1

petak, 19. veljače 2016.

OD SVIH RECEPATA ZA CARSKU PITU OVAJ MI JE NAJDRAŽI



ovo jelo sebi često pravim,super se zamrzava-poslije samo bubnem u mikrovalnu 5 min. i kao svježe ispečeno!
Sastojci
200 gr brašna
150 gr svježeg sira
150 gr šunke,šunkerice...
4 jaja



150 gr kiselih krastavaca
2 dl mlijeka
2 dl ulja
1 prašak za pecivo
sol

Priprema
1.
razmuti jaja,dodaj sir,na kockice narezanu šunku i krastavce,mlijeko,ulje,brašno sa p.p.
2.



dobro izmješaj i ulij u nauljen i pobrašnjen protvan-peci u pećnici na 180 1/2 h
izvor:http://brzikolaci123.blogspot.ba/

TIROPITA GRČKI SPECIJALITET PITA SA SIROM KOJI ME SVAKI PUTA ODUŠEVI



Sastojci:
- 5 jaja
- 200 gr. brasna
- 400 gr. sira feta
- 200 gr. edamera ili nekog drugog tvrdog sira, po zelji
- 1 casa pavlake



- 1 dcl. ulja
- 1 kasikica praska za pecivo

Priprema:
U posudi lagano izmutiti jaja, da budu kao za pohovanje. Dodati fetu izmrvljenu viljuskom, edamer izrendan na krupno rende, pavlaku, ulje, brasno, prasak za pecivo i izmesati. Tepsiju precnika 30 cm. malo nauljiti, dno i obode, i izliti smesu.



Peci na 180 stepeni oko 45 minuta.
Pecena pita teba da je debljine dva prsta.
izvor:http://brzikolaci123.blogspot.ba/

JEDNOSTAVNO I BRZO DORUČAK ZA 20 MINUTA. POHOVANE OKRUGLICE OD JAJA



Sastojci
4 kuhana jajeta
salama
2 kašike feta sira
1 jaje
dimljeni sir
peršun
so i biber
brašno, jaje i prezla za pohovanje
ulje
Priprema
1.
Skuhati jaja. Kada se ohlade izrendati na krupno rende.
Također, salamu i dimljeni sir izrendati i pridružiti jajima. Dodati fetu, začine, sitno rezani peršun i jedno jaje. Umijesiti da se svi sastojci povežu.
2.
Oblikovati kuglice pa ih ostaviti u frižider pola sata da se stegnu.
Pohovati ih u brašno, jaje i prezlu te pržiti u vrelom ulju.
izvor:http://www.ukusnirecepti.info/

JEDNOSTAVNI KOLAC I BRZA PRIPREMA: SNICKERS KOLAC



SASTOJCI
mera je ( soljica od 100 ml ) ili 1 dl
2 soljice sirupa ( naprimer agavin )
1 soljica secera
250 gr putera od kikirikija



1 soljica kokosa
1 zlica vanilije secera
10 soljica ( 1 litar ) Corn Flakes
250 gr mlecne cokolade




PRIPREMA
Sirup i secer istopiti u jednoj serpi.

Puter od kikirikija, kokos, vaniliju secr i corn flakes pomesati sa mesavinom od sirupa i scera.

Istresti gotovu smesu za snickers kolac u odgovarajucu manju posudu te poravnati na odgovarajucu debljinu.

Kolac preliti sa otopljenom cokoladom.

Seci u odgovarajuce komade.

Izvor:http://www.coolinarika.com/

OVAJ KOLAČ NASTAO JE U 15 MINUTA! ČOKOLADNE ROZEN ŠNITE



SASTOJCI
1 pakiranje rozen korica



krema 1
250 ml slatkoga vrhnja za šlag
250 ml mlijeka
1 vrećica instant pudinga Galetta s okusom čokolade

krema 2
1 l mlijeka
1 vrećica pudinga od čokolade
15 dag šećera
6 v.ž oštrog brašna
1/2 margarina za kreme
2 v.ž nutelle




PRIPREMA
Skuhajte kremu od pudinga;stavite 8 dcl mlijeka da zavrije.Zato vrijeme pomiješajte šećer,prašak za puding,brašno s preostalih 2 dcl mlijeka.Kad mlijeko zakuha,ukuhajte smjesu i miješajte dok se ne skuha ,tj.dok se ne zgusne.U još vruću kremu umiješajte margarin za kreme (ili maslac)pa miješajte dok se ne rastopi i pretvori u glatku kremu.Tad dodajte nutellu pa opet promiješajte.

U drugoj posudi izmiksajte po 2,5 dcl mlijeka i slatkoga vrhnja s 1 vrećicom instant pudinga od čokolade.Pripremite rozen korice.

Naizmjenično lijepite korice s obje kreme...Jedna rozen korica-puding krema-rozen korica-šlag krema...i tako dok ne potrošite obje kreme...Premazuje se s toplom puding kremom.

Završite kako želite.Možete i završiti s rozen koricom pa staviti čokoladnu glazuru.Ja sam zadnju koru premazala s preostalom kremom i gore obilno naribala čokoladu za kuhanje.

Izvor:http://www.coolinarika.com/

UŠTIPCI SA SVJEŽIM SIROM



Savrsen recept.. ukucani su bili odusevljeni.. samo sledeci put mora dupla mera.
Sastojci
380 g svježeg sira (može i sir s vrhnjem)
170 g oštrog brašna tip 400
2 jaja
ravna žličica praška za pecivo
sol



500-750 ml ulja za prženje

Priprema
1.
Pomiješajte sir, jaja i sol. Dodajte brašno, pospite žličicom praška za pecivo pa žlicom dobro izmješajte sa sirom.
2.
Zagrijte u manjem loncu ulje. Kad se ulje dobro zagrijalo malo smanjite temperaturu. Umočite veliku žlicu u dobro zagrijano ulje pa uzimajte oko pola dobre žlice tijesta. Spustite u vrelo ulje, uštipak će spasti sa žlice na dno pa će isplivati. Stavljajte koliko stane uštipaka u jednom sloju da se mogu okretati tijekom prženja.
3.



Neki uštipci će se sami okrenuti, a ostale vi okrenite vilicom. Neki će se i više puta sami okrenuti. Pržite ih dok se ne napuhnu i dobiju lijepu zlatnu boju. Stavite u posudu ili na tanjur s upijajućim papirom da se ocijede od viška masnoće.
Posluživanje
Mogu se poslužiti i kao prilog uz neko meso ili saft.
Mama nikada nije vagala sastojke već sve od oka. Imala sam doma kupljenog sira s vrhnjem i odvagala sastojke da zapišem recept. Uglavnom na količinu sira se doda pola količine oštrog brašna i 1-2 jaja, malo praška za pecivo, tijesto mora biti srednje mekano ali ne tekuće.

Izvor:coolinarka.com

SLATKE, MEKANE KIFLE SPREMNE ZA 15 MINUTA!

aa

Sastojci
4 jaja
200 gr. šečer
200 gr. kiselo mlijeko
125 gr. svinjska mast ili maslac
1 kocka svjež kvasac
1 žličica soli
kora naribana od 1 limuna
1 1 Vanilin šećer Dolcela
125 ml. mlačnog mlijeka
50 ml. mlijeka za rastvaranje kvasca
1250 gr. Pšenično glatko brašno Podravka
JOŠ:
1 -2 žumanjka za premazivanje
djem
kristal šečer za posipanje
Priprema
1.
U toplo mlijeko rastvorite kvasac,dodajte 1 žlicu od količine šečera i 1 žlicu brašna.Ostavite da naraste.
Izlupajte jaja viljuškom, dodajte šečer,vanila,mlačno mlijeko,soli,kora od limuna,kiselo mlijeko,omekšana mast i prosejte brašno i dodajte u tekuću smjesu.
2.
Izmjesite glatko tijesto i pustite ga na toplom da udupla.Zatim podjelite ga na loptice od 100 gr. koje razvaljajte u obliku elipse, na jednom kraju stavite đem i savijte kao rolatiće. Stavite ih na pleh pokriven pek papirom, ređajte ih malo bliže nego obično .
3.
Ostavite ih opet da narastu, pred pečenjem namažite ih žumanjcetom i posujte ih šečerom.Pecite ih na 180 stepeni do zlatno braon boje.
4.
Dobar tek !!!
izvor:http://www.ukusnirecepti.info/

SAVRŠENE ZA DORUČAK ILI UŽINU SENDVIČ ROLNICE ZA SAMO 15 MINUTA GOTOVE



Jednostavno, brzo i ukusno
Sastojci
6 snite sendvic tosta
6 snite kackavalja, gaude…
6 snite sunke
3-4 jaja
prezle
Priprema
1.
Snite sendvic tosta rastanjiti oklagijom..
2.
Na svaki tost staviti po snitu sunke i sira, a zatim pazljivo urolati.. Umesto sunke mozete koristiti i salamu ili American Bacon, ili sunku i slaninu zajedno..kako god volite..
3.
Rolnice uvaljati prvo u jaja, zatim u prezle, pa ponoviti postupak..
4.
Prziti rolnice u vrelom ulju sa svih strana, dok ne porumene..
izvor:http://www.ukusnirecepti.info/

LAŽNA KREMPITA



SASTOJCI
biskvit
5 bjelanaca
5 kašika šećera
2 kašike brašna
2 kašike kakaa
1 prašak za pecivo
malo sjeckanih oraha



krema 1
5 žumanaca
500 ml mlijeka
9 kašika šećera
7 kašika gustina
150 gr margarina
1 vanilin šećer

krema 2
250 ml vrhnja za šlag
10-15 komada petit keksa
malo mlijeka



PRIPREMA
Kalup ili pleh obložiti papirom za pečenje. Po papiru posuti sjeckane orahe.

Umutiti bjelanca sa šećerom, dodati dodati brašno, prašak za pecivo i kakao, pa pažljivo promiješati. Izliti preko oraha i peći u zagrijanoj pećnici na 200 C oko 20 minuta. Pečenu koru prohladiti, odstraniti papir i okrenuti koru, tako da orasi dođu sa gornje strane.

Staviti mlijeko da prokuha. Umutiti žumanca i šećer, dodati gustin i par kašika mlijeka. Sipati u ključalo mlijeko, miješajući svo vrijeme, da se ne stvore grudvice. Kada krem dobije potrebnu gustinu, maknuti sa vatre. Prohladiti kremu, pa dodati joj umućen margarin. Sipati kremu preko kore.

Umutiti vrhnje za šlag, pa staviti preko kreme. Petit kratko umočiti u hladno mlijeko, pa redati preko šlaga. Dobro ohladiti, pa rezati krempitu. Idealna je kad prenoći, jer tad keks potpuno omekša!

