1

ponedjeljak, 7. ožujka 2016.

Rafaelo kocke sa jagodama


Sastojci
Za koru:
5 belanaca
5 kašika šećera
2 kašike brašna
100 g kokosovog brašna
1 kašičica praška za pecivo
300 ml mleka
Za fil:
5 žumanaca
7 kašika šećera
1 kesica vanilin šećera
2 kašike brašna
3 kašike gustina
500 ml mleka
250 g maslaca ili margarina
100 g prah šećera
Za fil od jagoda:
400 g jagoda
200 g šećera
2 kesice pudinga od jagoda
300 ml vode
I još:
100 g šlaga
200 ml mleka ili vode
Priprema
1
Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg, umešati brašno, kokos brašno i prašak za pecivo. Usuti u pleh (25x35cm), podmazan ili obložen papirom za pečenje. Peći oko 15 minuta u rerni zagrejanoj na 180 C.
2
Pečenu koru izvaditi, skloniti papir, pa je vratiti u pleh. Vruću koru preliti hladnim mlekom.
3
Umutiti žumanca sa šećerom i vanil šećerom, dodati malo mleka, gustin i brašno. Preostalo mleko zagrejati, usuti umućenu smesu i kuvati da se zgusne. Dobro ohladiti na sobnoj temperaturi i pomešati sa maslacem ili margarinom umućenim sa prah šećerom.
4
Jagode izmiksati (da ostanu sitni komadi).
5
Kuvati ih sa šećerom oko 5 minuta, pa dodati 250 ml vode i kuvati dok ne provri.


6
Puding razmutiti se 50 ml vode, usuti u jagode i kuvati da se zgusne. Sipati preko kore i ostaviti da se dobro ohladi.
7
Preko ohlađenog pudinga staviti žuti fil, pa šlag umućen sa mlekom ili vodom.
8
Prijatno!
Izvor:Recepti.com


Torta jogurt – višnje


Sastojci
10 osoba

BISKVIT
5 jaja
5 žlica šećera
5 žlica Glatkog brašna Podravka
1 vrećica Prašak za pecivo Docela
KREMA
800 ml Slatko vrhnje Dolcela
1 vrećica Šlagfix Dolcela
150 g Vanilin šećer u prahu Dolcela
3 čaše čvrstog jogurta
3 žlice ili 2 vrećice Mljevene želatine Dolcela
8 žlica vode
NADJEV
500 g voćni kompot (višnje)
1 vrećica Crveni preljev za torte Dolcela
Priprema
BISKVIT

1.
Ispeći biskvit od navedenih sastojaka. Odvojiti bijelanjke od žumanjaka. Žumanjke pjenasto izmiješati sa šećerom, zatim lagano miješajući dodati snijeg od bjelanjaka, te  prosijano brašno sa praškom za pecivo.

2.
Peći oko 15 minuta na 180 stupnjeva.

KREMA OD JOGURTA I ŠLAGA

1.
Čvrsto umutiti slatko vrhnje sa vrećicom šlagfixa i dodati šećer u prahu. Želatinu u prahu pomiješati sa 8 žlica vode i ostaviti 6-7 minuta da se stegne.



2.


Dva jogurta umiješati u slatko vrhnje a jedan zajedno sa želatinom zagrijati na laganoj vatri da se rastopi te zatim dodati u kremu.

3.
Pripremljenu kremu izlijte u kalup na ohlađeni biskvit te ostavite u hladnjaku na par sati dok se ne stegne.

ZAVRŠNI PRELJEV

1.
Nakon što se krema stegne, ocijedite kompot od višanja te ih stavite preko kreme u kalup. Popunite vrh višnjama tako da se ne vidi krema.

2.
Zatim skuhajte crveni preljev prema uputama na vrećici te ga vruć prelijte preko torte i stavite hladiti još nekoliko sati, najidealnije preko noći pa zatim ukloniti kalup.



Izvor: Coolinarka.com

Garbanzo orange- chocolate cake…


Sastojci
1 salica 250ml.
600gr. ociscenih lebeblija
SOK od 2 orandze
120ml. vode
8 jaja
2 salice secera
2 zlicice Praska za pecivo Docela
1 salica Kakao u prahu Dolcela
rendana korica od 2 orandze
4 zlice ulja
150gr. kuhinjske cokolade za preliv
Priprema
1.
Lebeblije istresite iz limenke u kolander i pod blagim mlazom vodom ocistite od ljuskica.Ovaj proces je malo tezi posto se morate rijesiti sve i jedne ljuskice.

Stavite ociscene lebeblije u kuhinjski papir i obrisite od ostataka vode.



2.
U blender stavite lebeblije,ocijedeni sok od orandze i vodu.Izblendirajte sve zajedno da dobijete finu kasastu i gustu smjesu.

3.
U zdjeli miksajte jaja,dodajte kasu od lebeblija,secer,prasak za pecivo,kakao ulje i na kraju rendanu koricu od orandze.Izmiksajte sve dobro.



4.
U pleh 23 cm za torte istresite smjesu,malo tapkajte sa plehom na radnoj ploci da se rijesite zracnih baloncica u tijestu a zatim stavite da se pece u zagriajnoj pecnici na 180C 50-60minuta ili provjerite sa cackalicom da li je peceno.

5.
U manjoj serpici napravite ganache od kuhinjske cokolade i slatkog vrhnja…prelijte preko hlade torte…



Izvor: Coolinarka.com

Recept savršenog biskvita za roladu – punjenje birate sami



Sastojci:

155 g žumanjaka
80 g šećera
170 g bjelanjka
50 g šećera
85 g brašna
boja (po želji)
Priprema:

Miksajte žumanjke s 80 g šećera dok ne postanu blijedi. Miksajte bjelanjke s 50 g šećera pa na kraju dodajte boju. Dodajte smjesu žumanjaka u bjelanjke i zatim dodajte prosijano brašno. Rasporedite smjesu na lim dimenzije 60x40cm te poravnajte. Pecite na 230°C 5 do 6 minuta.

Pečeni biskvit okrenite naopako, kratko ohladite i nadjenite s kremom tako da je vanjska strana biskvita okrenuta prema unutra. Ohlađeni biskvit premažite sirupom pomoću kista. Zatim nadjenite kremom i pažljivo zarolajte.

*Recept nam je ustupila Tetyana Verbytska, profesionalna slastičarka i utemeljiteljica Kijevske internacionalne kulinarske akademije koja je obučavala hrvatske slastičare na master class radionici za profesionalce i amatere u Gourmandiseu u Zagrebu. .







Izvor: 24sata.hr

Piletina s kaparama toliko je ukusna da ćete lizati prste



Sastojci:

2 limuna
6 komada pilećih prsa
prstohvat aromatične soli od usoljenih kapara
prstohvat crnog papra
1/2 šalice brašna
4 žlice maslinova ulja
1 ljutika
šalica pilećeg temeljca
2 žlice kapara usoljenih ili iz slamure
3 žlice maslaca
vezica peršina
paketić tankih špageta
Priprema:

Polovicu limuna narežite na ploške, a ostatak iscijedite. Pileća prsa posolite s obje strane i popaprite te uronite u brašno i protresite. Pecite prsa u tavi na dvije žlice ulja oko dvije minute s obje strane. U istoj tavi popržite ljutiku, a kad postane staklasta, ulijte pileći temeljac i stavite u tavu ploškice limuna. Kuhajte dok limun omekša.

Dodajte kapare – ako dodajete slane prethodno ih namočite u malo tople vode i isperite, a ako koristite one iz salamure, ulijte i malo te tekućine u tavu. S kaparama dodajte i limunov sok. Maknite tavu s vatre i umiješajte maslac, a kad se rastopi, dodajte nasjeckani peršin. Poslužite s mesom i tjesteninom.







Izvor: 24sata.hr

Kremasta čokoladna bomba sa dva fila, dostojna jedne neradne subote


SASTOJCI:

FIL OD KIKIRIKIJA:
– ¾ šolje putera od kikirikija
– 150 g krem sira
– ¼ šolje šećera u prahu
– 1 jaje
– 3 kašike punomasnog mleka
KOLAČ:
– 1 šolja vode
– 170 g putera + malo za podmazivanje pleha
– 1/3 šolje kakao praha + 2 kašike
– 1 kašika espreso kafe
– 2 šolje brašna
– 1 ½ šolja šećera
– 1 kašičica sode bikarbone
– 2 jajeta
– 1 kašičica arome vanile
– ½ šolje kisele pavlake
PRELIV:
– ½ šolje slatke pavlake
– 1 kašika šećera
– 2 kašike kukuruznog sirupa
– ¼ šolje putera od kikirikija
– 150 g crne čokolade










PRIPREMA:
Pleh za kuglof namažite puterom, pa dodajte kakao prah. Navedene sastojake za film  doboro umutite pa sklonite sa strane. Onda umešajte sastojke za kolač, prateći video uputstva. Sipajte smesu u kalup, otprilike do 1/3 pleha, a potom dodajte kikiriki krem, pa ponovo na kraju čokoladni. Pecite na 180 stepeni oko sat vremena. Za to vreme napravite preliv I to tako što ćete u slatkoj pavlaci na srednjoj temperature rastopiti šećer I kukuruzni sirup I kikiriki puter. A onda vreli sos preliti preko rendane čokolade. Kada dobijete fin kompaktni čokoladni krem, prelijte ga preko gotovog kuglofa.

Rolovana baklava



Sastojci: Količina:
•tanke kore za baklave 1 kg
•mleveni orasi 800gr
•šećer 300gr
•puter 250gr
•ulje 10kašika
•za preliv šećer 1 kg
•za preliv voda 900ml
•za preliv vanilin šećer 2 kesice
Uputstvo za pripremu:
Prvo napraviiti preliv Šecer,vodu,vanilin secer, stavitiu šerpu da prokuva. Kad provri smanjiti temperaturu i pustiti da vri 15 minuta . Preliv ohladiti. Priprema fila ,orahe i šećer pomešatiu činiji. Za premaz kora ,puter otopiti pa dodati ulje i promešati. Priprema kora, za rolanje jedne rolnice baklave treba 5 kora. Prvu i drugu koru premazati puterom pa perko staviti trecu koru posuti orasima tako uraditi i sa preostale dve kore. Uviti cvrsto u rolat tako raditi dok ima kora i oraha. Napravljene rolnice stavljati u tepsiju koju smo premazali puterom,svaku rolnicu namazaati puterom nepecene rolnice iseci i staviti da se pece na 180 stepeni oko 50 minuta .Prijatno
Izvor:Zena.blic.rs

Brzi kolač



Sastojci: Količina:
•Mleko 200 ml
•Ulje 200 ml
•Secer 100 g
•Kakao 2 kasike
•Jaja 2 komada
•Brasno 1 casa
•Vanil-secer 2 kesice
•Prasak za pecivo 1
Uputstvo za pripremu:
U odgovarajucoj posudi sjediniti mleko,ulje,secer i kakao te smesu podeliti na dva dela-jedan ostaviti tako a u drugi dodati jaja,vanil-secer,umutiti mikserom pa iskljuciti i umesati brasno pomesano sa praskom za pecivo te lagano sjediniti varjacom(ili kasikom)
Smesu sa jajima izliti u pleh i peci na 180 stepeni oko 20 minuta.
Gotovu koru preliti ostatkom smese.
Ostaviti da se ohladi te kolac iseci na parcad zeljene velicine i posluziti.
Napomena:
Brasno meriti casom od 2 dl.Pleh nauljati i posuti brasnom pa izliti smesu i peci.Probajte-brzo se sprema a fantasticnog je ukusa.



