1

subota, 16. travnja 2016.

Čaroban lijek za štitnjaču, srce, krv i kosti mi ga bacamo kao da je obično smeće!



Kalcij ima brojne važne funkcije u radu organizma. Osim što stvara koštanu masu i sprečava osteoporozu, kalcij normalizira rad živaca i mišića, regulira otkucaje srca, onemogućuje zgrušavanje krvi i potiče san. Također je važan za rad imunoloških stanica te zdravu kožu i kosu.

jaja-pixabay

Brojni su čimbenici koji crpe kalcij iz organizma, a to su prije svega previše sjedenja, kava, alkohol i gazirana pića. Pomanjkanju kalcija su osobito sklone trudnice i žene u menopauzi, stariji muškarci kao i osobe koje pate od probavnih poremećaja.

Ljuska jajeta sadrži 90 posto kalcija i najbolji je prirodni izvor tog minerala. Tijelo ga lako apsorbira jer je ljuska jajeta po kemijskom sastavu gotovo identična ljudskim kostima i zubima.

U većim dozama ne samo da liječi simptome pomanjkanja kalcija i zaustavlja razvoj osteoporoze već pomaže i protiv visokog kolesterola i povišenog krvnog tlaka te potiče koštanu srž na proizvodnju krvnih stanica.

Osim toga, ljuska jajeta sadrži željezo, bakar, mangan, cink, fluor, fosfor, krom i molibden. Zbog toga mnogi stručnjaci preporučaju mljevenu ljusku jajeta kao prirodnu i vrlo djelotvornu nadopunu kalcija. Ovisno o životnoj dobi, preporučena dnevna doza je 1,5 do 3 grama mljevene ljuske jajeta.



Lijek za štitnjaču

Ljuske od osam jaja dobro oprati, osušiti, zdrobiti, preliti sokom od dva limuna i ostaviti u hladnjaku nekoliko dana. Kad se ljuske otope, tekućinu procijediti i pomiješati s litrom rakije i kilogramom meda. Ostaviti da odstoji sedam dana prije upotrebe. Konzumirati po jednu žličicu, dva do četiri puta dnevno nakon jela.

Lijek za gastritis, čir

Žlicu mljevenih ljuski jaja pomiješati sa žlicom šećera i žlicom mljevenog muškatnog oraščića. Uzimati 20 dana, tri puta dnevno po jednu žličicu. Na vrh noža mljevenih ljuski jaja pomiješati s dvije žlice limunovog soka. Kad se ljuske otope u soku, dodati decilitar toplog mlijeka. Uzimati dva puta dnevno, ujutro na prazan želudac i navečer prije spavanja.

Za jačanje organizma i čišćenje krvi

Ljuske od četiri ili pet jaja dobro oprati, zdrobiti i staviti u tri litre vode. Vodu s ljuskama čuvati u hladnjaku do tjedan dana i koristiti kao vodu za piće. Dnevno uzimati dvije do tri čaše vode s malo limunovog soka.

Izvor: net.hr

U crijevima možda imate čak 15 kila otrova! E, pa vrijeme je da to riješite



Poznato je kako je za oslobađanja od mnogih bolesti dovoljno očistiti crijeva od sluzi, fekalnih naslaga i drugih parazita.
Za 70 godina života kroz naša creva prođe 100 tona hrane i 40.000 litara tekućine, što dovodi do zaključka da se u trbuhu nataloži 15 kilograma fekalnih naslaga, toksičnog otpada. Truju krv i nanose organizmu nepopravljivu štetu.

Činjenici da su crijeva zaprljana svjedoče česti zatvori (opstipacija), poremećen metabolizam, dijabetes, prekomjerna ili nedovoljna težina, bolesti bubrega i jetre, bolesti sluha i vida, loše stanje kože, kose i noktiju, kao i druge bolesti, počevši od artritisa do raka.

Uz pomoć klistira može se očistiti samo manji dio debelog crijeva odnosno 40 do 50 centimetera, a tretman ispiranja crijeva uz pomoć specijalne aparature je skup, dugotrajan i nije bezazlen za crijevnu mikrofloru.

Konzumiranje jedne do tri žlice brašna od lanenog sjemena u stanju je u roku od tri Tjedna potpuno očistiti debelo i tanka crijeva od dugogodišnje sluzi, fekalnih naslaga, parazita, uz potpuno očuvanje crijevne mikroflore. Ova metoda omogućava brzu normalizaciju težine i sagorjevanje masnih naslaga. Ima pozitivni utjecaj na regulaciju lipidnog metabolizma. Brašno od lanenog sjemena može apsorbirati i eliminirati toksine u organizmu i smanjujiti razinu kolesterola u krvi.

Ovaj lijek će vam pomoći ukoliko imate gastritis, kolitis, čir na želucu i dvanaestercu, bolesti urinarnog trakta, cistitis, pijelonefritis, prekomjernu težinu te narušen metabolizam, piše portal aura.ba.

Umjesto doručka tri tjedna konzumirajte ovu smjesu:



Prvi tjedan:. Jedna žlica lanenog brašna pomiješanog sa 100 mililitara kefira.

Drugi tjedan:. Dvije žlice lanenog brašna pomiješanog sa 100 mililitara kefira.

Treći tjedan: Tri žlice lanenog brašna pomiješanog sa 150 mililitara kefira.

Ako je kupovina lanenog brašna problem, kupite laneno sjeme i sitno ga sameljite. Nemojte praviti zalihe za više dana. Najbolje je svako jutro svježa porcija. Obavezno pijte najmanje dvije litre vode dnevno.

Čišćenje crijeva ovim načinom možete provesti jednom godišnje.

