1

subota, 1. listopada 2016.

HRONIČNO STE UMORNI? Obavezno napravite sebi ovaj napitak! (RECEPT)



Kako se ne bi zadržavali toksini u krvi treba povremeno napraviti čišćenje. Zadržavanjem toksina u krvi postajemo hronično umorni, patimo od nadutosti i imamo problema sa cirkulacijom.



Ove tegobe mogu se odstraniti pomoću jednostavnog pripremljenog napitka iz vaše kuhinje. Sve što vam treba je bijeli luk (češnjak) i crno vino. Ovaj ljekoviti napitak čisti krv, uklanjajući višak masnoće i soli iz organizma te ubrzava metabolizam.

Sastojci:

– 12 češnja (delova) bijelog luka (po mogućnosti domaćeg)
– pola litre crnog vina (po mogućnosti domaćeg)

Priprema:

Češnjeve bijelog luka očistite, isecite na četvrtine i stavite u staklenu flašu. Dodajte pola litra crnog vina i flašu dobro zatvorite.

Držite je na sunčanom/svijetlom mjestu oko dvije sedmice (14 dana). Svaki dan je nekoliko puta protresite, kako bi se sastojci izmješali.



Nakon dvije sedmice, procijedite sadržaj iz flaše i ponovo je vratite u istu flašu koju ste prethodno isprali.

Uzimajte 1 kafenu kašičicu tri puta dnevno, u periodu od mjesec dana.

Upozorenje:

Ovo je snažan napitak za čišćenje i jačanje krvi pa ga primjenjujte u razmaku od 6 mjeseci između dva tretmana.

Izvor: magazin.ba

Recept za spasonosno ulje za žene!



Maslačak je jedna od najljekovitijih biljaka našega podneblja, svi njegovi dijelovi mogu se koristiti za liječenje.



Njegovo mlado lišće, odlična je proljetna detoksikacijska salata te bogat izvor A vitamina. Stabljike maslačka pospješuju rastvaranje žuči, reguliraju metabolizam te pročišćavaju krv i želudac. Narodna ih medicina preporučuje protiv dijabetesa.

Korijenu maslačka pripisuje se najveće ljekovito značenje. On detoksicira jetru i tako podržava zdravlje cjelokupnog organizma, ispijanje čaja od korijena može donijeti izlječenje od hepatitisa B već za 6 tjedana.

Danas vam obraćamo pažnju na njegove cvjetove, koji:

– Sadrže antioksidanse.
– Liječe bolove.
– Liječe grčeve u želucu.
– Smanjuju depresiju.
– Sadrže helenin koji poboljšava noćni vid.
– Sadrže vitamin A i B12.

U našim krajevima cvjetovi maslačka često se koriste za pripremu hvaljenog sirupa protiv kašlja. No na primjer u korejskoj narodnoj medicini cvjetove koriste i protiv čireva, infekcija, tuberkuloze, edema i za bolju cirkulaciju.

Najbolje ulje za cistične i otečene, bolne dojke

U Americi je popularno ulje od cvjetova maslačka koje je iznimno hvaljeno protiv boli od artritisa i gihta, otečenih dojki, naprezanja i boli u zglobovima. Iako je kod nas je slabo prakticirana njegova izrada, ulje maslačka uvijek je dobro imati pri ruci jer ima snažno opuštajuće i analgetsko djelovanje.

Maslačak je općenito povoljan za ženska oboljenja, a osobito za sprečavanje i liječenje bolesti dojki, cista, karcinoma, otečenosti i kod problema s dojenjem.

Ulje maslačka neškodljivo olakšava bol, godi artritičnim zglobovima, bolovima u leđima, sinusnim glavoboljama, ukočenom vratu i nesavršenostima na koži.

Cvjetovi imaju poseban učinak na dojke. Redovita upotreba ulja maslačka duboko opušta tkivo u grudima i pomaže u oslobađanju potisnutih osjećaja. Kada se redovito aplicira na dojke ulje maslačka daje bolji osjećaj dobrostanja i jača imunitet te pomaže i u prevenciji raka.



Bol u grudima ili osjetljivost prije menstruacijskog ciklusa, ciste, dobroćudne vezivne kvržice (fibromi), mastopatija (fibrocistična mastopatija) veoma su rasprostranjene bolesti od kojih pati sve veći broj žena diljem svijeta. Kao jedan od glavnih krivaca nastanka tih dobroćudnih bolesti je sve veći stres kojem smo svakodnevno izloženi.

Bol u grudima često izazivaju ciste – vrećice ispunjene tekućinom koje tijekom menstrualnog ckusa mijenjaju oblik i veličinu. Na dodir su uglavnom mekane, glatke i pokretne, ali ako su poprilično napunjene vodom, na dodir mogu biti i čvrste.

Kada se ulje cvjetova maslačka kombinira s uljem korijena maslačka može pomoći kod manjih infekcija, olakšati otečene mliječne žlijezde i smanjiti ciste u grudima.

Cvjetovi maslačka sadrže lecitin čija topikalna primjena pomaže kod bolesti poput psorijaze.

Ulje cvjetova maslačka može se koristiti za masažu cijelog tijela i za smanjivanje napetosti u čitavom tijelu.

Pogodno je i za tretiranje mačaka jer je blago i ne sadrži salicilate koji bi im mogli naštetiti.

Recept za ulje maslačka (macerat)

Kvalitetno hladno prešano ulje (badem, marelica, makadamija, maslina, sezam ili ulje sjemenki grožđa)
Ispunite pola do dvije trećine male staklenke s cvjetovima maslačka. Prelijte ulje preko cvjetova do vrha tako da ih potpuno prekrije. Promiješajte smjesu da izađu mjehurići zraka. Stavite gazu na vrh staklenke i pričvrstite je gumicom ili vezicom. Ostavite staklenku na sunčanom toplom mjestu dva tjedna ili dok cvjetovi ne poprime smeđu boju. Nakon toga, procijedite ulje u steriliziranu tamnu bocu. Čuvajte ulje na hladnom tamnom mjestu.

Brzi recept za ulje cvjetova maslačka

Ako vam je predugo čekati 2 tjedna, ulje možete pripremiti i na drugi način. Ispunite dvije trećine staklenke s cvjetovima i prelijte ih preko vrha odabranim uljem. Ulijte cvjetove i ulje u posudu s dvostrukim dnom i polako zagrijavajte na najslabijoj vatri oko 30-60 minuta. Ulje ne smije biti prevruće jer ne želite da se cvjetovi skuhaju. Što ste duže u mogućnosti zagrijavati ulje na najslabijoj vatri to ćete imati jači lijek. Ulijte smjesu natrag u staklenku i ostavite je jedan dan na suncu i zatim je procijedite. Iako je ovaj recept brži, preporuka je da radite na ovaj sporiji način.

Kako koristiti ulje maslačka?

Kada je ulje pripremljeno, umasirajte ga na bolno mjesto više puta dnevno.

Izvor: atma.hr

Močvarna ljepotica koja čuva oči i štiti od raka, a na dohvat je ruke svima!



Podrijetlom iz močvarnih područja i šuma Sjeverne Amerike, brusnica, latinskog naziva Vaccinium macrocarpon, danas se uzgaja diljem Europe.



Brusnica je iznimno otporna na hladnoću i mraz (može podnijeti hladnoću do čak – 40°C), a rasprostranjena je od krajeva s umjereno-kontinentalnom klimom pa sve do arktičkog kruga.

Plodovi brusnice koriste se u pučkoj medicini još od 16. stoljeća, što nije ni čudo jer sadrže brojne vitamine, minerale, antioksidante i organske kiseline. Odličan su izvor vitamina C, koji je važan za sintezu kolagena i karnitina te metabolizam masnih kiselina, te jedan je od najjačih antioksidansa među vitaminima.

Čuvaju oči i štite od raka

Brusnice bogate su antioksidansima antocijaninom i proantocijaninom, za koje se smatra da pomažu u čuvanju zdravlja očiju. Antioksidansi sudjeluju u prevenciji različitih bolesti, od srčanih oboljenja do raznih vrsta raka, a poznato je i da pomažu u očuvanju mladolikog izgleda. Dobro je poznato djelovanje brusnice u liječenju urinarnih infekcija. Znanstvene studije su dokazale da njezini sastojci, fruktoza i proantocijanini, sprječavaju razvoj bakterija, kao što je Escherichia coli, na stijenkama žučnog mjehura i mokraćnog trakta.

Kod starijih osoba koji pate od inkontinencije je primijećeno da brusnica smanjuje neugodan miris urina. Brusnica je iznimno dobra za sprječavanje rasta bakterija i karijesa, a čaj od ovih bobica pomaže kod reume. Pošto je prepuna antioksidanata, služi kao prevencija srčanih bolesti, povećava otpornost organizma i sprječava prijevremeno starenje.