Izvor:Zena.blic.rs

PROBALA SAM BEZBROJ RECEPATA ZA ČUPAVCE ALI EVO ZAŠTO SU OVI NAJSOČNIJI I NAJUKUSNIJI: MASTERINI ČUPAVCI



Sastojci
Tijesto:
3 jaja
10 jušnih žlica kristal šećera (220 g)
13 jušnih žlica ulja (180 ml)
16 jušnih žlica brašna (300 g)
100 ml mlijeka
1 prašak za pecivo
Krema:



250 g margarina
100 g čokolade za kuhanje
1 veću žlicu ruma
200 ml mlijeka
čašu od 200 ml kristal šećera
Ostalo:
300 g krupnije mljevenog kokosa

Priprema
1.
Od navedenih sastojaka pripremiti biskvitno tijesto: u posudu za miksanje staviti bjelanjke, a žumanjca odvojiti u jednu čašu. Miksati bjelanjke sa šećerom u čvrst snijeg, pa dodavati i miksati redom: ulje, 6 žlica brašna i prašak za pecivo, jedan po jedan žumanjak, pa mlijeko i preostalo brašno. Uliti u pleh srednje veličine (cca 25×35 cm) u koji smo stavili papir za pečenje (radi lakšeg vađenja kocki).
2.



Peči na 180 st.C dok se biskvit počne odvajati od stranica pleha.
3.
Punč kremu skuhati na način da se prvo stavi otopiti margarin i čokolada, kad je otopljeno, dodati šećer, pa mlijeko i na kraju rum. Kad krema zakuha maknuti s vatre.
4.
Biskvit odrezati na kockice pa svaku umakati u toplu kremu i uvaljati u kokosovo brašno.

TESTO GOTOVO ZA 10 MINUTA - BRZI RECEPT ZA UKUSNO PECIVO



Predstavljamo vam brz i jednostavan recept za mekano pecivo.
Testo za ovo pecivo koje je gotovo za deset minuta ispada meko, ne lepi se za ruke, dobro se mesi i što je takođe važno, ne raspada se.
Potrebno vam je:
- četiri šolje od 2 dl brašna
- dve kašike šećera



- pola kašike soli
- dve kašike suncokretovog ulja
- 500 ml mleka
- kesica suvog kvasca, 11 grama
Priprema
Za početak, potrebno je sve sastojke spojiti u homogenu smesu. Tako pripremljena smesa stavlja se u kesu i stavlja u frižider na dva sata.


Nakon toga, testo se vadi iz frižidera i lagano valja u brašno. Od toga možete napraviti piroške, lepinje ili kiflice. Možete ih peći u tiganju u vrelom ulju, ali jednako tako i u rerni u dobro nauljenom plehu za pečenje, na srednjoj temperaturi dok ne porumene.

RUČAK– NA LAKŠI I UKUSAN NAČIN



Nabavimo :) :
1 tikvica srednje veličine (vi možete i više, naravno…)
2 jajeta
3 vrhom pune kašike kisele pavlake
brašno
prezla



susam
so
papir za pečenje
ulje ili mast

Priprema.
Tikvice oljuštimo od kore i isečemo ih na kolutove nekih 4 – 5 mm debljine. Posolimo kolutiće i ostavimo ih malo tako da odstoje. Za to vreme, pripremimo 3 duboka tanjira. I onda…redom…u jedan razmutimo jaja uz dodatak kisele pavlake…tako da bude srednje gusto :) , u drugi tanjir sipamo brašno (ili je to ipak  prvi tanjir…) i u treći tanjir sipamo prezlu i susam.



Nakon što su tikvice malo odstojale tako posoljene, ocedimo ih od vode i pohujemo: uvaljamo sa obe strane u brašno, pa onda u jaja sa pavlakom i na kraju u prezlu sa susamom.
Kada smo sve upohovali, pripremimo tepsiju, tj. stavimo papir za pečenje u nju, poslažemo na isti pripremljene tikvice i malo prelijemo uljem. Ne treba mnogo ulja (ili masti), tek da predje preko svakog parčeta dok ih polivamo ili ako je mast, da stavimo po parče izmedju kolutova. I…to je to, stavimo ih na 200°C da se peku dok ne porumene. Kada su pečene, izvadimo ih na tanjir sa salvetom, kako bi upila i ono malo ulja (masti) sa njih, ostaje nam samo da ih – klopamo

VANIL KREM ŠTRUDLAMENI BOLJA I OD KREMPITE


Jako jednostavna, mirisljava i fina!
Sastojci
500 gr kora
za prvi fil:
3 veca jaja
3 kasike secera
1 solja (2 dl) ulja
pola solje psenicnog griza



1 solja jogurta
1 kesica praska za pecivo
za drugi fil:
1 l mleka
9 kasika secera
3 pudinga od vanile

Priprema
1.
Najpre skuvati puding u mleku i ostaviti da se malo prohladi (ne sasvim) uz povremeno mesanje kako se ne bi stvorila korica.
Umutiti belanca sa secerom, dodati zumanca, ulje, griz, prasak za pecivo i jogurt.
Prebrojati koliko imate kora i podeliti ih na cetiri dela, tako da dobijemo cetiri strudle. Ja sam slagala po cetiri kore (u pakovanju ih je bilo 16)

Slagati kore – na prve tri staviti po tri, cetiri kasike prvog fila a na cetvrtu koru staviti topao puding i urolati. Tako uraditi i sa preostalim korama.



Strudle premazati ostatkom fila ili sa malo ulja i staviti u rernu da se ispeku, ja sam ih ispekla za  manje od 15 minuta na 180 stepeni.
Sacekati da se prohladi, pa iseci i  posuti secerom u prahu.
Posluživanje
Strudla je prelepa kad je topla, a meni je jos lepsa kada se dobro ohladi jer me ukus podseca na krempitu. Brzo se priprema i moze doci u obzir i puding od cokolade ili nekog drugog ukusa, na primer karamel ili ko sta voli ;))

NAJBOLJA DOMAĆA TOPLA ČOKOLADA PO JAMIE- U I ZDRAVIJA I UKUSNIJA OD KUPOVNE



Sastojci
4 pune kašike dobrog i kvalitetnog kakaa( kod nas ima centroproizvodov koji je savršen)
3 pune kašike šećera u prahu
2 pune kašike mleka u prahu


  2 pune kašike gustina
100 gr. narendane čokolade po vašoj želji
1 kašičica cimeta
prstohvat soli

Priprema
1.
Pomešati sve sastojke i spremiti u teglicu. Količina je 5-6 kašika na litar mleka,kuvati dok ne dobijete gustinu po želji. I to je to... :) Prepustite se uživanju u ovom toplom i predivnom napitku.
Posluživanje
Draga natalli je odobrila da dopišem i posnu verziju koju je ona isprobala za dane posta:


  Umesto običnog mleka u prahu ili šlaga draga natalli je koristila kašiku posnog šlaga i kašiku sojinog mleka u prahu,a verujem da će i sa dve kašike posnog šlaga isto biti ukusno....dalje; posna čokolada umesto obične, natalli je radila sa posnom čokoladom sa komadićima narandže i takodje dodala je vanilin šećera umesto polovine šečera u prahu...kuvala je istu meru jedino umesto običnog kravljeg mleka koristila je sojino...Hvala draga natalli

PROBALA SAM PEČENI KROMPIR NA BEZBROJ NAČINA AL OVAJ JE DEFINITIVNO NA VRHU LJESTVICE NAJBOLJIH!!!


Fenomenalno hrskava korica izvana, a unutra mekan, aromatiziran ruzmarinom. Umjesto ruzmarina moze i timjan ili kadulja.
Sastojci
1.
Krompire oguliti i staviti ih u posoljenu vodu. Kad prokuha, kuhati ih 10 minuta.
Dok se krompir kuha, pecnicu zagrijati na 250 stupnjeva. Kad krompir bude pri karaju kuhanja, nekih 3-4 minute prije kraja, u pecnicu staviti tepsiju sa masti da se otopi. Koristiti iskljucivo mast, najbolje svinjsku ili gusciju !



2.
Napola skuhane krompire ocijediti i odmah vruce poslagati u tepsiju na otopljenu mast. Staviti u pecnicu da se pece 30-40 minuta, dok nedobije finu rumenu boju.
3.
Zacinsko bilje nasjeckati, u mom slucaju ruzmarin i natopiti u malo maslinovog ulja. Dodati malo papra i malo octa i ostaviti stajati.
Po zelji ovdje mozete dodati i malo protisnutog cesnjaka.
4.
Kad se krompir fino zarumenio izvadit van i svaki malo zgnjeciti. To cete najbolje napraviti sa ovom “alatkom” za gnjecenje krompira.
5.


   
Tako zgnjecene, svaki premazat sa mjesavinom ulja i zacinskog bilja, posuti sa malo krupne morske soli i na svaki staviti pomalo maslaca.
6.
Vratiti u pecnicu da se zapece jos 15-tak minuta.
Posluziti toplo kao prilog.
Posluživanje
Gospodin Oliver kaze da nikako nebi trebali izostavit ocat, jer da bas on daje “ono nesto” i iskljucivo mast koristit.
Kako god, ovako pecen i hrskav i mirisan nas je odusevio.

ZA MENE JE OVO SAVRŠEN RUČAK I STALAN GOST JE MOGA STOLA A VJERUJEM DA ĆE BITI I VAŠEG



Sastojci
6 – 8 tikvica
2 glavice crnog luka
1/2 kg mlevenog mesa
3 čena belog luka
1 jaje
1 šoljica pirinča (skuvanog)
Za bešamel:



1 i 1/2 kašika brašna, malo ulja
1/2 l mleka
5 čaša kiselog mleka
malo mirođije
začini (so, biber, vegeta)
150 gr gaude

Priprema
Mleveno meso propržiti sa crnim lukom i začiniti. Kad se prohladi, dodati obaren pirinač, beli luk i jaje.
Tikvice oljuštiti (ako su mlade, samo ih dobro oprati i ostaviti sa korom) i izdubiti im sredinu.
Blago posoliti svaku tikvicu, pa ih puniti filom.



Napraviti bešamel sos (na malo ulja propržiti brašno, ali paziti da ne potamni, pa naliti mleko, i ostaviti da provri). Začiniti po ukusu i kuvati ga 5 minuta, pa ostaviti da se prohladi.
Tikvice složiti u vatrostalni sud, pa ih preliti bešamel sosom. Između tikvica , u sos dodati malo sredine tikvica, koja je ostala kad smo ih izdubili. Posuti mirođijom.
Gaudu (ili neki drugi sir) izrendati, pa posuti preko tikvica. Staviti u rernu i zapeći na oko 180 stepeni, oko 30 minuta. Servirati sa kiselim mlekom.

PEČENE KROFNE SA JOGURTOM MEKANE KO DUŠA RECEPT KOJI UVEK USPEVA



Pre nego počnete da pravite ove pečene krofne treba naravno da znate da one ni u kojem smislu nisu kao one koje pečete u ulju.
Potrebno:
1,5dl jogurta-zasto jogurt a ne mleko?Zato što sam u trenutku imala jedino tu adekvatnu zamenu za mleko, kako inače ide u receptu.
 20gr svežeg kvasca
75gr šećera
2 jaja
1/2 kašičice soli
75gr otopljenog maslaca ili margarina
oko 450gr oštrog brašna
 i još:



oko 50gr istopljenog maslaca
 kristal šećer

Priprema:
U 1dcl mlake vode rastopite kvasac sa kašikicom šećera i malo soli.
Kada zapeni dodajte u brašno, koje ste stavili jaja, jogurt, otopljen maslac.
Zamesite testo koje treba da bude meko, da se lepi za ruke.
Zamešeno testo ostavite da naraste duplo.



