1

subota, 13. kolovoza 2016.

Odlično narodno sredstvo za čišćenje krvnih žila i crijeva



Čišćenje organizma treba provoditi najmanje jednom u šest mjeseci, odnosno dva puta godišnje, jer nagomilani toksini mogu dovesti do različitih bolesti.




Česte prehlade, infekcije, umor, pospanost, dekoncentracija – sve je to dokaz prisutnosti toksina u organizmu, malignih bakterija i drugih, ne manje štetnih tvari.

Mnogi od vas znaju da je kefir “eliksir mladosti i zdravlja”, a heljdino brašno posjeduje izuzetna ljekovita svojstva: jača organizam, pomlađuje krvne žile, otklanja umor, povećava cirkulaciju u rukama i nogama, pojačava lučenje urina.

Odlično je za pamćenje i koncentraciju (osobito za starije osobe).

Snižava tlak, liječi arteriosklerozu i opstipaciju.

U kombinaciji s kefirom, smanjuje razinu šećera u krvi, čisti crijeva i krvne žile, normalizira metabolizam i rad gušterače, povećava razinu hemoglobina u krvi.



Ovo je zaista čudesno narodno sredstvo!

Ljekovita smjesa kefira i heljdinog brašna – recept

Sastojci:

– 1 žlica heljdinog brašna
– 180 ml kefira
– po želji malo meda

Priprema:

Žlicu heljdinog brašna preliti sa čašom (180ml) kefira i dobro promiješati. Učinite to navečer i ostavite u hladnjaku.
Ujutro, još jednom promiješajte i pojedite ga. Najbolje je ovu smjesu uzimati umjesto doručka. Po želji zasladite s malo meda. Poslije nemojte ništa jesti 3 sata.

Kura čišćenja neka traje 14 dana.

Izvor: uspesnazena.com

MED I ČUVARKUĆA: Protiv mioma na maternici i cista na jajnicima!



Latinski naziv za ovu biljku je “uvijek živuća” što znači da je neuništiva bez obzira na uvjete kojima je okružena. Gdje raste čuvarkuća i razmnožava se tu svoju “uvijek živuću” i neuništivu energiju prenosi i na kuću i domaćinstvo.



Grci i Rimljani su sadili čuvarkuću pored drugih biljaka da ih zaštite od gusjenica, raznih insekata i štetočina, a Karlo Veliki (a kasnije i njegov sin Ljudevit Pobožni) su naredili svojim podanicima da između 72 biljke koje su obavezni da sade na njivama i vrtovima bude i čuvarkuća.

Čuvarkuća je višegodišnja biljka, visoka 10– 60 cm. Ima debele sočne listove složene u rozetu. Zalijeva se veoma malo, kao kaktus. Ako je čuvarkuća zasađena u dvorištu nije ju potrebno zalijevati. Cvjeta od mjeseca srpnja do listopada i u tom periodu se mogu skupljati njeni listovi za čajeve i druge ljekovite preparate.

Svježe iscijeđeni ljekoviti sok od čuvarkuće: Ovaj sok liječi opekotine, ujed insekata, kurje oči i bradavice, pjege i fleke od sunca, herpes te ispucanu kožu. Sok pomaže i kod upale zubnog mesa, upale uha i grla.

Čaj od čuvarkuće

Čaj od čuvarkuće pospješuje izlučivanje mokraće, pomaže kod obilne i bolne menstruacije i dizenterije.

Sastojci za pripremu čaja:

– 2 žličice usitnjenih listova čuvarkuće
– 1 čaša vrele vode

Priprema čaja:

Listove preliti sa vrelom vodom, ostaviti da odstoji 2 sata, procijediti i piti 1/4 čaše, 4 puta na dan prije jela.

Med i čuvarkuća kao prirodni lijek

Potrebno vam je:



– 500 grama domaćeg meda
– 300 grama listova čuvarkuće

Priprema lijeka:

Čuvarkuća se samelje i pomiješa sa medom. Ostaviti da odstoji nekoliko dana.

Konzumira se žličica smjese na prazan stomak i nakon toga se ne jede ništa 2 sata. Zimi zbog smanjene fizičke aktivnosti dolazi do povećanog zadržavanja štetnih materija u organizmu. Smjesa od čuvarkuće i meda ubrzava metabolizam i čisti tijelo od toksina. Također se koristi i kod srčanih mana po preporuci ruskih ljekara. Dokazano je da uspješno liječi miome na maternici i ciste na jajnicima.

Mast od čuvarkuće

Potrebno vam je:

– 1 šaka sitno isjeckanih listova čuvarkuće
– 200 grama masti

Mast se opere u 9 voda. U jednoj šerpici se pomiješaju svi sastojci. Na laganoj temperaturi se mast otopi, bez kuhanja, čim se otopi skloni se sa vatre i ostavi 12 sati da odstoji. Poslije toga se mast ponovo lagano zagrije da postane tečna, procijedi se i pretoči u teglicu. Čuvati u frižideru.

Mast od čuvarkuće je ljekovita za:

Rane koje su nastale od udarca i prignječenja, zagnojene rane koje neće dugo da zarastu, otoke i protiv sunčevih pjega i fleka na koži, ubode insekata i fistule.

Izvor: biljke-kao-lijek

DREVNI RUSKI RECEPT: Pomaže u uklanjanju dlačica sa lica i tijela!



Ovo je drevni ruski recept koji pomaže u uklanjanju dlačica sa lica i tijela. Ubrzo će se dlačice prorijediti, a nakon par mjeseci ćete ostati bez njih.




Sakupite dosta ljuski od oraha, pa ih sve spalite i dobijeni pepeo prelijte vodom.

Jednu kašiku pepela prelijte litrom vode. Ostavite da odstoji 12 h, a onda umočite vatu u tečnost i tapkajte dijelove tijela sa kojih želite da otklonite dlačice.



Potrebno je raditi ovo više puta dnevno, a možete i držati smjesu na sebi 30 minuta kao oblogu.

Ubrzo će se dlačice prorijediti, a nakon par mjeseci ćete ostati bez njih.

Izvor: BalkansPress

ČUDOTVORNI SUPER-JEDNOSTAVNI NAPITAK: Sprečava karcinom i ubija stanice raka u 3 mjeseca!



Ovaj čudotvorni napitak sprječiti će rast stanica raka u tijelu, ali i prevenirati njihov nastanak. Recept je objavio kineski celebrity Mr. Seto koji je bolovao je od raka pluća, a poznati travar iz Kine preporučio mu je ovaj čudotvorni napitak čiji recept “hara” po internetu.



Mr. Seto ga je uzimao puna tri mjeseca i ozdravio je.

Sastojci za ovo čudotvorno piće su:

– 1 ciklu
– 1 mrkvu
– 1 jabuku



Poprilično jednostavno, zar ne? No, pripazite da su namirnice organske.

Priprema:

Operite i nasjeckajte namirnice na komadiće s korom, sve ih zajedno stavite u sokovnik, iscjedite i sok odmah popijte.

Može se dodati limuna ili limete. Pijte ujutro na tašte, sat prije doručka. Pijte tijekom tri mjeseca, svaki dan.

Izvor: atma.hr

JETRA JE ČUVAR ZDRAVLJA: Zaštitite je ovim jednostavnim receptom!



Jetra je jedan od najvažnijih organa, a njena oštećenja mogu znatno uticati na zdravlje, ali i na dugovječnost. Ona ima veoma važnu ulogu kao organ koji “obnavlja” krv te je i organ koji stimuliše probavu. Jetra, takođe, prečišćava krv te eliminiše otpadne materije iz krvotoka.

Na oštećenja jetre najčešće utičemo sami. Konzumiranje nezdrave hrane, izbjegavanje fizičke aktivnosti, konzumiranje alkohola i cigareta štetno je po ovaj organ. Upravo iz navedenih razloga bilo bi dobro da se podvrgnete tretmanu detoksikacije jetre. On je jednostavan, a sastoji se od sledećeg.

Svako jutro prije doručka, popijte kašiku maslinovog ulja pomiješanu sa kašikom svježe iscijeđenog soka od limuna. To je prilično jednostavno, a može vam pomoći da produžite svoj životni vijek. Takođe, smanjite unos alkohola, cigareta, nezdravih namirnica te počnite da upražnjavate fizičku aktivnost.



Maslinovo ulje otvara kanale žučne kese i jetre što stimuliše oslobađanje žuči (važnog učesnika u probavljanju hrane) u crijevima. Limun ima sličan efekat na probavu.

Već nakon mjesec dana ćete osjetiti promjene koje će biti vidljive i na vašoj koži – ten postaje svježiji, a izgled podmlađen. Doći će i do nestanka tamnih kolutova ispod očiju (ukoliko ste ih imali). Problemi s varenjem postaju prošlost, a vi ćete se osjećati energičnije i vitalnije.

