1

subota, 26. ožujka 2016.

GOTOVO ZA 15 MINUTA: VRHUNSKE ČOKOLADNE KOCKE SA BANANAMA BEZ PEČENJA



Za pravo čokoladno osvježenje

SASTOJCI
podloga
20 dkg mljevenih petit keksa
15 dkg otopljenog maslaca

crni nadjev
7,5 dcl mlijeka
7 dkg(oko 3 pune žlice) gustine
7 punih žlica šećera
10 dkg tamne čokolade
1-2žlice kakaa

bijeli nadjev
7,5 dcl mlijeka
7 dkg gustine
6 žlica šećera
10 dkg bijele čokolade
+ 4-5 komada banana

čokoladna glazura



PRIRPEMA
Za podlogu dobro promiješati mljevene kekse sa otopljenim i prohlađenim maslacem te dobro utisnuti u kalup ili tepsiju(oko 36×23)

Za prvi nadjev sa malo mlijeka od navedene količine razmutiti gustin a ostatak staviti sa šećerom nek kuha.U zavrelo dodati umućen gustin,tamnu čokoladu i kakao.Kuhati dok se ne zgusne te ODMAH vruće istresti na podlogu.

Zatim poslagati banane izrezane po dužini i odmah kuhati bijeli nadjev po postupku kao i tamni samo dodati 10 dkg bijele čokolade.Kad se zgusne ODMAH i njega preliti po bananama.

Za glazuru
10 dkg tamne čokolade otopiti na pari sa 3dkg maslaca i preliti po kolaču.(ili glazuru koju inače radite)

#Dobro ohladiti i tek onda poslužiti,najbolje sutradan.
#Da glazura ne bi pucala,nož mora biti oštar ili kolač ostavite prije rezanja malo vani da glazura popusti(ako frižider jako hladi)..

Izvor:http://www.coolinarika.com

VRLO JEDNOSTAVNA TORTA SA BANANAMA. LAKO SE PRAVI, LAGANA JE I NIJE PRESLATKA



SASTOJCI
Kore x 3
6 komada jaja
6 kasika secera
12 kasika mlevenih oraha
4 kasike psenicnog brasna
1 kasika kakao praha
na vrh noza praska za pecivo

Fil
1.2 l mleka
140 gr gustina
10 kasika secera
3 kesice burbon vanilin secera
1 kesica vanilin secera
500 gr maragrina
3 kg banana

Okolo
200 gr slag pene C
2.5 dcl mleka

PRIPREMA
Kore
Umutiti jaja i secer. U to dodati pomesane suve sastojke. Peci koru na 180 stepeni. Ponoviti postupak 3 puta.

Fil
Izmesati gustin sa malo mleka. Ostatak mleka zajedno sa secerom staviti da prokuva. Skuvati gustin u mleku.



U ohladjen fil umutiti margarin.

Filovanje
Podeliti fil na 6 delova.
Staviti na koru 1 deo fila, secene polovljene banane, 2 deo fila i na kraju koru.
Ponoviti to jos jednom i okolo torte namazati ostatak fila.

Dekorisanje
Izmutiti slag sa mlekom i namazati okolo. Ja koristim C slag pakovanje od 500 gr pa umutim koliko mi odgovara.

Gotova torta.

NAPOMENA
Stavila sam 3kg banana okvirno. Moze otici i malo vise i malo manje. Zavisi kako se preseku i sloze.

Izvor:http://www.coolinarika.com/

JOJ KAKO JE OVO DOBRO IMA RAZLIČITI NAZIVA ZA OVAJ KOLAČA TO NIJE BITNO…!



Nemojte ni slučajno da pravite pola mere, ja sam pogrešila i napravila pola, a kada smo probali bukvalno smo se potukli. Ponavljam sutra već.

Sastojci:
Za puding:
1 litar mlijeka
2 kašike kakaoa
1,5 šoljica za crnu kafu nišeste ili gustina
1 šoljica za crnu kafu brašna
1 čaša šećera
1 vanilija šećer
50 grama margarina ili maslaca
Kokosovo brašno
200 ml slatkog vrhnja
Priprema:
Zagrijati 1 litar mlijeka a zatim uz miješanje dodati, kakao, brašno, nišestu i šećer. Kada puding provrije skloniti sa vatre i dodati vaniliju šećer i margarin/maslac. Miješati dok se margarin/maslac ne istopi. Tepsiju posuti sa kokosom ( što više to bolje ) da se ne vidi dno tepsije a zatim preliti pudingom.
Ostaviti u frižider 30 minuta. Izmutiti slatku pavlaku,premazati je preko pudinga ,ponovo vratiti u frižider na 1 sat. Rezati na pravougaonike i nožem ili drugim pomagalom polahko urolati.

ODLIČAN RUČAK ZA POLA SATA: SPICY PILEĆA PRSA



SASTOJCI
*2 kom (230gx2) pilećih prsiju (bez kože i kosti)
2 žličice ulja / ili ulje u spreju
2 žličice Vegete
1/4 žličice Crnog mljevenog papra

1 žličica češnjaka u prahu
1 žličica sušenog origana
1/4 žličice Slatke mljevene paprike
po želji i 1/4 Ljute mljevene crvene paprike

PRIPREMA
1. Pećnicu zagrijati na 210°. Pileća prsa, dva komada, nauljiti, posipati mješavinom navedenih sastojaka (ljutinu smanjite ako želite, kombinirajte začine po svom ukusu), te dobro utrljajte sa svih strana.

Pecite u vatrostalnoj posudi, 10-12 min s jedne strane, okrenite, još 10-12 min s druge strane.
I gotovo. Sačekajte 5 min i poslužite.

2. *da nebi bilo zabune s ovim mesom, dva komada…? Trebaju Vam pileća prsa od oko 500g u komadu, kad maknete kost&kožu dobivate ta dva komada.

Ako komad prsa važe oko 170g dovoljno je peći po 8min sa svake strane. Ako teži oko 290g peće se po 15min sa svake strane; kako bi bili sigurni da je meso pečeno, napravite mali prerez na najdebljem djelu mesa, ono mora bi bijelo i neprozirno a ne roskaste boje.

3. Važno je peći na visokoj temperaturi kraće vrijeme da bi pileća prsa ostala sočna a ne da budu suha ako bi smanjili temperaturu i duže pekli.

Izvor: coolinarika.com

ODLIČNA IDEJA KAKO ISKORISTITI KUHANA JAJA I NAPRAVITI ODLIČAN RUČAK


Sastojci
4 jaja
400g. mljevenog mesa/moze i purece/
1 jaje za pohanje



zacini: sol,vegeta natur,prezle,persin,papar..

Priprema
1.
Meso zaciniti i dodati zlicu ulja.
2.
Jaja skuhati i ohladiti.
3.
Meso podijeliti na cetiri dijela i napraviti cufte
4.
U svaku cuftu staviti po jedno tvrdo kuhano jaje i oblikovati u kuglice. Svaku kuglicu-cuftu umociti u umuceno jaje, pa u prezle-mrvice i prziti i povremeno okretati sa svake strane da se prze.



5.
Kada su przene ,svaku cufticu presjeci na dva dijela i to nozem umocenim u vrelu vodu.
Posluživanje
Ako ste ljubitelji pureceg mljevenog mesa,za promijenu mozete koristiti i to meso,djeca ga posebno vole i starije osobe!

EVO JOŠ JEDNE SUPER IDEJE ZA FARBANJE JAJA



Uskršnje farbanje jaja svake godine pomera granice kreativnosti. Ukoliko ste zagovornik tradicionalnog farbanja jaja u lukovini tada vas nove ideje neće zanimati. Činjenica je da se neka jaja farbaju samo radi ukrasa a namena im nikada nije ni bila da budu pojedena.  Ako vam je stalo do izgleda a ne jestivosti jaja, tada slobodno isprobajte tzv. mramornu tehniku farbanja.
Odmah da napomenemo, jaja koja se dekorišu ovom tehnikom nisu jestiva i služe isključivo za ukras. Ovom tehnikom možete ofarbati par jaja, ili ona koja ćete odneti nekome za poklon.



Farbanje jaja lakom za nokte – mramorna tehnika – materijal
Za izradu ovih šarenih i zabavnih jaja, biće vam potrebno sledeće:plastična čaša
voda
skuvano jaje
lakovi za nokte u raznim bojama
salveta
skidač laka
gumene rukavice i salvete
Farbanje jaja lakom za nokte – mramorna tehnika – izrada
U plastičnu čašu sipajte vodu. Na površinu vode sipajte po nekoliko kapi lakova za nokte u željenim bojama:



Uz pomoć čačkalice ili nekog štapića, lagano po površini izmešajte boje tako da dobijete zanimljivu šaru:
Prethodno skuvano jaje, lagano “provucite” kroz vodu tako da površinski sloj laka za nokte ostane zalepljen za jaje. Ukoliko iz prve ne uspete da pokrijete čitavu površinu jajeta, ostavite ga da se osuši, i proces ponovite na delu koji je ostao nepokriven.
Posle ovog zahvata će vam prsti ostati zamazani, zato preporučujemo da nosite gumene rukavice. Ipak, ako nemate rukavice, trebaće vam aceton da očistite višak laka sa prstiju. Jaje ostavite da se osuši, i dobili ste divno ukrašeno jaje mramornom tehnikom

USKRSNA PUNJENA JAJA U FINO UMAKU NE DOZVOLITE DA VAM USKRS PROĐE BEZ OVOG SPECIJALITETA


Sastojci
30 jaja
Majoneza Zvijezda
Senf estragon Podravka
1 Kiselo vrhnje
tekući jogurt
sol
papar
kuhana šunka



mladi luk
Ulje suncokretovo

Priprema
1.
Skuhati jaja na tvrdo
Ja kuham 30 jaja, 50 minuta
Ne smije biti ona najjaca vatra da se ne polupaju
Pustite ih da se ohlade jer će se inace trgati bjelanjak dok ih gulite
2.
Zamolite nekoga da vam bude moralna podrška :)
3.
Prerežite na pola po duljini i odvojite žumanjke od bjelanjaka, te žumanjke zgnječite vilicom
4.
U zgnječene žumanjke dodajte, za početak,
6 velikih žlica ulja
1/2 male žlicice soli
prstohvat papra
1 veliku žlicu majoneze
Sve dobro promješajte
1 veliku žlicu senfa
5.
Sada narežite kuhane šunkice i zeleni dio od luka.
Onoliko koliko želite
Opet sve dobro promješajte i probajte fali li vam soli ili papra.
Majonezu i senf za sada vise ne dodajete.
6.
Sada ponovno punite bjelanjke sa smjesom koju ste napravili.



Ne morate škrtariti ali niti pretjerivati jer vam treba ostati nešto smjese za umak kojim polijete jaja.
Punite toliko da vam obje polovice budu napunjene i da bude još malo izvan utora od bjelanjaka.
Vidi sljedeću sliku.
7.
Evo tako otprilike :)
8.
Ostatak file pretvorite u umak dodajući otprilike
0,6l tekućeg jogurta
2 velike žlice majoneze
1 velika žlica senfa
1 kiselo vrhnje
Sve pomješajte i probajte. Solite i paprite po želji. No ako vam se desilo da vam je smjesa za punjenje ispala slanija onda ne dodajete ništa u ovaj umak, preko noći će on upiti višak soli.
9.
Prelijte punjena jaja sa tim umakom i ostavite preko noći u frižideru ili negdje drugdje na hladnom.
Dobar tek :)

OVA PITA JE SAN SNOVA, LAKO SE SPREMA, JOŠ LAKŠE SE JEDE!