Izvor: uspesnazena.com


ČUDO OD MELEMA: Za samo 7 dana TOTALNO obnavlja KOSTI, tetive i ligamente! Otklanja bol i reumu! (RECEPT)



U ovom članku ćemo vam dati recept koji će pomoći da ublažite bolove i ojačate kosti. Ako patite od udruženih bolova u leđima, zglobovima, nogama i vratu onda je ovaj recept idealan za vas.

Kupite 150 gr jestivog želatina, možete ge pronaći u bilo kojoj prodavnici. U večernjim satima pomiješajte pune dvije kašike želatina (5 gr), sa četvrtinom šolje hladne vode i ostavite da prenoći van frižidera. Želatin će se pretvoriti u žele. Ujutro popijte smjesu tako što ćete je pomiješati s nečim što vama najbolje odgovara (npr. sok, mlijeko, jogurt, čaj).



Želatin pomaže kod udruženih bolova u leđima, zglobovima, nogama i vratu, i nakon 7 dana ovog tretmana, stanje će se značajno popraviti. Tretman bi trebao da traje mjesec dana, i nakon pola godine ponoviti opet. Na ovaj način ćete vratiti prirodno “podmazivanje” zglobova.
Zašto je želatin tako dobar za zglobove? Želatin je visoko kvalitetan lijek i pruža širok spektar zdravstvenih prednosti: – Jača zglobove i srce – Pojačava metabolizam – Poboljšava mentalne sposobnosti – Poboljšava ten – Pruža elastičnost, jača tetive i ligamente – Spriječava osteoporozu i osteoartritis – Poboljšava kožu i strukturu kose – Moćan učinak u liječenju displazije

Ovaj tretman će eliminisati bol i ukočenost u roku od 7 dana.

NAPITAK KOJI SPAŠAVA ŽIVOT: Dokazano je da uz ovaj napitak BOLEST ne može da vam priđe i da uz njega ljudi dožive 100 GODINA! (RECEPT+SAVET)



Napitak koji će vam pomoći da vam ova zima bude kao leto, a vi da se osećate kao BOG!

Dokazano je da će vas ovaj recept dovesti do vrhunca vašeg zdravlja i da ćete uz njega ojačati imuni sistem kao nikada do sada!

OVO ĆETE DOBITI AKO GA PIJETE SVAKI DAN:

Poboljšaće vam krvnu sliku, očistiti telo, pojačati rast kose, očistiti organe, smanjiti krvni pritisak, smanjiti umor jutarnji, ojačati nokte, smanjiti otečenost vena, bolja cirkulacija, imunost na prehlade, viruse, i druge infekcije…
Sastojci:



2 dl vode
pola limuna
1/2 kašičice cimeta
1/2 kašičice đumbira
1 kašika meda
1 kašika maslinovog ulja
Priprema:

U 2 dl vode iscedite pola limuna, stavite po pola kašičice cimeta i đumbira, kašičicu meda i kašiku maslinovog ulja.

Sve dobro izmešajte i pijte pre jela.

Izvor: narodnamedicina.info

Žene, obavezno sebi napravite kremu od peršuna, evo i zašto (RECEPT)



Sastojci za kremu:

-50 g svježeg lišća peršuna, najbolje iz vlastitog vrta ili kupite od onoga tko ne koristi kemikalije u proizvodnji
-120 ml domaćeg maslinovog ulja
-oko 10 g pčelinjeg voska (oko 6 čajnih žličica sitno mljevenog voska, pri provjeri gustoće krema treba biti tvrda)

Pržiti peršuna u ulju na niskoj temperaturi oko pola sata. Miješajte cijelo vrijeme i istiskujte sok iz lišća. Nakon pola sata lišće bi trebalo potamniti. Prelijte tada smjesu u malu staklenku, zatvorite i stavite na toplo mjesto 2-3 dana. Ja sam ju stavila na radijator. Možete dodati eterično ulje lavande na kraju u kremu, ako vam se miris ne sviđa.krema od peršina postupak



Nakon 3 dana mješavinu sam zagrijala i procijedila kroz sterilnu gazu, ulje istisnula iz peršina do kraja. Ponovo sam zagrijala procijeđeno ulje i dodala pčelinji vosak. Zagrijavala sam na plinskom štednjaku oko minutu, čim se vosak počeo otapati, ugasila sam plin.

Željela sam tvrđu kremu, jer sam namjeravala malo eksperimentirati s dodacima.

Dodaci za razne varijante, bilo koje eterično ulje.
Krema može služiti i za masažu, zbog toga se i dodaju neka ulja koja ju olakšavaju. Masažom ćete bolje potaknuti cirkulaciju, nego samo običnim nanošenjem kreme na kožu. Posebno je dobro tako masirati noge, jer mnogi imaju vidljive kapilare, naročito su česte kod žena s celulitom. Krema od peršuna tako postaje višenamjenska ako jednostavno pomiješate sve sastojke u jednu kremu.

Upoznajte čovjeka koji se sam uvjerio da je korijen OVE biljke 100 puta učinkovitiji od kemoterapije!



Znanstvenici su otkrili da korijen ove biljke djeluje bolje od kemoterapije jer ona ubija sve stanice, a ovaj korijen samo one zahvaćene karcinomom.

John di Carlo, 72-godišnjak je koji se osobno uvjerio u ljekovitost maslačka. Prošao je intenzivne i agresivne tretmane kemoterapije, a na liječenju proveo pune tri godine prije nego što su ga liječnici pustili kući da sa svojim najbližima provede posljednje dane.
S obzirom na to da su liječnici imali sve manje alternativa u pronalasku rješenja u borbi protiv njegove bolesti predložili su mu da pije čaj od korijena maslačka, a nakon samo četiri mjeseca doživio je remisiju bolesti.