Izvor: minimagazin.info

GOTOVE DOK TRPNEŠ IDEALNE ZA BRZI RUČAK: MINI PIZZE BEZ UPOTREBE DIZANOG TIJESTA



Brze, mekane,  i bez potrebe dizanja tijesta :)
Sastojci
Tijesto:
600 g brašna
1 prašak za pecivo
10 g svježeg kvasca
pola žličice šećera
pola žličice soli



50 g masti ili omekšalog maslaca
100 ml kiselog vrhnja ili jogurta
250 ml vode
2 jušne žlice maslinovog ulja
Nadjev:
200 g šunke, sušene vratine ili sl.
200 g gaude ili podravca
10 jušnih žlica pasirane rajčice ili kečapa
1 žličica origana
10 maslina

Priprema
Izmiješati brašno i prašak za pecivo, napraviti udubljenje, u njega staviti kvasac, šećer i malo mlake vode. Sačekati trenutak da kvasac počne bubriti pa dodati sol, mast, vrhnje i mijesiti tijesto uz dodavanje vode. Pred kraj dodati maslinovo ulje i mijesiti dok ne nastane glatko mekano tijesto.
2.



Od tijesta napraviti kuglu, spljoštiti ju pa odrezati na pet trokuta i onda još svaki trokut na pola da bi se dobilo 10 približno jednakih djelova tijesta. Može i kao valjak pa na deset djelova, kako je kome lakše ;)
3.
Od svakog komadića tijesta odmah napraviti kuglicu pa razvaljati ili dlanovima raširiti u krug promjera 12 cm. Složiti u dvije tepsije po 5 komada. Svaki krug jače potisnuti manjim lončićem dna promjera 10 cm tako da u sredini ostane udubljenje. Lončić svaki put prvo uroniti u brašno da se ne bi lijepio.
4.
Uključiti pečnicu na 200 st.C.
5.
Salamu i sir naribati. Na svaki krug u udubljenje staviti jušnu žlicu pasirane rajčice ili kečapa. Bogato posuti salamom, sirom, a po vrhu staviti malo origana. Po želji dodati i po jednu maslinu.
6.
Peći 20 minuta obje tepsije zajedno u pečnici sa ventilacijom na 200 st.C ili pojedinačno na 210 st.C.
7.
Kad se izvade iz pečnice, svaku na 3-4 mjesta ubosti vrhom tankog noža kroz sir do dna kako bi para doprla do tijesta i bile sočnije. To ja radim i sa normalnom veliko pizzom.
Posluživanje
Nadjev stavite po želji: salamu, tunu, sir, kis.vrhnje, gljive, masline…
Tijesto je mekano i posebnog okusa zbog maslinovog ulja. Dovoljne su dvije-tri po osobi.

PAPRIKE SA BELIM LUKOM (AL DENTE) PO MENI OVO JE NAJBOLJI RECEPT ZA SPREMANJE BARENE PAPRIKE ZA ZIMU.



Sigurna sam da kad jednom budete probali papriku spremljenu na ovaj nacin, necete zaboraviti da je ponovite spremite sledece godine.

SASTOJCI
5 kg crvene paprike
2 kom glavice belog luka
Za preliv
250 ml vode
250 ml ulja



250 ml alkoholno sirce 9%
250 gr secera
100 gr soli i 20 kom bibera u zrnu
1 kom veca veza persunovog lista
2 kom sargarepe
I jos
5 gr konzervansa

PRIPREMA
1.
Paprike operite i odtranite im vrhove i semenke, kao za punjenje.
Operite persunov lust i iseckajte ga, ne preterano sitno.
Sargarepe dobro operite ili ostruzite pa ih iseckajte na kolute 2-3 mm debele.
2.
U posudi koja je precnika najduze paprike stavite sve sastojke za preliv i pustite da sve provri, malo smanjite temperaturu ( kod mene je to broj 2 na skali od 1-3) i pocnite da blansirate paprike. Dovoljno je da u tecnosti koja stalno vri ostanu 2-3 minuta, tek da promene boju
3.



Izvadite ih i odozite u posudu sa poklopcem u kojoj ce stajati narednih 30 minuta gde ce omeknuti taman toliko da postanu savitljive i lako ce te ih sloziti u teglu. Tako postupajte dok ne blansirate sve paprike.
4.
U predhodno sterilisane tegle slozite paprike tako sto ce te na dno tegle stavite malo konzervansa i belog luka pa tako ponovite na svaka dva reda paprike i sa tim zavrsiti. Povremeno stavite i kolutove sargarepe.
Od ove kolicine paprika trebalo bi da napunite 3 tegle, ukupne zapremine 7 litara.
Tegle nalijte sa prelivom koji je ostao, nalivajuci po malo i istiskujuci vazduh, pokrijte tegle tanjiricima i ostavite ih da prenoce i da se ohlade. Preliv nemojte baciti vec ako treba ujutru ga dodajte u tegle tako da sve paprike budu pokrivene. Najvece paprike ostavite za poslednji red da bi drzale sve ostale pod prelivom ili ako imate stavite one drzace u tegle.
Tegle obrisite i povezite celofanom a preko njega mozete staviti metalne poklopce ili sta god vi stavljate.

5.
Napomena
Tecnost treba stalno da vri jer kad ubacite hladne paprike one ohlade vodu i tako tesko mozete da kontrolisete vreme blansiranja.

Paprike su kao barene ali dovoljno cvrste da ih osetite pod zubom (al dente) a da pri tom nisu tvrde i zilave.

Posluživanje
Ovo je vec gotova salata samo ih treba iseci i eventualno dodati malo svezeg persuna.

PITA KOJA JE ZALUDJELA SVE ONE KOJI SU JE PROBALI JEDVA ČEKAM DA JE PONOVO PRAVIM



Potrebno:
1 pakiranje gotovih kora za savijače
5-6 tikvica
50 dag bijelog kravljeg sira
5 jaja
5 žlica kiselog vrhnja



1 žlica grisa
žličica praška za pecivo
vegeta, sol, papar

Priprema:
Tikvice oguliri i naribati. Pustiti da posoljene odstoje 15-tak minuta pa ocijediti rukama.
Pomiješati sir sa 3 jaja, 2 žlice kiselog vrhnja i grisom. Začiniti po želji. Ja koristim vegetu, no ako niste ljubitelj možete začiniti solju i paprom.
U lim premazan maslacom složiti jedan list kore pa po njemu rasporediti prvo tikvicu pa smjesu od sira a potom staviti drugu koru koju lagano pritiskujući rukama ‘nagužvati’ na veličinu lima. Postupak ponavljati sve dok ima nadjeva.



Završiti korom koju treba poravnati i izrezati na veličinu lima ukoliko je prevelika.
Zaliti mješavinom jaja i kiselog vrhnja, pa izrezati bučnicu na kocke oštrim nožem kako bi se preljev od jaja i vrhnja rasporedio unutar bučnice.
Peći bučnicu na 180℃ oko 30 min dok ne postana zlatno smeđa.
Malo ohladiti i poslužiti rezanu na kocke. Može poslužiti kao fina zakuska za goste, kao lagani ručak uz neku konkretniju salatu, kao toplo predjelo ili pak ovako kao mi večeras – za večeru 😉 Ukusna je topla ili hladna a uz nju idealno paše čaša hladnog jogurta.
Bučnica je inače tradicionalno zagorsko jelo, koje se tamo poslužuje kao toplo predjelo ili slani desertni kolač. Možete ju pripremiti i bez preljeva od jaja zamrznuti pa kada ste u gužvi je samo izvadite iz zamrzivača i pogurnete u pećnicu.

LAGANI KOLAČ SA VIŠNJAMA KOJI ĆE VAS OBORITI SA NOGU...OBAVEZNO PROBAJTE



Za tijesto:
6 jaja
250 g šećera
160 g Pšeničnog glatkog brašna Podravka By Podravka
160 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka By Podravka
250 g maslaca
1 Prašak za pecivo Dolcela By Podravka
100 ml mlijeka



2-3 žlice kakaa u prahu
malo Cimeta mljevenog Podravka By Podravka
500 g ocijeđenih višanja iz kompota light Podravka ili 500 g svježih višanja bez koštica By Podravka
Za kremu:
750 ml mlijeka
2 vrećice Pudinga vanilin Dolcela By Podravka
2 Vanilin šećera Dolcela By Podravka
200 g maslaca
2 žlice šećera u prahu

Priprema
1.
Maslac i šećer pjenasto izmiješajte, dodajte žumanca i mlijeko, a nakon toga brašno izmiješano s praškom za pecivo. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.
2.
Polovicu mase ulijte u namašćeni pleh (vel. 35×22 cm), a u preostalu masu umiješajte kakao i cimet, pa je prelijte preko žute mase u plehu.



3.
Po tome rasporedite ocijeđene višnje. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 35 minuta na 180°C.
4.
Dok se biskvit peče, pripremite kremu. Prašak za puding izmiješajte sa šećerom, vanilin šećerom i s malo hladnog mlijeka, a ostalo mlijeko stavite da zakipi.
5.
Dodajte mu razmućeni puding i kratko kuhajte, maknite ga s vatre, malo ga ohladite i umiješajte maslac, koji ste pjenasto izmiješali s 2 žlice šećera u prahu.
6.
Ohlađenu kremu rasporedite po ohlađenome pečenom biskvitu i prelijte čokoladnom glazurom.
Posluživanje
Tako pripremljeni kolač narežite na kocke ili rombove i poslužite.
Savjet
U sezoni višnje iz kompota možete zamjeniti svježim trešnjama.