Ljekovito djelovanje brusnice:

– štiti od urinarnih infekcija
– sprječava razvoj bakterija
– povećava otpornost organizma
– štiti od nekolikih vrsta raka
– čuva zdravlje očiju
– pomaže kod gihta i reume
– štiti od karijesa i bolesti desni

Uzgoj i berba brusnice

Ako želite uzgajati brusnicu, trebate joj osigurati toplinu i sunce. Uzgajati ju se može iz sjemena ili sadnica, a najviše joj odgovara mokro kiselo tlo. Biljke sadite na 30 cm razmaka u redu. Jarak za svaku sadnicu treba biti dubok 20-25 cm. Tijekom rasta brusnica pušta izdanke i na taj se način sama dalje širi. Brusnica cvate dva puta, u 5-6 mjesecu i 7-8 mjesecu, a dozrijeva u 7. i u 9. mjesecu kad je i glavna sezona berbe. Sve vrste sadnica su dugovječne, a nasadi brusnica mogu trajati 30 i više godina.

Sadnicu možete nabaviti u većini poljoprivrednih apoteka ili preko interneta. Kad plodovi sazriju, skupljaju se te se konzumiraju sirovi, sušeni ili kao sok. Od brusnica također možete napraviti sirup, džem i pekmez, a možete ih zamrznuti i pospremiti u zamrzivač, premda pri tome gube dio svojeg nutritivnog sastava.

Primjena

Od brusnice možete napraviti ukusan čaj, a njegova priprema je vrlo jednostavna. Čajnu žličicu biljke ili filtar vrećicu stavite u vrelu vodu, poklopite, te pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Zatim čaj procijedite i odmah ga popijte dok je topao. Čaj od brusnice se pije kod gihta ili reume, te za prevenciju krvožilnih i tumorskih oboljenja. Za liječenje povratnih urinarnih infekcija koristi se suhi ekstrakt brusnice u prahu, kapsulama ili tabletama.

Od brusnice se može napraviti i svježi nerazrijeđeni sok koji se uzima po 500 mililitra dva puta na dan. Za sprječavanje naslaga na zubima i karijesa dobro je piti napitak napravljeni od 3 dijela soka od brusnice i 7 dijelova vode. Brusnica se ne preporučuje osobama koje piju lijekove protiv zgrušavanja krvi.

Izvor: alternativa-za-vas.com

NARODNI LIJEK ZA ASTMU, MALOKRVNOST, HOLESTEROL



Suve smokve su tokom cele godine dostupne, pa je tako uvek moguće napraviti suve smokve u maslinovom ulju. Ovaj spoj mediteranskih proizvoda predstvalja stari narodni lek za mnoge boljke.



Smokva nutritivna vrednost, kalorije, lekovitost

Smokva je veoma cenjeno voće sočnih plodova. Neko ih voli, a neko ne. Mnogi je drže u bašti kao ukrasnu biljku, zbog karakterističnih egzotičnih listova. Biljka najbolje uspeva u toplim krajevima, blizu mora, ali može da se uzgaja i u kontinentalim predelima. Problem je to što je osetljiva na niske temperature.

Smokve sadrže dosta kalcijuma, kalijuma, cinka i dobar su izvor gvožđa, zatim beta karotena, C, A, E i K vitamina.



Suve smokve su mnogo više kalorične, nego sveže, zato ih treba jesti u ograničenim količinama. Ova voćka poboljšava varenje, pomaže kod hemoroida, a doprinosi i regulisanju holesterola. U pogledu sadržaja kalcijuma, smokve mogu zameniti mlečne proizvode, a važe i za afrodizijak. Postoje osobe koje su alergične na smokve, pa treba voditi računa i o toleranciji na ove voćke.

Recept za suve smokve u maslinovom ulju:

Suve smokve (do 40 komada) složiti u teglu, a onda naliti maslinovo ulje do vrha tegle. Zatvoriti i čuvati tako 40 dana. Smokve će da upiju dosta maslinovog ulja. Nakon toga se jede po jedna smokva pre svakog obroka. Svakako treba voditi računa o tome da se za ovaj recept koristi što kvalitetnije maslinovo ulje, a isto tako i kvalitetne suve smokve.

Ovaj stari narodni recept može pomoći kod problema sa želucem, kod hemoroida, zatvora, povišenog holesterola, neplodnosti, anemije, astme i bronhitisa.

Izvor: prirodni-lijek.blogspot.com

NIKAD VAM VIŠE NEĆE PASTI NA PAMET KUPITI KREMU: NAPRAVITE SAMI KREMU OD STOLISNIKA (RECEPT)



Stolisnik se inače učinkovito koristi i kod bolesti kože. Koristi se kod raznih kožnih nečistoća, akni, apscesa, ekcema, prištića i lišajeva, kada se kozmetički problemi rješavaju tonikom i ispiranjem kože.



Kao antiseptik djeluje na opekline, osipe, ispucalu kožu ruku, kraste, bradavice dojke, razne upale kože, seboreje i psorijaze.

Livade su prebogate ovom biljkom. Koliko je jestiva, toliko je dragocjena u kozmetici i liječenju kože. Taman sam istrošila zimske zalihe domaće kreme, pa se krema od stolisnika nametnula kao idealno rješenje. Vidjela sam da skupe kreme za ublažavanje kožnih alergija, psorijaza, akni i uopće njegu kože sadrže ovu biljku.

Te kreme su uglavnom nevjerojatno skupe, a stolisnik ili hajdučku travu nalazite posvuda i ne treba vam puno novaca i sastojaka da bi napravili kvalitetnu, prirodnu i ljekovitu kremu.

Cilj mi je napraviti univerzalnu kremu i za ispucane ruke i za lice. Neki članovi moje obitelji su skloni neurodermitisu, kožnim alergijama i ovo će biti idealna krema za ublažavanje tih simptoma.

Stolisnik se inače učinkovito koristi i kod bolesti kože. Koristi se kod raznih kožnih nečistoća, akni, apscesa, ekcema, prištića i lišajeva,kada se kozmetički problemi rješavaju tonikom i ispiranjem kože. Kao antiseptik djeluje na opekline, osipe, ispucalu kožu ruku, kraste, bradavice dojke, razne upale kože, seboreje i psorijaze.



Potrebno

– 1,5 dl maslinovog ulja,
– stolisnik (cvjetići i listići),
– 7-8 listića pčelinjeg voska,
-eterično ulje za miris

Blago zagrijete maslinovo ulje. Uzmete stabljiku stolisnika i u suprotnom smjeru rasta listića povučete rukom i na taj način skinete mlado lišće. Sitne cvjetiće odrežete makazama. Cvjetiće i listiće umiješate u maslinovo ulje. Količinu stolisnika odredite tako da vam sva količina listića i cvjetića bude potopljena u datoj količini maslinovog ulja. Za to vam je dovoljna jedna manja kitica stolisnika. Sve skupa grijete na zaista blagoj (najmanjoj) temperaturi. Pritiskala sam smjesu sa kašikom za izradu pirea (kao na slici) da što više ispusti svoje ljekovite sastojke.

Dobro je da smjesa odstoji nekoliko sati, a može i preko noći. Procijedite smjesu kroz gustu cjediljku. Vratite na blagu vatru i dodate 7-8 listića narezanog voska. Nemam preciznu gramsku vagu, pa mi je teško reći točnu količinu. Radi se zaista o maloj količini voska. Ako imate komad od oko 100 grama, onda 7-8 puta zarežete nožem, režete listiće i to je to. Vrlo je mala količina voska potrebna da bi se tekućina zgusnula i dobila maziva krema. Na samom kraju dodajete eterično ulje (npr. ružmarina) i prelijete u posudicu.

Kada sam radila ovu kremu stavila sam previše voska i krema je bila pregusta. Nisam stavljala eterično ulje, jer sam htjela vidjeti kakva je krema od čistog stolisnika. Zaključila sam da toj kremi fali miris. Što god da napravili, ovu kremu je uvijek moguće popraviti. Ja sam trebala popraviti gustoću i miris. Jednostavno sam uzela još pola decilitra maslinovog ulja, zagrijala ga i dodala listiće mladog ružmarina. Nakon grijanja procijedila sam tu smjesu i u njoj otopila prvotnu kremu. Kremu sam ponovo prelila u posudicu i dobila pravu mazivu kremu s finim mirisom.

Nakon ove kreme nikad vam neće pasti na pamet kupovati kremu. Košta vrlo malo (najskuplje je maslinovo ulje), možete je koristiti u neograničenim količinama i za sve, jer je apsolutno prirodna. Koristim domaće maslinovo ulje koje nabavaljam iz provjerenog izvora (vidi članak o nabavci maslinovog ulja).

Macerati različitih ljekovitih biljki su odličan sastojak za kreme. U ljetnoj sezoni, opskrbite se biljkama i macerirajte ih u maslinovom ulju. Imat ćete vrhunske sastojke za kremu, dezodorans i sve ostale kozmetičke potrebe.

Izvor: aura

MILERAM TORTA ZA 30 MINUTA: BRZO SE NAPRAVI A JOŠ BRŽE POJEDE!



Kafa je najpopularnije piće na svijetu. Kako god, kafa ne služi samo za dizanje energije tokom dana. Da li znate sve prednosti ove slatke tečnosti? Pročitajte mnoge druge razloge zašto trebate piti kafu. Ne prosipajte toz nakon što popijete kafu. Prospite ga po papirnatoj podlozi i ostavite da se osuši. Onda ga možete iskoristiti za mnoge druge stvari, kao što su: Lijek za celulit – mnogi proizvodi za celulit sadrže kofein. Umjesto što trošite pare kupujući ih, iskoristite toz i ulje za borbu sa celulitom.
Sapun – još jedna odlična korist od kafe. Može se koristiti kao piling.