Potom razvijte testo oklagijom, i vadite modlom ili pobrašnjavljenom čašom krugove-krofne.
Testo u principu treba da razvijete na debljinu od 1cm, ali ja volem kada je to malo deblje.
 Ređati ih na pleh obložen papirom za pečenje.Krofne ostaviti da narastu duplo.Peći ih u rerni zagrejanoj na 180C da porumene.
 Pečene krofne odmah premazati istopljenim maslacem sa svih strana i uvaljati ih u šećer.
Najbolje su kada su tople.
Pravila za uspeh!!!
-testo nikako ne sme biti tvrdo
-testo-krofne se moraju uduplati kpre pečenja
-krofne dobro premazati rastopljenim margarinom
-doobro uviti u kristal šećer

STARINSKI VANILA KEKSIĆI



Divni, mirišljavi...u novom obliku....savršeni!!
Sastojci
za tijesto
25 dag brašna-glatko 550
21 dag maslaca
10 dag mljevenih oraha
7 dag šećera



1 jaje
prstohvat soli
za uvaljavanje keksa
15 dag šećera u prahu
3 paketića vanilin šećera

Priprema
1.
Sastojci za ovaj recept u potpunosti su isti kao i za recept "Vanilin kifli tete Pepice".
U posudu staviti brašno, dodati šećer, mljevene orahe, maslac narezan na listiće i sve dobro izmrviti. Dodati jaje i sol pa zamijesiti tijesto i staviti u hladnjak na pola sata.
2.



Pripremiti stroj za mljevenje mesa sa nastavkom za kekse ( kao u receptu "Domaći keksi" ). Dio po dio rashlađenog tijesta "protisnuti" strojem kroz  nastavak za oblikovanje, pa rezati na jednake dužine.
3.
Ovako oblikovane kekse slagati na lim za pečenje prekriven papirom za pečenje.
4.
Peči u pećnici na temperaturi od 175°C  15 minuta ( ovisno o snazi pećnice ) a zatim ispečene  malo ohladiti.......
5.
........pa ih uvaljati u mješavinu od šećera u prahu i vanilin šećera........
6.
......i tako poslužiti

NAJBRŽE MOGUĆE KIFLE SVE SASTOJKE ZAMIJESITE I ODMA PRAVITE KIFLE ZA SAMO 20 MINUTA GOTOVE...



Dobicete predivne mekane i ukusne kiflice …mozete ih filovati po zelji ….znam da ima puno puno recepta za kiflice …. pa mozda neko  proba i ove brze najbrze kiflice… morate ih probati 😉
Sastojci
6oog mekog brasna
200ml jogurta ili cvrstog kiselog mljeka
200ml mljeka
100ml ulja
1 mala kasicica soli


  1 mala kasicica secera
1vrecica praska za pecivo
1vrecica suhog kvasca
premazivanje:
1 zumance
susam
puniti ih po zelji

Priprema
1.
Zamlacite mljeko stavite suhi kvasac i secer pa onda sve ostale sastojke i dobro dobro umjesite rukom tjesto
dobicete tvrdje tjesto i pogodno za rad
2.
Podjelite tjesto na dvije jufke i odma radite
oklagijom rastanjite jufku u krug
3.


  pa je isjecite na trokutove vama po zelji ako hocete manje ili vece …..
tako uraditi i sa drugom jufkom
4.
ako volite prazne ili punjene vama po volji ….
premazite ih zumancetom i pospite susamom
5.
Pecite ih u zagrejanoj rerne na 180°nekih 20 _tak minuta
Izvor: www.coolinarika.com

EVO ZAŠTO SU SVI POLUDJELI ZA PUNJENIM PAPRIKAMA MOJE MAME


Sastojci
Meso:
70 dag miješanog mljevenog mesa
2 kom sitno sjeckanog glavice luka
3 čena sjeckanog češnjaka
1 žlica mljevene slatke paprike
1 žličica soli
1/2 žličice crnog papra
6 žlica riže
1 žlica sitno sjeckanog peršina



1 žlica vegete
Ostalo:
1 kg paprika
1/2 dl maslinova ulja
2 velike žlice brašna
1 grančica lišća celera
2-3 velike žlice koncentrata rajčice
malo soli

Priprema
1.
Paprike, najbolje tankih stijenki i babure, očistite od sjemenki, tako da je držite za peteljku i stišćete palcem u krug oko kocena peteljke, vrteći je u ruci i tako dobijete rupu iz koje je lako izvaditi sjemenke.
2.
U jednu zdjelu stavite mljeveno meso i redom mu dodajte sve sastojke .
3.
Dobro izmješajte ,probajte da vidite da li je dobrog okusa (neće vam ništa biti od malo sirovog mesa).
4.
Smjesom napunite paprike .
5.



U lonac za kuhanje stavite ulje i prepržite na njemu brašno, kao da radite prežganu juhu.
6.
U to dodajte rajčicu pasiranu ili koncentrat.
7.
Dolijevajte vode, sve dok ne dobijete željenu gustoću umaka.
8.
U umak stavite punjene paprike i grančicu celera, ako nemate grančice celera, dobar je i korijen celera.
9.
Poklopite i kuhajte 20 minuta u expres loncu ili sat i pol u običnom loncu.
10.
Poslužite vruće sa dosta umaka.
Posluživanje
Punjene paprike su najbolje sa pire krumpirom ili samo sa kruhom.
Papriku ovako punjenu možete i zamrznuti, ali samo ako je meso svježe i sigurni ste da nije bilo zamrzavano. Kod mene je omjer junetine i svinjetine 70:30 u korist junetine… taj omjer se pokazao idealnim.
Ovom smjesom osim paprike, moja je mama punila i tikvice, rajčice i luk.

nedjelja, 6. ožujka 2016.

NUGAT STERNE (PUNJENE ZVIJEZDICE SA NUGATOM)


SASTOJCI
220grama brasna
100grama secera u prahu
50grama skroba
50grama kakao
3 zumanjca,1 mala zlica arome vanilije
200grama hladnoga maslaca
200grama nugat cokolade

PRIPREMA
brasno prosijte, skrob, secer u prahu, kakao,zumanjca i hladan maslac i vanilija aromu zamjesite.zamotajte u foliju i ostavite u hladnjak 30min.

Pecnicu zagrijte na 170,pleh oblozite sa pek papirom.na radnu plocu stavite veci komad folije malo pobrasnite,tijesto stavite na njega drugio veci dio folije i sa oklagijom razvijte na 5mm.debljine.

sa kalupom za zvijezdice ili nekim drugim izbadajte kekse i slazite na pleh.ako imate na plehu 20 keksica,onda polovicu izbodite male rupice.ja sam uzela od sprice za kolace.tako kad ih budete spajati da imate puno stranu i probusenu.

pecite oko 10-12 min.kada se hladnu punite ih sa nugat cokoladom koju ste nad parom rastopili.

od ove mjera dobiti cete oko 40 keksica

Izvor:http://www.coolinarika.com/

ČOKOLADNI KOLAČ SA BRUSNICOM



Da vam kuća zamiriše i da se zasladite !

SASTOJCI
3 jaja
150 gr šećera
170 gr margarina

170 gr brašna
1 prašak za pecivo
3 kašike mleka
200 gr čokolade
150 gr brusnice
kora limuna
kakao u prahu

PRIPREMA
Umutiti 3 belanca sa 5 kašika šećera.Odvojeno umutiti margarin,5 kašika šećera i 3 žumanca u kremastu masu.

Dodati brašno,pecivo,mleko i ribanu koru limuna,izmešati lagano.Dodati belanca.Dodati 100 gr brusnice i 100 gr grubo sečene čokolade kad sipaš testo u tepsiju 24 cm.Peći na 180 stepeni.

Glazura od 100 gr čokolade i 2 kašike ulja na hladan kolač.Na mlaku glazuru posuti 50 gr brusnice a kakao prahom kad se stegne glazura.

Izvor:http://www.coolinarika.com/

LAWRENCEOV KOLAC



SASTOJCI
Za kolac
180 gr tamne cokolade 70% kakaa
175 gr omeksanog maslaca
125 gr nerafiniranog secera ( ja sam koristila zlatni secer )
200 gr sitno mljevenih badema
4 veca jaja, odovojeni zutanjak i bjelanjak

Za Glazuru
100 gr tamne cokolade 70% kakaa
50 gr maslaca

Po zelji
par zlica pekmeza od marelice

PRIPREMA
Pecnicu zagrijte na 150 stupnjeva.
Okrugli kalup promjera 25 ili 26 cm oblozite papirom, i dno i stranice. Ja uvijek prije premazem margarinom, pa onda stavim papir.

Razlomite cokoladu i otopite je na pari ili u mikrovalnoj.
Secer i maslac miksajte dok ne postanu kremasti, nekih 4-5 minuta. Ja sam koristila Billingtons golden sugar.
Ima ga kupiti u vecim ducanima, ali mislim da mozete koristiti i smedji secer.
U pjenastu smjesu od maslaca i secera dodajte samljevene bademe, zutanjke i rastopljenu cokoladu, pa tucite dok se sve ne izjednaci.

Tucite bjelanjke dok ne dobijete cvrsti snijeg, pa polako pomocu spatule umjesajte u pripremljenu smjesu od cokolade.
Ulijte u kalup i pecite tocno 35 minuta. Po vrhu bi se trabala napraviti korica, a sredina mora ostati mekana. Pustite da se malo ohladi prije nego sto pazljivo izvadite kolac iz kalupa.
Po zelji zagrijte pekmez od marelice i premazite jos toplu tortu.

Za glazuru rastopite cokoladu i maslac na pari, ostavite da malo odstoji, pa prelijte preko kolaca i pustite da se malo stisne.

Izvor:http://www.coolinarika.com/

ČOKOLADNI DUO



Fini kremasti kolač…za sve ljubitelje čokolade

SASTOJCI
biskvit
75 g margarina
100 g šećera
2 jaja
200 ml mlijeka
240 g brašna (pola oštro pola glatko)
1 žličica ruma
1/4 žličice soli
1 žličica sode,1 žličica octa

kreme
500 ml vrhnja za šlag
200 g bijele kuverture
200 g crne kuverture
1 žlica soka od limuna
korica limuna
korica naranče
malo soli

PRIPREMA
Priprema biskvita
Svi sastojci neka vam budu sobne temperature.
U zdjelu za miksanje prvo stavite maslac omekšao na sobnoj temperaturi i kratko ga miksajte oko 1 minute.
Dodajte šećer i miksajte 2 minute.
Sad dodajite jaje,jedno po jedno s tim da miksate dok se svako jaje ne poveže.
Dodajte koricu naranče i rum.
U brašno umiješajte sol i dodajite u smjesu sa jajima naizmjenice sa mlijekom.
Počnite sa brašnom i završite sa brašnom.
Kad se sve poveže u maloj zdjelici dodati sodu u ocat i kad se zapjeni dodati u smjesu.
Morate to brzo napraviti jer vam se pjenica automatski stvori čim dodate sodu.
Promješajte špatulom.
Stavite peći na 160C-35 min.
Gotov biskvit ne vadite iz kalupa ostavite da se ohladi 10tak minuta i premažite marmeladom od marelica.
Bijela krema
Koristite kvalitetnu bijelu čokoladu.
Ja sam koristila kuverturu.
U vrhnju za šlag 170 ml rastopite bijelu čokoladu.
U to dodajte žlicu soka od limuna i koricu od limuna.
Mlako prelijte po biskvitu i malo ostavite 10-tak minuta na sobnoj temperaturi,a onda premjestite u zamrzivač.
Neka vam stoji bar 30 min.
Probajte prstom da li se napravio tvrdi gornji sloj.