LJETNE KOCKE......SAMO OVAKO I DRUKČIJE NIKAKO! :)


Sastojci
Biskvit
7 bjelanjaka
7 žlica šećera u prahu
7 žlica brašna
prstohvat soli



120 ml mlakog mlijeka
Krema prva
7 žutanjaka
7 žlica šećera
5 žlica škrobnog brašna
750 ml mlijeka
250 gr margarina za kreme
Krema druga
2 vrećice šlag pjene
250 ml mlijeka

Priprema
1.
Bjelanjak i sol umutiti tako da se dobije čvrsti snijeg.
2.
U snijeg postepeno dodavati šećer i brašno i sve lagano umiješati.
3.
Smjesu za biskvit izliti u kalup promjera približno 24×24cm.
4.
Pećnicu zagrijati na 175*C i peći biskvit 10 minuta.



5.
Pečeni, još topli biskvit preliti s toplim mlijekom i ostaviti da biskvit skroz upije mlijeko.
Biskvit ohladiti.
6.
Od žutanjaka, šećera, gustina i mlijeka skuhati kremu.
7.
Nakon što se krema skroz ohladila u nju dodati margarin izrezan na listiće pa kremu dobro promiješati (izmiksati) da bude skroz glatka.
8.
Kremu premazati preko ohlađenog biskvita.
9.
Na kraju umutiti šlag i premazati kolač.
10.
Prije posluživanja kolač dobro ohladiti (najbolje je ostaviti ga u hladnjaku preko noći).

3 napitka koja će vam smanjiti stomak



Gazirana i alkoholna pića nimalo ne doprinose vitkom struku. Ali zato postoji par bezalkoholnih napitaka koji učinkovito pomažu pri topljenju masnih naslaga. Predstavljamo vam 3 napitka kojima ćete uspješno smanjiti obim stomaka.




Aromatizirana voda

Kada se pokušavate rešiti suvišnih kilograma, vrlo je bitno da vaš organizam bude hidriran. Konzumiranje većih količina vode pomaže vašem telu da održi odgovarajući balans tečnosti, zaustavi zadržavanje vode u organizmu (jedan od najvećih uzroka pojave “naduvanog” stomaka) te vam pomaže da imate osećaj sitosti (samim tim, manje ćete jesti). Ako vam se ne sviđa ideja da stalno pijete običnu vodu, ubacite u nju začinsko bilje (nana ili bosiljak), citruse (limun, pomorandža, grejp, limeta) i druge niskokalorične, prirodne, pojačivače ukusa (možete koristiti čak i sečen krastavac).



Hladan čaj od nane

On je odlično osveženje tokom vrelih dana ali je istovremeno i super – efikasno piće koje vam pomaže da imate ravan stomak. Nana pomaže vašem želudcu da probavi masti, a pored toga, ona pomaže brže i efikasnije probavljanje masnih namirnica sprečavajući nadimanje.

Zeleni čaj

Pored smanjenja rizika od raka i srčanih bolesti, zeleni čaj ima koristi za celi organizam te sadrži katehine, antioksidante za koje istraživanja pokazuju da pomažu kod smanjenja masnih naslaga sa stomaka. Ako pijete zeleni čaj pre vežbanja, to može povećati sagorevanje masti tokom aerobnih vežbi (bicikl, traka za trčanje).

Izvor: kucnilekar.com

Recepti od kojih bol u želucu odmah prestaje!



Ovo su jednostavni, ali vrlo efikasni recepti iz zbirke Muhamada Hamrajeva, predsjednika akademije narodne medicine Uzbekistana.




1. Pijte sok od bundeve. Na pola litra soka dodajte 2 kašike meda i jednu kašiku jabukovog ili vinskog sirćeta. Od ovog soka bol momentalno prestaje.



2. Sameljite i pomiješajte 6 djelova kukuruza i 4 djela graška. Mješavinu prelijte proključalom vodom i pijte. To je provjereno narodno sredstvo protiv gastritisa. Ako vas želudac boli, momentalno će bol prestati.

Izvor: receptisapotpisom.blogspot.com

RECEPT KINESKOG DOKTORA: Prirodan način otklanjanja žučnih kamenaca!



Ovo je, tvrde, pomoglo mnogima. Kineski doktor dr. Lai Chiu Nan preporučuje potpuno prirodnu metodu uklanjanja žučnih kamenaca – koji su vrlo opasni – osim što izazivaju bol, dovode i do žutice, pa i do raka.



– Rak nikad nije prva bolest koja se pojavi – kaže dr. Lai, navodeći kako, obično, postoji puno drugih problema koji dovode do raka. Po njegovim istraživanjima, obično osobe koje dobiju rak, ranije su imale kamence.

Jedan od simptoma žučnih kamenaca je osjećaj nadutosti nakon teških jela. Osjećate se kao da ne možete probaviti hranu. Ako stvar postane ozbiljnija, osjećate bol u području jetre. Dakle, ako mislite da imate kamence, dr. Lai nudi sljedeće metode kako biste ih uklonili, naravno.

Navodi se da je ovaj tretman također dobar za one sa slabom jetrom, jer su jetra i žučni mjehur usko povezani.



Režim ishrane:

1. Prvih pet dana, uzimajte četiri čaše soka od jabuke svaki dan. Ili jedite 4-5 jabuka, što god želite. Sok od jabuke omekšava kamence. Tijekom tih pet dana, trebate normalno jesti.
2. Šestog dana ne večerajte.
3. U 18 sati uzmite čajnu žličicu gorke soli (magnezij sulfat) s čašom tople vode.
4. U 20 sati ponoviti isto. Magnezij sulfat otvara propust žuči.
5. U 22 sata uzmite pola šalice maslinovog ulja (ili ulja sezama) s pola šalice svježe iscjeđenog soka od limuna. Izmiješati dobro i popiti. Ulje podmazuje kamenje te će olakšati njihov prolaz.

Sljedećeg jutra, trebali biste naći zeleno kamenje u stolici.

– Obično oni plutaju. Možda ćete ih poželjeti brojati. Imao sam ljude koji pronađu 40, 50 ili čak do 100 kamenja. Jako mnogo – kaže Nan Chiu

– Čak i ako nemate nikakve simptome žučnih kamenaca, možete uzeti ovu prirodnu terapiju. Uvijek je dobro svoj žučni mjehur imati čist – kaže ovaj kineski doktor, prenosi doznajemo.

Izvor: dnevno.hr

Recept za bolne zglobove i leđa! Smanjuje bol i poboljšava funkciju zglobova



Ovaj recept smo pronašli na jednom uglednom ruskom sajtu alternativne medicine, u kojem se govori o tome kako održati zglobove u dobrom stanju, smanjiti bolove i istovremeno otkloniti mnoge probleme vezane za njih, a koji se pokazao kao veoma efikasan i djelotvoran.



Želimo da podijelimo s vama, ako imate problema sa bolovima u zglobovima, leđima, nogama, vratu, proširenim venama itd.

Recept za bolne zglobove i leđa glasi:



– Očistiti 300-400 gr bijelog luka i sitno isjeckati
– Staviti u teglu i preliti ga sa 1l kvalitetnim nerafinisanim biljnim uljem (maslinovo, suncokretovo…).
– Zatvoriti poklopcem i ostaviti teglu na tamno mjesto na sobnoj temperaturi, na 2 nedelje.

– Ne zaboravljati svakodnevno mućkati sadržaj tegle.
– Na kraju ćete dobiti ulje bijelog luka, koje treba da se procijedi kroz 3-4 sloja gaze ili dvaput kroz sitnu plastičnu cjediljku.

Kako se koristi:

– Ulje se utrljava na bolna mjesta, nap. u donji dio leđa (krsta) kod osteohondroze ili u bolne zglobove na rukama i nogama kod artroze.
– Pokriva se najlonskom kesom i utopljava preko noći (na ruke – rukavice, na noge – čarape).



Već poslije prvih par dana osjeća se olakšanje, obnavlja se pokretljivost zglobova i što je najvažnije smanjuju se bolovi.

Bijeli luk poboljšava cirkulaciju krvi u bolnim zglobovima, a samim time pomaže uspostavljanju njihovih funkcija.

Period liječenja je 2 mjeseca.

Kod varikoznih vena:



Ulje bijelog luka blago se utrljava u proširene vene, potom se stavlja najlonska kesa i umotava se zavojem ili nekom toplom tkaninom. Tretman se radi uveče i ostavlja se preko noći. Ujutro, oprati noge i obuti ih u nešto toplo.

Izvor: Uspesnazena.com

SLANO PECIVO ....DORUČAK KOJI ĆE RAZVESELITI LICA VAŠIH MALIŠANA ZNAM TO IZ ISKUSTVA!!!


prefini, kaaaao pamuk su
Sastojci
za tijesto
400 g brašna
1 dl mlijeka
1 dl jogurta
1/2 dl ulja
1 kom jaje



10 g kvasca
1 kašičica soli
1 kašika šećera
za premazivanje
1 kom žumance
1 kašika ulja
po potrebi susam, mak i sl.