Brigao o kosi – učinite vašu kosu zdravijom koristeći toz, koji su bogati nutricijentima. Modrice ispod očiju
– Pomiješajte toz sa maslinovim uljem da osvježite kožu ispod vaših očiju. Nema više neprijatnog mirisa u frižideru
– Eliminišite jak miris od hrane iz frižidera tako što ćete staviti čašu toza u njega. Očistite vaš roštilj
– Roštilj može biti ljepljiv i smrdljiv nakon korištenja. Također, može biti teško za očistiti. Toz vam može pomoći sa tim. Stavite malo toza na spužvu i izribajte roštilj s tim. Na kraju, operite ga toplom vodom i roštilj će izgledati kao nov. Za čišćenje



– Čistite lonce i tave sa tozom umjesto sa skupim proizvodima za čišćenje iz prodavnice. Na taj način ćete uštedjeti novac. Borba sa mravima
– Riješite problem mrava sa tozom. Mravi će otići zbog jakog mirisa toza. Nema više osa okolo Stavite toz u staklenku i zapalite šibicom. Para će držati ose daleko. Držite puževe daleko
– Pospite toz preko tla ako želite zaštititi repu od puževa. Oni mrze kafu i to će ih držati daleko.

VOĆNI UŽITAK BEZ PEČENJA BEZ PO MUKE A KAO I VRHUNSKOG RESTORANA



Sastojci
Podloga
1 pakung piskot keksa
oko 300 ml. vode
svjeze otisnuti sok od narande
malo ruma



Krema
600 ml. mlijeka
150g. secera
2 vrecice praska za puding od vanilije
2 vrecice vanilin secera
prstohvat soli
200 g. butra
Vocni preljev
700 g voca npr. jagode,maline,kupine,ribizl
2 vrecice vanilin secera
po potrebi secera
6 listova zelatine

Priprema
1.
Pomijesajte vodu, sok i rum te umacite piskote i slazite ih redom u kalup.
2.
Za kremu skuhajte puding sa secerom vanilin secerom i prstohvat soli, te u ohladenu kremu dodajte izradeni buter.
3.



Kremu sipajte na piskote .
4.
Istucite holla slag te ga ravnomjerno premazite na kremu.
5.
Kolac stavite u hladnjak .
6.
Voce operite i ocistite te ga pirirajte sa mikserom da dobijete gustu kasu.
7.
U voce dodajte secer i vanilin secer, kratko sve skupa prokuhajte uz stalno mijesanje na laganoj vatri tek toliko da se secer otopi.Obavezno probajte pa ako je potrebno dodajte secera. Ohladite da bude mlako.
8.
Zelatinu stavite da nabubri u hladnoj vodi. Nabubrenu zelatinu ocijedite ,te otopite na laganoj vatri i dodajteje u kuhanu ohladenu vocnu kasu.
9.
Dobro promijesajte te prelijte na holla slag.

RUČAK ZA PRSTE POLIZAT A SA BELIM MESOM SE NEMOŽE POGRIJEŠITI



Sastojci
2 filea pileceg belog mesa
2oo gr kackavalja



300 gr suvog vrata
1 kom pavlaka
2 kom jaja
3 cena belog luka
5 kasika senfa

Priprema
1.
Snicle izlupati i vrlo malo posoliti, poredjati u podmazan vatrostalni ili djuvec pleh.
2.
Premazati senfom i dobro izgnjecenim belim lukom.
3.
Preko senfa narendati kackavalj.



4.
Poredjati suvi vrat, opet premazati senfom, sada poredjati kackavalj u listicima.
5.
Izmutiti jaja i pavlaku i preliti preko kackavalja.
6.
Bajadaru peci 30 min na 200°. Ostaviti da se ohladi i seci kao bajaderu.
7.
Ako ne mozete cekati da se ohladi secite na kocke i sluzite uz salatu

ROLOVANE KIFLICE MOJE PRIJATELJICE...NIKO NE PRAVI KIFLICE KAO ONA PROČITAJ RECEPT NA:



Sastojci:
250ml.mleka
250ml.vode



100ml.ulja
1jaje
2kašičice soli
2kašičice šećera
1/2kocke kvasca
1kg.brašna.

Priprema:
Zamesiti testo od datog materijala pa ga ostaviti 15min.da testo odmori.Zatim testo odvojimo na dva jednaka dela                                        
Razviti testo pa ga iseći na trake jednake širine



Uvijati tračice oko isčenog štapića veličine malog prsta(ja sam koristila drvce od kukuruza koje se nalazi na vrhu stabljike)
Premazati žumancetom i peći 20min.na 200.C.

PRILOG ILI VEČERA: ISPECITE KROMPIR NA OVAJ NOVI ŠVEDSKI NAČIN!!!


Potrebni sastojci:
6 krompira srednje veličine 2-3 čena bijlog luka



2 kašike maslinovog ulja
30 g putera
Morska so, svježe mljeveni biber

Priprema:
Krompir dobro operite, ne morate ga guliti posebno ako je u pitanju mladi krompir, a rernu uključite da se grije na 220C.
Krompire režete tako da ga stavite na dasku za rezanje i sječete na tanke šnite, ali ne idete skroz do kraja, jer krompir treba da bude u jednom komadu, 3-4 milimetra pre kraja stanite sa sječenjem.



Kad ste isjekli krompir, poslažite ga na pleh za pečenje, između šnitica stavite malo bijlog luka i putera, prelijte krompir maslinovim uljem, posolite, pobiberite i pecite otprilike 40 minuta, piše
Ovako pripremljen krompir možete poslužiti uz meso, ali i kao grickalice sa malo kajmaka i svježeg sira.

GRAŠAK VOLIM NA SVE NAČINE ALI OVAJ RECEPT MI JE NAJ, NAJ



Sastojci
– 500 g svježeg ili smrznutog graška
– 1 veća mrkva
– vezica peršunovog lista



– 2 žlice ulja
– 1 žličica šećera
– 1 žličica mljevene slatke paprike
– 2 žlice brašna
– soli ili vegete po ukusu

Priprema
Mrkvu ogulite i nasjeckajte na tanke ploškice i stavite ju kuhati u 1l posoljene vode kad provri u vodu sipajte smrznuti grašak (kad imate svježi stavite zajedno s mrkvom)



Kad grašak omekša (ali da se ne raskuha) procijedite ga a vodu u kojoj se kuhalo sačuvajte.
Na ulju popržite šećer da se blago karmelizira, maknite s vatre i naglo istresite grašak s mrkvom promješajte pospite sitno sjeckanim peršinom i sitnom paprikom.
U čaši razmutite brašno s malo hladne vode da nema grudica, prelijte preko graška i promješajte, vratite na štednjak i sipajte vodu u kojoj se grašak kuhao samo onoliko koliko želite da vam grašak bude gust.
Dakle sipajte lagano vodu i mješajte. kuhajte još jedno 10 min. ako treba dosolite ili po vegetite i možete služiti uz bilo koje pečeno ili pohano meso ili kao ja ovaj put uz Sojine medaljone.

RIJEŠITE SE MRLJA, PJEGA I HIPERPIGMENTACIJE SA VAŠE KOŽE OVIM JEDNOSTAVNIM I EFIKASNIM SREDSTVOM KOJE ĆETE PRIPREMITI OD SASTOJAKA KOJE VEĆINOM IMATE U KUĆI! ZAISTA DJELUJE A 100 % JE PRIRODNO!!!



Spoljni uzroci mogu biti oni koji dolaze iz okoline, kao što je izloženost sunčevim zracima, ili zbog hemijskih spojeva (betaksolol, minociklin, estrogen, progesteron i sl.). Unutaršnji uzroci se odnose na nasleđe – osobe tamnije kože imaju veću sklonost razvijanja ovog poremećaja, piše “Kucnilekar“.
Pegice, staračke mrlje i mrlje od sunca su uzrokovane štetnim ultraljubičastim zracima sunca koje oštećuju melanin i rezultiraju privremenom ili trajnom diskoloracijom.


 
Često ovakve mrlje možete primetiti na licu i rukama, međutim, mogu se javiti na bilo kom djelu kože koji je bio izložen suncu.
Ožiljci od traume ili operacije mogu takođe uzrokovati promjenu boje kože, a čak i kada problem nestane, tamna mjesta ostaju.
Melazma je hiperpigmentacija kože koja se javlja za vrijeme trudnoće, iako ponekad može zahvatiti i muškarce. Obično se o njoj govori kao o masci trudnica jer smeđe mrlje pokrivaju lice – uglavnom nos i obraze. Ovaj poremećaj obično prođe sam od sebe nakon trudnoće i ne izaziva veće probleme.
Prirodni lijek protiv hiperpigmentacije, mrlja, pjega – recept
Uzmite 1 kašičicu kurkume u prahu (turmerik). Dodajte 1 kašičicu soka od limuna. Pomješajte dobro i nanesite na zahvaćena područja.