Izvor:http://www.coolinarika.com/

Rafaelo kocke



Sastojci
Kora:
5 belanaca
5 kasika secara
2 kasike brasna
100g kokosa
1 kasicica praska za pecivo
Krem:
1/2l mleka
5 zumanaca
5 kasika gustina
7 kasika secera
1 vanilin secer
200g margarina
100g secera u prahu
Priprema
1.
Kora: Umutiti prvo belanac sa secerom a zatim i ostale sastojke. Razliti u podmazan pleh i posut brasnom (moj pleh je bio 27x18cm) i peci na 200 stepeni. Pecenu koru vrucu preliti sa 150-200ml hladnog mleka.
Krem: Od pola litra mleka odvojiti oko 150ml a ostalo staviti da se kuva. U tih 150ml umesati zumanac, gustin, secer i vanilin secer. Kad se mleko skuva zatisati vatru i dodati smesu uz neprestano mesanje. Kuvati jos par min dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre pa dodati istopljen margarin i secer u prahu i umutiti 1min mikserom da kako bi se sve lepo umesalo i da ne bi bilo grudvica. Preliti krem preko kore. Kad se ohladi ukrasiti rendanom belom cokoladom (ili topljenom), kokosom ili cime vec zelite...
Posluživanje
Kolac je dosta mekan pa je najboljje seci ga na kocke i jesti viljuskom ili kasicicom. Prijatno :)
izvor:http://www.coolinarika.com/

TAKO JE SOČAN I OSVJEŽAVAJUĆI DA ĆE VAM POSTATI JEDAN OD OMILJENI KOLAČA: VOĆNA ČAROLIJA



Drage moje kulinarke evo i mog kolaca , mada moji ukucani kazu da je torta
,ali je stvarno preukusan i socan pa uzivajte …pozz

Sastojci:
10 jaja
10 kasika secera
3 kasike kakao
1 prasak za pecivo
2dl ulja
2dl jogurta
10 kasika brasna


  fil 1

200gr gustina
1 ekstrat vanile
100gr bele cokolade
1 margarin
200gr secera u prahu
12dl mleka

fil 2

300gr secera
6dl vode
500gr borovnica ili bilo kog drugog voca
120gr pudinga od jagode ili vanile
glazura je od cokolade


Priprema:

Za kore ulupajte 5 belanaca dodati 5 kasike secera ,5 zumanca i dalje dobro mutiti
dodati 5 kasike brasna ,pr za pecivo, 1dl ulja i 1 dl jogurta ispeci koru u pleh velicine 30
x 40 isto tako uraditi i sa drugom korom samo dodati 3 kasike kakao ispeci koru. Od 1
litra mleka uzeti 2 dl i razmutiti 200 gr gustina i malo ekstata od vanile ,a u ostatak



mleka izlomiti 100 gr bele cokolade i kada pocne da vri zakuvati kasicu, kada se ohladi
sjediniti sa 1 margarinom umucenim sa 200 gr secera u prahu ,umutiti penasto.U jednoj
serpici sipati 300 gr secera i 4dl vode da vri sipati voce i jedno 4 min da se kuva
,posebno razmutiti 3 pudinga od jagode u 2 dl vode i zakuvati u voce , pustiti da se
ohladi REDOSLED:ZUTA KORA , VOCNI FIL,BELI KREM CRNA KORA,BELI KREM I GLAZURA JE OD COKOLADE 400 GR
izvor:http://brzikolaci123.blogspot.ba/

Kolač s keksom i kremom



Sastojci

500 g sendvić keksa sa čokoladnim nadjevom
100 ml mlijeka
Nadjev
400 ml mlijeka
4 žumanjka
125 g šećera
1 vanilija
6 zlica brašna
100 g maslaca sobne temperature
1 naranča ( korica )

Dorada

400 ml vrhnja za šlag
1 žlica šećera u prahu
1 vanilija
Priprema:

Najprije napravi nadjev tako sto ces 2/3 mlijeka staviti da kuha . U zdjeli dobro izmijesaj zumanjke , secer , vaniliju i brasno , pa na kraju dodaj ostatak mlijeka . U dobivenu smjesu uspi 100 ml vrelog mlijeka i dobro izmijesaj , pa sve ispi u ostatak vrelog mlijeka . Kuhaj uz stalno mijesanje dok se krema ne skuha i zgusne .

Kremu prebaci u siru posudi i pusti da se ohladi . U medjuvremenu kekse prepolovi i maslac pjenasto izradi mikserom . Kalup za srneci hrbat oblozi prozirnom folijom .

Ohladjenoj kremi dodaj izradjeni maslac i naribanu koricu narance , te sve dobro izmiksaj u finu i pjenasu masu .

Polovice keksa lagano namakaj u mlijeko , premazuj pripremljenim nadjevom i slazi jedan do drugoga u pripremljeni kalup . Nakon sto slozis sve kekse , povrsinu premazi sa nadjevom , te prekrij folijom .








izvor:http://www.recepti.hr/

Salenjaci



Sastojci:

800 g oštrog brašna
prstohvat soli
1,5 kvasac (60 g)
200 g kiselog vrhnja
1 cijelo jaje
2 žumanjca
2 dl toplog mlijeka
oko 400 g svinjskog sala
pekmez od šljiva

Priprema:

Kvasac razmutite u malo toplog mlijeka, dodajte mu žličicu meda i malo brašna. Ostavite da se digne.
Brašno prosijte, dodajte sol, dignuti kvasac i promiješajte. Dodajte kiselo vrhnje, jaje i žumanjke. Mijesite tijesto. Ako je veoma tvrdo ili ako niste mogli umijesiti svo brašno, dodajte malo toplog mlijeka, toliko koliko treba da umijesite srednje meko tijesto (čak malo tvrđe). Tijesto prekrijte krpom i ostavite da se diže na toplom, da udvostruči veličinu.

Tijesto razvaljajte na debljinu od skoro jednog prsta. Salo narežite na trakice i poredajte trakice jednu do druge tako da prekriju cijelo tijesto. Zatim preklopite tijesto na pola pa pritisnite da se salo utisne u tijesto. Preklopite tu polovicu pa ponovno pritisnite. Ostavite da se tijesto digne, dok ne udvostruči veličinu.

Zatim premijesite još jednom, pritiščući tijesto da se salo utisne. Ostavite na sobnoj temperaturi dok se ne podigne. Tijesto razvaljajte na debljinu od skoro jednog prsta i režite kvadratiće željene veličine. Na svaki kvadratić staviti 1/2 male žličice pekmeza od šljiva da pekmez ne iscuri pa preklopite. Premažite ih razmućenim jajetom i pecite na 190°C, 13-15 minuta dok ne dobiju zlatnu boju.

Salenjake poslužite posipane šećerom u prahu.



izvor:http://www.recepti.hr/

Čokoladnjača (dizani kolač od čokolade)



kada se tradicionalni okusi spoje sa besmrtnom čokoladom...



Dizano tijesto:

Za 2 štruce
70 dag glatkog brašna
10 dag šećera
malo soli
1vanili šećer
2 paketića suhog kvasca
3 žujtanjka
1 dl ulja
0,5 l mlakog mlijeka

Sve suhe sastojke izmješati i u njih dodati mokre sastojke.
Pomoću miksera i nastavaka za tjesto dobro izradite mekano tjesto.
Doradite ga još rukama na pobrašnjenoj površini i nakon toga ga ostavite na toplome dok ne udvostruči svoj volumen.
Najbolje na stolu pokriveng sa kuhinjskom krpom.

Nadjev od čokolade:

1 šalica = 2,5 dl
1 i pol šlica brašna
1 šalica šećera
0,5 šalice ulja
0,5 šačice mlijeka
1 vanili šećer
1 prašak za pecivo
1 jaje
3 žlice kakaa

za premaz
1 jaje
2 žlice mlijeka

Priprema

Sve sastojke za filu dobro izmiksajte.
Tjesto podjeliti u dva djela.
Razvaljati na debljinu prsta.
Namazati filom, zarolati i stavite u namašćeni visoki lim.

U limu ostavite da se diže još dvadesetak minuta.
premažite mješavimom jaja i mlijeka i pecite na 180°C dok kolać ne dobije ljepu zlatnu bolju.
Nakon toga kolać pokrijte sa alu folijom i pecite još nekih 45 minuta na 150 °C.
Pečeno je kada nož ili čačkalica izađu suhi :)
Pečeni kolać odmah izvadite iz lima tako da prvo nožem odvojite kolać od stijenki, zarim ga prekrijete krpom i okrenete naopačke . Maknite lim i ostavite da se kolač ohladi.






izvor:http://www.recepti.hr/

Praznična torta



Odlična, decentna, puna oraha i čokolade,...baš kako joj ime kaže: praznična torta




Sastojci za biskvit:

10 jaja, odvojeno žumanci i bjelanjci
250 g šećera
300 g mljevenih oraha
4 žlice krušnih mrvica/prezle
ribana korica 1 limuna
Sastojci za nadjev:

4 jaja
4 žlice šećera
200 g maslaca
200 g šećera u prahu
200 g čokolade za kuhanje (kod mene je bila sa 60% kakaa)
Priprema:

Pripremiti kalup promjera 26 cm, obložiti ga papirom za pečenje. Umutiti bjelanca s vrlo malo soli i ostaviti ih sa strane, izmiješati mljevene orahe, mrvice i limunovu koricu. Posebno mutiti žumanca sa šećerom pa kada su dobro umućeni dodavati postupno mješavinu s orasima i istučene bjelance...sve miješati lagano špatulom, prebaciti u pripremljen kalup i staviti peći u pećnicu zagrijanu na 200°C..poslije 15 minuta smanjiti vatru na 190°C i peći još oko 25 minuta (svakako provjerite čačkalicom je li pečeno)...gotovu koru izvaditi iz pećnice i kalupa i ohladiti je na rešetkastoj podlozi. Dok se kora peče napraviti prvi dio kreme: mikserom kratko umutiti jaja sa 4 žlice šećara, prebaciti zdjelu s jajima iznad posude u kojoj lagano ključa voda i miješati stalno dok se jaja ne zgusnu...dodati izrezanu čokoladu, rastopiti je u toj mješavini, izjednačiti sve miješajući stalno pa ostaviti da se sve dobro ohladi..posebno umutiti maslac sa šećerom u prahu, dodati mu ohlađen krem s čokoladom, sve skupa ujednačiti mikserom..Tortu vodoravno presjeći na dva dijela i filovati po sredini i izvan, te je posuti mljevenim orasima ili ukrasiti po želji...
Držati je na hladnom, u frizideru



izvor:http://www.recepti.hr/

Torta od badema



Ova osvježavajuća torta dolazi od soka od limuna i džema od višanja koji torti daju notu svježine...