Priprema
1.
Kvasac i šećer izmiješati pa preliti mlakim mlijekom i ostaviti da naraste. Umutiti jaje, dodati so i ulje pa izmiješati, dodati mlak jogurt i nadošli kvasac, izmiješati i dodavati brašno, postepeno, pa zamijesiti glatko tijesto. Pokriti i ostaviti na toplom da naraste.



2.
Nadošlo tijesto premijesiti pa ga istanjiti u kvadrat 35 x 35 cm. isjeći na trakice široke do 1,5 cm. i saviti pužića, kraj trakice saviti ispod tijesta.
3.
Pužiće stavljati u pleh obložen papirom za pečenje sa malim razmacima između njih.
4.
Premazati žumancetom izmućenim sa malo ulja i posuti susamom. Ostaviti da još malo narastu, dok se rerna zagrije
5.
Rernu zagrijati na 220 C staviti pužiće i smanjiti na 200 C peći 20 -25 min ili po potrebi

PEKMEZ OD ŠLJIVA BEZ ŠEĆERA



Sastojci
4 kg šljiva - neto! (očišćenih od koštica)
po želji:
1/2 kašičice cimeta



1/2 kašičice mlevenog karanfilića
2-3 kašike ruma (ili rum šećera)

Priprema
Pekmez od šljiva spremam od kako živim van grada, jer u dvorištu imam tri drveta šljive sorte stenlej. Više od dve decenije nisu prskane, pa nisu mnogo krupne. Ima i crvljivih, ali su zato bezbedne da se jedu direktno sa drveta, neoprane. Jedne godine prerode (u tom slučaju bude gomila punih tegli pekmeza), druge godine slabo rode, ali i tad ih ima dovoljno za jelo i za nekoliko teglica pekmeza. Da se ima preko zime makar za palačinke...
1.



2.
Oprane, osušene i od koštica očišćene šljive izručiti u duboku veliku šerpu (oko 5-6 l zapremine) i staviti na ringlu uključenu na najjače da se kuvaju. U početku povremeno promešati, dok masa samo "pućka". Posle prvih desetak minuta mešati češće, dok masa sasvim ne provri. Smanjiti jačinu vatre i nastaviti kuvanje uz stalno mešanje do željene gustine (od momenta kad provri, kuvati od prilike još jedan sat). Pred kraj kuvanja po želji dodati začine i rum.
3.
Spremiti oprane i suve tegle sa metalnim poklopcem koji se šrafi. Ja ih ne grejem! Sipati pekmez kašikom do vrha tegle, dobro zašrafiti i ređati na pleh. Napunjene tegle staviti u rernu zagrejanu na 100°C i ostaviti oko jedan sat da se pekmez pasterizuje. Isključiti rernu i ne vaditi tegle dok se skroz ne ohlade, što traje desetak sati...Od ove količine ja dobijem 5 tegli pekmeza po 580 ml.
4.
Odložiti ih na suvo i tamno mesto. Ja ih čuvam u kartonskim kutijama sa pregradama (može od litarskih flaširanih pića, stanu 24 tegle sa slike, u 12 pregrada po dve). Ovako spremljen pekmez može da stoji godinama i da se ne pokvari. Meni uglavnom ne dočeka sledeću sezonu jer se pojede, ali sam jednom zaboravila na par teglica i posle dve godine pekmez je bio kao tek napravljen.
5.
Pošto pekmez u toku kuvanja hoće da prska (pogotovo dok se kuva na jakoj vatri), obavezno zaštititi ruke! Kod mene su to duži rukavi i silikonske rukavice kupljene u kineskoj radnji, koje su mi skoro do laktova. Mešam naizmenično desnom, pa levom rukom - nisam badava učila dirigovanje :)))
I da.. pekmez je definitivno najbolji sa palačinkama!!!

LUDO TIJESTO SA JOGURTOM: POGODNO ZA SVE VRSTE PECIVA, MEKANO KAO DUŠA!


Najbolje od svega je što može da stoji u frižideru po nekoliko dana i uvek je kao da ste ga tek umesili.
Sastojci
oko 1 kg brašna
500 ml mlakog mleka
200 ml jogurta



2 jaja
2 kašičice soli
1 kašičica šećera
1 kocka kvasca

Priprema
U vanglu prosejte kilo brašna i napravite udubljenje. Sipajte u to udubljenje malo mlakog mleka i izmrvite kvasac i pospite šećerom. Izmešajte sa malo brašna i ostavite da kvasac naraste. Dodajte sve ostale sastojke i umesite glatko testo.



Po potrebi dodajte još malo brašna sve dok testo prestane da vam se lepi za ruke. Prekrijte testo krpom i ostavite da ga lepo naraste. Od ovog testa možete pravite pogače, kiflice, mekike, picu, ma šta god poželite. Ako ne potrošite sve umotajte testo u najlon kesu i ostavite ga u frižideru i do nekoliko dana.

PLAZMA ČOKOLADNI KOLAČ



POTREBNO:
Za podlogu:
150 g Moto keksa (ili bilo kojih drugih keksića spojenih nekom kremicom)
150 g Plazma keksa (ili pettit beure)
150 g maslaca
Za kremu:
500 g bijelog kravljeg sira
2 jaja
1 žlica gustina
5 žlica šećera u prahu



1 vanilin šećer
I još: 400 ml milerama + 4 žlice šećera u prahu
Oreo cheesecake preliven čokoladomZa ganache:
500 ml slatkog vrhnja
150 g tamne čokolade
100 g bijele čokolade
I još: 1 tabla čokolade Milka sa Oreo keksima

PRIPREMA:
Za podlogu usitniti obje vrste keksa. Možete ovo učiniti tako da kekse stavite u vrećicu i izlupate ih batom za meso, a možete ih i samljeti u multipraktiku. Maslac otopiti pa ga pomiješati sa keksima. Dobivenu mješavinu koja je dosta rasipna, utiskati na dno kalupa za tortu (24 cm promjer) kojega ste prethodno premazali maslacem i posipali brašnom. Peći podlogu u pećnici na 170ºC 10 minuta. (ukoliko vam je kalup malo veći ili malo manji, nema veze, jedino što se može dogoditi da vam torta bude malo niža odnosno viša



Za kremu miksati sir par minuta, dodati šećer. Umiksati u kremu jedno po jedno jaje i na kraju žlicu gustina. Na kraju kuhačom umiješati sitno sjeckanu Milku. Dobivenom kremom premazati podlogu koju ste prethogno kratko zapekli. Peći u pećnici na 160ºC 30 min. Tada preko torte premazati sloj kiselog vrhnja kojega ste prethodno pomiješali sa šećerom u prahu, vratiti tortu u pećnicu i peći još 15 minuta. Ohlađenu tortu preliti ganacheom od tamne čokolade i pustiti da se potpuno ohladi i očvrsne.
Za ganache: podijeliti slatko vrhnje u dvije posudice i obje zagrijati. U svaku dodati po jednu vrstu čokolade koju treba otopiti uz neprestano miješanje. Ganache je gotov kada masa postane jednolično smeđa. Hladiti ganache 10-tak minuta uz miješanje kako se sirna krema ne bi topila u dodiru sa toplom čokoladom. Ganache od bijele čokolade je nešto rijeđi i trebat će mu više vremena da se stegne i očvrsne, no njime ćete ionako tortu naknadno ukrašavati. Hladite na sobnoj temperaturi, ne u hladnjaku.

BRZI LJETNI KOLAČ U SVEGA 20 MINUTA GOTOV


Potrebno:
20 dag keksa pettit beure
1 kutija Dr. Oetker kreme za torte sa slatkim vrhnjem, vanilija
500 ml slatkog vrhnja za šlag



4-5 svježih breskvi
200 ml slatkog vrhnja za šlag (za gornji sloj iznad breskvi)

Priprema:
U lim srednje veličine složiti red keksa namočenih kratko u mlijeko.
Kremu od vanilije pripremiti tako da se miksa 500 ml slatkog vrhnja pa mu se pred kraj doda sadržaj vrećice Dr. Oetker kreme s okusom vanilije.



Breskve sitno nasjeckati, pripremiti dodatno slatko vrhnje.
Preko keksa nanijeti kremu, po njoj rasporediti breskve, preko breskvi šlag pa sve skupa dobro rashladiti.

petak, 12. kolovoza 2016.

GRIZ NOKLICE ZA JUHU - MEKANE K'O DUŠA...



Ovakve noklice moji doma jako vole, jednostavne su za napraviti i ne raspadaju se. Nije vam potrebna vaga za mjerenje...!
SASTOJCI:
1 cijelo jaje
4 jušne žlice ULJA


  8 jušnih žlica GRIZA
malo soli

PRIPREMA:
Dobro vilicom istucite jaje, dodajte 4 žlice ulja i soli po ukusu, dobro istucite.
Važno: koristite istu suhu jušnu žlicu kojom ste stavljali ulje!
To je mjera, koliko u žlicu stane ulja, toliko stavite griza,znači  8 RAVNIH žlica.


  Promješajte i pričekajte minuticu - dvije može vam se činiti rijetko, ali nije treba samo malo pričekati.
Zakuhajte u juhu, juha ne smije jako kipjeti, već nek lagano bučka, stavljajte male noklice jer jako narastu!
Koristite čajnu žlicu za ukuhavanje.
Kuhajte cca 5 minuta, ugasite štednjak, poklopite i kada se zdebljaju gotove su!
Sitno sjeckanim peršinom ukrasite juhu
Posluživanje:
Ako slučajno postoji isti recept, pošpotajte me ja ovaj brišem!