Tamna krema
Sada u 330 ml vrhnja za šlag rastopite tamnu čokoladu.
Dodajte žličicu ruma i ribanu koricu naranče,malo soli.
Mlako prelijte po kolaču.
Ostavite u zamrzivaču dok vam se ne stvrdne čokolada pa premjestite u hladnjak.
Prođite nožićem uz rub kalupa i oprezno odstranite kalup.
Isto tako i sa donjim dijelom.
Ja sam koristila papir za pečenje.
Lako sam odvojila donji dio kalupa a kasnije i samo izvukla papir za pečenje.
Bitno je da su vam kreme dobro stisnute.
Ukrasite po želji.
Ja sam koristila kokosovo brašno za posipanje i jaffa keks.
Režite mokrim ili mlakim nožem na kriške i poslužite.

Izvor:http://www.coolinarika.com/

BOŽIĆNE KIFLICE



SASTOJCI
Tijesto
250 g maslaca
300 g brašna /najbolje pola oštrog pola glatkog/
5 žlica hladne vode
1 žlica jabučnog octa

Nadjev
mljeveni orasi / lješnjaci / bademi
domaća marmelada

PRIPREMA
Od svih sastojaka zamijesiti tijesto i ostaviti pola sata u hladnjaku (može, ali i ne mora)
Za nadjev pomiješati mljevene orahe/lješnjake/bademe sa domaćom marmeladom po želji.

Tijesto razvaljati na debljinu 2 mm i rezati u kvadratiće 5 x 5 cm i u svaki staviti malo nadjeva i oblikovati kiflice.

Lim za pečenje obložiti papirom za pečenje i složiti kiflice. Peći ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 180° C oko 20 minuta dok kiflice blago ne porumene. Pečene kiflice malo ohladiti i uvaljati u šećer u prahu pomiješan s vanilin-šećerom.

Meni najdraži nadjev je lješnjak sa marmeladom od marelica ili mandarina.

Izvor:http://www.coolinarika.com/

ČAK I DOKTORI OSTALI U ŠOKU: Evo šta sve liječi ovaj ČUDESNI narodni recept od 2 sastojka!



Doktori su zapanjeni koristima koje imaju med i cimet zajedno te prihvataju ovu mješavinu kao vrlo efikasan lijek za mnoge bolesti.

Gubitak kose

  Oni koji pate od gubitka kose ili ćelavosti mogu primijeniti masu od vrućeg maslinovog ulja, jedne kašičice meda i jedne čajne kašičice cimetovog praha prije kupanja i držati otprilike 15 minuta, a nakon toga oprati kosu Vrlo je efikasno ako se drži čak i 5 minuta.

Zubobolja
Napraviti masu od jedne čajne kašičice cimetovog praha i pet čajnih kašičica meda te staviti na bolni zub. Ovo možete ponavljati 3 puta dnevno dok vam traje zubobolja.

Holesterol
Ako se pacijentu koji ima povišen holesterol daju dvije kašičice meda i tri čajne kašičice cimetovog praha pomiješane sa 4,5 dcl čaja, to bi trebalo smanjiti nivo holesterola u krvi za 10% u roku 2 sata Kao što je navedeno za pacijente koji boluju od artritisa, ako se uzima 3 puta dnevno, liječi se bilo koje hronično povišenje kolesterola Što se tiče informacije iz spomenutog magazina, uzimanje čistog meda dnevno uz hranu smanjuje žalbe u vezi holesterola.

Prehlade
Oni koji pate od uobičajenih ili ozbiljnih prehlada trebaju uzeti 3 dana po jednu kašičicu mlakog meda sa trećinom čajne kašičice cimetovog praha dnevno Ovaj proces bi trebao izliječiti većinu hroničnih kašljeva, prehlada te iščistiti sinuse.

Nervoza i bolovi u trbuhu
Med uzet sa cimetovim prahom liječi bolove u trbuhu te također otklanja čireve u korijenu Nadutost: u skladu sa studijama provedenim u Indiji i Japanu, otkriveno je da se, ukoliko se uzme med sa cimetovim prahom, smanjuje nadutost.


Bolesti srca
Napraviti masu od meda i cimetovog praha i mazati na hljeb umjesto želea ili marmelade i jesti redovno za doručak To smanjuje holesterol u arterijama i prevenira od srčanog udara.Također, oni koji su već preživjeli srčani udar smanuju rizik. Redovna upotreba navedenog smanjuje gubitak daha i jača otkucaje srca U Americi i Kanadi različiti domovi za brigu tretirali su svoje pacijente uspješno i našli da su arterije i vene koje gube svoju elastičnost i postanu začepljene starenjem bile revitalizirane.

Imunološki sistem
Dnevna upotreba meda i cimetovog praha jača imunološki sistem i štiti tijelo od bakterija i napada virusa. Stručnjaci su pronašli da med sadrži različite vitamine i željezo u velikim količinama. Konstantna upotreba meda jača bijela krvna zrnca u borbi sa bakterijama i virusnim bolestima.

Probava
Kada se cimetov prah posut u dvije kašičice meda uzme prije jela, to smanjuje kiselinu i pomaže u probavi čak i “najtežih” jela.

Gripa
Dokazano je da med sadrži prirodni sastojak koji ubija klice početka gripe i sprječava da pacijent dobije gripu.

Prištevi
Od tri kašičice meda i jedne čajne kašičice cimetovog praha napravi se masa Primijeniti ovu masu na prišteve prije spavanja i oprati ujutro toplom vodom. Ako se to radi svaki dan, u roku dva tjedna prištevi bi trebali nestati.

Infekcije kože
Ekcemi, lišajevi te sve vrste kožnih infekcija se liječe primjenom meda i cimetovog praha u jednakim dijelovima na oboljela mjesta.

Mršavljenje
Svako jutro, pola sata prije doručka, na prazan želudac i navečer prije spavanja popiti 2 kašičice meda i 1 čajnu kašičicu cimetovog praha prokuhano u jednoj špljici vode.Ako se uzima redovno, smanjuje težinu čak i najdeblje osobe. Također, uzimanje ove mješavine redovno ne dozvoljava masnoćama da se akumuliraju u tijelu čak i ako je osoba na visokokaloričnoj dijeti.

Rak

  Nedavno istraživanje u Japanu i Australiji otkrilo je da se može poboljšati stanje kod uznapredovalog raka želuca i kostiju. Pacijenti koji boluju od ovih oblika raka trebaju dnevno uzimati jednu kašičicu meda sa jednom čajnom kašičicom cimetovog praha 3 puta dnevno u toku jednog mjeseca.

Loš zadah
Ljudi u Južnoj Americi, ujutro prije svega grgljaju (ispiraju grlo) jednu čajnu kašičicu meda i cimetovog praha pomiješane u toploj vodi, tako njihov dah ostaje svjež tokom cijelog dana…

Pojedite 5 oraha i sačekajte 4 sata: Evo šta će vam se dogoditi

5-oraha-foto

Orašasti plodovi i orasi su jedan od životnih iznenađujuće superhrane. Ne samo da su puni korisnih hranjivih tvari uključujući polinezasićenih masti, fenoli, vitamin E, i tona antioksidansi, ali oni također mogu imati iznenađujući učinak na cjelokupno zdravlje.

5-oraha-foto

Uključivanjem samo 5 oraha dnevno u svoju svakodnevnu prehranu, možete biti sigurni da žeti neke iznenađujuće zdravstvene prednosti.

Zdravstvene prednosti koje možete dobiti uvođenjem oraha u dnevno konzumiranje:

smanjuju veličinu struka za više od pola inča
smanjuju izglede za razvoj bolesti srca
podržava zdravlje mozga
niži kolesterol
povišen broj spermija kod muškaraca
smanjen rizik od dijabetesa
prevencija raka
jače i zdravije kose, kože i noktiju
Postoji više razloga za uključiti orahe u svoju svakodnevnu prehranu, ali kao što možete vidjeti, orah može proizvesti mnoge zadovoljavajući prednosti koje se može svatka namirnica.

Što se događa s vašim tijelom 4 sata nakon što jesti samo 5 oraha?

Učinak konzumiranja oraha je toliko velika da mnogi ljudi imaju zdravstvene prednosti u onoliko malo koliko je samo 4 sata od konzumacije. Orasi tada mogu dostaviti svoje tijelo s asortimanom hranjivim tvarima i vitaminima, a svi su odlučujući za čuvanje organizma puneći tijelo gorivom i do sljedećeg obroka.

Orasi su poznati za stabilizaciju stresa.

Antioksidansi u orasima ojačavaju svoje srce i bore se protiv slobodnih radikala koji su poznati za izazivanje bolesti srca.
Omega-3 masne kiseline smanjuju osjećaj depresije i simptome ADHD-a

Organi počnu raditi učinkovitije, dakle spriječava začepljenje arterija i drugih negativnih učinaka na zdravlje.

Ako se konzumira u umjerenim količinama, neće uzrokovati debljanje, ali umjesto toga, podržat će zdravije , regulisati težinu i veličinu struka.

Izvor: pozivitno.info

Evo zašto bi čišćenje grožđicama trebao svako od nas da uradi BAREM DVA PUTA GODIŠNJE!

grozdjice

Postupak čišćenja i detoksikacije jetre grožđicama je jedna od najefikasnijih metoda oporavka organizma i oslobađanja od kroničnih bolesti i toksina.

grozdjice

Sama zatrovanost organizma ga upravo i sprječava da uključi mehanizam samo-izlječenja, a također značajno smanjuje efikasnost lijekova i recepata prirodne medicine. Jetra u našem organizmu ima ulogu “tvornice krvi”. Također pomaže jačanju i stimulaciji probave u organizmu. Jetra obavlja još jednu važnu funkciju: ona čisti krv i eliminira sve toksine i nečistoće iz nje. Otuda je jasno da je čista jetra – zdravlje, vitalnost, energija, lijep izgled i dobro raspoloženje.

Kako izabrati prave grožđice?

Čišćenje jetre grožđicama počnite odlaskom u kupnju – kako biste izabrali prave grožđice. Ovo je vrlo važno, jer danas naći neprskane grožđice bez dodanog sumpor dioksida – nije lako. Ne kupujte vrlo svijetle, žućkaste grožđice. Njihova svijetla boja – je upravo rezultat tretmana sumpor-dioksidom ili, u najboljem slučaju, kršenje pravila sušenja.

Ne kupujte ni na „sjajne“ grožđice, jer su također kemijski tretirane. Kvalitetne, organske grožđice bez kemije su bez sjaja, naborane, ne previše mekane, ali nisu ni tvrde. Zrna moraju biti očuvana, neoštećena. Dobre grožđice moraju biti tamno smeđe ili smeđe boje(ako je u pitanju svijetla sorta grožđa – onda svijetlo smeđe boje). Također postoji i crno suho grožđe s plavičastom nijansom, koje se dobija iz tamnih sorti vinove loze. Idealno je ako možete pronaći grožđice s „repićima“ – jedan od glavnih pokazatelja prirodnosti suhog grožđa. Kad ste izabrali pravo suho grožđe – možete početi s pripremom sredstva za čišćenje jetre.