Sastojci za tortu od badema

6 jaja, odvojeno bjelanci i žumanci
150 g šećera
1 žlica soka od limuna
prstohvat soli
120 g mljevenih badema
75 g brašna

za fil:

125 g maslaca, omekšali
120 g šećera
120 g mljevenih badema
2 žlice soka od limuna
ribana korica jednog limuna
125 ml vrhnja za šlag

i još:

5-6 žlica džema od višanja (malo gušćeg)
100 g listića badema za ukrašavanje
Priprema torte od badema
pripremiti lim , podmazati ga i pobrašniti ili samo obložiti papirom za pečenje...dimenzije 33 x 30 a pećnicu uključiti na 180°C
pomiješati brašno i mljevene bademe
umutiti snijeg od bjelanaca s malo soli
posebno mutiti žumance sa šećerom i limunovim sokom
u umućena žimanca naizmjenično od 3-4 puta dodavati snijeg od bjelanaca i mješavinu brašna i badema..poravnati i peći u zagrijanoj pećnici 20 - 25 minuta
pečen izvaditi iz lima, ohladiti i prerezati na tri diela tako da se dobiju tri trake
dok se kora peče napraviti fil: istući vrhnje za šlag; posebno pjenasto umutiti maslac i šećer, dodati mljevene bademe, limunovu koricu, sok od limuna i tučeno vrhnje; sve skupa izmiješati
sastaviti tortu: prvu traku namazati džemom od višanja, staviti drugu traku a nju premazati s polovicom fila...na fil staviti treću traku i cijelu tortu premazati ostatkom fila
na suhoj tavi propeći kratko listiće badema, istresti ih na papir za pečenje ili slično da se ohlade pa cijelu toru prekriti njima...
neka odstoji par sati na hladnom pa poslužiti..



izvor:http://www.recepti.hr/

Domaći dizani kolač



U kontitnentalnoj Hrvatskoj uz savijače i pite, bez orehnjače, ili makovnjače nije se mogao zamisliti nedjeljni ručak.



Tijesto:

40 g svježeg pekarskog kvasca prelijati sa 1 dcl toplog mlijeka i na to dodati 2 kavene žlice šećera. Kad kvasac dvostruko poveča volumen, ulijati sadržaj u smjesu:
1 kg brašna za dizana tijesta (ili glatkog), 1 ravna jušna žlica soli, 2 vanil – šecera, 2 jušne žlice šećera, 1 cijelo jaje, 3 jušne žlice ruma, 5 jušnih žlica ulja, 3 žlice rastopljene pileće masti i 5 dkg rastopljenog margarina.

Sve umiješiti sa toplim mlijekom (40°C) u srednje – tvrdu smjesu, te ostaviti smjesu na toplom mjestu da utrostruči volumen. Tada smjesu ponovo promijesiti i ostaviti da se diže.
Ponovo promiješiti i razdijeliti na 4 jednaka djela, razvaljati i filati.
Nadjev:

ORASI

200 g mljevenih oraha
1 vanilin šećer
6 jušnih žlica s vrhom šećera
naribana korica od pola limuna

sve izmiješati i prelijati sa 1 dcl kipućeg mlijeka. Dodati 1 – 2 žlice ruma.

ROGAČ

250 g mljevenog rogača
1 vanilin šećer
50 ml ulja
6 jušnih žlica s vrhom šećera
naribana korica od pola limuna

sve izmiješati i prelijati s 1,2 dcl kipućeg mlijeka. Dodati 1 – 2 žlice ruma.

MAK

250 g mljevenog maka
1 vanilin šećer
50 ml ulja
6 jušnih žlica s vrhom šećera
naribana korica od pola limuna

Priprema

sve izmiješati i prelijati s 1 dcl kipućeg mlijeka. Smjesu prokuhati uz miješanje na laganoj vatri 3 minute. Ohladiti na 40 stupnjeva C, dodati 1 – 2 žlice ruma. Tijesto filati s pripremljenim filom, po želji dodati grožđice ili neko drugo sušeno voće (papaju, ananas, marelicu). Peći na 170°C 40 minuta. Još vruće pečene štruce premazati uljem




izvor:http://www.recepti.hr/

Buhtle s domaćim džemom i kockom čokolade



Sastojci za tijesto:

1/2 kg brašna
malo soli
1 kocka svježeg kvasca
130 g maslaca (sobne temp.)
1 jaje
2 dcl mlijeka
100 g šećera
Sastojci za nadjevanje:
džem od šljiva
čokolada


Priprema:

Stavite brašno i sol u posudu pa u sredini napravite jamicu. Izmrvljeni kvasac izmješajte sa malo šećera i 100 ml mlijeka i pustite kratko na toplom da se digne pjenica. Dignut kvasac ulijte u udubinu od brašna, dodajte razmućeno jaje, šećer i maslac narezan na listiće, pa sve dobro umijesite u kompaktno tijesto. Tijesto prekrijte krpom i ostavite ga dok ne udvostruči obujam. Tad ga još jednom premjesite i ostavite da se diže još 30-tak minuta. Dignuto tijesto razvaljajte na debljinu 1cm, u pravokutnik, oštrim nožem ga izrežite okomito i vodoravno da dobijete 16 manjih pravokutnika. Za tim žlicom u manjim hrpicama rasporedite marmeladu, a za tim i stavite po kockicu čokolade. Spojite buhtlama rubove tako da nadjev ne može ispasti i premažite s malo otopljenog maslaca ili ulja. Poslažite ih u četvrtasti kalup prethodno premazan maslacem sa spojem prema dolje, a potom ih ostavite da se dižu još 15-tak minuta. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 180 C. Pecite buhtle u zagrijanoj pećnici otprilike 40- tak minuta. Pečene buhtle malo ohladite, pospite šećerom u prahu i poslužite tople




izvor:http://www.recepti.hr/

Torta čokoladni grijeh



Ovo je torta rađena za mog oca... Tati je bio rođendan, a tata voli slatko, pretjerano slatko...


Sastojci za bisvit

3 jogurta (3 x 180g)
3 čaše od jogurta brašna
2 čaše šećera
1 čaša ulja
3 velike žlice kakaa
1 prašak za pecivo
10 žlica mlijeka

Sastojci za tamnu kremu

4 žumanjca
10 dag šećera
200 ml mlijeka
20 dag tamne čokolade za kuhanje
500 ml slatkog vrhnja
2 instant želatine ( ili 2 vrečice želatine u zrncima + 10 žlica vode)
2 vanili šećera
rum - 3 žlice

Sastojci za bijelu kremu

Svi su sastojci isti kao kod tamne kreme, samo umjesto tamne čokolade uzmite bijelu.
Priprema torte čokoladni grijeh

Biskvit

U dublju posudu, zajedno prosijte brašno, kakao i pecilni prašak. Napravite udubinu u koju dodajte jedan po jedan jogurt, cijelo vrijeme miješajući mikserom, dodajte šećer, deset žlica mlijeka te na kraju polagano ulijevajte ulje, cijelo vrjeme miksajući

Kad se sve poveže izlijte smjesu u kalup za tortu (28 cm) obložen papirom za pečenje. Biskvit stavite peći u zagrijanu pećnicu 20 minuta na 200 °C.

Tamna i bijela krema

Lagano zagrijati mlijeko sa vanili šećerom i rumom. Za to vrijeme električnom mješalicom miksati žumanjke sa šećerom dok ne nastane krema. Polagano dolijevati kremu od žumanjaka u zagrijano mlijeko. Konstatno miješajući 10 minuta na laganoj vatri dok se malo ne zgusne. Krema neće biti jako gusta, ostati će u tekućem stanju. Nemojte ostaviti kremu da sama kipi na jakoj vatri bez miješanja. U tom slučaju će se žumanjci zgrušati i odvojiti od mlijeka. Ohladiti kremu od žutanjaka, rastopiti čokoladu i ohladiti ju, bitno je da nije vruća.

Slatko vrhnje izmiksati u šlag, polagano dodavati ohlađenu kremu od jaja i rastopljenu čokoladu. Na kraju dodati instant želatinu, miješati elek

tričnom miješalicom do se sve ne poveže i postane čvrsta krema. Biskvit ohladiti i izvaditi iz kalupa, maknuti papir za pečenje, biskvit vratiti natrag u kalup. Na biskvit staviti bijelu kremu, te na nju tamnu kremu. Tortu staviti u frižider na nekoliko sati.

Tortu ukrasiti čokoladnim strugotinama koje će te napraviti na način da rastopite čokoladu te ju izlijete na glatku površinu i stavite u frižider da se stvrdne. Pomoću nožića za sir (onaj koji izgleda poput lopatice) povlačite (oštricom) po čokoladi da dobijete strugotine.
Mali savjeti:

- pomoću čakalice ili štapića za ražnjiće nanosite strugotine na tortu, izbjegavajte dirati čokoladu prstima, zbog topline ruku
- bitno je napomenuti da ako koristite instant želatinu kreme će biti kremaste i mekane, ali opet dovoljno čvrste za rezanje a da se torta ne raspadne
- a ako želite da kreme više budu kao parfe kreme, jako čvste, onda umjesto instant želatine uzmite onu u listićima ili onu u zrncima koju prije uporabe stavite da bubre u tekućini.

Uživajte!





izvor:http://www.recepti.hr/

Torta od kupina



Sastojci za podlogu:

150 gr oreo keksa bez fila
60 gr putera, sobne temperature
Sastojci za kremu:
250 gr Ricotta sira (mladog sira)
250 ml mlecne slatke pavlake (33% m.m.)
30 g prah šećera
1/2 kasicice čiste arome vanilije

Sos od kupina:

150 g divljih kupina
100 g šećera
1/2 kesica želatina
Preliv:
50 g crne čokolade
2 kašike ulja
(Kalup prečnika 18cm)

Priprema podloge

Oreo kekse usitniti i izmješati sa puterom ,dok se sve ne sjedini.
Postaviti obruč kalupa prečnika 18cm na tanjir odgovarajuće veličine . Po dnu tanjira, ravnomjerno rasporediti smjesu od keksa i odložiti u frižider.
Sos od kupina:
Kupine (svježe ili smrznute) sjediniti sa šećerom i uz stalno mješanje zagrijavati na srednje jakoj vatri. Kada se šećer otopi, a kupine puste sok i omekšaju, smanjiti vatru, kupine izgnječiti viljuškom i ostaviti da se krčkaju svega nekoliko minuta (3-5min).Sos skloniti sa vatre.