OVO SU ZA MENE NAJBOLJE SPAGETE I INACE SU NAM NAJOMILJENIJE U KUCI. NA MOLBU NEKIH CURA OBJAVLJUJEM RECEPTIC


SASTOJCI
500g Tjestenine Spaghetti Podravka
200g slaninice ili barene sunke
700ml mleka
6 kasika brasna


  100g topivog sira
1 kasikica soli
1 kasikica vegete
bosiljak,origano,timjan(po ukusu)
1 kisela pavlaka

PRIPREMA
U kljucalu vodu staviti malo soli i ulja i ubaciti spagete.Ako zelite da budu malo tvrdje AL DENTE, da se osete pod zubima,onda odmah iskljuciti vatru i sacekati oko 8 minuta,a ako volite mekse onda kuvati duze.Nakon sto ih procedite,ne ispirati sa vodom,dodati malo maslinovog ulja i promesati.


  Iseckati sitno slaninicu i staviti u serpicu da se przi.Naliti 600ml mleka,a u ostatak razmutiti brasno.
U serpicu sa slaninicom i mlekom dodati zacine i promesati,kada prokuva,skloniti sa vatre i lagano uliti brasno sa mlekom,svo vreme mesajuci…vrattiti na sporet i mesati dok se ne zgusne.
Kada se umak zgusnuo,izrendati sir i promesati,a potom dodati pavlaku i opet promesati.
Sluziti toplo :)
Ja po nekad umak izmesam sa spagetama,a po nekad posenbo sipam spagete na tanjir,pa tek onda preko njih umak :)
Prijatnooo

ZA VEČERU IDEALNI TREBA VAM SAMO 15 MINUTA DA IH SPREMITE...


Nesto brzo, lako i jednostavno za dorucak...Recept je stajao odavno, pa sam slucajno prelistala staru svesku i nasla sam ga ispisan na listic... cekao dan kada ce se isprobati..
Sastojci
    1 jaje
    200 ml jogurt
    400 gr brasno
    1 p. pecivo


  1 kasikica soli
130 gr bjeli sir
    130 gr kackavalj
    130 gr sunka
    1 zl. origano
    3 zl. kecap

Priprema
    Sunka, kackavalj i sir ribaju se sitno.
    Od svih sastojaka umesimo homogeno tjesto, koje razvlacimo na nabrasnjeni radni sto debeljinom od oko 0.5cm i narezemo ga na kockice.
    2.
Przimo ih na zagrejano ulje sa obe strane, pa odlozimo ih na kuhinski papir da se upije visak masnoce.
    3.


        Sluzite ih topli, al nije problem i da su ohladzene, i tako su jednako ukusne ;) Bon apetit! :)
    Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.
PRIJATNO  i uzivajte u hrani

ISTRAŽIVANJE: Ovo ulje ubija rak debelog crijeva za 48 sati!



Najnovija laboratorijska istraživanja pokazuju kako je glavni sastojak kokosovog ulja – laurinska kiselina zaslužna za uništenje 93 posto stanica raka debelog crijeva i to u samo 48 sati tretmana.



Istraživanje je pokazalo kako je laurinska kiselina iz kokosovog ulja otrovala stanice raka istovremeno oslobađajući oksidativni stres i smanjujući razinu glutationa koji ćelije raka trebaju kako bi se zaštitile od viška radikala iz kisika, prenosi source.ba.

Potencijal kokosovog ulja u borbi protiv raka tek je nedavno otkriven, ali njegova moć u liječenju mnogih bolesti već je odavno poznata. Kao prirodno sredstvo kokosovo ulje je pravi lijek protiv mnogih virusa, bakterija, gljivica i parazita. Dobro je za probavu, jetru, kao i kožu i zarastanje rana.



Kokosovo ulje od nedavno se koristi i kod liječenja srčanih bolesnika, protiv Alzheimerove bolesti, ali i dijabetesa.

Svakako treba napomenuti da ono nije zamjena za liječenje od raka.

Izvor: healthy-holistic-living/webtribune

Spasite na vrijeme JETRU; koja je glavni LABORATORIJ organizma (RECEPT)



Brz način života uslovljava kontinuirano konzumiranja brze i nezdrave hrane. Ove namirnice pune naše tijelo toksinima i čine štetu cjelokupnom organizmu.



Detoksikacija je proces koji se mora shvatit ozbiljno, naročito pojedinci koji brinu za svoje zdravlje, osobito zdravlje jetre.

Jetra je medju najbitnijim organima čovjekovog organizma, jer je odgovorna za eliminaciju toksina i apsorpciju proteina.

Oboljenja jetre su naročito problematična, jer se kasno uočavaju od početka bolesti do njene dijagnoze često prodje dosta vremena, zbog čega ih je i vrlo teško liječiti. Zbog toga, zaštitimo našu jetru na vrijeme redovitom detoksikacijom, i zdravom ishranom.

Predlažemo ovaj recept za prirodnu i jednostavnu detoksikaciju ovog izuzetno bitnog organa!



Sastojci:

– sok od naranče
– sok od limuna
– organski med
– šaka puna metvicom
– litra destilirane vode

Prvo je potrebno da prokuhate vodu, potom dodajte metvicu i ostaviti da vri u vodi oko 5 minuta. Nakon tog, skinite posudu s vatre i ostaviti nekoliko minuta da se ohladi. Dodajte sok od jedne naranče i jedog limuna (ako imate organski limun onda naribajte i koru limuna). Dodajte med na kraju.

Ovaj napitak se može konzumirati hladn ili vruć, za što se odlučite. Redovna potrošnja će očistiti jetru i poboljšati vaš probavni sustav.

Izvor: LijekizPrirode.com

Smanjite krvni pritisak, pobijedite rak i pomozite jetri uz pomoć ove namirnice



Cvekla ima neobično visoke koncentracije nitrata, koji, kako je pokazalo više različitih istraživanja, smanjuje krvni pritisak.




Istraživanje sprovedeno u Londonu prije tri godine otkrilo je da samo čaša soka od cvekle na dan drastično smanjuje pritisak.

Najnovije istraživanje sprovedeno u Melbourneu dokazalo je i da se pritisak znatno snižava već šest sati nakon što ispijete pola litre soka od cvekle. Istraživači su na kraju zaključili da bi se broj smrti zbog kardiovaskularnih obolenja smanjio za 10 posto kad bi se sok od cvekle počeo konzumirati uveliko.



Međutim, to nije sve. Istraživanja su pokazala da se ispijanjem soka od cvekle povećava izdržljivost, da se njenim konzumiranjem može smanjiti napredovanje demencije te rast tumora. Tačnije, istraživanja koja su sprovedena u Washingtonu 2011. utvrdila su da je betacyanin iz cvekle smanjio rast tumora prostate i grudi za 12,5 posto.

Nutricionisti cveklu preporučuju i kod probavnih problema, a ističu i da je dobra za jetru jer pomaže pri procesuiranju toksina.

Izvor: kucnilekar.com

RECEPT I UPUTSTVO: Narodni lijek protiv svake bolesti



U starim travarskim knigama smo pronašli narodni recept za koji se kaže da liječi sve bolesti. Zbog ovakve konstatacije učinio nam se zanimljivim, a daljnjim pretragama i istraživanjem našli smo da se pravio i koristio kako našim krajevima tako i u Španiji, Engleskoj i Francuskoj. Zbog toga smo odlučili da vam ga svakako preporučimo.



Recept je u stvari baziran na bobicama borovnica i smreke utopljenim u vino i rakiju, odnosno radi se o vrsti vina od borovnica. Lijek se primjenjuje prije svega kod problema sa lošom crkulacijom i krvnom slikom, kod glavobolja i vrtoglavica, kod ostalih različitih tegoba glave, zaboravnošću i pamćenjem.

Osim toga ga trebate ga obavezno probati koristiti ukoliko imate probleme sa slabim srcem i krvnim sudovima. Za ovu namjenu sličan napitak od borovnica spominje se i u zapisima pronađenim u Londonu koji datiraju još iz 1696 godine. Ovdje se ni izbliza ne završava lista svih koristi ovog narodnog lijeka.

Ovo vino trebali bi ste probati kao riješenje za probleme kod svih akutnih i hroničnih oboljenja želuca i crijeva te protiv probavnih smetnji i upala debelog crijeva. Vino uspješno reguliše probavni floru te uništava i reguliše razmnožavanje štetnih bakterija i glista. Sok pomaže i kod nedostatka apetita i slabosti izazvane nekom bolesti, operacijom ili padom imunog sistema.

Kako je dobra cirkulacija i probava ključ zdravlja čovjeka uz dobar rad srca i mozga jasno je zašto je ovo vino u narodu nazvano lijekom protiv svake bolesti.