Ostavite 15 minuta da se osuši i potom isperite hladnom vodom. Ne izlažite kožu suncu odmah nakon toga! Primjena prije tuširanja je preporučljiva. Ponavljajte jednom ili dva puta svaki dan do vidljivog poboljšanja.
Ovaj jednostavni lijek zaista djeluje, a temelji na načelima Ayurvede, drevne indijske znanosti ozdravljenja.
Limun izbjeljuje i podstiče ljušćenje kože, a kurkuma, uz to što odlično posvjetljuje kožu (a Indijci to dobro znaju), djeluje protivupalno i čini kožu sjajnom.

MOJ OMILJENI KOLAČ SA BANANAMA: BANANA ŠNITE



Sastojci:
30 gr ulja
krema
500 ml mlijeka
100 gr secera



50 gr pudinga od vanilije u prahu
2 zumanca
150 gr cokolade za kuhanje
50 gr secera
250 gr maslaca
2 kg banana
cokoladna glazura

Priprema
Zumanca, secer( 60 gr ), vanilin secer i koricu limuna umutiti dobro.
Bjelanca sa 120 gr secera umutiti u snijeg pa sastaviti sa smjesom od zumanaca, dodati brasno kakao i na kraju ulje. Izmjesati , izliti u pleh i peci na 200C° jedno dvadesetak min.Ohladiti prerezati i poprskati svaku koru slatkom vodom (prokuhati malo secera i vode).



Za kremu: Dvije trecine mlijeka prokuhati. Ostatak mlijeka umutiti sa zumancima i pudingom pa dodati u prokuhano mlijeko ,mjesati 1-2 min da se zgusne. U medjuvremenu na pari istopiti cokoladu pa je sa secerom umjesati u jos toplu kremu. Maslac isjeci na kockice pa dodati i njega sve dobro izmiksati.
Prvu koru tanko premazati kremom poklopiti drugom pa i nju tanko premazati. Banane oguliti uzduz prerezati i redati po kremi. Preko banana namazati ostatak kreme pa preko nje glazuru od cokolade.

NAPITAK ZA ZDRAVU JETRU: Samo jedan gutljaj svako jutro!



Jetra učestvuje u procesu obnavljanja krvi. Takođe, pomaže pri jačanju i stimulaciji probave u organizmu. Obavlja još jednu važnu funkciju: ona čisti krv i eliminiše sve toksine i nečistoće iz nje.



Otuda je jasno da je čista jetra – zdravlje, vitalnost, energija, lijep izgled i dobro raspoloženje.

Najbolje sredstvo za prevenciju za zdravu jetru je njeno svakodnevno čišćenje – svako jutro na prazan želudac popijte kašiku maslinovog ulja pomiješanog sa kašikom limunovog soka. Nakon toga, možete uživati ​​u doručku.

Ovaj “koktel” možete pripremati cijeli život, jer su oba sastojka obične životne namirnice.



Poslije već prvih mjesec dana osjetićete promjene. Vaš izgled će se poboljšati, nestaće tamni krugovi ispod očiju, ten će postati svježiji, a izgled pomlađen. Crijeva će raditi kao sat, zaboravićete na zatvor i probleme s probavom. Osjećat ćete se zdravo s puno više energije.

Maslinovo ulje kao ni jedan drugi proizvod pomaže kod otvaranja kanala jetre i žučne kese. Žuč je aktivan u procesu probave i ubrzava rad vaših crijeva. Isti učinak na probavu imaju limun i brusnica.

Korisne osobine limuna su dobro poznate svima. Prvo, limun je izvanredan izvor vitamina C. Drugo, on učinkovito čisti krvne sudove od naslaga holesterola i doprinosi čišćenju jetre.

Izvor: kucnilekar.com

“MAGIČNA SJEMENKA” KOJA LIJEČI RAK DEBELOG CRIJEVA : ČINI ČUDA UNUTAR NAŠEG ORGANIZMA



Iako ste tek odnedavno čuli za njega ono postoji već nekoliko hiljada godina. Sjeme je zbog svoje vrijednosti čak korišćeno i kao valuta.



Chia Sjeme sadrži omega masti, proteine, antioksidanate i dijetalna vlakana. Ima blagu aromu oraha, a pošto upijaju tečnost, idealno je za hidrataciju i osećaj sitosti koji će trajati satima!

Maje i Inke su se s poštovanjem odnosile prema ovom malom ali hranljiviom sjemenu. Zapravo ‘ Chia ‘ je riječ Maja koja znači „snaga“ . Naći ćete mnogo snage u Chia sjemenkama , koje sadrže pregršt hranljivih materija.

Chia Sjeme je odličan izvor zdravih esencijalnih masnih kiselina – sadrži osam puta više omega- 3 masnih kiselina od lososa! Chia sjeme sadrži i Omega 6 masne kiseline, antioksidante (samo jedan gram Chia sjemena bogatiji je antioksidantima čak četiri puta više od svježih borovnica) i proteine koji su i te kako bitni za Vaše zdravlje.

Studije su pokazale da konzumiranje chia sjemena takođe utiče na zdravlje kose i noktiju shodno činjenici da je chia veliki izvor proteina (20%).

Chia sjemenke su takođe izvor najlakše svarljivih biljnih proteina, odličan su izvor dijetalnih vlakana, bogate su vitamina, mineralima , aminokiselinama, i antioksidantima. Chia sjeme je odlično za regeneraciju kože, ali i sagorijevanje masti, jača organizam i pozitivno utiče na organe za varenje.

Nutricionisti se slažu da je chia sjeme jedno od najboljih koje možete da konzumirate ukoliko se osjećate slabo, bez energije, jer utuče na rad mišića i oslobađa energiju u vašem tijelu pa ga često koriste sportisti. Ovo sjeme sadrži i 37 % prehrambrenih vlakana koji podstiču rad crijeva.

Dijeta, odnosno striktna ishrana bazirana na konzumiranju ovog sjemena se pokazala sjajnom u liječenju raka debelog crijeva, kao i prevencija od raka.



Chia ima superiornu sposobnosti hidratacije, proteine i vlakna koji ce održati osećaj sitosti i zadovoljstva organizma satima . Konzumiranje chia sjemenki utiče na smanjenje apetita, ubrzava rad metabolizma, i aktivira glukogen koji je i te kako bitan za sagorijevanje masti.

KAKO KORISTITI OVU MAGIČNU SJEMENKU?

Sjemenke se odlično mogu upotrijebiti pri pripremi zdravog ručka ili užine.

Dodajte ih u salatu kako bi povisili unos bjelančevina. U žitarice kao što su smeđa riža, quinoa, amarant ili proso, dodajte chia sjemenke na kraju kuhanja i dobro promiješajte. Koristite ih u juhama, mesnim okruglicama ili kao smjesu za pohanje piletine i ribe – umjesto krušnih mrvica.

Za desert tu je puding od chia sjemenki.

Pomiješajte sjemenke s kokosovim ili bademovim mlijekom pa dodajte nešto od predloženog: sušeni kokos, borovnice, orahe, malinu, mljeveni badem, kakao, naribanu jabuku, mljeveni pistacio, šipak ili brusnicu.

Napravite svoj vlastiti miks koji zajedno sa smjesom ostavite u hladnjaku 10 minuta i zapamtite, na koji god način odlučite dodati chia sjemenke u vaše obroke, zasigurno će ih oplemeniti.

Izvor: prirodni-lijek.blogspot.com

MASKA PROTIV STARENJA: Prirodni preparat koji ublažava bore za kratko vrijeme!



Napravite domaći preparat od meda koji efikasno ublažava bore i zateže kožu.



Nije potrebno da trošite pravo malo bogatstvo na kozmetičke preparate za ublažavanje bora, možete i sami napraviti efikasan preparat koji s lica briše tragove starenja.



Potrebno je:

– 4 kašičice vazelina
– 2 kašičice meda
– 2 žumanceta
– 2 kašike maslinovog ili bademovog ulja

Priprema:

Vazellin rastopite na vodenoj pari tako da postane tečan. Zatim dodajte sve ostale sastojke i dobro promešajte da se napravit homogena smesa. Nanesite masku na lice i držite oko pola sata, pa uklonite vlažnim peškirom. Ubrzo ćete primetiti prve pozitivne rezultate, a bore će biti znatno ublažene za nedelju dana.

Izvor : prirodnilijek.com

Kuhani kukuruz: SEDAM RAZLOGA zašto ga naše tijelo voli



Kukuruz je namirnica koja se može pripremati na veliki broj načina. Osim brašna kao sastavnog djela raznih vrsta tijesta ovaj žuti plod neizostavan je dio variva, salata i umaka.





Ali osim ugodnog i blagog okusa kukuruz ima vrlo bogata hranjiva svojstva.

Nutritivna svojstva

Šoljica kuhanog kukuruza sadrži svega 124 kalorije što znači da ova namirnica može biti odličan saveznik u borbi protiv neželjenih kilograma.

Kukuruz ne sadrži holesterol te ima vrlo malu količinu zasićenih masnoća.



Sadrži velike količine željeza i vlakana, folne kiseline te vitamina C, B6 i B9. Kuhani kukuruz sadrži vrlo malu količinu soli.