U međuvremenu, pripremiti pola kesice želatina po uputstvu sa kesice: želatin razmutiti sa dvije kašike hladne vode. Ostaviti da nabubri (oko 5 minuta). Zatim ga dodati sosu od kupina (van izvora vatre) i dobro promješati dok se sav želatin ne rastopi i sjedini sa sosom.
Ovako pripremljen sos ostaviti na sobnoj temperaturi , dok pripremate krem.

Krem:

Prah šećer i Ricotta sir (mladi sir) izmješati kašikom.
U drugu posudu sipati slatku pavlaku i dodati aromu vanilije. Mutiti dok ne dobijete lijep pjenast šlag. Pazite da ga ne premutite!
U šlag, ručno umješati pripremljen sir, zatim dodati prohlađen sos od kupina i opet, vrlo lagano, sve ručno izmješati.

Napomena:

Ukoliko ne želite da odložite tortu u zamrzivač, u sos od kupina dodajte cijelu kesicu želatina i sve će biti u redu. Nakon sto se krema dovoljno stisne, možete je odmah preliti čokoladnom glazurom (kako inače pravite).





izvor:http://www.recepti.hr/

Torta od suhog voća



Za poslijepodnevnu čajanku s prijateljicama


Sastojci:

2 vrećice čaje od mente
10 dag suvih smokava
10 dag suvih šljiva
5 dag koštica od tikve
5 dag neposoljenog kikirikija
5 dag oraha
5 dag lješnjaka
10 dag grožđica
30 dag brašna
10 dag (smeđeg šećera)
1 prašak za pecivo
2 vanilin šećera
10 dag maslaca
3 jaja
1/2 dcl mlijeka

Priprema:

Vrećice za čaj preliti s 2 dcl kipuće vode i ostaviti 10 minuta, to naliti na nasjeckane smokve, šljive, grožđice, sjemenke, kikiriki, orahe, lješnjake...ostavit neka se moči 1 sat, a onda ocijediti. Dobro izraditi maslac sa šećerom i vanilin šećerom, dodavati jaja jedno po jedno, zatim mlijeko te brašno pomiješano s praškom za pecivo. Umiješati suho voće pa izliti u namašćen i pobrašnjen kalup (ili obložen papirom za pečenje). Peći oko 55 -60 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Gotovu tortu posuti štaub šećerom.





izvor:http://www.recepti.hr/

Super brza čoko torta



torta ili kolač koji me oduševio na mladi Uskrs! toliko jednostavno, brzo, fiiiiiino i ČOKOLADNO! njamiiiii! ne znam odkuda mi ovaj recept, ali tolko mi je ostao u sjećanju... ako vas je puno, obavezno poduplajte smjesu jer brzo nestaje!



Sastojci:

- 4 jaja
- 50 g smeđeg šećera
- 200 g fine čokolade za kuhanje (ili neke jako tamne ako volite takve kao ja)
- 100 g mljevenih oraha
- 250 ml vrhnja za šlag

Priprema:

Pola količine čokolade stavite na toplo mjesto da se rastopi ili ju otopite na laganoj vatri. Razdvojite bjelanjke od žumanjaka i pjenasto ih istucite sa šećerom. Zatim smjesi dodajte žumanjke, rastopljenu čokoladu i orahe i fini izmiješajte. Izlijte smjesu u namaščen i pobrašnjen pleh za torte (najbolje onaj kaj se može rastvoriti) i stavite peći 25 do 30 minuta na 170°C. Čačkalicom provjerite je li biskvit pečen. Kada g

a izvadite iz pećnice, na laganoj vatri u lončiću istopite ostatak čokolade sa vrhnjem za šlag i prelite po toplom biskvitu. Stavite na hladno mjesto da se stisne i voila - čoko fantazija gotova!

Dobar tek!



izvor:http://www.recepti.hr/

Kiki kolač



Uživati ćete u ovom ukusnom i jednostavnom kolaču koji se niti ne peče!



Sastojci:

8 dcl vode
5 jušnih žlica šećera
1 putar
20 dkg čokolade za kuhanje
1 kg sport keksa

Sastojci za glazuru:

15 dkg čokolade za kuhanje
3 žlice vode
malo šećera u prahu
putar cca 2 žlice ili slatko vrhnje cca 1 dcl
Priprema:

Sastojke prokuhati i preliti preko keksa i dobro mješati.
Masu položiti u pleh koji je namazan putrom i posipan šećerom ili krušnim mrvicama.
Kad se dobro ohladi u frižideru preliti čokoladnom glazurom.
Sastojke za glazuru prokuhati i preliti po kolaču.

Dobar tek!




izvor:http://www.recepti.hr/

AKO GA NAPRAVITE PO OVOM RECEPTU, SVI ĆE LUDJETI ZA VAŠIM KROMPIROM. IDE KAO PRILOG UZ SVAKO JELO…

Krompir sa susamom

Sastojci

    1-2 kg mladi krompirica
    so biber i vegeta
    malo ulja

      2 kasike putera(margarina)
    susama po zelji
    malo suhog persuna (moze i bez njega)


Priprema

    1.
    Krompir skuhajte zajedno sa kozicom (pazite da se neprekuha).
    Maknite sa peci,ocjedite I dodajte hladnu vodu da se prije ohladi.
    Ogulite krompir I stavljajte u vatrostalnu posudu u koju ste stavili puter I ulje.
    Dodajte zacine I susam.

      Promjesajte I pecite na 250C dok krompir nedobije boju.
    Povremeno izvadite I prebacite ga u tepsiju.
    Na kraju pospite persunom,ponovo prebacite ili izmjesajte lagano.
    Prohladite I posluzite se :)
Izvor: www.coolinarika.com

srijeda, 17. veljače 2016.

Divlja Ruža, Pasja Ruža, Šipak, Šipurak, Šipek - ROSA CANINA

Divlja Ruža, Pasja Ruža, Šipak, Šipurak, Šipek - ROSA CANINA - uspravan je i dobro poznat grm sa savijenim granama i oštrim trnjem, visine do 2 m. Raste najviše po rubovima šuma, uz ograde, međe i puteve, te po pašnjacirna i živicama nizinskog i brdskog područja. Listovi su neparno perasti, a listići su jajastog oblika i oštro nazubljeni. Pri osnovi lisne peteljke nalaze se lisni zalisci. Veliki ružičasti cvjetovi obično se razvijaju pojedinačno. Čaška se sastoji od 5 zelenih lapova, koji su prema dolje savinuti, te prilikom dozrijevanja ploda otpadaju. Biljka cvate od VI—VII mjeseca. Često se već od VIII mj. sabiru kao droga plodovi koji prilikom sabiranja moraju biti tvrdi i svijetlo crvene boje (Fructus Cynosbati). Sabrane plodove najbolje je sušiti na umjetnoj toplini do 50° C, jer će samo tako zadržati svoju prirodnu svjetlo-crvenu boju. Plodovi sušeni na višoj toplini promijene boju i postanu tamno-crveni, pa čak i tamno-smeđi i crni, ukoliko pregore. Tamniju boju prilikom sušenja poprimaju plodovi, koji su sabrani u zrelom i mekanom stanju. Sabrana i osušena droga ne smije sadržavati peteljke niti smeđe i crne pregorjele plodove. Osim osušene droge u cijelom stanju Često dolazi u promet i šipak koji je po dužini razrezan, iz kojeg su očišćene sjemenke i dlačice, te potom osušen na način kao i cijeli plod. Iz 2 kg svježeg šipka dobije se 1 kg suhog. Čaj od šipka vrlo je zdravi napitak bogat na C-vitaminu. Osim kao napitak uzima se za liječenje katara crijeva, kod kamenaca u bubrezima i mokraćnom mjehuru. Svježi plodovi šipka služe za pravljenje vrlo ukusnog i zdravog pekmeza.

Velika Kopriva, Žara - URTICA DIOICA

Velika Kopriva, Žara, Velika Žgoča, Pekoča Kopriva - vrlo je poznata biljka koja kao trajni korov sa vrlo razgranjenim podankom raste u blizini naselja, uz putove i živice, te u rjeđim šumama. Zeljasta je stabljika visoka do 1 m, uspravna i četverobridna. Listovi su jajasta ili srcolika oblika na vrhu zašlljeni, a po rubu pilasto nazubljeni. Kroz čitavo ljeto cvate neuglednim cvjetovima složenim u cvatove oblika poput resa. I stabljika i listovi pokriveni su žlijezdastim dlakama iz kojih, prilikom dodira, curi sok koji žari. Kao droga sabire se korijen i list, a rjeđe čitava biljka prije cvatnje i sjeme. Korijen (Radix Urticae) se kopa u proljeće i u jesen, očisti od nadzemnih dijelova, opere u vodi i suši na suncu ili na toplom mjestu. 3—4 kg svježeg korjena daje 1 kg suhog. U toku čitavog ljeta sabiru se listovi (Folia Urticae), na taj način da se osmiču sa stabljike i posuše na zračnom mjestu. Kod sabiranja listova potrebno je ruke zaštititi rukavicama ili na drugi način, jer svi dijelovi biljke žare i na koži stvaraju osip. Listovi sušeni u debljem sloju kao i oni sušeni na suncu vrlo lako pocrne i izgube svoju prirodno zelenu boju. Osušene Iistove prije pakovanja treba pretresti vilama kako bi se iz njih otstranili dijelovi cvjetova i sjemena kao i druge primjese koje drogu čine manje vrijednom i prasnom. 5 kg svježih listova daje 1 kg suhih. Za sabiranje listova služi i mala kopriva, (Urtica urens) koja je jednogodišnja i visine do 50 cm. Kopriva podražuje kožu, jača rad želuca i probavnih žlijezda, a upotrebljava se i protiv krvarenja, proljeva i dr. Sabrana prije cvatnje služi i kao vrlo zdravo povrće.