Čišćenje jetre grožđicama – recept

Ujutro natopite pola čaše grožđica na 15 minuta u toploj vodi, zatim dobro isperite pod mlazom vode. Stavite oprane grožđice u čašu i napunite je prokuhanom vodom sobne temperature do vrha. I ostavite do sljedećeg jutra. Sljedećeg jutra, na tašte, popijte napitak i pojedite grožđice. Lezite u krevet na sat-dva i stavite topli oblog (termofor) na desnu stranu trbuha.

Ovaj postupak se obavlja jednom tjedno tijekom mjesec dana (dakle 4 puta u mjesecu), dva puta godišnje.

Izvor: atma

MUČE VAS ČIR, ASTMA, BOLOVI U KOSTIMA, NESANICA I SLAB VID: Lijek je u jednoj namirnici

badem-mlijeko

Sigurno ste čuli koliko je bademovo mlijeko zdravo, ne sadrži hlesterol i liječi mnoga oboljenja, kao: Čir nа žеlucu i dvаnаеstоpаlаčnоm crijеvu.

badem-mlijeko

Bаdеmоvо mlijеkо pоdstičе lučеnjе žuči i prаžnjеnje žučnе kеsе. Kоrisno za prеhlаdu, аstmu, nеsаnicu, impоtеnciјu, аnеmiјu. Odličаn je izvоr еnеrgiје, razvija mоždаnu аktivnоst i јаčа mеmоriјu.

Čаšа bademovog mlеkа sаdrži 50% prеpоručеnog dnеvnog unоsa vitаminа Е – аntiоksidаnsa kојi smаnjuје rаst slоbоdnih rаdikаlа, kојi mоgu dа prоuzrоkuјu rаk.

Bоgаt је vitаminimа B i gvоžđem, kојi su nеоphоdni zа rаst i zdrаvо funkciоnisаnjе mišićnоg tkivа. Bаdеmоvо mlijеkо nе sаdrži lаktоzu, tаkо dа mоžеtе dа gа piјеtе slоbоdnо, bеz strаhа оd prоbаvnih pоrеmеćаја.

Neuništivu energiju unesite u vašu kuću i domaćinstvo – RECEPTI

MED_I_CUVARKUCA

Latinski naziv za ovu biljku je “uvijek živuća” što znači da je neuništiva bez obzira na uslove kojima je okružena. Gdje raste čuvarkuća i razmnožava se tu svoju “uvijek živuću” i neuništivu energiju prenosi i na kuću i domaćinstvo.

MED_I_CUVARKUCA

Grci i Rimljani su sadili čuvarkuću pored drugih biljaka da ih zaštite od gusjenica, raznih insekata i štetočina, a Karlo Veliki (a kasnije i njegov sin Ljudevit Pobožni) su naredili svojim podanicima da između 72 biljke koje su obavezni da sade na njivama i vrtovima bude i čuvarkuća.

Čuvarkuća je višegodišnja biljka, visoka 10– 60 cm. Ima debele sočne listove složene u rozetu. Zalijeva se veoma malo, kao kaktus. Ako je čuvarkuća zasađena u dvorištu nije ju potrebno zalijevati.Cvjeta od mjeseca srpnja do listopada i u tom periodu se mogu skupljati njeni listovi za čajeve i druge ljekovite preparate.

Svježe iscijeđeni ljekoviti sok od čuvarkuće: Ovaj sok liječi opekotine, ujed insekata, kurje oči i bradavice, pjege i fleke od sunca, herpes te ispucanu kožu. Sok pomaže i kod upale zubnog mesa, upale uha i grla.

ČAJ OD ČUVARKUĆE

Čaj od čuvarkuće pospješuje izlučivanje mokraće, pomaže kod obilne i bolne menstruacije i dizenterije.
Sastojci za pripremu čaja:

– 2 žličice usitnjenih listova čuvarkuće 1 čaša vrele vode

Priprema čaja:

Listove preliti sa vrelom vodom, ostaviti da odstoji 2 sata, procijediti i piti 1/4 čaše, 4 puta na dan prije jela.

MED I ČUVARKUĆA KAO PRIRODNI LIJEK

Potrebno vam je:

– 500 grama domaćeg meda 300 grama listova čuvarkuće

Priprema lijeka:

Čuvarkuća se samelje i pomiješa sa medom. Ostaviti da odstoji nekoliko dana.

Konzumira se žličica smjese na prazan stomak i nakon toga se ne jede ništa 2 sata. Zimi zbog smanjene fizičke aktivnosti dolazi do povećanog zadržavanja štetnih materija u organizmu. Smjesa od čuvarkuće i meda ubrzava metabolizam i čisti tijelo od toksina. Također se koristi i kod srčanih mana po preporuci ruskih ljekara. Dokazano je da uspješno liječi miome na maternici i ciste na jajnicima.

MAST OD ČUVARKUĆE

Potrebno vam je:

– 1 šaka sitno isjeckanih listova čuvarkuće 200 grama masti

Mast se opere u 9 voda. U jednoj šerpici se pomiješaju svi sastojci. Na laganoj temperaturi se mast otopi, bez kuhanja, čim se otopi skloni se sa vatre i ostavi 12 sati da odstoji. Poslije toga se mast ponovo lagano zagrije da postane tečna, procijedi se i pretoči u teglicu. Čuvati u frižideru.

Mast od čuvarkuće je ljekovita za:

Rane koje su nastale od udarca i prignječenja, zagnojene rane koje neće dugo da zarastu, otoke i protiv sunčevih pjega i fleka na koži, ubode insekata i fistule.

Izvor: dnevne.rs

BANANA EXPRES DESER U ČAŠI



....gotov za tren…nestane za tren…..
Sastojci
smjesa
2 banane
pola limuna sok
1 žlica meda



2 male žlice smeđeg secera
250 ml vrhnja za slag
1 zlica bijelog coko namaza ili 2 kockice bijele cokolade (otopljene)
malo zute boje za ljepsi izled (po zelji)
kakao instant za posipanje

Priprema
1.



Vrhnje istuci u cvrsti slag. Banane ispasirati ili izmiksati, preliti ih sokom od limuna da sacuvaju boju. Umijesati, namaz (ako je cokolada, prije ju istopiti) med i secer. Zatim sve lagano umijesati u tuceni slag. Po zelji podijeliti smjesu na 2 dijela i u jedan dodati malo zute ili neke druge boje za ljepsi izgled. Zlicom vaditi jednu pa drugu smjesu i u hrpicama naizmjence stavljati u casu, posipati kakaom i posluziti.
Kolicina sastojaka se moze povecati po potrebi…

BEZ PEČENJA: LEDOLINA KOLAČ – NE TREBATE NI PEĆNICU, A NI MIKSER



Ovo je definitivno kolač koji je idealan za napraviti kada vam se doista jako žuri pojesti nešto slatko, a najbolje od svega je to što se ne peče i za njegovu pripremu dakle nećete trebati ni pećnicu ni mikser
Potrebno:
500 ml mlijeka
500 ml vrhnja za šlag
12 žlica gustina (cca 110g)
1 vanilin šećer
10 dag čokolade za kuhanje



10 dag bijele čokolade
4 žlice šećera
kutija piškota ili manje pakiranje pettit keksa u varijanti za tortu ili kolač

Priprema:
Pomiješati mlijeko i vrhnje za šlag pa od te količine oduzeti oko 2 dl za pomiješati sa gustinom i šećerom.
Ostatak tekućine staviti kuhati pa kad zavrije ukuhati razmućeni gustin. Krema se relativno brzo zgusne te ju nije potrebno dugo kuhati, cca. 2-3 min.



Kuhanu kremu podijeliti na dva dijela. U jedan dio umiješati natrganu čokoladu i miješati energično da se čokolada otopi a u drugi dio dodati bijelu čokoladu pa također dobro promiješati.
Na dno kalupa za torte složiti piškote umočene u mlijeko ili pettit kekse pa odmah premazati prvo tamnom a potom i bijelom kremom. Možete ako želite stavljati naizmjence pa ćete dobiti mramorni efekt.
Ostaviti tortu na u hladnjaku da se dobro rashladi i uživati u svakom zalogaju.
Uz ovaj bi fini desert idealno pasao voćni preljev ili slatko od višanja ili šumskog voća, što ja osobno ovaj put nisam imala prilike isprobati jer se torta prebrzo pojela.

DA LI STE NEKADA JELI ARAPSKE PALAČINKE? OVO MORATE PROBATI JER SU NAJ,NAJ,NAJ…



Sastojci
Tijesto
250g brasna
250g griza
1 jaje
1prasak za pecivo
1 vrecica suhog kvasca



1mala kasikica soli
2male kasikice secera
tople vode za umutiti tjesto

Priprema
1.
Prvo kvasac razmutite sa malo mlake vode.
2.
Brasno ,griz, sol .secer i prasak fino izmjesajte i dodajte jaje i razmuceni kvasac i sa toplom vodom napravite tjesto kao za palacinke.
3.



Tjesto ostavite neka odstoji oko sat vremena ,i prije pecenja promjesajte.
4.
Ugrijte tavu i samo je prvi put premazite sa malo ulja i stavljajte po jednu kutljacu smjese i pecite na laganoj temperaturi samo sa jedne strane ,vidjecete kako se stvaraju mali baloncici i kad je sve suho i ispod fino rumeno onda je gotovo . Pecite dok ne potrosite nadjev.
5.
Istopite malo putera i dodajte meda pa prmazite palacinke ,ili sa mermeladom i nutelom ,kako vec volite.

LAGANA I UKUSNA VEČERICA I KADA SE OHLADI: PROLJETNA PITA


Sastojci
TIJESTO: 250 g oštrog brašna
120 g maslaca/margarina
2 jaja
prstohvat soli
malo pecilnog praška cca 1 1/2 žličica
NADJEV: 3 jaja
1 vezica zelenog dijela mladog luka



150 g kuhane šunke
40 g parmezana
1 kiselo vrhnje
3 kockice feta sira
malo bibera
3-4 kisela krastavca

Priprema
1.
Od navedenih sastojaka zamijesite prhko tijesto i neka odleži pola sata u frižideru
2.



Zeleni dio mladog luka nasjeckajte sitno,kisele krastavce i kuhanu šunku narežite na kockice,zatim pomiješajte sa kiselim vrhnjem,jajima,parmezanom , zdrobljenim feta sirom i biberom.
3.
Tijesto razvaljajte i obložite donjim dijelom  kalupa za pite,na tijesto zatim istresite  nadjev i stavite peći u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva cca 30-45 min ( ovisi o pećnici).

Posluživanje
Možete poslužiti uz zelenu salatu ako volite.

RECEPT DOBIJEN TEŠKOM MUKOM IZ JEDNOG RESTORANA ZA TIRAMISU BEZ JAJA



Svi ce ga voleti, diviti vam se kako ste napravili tako dobar krem, evo kako! Priprema, pozor, sad!
Sastojci
250 ml slatke pavlake
500 g mascarpone
100 g secer u prahu
1 vanilin secer



par kapa limunov soka
250 ml hladne kafe
4 cl amareto liker
oko 60 piskota
kakao za posipati tiramisu

Priprema
1.
U skuvanu, hladnu kafu dodati amareto liker.
2.
Slatku pavlaku umutiti i postepeno dodati secer u prahu, vanilin secer, mascarpone i par kapa limunov soka.
3.