Benefiti za zdravlje

-Smanjuje rizik od kardio vaskualrnih bolesti
– Smanjuje apsorpciju holesterola u tijelu
– Kontrolira dijabetes i hipertenziju
– Smanjuje mogućnost vraćanja hemoroida
– Regulira probavu
– Jača kosti
– Djeluje pozitivno na kožu i vid

Kukuruz je savršen dodatak jelima i salatama, a želite li maksimalno uživati u njegovom okusu donosimo najbolji recept za kuhani kukuruz.

Izvor: bhzoom.net

BORBA PROTIV BRADAVICA JE GOTOVA: Ovaj kućni sastojak je svemoguć!



Svako ga ima kod kuće, pa zbog toga možete izbeći lekarsku intervenciju.



Bradavice, u medicini poznatije kao fibromi, jedni su od najčešćih dermatoloških problema mnogih ljudi. Nekada vrlo neprimetne, jer su boje kože, a promene nisu zloćudne. Tokom života se broj bradavica povećava, pa se zato smatraju estetskim problemom.

Najčešće se pojavljuju u srednjim godinama, i to u predelu oko pazuha, vrata, preponama, ispod dojki, po stomaku, kapcima itd. Mogu da se upale, narastu i prokrvare. Zato je bitno na vreme ih sanirati.



Naučnici i dalje otkrivaju uzrok njihovog nastanka, ali do sada je poznato da genetska predispozicija i gojaznost imaju uticaja na njihov razvoj. U slučaju da i vi imate bradavice po telu, možete ih skinuti I bez odlaska lekaru. Potrebno vam je samo jabukovo sirće.

Međutim, pre njegovog nanošenja na bradavicu, važno je prvo da je 15-ak minuta utopite u vodu I nasapunate. Nakon toga, četkicom za zube/pete malo istrljajte I prosušite. Zatim, natopite vatu sirćetom I ostavite na bradavicama pola sata.

Kako biste uvideli razliku, važno je da proces ponavljate tri puta dnevno. Ako vam bradavica potamni, ne paničite. To je proces, jer posle sledi rana koja će otpasti za koji dan.

Izvor: srbijadanas.com

OVO ĆE VAS PREPORODITI: Provjereni prirodni ruski lijek protiv bolova u kičmi i zglobovima (RECEPT)



Ovaj prirodni lek može kako održati zglobove u dobrom stanju, smanjiti bolove i istovremeno otkloniti mnoge probleme koje prate ove tegobe.



Recept za bolne zglobove i leđa glasi:

– Očistiti 300-400 gr belog luka i sitno iseckati
– Staviti u teglu i preliti ga 1 litrom kvalitetnog nerafinisanog biljnog ulja (maslinovo, suncokretovo …)
– Zatvoriti poklopcem i ostaviti teglu na tamno mesto na sobnoj temperaturi, na 2 nedelje.
– Ne zaboravljati svakodnevno mućkati sadržaj tegle.
– Na kraju ćete dobiti ulje belog luka, koje treba da se procedi kroz 3-4 sloja gaze ili dvaput kroz sitnu plastičnu cediljku.

Kako se koristi:

– Ulje se utrljava u bolna mesta, na primer u donji deo leđa (krsta) kod osteohondroze, bolova u leđima ili u bolne zglobove na rukama i nogama kod artroze.
– Pokriva se najlonskom kesom u utopljava se preko noći (na ruke – rukavice, na noge – čarape).



Beli luk poboljšava cirkulaciju krvi u bolnim zglobovima, samim time pomaže uspostavljanju njihovih funkcija. Terapija bi trebalo da traje dva meseca.

Pre upotrebe prirodnih sredstava obavezno se konsultujte sa lekarom.

Izvor: DnevniMagazin

SLANO PECIVO DJECI ZA DORUČAK UVIJEK PRAVI IZBOR


Sastojci:
250 g margarina,
200 ml mleka,
3 jajeta,



1 kašičica soli,
1 kesica praška za pecivo,
150 g rendanog kačkavalja,
600 g brašna,
50 g susama.

način pripreme:
Umutiti margarin.
Dodati 2 jajeta, mleko, kačkavalj, so i na kraju brašno pomešano sa praškom za pecivo.
Umesiti testo i po potrebi dodati brašno.



Testo istanjiti na debljinu od 1 cm, premazati jajetom i posuti susamom.
Iseći na štapiće i poređati u posudu za pečenje.
Peći dok ne porumene na 200 ⁰C u prethodno zagrejanoj rerni.

SVI SU REKLI DA SU OVO NAJBOLJE PALAČINKE...PA HAJDE DA IM VJERUJEMO



Sastojci
za 22 palačinke;
2-3 jaja
malo soli,šećera
1 l mlijeka
1 dcl mineralne vode
glatko brašno po potrebi



za punjenje;
1/2 kg šunke za pizzu
30 dag sira gaude
1 čaša plavog kiseloga vrhnja
za pohanje;
3 jaja
sol
15 dag glatkog brašna
oko 20-30 dag krušnih mrvica

Priprema
1.
Smjesu za palačinke možete napraviti i po svom receptu;ja stavljam jaja,mlijeko,mineralnu,sol i šećer te brašno po potrebi.Ispecite ih i ohladite.Na sredinu palačinke staviti šnitu šunku,pa je premažite žličicom kiseloga vrhnja,gore stavite deblji komad sira(ja stavljam širine palačinke kad se zarola,tako je lakše zarolati,a deblja šnita daje sočnost i kod rezanja se baš sir lijepo vuče i ne bude ga premalo(kad je šnita tanka sir se rastopi i niti se ne osjeti,a palačinka je suha).
2.



Kod rolanja prvo uvijemo krajeve sa strane,pa onda zarolamo.Tako nam nadjev prilikom pečenja ne izlazi,a nisu potrebne ni čačkalice.Kad ih zarolamo,pohamo ih na uobičajen način-brašno,jaja pa u krušne mrvice.
3.
Možete ih zamrznuti i vaditi po potrebi ,kad vam zatreba nešto na brzinu.Tacna se posipa s krušnim mrvicama i gore se redaju palačinke,prekriju se plastičnom folijom i zamrznu.Za par sati,mogu se izvaditi i spremiti u vrečicu i natrag u škrinju,pa ih vadite kad poželite a neće vam zauzimati puno mjesta.
4.
Pržiti ih na vrućem ulju,ne prevrućem da ne izgore izvana.Ne treba im dugo ,tek toliko da se sir unutra rastopi,a palačinke izvana dobiju hrskavu pohanu koricu.Poslužiti uz salatu,tartar,kečap ili majonezu.

BEZ KUHANJA I PEČENJA ZA SAMO 10 MINUTA....MOJA PLAZMA TORTA



Samo ću reći uživajte
Sastojci
700 g slaga u prahu



4 dl kisele pavlake
500 ml mineralne vode
300 g mlevene plazme
200 g jafe ili napolitanki

Priprema
1.
Umutiti slag sa mineralnom vodom. U ulupan slag dodati kisele pavlake i ujednaciti masu.
2.



Sve podeliti na tri dela. U prvi dodati mlevenu plazmu,u drugi seckanu jafu ili samlevene napolitanke a treci ostaviti beo.
3.
Formirati oblik po zelji tako sto dole stavimo deo slaga sa keksom,odgore sa napolitankama i onda samo slag,posuti rendanom cokoladom i dobro ohladiti.
Posluživanje
Ja ponekad pravim i sa vocem tako sto umesto jafe ili napolitanki dodam oko 400 g sumskog voca ili visnja u drugi deo slaga koje malo posecerim i ocedim sok,isto je jako ukusno i osvezavajuce!

POHOVANI PATLIDŽAN NA JEDNOSTAVAN NAČIN


Sezona je plavog patlidžana, namirnice koja spada u jednu od najzdravijih.
Sastojci
    1 srednji plavi patlidžan


   
so, ulje za prženje
    brašno, jaje, prezle

Priprema
    1.
    Najbolje je uzeti patlidžan srednje veličine zato što ima manje koštica.
    Oljuštiti ga i iseći na ploške debljine do jednog cantimetra.
    Posoliti sa svake strane i ostaviti jedan sat da ispusti tečnost i samim tim će biti manje gorak.
    2.
    Pripremiti smesu za pohovanje, brašno, jaje razmućeno sa malo vode, prezle. ( Da bi bilo manje prljavih sudova, brašno i prezle stavim na papir za pečenje ). Tim redom uvaljati patlidžane i pržiti na srednje toplom ulju. Kada se uvalja u prezle treba blagim tapkanjem skinuti višak prezli.  Po potrebi u toku prženja dodavati ulje.
      3.


   
Pržiti sa svake strane dok ne dobije lepu boju ( oko 5 minuta sa svake strane ). Pržene stavljati na papirni ubrus, da se ocedi višak ulja.
    4.
    Ako ostane jaje, kao što je ostalo meni, ubacite u njega malo brašna i soli i napravite malu palačinku.
    Kao dete čekala sam uvek kraj pohovanja da bih prva uzela deo te tako ukusne palačinke koju je najbolje pravila moja baka.
Posluživanje
Poslužuje se uz salatu, paradajz, krastavac. Kod nas je uvek samostalno jelo a može da se jede i hladno, za večeru.