Za pravljenje ovog lijeka su vam potrebni:

– 1/2 kilograma svježih borovnica (kao zamjenu možete upotrijebiti smrznute bobice)
– 1/2 kilograma bobica smreke poznate i pod sljedećim imenima: borovac, brin, brina, crna smreka, crna smrekinja, kleka, klekinja, smrčika, smrča, venja
– 1 litar dobrog crnog vina (po mogućnosti domaćeg)
– pola litre jake domaće rakije
– 3 kašike meda
– 3 kašike šećera

Borovnice i smreku operite i stavite u veliku staklenu teglu. Naspite vino preko bobica. Ostavite da odstoji u frižideru 48 sati. Nakon toga u smjesu dodajte pola litre rakije, med i šećer. Sve dobro promješajte, da se med i šećer rastope. Ostavite da kompletna smjesa odstoji 7 dana.

Nakon toga je spremna za upotrebu. Lijek se koristi tako što uzmete 4 supene kašike ovoga vina ujutro i navečer. Neka u svakoj dozi bude nekoliko bobica borovnica koje ćete dobro sažvakati prije gutanja. Vino se koristi 3 dana ujutro i navečer nakon čega se pauzira 2 dana. Koristite dok ne potrošite cjelokupnu dozu.

Po potrebi možete napraviti novu dozu i nastaviti koristiti ovo vino sve dok tegobe ne prestanu.

Izvor: zdravljebezdoktora.com

TIJESTO ZA PALAČINKE..... SVE PO 4



ove palačinke budu fino meke i nisu ni malo masne ni gumene kada se zargizu.filujte ih po želji…..
SASTOJCI
tijesto za palačinke
4 jaja
400 gr. brašna
4 dcl. mlijeka


  4 dcl. kisele-mineralne vode
4 kašike ulja
malo soli
1 kesica vanilin šećera

PRIPREMA
jaja žicom-mutilicom blago umutiti pa dodati polovinu brašna i mlijeka i sve dobro sjediniti.zatim u to dodati drugu polovinu brašna i  mlijeka,malo soli,vanilin šećer i ulje pa ujednačiti da nema grudvica.na kraju dodati kiselu vodu i dobro promješati.smjesu ostaviti 1’h u frižideru.


  tavu za palačinke podmazati sa par kapi ulja i dobro je zagrijati a zatim u nju izliti jednu kutlaču smjese,brzo i ravnomjerno je razliti na sve strane tave i peći par sekundi sa jedne strane,pa palačinku prevrnuti na drugu stranu i peći isto toliko.
pečene palačinke slagati jednu na drugu,najgornju poklopiti drugim prevrnutim tanjirom i filovati ih po želji.

BRZI KOLAČ SA VIŠNJAMA I GRIZOM



Sastojci
4 jaja
150 gr šećera
200 gr griza


  200 ml kiselog vrhnja
500 gr trešanja ili višanja
1 vanilin šećer

Način pripreme
Trešnje oprati i izvaditi košpice.
Odvojite žumanca od bjelanaca, pa bjelanca umutite u čvrst snijeg.
Šumance umutite sa šećerom i vanilin šećerom, pa dodajte kišelo vrhnje i griz.


  Lagano umiješati snijeg od bjelanaca.
Smjesu izlijte u pleh pa pospite trešnjama.
Pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 35 minuta.

ROLAT SA JABUKAMA....OD SASTOJAKA KOJE UVIJEK IMATE U KUĆI



Sastojci
4 - 5 jabuka nakiselih
4 kom jaja
120 gr secera
120 gr brasna
1 kasicica praska za pecivo



4 velike kasike vode
malo limunovog soka
cimeta po ukusu

Priprema
1.
Oguliti jabuke , preseci na cetvrtinu a zatim ih tanko iseci na snite . Staviti jabuke u ciniju i poprskati ih sokom od limuna da ne bi pocrnele .
Tepsiju obloziti papirom za pecenje , poredjati snite jabuka tako da se krajevi malo poklapaju . Posuti ih cimetom prema ukusu . Ostaviti tepsiju na stranu dok se priprema smesa od jaja .
2.



Odvojiti belanca i zumanca . Izmesati brasno i prasak za pecivo . U zumanca dodati secer i miksirati ih dok ne pobele i ne postanu penasta . Nastaviti sa mesanjem dodajuci kasiku po kasiku vodu , miksirati dok se secer ne otopi . U umucenu smesu u 3 - 4 navrata dodavati brasno koje je prosejano . Odvojena belanca umutiti u cvrstu penu i sjediniti ih pazljivo sa smesom jaja i brasna . Smesu preliti pazljivo preko isecenih jabuka i pomocu kasike ili noza je ravnomerno poravnati . Peci rolat na 180 C oko 15 - 20 min . Izvaditi rolat iz rerne , ostaviti ga oko pet minuta u tepsiji a zatim ga izvaditi iz tepsije i uviti u rolat . Ja ga nisam stavljala i uvijala na kuhinjsku salvetu vec sam koristila dva papira za pecenje . Prilikom uvijanja u rolat treba uvijati polako i pazljivo da ne bi pucao . Rolat potpuno ohladiti pa ga pre sluzenja obilato posuti secerom u prahu .

SLANI ROLAT....FIN I DEKORATIVAN



Sastojci
500 ml mleka
9 velikih kasika brasna (srednje punih)
7 kom jaja
300 gr feta sira



100 gr susama
100 gr pecenog kikirikija
3-4 velike kasike pavlake

Priprema
1.
U dublju ciniju staviti brasno i sipati mleka toliko da se dobije smesa kao za palacinke.Ostatak mleka staviti da zakuva,vrijuce mleko sipati preko smese od brasna,dobro sjediniti,i vratiti na sporet da se kuva.Stalno mesati dok se masa ne zgusne pazeci da ne zagori.Skinuti sa vatre,prohladiti pa dodati zumanca i penu od belanaca.Sipati u tepsiju oblozenu papirom za pecenje.Moja tepsija je dimenzija 42 x 28 cm.


Peci na 170 C oko 15 min.Staviti peceni rolat na vlaznu krpu(krpa ne sme da je jako vlazna,samo malo)pa zajedno sa papirom uviti rolat pazeci da rolat ne popuca.Ostaviti rolat da se ohladi.Dok se rolat hladi pripremiti fil.Na sporetu pazeci da ne izgori prziti susam uz stalno mesanje dok ne dobije zuckastu boju.Ohladiti.Sitno iseckati przen kikiriki.Na trenici izribati feta sir i sjediniti ga sa pavlakom(ako feta sir nije jako slan dodati malo soli prema ukusu)dodati susam i secen kikiriki i dobro sjediniti.Odviti rolat,premazati filom,ostaviti par kasika fila za premazivanje rolata spolja.Pazljivo uviti rolat,omotati ga papirom na kom se rolat pekao a takodje i onom vlaznom krpom i staviti ga na hladjenje par sati u frizider.Ohladjeni rolat seci ostrim nozem na snite oko cm.debljine i ukrasiti po zelji.

NAJSNAŽNIJI ANTIBIOTIK IZ PRIRODE: Ovaj recept morate znati!



Ovaj recept jednostavno morate zapamtiti jer sezona gripa i prehlade nam već kuca na vrata. O kurkumi, koja je glavni sastojak ovog prirodnog antibiotika smo pisali nebrojeno mnogo puta.



Od nje možete napraviti ljekovito mlijeko za jačanje imuniteta ili je jednostavno koristiti u kulinarstvu. Ukoliko je pomiješate sa blagotvornim medom dobićete jedan od najsnažnijih prirodnih antibiotiika. Sjajno, zar ne?

Ovaj prirodni antibiotik ima veoma snažno antiupalno dejstvo koje ne samo da ubija bakterije, uzročnike bolesti već ujedno i jača imunitet. Za razliku od sintetičkih antibiotika koje možete kupiti u apotekama ovaj lijek ne iazaziva nikakve neželjene efekte za vašu probavu i crijevnu mikrofloru te je u potpunosti siguran za upotrebu.

Kurkuma sadrži kurkumin, polifenol, aktivni sastojak koji ima preko 150 terapeutskih svojstava među kojiima su antiupalno, antikancerogeno i antioksidantsko.

Konzumacijom meda i kurkume značajno poboljšavate probavu i povećavate broj dobrih bakterija u crijevima, a sve to je potvrdila i nauka. Ovaj lijek se u ajurvedi koristi preko pet hiljada godina. I zato, sljedeći put kad se razbolite nemojte kupovati lijekove u apoteci već sami napravite svoj antibiotik.

Potrebni sastojci:

– 100 g sirovog meda
– 1 kašika kurkume u prahu



Pomiješajte oba sastojka tako da se u potpunosti sjedine i sipajte ih u čistu staklenu teglicu.

Kako koristiti ovaj lijek?

Čim primjetite prve simptome prehlade ili gripa lijek uzimajte na sljedeći način:

– Prvi dan – uzmite pola kašičice lijeka svakih sat vremena.
– Drugi dan – uzmite pola kašičice svaka dva sata.
– Treći dan – uzmite pola kašičice tri puta dnevno.

Poželjno je da lijek ne gutate odmah već da ostavite u ustima dok se ne istopi. Mnogi kažu da nakon tri dana uzimanja ovog lijeka svi simptomi nestaju, a možete ga dodati u toplo mlijeko ili čaj.