Na Sveučilištu Windsor u Kanadi provedeno je istraživanje na Odsjeku za kemiju i biokemiju, a rezultati ulijevaju novu nadu svima oboljelima od ove teške bolest. Naime, došli su do zaključka da korijen maslačka ubija stanice zahvaćene karcinomom. Još jedna korisna spoznaja je i ta da nema nikakav štetan učinak na ostale stanice u našem organizmu.



Čaj maslačka djeluje na zahvaćene stanice tako da se one unutar 48 sati doslovno raspadaju, a za to vrijeme zdrave stanice ostaju neokrznute, utvrdilo je ovo istraživanje. Kontinuirani tretman korijenom maslačka može uništiti većinu rakom zahvaćenih stanica kod oboljelih, a zbog neočekivanih rezultata istraživači nastavljaju s istraživanjem ove čudesne biljke.

Čaj od korijenja maslačka

Stavite šaku svježeg korijena maslačka na litru vruće vode. Procijedite nakon deset minuta. Pijte 3 šalice dnevno.

RAFAELO KOLAČ TOLIKO DOBAR DA SE ODMAH POJEO NISAM IMALA VREMENA NI VIŠE SLIKA DA NAPRAVIM



Sastojci:
· 5 bjelanjaka
· 150 grama šećera
· 2 kašike brašna
· 150 grama kokosovog brašna
Čokoladni preljev:
· 150 grama čokolade
150 ml vrhnja za šlag
Fil:
· 5 dcl mlijeka
· 5 žumanjaka
· 1 puding od vanilije
· 2 vanilije šećer
· 150 grama šećera
· 250 grama maslaca
Posip:
· 50 grama kokosovog brašna



Način pripreme:
Umutiti bjelanjke, dodati šećer i sve umutiti u čvrst snijeg. Dodati kokosovo brašno u koje umiješate kašiku brašna. Koristite tepsiji od prilike 30×20 cm. Koru pecite oko 15 -20 minuta na 180 stepeni.
Na pari otopite čokoladu sa vrhnjem za kuhanje da dobijete jednu finu kremu i nanesite je na pečen biskvit. Ostavite u frižider da se krema stisne kako bi mogli nanijeti žuti fil.
Stavite mlijeko da se zagrije a predhodno odvojite oko 1oo ml da možete u njemu otopiti puding. Umutite žumanjke sa šećerom i van.šećer, dodajte im razmućeni puding i sve dodajte mlijeku pa skuhajte kao puding. Kremu potpuno ohladite i sastavite sa umućenim maslacem. Nanesite je na kolač. Još stavite odozgo po zelji slag kremu od cokolade i pospite kokosom.
Prijatno!

JUTROS PRAVILA ZA DORUČAK DJECA SU ODUŠEVLJENA OVIM PECIVOM A SAMO 20 MINUTA GOTOVO


Sastojci
Tijesto
300 g svijezeg sira (ja stavljam zrnati svijezi sir)
8 zlica mlijeka
2 jaja
10 zlica ulja
400 g brasna
100 g kukuruznog brasna



1 1/2 vrecica praska za pecivo
soli po ukusu (ja stavljam manje jer je sir koji stavljam vec slan )
Nadijev
200 g naribanog sira
150 g sunke narezane na kockice
Za premazivanje
malo punomasnog mlijeka

Priprema
1.
Od gore navedenih sastojaka umijesajte tijesto (mikserom za tijesto)
2.
Tijesto razvaljajte na pobrasnjenoj povrsini debljine 3-4 mm i izrezite kvadrate 9 cm velike.
3.



Na izrezane kvadrate stavljajte sir i sunku te savijte u obliku valjka.
4.
Rubove malo pritisnite, polozite tako priredjeno tijesto na pek papir, premazite mlijekom i stavite da se pece.
5.
Pecite u predhodno zagrijanoj pecnoci na 200-220 stepeni oko 10-15 minuta.

BOLJU SALATU U ŽIVOTU NISAM PROBALA A GOTOVA ZA SAMO 10 MINUTA




Ovo sam probala na jednom rođendanu i odlično je s krastavcima….-a tek ako ima još i malo roštilja???
Sastojci
3-4 veća krastavca
1 jogurt
2-3 v.ž vrhnja(ili milerama)



3-4 v.ž sjeckanih začina-kopra,vlasca i malo origana
1 m.ž senfa
2-3 m.ž
meda
sol,papar
Priprema
1.
Krastavce oguliti,naribati,posoliti.Kad malo odstoje istisnuti rukama tekućinu.Kopar,origano i vlasac oprati pa sitno nasjeckati.
2.



U plastičnoj posudi pomiješati jogurt,vrhnje,senf ,med, vlasac,origano i kopar.Promiješati pa još začiniti po želji.Dobro promiješati i dodati zgnječene krastavce.
3.
Poslužiti uz bilo kakvo meso ili po želji(roštilj,kobasice sa sirom….)Može stajati u frižideru 2-3 dana.Ohlađeno je još ukusnije.

NAJBOLJE KROFNE NA SVETU


Već sam ranije stavila recept koji sam imala za Krofne, ovog puta sam ih radila po recepti gospodje Jakice, i zaista sam više nego zadovoljna,a evo i step by step postupak.
Prvo, sta je potrebno:
500 g brašna
1 jaje
1 žumance
prstohvat soli
4 g suvog kvasca ili pola kocke kvasca
2 kašike šećera



3 dcl mleka
2 kašike ulja
1 kašika margarina
limunova korica
Kvasac u malo toplog meka i malo šećera razmutiti i ostaviti da se zapenuša.
U proseano brašno dodati jaje,žumance , so i ostatak šećera te zapenušan kvasac..
Izmešati, pa dodati ulje, otopljeni margarin i lim.koricu.
Testo dobro mesiti rukama ili spiralnim nastavcima za testo.Ostaviti ga na toplo da se udupla!
1.Razviti testo oklagijom, debljine palca:



2.Modlom vaditi krofne, važno je modlu dobro pobrašnjaviti.
3.Ostaviti ih da se “podignu,15 minuta sa jedne strane, pa 15 minuta sa druge strane.
4.U ne bas vrelo ulje stavite krofne da se peku.I to prvo stranu koja je zadnja kisnula.
Treba poklopiti šerpu kada stavite krofne u nju, a kada ih okrenete ostavite šerpu otklopljenu.
Pazite vrlo brzo se peku.
5. Pospite prah šećer ili stavite marmeladu!!! foodolina.work/za-sve-koji-vole-ovaj-krem-nutela-torta/

SPOJEN NAJBOLJI MUNCHMALOW TORTI NASTALA JE OVA TORTA A TAJNA SE KRIJE U SAVRŠENOJ KREMI



Sastojci
6 jaja
18 supenih kašika šečera
1 vanilin šećer
4 supene kaišike mlake vode
6 supenih kaika brašna



½ kesice praška za pecivo
1 supena kašika kako praha
200gr čokolade za kuvanje
Priprema
6 žumanaca, 6 kašika šećera, vode, brašna, kako praha i praška za pecivo sjedinite.
Dobijenu smesu za koru pecite u rerni na 200 stepeni petnaestak minuta. Proverite viljuškom da li je gotova.



6 belanaca umutite sa 12 kašika šećera (može i sa manje šećera, predlažemo da probate sa 8) i vanilin šećerom.
Prelijte fil od belanaca preko kore i osušite u rerni na najviše 100 stepeni.
Kad se uhvati korica prelijte sa otopljenom čokoladom za kuvanje.

MOJ DANAŠNJI RUČAK JEDNOSTAVAN I UKUSAN DOBAR I KADA SE OHLADI A MUŽU POSEBNO DRAG



Vecina od nas zna za ovo tradicionalno jelo u Sumadiji, ali za one koje bi ipak probale sledi recept sa tacnim merama :)))
Sastojci
    500 g tankih kora za pitu
    250 g punomasnog sira
    2 jajeta
      malo ulja
    i jos oko 1 dl ulja za przenje
Priprema


   
Umutiti jaja sa sirom u penastu masu.
    Ako nije dovoljno kompaktna i spremna za
    premazivanje kora, dodati malo ulja.
    2.
      Kore za pitu preseci po duzini na pola i filovati ih.
    3.


 
 Premazati koru celom duzinom filom od sira,
    saviti krajeve da ne curi fil i smotati kao rolnicu.
    4.
    Zagrejati ulje i prziti pituljice sa obe strane da budu rumene.
    Posluziti uz jogurt.

BRZE MONTE KOCKE! I NAJVAŽNIJE UOPĆE NIJE SKUP! I BEZ PEČENJA



Brz, jednostavan, nije skup….a topi se u ustima….
SASTOJCI
Petit keks
1 litra mlijeka
12 žlica gustina
8 žlica šećera



200g margarina
300g čokolade za kuhanje
1/2 litre slatkog vrhnja

PRIPREMA
BIJELA KREMA
Pomijesati 2 dcl mlijeka sa 12 žlica gustina te dobro umutiti zlicom da se razbiju grudice. U 8 dcl mlijeka staviti 8 žlica secera i staviti da kuha. U vrelo mlijeko ubaciti smjesu sa gustinom i neprestano mjesati dok se ne zgusne. U ohladjeno dodati 200 gr umućenog margarina i dobro umutiti(ako je pregusto za mutiti kapnuti malo mlijeka).
CRNA KREMA



Otopiti 300 gr cokolade za kuhanje u 1/2 litre slatkog vrhnja (topiti na laganoj vatri, mijesati stalno-ne smije prokuhati).
Posluživanje
Slagati:  namakati petit keks u mlijeko, slagati u tepsiju. Preko keksa ide bijela krema, a potom crna. Ravnomjerno rasporediti i dobro ohladiti par sati u frizideru. Kolac isjeci na kocke i posluziti.

KUBANKE – DJECA IH OBOZAVAJU!!!


Sastojci
Tijesto: 1 kg Pšenično glatko brašno Podravka, 4 dcl ulja, 5 dcl mlijeka, 1 svježi kvasac, 1 žlićica šećera, 2 žlićice soli
Još potrebno: oko 15 dkg salame, 2 žumanjka, sezam, kim


 


Priprema
1.
U toplo mlijeko staviti kvasac i šećer, čekati da se kvasac digne pa dodati brašno, sol i ulje te zamijesiti meko glatko tijesto.
2.
Od tijesta radimo male loptice veličine oraha i stavljamo na stol. Ostavimo 15-tak minuta da se krenu dizat.
3.
Lopticu stavimo na stol i razvaljamo je prvo prema gore pa prema dolje, par puta da se fino razvuče, tijesto se ne lijepi i fino se razvlači. Zatim na lijevi rub stavimo 2-3 trakice salame te lagano rolamo u desnu stranu. (salamu narezati na takne trakice, 3-5mm)



4.
Stavljamo ih u tepsiju na pek papir, premažemo žumanjcima, posipamo sezam ili kim gore i stavljamo u pečnicu na 180 i pećemo 2o-tak minuta, dok ne porumene, ovisno o pećnici.
5.
Od ovih sastojaka dobijete oko 62 kubanke.

NJEGOVO VELIČANSTVO SAVRŠEN SOS ZA TJESTENINU I PILETINU



Sastojci
100 gr putera
500 ml vrhnja za kuhanje
1 šolja svježe rendanog parmezana



so, biber
Način pripreme
Ugrijte vrhnje u posudi.
Dodajte puter i miješajte dok se ne otopi.



Dodajte parmezan, so i biber i pustite da se k uha oko 3 minute.
Pospite po tjestenini i uživajte.