Kupina, Robida, Crna Malina, Crna Jagoda - RUBUS FRUTICOSUS

Kupina, Robida, Crna Malina, Crna Jagoda - RUBUS FRUTICOSUS - trajan bodljikav grm sa dugim izdancima, koji su prilegnuti vise uz tlo. Perasti listovi sastavljeni su iz 3 — 5 lističa jajolika oblika, po rubu nazubljeni. Lisna peteljka obraštena je oštrim bodljikama. Listići su s gornje strane tamno zeleni, a s donje strane svjetlije boje uslijed mnogobrojnih dlačica koje pokrivaju naličje lista. Bijeli ili bijelo ružićasti cvjetovi razvijaju se na vrhovima dvo-godišnjih izdanaka u VI i VII mjesecu. Zbirni plod je sočan, a sastavljen je od sitnih mesnatih koštunica, a u zrelom je stanju sjajan i crn. Biljka je vrlo rasprostranjena gotovo na svim predjelima, a rado se pojavljuje u većem mnoštvu na šumskim čistinama, krčevinama, te u živicama i šikarama. Po suhom vremenu od V do IX mj. sabiru se listovi (Folia Rubi fruticosi). Listovi se sa grana osmiču, no pri tome ruke treba dobro osigurati bilo rukavicama ili ih oviti krpama zbog bodljika koje najviše smetaju sabiranju. Poslije sabiranja listovi se očiste od vršaka grančica, od nedozrelih plodova kao i od izgriženih i potamnjelih listova, te se stave sušiti na sjenovito mjesto u tanjem sloju. Osušena droga mora imati listove prirodno zelene boje. Iz 4 do 5 kg svježih listova dobije se 1 kg suhih. Zbog sadržaja treslovina narod upotrebljava listove kupine kao čaj koji steže, pa se uzima kod proljeva, krvarenja, prehlade u bolestima grla, za čišćenje krvi itd. Kao čaj za uživanje priređuje se obično pomiješan sa listom jagode, maline ili plodom šipka. Iz sočnih i jestivih plodova priređuje se pekmez, voćni sok i vino. Ljekovito Bilje Jugoslavije Ing. Vilko Videk Zagreb 1960

Bolovi u Uhu - Recepti Za Lečenje Obolelog Uha

U bocu nasuti maslinovog ulja i začepiti je. Zatim bocu sa uljem staviti u nepečen pšenični ili ječmeni hleb (tijesto). Ovaj hljeb ispeći pod sačom (crepuljom). Kad se hljeb ispeče i ohladi, iz njega izvaditi bocu sa maslinovim uljem. Zatim natući svježe čuvarkuće. Istucanu travu staviti u lanenu krpu i na tu travu nasuti maslinovog ulja iz boce koja je izvađena iz hljeba. Zatim travu još jednom istući, sve to progrijati uz vatru, pa iz ove trave, pomešane sa uljem, nakapati 5 kapi soka u uho. Ove kapi stavljati u uho 5 večeri. Narednih 5 jutara uho treba čistiti. Zatim još 3 večeri stavljati u uho po 5 kapi soka od čuvarkuće pripremljenog na napred opisani način. II Lanenu krpu potopiti u rastopljen vosak. Zatim ovu krpu staviti u obliku lijevka, pa taj lijevak provući kroz prorez napravljen na tabaku debelog papira i staviti ga u uho. Zatim lijevak zapaliti. Ovo raditi dva puta u 4 mjeseca. Oko uha namazati maslinovog ulja. Zatim na to mjesto priviti neopranu (sjernu) vunu. III U stakleni sud staviti 9 grama matičnog mliječa i 250 grama prirodnog meda i dobro ih izmešati drvenom ili plastičnom kašikom (nikako metalnom). Zatim sud sa izmiješanim medom i mlečom zamotati u mokru crnu platnenu krpu i staviti ga na mračno i hladno mjesto. Prije uzimanja mleča i meda treba usta dobro isplakati mlakom vodom. Uzimati prije doručka i pre večere po jednu kafenu kašičicu ove mešavnne. Kašičica mora biti od drveta ili plastike. Med se mlečom staviti pod jezik, držati ga oko jedan minut, kako bi se istopio, a zatim ga progutati. Količinu od 9 grama mleča i 250 grama meda spravljati 6 puta i uzimati dok se sve ne utroši. IV Nabrati sledeće vrste svežih trava: list muške bokvice 1 dio list ženske bokvice 1 dio trava šunica 2 dijela Ove trave pomešati, oprati u hladnoj vodi, a zatim ih stući u nekom sudu koji se ne obija, najbolje u drvenom avanu. Iz istucane smese trava iscediti sok. Izjutra do pola sata posle matičnog mleča popiti 3 jedaće kašike ovog soka. Ovaj sok pripremati i piti 40 dana.

Krvarenje iz Uha – Recept Za Zaustavljanje Krvavljenja Iz Uha

Napraviti mešavinu od sledećih vrsta trava: trava rusomača (hoću-neću) 25 grama kora belog hrasta 50 grama list breze 50 grama Ovu mešavinu staviti u sud i preliti sa pola litra proključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 2 sata, a zatim čaj procediti. Ohlađen čaj presuti u bocu. Svakog sata piti po 4 jedaće kašike ovog čaja. Pripremljenu količinu čaja popiti u toku dana. Ovaj čaj ponavljati 3 puta u 7 dana, a onda prekinuti sa njegovim uzimanjem.

KIJAVICA - Lecenje Kijavice

Ova bolest može biti mala i kratkovremena, a može biti posve teška, opasna i trajna. Kijavica može doći od prehlade, od nazeba, a može i od udisanje otrovne prašine. Ima kijavica koje donesu i groznicu, i opštu nemoć tela, i kašalj, i jaku čelobolju, žeđ neugasivu, bunilo, promuklost, strašnu slinavost u nosu i ustima i odvratnost prema jelu. Često od nje dolaze bolovi ne samo po čelu nego i u obrazima, zubima, desnima i ušima. Ona se najlakše dobija kad se naglo pređe oznojen u sobi, u hladnoću jaku. Još jača kijavica dobije se kad se ko suviše umori nekim radom, pa onako umoran i vruć legne da počiva u hladnom i vlažnom mestu. Ona se može dobiti kad umoran čovek mnogo peva, viče ili zviždi idući suprot severnog hladnog vetra. Naravno, ovo neće dobiti onaj koji se bavi svaki dan u otvorenom vazduhu, nego oni što se bave većinom po sobama i kafanama. Ona se može dobiti i od drugog, jer je ta bolest prilepljiva. Kad se napusti, ona može biti i opasna za život. Kijavicu neće dobiti skoro niko i nikad ko navikne da pere i da trlja vrat i prsa hladnom vodom, i ko udešava da se nikad ne oznoji u sobi iz koje mora izlaziti usput na hladnoću. Napominjemo da mnogima pomaže u lečenju kijavice obilato jedenje najljućeg rena utrvenog, a bunilo razgoni kad se stavi za vrat rakije začinjene medom ili biberom. Takođe pomaže i ona prosta upotreba vrelog, usijanog u vatri gvožđa, to jest treba, pre leganja u postelju, držati gvozdenu lopatu ili vatralj pred nosom i onu vruću paru kroz nos udisati. Promeni dva—tri vrela vatralja tako, pa posle namaži nos, nozdrve i slepe oči lojem, pa očekuj ozdravljenje. Neki stave i ovo: Savij jednu čistu krpu četvorostruko. Ugrej istu dobro kraj vatre i tako vruću obaviti na lice, ali tako da ne dolazi hladan vazduh ispod nje do nosa. Udisati na nos i izdisati na usta. Kad te mnogo davi, otvori usta pa izdiši, ali nos i gornje lice da je zatvoreno rečenom krpom. Čim se krpa ohladi, treba je iznova ugrejati. Tako učiniti uveče jedno tri sata, pa ćeš osetiti neku prijatnost i lakoću. Tad stavi dvostruku toplu krnu na lice, obuhvati je rukama da ne spadne, pa spavaj. Sutra ćeš biti zdrav. Prostudu, nazeb, probade, sandžije, leči odlično i brzo ovo. Uzmi utučena pirinča i bibera jednu šaku i pomešaj sa voskom, pa tu smesu metni na žeravicu i nadnesi otvorena usta na taj dim i udiši ga. Ali pre toga treba se skinuti do gole kože, pa sednuvši pored žara, ogrnuti se i dobro ututkati ćebadima ili drugim toplim pokrivačima. Kad se dobro oznojiš, otari znoj, obuci se i lezi u tonlu postelju, pa si sutra zdrav.

ttttttttttt

utorak, 16. veljače 2016.

GURMANSKA STRUCA! PREDLOG ZA UKUSAN RUCAK…BON APPETIT!:)



Sastojci
600 g pileceg belog mesa
5 jaja ( 2 sveza + 3 kuvana)
200 g kackavalja (trapista, gaude i sl.)
200 g mesnate slanine
1 glavica crnog luka
1 manja zemicka


1 kasika senfa
so, biber, Vegeta

Priprema
1.
Pilece filete samleti ali ostaviti i par celih kockica mesa, struca ce lepse izgledati u preseku.
2.
Crni luk sitno iseckati i proprziti na ulju, a zemicku potopiti u malo mleka da omeksa.
3.
Kackavalj i kuvana jaja iseci na sitnije kockice i izmesati sa belim mesom.
4.
Dodati preostala jaja, crni luk, omeksalu zemicku, senf (ako volite, nije obavezno) i zacine po ukusu, po potrebi dodati i malo krusnih mrvica/prezle, a moze i koja kockica slaninice.;)
5.
Kalup namazati margarinom i posuti mrvicama, obloziti tankim snitama slanine i staviti pripremljenu smesu.
6.


Ako su snite slanine dugacke, prebaciti ih odgore preko struce i fino ususkati, slike pripreme .
7.
Ova struca se moze pripremiti na dva nacina:
8.
*1.* U veci, dublji pleh sipati vodu i staviti kalup sa mesom, pazeci da voda dopire do polovine kalupa. Peci na 200 C oko 1 sat, a pri kraju pecenja izvaditi strucu iz kalupa i zapeci je jos malo, da dobije finu koricu… gotova struca i snitica. :)
*2.* Na dno vatrostalne posude poredjati snite slanine, a preko njih staviti nasu mesnu strucu ( samo oblikovati kao veknicu, nije je potrebno oblagati slaninom). Negde na pola pecenja, oko mesa rasporediti isecene pecurke, strucu premazati kiselim vrhnjem i sve zajedno ispeci do kraja.
Bon appetit!:)

Izvor:www.coolinarka.com

OVO JE SARMA KOJU JEDNOSTAVNO MORATE PROBATI



U smjesu za sarmu uvijek dodajte nešto suhog mesa, sarma će dobiti finiji okus, ali ipak morate pripaziti da zbog suhog mesa ne bude prežestoka – savjetuje chef Berislav, ali ima i rješenje za to.
– Kada se odlučite staviti suho meso u sarmu, obvezno ga prije prokuhajte – savjetuje.