Izuzetno fina pita, okolo hrskava, a unutra mekana i sočna
Sastojci
potrebno je
500 g kora za pitu
500 g sira
2 kom jaja
po potrebi soli
Za premazivanje kora
2 čaše (180 g) jogurta



1,5-2 čaše ulja ili istopljene masti
2 čaše griza
2-3 kom jaja
1 kom prašak za pecivo
po potrebi soli

Priprema
1.
Za premazivanje kora umutiti jaja, dodati jogurt, griz pomiješan sa praškom za pecivo posoliti po potrebi i izmiješati, na kraju dodati ulje ili istopljenu mast i izmiješati.
2.
Izmiješati sir i jaja i posoliti po potrebi.
3.



Uzeti jednu koru i premazati je premazom od griza, staviti drugu koru pa i nju premazati, preko staviti i treću koru pa i nju premazati. Na treću koru staviti fil od sira, razvući kašikom po kori
4.
Tako premazane kore urolati,
5.
stavljati u pleh premazan sa malo ulja, ostatkom fila premazati rolate i posuti susamom
6.
Peći na 200 C da fino porumeni
7.
Fina i topla i hladna

KRALJEVSKA POGAČA – SPREMA SE I NESTANE ZA TREN OKA..PROBAJTE JOŠ DANAS!



Pogača koja svojim ukusom i izgledom sve osvaja…
Sastojci
TESTO:
brašno 1kg.
mleko 250ml.
vode 250ml.
kvasac 1kockica
šećer 1kašika
soli 2kašičice
ulja 50ml.



sirće 1kašika
jaja 2kom.
FIL:
šunkarice 100g.
sir 150g.
ajvar 3kašike
jaja 2
blitve ili spanaća 150g.
ZA PREMAZIVANJE KORA:
margarin 150g.

Priprema:
Zamesiti testo od datih namirnica. Ostaviti testo 15 minuta, da odmori. Zatim podeliti testo na 11 loptica.
Razviti lopticu  veličine većeg tanjira-staviti malo narendanog ili istopljenog margarina-sastaviti dve razvijene loptice.
Tako sastavljati po dve kore zajedno (dobiće se četri kore)- samo je jedna kora gde idu tri razvijena kolačića i ta kora ide prva u plehu i to je peta kora.



Iseckati blitvu(ne bariti je) staviti jedno jaje i malo sira, posoliti i sve zajedno dobro izmešati.
Prvu razvijenu koru (gde idu tri razvijena kolačića) staviti u pleh(razviti koru veličine pleha), preko kore staviti pola smese od iseckane blitve.
Zatim razviti drugu koru (gde idu dva kolačića) staviti namaz od sira i jaja i preko sira poređati šunkaricu.
Zatim ide treća kora (isto dva kolačića) preko kore idu 3 kašike ajvara.
Zatim ide četvrta kora (isto dva razvijena kolačića) preko nje ide opet blitva.
Odozgo ide peta kora (isto dva razvijena kolačića). Celu pogaču isečemo u kocke premažemo pavlakom i jajima i odmah pečemo.
Pogaču pečemo 40 minuta na 200 C. Prvo je pečemo 20 minuta, a zatim još 20 minuta, ali pokrivenu sa papirom za pečenje, (pečenje mnogo zavisi i od rerne).
Veličina pleha je 34×22
Posluživanje:
Uz jogurt ili kiselo mleko fantastična večera…

IZNENADITE SVOJ UKUĆANE OVIM DIVNIM RUČKOM: ZAPEČENA PUNJENA PILEĆA PRSA


file pilećih prsa (količina proizvoljna)
Za punjenje: kulen (onoliko kriškica koliko je odrezaka), sir u listićima
1 luk
1 dl bijelog vina
5 žlica kiselog vrhnja
4 dl vode



vegeta, sol, papar
2 žličice gustina
10 dag tvrdog sira (gouda, edamer…)

Priprema:
Pileći fine uzdužno prerezati kako bi se dobili što veći i što tanji odresci. Svaki odrezak nježno istući batom za meso preko najlonske vrećice kako bi se još utanjio. (Vrećica se koristi kako se meso ne bi raspalo prilikom obrade jer je jako nježno).
Na svaki komad odreska staviti po komadić kulena i sira, preklopiti i zakačiti čačkalicama sa strane. Odreske povegetiti ili posoliti. Svaki odrezak uvaljati u brašno pa pržiti na vrućem ulju s obje strane dok se ne zarumeni.



Izvaditi odreske na stranu pa na istom ulju pržiti sitno sjeckan luk, doliti vino i pirjati dok tekućina ne ispari. Dodati tada vodu i vrhnje, pjenjačom promiješati, začiniti po ukusu. Kada prokuha, uliti gustin pomiješan sa malo vode kako biste dobili gustoću rijeđeg umaka.
Odreske složiti u lim premazan maslacem, preliti preko njih umak od vrhnja, posipati ribanim sirom i zapeći u pećnici na 180ºC oko 30 min, dok se na vrhu ne stvori zlaćana korica.
Poslužiti uz prilog po želji, no izvrsno paše rizi bizi i zelena salata.

DOK JOŠ NIJE KASNO POTPUNO NOVE IDEJE ZA FARBANJE JAJA + KORISNI SAVJETI



Sigurni smo da su domaćice već pripremile boje i ukrase i spremne su za ovaj umetnički dan! smiley
Mi vam otkrivamo nekoliko zanimljivih načina da išarate uskršnja jaja tako da budu potpuno originalna!
Mramorna šara - Ljuske crnog ili belog luka iseckajte na komade. Jaje pokvasite, malo uvaljate u ljuske i umotajte u aluminijumsku foliju ili tanku najlon čarapu. Kuvajte na standardan način u šerpi sa bojom.
Ukrštene linije - Jako jednostavan a efektan način farbanja jaja. Gumice za teglu vežite unakrsno u svim pravcima preko jajeta i farbajte na standardan način.
Mrežasto jaje - Uvijte jaje u parče mrežastog džaka, čvrsto vežite koncem i kuvajte u boji. U istu svrhu možete upotrebiti i stare čipkaste čarape.
Šaranje pomoću ulja - U manju posudu sa farbom za jaja dolijte par kapi ulja. Kuvana jaja spustite i brzo okrećite. Efekat će biti fenomanalan!
Šljokice za devojčice - Četkicom nanesite lepak na određene delove jaja i uvaljajte ih u srebrne šljokice za lice i telo. Uključite u ovošaranje i svoje devojlice. Biće oduševljene!



Krep papir - Isecite krep papir (poželjno tamnijih boja) i isecite na tanke, ali dugačke trake. U njih umotajte još uvek topla kuvana jaja i pažljivo ih spustite u posudu sa hladnom vodom u koju ste dodale jednu kašiku sirćetu, da se papir dobro prilepi. Izvadite i ostavite da se osuši, ali ne treba da čekate da se papir skroz stegne.
Samolepljivi cvetići - Još jedna jednostavna ideja je ukrašavanje ofarbanih jaja cvetovima od kolaž papira. Sve što treba je da razmislite unapred o kombinaciji boja. Isecite kolaž papir u željenim oblicima i zalepite ga na skuvana jaja!
Najbolje je koristiti više nijansi odjednom, crvenu, žutu, plavu, zelenu... Tako ćete dobiti potpuno originalne šare!
Izgrebano jaje - Izvadite jaje iz farbe na polovini kuvanja i žicom za sudove izgrebite malo ljusku i vratite u istu ili neku svetliju boju.
Kanap u boji - Kanap dužine 30 cm potopite u koncentrovanu farbu za jaja. Namočen kanap obmotajte oko skuvanog jajeta u raznim pravcima. Uzmite drugi kanap, namočite u drugu boju i ponovite postupak onoliko puta koliko nijansi želite da dobijete na jajima.
Jaje bubamara – Ofarbajte jaja u crvenu boju. Umutiti belance viljuškom i četkicom pravite tufne, pa ga uvaljate u mak.
Tempera - Ako želite da oslikate već ofarbana jaja, u plitkoj činijici razblažite tutkalo, tako da voda bude samo blago zamućena. Još topla jaja uroniti u ovaj rastvor. Kada se osuše oslikati ih motivima po želji temperama.
Vosak ili voštane bojice - Skuvana jaja iscrtajte istopljenim voskom ili voštanim bojama, pa tek onda farbati u željenu boju. Na ispisanim mestima farba se neće uhvatiti.
Svila – Isecite stare svilene marame ili kravate na komade tako velike da mogu da obmotaju jaja. Štampanustranu tkanine okrenite prema jajetu. Šaru lepo namestiti jer će se kuvanjem potpuno preslikati na jaje. Čvrsto umotajte u gazu i vežite gumicom. Kuvajte 20 minuta u vodi u koju su dodate tri kašike sirćeta.
Saveti:



- Svežinu jaja možete da proverite ako ih uronite u sud sa hladnom slanom vodom. Ako potonu znači da su sveža.
- Da biste izbegli pucanje jaja prilikom kuvanja u vodu stavite i kašičicu sirćeta. U slučaju da se to ipak desi, belance će se odmah zgusnuti na ivici ljuske. Drugi trik jeste da u vodu stavite so, i da jaja kuvate na tihoj vatri, odnosno da voda blago struji, a ne da vri.
- Ako želite da jaja lako oljuštite, čim ih skuvate uronite ih u hladnu vodu.
- Pre farbanja jaja bi trebalo oprati u razblaženom sredstvu za pranje posuđa kako bi se sa ljuske uklonila masnoća i prljavština. Isti efekat se postiže i ako se jaja prebrišu krpicom namočenom u sirćetu.
- Ofarbana jaja dobiće visoki sjaj, a boje će biti intenzivnije ako ih posle farbanja premažete salvetom na koju ste prethodno naneli malo ulja, masti, putera ili margarina.
Prirodne boje
ŽUTA – cvetovi kamilice, maslačka, kurkuma u prahu, list breze, kora limuna ili narandže.
NARANDŽASTA – crvena aleva paprika, ljuske crnog luka.
CRVENA – sok od cvekle iz konzerve, smrznute maline, borovnice, kupine, ljuske crvenog luka, brusnice.
SMEĐA – list i ljuska oraha, list hmelja, kora drveta šljive, ljuske crnog luka, jaka crna kafa ili crni čaj.
PLAVA – sok od borovnice, listovi crvenog kupusa.
ZELENA – listovi spanaća, kopriva.
BORDO – sušeni cvetovi kantariona.