PAPRIKE SA BELIM LUKOM (AL DENTE) PO MENI OVO JE NAJBOLJI RECEPT ZA SPREMANJE BARENE PAPRIKE ZA ZIMU.



Sigurna sam da kad jednom budete probali papriku spremljenu na ovaj nacin, necete zaboraviti da je ponovite spremite sledece godine.
SASTOJCI
5 kg crvene paprike
2 kom glavice belog luka
Za preliv
250 ml vode



250 ml ulja
250 ml alkoholno sirce 9%
250 gr secera
100 gr soli i 20 kom bibera u zrnu
1 kom veca veza persunovog lista
2 kom sargarepe
I jos
5 gr konzervansa

PRIPREMA
1.
Paprike operite i odtranite im vrhove i semenke, kao za punjenje.
Operite persunov lust i iseckajte ga, ne preterano sitno.
Sargarepe dobro operite ili ostruzite pa ih iseckajte na kolute 2-3 mm debele.
2.
U posudi koja je precnika najduze paprike stavite sve sastojke za preliv i pustite da sve provri, malo smanjite temperaturu ( kod mene je to broj 2 na skali od 1-3) i pocnite da blansirate paprike. Dovoljno je da u tecnosti koja stalno vri ostanu 2-3 minuta, tek da promene boju
3.



Izvadite ih i odozite u posudu sa poklopcem u kojoj ce stajati narednih 30 minuta gde ce omeknuti taman toliko da postanu savitljive i lako ce te ih sloziti u teglu. Tako postupajte dok ne blansirate sve paprike.
4.
U predhodno sterilisane tegle slozite paprike tako sto ce te na dno tegle stavite malo konzervansa i belog luka pa tako ponovite na svaka dva reda paprike i sa tim zavrsiti. Povremeno stavite i kolutove sargarepe.
Od ove kolicine paprika trebalo bi da napunite 3 tegle, ukupne zapremine 7 litara.
Tegle nalijte sa prelivom koji je ostao, nalivajuci po malo i istiskujuci vazduh, pokrijte tegle tanjiricima i ostavite ih da prenoce i da se ohlade. Preliv nemojte baciti vec ako treba ujutru ga dodajte u tegle tako da sve paprike budu pokrivene. Najvece paprike ostavite za poslednji red da bi drzale sve ostale pod prelivom ili ako imate stavite one drzace u tegle.
Tegle obrisite i povezite celofanom a preko njega mozete staviti metalne poklopce ili sta god vi stavljate.
5.
Napomena
Tecnost treba stalno da vri jer kad ubacite hladne paprike one ohlade vodu i tako tesko mozete da kontrolisete vreme blansiranja.
Paprike su kao barene ali dovoljno cvrste da ih osetite pod zubom (al dente) a da pri tom nisu tvrde i zilave.
Posluživanje
Ovo je vec gotova salata samo ih treba iseci i eventualno dodati malo svezeg persuna.

MILERAM TORTA ZA 30 MINUTA: BRZO SE NAPRAVI A JOŠ BRŽE POJEDE!



Sastojci:
Tijesto:
– 25 dag glatkog brašna
– 10 dag šećera
– 1 paketić praška za pecivo
– 1 paketić vanilin šećera



– 8 dag maslaca
– 1 jaje
Fil:
– 1/2 l mlijeka
– 2 vrećice pudinga od vanilije
– 20 dag šećera
– 80 dag milerama (ili masnog kiselog vrhnja)
– voće
– preljev za tortu

Priprema:
Od navedenih sastojaka zamijesiti prhko tijesto i ostaviti u hladnjaku oko 45 minuta. Tada ga razvaljati i staviti na dno i stijenke okruglog kalupa, prethodno namazanog margarinom i posutog brašnom.



Napomena: Ako vam je tijesto previše suho, mrvi se, dodajte žlicu kiselog vrhnja, malo maslaca, što god… nećete pogriješiti…
U mlijeku skuhati puding i šećer, skinuti s vatre i u vrelo istresti mileram. Odmah sipati u kalup, preko fila staviti voće po želji, može biti doista svako voće i kombinacija svih vrsta voća.

Peći 70 minuta u pećnici zagrijanoj na 170 stupnjeva. Dobro ohladiti, najbolje preko noći i tada preliti preljevom za torte.

petak, 30. rujna 2016.

Ovaj otrov uništava vaše kosti. Ipak, mnogi ljudi ga konzumiraju barem jednom dnevno!



Generalno, mnogi ne znaju koje sve negativne posledice ovog pića koje ono ima po naše zdravlje. Najgore od svega što se ono u velikoj količini daje i djeci, što može dovesti do neočekivanih posljedica.



Ovaj “otrov” su gazirani sokovi!

Prema naučnim istraživanjima, evo kakva dejstva to ima po tijelo:

1. Prvih 10 minuta

Jedna čaša u sebi sadrži 10 kašika šećera, a što je 100% dnevne dozvoljene doze. U tielo dospijeva i fosfor, zaslužan za pjačivanje ukusa.

2. Poslije 20 minuta

Dolazi do porasta glukoze i insulina, što dovodi do pretvaranja šećera u masti, u jetri

3. Poslije 40 minuta

Kofein u piću se potpuno apsorbuje u tielu, u roku od 40 minuta. Protok krvi se povećava, a jetra počinje proizvoditi više šećera u krvi. Vaš mozak počinje da blokira receptore hormona adenozina, što sprečava osjećaj umora.

4. Poslije 45 minuta



Lučenje dopamina se povećava, što značajno utiče da se osjećate dobro i taj efekt sličan je onom, koji daje heroin.

5. 60 minuta

Magnezijum, fosforna kiselina, kalcijum i cink dovode do povećane probave. To je povezano sa ogromnim količinama šećera i vještačkih zaslađivača, koji ograničavaju izlučivanje kalcijuma putem mokraće.

6. Poslije 60 minuta

Diuretička svojstva kofeina počinju da djeluju i svi minerali, uključujući magnezijum, kalcijum i cink namenjene kostima, tada se izlučuju u urinu.

7. Poslije malo više od sat vremena

Raspoređivanje šećera po organizmu je u završnoj fazi. Osjećate se puni energije i možete očekivati česte promjene raspoloženja.

Zajedno sa gaziranim pićem, iz tijela se izlučuje sva voda i hranjive čestice, neophodne za funkcionisanje organizma.

Na kraju, rizik od razvoja dijabetesa značajno se povećava.

Pamet u glavu!

Izvor: likemag.com

“Ova biljka me je spasila od raka!”: Muškarac otkrio nevjerojatno iskustvo – RECEPT!



Ovo je priča o jednom čovjeku iz Bugarske koja govori o borbi s opakom bolešću. Njegova priča mnogim ljudima je dala nadu, a evo i zašto!



“U 2002. godini liječnici su otkrili benigni tumor u mom mozgu. Odmah sam primljen u bolnicu BLD – Sofija na operaciju. Tumor je bio veličine 5,5 cm, ali je operacija bila uspješna. Operirali su me najbolji neurokirurzi u Bugarskoj.

Nakon dvije godine tumor se ponovno vratio i narastao do gotovo iste veličine. Morao sam na novu operaciju, ovoga puta lasersku, ali nakon operacije lijeva ruka i noga su mi postale paralizirane. Liječnici su ispitivali moj tumor za koji se ispostavilo da je atipičan.

Onda sam otišao na onkologiju, nakon čega je uslijedila radioterapija, ali ni to nije pomoglo. Tumor je opet izrastao i nova operacija je bila zakazana. Nakon operacije otišao sam na rehabilitaciju i tamo, na moju sreću, upoznao čovjeka koji je promijenio moj život.

Taj čovjek je bolovao od raka bubrega. Na žalost, njegova operacija je prošla neuspješno, a doktori su rekli da mu je ostalo još samo 3-4 mjeseca života.

Onda je upoznao jednu ženu koja mu je ispričala o biljci koja može izliječiti ovu opaku bolest i kako pripremiti lijek od nje. Biljka se zove crna bazga (zova).“

Napomena

Postoji tridesetak vrsta unutar porodice bazgi. Najznačajnije su crna i crvena bazga. Kod nas se najčešće koristi crna bazga – Sambucus nigra.

U mnogim europskim zemljama bobe bazge (Sambucus nigra) su vrlo cijenjeno šumsko voće. Od zrelih boba priređuju se sirupi, kompoti i pekmezi, pripremaju se voćni sokovi, rakija, vino i ocat, prave se pite, pudinzi, umaci i preljevi, bobe se iznose na tržnice ili se čak koriste u prehrambenoj industriji. Kod nas se bobe malo koriste, samo ponekad u narodnoj medicini, dok mnogi neupućeni još uvijek smatraju da su bobe bazge otrovne.

Crna bazga je grm koji raste na otvorenim poljima, oko kuća, u svjetlijim šumama i posebno oko riječnih kanala te daje plod koji podsjeća na borovnice (cvijet se koristi za čaj i sirup).

Plodovi sazrijevaju krajem kolovoza i tijekom rujna i listopada. Plod treba biti dobro zreo da bi imao ljekovita svojstva. Pri branju treba odrezati cijeli štitac, a ne trgati samo bobe. S branjem treba požuriti, jer kad bobe sazriju, brzo ih pojedu ptice.