Kako zbog intenziteta okusa vaše omiljeno zimsko jelo ne bi postalo nejestivo, chef savjetuje da pripazite na još jednu stvar. ”Jako je bitno da kiseli kupus prije pripreme isperete kako sarma ne bi bila prežestoka.” Kada ste obavili sve pripreme i prodinstali luk, potrebno je sve sastojke zamiješati u ujednačenu masu.
Kada je smjesa dobro promiješana i ujednačenog izgleda, krenite s rolanjem sarmi. Uzmite dio smjese, oblikujte ga i položite u list kupusa. Meso nježno zarolajte u kupus i na kraju presavinite rubove, kako bi smjesa za vrijeme kuhanja ostala unutar lista.
‘– Na dno lonca, prije slaganja sarmi, stavite kožu od špeka. Tako ćete spriječiti da sarma zagori – tvrdi chef Berislav.
Nakon kože od špeka stavite dio izrezanog kupusa, na koji ćete slagati sarme. Kada iskoristite cijelu smjesu i napunite lonac sarmama, na vrh stavite ostatak isjeckanog kupusa. Nakon što ste sve pripremili, sarme možete staviti da se kuhaju i nakon otprilike sat i pol vaše jelo je gotovo i uživanje može početi. Na kraju možete “zapržiti” sarmu s malo brašna i crvene paprike ili laganijom varijantom s pireom od rajčice
izvor:http://www.ukusnirecepti.info/

FILOVANA POGAČA OBOGAĆENA FILOM OD SIRA



Sastojci
450g brasna
125ml mljeka (toplog)
125ml vode
1 kocka kvasca (svjezeg) / pola kocke ili suhog kvasca 14g
1 mala kasicica secera
1 mala kasicica sol
80ml ulja
FIL:
100g kravljeg sira i kasiku pavlake
1 jaje
I JOS :
1 zumance za premazivanje ,susam i curokot za posipanje
Priprema
1.
Pripremiti kvasac sa mlakim mljekom ,secerom i malo brasna ,kad nadodje kvasac sipati i ostale sastojke pa umjesiti tjesto i ostavit da odmara dok se ne podupla .
2.
Nadoslo tjesto podjeliti na 4 loptice …
Svaku loptu pobrasniti i razvlaciti oklagijom po duzini ,pripremiti fil od sira i jaja pa filovati jufkicu i omotati je u rolicu .
3
Po dvije rolice prepletite .
4.
I u podmazanom kalupu(26cm)  savijati u krug pripremljene rolice .
5.
Ostaviti pogacu da odmara 20 min.
Pred pecenje premazati zumancetom i posuti susamom i curokotom .
6.
Peci je u zagrejanoj rerni na 200°
dok dobije finu tamno- zlatnu boju.
izvor:http://www.ukusnirecepti.info/

Moderna Schwarzwald torta



Ovo je moderan način pravljenja Schwarzwald torte nadam se da če vam se svidjeti !!
Sastojci



TIJESTO
4 čaše čvrstog jogurta od 200 ml
3 čaše brašna od 200 ml
2,5 čaše šećera od 200 ml
1,5 čaše ulja od 200 ml
2 žličice sode bikarbone
6 žlica kakaa gorkog , malo soli
CRVENI PRELJEV KOJI SAM JA RADILA U DVA PUTA DA SE NEBI STEGO ZA DRUGI PUT
250 ml soka iz kompota od višnji
1 kom crvenog preljeva za torte
KREMA
višnje iz konpota
100 g maslaca
100 g secera
500 ml vrhnja za slag
ČOKOLADNI DIO
200 g cokolade
200 ml vrhnja za slag


Priprema


1.

Jogurt, brašno, šećer, ulje, prašak za pecivo, sol promješamo stavimo u kalup za turte i pečemo u pečnici na 180 stupnjeva celzijusa.
2.
Tijesto nakon što smo ispekli pustimo da se ohlati u kalupu.Kad se tijesto ohladilo prerežemo ga na pola.
3.
Sok od višnji iz komputa 250 ml zagrijemo i u njega nakon što se zagrijalo stavimo 2 žlice šećera i crveni preljev za torte. Pustimo da se smjesa malo ogladi mješaliči da nam se ne stvori korica . Prelijemo preko biskvita.
4.
Dok čekamo da se preljev stisne maslac,šećer i višnje iz kompota prokuhamo na vatri da višnje omekšaju. Tu smjesu sam izmiksala sa štapnim mikserom i pustila da se ohladi. Kad mi se smjesa od višanja ohladila mljevenu želatinu sam pustila d ase nabubri sa 4 žlice vode putila sam po uputstvu da mi tako stoji 10 minuta. Dok mi je želatina bubrila izmiksala sam 500 ml vrhnja za šlag.
5.
Izmješati vrhnje za šlag sa smjesom od višanja i želatinom. To bi bio drugi dio koji ide na crveni preljev za torte.koji sam nakon tog djela ponovila isto kao prethodni put i stavila na tortu kao treče punjenje .
6.
Na treče punjenje ide drugi dio biskvita.A na taj biskvit ide čokolada koju sam napravila tako da sam istopila cokoladu u vrhnju za šlag koju sam isto pustila da se lagano ohladi da mi ju tijesto nebi upilo.
7.
Pustiti da se ohladi dobro u frizideru barem 5 sati.
izvor:http://www.coolinarika.com/

NUTELLA KOCKE: FINI KREMASTI KOLAČ S PUNO LJEŠNJAKA

nutella-kocke

SASTOJCI:

10 dag lješnjaka, grubo rezanih
7 bjelanjaka
15 dag šećera
1 žlica limunovog soka
5 dag mljevenih lješnjaka
2 žlice brašna
1/2 prašak za pecivo
20 dag Nutelle
keksi petit beurre
7 žutanjaka
7 žlica šećera
2 pudinga od vanilije
7 dl mlijeka
1/2 margarina
2,5 dl slatkog vrhnja za šlag
PRIPREMA:

Uski, duguljasti lim obložiti papirom ua pečenje i staviti grubo narezane lješnjake da se peku 15 minuta na 150 °C.
Na to izliti biskvit od 7 bjelanjaka, šećera, limunova soka, mljevenih lješnjaka, brašna i praška za pecivo.
Ispeci sve i ohladiti. Zatim preokrenuti biskvit, da lješnjaci budu gore, pa premazati Nutellom.
Preko toga složiti kekse prethodno namočene u mlako mlijeko.
Na kekse izliti kremu koju napravite ovako:
U mlijeku skuhate 2 pudinga i 7 žutanjaka izmiksanih sa 7 žlica šećera. Sve ohladiti i dodati miksani margarin ili maslac.
Na kremu još stavite šlag od tučenog slatkog vrhnja ili, ako vam je tako draže, umjesto šlaga možete staviti čokoladnu glazuru.
Izvor: coolinarika.com

Rum Kuglice



Sastojci
170 g. Puter
170 g. Cokolada (60% kakao)
3 kom. Jaja
110 g. Smedji secer
1 kesica Vanilin secer
1/2 kasicice So
100 g. Brasno
90 ml. Rum
Za dekorisanje:
po potrebi Kokos, Smedji secer, Kakao, Cokoladne mrvice...

Priprema
1.
Ugrejati rernu na 175 C. Pripremiti pleh za pecenje (moj je 30.5 cm x 43 cm): premazati puterom, postaviti pek papirom, ponovo premazati puterom i posuti brasnom.
2.
Otopiti puter i cokoladu na tihoj vatri, mesati povremeno.
3.
Sjediniti jaja, smedji secer, vanilin secer i so u vecoj posudi. Dodati cokoladnu smesu a potom i brasno. Dobro sjediniti penjacom. Usuti smesu u pripremljen pleh i ravnomerno rasporediti. Peci oko 10 minuta u zavisnosti od rerne. Potpuno ohladiti.
4.
Izlomiti brownies u male komade i samleti u food procesoru (ili sjediniti mikserom). Dodati rum i mutiti dok se smesa ne sjedini.
5.
Oblikovati u loptice (ja koristim malu kasiku za sladoled da bi sve loptice bile podjednake) i uvaljati u kokos, secer, cokoladne mrvice, ili kakao. Dobro ohladiti, najmanje 2 sata. Od ove mere dobije se oko 35 loptica, precnika oko 2.5 cm.
izvor:http://www.coolinarika.com/

PUNJENI ČOKO KEKSIĆI: FENOMENALAN RECEPT ZA 15 MINUTA



U nastavku vam donosimo recept za super ukusne domaće čokoladne kekse, a koje možete napraviti za samo 15 minuta. Brzo, ukusno i jeftino.

Sastojci:

-200 g margarina
-200 g smeđeg sećera
-1 jaje
-350 g brašna
 


-3 kašike kakaoa
-100 g čokolade

Priprema:

Čokoladu isjeći na oko 30 kockica. Umutiti margarin sa šećerom, dodati jaje i mutiti 3 minuta. Pomješati brašno sa kakaom, sastaviti sa margarinom i staviti tijesto u kesu, pa u frižider na 30 min.


Od tijesta praviti loptice, u svaku staviti po kockicu čokolade, ponovo formirati lopticu i staviti da se peče na 200○C 15 min (ne produžavati vrijeme pečenja).
izvor:http://brzikolaci123.blogspot.ba/

MLEKO U PRAHU I PLAZMA... SAVRŠENA KOMBINACIJA. KORICE SU TANKE I PRELIVAJU SE MLEKOM, FILOVI SU KREMASTI... MA PROSTO SE TOPI U USTIMA...



SASTOJCI
KORE
15 belanaca
15 kašika šećera
6 kašika brašna
9 kašika mlevene plazme
1 kesica praška za pecivo
oko 3dl mleka , za prelivanje kora



FIL I
15 žumanaca
250g-300g šećera
12 kašika brašna
1l mleka
250g maslaca ili margarina

FIL II
500g šlaga (u prahu)
6 dl mleka
150g mlevene plazme
150g mleka u prahu



PRIPREMA
Čvrsto umutiti belanca (ja uvek pre mućenja dodam soli u prst) sa šećerom.   U činiji izmešati brašno sa praškom za pecivo i keksom. Kašikom lagano umešati suve sastojke u sneg od belanaca.  Masu raspodeliti za 3 kore. Peći na pek-papiru, u četvrtastom plehu 38x26cm (unutrašnje mere pleha) na 180C, par minuta svega (zavisi od rerne) jer su korice tanke. Ja pečem dve odjedared, tako da ova treća kratko čeka i nema vremena da spadnu belanci. Pečene korice prebaciti na sto zajedno sa papirom ispod.  Svaku preliti sa oko 1dl mleka ( mogu se i izbockati viljuškom).

FIL I
U žumanca staviti šećer (ja sam 250g ,a u receptu koji sam dobila je 350g) i umutiti da pobele.
Od 1l mleka odvojiti malo (oko 2dl a ostatak staviti da provri) i u njemu razmutiti brašno da nema grudvica. Potom mikserom izmešati umućena žumanca sa razmućenim brašnom i sve ukuvati u provrelom mleku. Pri tom, mleko uvek sklonim sa ringle i mutim mikserom najmanjom brzinom. Kad umešate žumanca, onda vratite na ringlu a temperaturu obavezno smanjite. I dok se fil kuva za mešanje koristim mikser, gasim ga povremeno… Kad se zgusne, fil ostaviti da se ohladi. Umutiti maslac i sjediniti mikserom sa ohlađenim filom.