BRZE ČOKOLADNE KREM KOCKE


Volite li vi one kolače koji su jednostavni za pripremu, čokoladni, ukusni i pašu za gotovo sve prilike? Nama su takvi omiljeni i zato vam donosimo recept za čokoladne kocke
Iako ove čokoladne kocke važe za svakodnevne kolače mi smatramo da ih bez ikakvih problema možete poslužiti i tokom praznika i svečanijih večera. Pročitajte recept i procenite sami.
Potrebni sastojci:
    Šolja (250 ml) omekšalog putera
    80 g poluslatke čokolade, sitno iseckane
    Šolja šećera
      ½ šolje kakao praha


   
½ šolje maskarpone ili nekog drugog krem sira
    3 jaja
    2 kašike vanila ekstrakta
    ½ šolje brašna
    Malo soli

Za čokoladni preliv
    160 g čokolade, sitno naseckane
    6 kašika slatke pavlake
    3 kašike putera
Rernu uključiteda se greje na 160 C, a četvrtastu tepsiju namastite i prekrijte masnim papirom.
Puter i čokoladu za koru topite na pari ili u mikrotalasnoj rerni. Kad je čokolada otopljena dodajte joj šećer i mešajte na pari dok se šećer potpuno ne rastopi. Sklonite smesu sa pare pa umešajte krem sir, vanila ekstrakt i jaja pa mešajte žicom za mućenje dok ne dobijete jednoličnu smesu.


 
Brašno, kakao prah i so promešajte, pa dodajte smesi od čokolade i sira, mešajte da ne bude grudvica, pa tako pripremljeno testo prelijte u kalup za pečenje i pecite 40-50 minuta.
Kad je kolač pečen izvadite ga iz kalupa da se hladi, a vi u međuvremenu pripremite preliv.
Jednostavno, na šporetu zagrejte pavlaku i puter, do tačke ključanja, pa tom mešavinom prelijte komadiće čokolade i mešajte dok se sve ne sjedini pa odmah prelijte preko kolača.
Poslužite sa kuglom sladoleda od vanile.

KAJMAK PICA SA STARIM HLJEBOM ODLIČNA IDEJA KAKO ISKORISTITI STARI KRUH



Sastojci:
desetak kriški suvog hleba
100 g kajmaka
1 jaje
1 kašika tvrdog sira



1 Donkafe šolja mleka (oko 2 dcl)
100 g kulena
300 g mocarele
kečap
origano, so, biber
Priprema:
Tepsiju podmazati uljem i složiti kriške hleba, tako da se popune sve eventualne praznine.
U sud razbiti jaje, pa dodati kajmak, mleko, sir, so.



Sve umutiti i preliti preko hleba. Krugove kulena složiti na picu. Mocarelu deblje iseći, pa staviti na picu.
Od gore posuti origanom i biberom, pa našarati kečapom.
Ostaviti pola sata da hleb upije sastojke, pa peći na 220°C oko 20 minuta.


UKUSAN KOLAČ JEDNOSTAVAN RECEPT



Za  15  min gotovo   a  odličnog okusa .
Sastojci
2 kutije jaffa keksa
2 kutije plazme keksa



3 krem šlaga od vanilije
1000 gr slatkog vrhnja
800gr jugobele (vocni jogurt ) sa breskvama ili od nekog drugog voća

Priprema
1.
Plazmu potopiti u sok i poredati na  vecu tepsiju ili tacnu ili sl podlogu.



zatim umutiti slatko vrhnje ne precvrsto i dodati jugobelu nastaviti mutiti sa kasikom ili žicom lagano kad se izmjesa polovinom premazati plazmu
poredati isto nakvasenu u soku jaffu
Po tome premazati ostatak fila i preko umutiti tri šlaga sa mlijekom i gotovo proces traje 15 min. ohladiti malo i jesti  predobar je ...

UKUSNA POSLASTICA BEZ PEČENJA ZA 20 MINUTA....MANA: DJECA ĆE TRAŽITI OVO SVAKI DAN



Sastojci
Pakovanje Oreo keksa
6 kašika putera, istopljenog
230 ml krem sira



30 g šećera
2 kašike hladnog mleka
350 ml šlaga
2 pakovanja gotovog pudinga od čokolade
300 ml hladnog mleka
100 g čokoladnih mrvica
Priprema
Dno pleha premažite puterom. Čokoladni keks sameljite ili jednostavno izmrvite tako što ćete ga ubaciti u kesu i izlupati o radnu površinu.


Dodajte istopljeni puter i mesite dok se ne stvori kompaktna masa. Utisnite masu na dno pleha i ubacite u frižider da se stegne.
Za to vreme u dubljoj posudi umutite krem sir i dodajte mleko i šećer. Mešajte dok se sve ne sjedini. Umutite polovinu šlaga i dodajte ga smesi. Prelijte preko korice i vratite u frižider na 10 minuta da se stisne.
Puding pomešajte sa hladnim mlekom i umutite dok ne dobijete kompaktnu masu. Prelijte preko fila sa šlagom, pa ponovo vratite u frižider na hlađenje. Na kraju premažite ostatkom šlaga, pospite čokoladnim mrvicama i poslužite hladno!

petak, 15. travnja 2016.

UZIMAJUĆI OVE SUPLEMENTE 3 PUTA DNEVNO,NAUČNO JE DOKAZANO DA ĆETE PROMIJENITI ŽIVOT!



C, ili N-acetil cistein, je oblik esencijalne aminokiseline cistein, koja se koristi da glutation, glavni antioksidans tijela. Podizanjem razine glutationa, ćelije su zaštićeni od reaktivnih vrsta kisika, i zaštićeni od oštećenja DNK i razvoja raka. Drugi glavni mehanizam za NAC je u modulirajući upala oba akutno od virusa, kao i kod hronične upale.