Čovjek nastavlja: “Kada uberete bobice, operite ih i stavite u staklenke, redajući naizmjenično jedan red bobica pa jedan red šećera, dok se staklenka se ne napuni do vrha.



Čuvajte teglu na mjestu gdje ima sunca, tako da može doći do vrenja. Nakon dva tjedna, teglu treba zatvoriti i staviti u hladnjak.

Možete napraviti 2, 3 ili 4 tegle, ali morate imati najmanje dvije da biste imali dovoljno ovog lijeka do iduće godine.

Uzimajte najmanje 1 žličicu svakog jutra na prazan želudac, 10 minuta prije obroka.

Čovjek koji je mi je rekao za ovu biljku me je uvjerio u njena ljekovita svojstva. On je počeo konzumirati ovaj lijek u trenutku kada su mu liječnici priopćili da nema šanse za izlječenje.

Mjeseci su prošli, a on je još uvijek živ! Rezultati na kontroli su pokazali da je rak nestao. Onda sam počeo i ja da uzimam, ali sam prvo sačekao 2 mjeseca kako bih ubrao crnu bazgu, pripremio lijek i počeo ga primjenjivati. Četiri godine je prošlo od moje posljednje operacije, a tumor se nije vraćao.

Ispričao sam mnogim ljudima o ljekovitoj moći crne bazge i nakon razgovora s jednom doktoricom saznao sam da se je jedna njezina pacijentica izliječila od raka dojke koristeći isti lijek. Tijekom kontrole i njeni rezultati su pokazali da je rak nestao.

Crna bazga je korisna za imunološki sustav i liječenje mnogih bolesti.

Plodovi crne bazge su najbolji kada su potpuno zreli, a ako se u masi nađe poneka zelena i nezrela bobica, najbolje je da se ukloni. Plod treba biti mekan, taman, gotovo crn.

U početku je okus ovog lijeka pomalo neugodan, dok se ne naviknete. Ja sam u početku imao osjećaj da ću povratiti prilikom uzimanja ovog lijeka, ali na kraju sam se navikao na to. Također, dok vam se organizam privikava na lijek, budite sigurni da u blizini ima toalet, jer 30 minuta nakon konzumiranja izražena je potreba za odlaskom na wc.

Usput, zdravim ljudima koji žele ojačati svoj imunološki sustav također preporučujem crnu bazgu. Crna bazga, na primjer, pomaže protiv gripe.

Želim svima sreću i zdravlje i najviše od svega želim izlječenje teško bolesnima! “, zaključio je čovjek.

Izvor: webtribune/atma

SOK KOJIM ĆETE SPRIJEČITI POJAVU TROMBA I ZGRUŠAVANJE KRVI ALI I SPRIJEČITI RIZIK OD MOŽDANOG!



Sok od kivija je nešto što treba da ubacimo u svakodnevno korišćenje jer djeluje blagotvorno na organizam i prepun je raznih zdravih sastojaka.



Odlično je sredstvo za one koji imaju problema sa pijeskom u bubregu i žuči. Sok od kivija će da vam pruži veliku količinu kalijuma i vlakana, a to može da vas zaštiti i od nastanka srčanih bolesti.U daljem tekstu možete da pročitate za šta je dobar kivi i odličan recept za sirup od kivija…

Zašto je dobro da pijete sok od kivija? Deluje na ljudski organizam na ovaj način:

– Oslobađa bubrege, bešiku i žučnu kesu od prisustva kamenca i pijeska,
– Sprečava kardiovaskulativne bolesti,
– Sprečava pojavu trombova i zgrušavanje krvi ,
– Smanjuje rizik od moždanog udara,
– Štiti vitalnost ćelija,
– Utiče povoljno na vid i sprečava i očne bolesti ( kataraktu ,divertikulozu, konjuktivitis…),
– Podstiče oporavak organizma,
– Štiti DNK od štetnog uticaja slobodnih radikala, a od srčanog infarkta,
– Snažno detoksikuje organizam,
– Poboljšava imunitet,
– Sprečava formiranje masnih naslaga,
– Ublažava simptome kod bronhitisa ,hroničnog kašlja i drugih plućnih bolesti, kod dece i kod odraslih (istraživanja su pokazala da kod osoba koje imaju razvijen neki oblik plućne bolesti, ako se redovno konzumira svež kivi i sok od kivija, povećava kapacitet udaha za čak 32 % i smanjuje učestalost nagona za kašalj za čak 27 %),
– Uklanja celulit
– Doprinosi zdravlju kože,
– Deluje na sposobnost pamćenja.

Treba da budete oprezni sa dnevnom količinom soka od kivija. Ne bi trebalo da popijete više od 1 -2 čase soka koji ste razblažili sa vodom u jer može da dođe do alergija na kivi.

SOK OD KIVIJA RECEPT

Za pripremu sirupa od kivija treba vam :



– 1,5 kilogram svježeg i oljuštenog kivija
– pola kilograma šećera
– 1,5 litra vode

Oljuštite kivi i isjeckajte, ubacite ga u blender i usitnite.

Ako nemate pri ruci blender, možete da iskoristite i mašinu za mljevenje paradajza. Potom, tako usitnjen kivi propasirajte kroz gustu cjediljku da bi se oslobodila što veća količina soka. Zatim, prokuhajte vodu, kada voda provri sačekate da se ohladi.

A u procjeđeni sok od kivija dodajte prokuvanu vodu koja se predhodno prohladila i pola kg šećera. Mješajte oko 20 minuta dok se šećer u potpunosti ne istopi. Sterilišite staklene flaše u koje ćete sipati domaći sok od kivija i stavite ga u frižider. Prije upotrebe soka razblažite ga sa vodom.

Sok ili sirup od kivija, sadrži : vitamin A, kompleks vitamina B vitamin C, vitamin E, vitamin K, selen,kalcijum,kalijum, fosfor, karotenoide, gvožđe,hlorofil, lutein, ugljene hidrate,flavonoide i zbog toga se preporučuje da se koristi u ishrani beba a posebno se preporučuje kivi u trudnoći .

Sok od kivija veoma je ukusan i zdrav, nadamo se da smo vas uspjeli nagovoriti da probate da ga napravite.

Izvor: dijetamesecevemene.com

Želite ravan stomak, bujnu kosu i ljepše nokte? Vrijeme je da upoznate ČUDESNO ulje



Njegovo visočanstvo – kokosovo ulje. Smatra se za jednu od najljekovitijih namirnica koja sastoji od čak 90 odsto zasićenih masnih kiselina, određenih derivata masnih kiselina, masnih alkohola, polifenola koji su zaslužni za specifičan miris i ukus, vitamina (E, K) i minerala.



Aroma i miris će vas momentalno osvojiti

Kako podnosi visoke temperature (do 180 stepeni) možete ga koristiti i u priprmei raznih jela i kolača. A ukoliko još niste probali čuvenu „bulletproof” kafu, predlažemo vam da to učinite.

JAČA IMUNITET

Laurinska kiselina je odlična saveznica u borbi protiv virusa, bakerija i gljivica. Pomaže u izgradnji i jačanju imunog sistema, ali prema jednoj studiji uništava i ćelije raka.

POBOLJŠAVA VARENJE

Kokosovo ulje bi naročito trebalo da konzumiraju osobe sa digestivnim problemima. Ujutru na prazan stomak popijte čašu mlake vode, a zatim pojedite kašičicu kokosovog ulja. Vašem stomaku će prijati, a vi ćete vrlo brzo primjetiti rezultate. Takođe, kokosovo ulje vrlo uspješno pomaže izbacivanju kandide i parazita iz organizma.



POMAŽE PRI MRŠAVLJENJU

Kokosovo ulje pomaže topljenju masnih naslaga, posebno kada je u pitanju stomačna regija.

REDUKUJE APETIT

Jedna od najboljih strana čudesnog kokosovog ulja je to što redukuje apetit. Takođe, masne kiseline iz kokosovog ulja ubrzavaju metabolizam i regulišu šećer u krvi.

OBOGATITE UKUS

Kokosovo ulje podnosi visoke temperature, tako da ga možete koristiti pri spremanju jela, kao sastojak frosting za kolače, preliva za salatu ili kao dodatak desertima.

Izvor: zena.blic.rs

KAMEN U BUBREGU neka bude prošlost: Na prirodan način riješen problem



Bubrezi su vrlo značajan organ, oni pomažu izbacivanje štetnih tvari iz organizma. Kamenje u bubrezima nastaje kada bubrezi nisu u stanju da obrade toksine na pravi način. Tada dolazi do kristalizacije neprerađenih minerala.



Sok od limuna, maslinovo ulje i jabučni ocat

Ovo je jedan od najučinkovitijih lijekova za kamenje u bubregu. Kada osjetite prve simptome, pomiješajte 60 mililitara maslinovog ulja i 60 mililitara limunovog soka. Popijte sve odjednom, a nakon toga popijte i 350 mililitara vode. Pričekajte pola sata. Zatim iscijedite sok od pola limuna u 350 mililitara vode i dodajte žlicu jabučnog octa. Promiješajte i popijte napitak. Kombinaciju limunovog soka, jabučnog octa i vode pijte na sat vremena dok se bolovi ne smanje.

