
Za ljubitelje prelivenih kolaca..
Sastojci
1 casa = 250 ml.
Za sirup:
3 case secer
3 case voda
sok od pola limona
Za testo:
1/2 casa otopen puter ( margarin )
1/2 casa ulje
1 casa jogurt
1 casa griz
1 pak. prasak za pecivo
1 pak. vanilin secer
3 case brasno
25-30 oljustenih badema
Priprema
1.
Najpre pripremite sirup. Stavite secer i voda da se kuhaju na jaku vatru, 5 minuta. Isklucite ringlu ali ne otklanjajte lonac sa sirupom.Kad prestane sirup da vri, dodajte sok od limona.
2.
U duboku posudu stavite: otopeni puter ( margarin), ulje,jogurt i griz i kasikom dobro promesajte.
Dodajte jednu casu brasna, prasak za pecivo i vanilin secer. Mesajte jednom rukom a s drugom polako dodavajte preostalo brasno. Dobro izmesite smesu ( u posudu, ne na dasku) i kad ste dobili fino testo,pokrijte posudu najlonskom folijom i ostavite da odmara 15 minuta.
3.
Kidajte od testa komade, velike kolko jedna mala lopta i oklagijom razvaljajte testo u okruglu koricu debljinu 3mm. Casom ili okruglom modlicom vadite krugove. Za jedan cvetic su potrebna 4 krugica. Postupak redjana pogledajte na slici levo. Kad ste zarolali krugove, dobiveni rolatic presecite na pola. Okrenite komadice sa secenom stranom dole i pred vama ce biti dva mala cvetica..dve ruzice.
Redjajte ruzice u pleh, ostavljajuci prostor izmegju njih jer pri pecenju ce malo da narastu. U sredini svake ruzice pritisnite po jedan oljusten badem.
Pecite u zagrejanu pecnicu na 180c oko 25-30 minuta.
4.
Kad su pecene,odmah ih prelijte sirupom i ostavite da se sav sirup upije.
TIP: da lakse oljustite bademe, prelijte ih vrucom vodom i ostavite da stoje u vodi par minuta i samo pritisnite ljuspicu, lako se odvaja.
Nema komentara:
Objavi komentar