Izvor: lifepressmagazin

Ako ste nervozni, anksiozni i depresivni: Zamijenite vodu ovim napitkom



Nervoza, anksioznost, depresija danas su zbog postojeće krize, prisutne u epidemiološkim razmjerama. Ali, ako želite, možete pomoći sebi u mjeri u kojoj ćete uzimanje lijekova svesti na minimum.




Receptura koju je novinska agencija Atrakcija izradila sa nutricionistima sadrži jednostavan pristup: zamijenite konzumiranje vode za 65 % mješavinom prirodnih čajava koji dokazano podižu raspoloženje i imaju umirujući efekt.

2 litra vode prokuhatje i dodajte:

– 4 vrećice čaja od matičnjaka (ili četiri kašike srednje veličine osušenog matičnjaka)
– 3 vrećice čaja kamilice
– 2 vrećice ili dvije kašike srednje velične hajdučke trave
– 2 vrećice (ili čajne kašike sušenog) gloga
– 2 vrećice (ili dvije čajne kašike sušene) nane
– 1 vrećica (ili jedna čajna kašika sušene ) koprive
– 1 komadić veličine 3 cm svježeg đumbira ili 1 čajna kašika đumbira u prahu



Napomena: sve sastojke treba dodati u tek prokuhalu vodu i bez daljeg kuhanja. Poklopiti i ostaviti da stoji 1 sat. Piti umjesto vode tokom 48 sati.

Obrazloženje:

– Matičnjak je poznat kao čaj koji podiže raspoloženje, tjera melanholiju, utiče na probavu, smiruje nervozni stomak.
– Kamilica ima poznato umirujuće dejstvo.
– Glog smiruje srčani ritam, sprečava skokove krvnog pritiska i poboljšava normalan rad srca.
– Nana djeluje umirujuće za stomak, a poznato je da nervoza, napetost i depresija imaju jak uticaj na jako neugodne osjećaje u stomaku.
– Kopriva čisti krv od toksina i spriječava toksini u krvi pojačavaju efekte nervoze, ali i tjera tkz. plutajući strah i osjećaj uznemirenosti i panike.
– Đumbir pojačava dejstvo svih sastojaka i podiže raspoloženje prema tradiconalnoj kineskoj medicini.

Izvor: haber.ba

BOSANSKA RAZLJEVUŠA OD TIKVICA...LAGANO LJETNO JELO ZA ČIJU PRIPREMU VAM TREBA SAMO 15 MINUTA



Sastojci
1 manja okrugla tikvica (mogu i duguljaste)
1/2 l kiselog mlijeka ili jogurta (može i sirutka ili svježe mlijeko)



3 prepune supene kašike bijelog brašna
3 prepune supene kašike kukuruznog brašna
1 pakovanje praška za pecivo
2 jaja
2 supene kašike ulja
sol

Priprema
1.
Ogulite i izrežite tikvicu na sitne komadiće (nemojte je rendati jer će postati vodenasta, ukoliko je isjeckate u sjecku, to je ok). Poslite, pokrijte krpom i ostavite postrani.
2.



U drugoj zdjeli umutite jaja, kiselo mlijeko ili jogurt i ulje. Dodajte brašno (bijelo i kukuruzno) i prašak za pecivo. Izmješajte dok se sve dobro ne sjedini a zatim dodajte tikvicu. Ja sam sve radila u istoj zdjeli. Smjesu dobro promješajte, zatim izlijte u veću tepsiju za pečenje koju ste prethodno zagrijali u pećnici a zatim pouljili. Na taj način će vam kora biti hrskavija i neće se ljepiti komadi za tepsiju kod vađenja.
3.
Pecite u pećnici na 200 C oko 30ak minuta. Ukoliko želite da vam porumeni razljevuša, pojačajte temperaturu na 250 C 10ak minuta pred kraj pečenja. Izvadite iz rerne i ukoliko želite, premažute kajmakom dok je razljevuša još vrela. Može se posuti i sitno nasjeckanim svježim peršunom.

ZAMOTAJTE VEKNU HLEBA U FOLIJU I STAVITE U RERNU: SVI, ALI BAŠ SVI ĆE BITI IMPRESIONIRANI!(VIDEO RECEPT)



Ne postoji ništa bolje od ukusnog, svežeg hleba i onog trenutka kada zagrizete hrskavu koricu, pa polako stižete do tople, mekane sredine.



Postoji samo jedan način da ovo iskustvo učinite još boljim: istopljeni sir. Ovaj ukusni recept kombinuje dve divne stvari u jednu. Dozvolite nam da vam predstavimo ovaj hleb sa sirom!



Ovo je sjajno kada vam dolaze gosti ili za vikend užinu. Bez obzira ko vam dolazi, sigurni smo da će biti oduševljeni!
POGLEDAJTE VIDEO na linku:https://www.youtube.com/watch?v=kJ4nK1ZbjnY

SAZNAJTE KAKO LAKO UKRASITI TORTU FONDANOM - KAKO NAPRAVITI FONDAN MASU NAJJEDNOSTAVNIJE



Naša fondan smesa je ista kao kupovna, zašto bacati pare na gotovu smesu kad je za mnogo manje novca možemo i sami napraviti.
Sastojci
100 gr margarin
100 gr med
1 kom želatin 10 gr
 oko 1500 gr šećer u prahu



Priprema
Margarin i med pomešati pa staviti da provri. Čim provri skloniti.
Želatin razmutiti u 60ml vode i mutiti dok se ne razbije sav.
U posudu staviti oko 500 gr prah šećera pa istresti želatin margarin i med, mešati kašikom ili mikserom, onim mutilicama za testo dok se ne dobije ujednačena smesa, onako gušća.
Postepeno dodavati prah šećer i mesati, posle mesiti jer više neće biti mekano.
Izvaditi na radnu površinu pa mesiti kao obično testo dodavajući šećer



Smesa je gotova kad više se ne lepi za ruke i površinu, da ne bude ni premekana ni pretvrda. Kad je mekana onda se lepi a kad je pretvrda onda se drobi. Farbate je tako što odvojite deo smese i sipate tečnu farbu za kolače. Ja sam za prvi put radila sa bojom u prahu pa sam videla da se ona tesko spaja, izaberite ipak tečne, dodajte još malo šećera i biće bolje.
Obavezno posipajte šećer u prahu dok je rastanjujete, da se ne lepi za površinu. Smesa koja vam preostane umota se u kesu i ostavi na hladno, može da stoji do mesec dana. Ako se stvrdne možete da je premesite. ja sam malo pokvasila ruke pa premesila a to se radi i sa margarinom, ne otopljenim. Takodje tako se i lepi ako pravite cvetiće ili neke oblike.
Morate da pazite jer se jako brzo suši, čim zavrsite sa jednim delom odmah ostatak vraćajte u kesu. Od ove količine sasvim je dovoljno za jednu veliku tortu, dobije se 2kg smese, naravno sve se može korigovati. napraviti od pola mere.

STARINSKI KOLAČ OD JABUKA OD SVEGA NEKOLIKO SASTOJAKA



SASTOJCI
Suha smjesa
2 šalice glatkog brašna
2 šalice pšeničnog griza
1 šalica šećera
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer



Nadjev
1,5 kg jabuka
1 vanilin šećer
malo ruma
malo cimeta
100 g maslaca

POSTUPAK
Suha smjesa
U većoj zdjeli žlicom izmiješati sve sastojke za suhu smjesu.
Nadjev
Jabuke naribati i dodati im šećer, rum, cimet i vanilin šećer.
Žlicom dobro izmiješati.
Lim za pečenje (unutarnje mjere 35×22 cm, visoki) premazati maslacem.
Nanijeti jednu trećinu suhe smjese, ravnomjerno ju rasporediti i žlicom utisnuti po čitavoj površini.
Nanijeti pola nadjeva od jabuka.



Zaliti s pola soka kojega su pustile jabuke.
Žlicom lagano poravnati i utisnuti površinu.
Rasporediti i ravnomjerno utisnuti drugu trećinu suhe smjese.
Na to rasporediti drugi dio jabuka, rasporediti drugi dio soka od jabuka i žlicom ih lagano utisnuti.
Nanijeti, ravnomjerno rasporediti i utisnuti zadnju trećinu suhe smjese.
Po površini ravnomjerno rasporediti maslac izrezan na tanke listiće.
U prethodno zagrijanu pećnicu staviti peći na 180 stupnjeva 45 minuta.
Izvaditi iz pećnice, ostaviti da se malo ohladi i servirati.

četvrtak, 11. kolovoza 2016.

NAPOKON: Istraživanja dokazala da je rakija zdrava!



Na balkaskim prostorima se oduvijek tvrdilo da rakija djeluje ljekovito i da jedna čaša može biti dobra za vaše zdravlje, što je sada i medicinski potvrđeno. Istraživanja su pokazala da umjereno konzumiranje rakije povećava koncentraciju dobrog, a umanjuje nivo lošeg holesterola.



Naglašeno je da, oni koji umjereno koriste ovaj napitak, rijeđe obole od kardiovakularnih bolesti kao što je infrakt, srčane bolesti i visok krvni pritisak. Jedna čaša rakije dnevno liječi zdiove krvnih sudova koji se nalaze u masnim naslagama, i koji mogu biti uzrok srčanog udara, a isto tako spriječavaju nastnak tromba ili ugruška.