Piskote umociti u kafu sa likerom i rasporediti na dno tepsije, zatim premazati kremom, pa opet piskote, krema idt….zavrsiti sa kremom, posipati sa kakaom
4.
Ostaviti tiramisu preko noci da se stegne i da se piskote potpuno umeksaju

LAGANI DESERT SA JABUKAMA PRELIVEN FINOM KREM


Sastojci
6 srednjih jabuka
24 keksa petit beurre
za krem:
750 ml mleka
2 manja jaja
200 gr šećera



1 vanilin šećer
75 gr brašna
75 gr maslaca ili margarina
za fil:
50 gr oraha
50 gr suvog grožđa
1 kašika džema od kajsije
1/2 kašičice cimeta
za posipanje:
kokos

Priprema
1.
Uzeti 6 srednjih jabuka. Prvo ih iseći na polutke, izdubiti sredinu, a posle ih oljuštiti, jer kad su oljuštene, a dubi se sredina, mogu da puknu.
Staviti ih i šerpu, naliti vodom, posuti preko malo šećera ( stavila sam 2 kašike ) i kuvati dok ne omeknu 10 do15 minuta. Voditi računa da se ne prekuvaju ( kako je koja omekšala tako sam je i vadila iz šerpe).
Kad se skuvaju, izvaditi ih da se prohlade kako bi se mogle puniti.
2.
Spremiti posudu u kojoj će biti jabuke (neka fina kramička ili staklena). Jabuke sve skuvati jer prilikom kuvanja omeknu i imaće mesta za sve jabuke (na slici nema mesta za jednu polovinu).
Na dno posude poređati keks. Svaka jabuka  imaće svoja dva keksića
3.



Skuvati krem.  Umutiti belanca u sneg pa dodati žumanca, šećer,  vanilin šećer ili kašičicu arome, brašno  i razrediti mlekom od tih 750 gr. Ostatak mleka staviti da provri, skloniti sa vatre dodati umućena jaja , vratiti i kuvati na laganoj vatri dok se ne zgusne. Dodati još 75 gr maslaca
4.
U posudu poređajte jedan red keksa i dobro premažite kremom jer ima dovoljno za sve (meni je na slici vrlo malo premazano, posle sam morala da podižem kekse kako bi ušao još krem između njih). Drugi red keksa se stavlja zajedno sa jabukom.
5.
Umešati seckane orahe, suvo grožđe (prethodno potopljeno malo u vodi ili rumu da omekša) cimet i kašiku džema. Time puniti skuvane jabuke. Preko napunjene jabuke staviti keks, okrenuti naopako i ređati preko krema.
6.
Kada se to sve lepo napuni i poređa, prelije se kremom. Malo pomerajte keksiće da uđe krem u sve šupljine. Posuti kokosom i ostaviti u frižider da se ohladi i smekša keks (pravila sam uveče za sutradan).

Pa uživajte u lepom, sočnom desertu.

NEVJEROVATNA POSLASTICA SA DVIJE VRSTE KREME. KREMASTE KINDER ŠTANGLICE



Sastojci
TIJESTO
200 gr šećera u prahu
150 gr mljevenih oraha
3 kašike brašna
2 kašike prezle
6 bjelanaca
KREMA
700 ml mlijeka



250 gr putera
250 ml šlaga
200 gr šećera
100 gr čokolade za kuhanje
2 pudinga od vanilije
6 žumanaca

Način pripreme
Bjelance umutititi sa prosijanim šećerom u prahu pa umiješati brašno, orahe i prezlu.
Peći u rerni zagrijanoj na 180 stepeni 20 minuta.
Žumance umutiti sa 200 ml mlijeka i pudingom.



Uspite u ostatak vrelog mlijeka i kuhajte dok se ne zgusne.
Ostavite da se ohladi pa umutite puter sobne temperature.
Pola kreme premažite preko biskvita, a u drugu polovinu otopite čokoladu pa premažite preko svijetle kreme.
Umutite šlag i premažite po vrhu.
Pošalji ovo e-poštom
Blogiraj ovo!
Podijeli na usluzi Twitter
Podijeli na usluzi Facebook

BRZE NEPEČENE KUGLICE SVI SU REKLI DA SU BOLJE I OD RAFAELA

Kokoline

Predivne, lagane, mirišljave, ukusne loptice. Svih 20-ak degustatora oduševljeno
Sastojci
250 ml slatkog vrhnja ili vrhnja za slag
100 g bijele čokolade
1 vanil sećer
1 puding od vanilie



100 g kokosa
po želji šećer u prahu
po želji bademi

Priprema
1.
Od 250 ml vrhnja odvojiti 50 ml.
Vrhnje staviti kuhati a prah za puding izmiješati s odvojenih 50 ml vrhnja.
2.
Kada vrhnje počne kuhati, smanjiti temperaturu na laganu, maknuti posudu s ploče i umiješati razmućeni puding. Miješati pjenjačom dok se zgusne (vrlo brzo se zgusne).
3.
Skloniti s ploče i  u vruću kremu umiješati van. šećer i nakidanu bijelu čokoladu, miješati dok se čokolada otopi.
Zatim dodati kokos i promiješati.
Probati kremu i po želji dodati malo šećera u prahu ako  volite slađe.



Ja nisam koristila šećer, svi koji su probali bili su jako zadovoljni i rekli da je dovoljno slatko.
Puno ljudi voli dosta slatko pa ako ste u toj skupini po želji dodajte malo šećera.
4.
Kremu staviti u frižider oko 15 minuta, zatim oblkiovati male kuglice i uvaljati ih u kokos.
Po želji se može u svaku kuglicu staviti badem, tada su još finije i sličnije raffaelu.
Slobodno mgu stajati na sobnoj temp. cijeli dan, preko noći čuvati u frižideru.
5.
Od ove smjese dobila sam 34 kuglice, za više poduplati sve sastojke.



MEKAN KAO PAMUK ZATO MU JE I NAZIV TRI ČUDA



Kolač je super fin, lijep, izdašan, a topi se u ustima kao pjena…
Sastojci
Za biskvit
6 kom bjelanjaka
15 dkg šećera
15 dkg mljevenih oraha /lješnjaka/
3 dkg krušnih mrvica /prezli/
3 dkg brašna oštrog
1/2 kom praška za pecivo
1 kom vanilin šećer



Za fil
1/2 l mlijeka
15 dkg šećera
6 kom žumanjaka
1 kom vanilin šećer /po želji/
1 kom puding od vanilije
1 kom velika žlica vrhom brašna
1 kom margarina /25 dkg/
10 dkg tamne čokolade
Ostali sastojci
25 dkg petit beurre keksa
malo mlijeka za natopiti petit keks
5 dkg mljevenih oraha

Priprema
1.



Od sastojaka za biskvit napravi biskvit, stavi ga u namašćenu i pobrašnjenu tepsiju veličine 35X28 i peci na160-180 C, kada se ispeće ohladi ga, u međuvremenu skuhaj fil i u hladno dodaj izrađeni 1 margarin, pola žute smjese stavi na biskvit, na njega poslaži petit beure kekse koje si na kratko natopila u mlijeko, u drugu polovicu fila dodaj 10 dkg otopljene tamne čokolade i stavi ga na petit kekse, odozgo pospi sa mljevenim orasima, možeš još naribati gore i čokoladu.
2.
Dobar tek!!!!

BRZI KOLAČ SA VIŠNJAMA


Još jedan odličan recept za kolač sa višnjama... Pravi, starinski, baš kao što su pravile naše bake ...
Sastojci
5 jaja
1,5 čaša šećera (300 gr)
1 čaša jogurta (2 dl, ili 200 gr)
1 čaša ulja (170 gr)
2 čaše brašna (270 gr)



1/2 kesice praška za pecivo
400 - 500 gr višanja
malo prah šećera za posipanje kolača
vanil šećer
čaša = 2 dl

Priprema
1.
Razbiti jaja i odvojiti belanca od žumanaca. Belanca mikserom umutiti u čvrst sneg, pa im postepeno dodavati šećer. Mutiti još malo, pa odložiti mikser. Dodati žumanca, pa ih umešati polako, špatulom. Postepeno dodati i ostale sastojke (jogurt, ulje, brašno i prašak za pecivo)  i polako ih sjedinjavati sa belancima.
2.
Kad testo bude homogeno, izliti ga u podmazan i brašnom posut pleh (moj pleh je dimenzija 35 x 20 cm). Na testo staviti višnje (sveže, iz zamrzivača ili iz kompota) koje su malo oceđene od viška soka.
3.



Da višnje ne bi ostale na vrhu kolača i osušile se,  već da malo utonu u kolač, a da ne padnu sasvim na dno, ja ih vrhom nožića malo gurnem nadole.
Staviti kolač u rernu zagrejanu na 200 stepeni da se ispeče. Smanjiti na 180 stepeni. Kolač je brzo gotov, u rerni sa ventilacijom pečem ga 30 do 35 minuta, a to se vidi po tome što se ivice testa počinju odvajati od suda u kom se kolač peče.
4.
Ohladiti kolač, pa ga obilno posuti prah šećerom, pomešanim sa vanil šećerom, i iseći na kocke.
5.
Napomena: da ne bi bilo nejasnoća oko gramaže sastojaka, dodala sam u zagradu težinu izvaganih sastojaka u gramima.

BRZA PICA ZA 15 MIN


Nema mesenja i premesivanja .Neka mikser odradi svoje. A za izgled i okus ….isto kao iz picerije …meni sa jako svidza . probajte ,mislim da necete zazaliti . ja tako pravim picu vec 3-4 god. od kad sam dobila ovaj recept od jedne moje koleginice.

SASTOJCI
5 soljice brasna
3 soljice mleko (toplo)
1 soljica ulje
1 kvasec
1 jaje



nadjev
kecap
rendani kaskavalj(zuti sir)
sampinjone
sunkice

PRIPREMA
1.
Za meru 1-soljica za crnu kafu .kao ova
2.
U vanglicu za mesenje staviti sve sastojke za testo i dobro izmiksirajte
Dobicete testo koje nije puno tvdo i nemozete ga mesiti sa rukama .



Sa zlicom uzimate od testa i dasporedite na prthodno namazani pleh sa margarinom . ako nemozeite ramnomerno da rasporedite testo namrsite ruke pa sa ulje i raporedite .sloj treba staviti koliko mozete tanji .
3.
Nad testo namazite kecap ,pa rendani sir ,sunkice ,sampinjone ovako i spremna pica neka odstoji 15-20 min pa pecite na 220 C oko 15 min.

VAZDUŠASTI KROKETI OD KROMPIRA



Probala sam dosta recepata od kroketa, neki su mi bili tvrdi, neki gnjecavi....S ovim receptom su mi nekako najbolji. Meki, vazdušasti..
Sastojci
250 gr Krompira
1 kašičica soli
1 jaje
2 kašike kiselog vrhnja
1 kašika mlijeka
1/4 kesice praška za pecivo
20 gr margarina
70 gr brašna



1 kašika octa
vegeta
prezla
ulje
začini po želji

Priprema
1.
Skuvati krompir sa kašičicom soli. Skuvan krompir izgnjiječiti u pire i dodati margarin, vrhnje, ocat i  mlijeko. Dobro izmiješat. Dodati vegetu i začiniti po želji. Brašno pomiješati sa praškom za pecivo i sipati polako u smjesu. Dobro izmiješat i izgnjiječiti.