FIL II
Šlag umutiti sa 6 dl hladnog mleka. Dodati mleko u prahu , izmutiti. Dodati zatim i mlevenu plazmu i sve lepo sjediniti (to traje kratko). Po želji, 7 kašika fila II umešati u fil I. Ja nisam jer sam zaboravila i na sreću,ništa nije falilo, tek sad vidim da tako piše u receptu… Filovati redom kora, fil I, fil II, kora… ili po želji!

POSLUZIVANJE
Torta je tako nežnog i sočnog ukusa mleka , plazme… Zaista nas je osvojila…
Količinu šećera sam smanjila i u korama i u filu I tako da nema opasnosti da bude preslatka.
Najbolja je kad otstoji dva dana pre sečenja i konzumacije…

Izvor:http://receptisavjeti.com/

MALE DOMACICE



Jako fin i kremast kolac sa orasima i kokosom...
SASTOJCI
TIJESTO
6 bjelanjaka
6 zlica secera
100gr. kokosa
100gr. mljevenih orasa
1 prasak za pecivo



KREM
6 zumanjaka
6 zlica secera
2 rebra kuhinjske cokolade
200gr. putera
200ml. slatkog vrhnja
2-3 slag pjene

PRIPREMA
Umutite 6 bjelanjaka sa 6 zlica secera u saum.Dodajte kokos,mljevene orase i prasak za pecivo.Mijesajte sa spatulom,zatim tijesto istresite u pleh i pecite u zagrijanoj pecnici na 190C oko 10-15 min.


6 zumanjaca i 6 zlica secera kuhajte na pari dok se krema ne zgusne.Dodajte 2 rebra cokolade za kuhanje neprestano mijesajuci dok se cokolada ne otopi.Sklonite sa pare i ostavite da se ohladi.
Izmiksajte 200ml. slatkog vrhnja u slag i ostavite sa strane.
U hladan krem dodajte omeksali puter i miksajte.
Na kraju dodajte umuceni slag i mijesajte sa spatulom.
Krem staviti preko ohladenog tijesta a zatim slag pjenu

izvor:http://receptizabrzaijednostavnajela1.blogspot.ba/

DOMAĆA BAJADERA: GOTOVA ZA 20 MINUTA, JEFTINA I BEZ PEĆNICE I MIKSERA…



Moji je toliko obožavaju da je moram praviti svake sedmice
Sastojci:
9 kašika vode
20 dkg šećera
15 dkg mljevenih oraha, badema ili lješnjaka
25 dkg mljevenih Petit Beurre keksi
17 dkg maslaca
10 dkg čokolade za kuhanje
Za glazuru:
10 dkg čokolade za kuhanje
malo ulja
Priprema:
U lonac dodajte vodu i šećer i zagrijte na laganoj vatri dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte maslac, maknite s vatre i miješajte dok se ne otopi. Kada se maslac potpuno otopi dodajte orahe i kekse te miješajte dok ne dobijete gušću ujednačenu masu.
Dobivenu masu podijelite na dva jednaka dijela. Čokoladu otopite na pari i umiješajte je u prvi dio mase. Na tacnu ili pladanj stavite masni papir za pečenje te prebacite prvi dio mase (s čokoladom) i rukama oblikujte kvadar te gornji dio i rubove zagladite nožem.
Na njega na isti način stavite drugu masu i učinite isto. Ostatak čokolade otopite na pari, u nju dodajte malo ulja te prelijte bajaderu. Bajaderu ostavite u hladnjaku da se stisne te je idući dan narežite na kockice veličine po želji.
izvor:http://receptisavjeti.com/

SLANA STRUDLA



U nedostatku vremena da pravim kiflice, (a tako mi se jela tjestenina), nastala je ova strudla. Puno manje vremena oduzima a okus je isti… Recept za tijesto je po receptu kume Goce a ostalo je bilo lako iskombinovati.
Sastojci
2 solje mlijeka
1 kasika secera
5 solja brasna
malo vise od pola solje ulja
1 kesica kvasca


1 manja kasika soli
Za filovanje
500 gr sunke isjecene na listice
300 gr mocarela sira
malo origana
jedno zumance za premazivanje

Priprema
1.
U ugrijano mlijeko staviti kvasac i kasiku secera pa ostaviti da se digne.
2.
Kada se kvasac digao dodati ulje, so i brasno i zamjesiti tijesto pa ostaviti da se digne.
3.


Kada je tijesto dovoljno odstojalo, podijeliti ga na tri kugle, pa rasklagijati svaku od njih i filovati sunkom i sirom, posuti malo origana , pa tijesto zamotati u strudlu, premazati zumancom i staviti da se pece.
4.
Po vasem izboru od ovog tijesta mozete praviti jednu, dvije ili vise strudli. Vi rasporedite tijesto po vasoj zelji. Isto se odnosi i na fil, dakle mozete staviti vise ili manje sira i sunke
izvor:.http://receptizabrzaijednostavnajela1.blogspot.ba/

STARINSKI PROVJERENO NAJBOLJI RECEPT ZA TULUMBE



Ove tulumbe su specijalitet mog muza i mogu vam reci da ne samo sto dobro izgledaju vec su i jako ukusne!

Sastojci:
500 g Brasna
400 ml Vode
150 ml Ulja
5 Jaja
1 kasika Secera
1 mala kaskicaca Soli
Ulje za przenje
Agda:


1 Litar Vode
600 g Secera
1/2 Limuna
Priprema:

Staviti vodu,ulje,secer i sol da prokuha. Kad prokuha ugasiti sporet pa dodati brasno i mjesati da bude gusca smjesa. Ostaviti smjesu da se ohladi. Kad se smjesa dobro ohladi stavljati jedno po jedno jaje i mjesati dobro da se smjesa ujednaci.Znaci ne smije biti trag jaja. Moj muz kaze da se smjesa ljepi za ruke i da je najbolje rukama mjesati i to sto duze to bolja smjesa bude.


Stavljati smjesu u kalup za tulumbe i praviti zeljene oblike vece ili manje na ne tako vruce ulje. Temperatura treba biti manja nikako jaka. Prziti ih nekoliko munuta da dobiju lijepu zuckastu boju. Pazite da vam ne izgore. Napraviti agdu tako sto ce te staviti vodu,secer i limun da se kuha sve dok se secer ne ukuha.Agda je gotova kad polako klizi sa kaske.Ostaviti agdu da se ohladi. Vruce tulumbe tj. iz tave stavljati u hladnu agdu. Ostaviti nekoliko minuta pa ih onda stavljati u zeljenu posudu.

Napomena:

Tulumbe trebaju da budu tvrde s vana a malo vise prazne unutra.
I jos nesto, u ovaj recept ne ide prasak za pecivo tako da znate da nisam zaboravila da ga stavim u stastojke.

Izvor: (www.coolinarika.com)

Kolač sa mandarinama - vanilija desert

 Kolač sa mandarinama - vanilija desert


Spoj finog prhkog biskvita koji se topi u ustima i zapečenog vanilij' deserta i mandarina, dobro ohlađen ovaj desert je idealnog ukusa

.





Sastojci

Biskvit - 4 mandarine ili iz konzerve - 125 g brašna - 65 g šećera - 65 g margarina ili maslaca - 1 jaje - 1 mala kašičica praška za pecivo
Krema - 500 ml mlijeka - 2 vanilij pudinga - 200 g šećera - 300 g pavlake / kiselog vrhnja
Preliv želatin





Priprema
1
1/2 priprema kreme / pudinga
- zagrijati mlijeko
- dodati šećer
- u malo mlijeka razmutiti puding
- potom dodati u vrelo mlijeko
- u momentu kad mlijeko prokuha a puding se gusne,mješati i obratiti pažnju da vam ne zagori
- ukloniti sa vatre i ohladiti u drugoj posudi
- možete prekriti folijom da se ne skori
2/2 sastaviti i izmješati ohladjenu kremu pudinga i kiselo vrhnje
priprema biskvita
- u brašno umiješati prašak za pecivo
- dodati šećer i maslac (margarin)
- mjesiti prstina dok se tjesto ne pretvori u mrvice
- dodati jaje i ponovo mjesiti
- dodavati brašno po potrebi
- za pečenje koristiti pek papir
- idealno tjesto netreba biti tvrdo
- nakon što se razvije, tjesto isjeći na veličinu kalupa / tepsije
- kalup namastiti maslacem i posuti s'malo brašna
- položiti razvijeno tjesto u dno kalupa
- od ostatka tjesta formirati rolnice i nalijepiti ga uz rub kalupa oko 2 cm
- očistiti mandarine detaljno
- sastaviti i izmješati ohladjenu kremu pudinga i kiselo vrhnje
- jednakomjerno rasporediti po tjestu
- redati mandarine u krug
- peći u zagrijanoj pećnici na 160°C oko 60 min.
- kolač dobro ohladiti
za želatin zagrijati vodu
- u malo hladne vode razmutiti želatin
- u zagrijanu vodu dodati 1 kašiku šećera
- potom dodati rastopljeni želatin
- nakon što se malo ohladi namazati kolač
- kolač zbog prezentacije vama rezala sam odmah, ohladjen za nijansu izgleda ljepše
- idealan za poslužiti je tek kad se dobro ohladi ili narednog dana
uspješnu pripremu vam želim
izvor:http://www.coolinarika.com/

FRANCUSKI PEČENI KROMPIRI SA PRELJEVOM



Super su, iznenadila sam se koliko su ukusni. Odličan recept!
Sastojci
Pecenje:
750g mladog krumpira
2 žlice maslinovog ulja
sol,papar
Preljev:
1 češanj češnjaka
70 ml maslinovog ulja
2žlice senfa Rustica Podravka
2žlice jabučnog octa
1 žlica šećera
2žlice krupno nasjeckanog svježeg peršina
sol,papar/opcionalno
Priprema
1.
Operite mladi krupir i narezite ga po pola/naravno to se odnosi na manje krumpirice,ako imate vece prepolovite ih na cetvrtine ,pazite da budu odprilike iste velicine.
Posudite krumpir kuhinjskim papirom stavite ga na protvan pouljite ga sa dvije zlice maslinovog ulja, posolite i poparite.
Pecite krumpuir u zagrijanoj pecnici na 220C/20-30min.dok ne postane zlatne boje i hrskav.
Dok se krumpir pece napravite preljev od senfa,sitno nasjeckanog cesnjaka,ostataka ulja,secera i jabucnog octa tako da sve stavite u jednu zdjelu i izmjesate metlicom dok ne postane emulzija po zelji dodatno pososlite i pioaparite.
Peceni krumpir stavite u zdjelu za serviranje prelijte preljevom ,pospite krupno nasjeckanim svjezim persinom.
Posluživanje
Servirajte toplo ili hladno
izvor:http://www.ukusnirecepti.info/.