Uvin čaj

Ovo je jedan od najpoznatijih prirodnih lijekova za probleme s bubrezima i mjehurom. Uvin čaj može umanjiti infekciju, pročistiti urinarni trakt i otkloniti bolove. Osobama koje pate od kamena u bubregu se preporučuje 500 mililitara uvinog čaja dnevno.

Rastavić

Ovo je učinkovit lijek protiv tegoba uzrokovanih kamenjem u bubrezima. Pijte dnevno oko 3-4 šalice čaja od preslice ublažiti bolove.



Sok od nara

Sjeme i sok nara su još jedan učinkovit lijek protiv kamena u bubregu.

Celer

Celer je povrće koje odlično utječe na zdravlje bubrega i kompletnog urinarnog trakta. Možete ga dodati salati, piti čaj od celera ili koristiti kao dodatni sastojak u jelima.

Bosiljak

Čaj od bosiljka ima pozitivan utjecaj na zdravlje bubrega. Ukoliko imate probleme s kamenjem u bubrezima uzimajte dnevno jednu žličicu mješavine soka od bosiljka i meda.

Izvor: zenstvena

KOLAČ TORTA SA TRI VRSTE KREME...NE ZNA SE KOJA JE BOLJA



SASTOJCI
250 g keksa (Oreo, Petit Beurre, Digestive, …)
100 g maslaca
200 g tamne čokolade ili čokolade za kuhanje
200 g mliječne čokolade



200 g bijele čokolade
1 l vrhnja za šlag
2 učvršćivača za šlag
2 žlice šećera
500 g Mascarpone sira

POSTUPAK
Obruč kalupa za torte (promjer 26 cm) obložiti prijanjajućom folijom.
Kekse izdrobiti u sitnije komadiće.
Maslac rastopiti, njime preliti izdrobljene kekse i dobro izmiješati.
Kekse prebaciti u kalup, ravnomjerno ih rasporediti i utisnuti.
Staviti u hladnjak.



U pola decilitra vrhnja za šlag, uzetog od ukupne količine vrhnja za šlag, rastopiti tamnu čokoladu. Ostaviti da se potpuno ohladi.
U pola decilitra vrhnja za šlag, uzetog od ukupne količine vrhnja za šlag, rastopiti mliječnu čokoladu. Ostaviti da se potpuno ohladi.
U pola decilitra vrhnja za šlag, uzetog od ukupne količine vrhnja za šlag, rastopiti bijelu čokoladu. Ostaviti da se potpuno ohladi
Kada su sve tri rastopljene čokolade potpuno hladne, napraviti šlag od vrhnja za šlag, učvršćivača za šlag i šećera.
U šlag dodati Mascarpone sir i sve izmiješati.
Dobivenu smjesu rasporediti na tri jednaka dijela i dodati u rastopljene i ohlađene čokolade.
Izmiješati kremu s tamnom čokoladom, nanijeti ju na podlogu od keksa i ravnomjerno rasporediti.
Izmiješati kremu s mliječnom čokoladom, nanijeti ju na sloj tamne čokolade i ravnomjerno rasporediti.
Izmiješati kremu s bijelom čokoladom, nanijeti ju na sloj mliječne čokolade i ravnomjerno rasporediti.
Staviti u hladnjak preko noći ili najmanje 4 sata.
Skinuti obruč kalupa i ukloniti prijanjajuću foliju.
Ukrasiti po želji i servirati.

KROMPIR SVIH KROMPIRA


Sastojci
1,5 kg krompira
1 zlicica soli



1 zlicica vegete
3 zlice krupnog kukuruznog brasna
3 zlice ulja

Priprema
1.
Rernu zagrijati na 200*c, zajedno sa velikim plehom ( od rerne )  na koji se ulije ulje.
2.
Krompir oguliti, posusiti, da bude suh izvana, isjeci na cetvrtine ili osmine ako je krompir veci.
3.



Dodati sol, vegetu i kukuruzno brasno ( krupno ). Sve dobro promjesati i sipati na dobro ugrijano ulje. Peci oko 30 - 40 min.
4.
Pecem u velikom limu od peci, kako bi krompir lezao u jednom sloju, jer na taj nacin krompir sa svih strana dobije lijepu hrskavu koricu. U toku pecenja promjesam ga 2 - 3 puta.
5.
Napomena: za ovaku pripremu koristite krompir sa velikim postotkom skroba u sebi. Znaci kad ga rezete nebi trebao biti jako voden. Ovdje u Danskoj koristim samo jednu sortu ( ne navodim koja, zbog pravila o reklamiranju nekih proizvoda, ali nosi  naziv jedne rijeke ) koja je idealna za ovakvu pripremu.
Posluživanje
Kod nas se jede uz razne zelene salate, bez ikakvog dodatka mesa. Meso bi samo pokvarilo uzitak, jer krompir je tako lijep da nemamo potrebu za mesom kad ga jedemo. Probajte – necete se pokajati...:)

RECEPT ZA PAPRIKE KOJI BI SVIMA PREPORUČILA



Sastojci
POTREBNO :
zavisi od kolicine paprika (mjere nisu bitne )
paprike somborke
slana voda(so i voda)
punomasna kisela pavlaka


 
Priprema
1.
Oprati paprike
2.
Ocistiti od sjemena
3.
U vecoj posudi sipati vode i dobro je osoliti ,staviti paprike i poklopiti tako da voda bude preko njih ,takve paprike moraju stajati vise od 7 dana da bi se koristile ,a inace mogu stajati u slanoj vodi i vise od mjesec dva .
4.



Vaditi paprike iscjediti i puniti sa pavlakom (filovati) ,redjati u plasticnoj posudi jednu do druge i kad bude jedan red gotov premazati ih sa pavlakom i opet odozgo redati drugi red punjenih paprika ,sve dok ne bude puna posuda.
5.
Na kraju ih opet premazati pavlakom i ostaviti na toplom mjestu 2do3 dana da uskisnu ,s vremenom otvoriti poklopac i pazljivo prosuti vodu koja se nakupila od paprika (pazljivo)!
6.
Nakon 3 dana posudu sa uskislim paprikama cuvati u frizideru i sluziti .

DOMAĆA NUTELLA BEZ ADITIVA KOJA JE ZDRAVIJA OD KUPOVNE A DOBIJETE 1.5 KG NUTELLE



Niko neće odbiti ovu fantastičnu poslasticu. Recept za domaću Nutelu prilično je jednostavan, a imaćete skoro 1.5 KG ovog slatkog zadovoljstva. Napravite sami Nutelu, bez aditiva i obradujtesvoju djecu.
Sastojci:
    1 litar mlijeka
    200 g kvalitetnog putera (maslaca)


   
6 kašika brašna
    6 kašika kakao u prahu
    200 g sećera u prahu
    1 jaje
    200 g lješnjaka

Priprema:
    Lješnjak sitno sameljite ili isjeckajte u blenderu (što sitnije — to bolje)
    Pomiješajte kakao, brašno i šećer u prahu
    U to dodajte pola litre mlijeka i jaje, dobro promiješajte
    Drugu polovinu mlijeka sipajte u šerpu i dovedite do ključanja


   
U ključalo mlijeko, stalno miješajući, dodajte prethodnu smjesu
    Dodajte lješnjak, promiješajte.
    Smanjite vatru i stalno miješajte dok se smjesa ne zgusne
    Sklonite sa šporeta, dodajte puter (maslac) i promiješajte
    Kad se ohladi — promiješajte sa mikserom
Stavite u frižider da prenoći.
Domaća Nutela čuva se u staklenoj tegli u frižideru 1 mjesec.
Uživajte u svojoj poslastici… i ne zaboravite podijeliti s prijateljima :)

KREMASTI PLAZMA KOLAČ

Za koru:
4 jaja,
4 kašike šećera,
4 kašike brašna,
1 šoljica ulja,
1 kesica praška za pecivo,


 
4 kašike kakaoa,
Koka-kolac sa kikirikijem400 ml Koka-kole.
Za fil:
300 g mlevenog keksa,
200 g šećera u prahu,
200 g margarina,
200 g mlevenog, neslanog kikirikija,
250 ml Koka-kole,
Za dekoraciju:
2 kesice šlaga od čokolade,
Kolac sa mlevenim keksom i koka-kolomSocni kolac sa kikirikijem, koka-kolom i mlevenim keksom250 ml Koka-kole.

Priprema:
Dobro umutiti 4 jaja sa 4 kašike šećera.
Dodati ulje.


 
U posebnoj posudi pomešati brašno, prašak za pecivo i kakao, dodati prethdnoj smesi pa dobro promešati.
Smesu sipati u podmazan i brašnom posut pleh pa peći u zagrejanoj rerni na 200 ◦C.
Prohlađenu koru natopiti Koka-kolom.
U odgovarajućoj posudi dobro umutiti margarin i šećer u prahu.
Dodati mleveni keks i kikiriki pa promešati.
Dodati 250 ml Koka-kole pa lagano promešati.
Koru premazati pripremljenim filom.
Umutiti šlag sa 250 ml Koka-kole pa premazati kolač.