2.
Špric pouljiti i puniti smjesom. Istiskati i sjeći na željenu veličinu. Uvaljati u prezlu. Pržiti u ulju, najbolje u fritezi ako imate.

GOTOVE ZA 15 MINUTA - FANTASTIČNE OBLANDE SA PLAZMOM !



Izuzetno se brzo naprave,tako brzo i nestanu ... Kad mi je mama izdiktirala recept koji je čula od komšinice,bila mi je pomalo neobična kombinacija sastojaka margarin i pavlaka,pravila sam za uskrs i nisam se pokajala,divne su,toplo Vam ih preporučujem ...
Sastojci


   
Potrebno je : pakovanje oblandi,1 margarin(250 gr),2 kisele pavlake,2 čaše(plastične od pavlake)šećera,300gr. mlevene plazme
Priprema
    1.
    Margarin staviti u posudu i na ringli ga otopiti~treba da bude skroz u tečnom stanju..  
    2.
    skloniti sa štednjaka pa dodati u njega pavlaku,
    3.


   
šećer ...
    4.
    i plazmu i sve lagano varjačom promešati ...
    5.
    Ostaviti malo da se prohladi pa filovati oblande ...

SITNI NEPEČENI SLAVSKI KOLAČI 6 RECEPATA NE ZNA SE KOJI JE BOLJI



Sastojci
Kokos kiflice:
200 g šećera
250 g kokos brašna
1 kašičica praška za pecivo
250 g margarina
120 ml mleka
500 g mekog brašna
2 žumanca
šećer u prahu
Pišinger:
8 jaja
450 g šećera
280 g crne čokolade
250 g maslaca
1 veliko pakovanje oblandi
malo prepečenih, samlevenih lešnika
Ljubavne kuglice:
100 g mlevenog keksa
150 g mlevenih lešnika
150 g šećera u prahu
80 ml gaziranog soka od pomorandže
3 kašičice ekstrata od jagoda
200 g crne čokolade
90 g margarina (ja sam stavila maslac)
1 kašika ulja
Rum salamice:
230 g šećera u prahu
130 g mlevenih oraha
1 belance



1/2 kašike kakaoa
2 kašike ruma (ili nekog dobrog rum ekstrata)
1 tvrdo kuvano žumance
100 g maslaca
Čoko-šljivne kuglice:
200 g šećera

200 g seckanih oraha
po potrebi malo samlevenih oraha
200 g samlevenih suvih šljiva
200 g crne čokolade
2 kašike ulja
Rozen makovnjača:
korice za Rozen tortu
500 g mlevenog maka
400 g šećera
4 dl mleka (posna varijanta sojiino mleko)
250 g margarina
125 g maslaca (posna varijanta smao margarin)
1 štapić vanile
za fondan: 200 g šećera u prahu, 1/2 čaše vruće vode, nekoliko kapi kolačarske crvene boje i malo ulja
Brownie kolačići:
35 g brašna
1/4 kašičice praška za pecivo
na vrh noža soli
2 velika jaja
130 g šećera
1 kašika jake kafe
30 g maslaca
200 g Nestle Ecuador čokolade
100 g naseckane Nestle Ecuador čokolade i badema

Priprema
1.
Kokos kiflice
2.
Penasto umutiti margarin i šećer, pa dodati jedno po jedno žumance i sve lepo sjediniti.
Posebno umešeto brašno, prašak za pecivo i kokos, pa sjediniti sa prethodnom smesom.
Dodati mleko i zamesiti glatko testo, uviti ga u foliju i ostaviti oko 30 min u frižideru.
3.
Napraviti kiflice i ispeći ih u plehu obloženiim papirom za pečenje, na srednjoj T oko 15-ak minuta. Ispečene ohladiti prvo na rešetki za kolačae, a onda uvaljati u prah šećer.
4.
Pišinger by SnezanaBG
5.
Umutiti dobro žumanca sa šećerom, pa skuvati krem na pari.
Kada se krem zgusnuo, dodati čokoladu i mešati dok se ne otopi. Ohladiti u potpunosti.
Kada se krem ohladi izmešati ga sa prethodno umućenim maslacem.
6.
Nafilovati oblande, a odozgo posuti prepečenim i samlevenim lešnicima.
7.
Ljubavne kuglice by Minjina Kuhinjica
8.
Sjediniti mleveni keks, mlevene lešnike i šećer u prahu.
Dodati ekstrat od jagoda i gazirani sok od pomorandže. Dobro izmešati da se dobije ujednačena crvena smesa.
9.



Ostaviti je na jedan sat u frižideru, zatim napraviti male kuglice, pa ih opet vratiti opet u frižider, dok se pripremi čokolada.
10.
Čokoladu i margarin( ja sam koristila maslac) pažljivo otopiti, dodati kašiku ulja. U svaku malu korpicu sipati po kašičicu ove čokoladne smese.
Preko čokolade pažljivo spustiti po jednu crvenu kuglicu. Ostaviti u frižideru da se čokolada stegne., pa pažljivo izvaditi Ljubavne kuglice iz korpica.
11.
Rum salamice
12.
Zamesiti testo od belanceta, šećera, samlevenih oraha, kakaoa i ruma, pa razviti koru između dve providne folije.
13.
Umutiti penasto maslac sa 100 g šećera u prahu, dodati rum i propasirano kuvano žumance.

Ovim filom premazati koru i pažljivo uviti u rolat. Ostaviti na hladnom da se dobro stegne.
14.
Čoko-šljivne kuglice
15.
Ušpinovati šećer sa malo vode (toliko vode da šećer ogrezne, odnosno da ga voda prekrije). Pa u to dodati i napraviti kompaktnu masu, samlevene suve šljive, malo ruma, sitno seckane orahe i po potrebi možda malo mlevenih oraha (ocenićete sami zbog gustine i kompaktnosti) i 100 g istopljene čokolade.
16.
Napraviti kuglice iste veličine.Za čokoladnu glazuru otopiti 100 g čokolade i ulje.
Svaku kuglicu posebno zabodite na čačkalicu i umočite u otopljenu čooladu.

Kuglice stavljajte na žicu da se ocede od viška čokolade i stegne glazura.
17.
Rozen makovnjača
18.
U 4 dl mleka prokuvati: srž iz jedne šipke vanile (ostatak sameljite više puta sa prah šećerom i dobićete pravi vanilin šećer :) ), šećer da se otopi i samleveni mak. Ostaviti da se totalno ohladi.
19.
Penasto umutiti margarin i maslac, pa dodavati postepeno mak. Nafolovati korice za Rozen tortu.
20.
Odozgo premazati roze fondanom. Šećer u prahu brzo mutiti (mutilicom) sa 1/2 čaše vruće vode, dodati nekoliko kapi crvene kolačarske boje i malo ulja zbog sjaja.
21.

Brownie kolačići by Ana Ugarković
22.
Godinama ih pravim i fantastiči su.
23.
Obložiti pleh masnim papirom.
Pomešati brašno, prašak za pecivo i so.
Mikserom umutiti jaja, dodati šećer i kafu, oko 15 minuta dok se smesa na zgusne.
24.
U mađuvremenu rastopiti na pari čokoladu i maslac. Promešati, malo prohladiti i dodati u smesu sa jajima. Zatim umešati brašno, naseckanu čokoladu i bademe.
Ako je smesa retka, ostaviti oko 5 minuta da se malo stegne.
25.
Stavljati po kašičicu ove smese na masni papir na par cm rastojanja i peći dok malo ne narastu i napuknu, oko 8-9 minuta.
Ohladiti na rešetki.

subota, 5. ožujka 2016.

SAMO 1 SASTOJAK KOJEG SVI IMATE – Ovaj ruski recept liječi sve želučane bolesti

nar-kora

Opisaćemo kako u potpunosti izliječiti sve želučane tegobe prirodnim lijekom od samo 1 sastojka kojeg svi mogu lako nabaviti: liječi dijareju i salmonelozu za 5 sati, a čir na želucu, disbakteriozu crijeva i kolitis za 7 dana!

nar-kora
Radi se o patentiranom lijeku od osušene kore nara/šipka ruskog iscjelitelja G.I. Glubokog kojim je iscjeljivao još i sam Hipokrat.

1. Dizenterija, dijareja (i ostali želučani virusi), upala slijepog crijeva nestaju za 5 sati.
2. Salmoneloza – za 5 sati.
3. Čir na želucu – za 7 dana.
4. Disbakterioza crijeva – za 7 dana.

O čemu se radi?

Ne bacajte koru od nara ili šipka. Osušite je i čuvajte u kućnoj apoteci. Nevjerojatno sredstvo koje će vam pomoći kod svih želučanih infekcija i osloboditi vas crijevnih poremećaja, prenosi Zenskica.com.

Prava hitna pomoć bez lijekova!

U prosincu 1999. g. u ruskom listu “Ruski vesnik” (v 50-51 (444-445) objavljen je članak “Zaboravljeni Hipokrat i liječenje biljkama” ruskog travara G.I. Glubokog, gdje je napisan recept patentiranog sredstva za izlječenje dizenterije, proljeva, kolere, upale slijepog crijeva (bez kirurške operacije!), salmoneloze – uvarkom od suhih kora nara ili šipka za 5 sati!

Pri patentiranju lijeka (1996. g) prethodila je obavezna provjera u medicinskoj ustanovi i njegova sposobnost inhibicije patogene bakterije “in vitro”.

Slijedi članak i recept za pojedine bolesti i tegobe iz gore spomenutih novina preveden s ruskog jezika.

Čudotvorni recept ruskog iscjelitelja G.I. Glubokog

“S moje strane je predložen prvi univerzalni biljni preparat na svijetu, koji učinkovito inhibira svi patogene bakterije u cijelom probavnom traktu čovjeka, neovisno od sojeva i mutacije, uključujući i one koje mogu nastati kroz stotine i tisuće godina. Na molbu čitatelja dajem recept pripreme uvarka suhih kora nara/šipka i njegovu primjenu.

Priprema uvarka od suhih kora nara:

Odnos suhih kora nara i kipuće vode je 1:20. U prethodno ugrijanu toplu šalicu ili čašu staviti 10-12 grama suhih kora nara i preliti ih s 200 ml kipuće vode. Pokriti. Ostaviti da odstoji 25-30 minuta. Nemojte ga cijediti. Nakon toga se može piti. Kore ne bacajte. Nakon toga, liječenje je počelo. A šalica s uvarkom treba stajati kraj bolesnika.

Priprema uvarka od sušenih kora nara za sve navedene bolesti je ista. Primjena – za svaku bolest je drugačija.

Za izlječenje za 5 sati od: dizenterije, proljeva, salmoneloze, tifusa, akutnog apendicitisa (upala slijepog crijeva) uvarak konzumirati na sljedeći način:

Nakon što odstoji 25-30 minuta, treba se popiti pola šalice (čaše) uvarka. Nemojte ga cijediti. Ponovo poklopite. Ako nakon 10 minuta osjetite olakšanje i vama je bolje, znači da je u pitanju obični proljev i njegovo liječenje je završeno. Možete slobodno izaći iz kuće, jer proljeva (ili zatvora) više neće biti.

Ako nakon 10 minuta niste osjetili poboljšanje, znači kod vas je, ili dizenterija, ili proljev, ili tifus, ili salmoneloza. Treba ostati u kući i nakon 3 sata popiti preostalu polovicu šalice uvarka. Proces liječenja nastavlja se i u narednih 3 sata. A ozdravljenje nastupa nakon 5 sati od početka liječenja.