FANTASTIČNA MUSAKA NEZNA SE JELI BOLJA KAD JE TOPLA ILI HLADNA


Sastojci
50 dag Žutih mahuna smrznutih Podravka
25 dag mljevenog mesa
25 dag mladog krumpira
1 glavica luka
ulje za prženje
1 češanj ćešnjaka



2 žlice sjeckanog peršina
malo muškatnog oraščića
nekoliko listova mažurana i bosiljka
1/2 l kiselog vrhnja
1 jaje
sol, papar
15 dag sira

Priprema
1.
Mahune očistiti, oprati i skuhati u slanoj vodu.
Krumpir oprati, oguliti i skuhati u slanoj vodi, te narezati na ploške
2.
Mljeveno meso pirjati na luku a pred kraj dodati, peršin, muškatni oraščić i ostale začine te malo posoliti i popapriti
3.
U posudu za pečenje staviti red mahuna sa protisnutim češnjakom i malo papra.....
4.



....zatim red mljevenog mesa , i sve pokriti kriškama kuhanog krumpira.
5.
Umiješati jaje u kiselo vrhnje i time preliti složenac od mahuna, mesa i krumpira.
6.
Sve prekriti naribanim sirom i dobro zapeći u zagrijanoj pećnici.......
7.
.....dok se sir ne rastopi i dobije lijepu rumenu boju
Izvor:  www.coolinarika.com

FANTASTIČNA POSLASTICA OD SAMO 2 SASTOJKA GOTOVA ZA 5 MINUTA!



Sastojci
570 g narezane cokolade po zelji
120 ml Kondenzovanog mlijeka (1 konzerva)



Po zelji: Orasi,bademi…
Priprema
Staviti cokoladu i kondenzovano mlijeko u zdjelu i onda staviti u mikrovalnu.Staviti prvo na 60 sekundi pa izvaditi i promjesati,vratiti u mikrovalnu na 60 sekundi pa i opet izvaditi i promjesati.Ako vam se nije cokolada istopila potpuno onda vratite u mikrovalnu jos 30 sekundi.



Tepsiju 20×20 cm (8X8) obloziti folijom, podmazati malo uljem i istresti vruci fudge i ostavite u frizider najmanje 1 sat da se stvrdne ili preko noci.
Kad se stvrdne istresti na dasku pa nozem izrezati na kocke. Fudge moze stajati zatvoren u kutiji i do 2 sedmice.

USKRŠNJA JAJA! OVAKO VEĆ GODINAMA UKRAŠAVAM USKRŠNJA JAJA, BRZO, JEDNOSTAVNO, ORGANSKI, ZDRAVO....


Sastojci
jaja
ljuspe od crnog luka
so
sirće



voda
gumice za tegle
mast / ulje

Priprema
1.
Jaja oprati i skuvati u vodi sa par kasika soli (10-12 minuta od početka kuvanja).
2.
Poluohlađena jaja ukrasiti sa gumicama (obicnim, onim za tegle).
3.



U vrelu vodu u kojoj su se kuvala dodati ljuspe od crnog luka i par kašika sirćeta, zatim pažljivo rasporediti jaja.
4.
Obratiti pažnju da ljuspe budu ravnomerno raspoređene i da sva jaja budu pod vodom. Vratiti na topao šporet još 10-15 minuta (ne treba da vri).
Posluživanje
Ostaviti dok ne dobiju željenu nijansu, izvaditi i skinuti gumice, ostaviti na kuhinjskoj krpi da se prohlade i namazati sa masti ili uljem.

RECEPT ZA HLJEBČIĆE BEZ KVASCA KOJI SU GOTOVI BUKVALNO ZA 15 MINUTA!!!



Ja sam se oduševila ukusom a vjerujem da ćete i vi …!
Sastojci:
– 200 ml. jogurta
– 200gr. bijelog (može i crnog) brašna



– 50gr.kukuruznog brašna,
– 2 ravne kafene kašičice soli,
– pola kašičice sode bikarbone.
Priprema:
Sve sastaviti, umutiti prvo kašikom, a poslje završiti rukama. Sasuti na pobrašnavljen sto, podjeliti tijesto na 6 loptica, staviti u tepsiju pa u zagrijanu rernu.



Peći oko 10min. na 200 stepeni. Ispečene hjlebčiće vaditi mokrim rukama – “umiti” svaku, pa ostaviti da se malo prohlade.

BRZA TORTA KOJA SE NE PEČE, BRZO LAKO I JEDNOSTAVNO: FANTA TORTA



Sastojci
1l mleko
3 kesice puding od vanile
2 kašike brašna
9 kašike šećer
500 gr margarin
250 gr šećer u prahu
400 gr mleveni plazma keks



1 velika kutija piškota
2 kutije jafa keks
1.5 l fanta sok
100 gr bela čokolada
200 gr šlag pena
2 kesice vanilin šećer

Priprema
– Skuvati pudung pomešan sa brašno, vanilin šećer i 9 kašike šečer u 1l mleka i ostavi da se hladi – Penasto umutiti margarin sa šećer u prahu i podeliti na dva dela – U mleveni plazma keks dodati 2 čaše fanta sok – Za prvu koru pomešati keks sa fantom i jedan deo umoćenog margarina – Kad se puding ohladi pomešati sa drugi deo umućenog margarina, dodati izrendana bela čokolada, fil podeliti na tri dela –


Prethodno na tacni posipati mleveni keks pa rasporedi masu za prvi deo kore, pa 1/3 fil – Za drugu koru rasporediti potopljene piškote u šolju soka od fante pa opet fil – Za treću koru rasporediti jafa keks isto potopljen u šolju soka od fante i preostalu trećinu fila – Preko naneti šlag penu sa kojom je i ukrašena torta
Posluživanje
Tortu treba dobro rashladiti u fružider, pa onda služiti.

IMATE VIŠKA KUHANI JAJA NAPRAVITE OVU ROLADU ZA KOJU ĆE VAM SVI TRAŽITI RECEPT


Sastojci:
200 g smrznutog graška
200 g  mrkve
200 g  krompira
200 g  jabuka
1 limun
6 kašika majoneze



7 kašika kisele pavlake
250 ml supe od povrća
20 g  želatina
5 jaja
1 crvena paprika
1 veza peršunnovog lista
biber
so

Priprema:
Jaja kuhati 10 minuta na tvrdo, staviti ih u hladnu vodu i pustiti da se ohlade, a zatim oguliti. Kockice mrkve, graška i krompira kuhati odvojeno u slanoj vodi dok ne omekšaju pa ih izvaditi iz vode i ostaviti da se ohlade u potpunosti. Jabuke oguliti, izrezati na kockice i dodati sok od limuna.



Povrće i jabuke staviti u veliku zdjelu. Majonezu pomješati s kiselom pavlakom, soli i biberom i preliti preko povrća pa dobro promješati.
Supu od kuhanog povrća  pomješati sa želatinom i otopiti na niskoj temperaturi pa pomješati sa smjesom u zdjeli. Ostaviti da se ohladi pa razvući u pravougaonik na odgovorajućoj foliji na radnoj ploči. U sredinu poredati skuhana jaja i urolati. Ostaviti u frižider preko noći da se ohladi i stegne.

petak, 25. ožujka 2016.

Bananko Kocke – recept!


Bananko kocke su stvarno ukusne, baš kao kupovne čokoladne bananice. Nije ih teško napraviti, a svi koji su ih pravili brzo su ih i pojeli. Mislim da će se djeca, a i odrasli obradovati ovoj poslastici.

ff


Sastojci




3 želatine
1+2 dl vode
1/2 kg šećera
1/2 extrakta od banana
200 dkg čokolade
5 dkg margarina
2-3 kašike ulja
Priprema:

3 želatine rastopiti u 1 dl vode i ostaviti da malo nabubri.
Dodati još 2 dl vode i staviti da prokuha (nesmije vriti).
Skinuti sa vatre i istresti u 1/2 kg šećera i sve zajedno miksati 15 minuta bez prestanka.
U gotovo dodati 1/2 extrakta od banane i promješati.
Istresti u dobro nauljenu tepsiju, a tek onda početi praviti čokoladnu glazuru, koju treba ostaviti par sekundi da stane i preliti preko kolača.
Kad se čokolada stegne, rezati nožem, koji se treba stalno umakati u vrelu vodu, radi lakšeg rezanja.
Nakon toga uživati u poslastici… I naravno ne zaboravite podijeliti s prijateljima :)

Izvor: kolaci-recepti.blogspot.com

RAFAELO KULLICE MAME ZORKE KOJE OBARAJU S NOGU


S najnovijeg puta u Makedoniju, vratila sam se, donoseći recepte za još slatkog blaga moje drage mame Zore Terzieve… ovo je njen recept, koji nas je sve oborio s nogu, a moju kćer posebno, jer ih je tako gutala da mi je bilo neugodno… ovo je jedan od onih kolača, koje nisam voljela zbog mirisa mlijeka u prahu, a ovdje ga nema i kuglice su mi baš super.

SASTOJCI
smjesa
1/2 l mlijeka
15 žlica šećera
10 žlica gustina
25 dag maslaca
20 dag kokosa
2 vrećice vanilin šećera
3 žlice likera od kokosa (može i bez njega)

ostalo
20 dag prženih lješnjaka, oguljenih
10 dag kokosova brašna
— papirnate košarice, najbolje bijele

PRIPREMA
Gustin i šećer pomiješajte da dobijete smjesu sličnu kao za puding.

Mlijeko zakuhajte i kad zavrije, maknite s vatre, primješajte smjesu šećera i gustina, te skuhajte gustu kremu. Ohladite.

Kad se smjesa ohladila, dodajte joj izrađeni maslac i dobro promiješajte, te dodajte kokos.

Lagano mokrim rukama pravite male kuglice, u sredinu svake stavite prženi oguljeni lješnjak, te uvaljajte ih u kokos .

Poslužite ih u papirnim košaricama, dobro ohlađene.

POSLUZIVANJE
Kuglice se mogu napraviti unaprijed i samo se smrznu, vrlo brzo se odmzavaju. Lješnjake je najbolje kupiti obične i popržiti ih na tavici, pa ih poslije samo ogulite i utiskujete u kuglice. od ove količine sastojaka isalo mi je 62 male kuglice. Košarice su one najmanje kojih ima..
Što se tiče toga da od ove količine ispadne 62 kuglice, da ispadne ih ako pravite pola doze, a za ove količine u receptu minimalno ispadne 100 nemalih kuglica. Dakle ponovo sam ih radila za gulašijadu i ispalo ih je oko 100 komada..

