerpi ostane tek malo tečnosti, izmaknite šerpu sa ringle i sve poprašite ravnom varjačom brašna. Brašna treba da bude tek toliko da da gustinu budućoj čorbi.Dodajte odmah i malo aleve paprike. Sve promešajte i vratite na ringlu.


  Sada odmah ubacite pripremljen krompir, promešajte sve varjačom i dospite šolju kuvanog paradajza. Dospite i dve  šolje vode. Promešajte sve i pustite da jelo ponovo krene da krčka.
*U ovoj prvoj fazi pripreme jela, ponavljate stalno postupak oko kontrolisanja tečnosti u šerpi jer svi sastojci treba lagano da krčkaju u divnoj tečnosti koju stvaraju sami.To se najbolje postiže ako se sastojci dinstaju na tihoj vatri, a šerpu držite poklopljenu, još ako je poklopac staklen, onda je posao mnogo olakšan, jer nećete morati svaki čas da dižete poklopac i rashlađujete jelo.Čim primetite da tečnost isparava vi odmah dodajete malu količinu vode.*
Kada jelo ponovo provri, pošto ste mu dodali sve sastojke, (meso,luk,šargarepu,krompir i kuvani paradajz) neophodne za dobru osnovu buduće čorbe, dodajte i prethodno obaren kupus, nalijte jelo vodom tako da kupus, koji ste sada dodali, bude pokriven vodom.Pojačajte temperaturu da krene da krčka.Čim provri smanjite temperaturu ringle da  jelo umereno krčka i kuvajte poklopljeno, još 30-40 minuta i vaš slatki kupus je  tada tada gotov! Na kraju, dodate sitno iseckan list peršuna i promešate.
Ipak, da bi ste bili sigurni, probajte krompir da li je skuvan.Kad je krompir gotov onda ste sigurni da je i jelo gotovo, jer nije lepo baš kad se kupus raspadne od kuvanja.
Probajte i ukus čorbice: Da li je dovoljno slano, da li treba doterati ukus? Dodajte još malo začina za soljenje, ako je potrebno.Uvek vodite računa o tome da ne presolite jelo.
Najbolje bi bilo da ovo jelo prvi put spremate tako što ćete dok čekate da se glavica kupusa obari pripremiti sve sastojke koji će vam trebati: Isecite meso,očistite i iseckajte luk,očistite i iseckajte šargarepu,očistite i iseckajte krompir.Kad sve pripremite krenite sa dinstanjem sastojaka kako je navedeno u receptu jer znam da ćete prvi put dosta pažnje poklanjati kontrolisanju nivoa tečnosti prilikom dinstanja.Ovako ćete lakše ispratiti ceo proces, a posle ćete ga praviti zatvorenih očiju.Ako volite ljuta jela možete dodati i ljutu papričicu.Takođe, nećete pogrešiti ako umesto kuvanog paradajza stavite tri četiri sveža paradajza isečena na četvrine ili koji krompir više.
Ovo jelo je lepo i sutradan kad se podgreje ali tada ne bi trebalo da u njemu bude krompira .Zato ako slatki kupus ostavljate u frižider za sutra, izvadite krompir koji niste pojeli.

ĐUVEČ ZA ZIMNICU NA MAKEDONSKI NAČIN


Sastojci
1,1/2 l, ulje
2 kgr. crni luk
2 kgr. mrkve
4 kgr. paprike


  2 kgr. plavi paradajz- patlidjan
6 kgr. paradajz (crveni)
2 kesice biber krupno mljeveni
nekoliko listova lovorovo lisce
na ukus so

Priprema
1.
Najpre narezite luk,- stavite sa strane, pa mkrvu- u drugu posebnu zdjelu, pa paprike - u druga zdjela, plavi paradajz- u druga zdjela, ogulite i narezite i crveni paradajz i to stavite da stoji zasebno. Znaci shvatili ste... svako povrce kako se isecka stoji odvojeno samo za sebe.
2.
Ulijte u povecu serpu ulje i stavite da se zagrije...
- najpre stavite luk - przite toliko vremena koliko je potrebno da se on zastakli...
- dodajte narezanu mrkvu - pa zajedno przite 5-6 min.