Za izlječenje za 7 dana od: čira na želucu, čira na tankom crijevu, kolitisa (upale debelog crijeva), disbakterioze crijeva, konzumirati uvarak suhih kora nara na sljedeći način:

Nakon što odstoji 25-30 minuta, uvarak početi piti. U toku dana popiti polovicu (90-100ml) u 4 puta, u približno jednakim porcijama i u približno jednakim vremenskim razmacima, po 20-25 ml. Početi piti ujutro na prazan želudac, nakon buđenja, a posljednju četvrtu dozu, pred spavanje.

Ne treba piti uvarak svaki dan, već svaki drugi. 1,3,5,7 dan – piti, 2,4,6 dan – ne piti. To je dovoljno za kompletno izlječenje. Ako želite nastaviti s tretmanom, zbog sigurnog izlječenja čira želuca, to možete učiniti poslije napravljene pauze od 7 dana nakon prvog tretmana liječenja.

Zapamtite:

U procesu liječenja – uvarak se ne cijedi.

Za vrijeme liječenja – ne smijete konzumirati alkohol.

Odnos kore nara i kipuće vode je 1:20. Ovo je važno!

Bit liječenja sastoji se u tome, da se u cijelom probavnom traktu stalno poništavaju sve patogene bakterije (zdrave ostaju) i njihovu lokaciju uspješno nastanjuju zdrave i čovjeku nužne bakterije.

O jedinstvenim svojstvima suhih kora nara znao je još Hipokrat prije 2500 godina. Uspješno je primjenjivao njegov uvarak za liječenje dizenterije. Pozitivna reakcija je nastajala nakon 5 sati. Osim toga, ovim uvarkom je liječio rane. Na ranu se stavljala čista pamučna tkanina umočena u ovaj uvarak. Stalno se održavala vlažnom do iscjeljenja rane. “

Vrlo je važno pridržavati se omjera sastojaka: Odnos kore nara i kipuće vode je 1:20, da ne izazovete kontraindikacije u vidu vrtoglavice, mučnine i glavobolje.

Izvor: zenskica

Neobični simptomi raka u ranoj fazi !!

zgaravica

Svako oboljenje koje se otkrije na vrijeme moguće je izliječiti. Obratite pažnju na signale koje vam šalje tijelo.

zgaravica

PROBLEMI SA DISANJEM
Jedan od prvih znakova raka pluća je gubitak daha, a oboljeli ga se često sjete prekasno. Rak štitne žlijezde može da prouzrokuje probleme s disanjem, ukoliko recimo kvržica ili tumor vrše pritisak na dušnik. Zbog toga je svaka poteškoća sa disanjem razlog za posetu ljekaru.

PROBLEMI SA GUTANJEM I PROMUKLOST
Ove poteškoće se povezuju sa pojavom raka jednjaka i grkljana, a nekada je to i znak raka pluća. Promuklost, tiši glas ili osećaj da nešto pritiska grkljan može biti rani znak raka štitne žlijezde. Na isto može ukazivati i osjećaj da se nešto nalazi u dušniku.

UČESTALA TEMPERATURA I INFEKCIJE
Ovo može biti znak leukemije, tj. raka krvnih ćelija koji započinje u koštanoj srži. Leukemija uzrokuje da koštana srž nekontrolisano proizvodi bijela krvna zrnca, pa se tijelo više ne može boriti sa infekcijama. Ljekari često dijagnostikuju leukemiju tek nakon što se pacijent iznova žali na temperaturu, bol i simptome slične gripu koji traju duže vrijeme.

PROBLEMI SA ŽELUCEM
Iako bol stomaka zvuči bezazleno, ovo može biti važna promjena! Ukoliko je primetite na vrijeme, možete sebi da spasti život,jer će vas ljekar poslati na ultrazvuk i otkriti eventualne kancerogene promjene.
Grčevi u želucu ili česti problemi s ovim organom mogu biti i znaci raka crijeva, a mnogi oboljeli od ove vrste kancera otkrili su da su njihovi ljekari najpre sumnjali da boluju od čira.

SLABOST I UMOR
Opšta slabost organizma i lako zamaranje su simptomi raznih oblika tumora, pa je važno pratiti i druge pokazatelje. Ipak, ukoliko se bez ikakvog razloga osjećate iscrpljeno, a duži san ne pomaže da taj osjećaj nestane, obratite se svom ljekaru.

NEOBJAŠNJIV GUBITAK TEŽINE
Ako primjetite da gubite na tjelesnoj masi, a niste promjenili način ishrane, niti ste fizički aktivniji nego ranije, morate da se zapitati kako se to dogodilo. Gubitak kilograma može biti simptom raka crijeva i drugih tumora digestivnog trakta. Takođe, može da bude signal da se rak širi preko jetre, jer to utiče na apetit i sposobnost tijela da uklanja nečistoće.

PROMJENE NA NOKTIMA
Ukoliko vam se na noktima pojavi smeđa ili crna linija ili tačkica ispod nokta, obratite se svom ljekaru.
Pojava zakrivljenih noktiju može ukazivati na rak pluća, a izrazimo blijedi (ili čak bijeli) nokti su simptom da jetra ne funkcioniše kako bi trebalo, pa mogu biti znak raka jetre.

HRONIČNA ŽELUDAČNA KISELINA I OSJEĆAJ SITOSTI NAKON MANJEG OBROKA
Najčešći rani znak raka želuca je bol u gornjem ili srednjem djelu abdomena koji podsjeća na gorušicu. Ukoliko se ovaj osjećaj pogoršava nakon obroka, vrijeme je za pregled.

HRONIČNA GORUŠICA
Ukoliko ste jeli picu, gorušica je moguća reakcija želuca, ali ako se javlja često ili ne prestaje, moguće je da je riječ o raku jednjaka.

PROBLEMI SA CRIJEVIMA
Zatvor, dijareja i druge promene stolice nerjetko ukazuju na kancer. Ukoliko ova promjena potraje duže od par dana, a za to nema posebnog razloga, moguće je da je problem rak debelog crijeva.
Takođe, nije isključeno ni da je riječ o raku pankreasa, na koji najpre ukazuje masna stolica – česta, blijeđa i vrlo neprijatnog mirisa.

Izvor: source.ba

DOMAĆI ZELE - ZAISTA UKUSNIJI I ŠTO JE NAJVAŽNIJE SVJEŽI OD KUPOVNOG A JEDNOSTAVAN ZA NAPRAVITI



Sastojci
6 kasika (supene) Zelatine(ja koristim govedu a vi po zelji)
350 ml Hladne vode
550 ml Provrle vode
1 1/2 kg Secera
1 -2 kesice vanili secera



Extract Po zelji,ja sam koristila narandzu i malinu
boja za hranu
Secera za posuti

Priprema
1.
Obloziti zeljeni oblik tepsije sa celofanom i pospricati malo sprejom sa uljem. Ja sam koristila raslicite plasticne kutije da bi napravila bar dvije vrste zelea. Vi mozete koristiti i vise ili samo jednu tepsiju ako zelite jedan ukus.
Staviti zelatinu u vecu serpu i posuti sa hladnom vodom i da ostoji bar 5 minuta.
2.
U meduvremenu staviti 550 ml vode da prokuha pa posuti preko zelatine. Dodati secer i vanilin secer i promjesati. Staviti na sporet da kuha na laganoj temperaturi uz mjesanje 25 minuta.
Skinute sa sporeta i ako zelite jedan ukus i boju onda dodajte u serpu promjesajte i istresite u tepsiju prekrijte celofanom i ostavite da odstoji na hladnom(ne u frizider) otprilike 4 sata ili jos bolje preko noci prije nego sto ce te sjeci zele. Ako zelite vise ukusa i boja onda pomalo odvajati u posude i dodavati ukuse i boju.
3.
Kad ste spremni da rezete posuti kristalni seser po daski i istresti zele i onda nozem koji ste malo namazali uljem sjeci zeljene oblike. Uvaljati u secer i ostaviti na tepsiji 1-2 dana da se secer kristalizuje. Vi ako hocete mozete odmah koristiti ali meni je bolji kad malo odstoji vani.
4.
Poslije mozete staviti u kutije i da stoji i do 3 sedmice.
5.



Napomena:Boje se zaista doda samo na vrhu kaskice ili ako koristite tecne kap do dvije jer meni od extract-a vec dobije boje.
6.
Evo dodala sam i sliku kasika. Ova crvena je 1Tbsp i ima istu kolicinu kao ova nasa za juhu.Mjerila sam. Znaci 6 ovih kasika.
7.
A ja koristim kasike jer je zelatin sto koristim u kutiji.
Posluživanje
Napomena:Po receptu se mjeri u kasikama i stoji da je to otprilike 8 kesica.Zato istresite ako imate kesice 8 pa mjerite kasikama da vidite da li ce vam trebati jos. Recept tako trazi. Hvala!

BRZI KREMASTI BANANA ROLAT - SVE MJERE NA KAŠIKE



Odličan spoj banana i vanilije.
Sastojci
Biskvit:
6 jaja
6 žlica šećera
6 žlica brašna
Krema:
1 l mlijeka
2 pudinga od vanilije



4 jaja
4 žlice šećera
4 žlice brašna
2 margarina
6 banana

Priprema
1.
Biskvit:
Posebno izmiksati bjelanjke. Žumanjke izmiksati sa šećerom, dodati brašno i na kraju snijeg od bjelanjaka. Peći u velikoj tepsiji od pećnice. Pečeni biskvit zarolati tj. prebaciti preko plastične boce.
2.
Krema:
Staviti mlijeko da zakuha. Dotle dobro izmiješati sve sastojke pa skuhati u mlijeku. U hladno dodati 2 margarina i dobro izmiješati.
3.
Slaganje:



Položiti biskvit na pladanj te ga tanko premazati kremom, a na jednom kraju malo deblje. Na taj deblji kraj složiti uzduž 4 banane jednu do druge (u dva reda) pa opet red kreme, pa 2 banane (vidi se u predjeku torte na slici), pa zadnji red kreme. Preklopiti drugim dijelom biskvita u roladu a ostatkom kreme omazati cijelu tortu. Ukrasiti čokoladnom glazurom.
Posluživanje
Ohlađena torta je najbolja. Vrlo brzo nestane

RECEPT KOJI JE ZALUDIO BALKAN! MORATE PROBATI VEOMA UKUSNA I SOČNA, JEDNOSTAVAN RECEPT.. A REZULTAT: MMMMMM !



Sastojci
tijesto
6 jaja
6 kas. secera
1 vanilija secer
6 kas. mlijeka
6 kas. ulja
6 kas. brasna
1 prasak za pecivo
2 kas. kakaa
fil



1 l mlijeka
3 pudinga od vanilije
10 kas. secera
250 g putera
agda
10 kas. secera
10 kas. vode

Priprema
1.
Izmutite pjenasto jaja, dodajte poetepeno ostale sastojke.
2.
Izlijte tijesto na pleh sa pekpapirom i pecite na 180°C , 10 min.
Skuhajte agdu od vode i secera (kuhajte 5 min.)
3.



Skuhajte puding u 1 l mlijeka, pustite da se ohladi.
Dodajte u ohladjeni puding puter i secer.
Dobro umutite kremu mikserom.
Koru podijelite na tri dijela i prelijte agdu preko
Svaku koru premazite filom i slazite jednu na drugu.
4.
Rezite na ploske.
Posluživanje