Darou Wellness – PCOS Diva – NAC

Pregled studija sa NAC pokazuju sljedeće neverovatna i raznovrsne zdravstvene koristi za različite uvjete:

Obnavljanje intracelularni nivo glutationa, koji mogu postati deficitarni s godinama i hroničnih bolesti.
Zaštita od simptoma gripe, što znači da smanjuje ozbiljnost i vjerovatnoća da imaju simptome gripe kada je izložen virus gripa (1).
Smanjenje učestalosti i trajanja napada u hronične opstruktivne bolesti pluća (KOPB) i usporava profesije plućne fibroze.
blokira razvoj raka zbog smanjenja oksidativnog stresa i upala. NAC također izaziva smrt ćelije u više vrsta stanica ljudskog karcinoma, usporava rast tumora, štiti pluća od cigareta dima izazvanog raka, i skuplja Colon polipa. U ovim i drugim mehanizmima, NAC smatra se dodatak za chemoprevention raka (2,3,4,5,6).

Inhibira rast Helicobacter pylori infekcije u želucu i smanjuje proizvodnju upalnih citokina u produkciji ovog organizma što može dovesti do gastritisa i raka (7,8).
Smanjenje simptoma u opsesivno-kompulzivni sindrom sa svakodnevnu upotrebu, uključujući kompulzivno čupanje kose, noktiju, kože branje, pa čak Igrajte (9,10).
Konkretno za PCOS, NAC ima utjecaja na inzulin otpor, odgovor ovulacije i hormona ravnotežu. To je svakako dodatak vrijedi razmotriti, osim da rade sa svojim ishranu, vježbanje i upravljanje stresom plan.
Šest načina NAC podržava svoj PCOS:

1. NAC poboljšava osetljivost na insulin.

Nekoliko studija je pogledao ulogu NAC u žena sa insulin otpor, pa čak i usporedbi s metforminom. Razumna dozi od 600 mg NAC dnevno radio jednako dobro na metformin, gdje oba tretmana je rezultiralo nižim post insulina, značajno smanjenje težine, niži slobodnog testosterona i hirzutizam i poboljšana menstrualnog regularnost. Kao što ste više zdravstvenih koristi od NAC, vi ćete shvatiti zašto je vjerovatno ovaj dodatak nadređeni izbor za metformin zbog druge pozitivne efekte (11, 12)

2. Smanjuje nivo testosterona i besplatno indeks androgena

Zbog efekta na ukupnu hormonske ravnoteže, studije također pokazuju značajan pad razine testosterona i ono što se zove free androgen indeks koji mjeri omjer testosterona u SHBG (sex hormone binding globulin) kao pokazatelj koliko slobodnog testosterona je kruži (11,12). NAC nudi dodatnu podršku smanjiti neke od dosadnih simptoma PCOS koji se odnose na visoke androgena, kao što su akne, gubitak kose i hirzutizam.
3. Poboljšava menstrualnog pravilnost i učestalost ovulacije



NAC sama može poboljšati menstrualni i ovulacije pravilnost kao u studiji u odnosu da metformin gore. Druga studija u kombinaciji NAC sa l-arginin dodataka koji pokazuje mnogo slučajeva obnovljena ovulatornih ciklusa. Žene sa sindromom policističnih jajnika imaju tendenciju da imaju više slobodnih radikala nivoima koji smanjuje azot oksida. Azot oksid ima pozitivnu ulogu u procesu jaje sazrijevanja i ovulacije (11, 13).
4. Podržava kvalitet jaja za plodnost

Kroz povećanje intracelularne razine glutationa, NAC može zaštititi kvalitetu jaja. U dodatnih studija gledajući kvalitet jaja za IVF ciklusa, i ponovo u odnosu na metformin, žene tretirane sa NAC za 6 tjedana prije njihovog tretmana plodnosti pokazala znatno bolji kvalitet jaja i embrija (14), a samim tim i imaju veće stope fertiliteta. To je vrijedan razmatranja, pogotovo ako pokušavate da zatrudne starijih od 35 i potrebna dodatna podrška kvaliteta jaja.

5. Snižava ukupni nivo holesterola i LDL

Dodatni bonus za smanjenje otpornosti na inzulin i gubitak težine je pozitivna promjena u nivou lipida. U žena sa sindromom policističnih jajnika, tu je i navedeno smanjenje u oba ukupnog holesterola i nivo lipoproteina niske gustoće (11).

6. radi zajedno sa Clomid za bolju plodnost, bolje stopa ovulacije i viši nivo progesterona

Kada se Clomid (klomifen citrat) u kombinaciji s NAC za plodnost, postoji znatno poboljšana stopa ovulacije, u odnosu na samo Clomid, zajedno sa boljim endometrija debljine i progesterona nivoa (15). Važno je napomenuti da je vrlo česta nuspojava liječenja clomid je tanka endometrija obloge, koji se ispraviti dodavanjem NAC. NAC će također povećati stopu ovulacije u žena koje su ‘clomid-otporan’, što znači da clomid sama po sebi neće dovesti do ovulacije. U kombinaciji sa NAC, ovulacija stope u jednoj studiji porasla od 1% do 49%, što je veoma značajne promjene (16).

Doziranje i sigurnost:

Terapijski doza od NAC u gotovo svim objavljenih studija je 600 mg 3x dnevno. Ako ste znatno višak kilograma, a veće doze, bliže do 1000 mg 3x dnevno može tražiti da vidi prednosti.

NAC se smatra vrlo sigurnom dodatak. Najčešći nuspojava je u stomaku, obično kao kiselina refluks želučane iritacije. To se obično riješeno uzimanjem dodatak sa hranom, a ne na prazan želudac, a ne kombinovanje sa kafom. Postoje neke oprez kod ljudi koji boluju od astme.