Pod umjerenim konzumiranjem se podrazumijeva jedna do dvije čaše alkoholnog napitka, koji sadrži 10 promila alkohola, što odgovara jednoj krigli piva ili čaši vina, a to svakako nije preporučljivo ženama u drugom stanju. Ukoliko se konzumira prečesto, dejstvo je štetno, jer može da ošteti mišiće srca i da dovede do grčenja perfiernih krvnih sudova.



Ukoliko svakodnevno pijete veliku količinu alkohola, to može dovesti do zadebljenja mišića srca, visokog krvnog pritiska i do pojave arterijske hipertenzije.

Izvor: body.ba

U crijevima možda imate čak 15 kila otrova: E, pa vrijeme je da to riješite!



Poznato je kako je za oslobađanja od mnogih bolesti dovoljno očistiti crijeva od sluzi, fekalnih naslaga i drugih parazita.



Za 70 godina života kroz naša creva prođe 100 tona hrane i 40.000 litara tekućine, što dovodi do zaključka da se u trbuhu nataloži 15 kilograma fekalnih naslaga, toksičnog otpada. Truju krv i nanose organizmu nepopravljivu štetu.

Činjenici da su crijeva zaprljana svjedoče česti zatvori (opstipacija), poremećen metabolizam, dijabetes, prekomjerna ili nedovoljna težina, bolesti bubrega i jetre, bolesti sluha i vida, loše stanje kože, kose i noktiju, kao i druge bolesti, počevši od artritisa do raka.

Uz pomoć klistira može se očistiti samo manji dio debelog crijeva odnosno 40 do 50 centimetera, a tretman ispiranja crijeva uz pomoć specijalne aparature je skup, dugotrajan i nije bezazlen za crijevnu mikrofloru.

Konzumiranje jedne do tri žlice brašna od lanenog sjemena u stanju je u roku od tri Tjedna potpuno očistiti debelo i tanka crijeva od dugogodišnje sluzi, fekalnih naslaga, parazita, uz potpuno očuvanje crijevne mikroflore.

Ova metoda omogućava brzu normalizaciju težine i sagorjevanje masnih naslaga. Ima pozitivni utjecaj na regulaciju lipidnog metabolizma. Brašno od lanenog sjemena može apsorbirati i eliminirati toksine u organizmu i smanjujiti razinu kolesterola u krvi.

Ovaj lijek će vam pomoći ukoliko imate gastritis, kolitis, čir na želucu i dvanaestercu, bolesti urinarnog trakta, cistitis, pijelonefritis, prekomjernu težinu te narušen metabolizam, piše portal aura.ba.



Umjesto doručka tri tjedna konzumirajte ovu smjesu:

Prvi tjedan: Jedna žlica lanenog brašna pomiješanog sa 100 mililitara kefira.

Drugi tjedan: Dvije žlice lanenog brašna pomiješanog sa 100 mililitara kefira.

Treći tjedan: Tri žlice lanenog brašna pomiješanog sa 150 mililitara kefira.

Ako je kupovina lanenog brašna problem, kupite laneno sjeme i sitno ga sameljite. Nemojte praviti zalihe za više dana. Najbolje je svako jutro svježa porcija. Obavezno pijte najmanje dvije litre vode dnevno.

Čišćenje crijeva ovim načinom možete provesti jednom godišnje.

Izvor: Net.hr

SAZNAJTE KOLIKO SU ZDRAVI: Med, orasi, sirće, bijeli luk liječe sve!



Ovaj eliksir pomaže kod bolesti grla, neurednoj probavi, slaboj cirkulaciji i razmjeni materija u organizmu. Preporučuje se i kod bolesti srca, bubrega i krvnih sudova.



Med i jabukovo sirće

Svojevremeno su u Americi napisane brojne knjige o gotovo čudotvornom djelovanju jabukovog sirćeta na fizičko i psihičko stanje ljudi. Tamo je ono odavno u upotrebi, a dobija se od gnječenih jabuka koje se ostave da fermentišu u drvenim buradima, jer drvo pojačava prirodnu fermentaciju.

Optimalna doza jabukovog sirćeta koju treba uzeti u toku dana je: rastvor dvije kašike sirćeta u dva dl mlake, prethodno prokuhane vode, uz dodatak dvije kašike meda. Uzimati dva do tri puta dnevno prije jela.

Ovaj eliksir pomaže kod bolesti grla, neurednoj probavi, slaboj cirkulaciji i razmjeni materija u organizmu. Preporučuje se i kod bolesti srca, bubrega i krvnih sudova. Prema nekim izvorima rastvor se dobro pokazao u lečenju noćnog mokrenja kod djece.

Dokazano je i da ovako dobijeni ukusni sok snižava krvni pritisak i da je odličan saveznik u očuvanju vitke linije. U narodu se preporučuje i kod jake polenske kijavice i to uzimanjem prije doručka i prije spavanja. Odavno je poznato da je med najbolje sredstvo za uspavljivanje i da učvršćuje san.

Ako neko noću ne može da zaspi ili ima lagan san i ne može posle buđenja da sklopi oči on mora da koristi med. Ako jedna kašika meda u toku večeri nije dovoljna za čvrst san, narodna medicina preporučuje sljedeći recept:

U manju čašu meda dodati tri kašike jabukovog sirćeta. Pola sata nakon toga san će doći. U slučaju veće uznemirenosti ili teže nesanice potrebno je uzeti još dve kašičice ove smjese. Postupak ponoviti i u slučaju buđenja u toku noći. Ovakvo sredstvo bolje je i od najboljeg farmaceutskog preparata za uspavljivanje, jer ne nosi nikakve neželjene posljedice.

Tim američkih lekara, na čelu sa dr Polom Bragom iz Kalifornije, napisao je brojne preporuke sa savjetima i receptima za korišćenje jabukovog sirćeta i meda. Jedan od njih je i recept protiv mršavosti: mršavim osobama nedostaju životne hemikalije “enzimi” i zato ne mogu da iskoriste hranu unijetu u organizam. One treba da uzimaju rastvor od dvije kašičice jabukovog sirćeta i punu kašičicu meda u čaši vode.

Med i orasi

Orah je biljka čiji svi dijelovi imaju visoka biološka svojstva. To je jedinstven i najbolji predstavnik biljnog svijeta. On je od davnina i u mnogim zemljama svijeta poznat kao odlično ljekovito sredstvo.

A tek u kombinaciji sa medom, predstavlja izuzetan prirodni lijek čija se ljekovitost ne može uporediti ni sa najmoćnijim farmakološkim preparatima, jer njihova kombinacija obezbjeđuje našem organizmu sve neophodne vitamine, mineralne materije, bjelančevine, masti, ugljene hidrate i još mnogo toga.



Kod anemije – Pripremiti smjesu od pola kilograma livadskog meda, pola kilograma mljevenih oraha i jednog limuna. Sve se dobro izmješa i uzima svaka tri do četiri sata. Smjesa je veoma dobra za oporavak anemičnih i iscrpljenih osoba.

Za liječenje hipertenzije i nedostatka gvožđa – anemije, treba svakodnevno uzimati 100 grama oraha sa istom količinom meda, najmanje 45 dana. Med i orasi su veoma djelotvorni i kod ishemije srca.

Kašika meda sa tri-četiri oraha ne samo da je izvanredan delikates, već i sredstvo protiv glavobolje, nesanice, skleroze. Ista doza dovoljna je da se zaštitimo od povećane radijacije, tvrdi poznati američki ljekar D. Gejl.

Protiv impotencije pomaže od davnina oproban recept: mljeveni orah pomješan sa medom u istoj proporciji. Uzimaju se dvije kašike dva-tri puta na dan, pola sata poslije jela. Da bi se postigli željeni efekti kura treba da traje najmanje od 20 do 30 dana.

Zarastanje čira na želucu prolazi brzo i efikasno ako pola sata prije jela uzimate pet-šest kašičica dnevno orahovog mlijeka, koje ćete pripremiti na sljedeći način: 20 grama samljevenih oraha preliti sa 100 grama tople prokuhane vode, dobro promućkati, procjediti i dodati dvije kašike meda.

Med sa bijelim lukom

Sljedeći recept obnavlja snagu organizma i veoma je dobar protiv astme i otežanog disanja: kilogram livadskog meda, sok od deset limunova i sok od deset glavica bijelog luka dobro izmješati i ostaviti da odstoji nedelju dana u zatvorenoj tegli.

Pije se jednom dnevno po četiri kafene kašike puštajući da sok lagano curi kroz grlo. Treba ga piti redovno u periodu od dva mjeseca da bi se postigao željeni efekat.

Protiv gripa, veoma je poznat narodni lijek od meda i bijelog luka: očišćeni bijeli luk izgnječiti (napraviti kašu) i pomješati sa lipovim medom (poželjno) u odnosu 1:1. Uzimati po jednu kašiku rastvorenu u mlakoj vodi prije spavanja.

Možda smo vas na neke recepte samo podsjetili, a možda ste za neke i prvi put čuli. Svejedno je. Važno je da ne oklijevate u njihovoj pripremi.

Izvor: glas-javnost