Izvor:http://www.savjetikuhinjski.info/

PUSLICA TORTA! ….SAVRŠENA TORTA ZA MOJ UKUS, NESTALA BRZINOM SVJETLOSTI, UVJERITE SE ZAŠTO



PUSLICA TORTA! ….SAVRŠENA TORTA ZA MOJ UKUS, NESTALA BRZINOM SVJETLOSTI, UVJERITE SE ZAŠTO….
 0    Recepti   admin
PUSLICA TORTA! ….SAVRŠENA TORTA ZA MOJ UKUS, NESTALA BRZINOM SVJETLOSTI, UVJERITE SE ZAŠTO….
24 OŽU.
11:51


Sastojci
Kore
10 bjelanjaka
400 gr šećera
1 kašika octa
200 gr sjeckanih prženih lješnjaka

Krema
10 žumanjaka
3 pudinga od vanilije
8 kašika gustina
10 kašika šećera
250 gr margarina
1,5 l mlijeka
100 gr bijele čokolade Milka
100 gr čokolade sa lješnjacima Milka
50 gr čokolade za kuhanje
2 vanilij šećera
100 gr sjeckanih lješnjaka

Priprema
1.
Umutiti 5 bjelanjaka u čvrst snijeg i tome dodati 200 gr šećera , pola kašike octa i nastaviti mutiti još
10-ak minuta. U kalup za tortu promjera 28 cm staviti papir za pečenje, preko papira posuti sjeckane lješnjake, a lješnjake premazati bjelancima. Peći na 150 C sat i pol. Kad je kora pečena okrenuti je, skinuti papir za pečenje tako da lješnjaci budu gore. Isto ponoviti i sa drugom korom.
2.
Umutiti žumanjce sa šećerom, i tome dodati gustin, puding od vanilije i 3 dl mlijeka i nastaviti mutiti da ne bude grudvica. Preostalo mlijeko zakuhati i tome dodati pripremljenu smjesu od žumanjaca i kuhati dok se krema ne zgusne. Fil ohladiti i tome dodati dobro izrađen margarin.
3.
Kremu podijeliti na pola, u jednu polovicu dodati 2 vanilij šećera i rastopljenu bijelu čokoladu, a u drugu polovicu dodati rastopljenu čokoladu sa lješnjacima i čokoladu za kuhanje.
4.
Slagati kora-crni fil-žuti fil, kora crni fil-žuti fil, i ostaviti malo kreme za ukrašavanje.Presuti tortu sjeckanim lješnjacima.

http://www.coolinarika.com/

PERFEKTNO DOBAR KOLAČ TOLIKO UKUSAN DA ĆETE ZABORAVITI NA SVE DRUGE



Toliko je DOBRO ispao ovaj kolač da ga moram podijeliti s vama…Toliko rupičasto-pjenast i lagan da ćete zaboraviti na sve druge

SASTOJCI
Podloga
250g McVitie’s Digestive keksa
125g maslaca sobne temperature

Sirni fil
750g mliječnog namaza*
3 manja jaja*
150g milerama*
1 žlica gustina
2 vrećice vanilin šećera
175g šećera
2 žlice soka od limuna

Premaz
200-250g milerama
1 žlica šećera u prahu
2 žlice soka od limuna
50ml slatkog vrhnja
1 vrećica vanilin šećera

PRIRPEMA
Podloga
Kekse samljeti i rukama miješati s maslacem dok se ne dobije više-manje homogena smjesa. Smjesu pritisnuti uz dno kalupa promjera 26cm i ostaviti u frižideru da se stisne dok pripremate kremu.

Sirni fil
Sirni namaz izmiksati sa svim sastojcima osim s jajima. Na kraju dodavati jedno po jedno jaje i sve sjediniti. Smjesu izliti u kalup s podlogom. Kalup obaviti folijom s vanjske i donje strane (moj propušta pa da voda ne ulazi) i staviti ga u veći pleh, te uliti vode do visine 2/3 kalupa otprilike i staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva punih 45 minuta. Tortu zatim izvaditi, nakon 5-10 minuta lagano nožem rubove odvojiti od kalupa i pustiti da se hladi.

Premaz
Sve sastojke pomiješajte, premaz bi trebao ispasti gušći, zato paziti sa slatkim vrhnjem, a možete dodati i malo tekućeg jogurta ako nema slatkog vrhnja. Premazati površinu torte i staviti u hladnjak. Pustiti tortu bar 3-4 sata da se dobro rashladi, a najbolja je kad preko noći odstoji.



NAPOMENA
SIRNI NAMAZ – dakako da možete koristiti i svježi sir, al to je onda sasvim druga priča, i tekstura i okus, meni neusporedivo, iako mi je i ta verzija fina…. Što se namaza tiče, pretpostavljam da je najidealnija Philadelphia, jer to je ‘sirni namaz cheesecake-ova’, al je ja nikad nisam koristila jer je poskupa… Idealan namaz, po meni, za cheesecake je ‘Natura Agro’ mliječni namaz koji je na bazi kiselog vrhnja s 35% suhe tvari, a min. 75% m.m. u suhoj tvari (vrlo slično sastavu Phuiladelphia namaza). Nema onu tipičnu mazastu ‘mat’ teksturu većine domaćih mliječnih namaza, već je lagano ‘masnjikav’, pomalo podsjeća na mascarpone, ali ‘pomalo’ :DD. * Nažalost, navedeni mliječni namaz nije više dostupan na tržištu

JAJA-imala sam domaća jaja, dakle sitnija jaja

MILERAM – koristila sam onaj s 30% m.m.

KEKSI – pobjedu s velikom prednošću odnose Digestive keksi – defintivno im nema ravnih u podlogama bar po meni

DUŽINA PEČENJA – moja pećnica je pomalo ‘ćudljiva’ i obično sve peče kraće nego je navedeno, tako da ovih 45min uzmite s rezervom, možda će i više trebati – kad je gotov, cheesecake treba lagano porumeniti po vrhu i na dodir biti lagano pudingast, a opet nekako čvrst
Sve ove detalje navodim jer su stvarno bitni za teksturu. Ovim sastojcima i postupkom sam dobila savršeno pjenastu, pahuljastu teksturu koja se topi u ustima, a ne onu težu, mazastu teksturu cheesecake-a. Također, ovim postupkom pečenja ‘na pari’, rubovi će ostati bijeli, a površina će tek lagano porumeniti pred kraj pečenja – tako će se dobiti savršeno pjenasta tekstura bez zagorijevanja zbog podužeg pečenja.

Puno je recepata za cheesecake, i iako možda svi djeluju isto, ja sam svaki put dobila drugačiji cheesecake, pa cijelo vrijeme probavam neke kombinacije da bih dobila teksturu koja mi se sviđa.

Ovaj put sam jako zadovoljna, zato sam odlučila podijeliti recept s vama… Radila sam ga seki za rođendan, najvećoj obožavateljici cheesecake, i rekla je da je stvarno savršen… i ja sam prezadovoljna… Do nekog sljedećeg možda :DD?!

FENOMENALNE PUDING KUGLICE SPREMNE ZA 15 MINUTA” – ZNAM DA SVI ZNAMO NAPRAVITI KUGLICE, ALI UZ OVAJ RECEPT ĆETE OD KUGLICA NAPRAVITI PRAVO SAVRŠENSTVO..



Sastojci:
2 pakovanja pudinga od cokolade (u prahu)
1 zumance
2 supene kasike ruma
2 supene kasike vode



50 gr secera u prahu
50 gr putera ili margarina
kokos, mleveni lesnici, mleveni orasi…
Priprema:
Zicom, pomesati secer u prahu sa zumancetom, rumom i vodom. Tu smesu skuvajte na pari, kada vidite da ostaje trag u serpici, gotovo je. Odmah, u vruce, dodajte puter ili margarin i puding U PRAHU (znaci, ne treba kuvati puding). Dobro promesati zicom sastojke, bice dosta lepljivo, ali tako i treba..ostavite u frizider na sat, sat i po. Oblikovati bombice (jako se lepo rukom oblikuju, tu necete imati nikakvih problema). Mozete ih uvaljati u kokos, mislim da bi bile lepse da sam ih uvaljala u mlevene lesnike, ali nisam ih imala, i ovako su vise nego ukusne.
NAPOMENE:



Povremen proverite gustinu smese, dok se hladi, meni je trebalo sat i 15-20 minuta, da mogu sasvim lepo da oblikujem bombice.
Jos jednom..puding se dodaje u prahu, ja bih preporucila Dolcelin, cokolada premium, jer je savrsenog ukusa.
Bombice cak i ne morate drzati u frizideru, ne mogu vam opisati taj ukus..kao najlepse trufles.
Sledeci put cu probati sa vanil pudingom i uvaljati u pistace :)!
E, da..od ove mere se malo bombica dobije, ja sam napravila 21 malu kuglicu, znaci..obavezno duplirajte sastojke, jer cete biti odusevljeni :).

ORGINALNI BRZI RECEPT ZA SAVRŠENU ČOKOLADICU "TVIX"



Volite čokoladicu Twix ? Zašto je ne biste same napravile i oduševile svoje najmilije!
Sjajan slatkiš uz kafu. Oduševiće vas zavodljiva kombinacija keksa, karamela i čokolade!
SASTOJCI
500g mlečne čokolade
350g mekanih karamel bombona



400g petit buerre keksa ili drugog po izboru
60ml mleka
4 kašike putera
PRIPREMA
Korak 1
Čokoladu istopite na pari, pa sipajte u pleh koji ste obložile samolepljivom folijom. Ubacite u frižider da se čokolada stegne. Keks sameljite i dodajte mu istopljeni puter, pa mešajte dok ne dobijete smesu poput vlažnog peska.
Korak 2



Karamele ubacite u šerpicu, dodajte mleko i topite na srednjoj temperaturu dok ne dobijete glatku masu. Izvadite pleh sa čokoladom, pa pospite samlevenim kesom i dobro pritisnite i utabajte. Prelijte karamelom i vratite sve u frižider da se stegne.
Korak 3
Izvadite iz pleha na ravnu površinu i isecite nožem na štangle. Svaku prelijte istopljenom čokoladom i ponovo ubacite u frižider da se stegne.



ČUPAVI MUFFINI GOTOVI ZA 30 MINUTA


Sastojci
tijesto:
3 jaja
150 gr šećera
125 ml ulja
100 ml mlijeka
280 gr brašna
1 prašak za pecivo



glazura:
50 gr putera
25 gr šećera
70 gr čokolade za kuhanje
100 ml vrhnja za šlag
i još:
oko 70 gr kokosovog brašna

Priprema
1.
Odvojiti bjelanca od žumanaca.Bjelanca umutiti sa šećerom,pa dodati jedno po jedno žumance,miksajući svo vrijeme.Zatim dodati mlijeko,ulje,polovinu brašna sa praškom za pecivo.Izmiksati!Na kraju dodati i preostalo brašno,pa sve izmješati. Sipati smjesu do vrha kalupa za muffine!
2.



Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 C,oko 20 minuta! Pečene muffine ostavite da se prohlade.
3.
Glazura: Istopite puter i šećer na pari,pa dodajte izlomljenu čokoladu.Kad se čokolada otopi,dodajte i vrhnje,pa sve izmješajte.Ostavite da se glazura prohladi.Gornji dio muffina potopite u glazuru,pa uvaljajte u kokosovo brašno.
4.
Gotove muffine poslužite!

USKRSNE ČOKO BOMBICE BEZ TRUNKE MASNOĆE GOTOVE ZA 10 MINUTA


Cokoladne bombice – uzbunaaaaa Hitno!!!
Lako, bez pečenja, bez muke ali sa punooo radosti po završetku rada
Sastojci
100 gr kokosovog brašna
100 gr mlevene plazme (ili nekog drugog keksa, Petit Buerre npr. )
100 gr pečenih mlevenih lešnika



100 gr prah šećera
sok od jedne pomorandže
100 gr čokolade za kuvanje

Priprema
1.
Sve sastojke zamesiti sa sokom od pomorandže.
2.
Praviti bombice i svaku uvaljati u rastopljenu čokoladu.