MRAK TORTA SA KREMOM KOJA SE TOPI U USTIMA



Potrebno:
Beze kora:
12 bjelanjaka
20 žlica šećera
2 žlice jabučnog octa
25 dag sjeckanih oraha
Krema:
12 žumanjaka
1 l mlijeka
15 dag gustina (ili 10 dag gustina i 1 puding od vanilije)
15 dag šećera
20 dag margarina ili maslaca
2 vanilin šećera
10 dag čokolade za kuhanje
Priprema:
Beze kora:
Bjelanjke umutiti u čvrsti snijeg pa tek onda žlicu po žlicu dodati šećer. Na kraju dodati i ocat.
Orahe sitno nasjeckati (dobra je opcija istući ih batom za meso preko najlonske vrećice) pa ih rasporediti po papiru za pečenje na veliki lim od pećnice. Preko oraha rasporediti šaum od bjelanjaka i šećera.
Peći u pećnici na 170℃ oko 1,5 sat dok kora ne požuti i ne postane hruskava.
Pečenu koru iskrenuti s lima pa pažljivo odvojiti papir za pečenje i prerezati ju po pola.
Krema:
U većoj posudi iznad lonca s vodom zakuhati mlijeko (brže je ako ga prvo zagrijete na otvorenom plamenu pa tek onda prebacite na lonac s vodom kako bi se kuhalo na pari).
Miksati žumanjce i šećer, dodati gustin i malo mlijeka (oko 1,5 dl) što ste ostavili od one litre koju ste stavili kuhati pa sve skupa uliti u zakuhalo mlijeko. Miješati kuhačom dok se krema ne skuha. Kada se počne zgušnjavati dobro je kremu izmiksati mikserom jer tako definitivno neće imati grudica i bit će urnebesno podatna.
U ohlađenu kremu dodati izrađeni margarin.
Podijeliti kremu na dva dijela pa u jedan dio dodati vanilin šećer a u drugi otopljenu čokoladu.
Na pladnju za posluživanje slagati jednu beze koru (dio s orasima okrenuti prema gore), premazati žutu kremu, staviti drugu koru, pa premazati smeđom kremom. Sve premazati tučenim slatkim vrhnjem i ukrasiti po želji
izvor:http://www.ukusnirecepti.info/

Trostruko čokoladna torta



Za sve čokoljubce :)

Sastojci

Biskvit
5 kom jaja
50 g brasna
40 g kakaa
150 ml mlijeka
malo praška za pecivo
Krema od tamne cokolade
350 g cokolade
250 ml vrhnja za slag
Krema od bijele čokolade
350 g bijele cokolade
250 ml vrhnja za slag

Priprema


Biskvit:

Jaja odvojimo žumanjak od bjelanjka. Bjelanjke umutimo u snijeg a žumanjke sa šečermo umutimo dok ne posvijetle. U žumanjke zatim dodamo mlijeko i mutimo dok se ne poveže, zatim dodamo brašno. Kada umješamo brašno i žumanjke dodajemo malo po malo bjelanjke.

Biskivt pečemo na 180° C oko 20-30 ovisno o veličini kalupa koji smo uzeli.

Krema od tamne čokolade i krema od bijele čokolade:

Vrhnje zagrijemo do točke vrenja i prelijemo sitno sjeckanu njime. Kremu miješamo dok se sva ne otopi i ne poveže s vrhnjem. Stavimo je 5-10 min u frižider da se ohladi i stisne. Prije stavljanja na tortu izradimo ju mikserom da joj povećamo volumen i da dobijemo ganache kremu.

Za obje kreme je postupak jednak.




Slaganje:

Na koru stavimo tamnu kremu. Na tamnu kremu stavimo red petiti keksa koji smo umočili u kavu. Na petit keks stavimo bijelu kremu i ukrasimo preprženim kokosom u koji smo dodali malo naribane korice limete i naranče.




izvor:http://www.coolinarika.com/

Kokos dvobojni kolač



Obiteljski kolač. Ima dovoljno za sve. Probajte !





















Sastojci


5 jaja
300 gr kokosa
1 p.z.p.
350 gr secera
1 vanilij secer
2 žlice brasna
1 limun
650 ml mlijeka
1 puding vanilija
250 gr margarina
500 ml vrhnja za slag
100 gr čokolade za kuhanje ili 2 žlice kakaa

Priprema


Odvojiti žumanjke i bjelanjke.

Umutiti bjelanjke sa 150 gr šećera u snijeg. Dodati sok od 1 iscijeđenog limuna.

Dodati p.z.p., 2 žlice brašna, 200 gr kokosa. Sve dobro sjediniti. Peći na 180° - 150°, oko 30 min, više sušiti.

Pečenu koru preliti s 150 ml mlijeka.


KREMA

Žumanjke i 200 gr šećera umutiti u bijelu smjesu. Dodati praškasti 1 puding od vanilije. Sve sjediniti te dodati u 500 ml ključalog mlijeka. U mlijeko staviti 1 vanilij šećer.

Kremu ohladiti.

Sa strane umutiti 250 gr margarina za kreme sa 100 gr šećera (5 žlica ) radi okusa,

Umutiti još 500 ml vrhnja za šlag.


Ohlađenu smjesu spojiti s margarinom, dobro umutiti i dodati umućeno slatko vrhnje.

Smjesu podijeliti na dva dijela. Jednu ostaviti žutu i dodati 100 gr kokosa. U drugu dodati istopljenu cokoladu ili istopljeni kakao. Premazati koru.

Posluživanje

Kolač je najbolje ostaviti na hlađenje 24 sata.




izvor:http://www.coolinarika.com/

Kolač od oraha i šumskog voća



ustvari, umjesto šumskog voća kolač je izvrstan s trešnjama, borovnicama, višnjama,...mogućnosti su bezbrojne


Sastojci:
150 g maslaca
100 g šećera
100 g + 50 g oraha, nasjeckanih
220 g brašna
2 žumanca
ribana kora jednog limuna
oko 400 odleđenog šumskog voća
2-3 žlice krušnih mrvica
2 žlice šećera
4 jaja, posebno žumanca a posebno bjelanca
4 žlice šećera
3 žlice brašna
Priprema:
u zdjeli pomiješati maslac, 100 g šećera, 100 g sjeckanih oraha, 220 g brašna, koricu jednog limuna i 2 žumanca, zamijesiti tijesto i razvući ga te ga prebaciti u podmazanu tepsiju dimenzija 23x38 cm
staviti ga u pećnicu zagrijanu na 200°C i peći oko 10 minuta
dok se prvi dio kolača peče umutiti ona 4 bjelanca i ostaviti na stranu
u drugoj zdjeli umutiti 4 žumanca sa 4 žlice šećera pa kada se umuti dodavati naizmjenice 3 žlice brašna i umućena bjelanca, miješati špatulom dok se sve ne izjednači
nakon toga ga izvaditi iz pećnice, posuti krušnim mrvicama/prezlom i slojem odmrznutog šumskog voća te s 50 g sjeckanih oraha. sve posuti još s malo šećera (oko 2 žlice ili po želji)
ovu masu staviti preko voća
sve skupa vratiti u pećnicu i peći još oko 25 minuta na istoj temeperaturi
gotov kolač posuti šećerom u prahu i poslužiti ga kada se ohladi
izvor:http://www.recepti.hr/

NEŽNE KIFLICE SA UKUSOM VANILE


Pekla sam ih sinoć i još uvek mi kuća miriše na vanilu.... Divne su, ukusne, mirisne...mmmmm.... :D

Sastojci:
3 kesice Pudinga vanilin Dolcela
450g brašna
200g margarina za kolače
50g mlečnog margarina
pola kesice praška za pecivo
100g šećera
malo soli
čaša od 180g kisele pavlake
vanilin šećer
džem


šećer u prahu
Priprema:

U većoj posudi izmešajte brašno, puding, so i prašak za pecivo. U te suve sastojke dodajte margarine i prvo malo sa rukom mešajte, pa posle sa mikserom, lakše je. Dobićete onako rastresitu smesu. Sad ubacite unutra kiselu pavlaku i šećer. Ja uvek imam u jednoj tegli pripremljeno običan kristal šećer izmešan sa vanilinim šećerom u jednakom odnosu. Njega sam koristila. Mesite rukom dok ne dobijete ujednačeno testo. Ohladite testo u frižideru (nekih 45 minuta nek stoji, može i više).  Kada se ohladilo, razvijajte na željenu veličinu.


Ja sam filovala sa džemom od kupina i džemom od jagoda. Od ovog testa osim kiflica sam napravila i jednu turu šapica. :D Savet je da džem bude malo gušći, jer kad je redak hoće da iscuri prilikom pečenja. :D Korisitila sam onaj veliki pleh od rerne, obložila pek papirom. Razmaci ne moraju biti veliki jer ne rastu puno kiflice. Zaključila sam da je najbolje staviti rešetku na sredinu i tako peći na otprilike 170-180 C (namestite između 150 i 200 kotur). Pecite otprilike 15 minuta, ne bi trebale da potamne, treba da ostanu onako svetle. Kada ih izvadite iz pleha uvaljajte ih u prah šećer, a kada se skroz ohlade možete ih još posuti prah šećerom kroz cediljku, budu još lepše za oko.

Posluživanje:

Uz kafu,čaj, mleko za klince ( a i za klince u duši)... :D prijatno!

Izvor:coolinarka.com

MANCHMELO MAFINI



Evo jedan super recept sa ukusne čokoladne Mancmelo-mafne. Imaju isti ukus kao pravi kupovni Mancmelo…
Sastojci za mafine:
250 g brašna
50 g kakaoa
100 g šećera
100 ml ulja
250 ml mlijeka
200 g čokolada
1 prašak za pecivo
2 jajeta
300 ml slatke pavlake

Priprema:
Izmutiti sve sastojke (osim slatke pavlake i čokolade), sipati tijesto u kalup za mafine, ali samo do pola, zato šo će da naraste. Tijesta ima da se naprave 24 mafine (2×12). Kad je pečeno izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohladi.
Kad se ohladi nožem isjeći vrh mafina, odnosno skinuti im kapice i malom kašikicom izdubiti sredinu. Zatim umutiti slatku pavlaku i špricom napuniti mafine i vratiti im kapice. Istopiti 200 gr čokolade i premazati mafine.
izvor:http://www.ukusnirecepti.info/