  - dodajte paprike - sad opet sve zajedno przite isto toliko vremena.
- dodajte plavi paradajz - produzite da przite isto toliko vremena. '
- Sad dodajte crveni paradajz i sve to zajedno kuvajte 20-25 min. Dodate i lovorovo lisce, osolite na ukus.
Vruce saberite u staklenke, zatvorite i odlozite na nacin kako vo spremate ovaj tip zimnice. Ja uobicajeno - zatvorene staklenke okrenem naopacke a naredim u kartonsku kutiju.. pa tako ostanu tamo dok se ne olade...
Na zimi mozete ga slobodno spremati i ko paprikas i kao djuvec..

3.
Od ova doza dobija se tacno 14 staklenke od 750 ml.

KREMASTA TORTICA NABRZAKA JAKO FINA I OSVJEŽAVAJUĆA


Sastojci
Potrebno za tijesto
250 g brašna
3 kašike šećera u prahu
1 kom jaje
125 g margarina
2 kašike hladne vode
ribana kora limuna
1 kom vanilin šećer
mrvica soli
za fil


  4,5 dl mlijeka
100 g Gussnel Dolcela (gustin)
125 g margarina
2 kom žumanceta
5 dl slatke pavlake za šlag
100 g šećera
1 kom burbon vanilin šećer
i još
oko 700 g marelica, kajsija ili breskvi

Priprema
1.
U posudu sipati brašno, dodati margarin isječen na listiće i sve ostale sastojke za tijesto pa zamijesiti glatko tijesto, zamotati u prozrnu foliju i ostaviti u frižider dok se pripremi fil.
2.


  Tijesto istanjiti do 33 cm prečnika i staviti u kalup 26 cm premazan uljem, tijesto malo pritisnuti uz ivice kalupa. Marelice prepoloviti i stavljati ma tijesto isječanom stranom prema dolje.
3.
U 2 dl mlijeka razmutiti gustin i žumanca. Ostatak mlijeka, margarin, slatku pavlaku, šećer i vanilin šećer staviti da prokuva pa sipati gustin i miješati dok se zgusne, kao puding. Sipati u kalup sa tijestom, poravnati i staviti u rernu zagrijanu na 200 C da se peče 35-40 minuta
4.
Pečen kolač ostaviti da se ohladi
5.
služiti dobro ohlađen kolač.

četvrtak, 28. srpnja 2016.

OMILJENI SLATKIŠ IZ VLASTITE KUHINJE GOTOV ZA 15 MINUTA



Sastojci
1 margarin
3 jajeta
300 g šećera
200 g čokolade
2 kašike kakaoa


  100 g prženog susama
100 g seckanog prženog neslanog kikirikija
200 g mlevenog keksa
100 g čokolade za glazuru
malo ulja

Priprema:
1. U odgovarajućoj posudi margarin zagrejati na pari da se otopi.
2. Umutiti jaja i šećer, pa polako dodavati margarinu. Kuvati na pari dok se šećer ne otopi.


  3. Dodati kakao i čokoladu, pa lagano mešajući postepeno sipati kikiriki, keks i susam.
4. Odgovarajuću tepsiju ili kalup namazati sa nekoliko kapi ulja i izliti u nju toplu smesu. Sačekati da se masa stvrdne, pa staviti glazuru od čokolade otopljene na pari.

LEDENI KOLAČ SA VIŠNJAMA PRAVO JE ZADOVOLJSTVO IMATI OVAJ RECEPT



Sastojci
Za kremu:
2 kesice pudinga sa ukusom slatke pavlake
500 ml mleka
10+5 kašika šećera u prahu
200 ml slatke pavlake
2 čaše kisele pavlake


  1 kesica želatina
I još:
oko 200 g keksa
1 velika kutija piškota
po potrebi voćnog soka (za natapanje piškota i keksa)
100 g bele šlag kreme
100 ml gazirane vode
oko 400 g višanja
1 kašika griza

Priprema
Puding sa 10 kašika šećera skuvati u mleku i skloniti da se ohladi. Ohlađen puding izmiksati, dodati mu kiselu pavlaku i 5 kašika šećera i lepo umutiti, pa postepeno dodavati umućenu slatku pavlaku da se sve sjedini.


  Želatin pripremiti prema uputstvu sa kesice i dodati u fil, pa ga staviti u frižider. Višnje očistiti od koštica i iscediti sok, pa im dodati kašiku griza i izmešati. Keks umakati u sok i ređati ga na dno pleha, preko njega staviti polovinu fila i na fil rasporediti polovinu oceđenih višanja. Zatim poređati piškote umakane u soku, preko njih naneti preostali fil i preko fila staviti ostatak višanja. Šlag kremu umutiti sa kiselom vodom i premazati kolač. Ostaviti ga u frižider da prenoći.