Posluživanje
Dešavalo se da, ukoliko mi se nađe kesten pirea i njega dodam, da obogatim ukus ;)) Takođe, sa strane odvojim ispečene lešnike pa ih ubacim u sredinu…Ihaaaaaaaaaaa kakva je to sreća kad gricnem pa naletim na iste

RUČAK ZA ČISTU DESETKU....NEODOLJIVI KROMPIR SA PRELIVOM



Sastojci
Sve što je potrebno
1 i pol kg krompira
pola litre vrhnja za kuhanje



2 dl mlijeka
1 dl ulja
1 vrećica praha juhe od gljiva
nešto papra, vegete i peršunova lista
po želji sira po svemu

Priprema
1.
Oguliti krompir i narezati na ploške. Začiniti paprom i vegetom i izmiješati.
2.
Prah juhe od gljiva pomiješati sa vrhnjem bez grudica, pa dodati mlijeko i ulje, te peršun sitno sjeckan i izmiješati.
3.



Krompir složiti u tepsiju promjera 30-ak cm i preliti pripremljenim vrhnjem i sastojcima.
4.
Peći u već zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva 35-40 minuta.
5.
Na kratko izvaditi van i obilato posuti ribanim sirom onoliko koliko volite.
6.
Vratiti na još 10-ak minuta da se sir otopi.

IZUZETNO JEDNOSTAVNI KOLAČ BEZ PEČENJA KOJI ME OČARAO: PURE PLEASURE



Sastojci
     jedne gotove kore za rozen-tortu
      Vanili-krema:
     1,5 l mlijeka
     4 vrećice pudinga od vanilije
     10 jušnih žlica šećera
     25 dkg margarina
     25 dkg šećera u prahu
     naribana korica jednog limuna


   
 Voćna krema:
     25 dkg jagoda
     3 jušne žlice šećera
     3 dcl vode
     1 vrećica pudinga od vanilije
     sok jednog limuna
      ako ne radite djeci savršeno bi se uklopilo pola dcl nekog finog voćnog likera
      Šlag za premazivanje:
     2 dcl slatkog vrhnja
     1 dcl kiselog vrhnja

Priprema
    Dakle,da se bacimo na posao !
    Od 1,5 l mlijeka dio odvojite u posudicu sa 4 vanili-pudinga,a u ostatak mlijeka stavite 10 žlica šećera i stavite kuhati
    Kada mlijeko zavri umiješajte onaj dio mlijeka u kojem su pudinzi i kuhajte dok se puding ne zgusne(3-4 min.)
    Stavite hladiti.
    Nemojte čekat da se skroz ohladi nego u mlaku smjesu umiksajte 25 dkg margarina,25 dkg šećera u prahu i naribajte koricu jednog limuna.
    Prva krema je gotova
    Sad se možemo bacit na izradu voćne kreme
    Ja sam imala svježe jagode zato jer moja princeza voli baš jagode ,ali da je bilo po mom guštu to bi bile višnje u koje bi dodala malo likera od višanja ,ali tako ću jednom drugom prilikom ...ova je torta bila za moju princezu  :D
    Očistite jagode i narežite ih na ploškice,dodajte 3 žlice šećera ,sok jednog limuna i stavite na laganu vatru.
    Kada jagode počnu ispuštat sok i kada se sav šećer rastopi uzmite štapni mikser i izmiksajte ih tek toliko da nestanu oni malo veći komadi ,a da baš ne napravite pire od jagoda
    U  posebnoj posudici izmiješajte 3 dcl vode i jednu vrećicu vanili-pudinga i tu smjesu ulijte u jagode ,miješajte par minuta i maknite sa vatre
    I druga krema je gotova.
    Sada vam slijedi čisti "piece of cake" tj.mazanje kora.


   
Ja sam imala kupovne,al vjerujem da ima vas koje znate te kore i same napravit. Kad sam vidjela kako su to tanke kore ,ja sam se u trenu predomislila oko kućne izrade.
    U mom je pakiranju bilo 10-tak kora. Mažite ih tako da na svaku treću koru namažete voćnu kremu...znači 3-6-9-mažite voćnom, sve ostale kore uključujući i zadnju premažite vanili-kremom.
    Ostavite kolač da se dobro stisne do sutra ....meni je bio malo pre nizak pa sam ga prerezala po pola i stavila polovice jednu na drugu.
    Izmiksala sam 2 dcl slatkog vrhnja u koji sam pred kraj miksanja dodala 1 dcl kiselog vrhnja. Uvijek u šlag dodajem kiselo vrhnje jer mi odgovara taj blago kiselkasti okus....ne sviđa  mi se onaj slatki,slatki okus šlaga :)
    Tortu ukrasite kako želite. Ja imam dvije lijeve po pitanju ukrašavanja pa je to u mom slučaju bio samo šlag!
    Uživajte u  svakom zalogaju...ja jesam :

BAHTURA INDISKE POGAČICE TOLIKO UKUSNE DA BI IH MOGLA JESTI SVAKI DAN



Jako ukusne pržene pogačice!
Sastojci:
    4 šolje (od 2 dl) brašna
    1 šolja jogurta
    1/2 šolje mlijeka


   
1 kašičica sode bikarbone
    1/2 kašičice soli
    2 kašike ulja

Priprema:
    Sjediniti brašno, so, sodu bikarbonu i ulje. Dodati jogurt i mlijeko, pa zamijesiti tijesto. Ostaviti da odstoji na toplom oko 60 minuta.


   
Zatim tijesto podijeliti na 8 loptica, pa svaku razvaljati na pobrašnjenoj podlozi.
    Pržiti u vrelom ulju, po par minuta sa obje strane.
    Pržene spuštati na kuhinjski papir da se ocijede od ulja, pa poslužiti.
Idealne su uz kiselu pavlaku, svježi sir, suho meso, tunjevinu…

RAFAELO TORTA ZA 25 MINUTA - ZA NJU KAŽU DA JE KRALJICA MEĐU TORTAMA


Želite zadiviti goste koji vole kokos ili možda počastiti sami sebe i najmilije? S ovom tortom od kokosa nećete pogriješiti. Pružit će vam potpun užitak sa svakim zalogajem…
Za kore vam je potrebno:
6 bjelanaca
130 g šećera
6 kašika brašna
130 g kokosa
1 kašika praška za pecivo
Prvo umutiti mikserom bjelanca pa dodati šećer i žumanca potom brašno, kokos i prašak za pecivo. Okrugli pleh obložiti pek papirom, izliti smjesu i peći na 160C. Pečenu koru, kada se ohladi, isjeći, tj. presjeći na dva dijela.
Za premaz je potrebno:



260 ml slatke pavlake za kuhanje
220 g bijele čokolade
130 g oljustenih mljevenih badema
Slatku pavlaku staviti u šerpicu i grijati, kada je vrela (skoro do ključanja), staviti u nju bijelu čokoladu i mljevene bademe. Dobro promiješati i ostaviti da se prohladi.
Za fil potrebno je:
1/2 l mlijeka
80 g šećera
1 puding od vanilije
6 žumanaca
70 g putera
250 g slatke pavlake za šlag



Priprema kreme:
Mlijeko sa šećerom ugrijati, a odvojiti manju količinu npr. 1dcl i pomiješati sa pudingom i žumancima, a potom ukuhati u preostalo mlijeko. Miješati dok se ne zgusne, a potom malo rashladiti, te u mlaku kremu dodati puter. Potom cijelu kremu dobro rashladiti da možete u nju umješatu ulupanu slatku pavlaku.
Potom filovati: kora, premaz od badema, krem, kora, premaz od badema i krem. A onda uživati

PIZZA TIJESTO! RECEPT ZA PIZZA TIJESTO, PIZZA MAJSTORI ČUVAJU KAO ZMIJA NOGE, A ZAPRAVO JE JEDNOSTAVNO, ISTRAŽIVALI SMO, I EVO!



BIT je glatko brašno ili maks. 3:1 za glatko:oštro za tijesto, a TEMPERATURA PEČENJA je najvažnija, ostalo je vaša kreacija… Napravite tijesto po receptu, stavite u VRELU pećnicu i postat ćete vrhunski pizza majstor.
Sastojci
    Za tijesto:
    20 g svježeg kvasca (ili vrećica suhog kvasca)
    2-3 žlice tople vode
    1 žličica šećera
    320 g Pšeničnog glatkog brašna
    1 žličica soli


   
2-3 žlice maslinova ulja
    oko 200 ml tople vode
    Za nadjev:
      200 ml Ketchupa blagog
    200 g naribanog sira edamera
    200 g Šunke u ovitku Podravka narezane na ploške
    80 g šampinjona
    1 paprika
    6 Crnih maslina Podravka

Priprema
    Kvasac razmutite u malo tople vode, dodajte šećer i pustite da odstoji oko 5 minuta na toplom mjestu.
    2.
    Brašnu dodajte sol, ulje, dignuti kvasac te dodajući toplu vodu umijesite mekano tijesto. Pokriveno tijesto ostavite dizati na toplom mjestu dok se volumen ne udvostruči (oko 30 minuta).
    3.
    Dignuto tijesto razvaljajte na veličinu kalupa (2 okrugla kalupa ili 1 originalni lim iz pećnice).
    4.
    Tijesto premažite ketchupom i pospite sirom. Po tijestu rasporedite šunku, šampinjone narezane na listiće, papriku narezanu na štapiće i masline.
    5.
    Pizzu pecite oko 10 minuta na temperaturi od 250 °C.
Posluživanje


 
Pizzu poslužite toplu.
Savjet
Rub pizze po želji namažite s malo mlake vode i ulja, a možete ga ukrasiti i listovima svježe rikule.
Napomena
Moji originali
Tijesto se može čuvati u hladnjaku dan-dva da se ne predigne ili smrznuti…
U pizzerijama se koristi čak 1 svježi kvasac na 10 kg brašna, treba imati vremena… Tijesto je identično za talijanske pogače (foccacia).
SAVJETI
    Ne pretjerujte s rajčicom, klinci to ne vole (rajčicu servirajte posebno), rajčicu začinite po vlastitom ukusu npr. papar, vegeta, origano i sl…
    Ribajte sastojke ili sitno nasjeckajte, izbjegavajte “šnite”, jer tijesto lakše diše, moj sin inače ne jede i skida s pizze narezane šampinjone, a naribane pojede.
    Slažite nadjev po “sektorima” i ukusu pojedinaca…
    Najbolje je u praksi prihvaćeno tijesto s miješanim uljem ili samo s maslinovim

četvrtak, 24. ožujka 2016.

BRZI NUTELLA KEKSIĆI OD SAMO 3 SASTOJKA MENE SU ODUŠEVILI



Sastojci :
1 šalica Nutelle (ili drugog čokoladnog namaza)
1 šalica brašna

1 jaje
Pjenjačom miješajte Nutellu i jaje, postepeno dodajte brašno i miješajte dok se sve ne sjedini. Po želji dodajte sjeckanih orašastih plodova. Moji imaju oraha, ali i jedan tajni sastojak – malo mascarpone sira. Za potpuno savršenstvo možete ih i puniti Nutellom.

Žlicom uzimajte smjesu, rukama oblikujte kuglice, spljoštite ih i slažite na papir za pečenje. Keksiće pecite na 180 stupnjeva 7 do 10 minuta, dok na površini malo ne popucaju što im daje jedan rustikalni štih. Tek pečeni keksići su mekani pa ih pustite da se malo ohlade.
I eto, Nutella keksi – čudo od tri sastojka… ne može brže i jednostavnije :)
Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.