PRIRODNIM PUTEM UKLONITE BRADAVICE


Da bi uklonili bradavice prirodnim putem pokušajte neku od dole opisanih metoda.



Kroz tanku lepljivu traku probijte rupu veličine bradavice tako da ostala koža oko bradavice bude zaštićena od vatre. Nad bradavicom se upali kocka šećera tako da vrela masa pada na bradavicu. Za vreme ove operacije osetit ćete bol, ali će bradavica sve više tamniti, a na kraju kao rezultat za nekoliko nedelja bradavica će u potpunosti nestati. Ovu metodu ne pokušavajte ako niste sigurni da li je reč o bradavici, ili niste vešti sa procesom paljenja bradavice.
Bradavicu možete ukloniti i uz pomoć smokvinog ploda (kad se otkine smokva s grane iscuri mleko). Samo otkinite smokvu i sa peteljkom mažite po bradavici. Za par dana bi se bradavice trebale povući.

Među stare narodne lekove koji uklanjanju bradavice spada i biljka rosopas. Rosopas (Chelidonium m.), koja se inače poput korova razmnožava po našim baštama, je poznata kao prirodni lek protiv bakterija i virusa, još iz davnina. Naime, otkinete li jednu od mnogobrojnih stabljika (preporučljivo pri korenu, jer ima najviše soka) primetit ćete sok narančaste boje. Upravo je taj sok odličan za uklanjanje bradavica na koži. Par kapi se utrlja u bradavicu barem dva puta na dan i zamota flasterom. Nakon nedelju dana upornog mackanja bradavica se isuši i nestane.

NARODNI LEK ZA OTAPANJE KAMENA U BUBREGU




Kamen u bubregu ili pesak u mokraćnim kanalima možete rešiti uz narodni lek koji možete pripremiti sami za sebe kod kuće i to za veoma kratko vreme.
Čaj koji rastvara pesak i kamen u bubregu i mokraćnoj bešici, priprema se tako da se 1 velika kašika mešavine jednakih delova preslice i borovice (Fructus jumperi) s malo pelina (Artemisia absynthium) kuvati 5 min u 2,5 dl vode, zatim ostaviti poklopljeno da odstoji 15 min i onda procediti.

Popije se 1 šoljicu odmah, a ostatak čaja svaki sat po gutljaj. Pri tom je izvanredno korisna parna sedeća kupka od 1,5 kg sveže ili 25 dkg suve preslice na 10 l vode. Jaki grčeviti bolovi pri izlasku kamenca iz bubrega, mokraćne bešike odmah će prestati.



Isti čaj jača želudac, kad se pije topao ujutru,posebno ako mu se doda još i jednaka količina kičice (Erytnraea centaurium).

Protiv hronične upale bubrega i visokog krvnog pritiska dobro je pripremiti 3 velike kašike mešavine od po 40 g preslice i lišća breze te 20 g imele i kuvati 10 min. u 1 l vode, ostaviti da stoji preko noći a ujutru procediti. Pije se 5 puta u toku dana.

Izvor:kucnilekar

ČIČOKA JE PRAVI SPAS ZA ŠEĆERAŠE



Ako pričamo o zdravom povrću, malo tko je od nas čuo za čičoku. Ipak, ovu povrtnu biljku danas možete naći na skoro svakom placu. Jako je slična krumpiru, i dosta je ljekovita kada se koristi u ishrani.
Čičoka je toliko ljekovita da su je prozvali biljkom 21. stoljeća.

Krumpirasti dio čičoke se koristi za farmaceutsku industriju i ljudsku ishranu. U krtoli čičoke, za razliku od običnog krumpira, nema škroba. Pored toga što čičoka nema škroba u sebi, trebamo znati da je ona bogata inulinom, zbog čega ga u ishrani koriste osobe oboljele od šećerne bolesti, odnosno dijabetesa i osobe koje imaju problema s prekomjernom težinom.
Kao ljudska hrana čičoka se može koristiti sirova, tanko naribana i začinjena kao salata u koju možete dodati i drugo povrće. Kao prilog jelu koristi se kuhana ili pečena kao krumpir. U obliku brašna koristi se za izradu kruha.
Od čičoke se može proizvesti i rakija, i to 6 litara od 100 kilograma čičoke, a može se i kiseliti kao zdrava namirnica za zimu. Dijabetičari čičoku mogu koristiti u neograničenim količinama dnevno jer ona snižava visinu šećera u krvi. Slično kao krumpir, i čičoka je dobar izvor kalija, a pola šalice svježe čičoke zadovoljava 20% dnevnih potreba za kalijem. U istih pola šalice čičoke nalazi se 1,5 grama bjelančevina i 1,2 grama celuloze. Čičoka je dakle jako dobar prirodni izvor kalcija, željeza, vitamina C, folne kiseline i vitamina B1 i B2.

Da bi se iskoristila ljekovita svojstva čičoke, treba ju konzumirati u svježem stanju. Termički obrađena čičoka nema ljekovita svojstva karakteristična za sirov korijen.



Čičoka daje izvanredne prinose uz jednostavnu agrotehniku, otporna je na sve vremenske utjecaje i bolesti, a proizvodnja je jako jeftina uzmemo li u obzir da se sadni materijal kupuje samo jednom, a eksploatira se deset godina.

Čičoka ili kako je još nazivaju slatki krumpir, morska repa, mačja repa, divlji krumpir je višegodišnja zeljasta biljka, slatkog gomolja, odnosno krtole, krupnog i nepravilnog oblika. Potječe iz iste biljne porodice kao i suncokret. Sličnost im je u izgledu nadzemnog dijela biljke. Stabljika je jednogodišnja, može da poraste do 3,5 metra visine, donji listovi su srcoliki na dužim drškama, a u rujnu na vrhu razvijaju velike crvenkastosmeđe ili svijetlo žute cvjetove slične suncokretu, ali manje u promjeru.