PAVAROTTIJEV KOLAC



Ovaj kolac moze biti i torta i mogu vam reci da je jako ukusan.

SASTOJCI
300 g Secera
400 g Brasna
50 g Kakaa
1 mala kaskica Praska za pecivo
1 mala kaskica Sode Bikarbone

3/4 male kaskice Soli
2 jaja
170 ml Mlijeka
70 ml Prokuhane vode
6 kasika Ulja
2 kaskice Vanilija Extract

Krema
700 ml Slatkog vrhnja
400 g Cokolade za kuhanje
200 g Nutella ili Eurokrema
2 kaskice Kafe ili expresso
100 g Maskrapone sira
100 g Putera ili margarina na sobnoj temperaturi
60 g Secera u prahu

Sirup za kore
100 g Secera
100 ml Vode
1-2 kaskice Ruma

PRIPREMA
U jednu zdjelu umjesati suhe sastojke,brasno,secer,kakao,prasak za pecivo i sodu bikarbonu, a u drugoj umutiti jaja, ulje, mlijeko, i vaniliju. Polako dodavati suhi mix u umucena jaja. Mutiti pa onda polako dodavati vrucu vodu.Smjesu mutiti jos koji minut pa izliti u podmazanu tepsiju. Ja stavim u dvije tepsije tako da imam dvije kore, okruglu ili cetvrtastu.



Peci u zagrijanoj rerni od 175 C(350F) 30 do 35 minuta ili dok noz ili cackalica kad zabodete ne izade cista. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se hladi.

Krema/Ganache
Zagrijati vrhnje pa tome dodati cokoladu i mjesati polako dok se cokolada ne istopi. Ostaviti u frizider da se malo stvrdne.

U drugu zdjelu umutiti secer,puter i mascrapone,pa dodati Nutellu ili eurokrem i dobro ujednaciti smjesu. Tome dodati 1/3 cokoladne kreme/ganache,kafu ili ekspresso i ponovo mutiti dok smjesa nebude ujednacena.

Sirup napraviti tako sto ce te staviti vodu i secer da provriju i dodati rum. Ostavite da kuha 5 minuta. Ohladiti prije nego sto budete koristili.

Torta
Jedna kora pa pokvasiti sirupom, pa krema, zatim posuti mljevenih oraha, pa opet koru i onda sav kolac premazati cokoladnom kremom/ganache. Dekorisati po zelji.Ostaviti u frizider prije nego sto posluzite. Ako zelite mozete dodati jos jednu kor

POSLUZIVANJE
Napomena: Ako vam ostane kreme od Nutelle onda prvo premazite sav kolac s tom kremom pa onda preko cokoladnom/ganache.

Izvor:http://www.coolinarika.com/

JEDNOSTAVO SAVRŠENA: PITA S VIŠNJAMA


SASTOJCI
500 g kora za pitu
450 g zaleđenih višanja
4 jaja

1,3 šolja ulja
400 g kisele pavlake
2 vanil šećera
1 prašak za pecivo
8 kašika šećera
4 kašike oštrog brašna
30 g šećera u prahu
PRIPREMA
Potreban je jedan paket kora za pitu, koji se prebroji i podijeli na 5 dijelova (otprilike dođu 5×3 kore).

Umute se 4 jaja, 1 šolja ulja, 2 pavlake, 2 vanil šećera i 1 prašak za pecivo, sa 4 kašike šećera i 4 kašike oštrog brašna. Istovremeno se zaleđene višnje pospu sa 4 kašike šećera i blago promješaju tako da se uvaljaju u njega.

Prva kora se onda premaže sa 4 kašike fila, druga isto,a i treća, a ona se i pospe višnjama, pa se sve urola. Dobijenih 5 rolni se stavi u podmazan pleh, premažu se vodom i uljem pa stave na 220C i smanje na 200C i peku oko 45 min…

Pečenu pitu prohladiti, izrezati i posuti šećerom u prahu…
Šta dalje prepuštam vašoj mašti ili bolje reći instiktima….sigurno nećete pogriješiti…

Izvor:http://www.coolinarika.com/

SNICKERSICA



vo jedan receptić inspiriran omiljenim Snickersom…mliječna čokolada, karamel i prženi kikiriki-ovoj je kombinaciji teško odoljeti!

SASTOJCI
Biskvit
6 jaja
4 žlice šećera
2 (vrhom pune) žlice Nutelle
8 ( ravnih) žlica brašna
1 žlica kakaa
1 dcl ulja
1 dcl mlijeka
pola vrećice praška za pecivo

Krema
1 pakovanje čokoladne kreme za kolače Dolcela
450 ml mlijeka
100 grama mascarpone sira
Preljev: karamel preljev napravila sam prema receptu DajaneD

Glazura
200 gr mliječne čokolade
4-5 žlica ulja

Dorada
150-200 grama prženog kikirikija (Franck)
1,5 dcl mlijeka + žlica karamel preljeva
200ml vrhnja za šlag

PRIPREMA
Odvojiti žumanjke od bjelanjaka pa bjelanjke slupati u čvrst snijeg. Žumanjke pjenasto umutiti sa šećerom pa dodati Nutellu i smiksati par minuta, a potom dodati mlijeko i ulje. Prosijati brašno, kakao i prašak za pecivo u tu smjesu, lagano promiješati pa dodati snijeg od bjelanjaka. Peći u kalupu 26cm oko pola sata u ventilacijskoj pećnici na 160 stupnjeva. Provjerite čačkalicom, možda će trebati još nekoliko minuta. Pečeni biskvit ohladiti i prerezati na pola. *Ako želite tri kore, pecite u kalupu 24. Ja sam probala na oba načina, a ova torta na slici je pečena u većem kalupu (26).

Napraviti karamel po ovom receptu: http://www.coolinarika.com/recept/karamel/
Dok se karamel ohladi, napravite kremu. U 450 ml mlijeka, dodati prašak za kremu i smiksati po uputama na kutiji. U pripremljenu kremu dodati 100 grama mascarponea.



Kikiriki ( prženi slani, npr. Franckov) staviti u cjediljku pa dobro par minuta oprati sol sa kikirikija, staviti na čistu krpu i dobro ga osušiti. Ja ga nisam sjeckala, već batom za meso malo izlupala u zatvorenoj vrećici za zamrzavanje. U biti sam ga samo malo smrvila.

Za natopiti kore, rastopite žlicu dobivenog karamela u mliijeku i ohladite pa time natopite kore. Za glazuru rastopiti na pari čokoladu i ulje, pazeći da nije pregusto, ako je dodati još ulja. Valjda je i do čokolade, meni je ovaj put bilo malo gušće pa mi je glazura pucala.Ohladiti. Smiksati vrhnje za šlag u koji ste prethodno dodali 2-3 žlice ohlađene glazure.

Slaganje torte
Natopiti koru mlijekom, namazati polovicu kreme, posuti kikirikijem i preliti karamel preljevom. Ponoviti postupak pa staviti tortu u frižider 10-ak minuta da se karamel malko stisne, a potom preliti tortu glazurom i ukrasiti šlagom. Ostaviti preko noći ( ili 3-4 sata) u frižideru. Rezati ugrijanim nožem.

POSLUZIVANJE
Nakon što ste ga skuhali, ako se karamel previše stisne, stavite ga mrvicu u mikrovalnu ili uronite zdjelu u kojoj se nalazi nakratko u vruću vodu. Bitno je da je tekuć, da ga možete preliti preko kikirikija, ne razmazujete ga nožem.

Kikiriki možete, iako je već pržen, opet malko popržiti na tavici i to nakon što ste ga oprali i osušili, a prije nego ga isjeckate.

Umjesto Dolceline čokoladne kreme za kolače, možete upotrijebiti i neku drugu, bilo kupovnu, bilo domaću, čokoladnu kremu. Ovu sam slučajno isprobala i svidjela mi se, pa je odlučih iskoristiti u ovom receptu…

Ako pečete u manjem kalupu pa dobijete 3 kore, onda na treću koru dolazi glazura (malo je “uredniji” izgled torte)…

Izvor:http://www.coolinarika.com/

FINA I SOČNA PEČENA PILETINA NEŠTO NAJBOLJE ŠTO SAM PROBALA U ZADNJE VRIJEME!



SASTOJCI
Nacin 1
– 500 gr pilecih fileta
– 4-5 zlica majoneze
– 2 zlice senfa
– 2 zlice bijelog vina

– 1/2 zlicice limunova soka
– frisko mljevenog papra
– soli
– prezle / krusne mrvice (bolje od crnog kruha)

Nacin 2
– pilece meso (file)
– 200 ml jogurt
– 200 ml majoneze
– papra i soli po potrebi
– pola zlicice cesnjaka u prahu/granulama
– krusne mrvice

PRIPREMA
Prvi Nacin
Pilece filete malo samo, ako je uopce potrebno natucite baticem za meso (ja sam imala manje filete pa nisam to radila). Sjedinite navedene sastojke; majonezu, senf, bijelo vino, limunov sok, sol i papar (to inace radim odmah u posudi u kojoj cu marinirati meso)
Svaki komad mesa dobro namazite smjesom i na kraju sve stavite u kutiju/zdjelu tako da je svaki komad fino prekriven smjesom. Poklopite posudu i stavite u frizider 15-tak minuta (ili ako imate dovoljno vremena, sto duze to meso finije i socnije). Zagrijte pecnicu na 200 stupnjeva, a tepsiju oblozite pekacim papirom. Na komad papira ili plitki tanjir stavite krusne mrvice/prezle i uvaljajte svaki komad mesa.

Lijepo prstima utapkajte prezlu tako da svaki dio mesa bude fino prekriven prezlom. Malo protresite. Komade mesa fino slozite u oblozenu tepsiju i stavite peci 20-25 minuta. (nemojte prepeci / osusiti meso), mislim da je 15-20 minuta sasvim dovoljno. U prezlu dakako mozete dodati zacine po volji; izgratani parmesan, nasjeckane susene pomidore, nasjeckani bosiljak, persin, vlasac, cesnjak u prahu, tucanu papriku itd… (ja nisam ovaj put dodala ama bas nista, osim malo soli) Ne znam koju koristite majonezu, moji recimo vole thomy mayo, koju ja uopce ne podnosim – previse je kisela i puna ulja… uglavnom vi se igrajte, dok nadjete sto i kako vam odgovara.

Drugi Nacin
Izmijesati jogurt i majonezu, posoliti i popariti, dodati zacine po zelji – u to staviti meso i u frizider (neka meso bude lijepo potopljeno u marinadi – sto se meso duze marinira to bolje).
Potom meso izvaditi iz frizidera, uvaljati u krusne mrvice u koje smo dodali sto volimo, ili nista osim opet malo soli i papra i staviti peci meso u zagrijanu pecnicu. Petnaestak-20 minuta i vise nego dovoljno. Meso je fino i socno, nije nimalo suho

POSLUZIVANJE
Servirajte uz kuhano povrce, pire krumpir, zelenu salatu i sl.

Izvor:http://www.savjetikuhinjski.info/

ŠTANGLE SA SUVIM GROŽĐEM



SASTOJCI
Tijesto
200 gr brašna
100 gr margarina
50 gr šećera
1 vanilin šećer
1 kašičica sode-bikerbone
mlijeka po potrebi

Fil
400 gr mljevenog keksa
200 gr margarina
3 kašike kakaoa
200 gr suvog grožđa
150 gr šećera u prahu
100 gr grubo mljevenih oraha
soka ili mlijeka po potrebi

Glazura
100 gr čokolade
3 kašike ulja
grubo mljeveni orasi za posipanje

PRIPREMA
Od navedenih sastojaka zamjesiti tijesto, ako je potrebno dodati mlijeka da se zamjesi tijesto.
Podjeliti ga na dva jednaka dijela, rastanjiti tanko u oblik praugaonika i ispeći dvije kore na poleđini tepsije.

Pomješati sve sastojke za fil, dodati mlijeka ili nekog soka toliko da se dobije homogena masa.
Staviti fil između dvije kore, dobro pritisnuti nečim i ostaviti na hladno mjesto.
Otopiti čokoladu sa uljem, preliti kolač pa ga posuti sa grubo sjeckanim orasima.

Ovaj kolač može da se pravi kao posan, tako što se u tijesto mjesto mlijeka stavi mineralna voda a u fil sok.

Izvor:http://www.coolinarika.com/

OVO MI SE BAŠ DOPALO: COCA COLA KOCKE


SASTOJCI
Tijesto
– 6 jaja
– 150 g šećera
– 120 g brašna
– 1 žlica kakaa
– 1 prašak za pecivo
– 2 žlice ulja

Krema
– 250 g margarina
– 150 g šećera u prahu
– 250 ml Coca-Cole
– 50 ml ruma
– 250 g mljevenih petit keksa

Ostalo
– 500 ml slatko vrhnja
– 100 ml mlijeka
– 1 žlica ruma

PRIPREMA
Za tijesto odvojite bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke miksajte s malo šećera i par zrna soli u čvrsti snijeg.

U drugoj posudi miksajte žumanjke sa šećerom. Kad postane pjenasto dodajte pola mješavine brašna, kakaa i praška za pecivo, dobro promiješajte zatim dodajte 2-3 žlice snijega od bjelanjaka, a na kraju lagano dodajte preostali snijeg od bjelanjaka.

Tijesto izlijte u kalup veličine cca 25 x 35 cm pa stavite peći 20 minuta na 180 stupnjeva C u prethodno zagrijanu pećnicu .

Pečeni kolač poprskati mješavinom 100 ml mlijeka i 1 žlice ruma.
Za kremu miksajte 250 grama omekšanog margarina sa 150 g šećera u prahu dok postane kremasto. Zatim dodajte 250 ml Coca-Cole i 50 ml ruma, dobro promiješajte s margarinom pa dodajte mljevene kekse. Sve dobro promiješajte i premažite preko ohlađenog biskvita.

Slatko vrhnje miksajte srednjom brzinom do kremaste čvrstoće pa premažite preko kreme i stavite u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći. Dobro ohlađeno rezati na kocke.

NAPOMENA
Ako ne želite rum u kremi, izbacite ga iz sastojaka i povećate količinu cole za 50 ml.

Izvor:http://yumagazin.info/

FANTASTICNI UMAK OD 10 MINUTA! KAD VAM JE DO NOVIH OKUSA, A ŽELITE NEŠTO HITRO, UZDAJTE SE U HLADNJAK I UOBIČAJENO – MALO VRHNJA, MALO MAJONEZE, MALO LIMUNA…


SASTOJCI
200 ml kiselog vrhnja
3 žlice majoneze
1 žlica limunova soka
1 žličicu Češnjak granula Podravka
sol

Koristili smo
Češnjak granule

PRIPREMA
U zdjelici izmiješajte vrhnje, majonezu, limunov sok, sol i češnjak granule.
Posluživanje
Tako pripremljen umak poslužite uz povrće sa žara te meso i ribu s roštilja.
Savjet
Po želji, umaku možete dodati mentu ili vlasac.

Izvor:http://www.zlatnisavjet.com/

JUTARNJE PECIVO KOJE ĆE VAS OBORITI S NOGU DJECA GA OBOŽAVAJU: ROLADA SENDVIĆ


Jednostavno, brzo i ukusno...
Sastojci
275 g lisnatog tijesta
2 tbsp pasirane rajčice ili ketchupa
100 g šunke
100 g sira
50 g pršuta ili buđola



Za premazivanje
1 žutanjak

Priprema
1.
Pećnicu ugrijati na 175.
2.
Lisnato tijesto premazati pasiranom rajčicom ili ketchapom.



Ravnomjerno poslagati šunku, sir i pršut ili buđolu.
Zarolati u roladu.
3.
Roladu prepoloviti na pola ili na više komada po želji.
Premazati žutanjkom.
4.
Staviti da se peče oko 25 min
5.
Nakon što je rolada pečena, pustiti da se ohladi na rešetci prije serviranja.
Dobar tek :)

PIROŠKE SA SIROM! JEDNOM KOLEGICA OVO DONIJELA NA POSAO MI I MRVICE POJELI



Ovo je recept kolegice sa posla.
SASTOJCI
Tijesto
1 kg brašna za dizana tijesta
1 kom svježi kvasac
1 žlica velika ravno soli



5 dcl mlijeka i još dodati po potrebi
1 dcl ulja

FIL
50 dkg sira svježeg
12,5 dkg margarina otopiti
1žlica ravno soli
Premaz
1 kom kiselo vrhnje od 2 dcl
2 kom jaja

PRIPREMA
1.
Zamijesi tijesto, ostavi 20 minuta da se diže, razvaljaj po mogučnosti u pravokutnik i premaži sa pola fila, preklopi i stavi drugu polovicu fila, ponovo preklopi i razvaljaj na 1 cm debljine. Reži po dužini




na štapiće, ufrći ih i stavi u tepsiju. Poslaži ih u namazanu tepsiju ili na peki papir i pusti još malo da se dignu. Odozgo ih premaži sa:
odvoji od fila 3 žlice smjese dodaj 1 kiselo vrhnje, 2 cijela jaja i malo soli. Stavi ih peći na 180 C 30-4o minuta.
2.
Dobar tek !
3.
Da nadopišem, kako bi vam bilo lakše možete tijesto podijeliti na 4 dijela, svaki posebno razvaljati u pravokutnik, namazati sa sirom presaviti dva puta da vam presavijeno bude 10 cm, još malo valjkom pritisnite, režite široko 1,5 – 2 cm, ufrčite, lakše će vam biti i svi će biti otprilike iste veličine.( Detaljnije  objašnjenje pod komentarom 91.)
Posluživanje
Od ove količine dobiju se dvije velike tepsije.

SOČNE JUNEĆE ŠNICLE RECEPT KOJI ME NAUČILA SVEKRVA I DAN DANAS GA KORISTIM



Plus recept za dinstanu rižu
 Sastojci
    Meso:
    4 -6 kom odrezaka junetine
    5-6 režnjeva češnjaka
    -- sol i papar
    1-2 žlice brašna
    -- voda


   
Dinstana riža:
    1/2 glavice luka
    1/2 dl ulja
    1 šalica riže
    -- soli, papra
    3 šalice vode ili mesnog temeljca

Priprema
    1.
    *Šnicle* takno narezane, dobro istucite da budu skroz tanke. Posolite ih i pobrašnite obilato sa obje strane.
    2.
    Zagrijte ulje, na njemu pecite šnicle do rumene boje, na naglo. Lijepo rumene vadite ih na tanjur sa strane.
    3.
    Kad ste sve šnicle ispržili, na ulje od prženja stavite sitno nasjeckan češnjak, vrlo ga kratko prepecite, odmah zatim zalijte vodom, posolite popaprite, dodajte vegete i vratite šnicle u taj umak.
    4.
    Neka lagano krčkaju minimalno sat i pol, do dva, dok meso potpuno omekani i gotovo da se počne raspadati (naravno, ne smije se raspasti, probajte vilicom ili nožem da li je mekano).
    5.
    Povremeno promiješajte kuhačom, da se ne bi primilo za dno posude, ako je potrebno dolijevajte vode.
    6.


   
Rižu operite u vrućoj vodi., ili ako je glazirana- uopće je ne perite.
    7.
    Ugrijte ulje, na njemu prepržite luk, kad požuti, dodajte opranu rižu i pirjajte stalno miješajući.
    8.
    Kad se riža već počne jako lijepiti za dno posude u kojoj pirjate, nalijte na nju vodu ili temeljac, te dodajte začine.
    9.
    Rižu isključite nakon što bude vrila pet minuta, dobro je poklopite i pustite da se sama napuhne.

Posluživanje
Najbolje ove šnicle pašu uz svježu zelenu salatu ili matovilac, odlično idu uz pivo ili bijelo vino. Rižu uvijek radim ovako i nikada ne pogriješim, nikada se ne raskuha i ne prekuha, ne lijepi se, a svako zrno se dijeli posebno. Vrlo je značajan omjer vode (temeljca) i riže 3:1. Mjera za rižu neka vam bude i mjera za vodu. Jedna šalica od 2, 5 dl ima dovoljno riže za 4 osobe.

BANANA KOCKE SA EUROKREM SA MJERAMA NA KAŠIKE RADI LAKŠE PRIPREME



Sastojci
Za koru:
– 5 jaja
– 5 kašika šećera
– 3 ravne kašike brašna
– 1 kesica praška za pecivo
– 4 kašike mljevenih oraha

Za fil:




– 1 l mlijeka
– 3 kesice pudinga od vanile
– 5 kašika šećera
– 1 kašika brašna
– 250 g margarina
– 5 kašika šećera u prahu

Za ukrašavanje:
– 100 g šlag kreme
– 100 ml mlijeka
– po želji malo čokolade

I još:

– 1,5 kg banana
– 400 g eurokrema
– 100 ml zaslađenog mlijeka za prelivanje kore

Priprema
Kora: Pijenasto umutiti jaja, a pred kraj mućenja dodati šećer. Brašno i prašak za pecivo izmešati. pa dodati jajima, kao i mlevene orahe. Pleh dobro podmazati uljem i pobrašniti, pa u njega preručiti smjesu. Peći u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 20 minuta. Kad se kora ohladi, preliti je sa 100 ml zaslađenog mlijeka, pišu “Recepti”
Fil: Prah za puding izmešati sa šećerom i brašnom, pa od litre mleka sipati malo i razmutiti da nema grudvica, a ostatak mleka staviti da se zagreva. Kad provri, uliti mu smesu sa prah pudingom, smanjiti temperaturu i mešati dok se ne zgusne. Kad se skuva, ostaviti ga da se ohladi. Posebno umutiti margarin sa šećerom u prahu, pa mu postepeno dodavati ohlađen puding, i lijepo sjediniti.



Fil podjeliti na 2 djela. Eurokrem ostaviti na toplom da se razgrije, kako bi se lakše razmazao. Banane iseći na kolutove širine 7-8 mm. Na koru nanijeti polovinu fila, pa ga premazati polovinom eurokrema. Na eurokrem staviti banane. Preko banana nanijeti drugu polovinu fila, preko fila opet eurokrem. Staviti u frižider da se stegne, pa umutiti šlag kremu sa mlijekom. Šlag krem premazati preko eurokrema, a preko šlaga po želji narendati 2 štanglice čokolade. Ostaviti u frižideru da prenoći.
Savjet:
Ako imate vremena, najbolje je nakon nanošenja fila ostaviti kolač oko pola sata u frižideru da se malo stegne, pa onda namazati eurokrem. Isto i prije mazanja šlaga preko eurokrema. Takođe, najlakše je eurokrem nanositi i razmazivati postepeno, dio po dio a ne odjednom, i gde se jednom razmaže eurokrem taj dio se više ne dira.

SUPER BRZE KIFLICE BEZ JAJA ZA 15 MINUTA



Brze su koliko vi brzo možete zamijesiti, dok se pećnica grije one se dižu!
Sastojci
     600g glatkog brašna, 1 prašak za pecivo
     1 žličića soli
     1 dl ulja


   
 1 kiselo vrhnje
     1 suhi kvasac razmućen u
     2 dl toplog mlijeka

Priprema
    Zamijesite tijesto, razvaljajte krug, režite trokutiće, motajte kiflice.


   
Dok se pećnica zagrije na 180C kiflice se “odmaraju”.
     Premazati jajetom i peći 15 minuta.

SEČENICA SVAKO KO PROBA TRAŽI RECEPT A POGODNA I ZA BLAGDANE


Još jedna vrsta starinske pite za one koji to vole…
Sastojci
5 čaša brašna
1/2 kvasca
3 kašičice soli
voda



ulje, mast
oko 200gr sira

Priprema
1.
Od brašna, soli, kvasca i vode zamesiti testo srednje tvrdoće.
Podeliti ga na 10 loptica.
2.
Svaku lopticu razvući oklagijom. Po 2 kruga spojiti uljem (Ja pomešam malo rastopljene masti i malo ulja). Dobije se 5 malih kora.
3.


 
Svaku takvu koru još malo razvući oklagijom u veličini tepsije.U podmazanu tepsiju br.28 stavim jednu koru, namažem je uljem i pospem mrvljenim sirom. Tako sa svim korama. Zadnja se ne posipa sirom.
4.
Kad se završi ređanje, pita se iseče na kocke i premaže uljem. Treba malo da odstoji pre pečenja.

NAJUKUSNIJE ŠPAGETE OVAKVE MOŽETE JESTI SAMO U VRHUNSKIM RESTORANIMA



Sastojci
30 dkg Tjestenine Spaghetti Podravka
2 dcl kiselog vrhnja
1 jaje
10 dkg naribanog Edamera
špek narezan na trakice



4 režnja češnjaka
sol,papar

Priprema
1.
Ubaciti špagete u uzavrelu i  posoljenu vodu u koju ste dodali malo ulja da se špageti ne zalijepe   i dok se oni lijepo kuhaju vi se posvetite pripremi svih ostalih sastojaka
2.
Usitnite čenjak i narežite špek na trakice.
U plastičnu posudicu ubacite 1 jaje,2 dcl kiselog vrhnja i to promiješajte.
Promiješanoj smjesi dodajte 10 dkg naribanog sira(ja koristim Edamer jer ga svi volimo )i ponovno sve izmješajte.
Posolite i pobiberite po želji vodeći računa o tome koliko su vam špek i sir  slani.
3.
Dok ste vi to sve narezali ,usitnili i naribali špageti su se taman skuhali onako kako treba "al dente".
(nema mi goreg nego kad mi netko da da jedem raskuhalu tjesteninu)



Stavite ih u cjedilo da se dobro ocijede ,a vi krenite na završni dio
4.
Na zagrijano ulje stavite češnjak,kratko ga pržite ....tek toliko da malo zamiriše ...ni slučajno da potamni jer postane gorak i dodajte špek narezan na trakice i njega malo prepecite dok ne dobije onaj staklasti izgled
5.
Sada na češnjak i špek bacite špagete i sve izmješajte tako da se češnjak i špek fino ispremiješaju sa špagetima.
6.
Kada ste sve izmješali zalijte špagete ranije pripremljenom smjesom vrhnja,sira i jaja.....promiješajte i maknite sa vatre.
7.
Pričekajte  jedno minutu,dvije i onda žlicu i viljušku u ruke i prepustite se užitku ....   i dobar vam tek !!

UZ OVE SLANE ŠTRUDLICE UŽIVAT ĆETE U SVAKOM ZALOGAJU A IDEALNE I ZA DORUČAK



Sve što vam je potrebno su volja i dvadesetak minuta
Sastojci
Za koru:
500 g brašna
100 g margarina
1 dl ulja
1 jaje
malo soli
1/2 paketića kvasca
1 dl mleka
1 kašičica šećera



Za fil:
200 g sitnog sira
1 žumance
1dl jogurta
ako je potrebno soli
Za premazivanje:
1 belance
malo susama

Priprema
1
U decilitar mlake vode promešajte kašičicu šećera i kavasac. Ostavite da stoji desetak minuta. U plastičnu činiju pripremite sve ostale sastojke i dodajte nadošli kvasac. Zamesite testo i pokrijte krpom. Ostavite da stoji oko sat vremena na toplom.
2



Nadošlo testo premesite i podelite u dva manja dela, razvucite oklakijom što tanje. Sir, jogurt i žumance, dobro promešajte. Razvučeno testo premažite polovinom fila.
3
Namazanu koru urolajte. Isto postupite i sa drugom polovinom testa i fila. Urolane štrudle premažite viljuškom umućena belanca i pospite susamom. Isecite na manje štrudlice.
4
Poređajte u namazan pleh i pecite oko 25 minuta na temperaturi od 250 stepeni. Pečene štrudlice izvadite iz rerne i prekrijte krpom par minuta.

KREMASTA TORTA BEZ PEČENJA ČIJI OKUS OBARA SA NOGU



Potrebno je:
500 g šlaga
500 ml kisele vode
250 g cnog dela eurokrema
200 g mlevene plazme



3 šlag krema od vanile
50 g rendana čokolade
100 g drobljenog lešnika

Priprema
1
Umutiti šlag i kiselu vodu pa podeliti na dva dela. U prvi dodati krem, a u drugi keks. Šlag krem umutiti.


U kalup prvo sipati fil od keksa pa posuti sa malo lešnika i čokolade. Preko toga fil od krema pa opet malo lešnika. Na vrh sipati šlag krem i lepo poravnati i posuti lešnicima. Staviti u friz pa par sati pred služenje u frižider. Ukrasiti sarenim

BRZO PECIVO ZA UŽINU ILI DORUČAK MALIŠANI ĆE VAM BITI ZAHVALNI



Ja sam ih nazvala krofnama, jer su bolje od bilo kojih drugih krofni e sad, ne vole ih svi u slanom obliku
Sastojci
250 g + 25 g brašna za hleb
125 ml toplog mleka
1 kašičica šećera
5 g suvog ili 10 g svežeg kvasca
1 jaje
25 g otopljenog i prohlađenog putera
15 g šećera



200 do 250 g mozzarella sira
1 manja kašičica soli
50 g otopljenog putera
3 čena sitno iseckanog belog luka
1 puna kašika sitno iseckanog peršuna

Priprema
1.
Zagrejati mleko da je toplo ali ne i vruće, dodati kašičicu šećera i suvi kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac podigne.
2.
U vanglicu prosejati brašno za hleb, dodati so, jaje, otopljen i prohlađen puter,šećer i nadošli kvasac i sve zamesiti, isipati na radnu površinu i mesiti oko desetak minuta dodavajući po malo, ako je potrebno od onih 25 g brašna.
Testo treba da bude meko i ako je dobro umešeno treba da ima plihčiće po njemu.
Oblikovati ga u loptu,premazati ga sa malo ulja, vratiti nazad u vanglicu, pokriti sa providnom folijom i kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.
U zavisnosti od temperature u sobi možda će trebati više od sat vremena.
3.
Dok testo raste pripremiti sir, iseći veće kocke i ostaviti ih na stranu.
Sitno iseckati beli luk i peršun, puter otopiti i sjediniti sve zajedno.
4.
Naraslo testo isipati na radnu površinu i podeliti na 6 većih ili 8 malo manjih delova. Ja sam podelila na 6 i svaki deo je oko 84g.
Premesiti testo i oblikovati u loptice.
Svaku lopticu rastanjiti vašim prstima i na sredinu staviti kocku mozzarella sir. Prstima zatvoriti dobro po dnu.
5.



Tako pripremljene krofnice staviti na pleh za pečenje, koji ste prekrili pek papirom.
Pokriti ih sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da još jednom narastu oko 45 minuta.
6.
Narasle krofne premazati sa polovinom pripremljene mase od putera i belog luka i peći ih u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C 15 minuta.
7.
Posle 15 minuta izvaditi ih, premazati sa ostatkom putera i belog luka i vratiti nazad u rernu i peći još 10 minuta, ili dok vam lepo ne porumene. Pazite da vam premaz ne izgori.
8.
Pečene krofne izvaditi iz rerne, staviti ih na žicu i ostaviti ih da se kratko prohlade.
Poslužiti ih tople sa jogurtom, kefirom, pivom ili šta već volite.

srijeda, 23. ožujka 2016.

Čokoladna torta s mokrim biskvitom



Sastojci
250 g šećera
225 g glatkog brašna
60 g kakaa
1 prašak za pecivo
1 mala zlicica sode bikarbone
1 mala žlicica soli
2 jaja
200 ml mlijeka
125 ml ulja
200 ml kipuće vode
Priprema
1.
U jednoj zdjeli promješamo sve suhe sastojke ( zlicom ). U drugoj zdjeli promješamo sve mokre sastojke osim vode (jaja,ulje,mlijeko).i dodamo ih u suhe sastojke,lagano mjesajuci.

Kad je dobro izmješano, polako dodajemo kipuću vodu,konstantno mješajući.

Kalup ( promjera 26 ) nauljiti i pobrasniti. Biskvit se peče na 180 stupnjeva (bez ventilacije), 30 minuta.

Kad se ispeče pustite da se hladi 10 min. te ga onda izvadite iz kalupa.





Krema : Otopite 500 g mlijecne cokolade na laganoj vatri,maknite s vatre,umijesajte 500 ml vrhnja za slag i konstantno mjesajte pjenjacom.

Krema je odmah spremna za mazanje.



Napomena :

– Ja sam pekla 2 biskvita, znaci ne od jedne smjese dva biskvita, nego 2 smjese.

– Kremu sam podijelila na pola,

– Smjesa za biskvit ce vam biti rijetka,ali ne brinite, tako mora biti.

– Biskvit ce se mozda malo napuhati u sredini,ali ne brinite,kad ga izvadite iz pecnice,uzmite veliku zlicu i spljostite ga dok je vruc.Prekrijte kalup folijom,i kuhinjskom krpom, okrenite ga naopako,i ostavite tako da se hladi. Ona strana sto je bila na dnu,neka vam bude na vrhu torte, jer je ravna. Slazite u kalupu: biskvit,krema,biskvit krema.Stavite na hladjenje.
Ukrasite po zelji :)

Izvor: coolinarka.com