Izvor: biljke-kao-lijek.blogspot.com

POMIJEŠAJTE LIMUN I SODU BIKARBONU: Moćna kombinacija spasava život! (RECEPT)



Da li ste znali da limun i soda bikarbona mogu da imaju jači efekat od hemoterapije?

Kombinacija limuna i sode bikarbone dokazano je jača u ubijanju ćelija raka nego hemioterapija, tačnije oko 10.000 puta je jača.
Limun je dokazano anti-kancerogen. Takođe ima jak efekat protiv cisti i tumorapodjednako! Južno voće pomaže kod kancera, posebno kora koja je prepuna terpena kao što je d-limonen.
Istraživanja obavljena nad životinjama pokazala su da D-limonen i srodni terpeni (organska jedinjenja) imaju značajnu korist protiv širokog spektra različitih tumora.



I limun i soda su alkalne prirode, što znači da će normalizovati pH vrednost tela, koja će onemogućiti proces širenja raka u organizmu.

Nedavna studija utvrdila je da konzumiranje četiri ili više porcija od 150 gramajužnog voća svake nedelje, smanjuje rizik od raka debelog creva i do 18 odsto, želuca za 31 odsto, usta za 53 odsto, a grla za 58 odsto.
“Limun uništava kancerogene ćelije kod 12 vrsta raka. Limun sprečava širenje kancerogenih ćelija i ima 10.000 puta jače dejstvo od droge kao što je adriamicin, hemioterapija i druga opojna sredstva”.
Sve što treba da uradite jeste da pomešate dve kašičice organskog limunovog soka sa pola kašičice sode bikarbone.

Da ne pominjemo značaj zdrave ishrane i fizičku aktivnost!

ŠAPE GOTOVE ZA 30 MIUTA


SASTOJCI
1 margarin
1 šolja (od 150 ml) ulja
1 šolja šećera

2 jajeta
2 kašike kiselog vrhnja
2 šolje mljevenih oraha
1/2 praška za pecivo
po potrebi brašna

i još
za posipanje šećer u prahu

PRIPREMA
Umutiti margarin, šećer, jaja i vrhnje.



Dodati ulje i orahe, pa postepeno dodavati brašno pomiješano sa praškom za pecivo, dok se ne dobije smjesa koja se ne lijepi za ruke.

Tako pripremljeno tijesto ostaviti u frižider na sat vremena. Puniti tijestom modlice.

Peći u pećnici zagrijanoj na 200 C oko 20 minuta. Vaditi iz modlica, posuti šećerom u prahu.

Izvor:http://www.coolinarika.com/

OPASNOST U SVAČIJOJ KUHINJI Naučnici otkrili da dodatak prehrani koji apsolutno svi koristimo može izazvati krizu poput one kod ovisnika o kokainu!



Nagli prestanak konzumacije šećera kod osoba koje svakodnevno uživaju u slatkom nalik je krizi koju osjećaju ljudi kad se liječe od ovisnosti o drogama, tvrde australski znanstvenici te se smatra da na mozak utječe gotovo kao i kokain.

kokain

Nova je studija otkrila da ljude ovisne o šećeru treba liječiti jednako kao i ovisnike o drogama.

Istraživanje je provedeno na Sveučilištu Queensland (Queensland University of Technology) i pokazalo je da obilna konzumacija šećera povisuje razinu dopamina jednako kao što to čine druge droge poput kokaina. Studija je također otkrila da će dugotrajna konzumacija šećera na koncu uzrokovati smanjenje razina dopamina.



Drugim riječima, ljudi bi trebali konzumirati sve veće i veće količine šećera kako bi postigli podjednake razine šećera i izbjegli blaga stanja depresije. Znanstvenici su u drugoj studiji otkrili i da dugoročna izloženost sukrozi uzrokuje poremećaje u prehrani i promjene u ponašanju, prenosi Independent .

Profesorica Selena Bartlett, neuroznanstvenica s Instituta za zdravlje i biomedicinu na sveučilištu, rekla je da ovo istraživanje pokazuje da se isti lijekovi mogu koristiti za liječenje ovisnosti o nikotinu kao i ono o šećeru.

‘Pretjeran unos šećera dokazano utječe na pretjerano dobivanje na težini. Pokazalo se i da podiže razinu dopamina koji kontrolira centre u mozgu za nagradu i užitak kao što to čine mnoge droge poput kokaina ili morfija, ali i nikotina.

Osim rizika od debljanja, konstantno i pretjerano uživanje u šećeru može dovesti do neuroloških posljedica koje imaju negativan utjecaj na raspoloženje i motivaciju. ‘Naša je studija otkrila da neki odobreni lijekovi kojima liječimo ovisnost o nikotinu mogu biti podjednako korisni i kad je u pitanju želja za šećerom. Kao i kod bilo kojeg drugog liječenja ovisnosti, posljedice dovode do neravnoteže razina dopamina i za pacijente mogu biti podjednako teški kao i druge krize.

Izvor: jutarnji

VRLO FINO TURSKO JELO.SERVIRAJTE GA SA HLADNIM JOGURTOM


SASTOJCI
250g Kora od lisnatog tijesta Podravka
200g feta sira
4 crvene/zelene rog paprike/srednje
1 žumanjak
1žlica sezama
jogurt

PRIPREMA
Operite aprike ,rastvorite ih po duzini izvadite sjemenka.
Stavite u svaku papriku feta sir.

Razvaljajte lismato tijesto pa ga narezite na trake.
Obucite paprike trakama lisnatog tijesta.



Zagrijte pecnicu na 180C
Premazite paprike razmucenim zumanjkom i pospite sezamom/crnim i/ili bijelim.

Pecite dok paprike ne dobiju inu boju i pocmu se micati po protvanu.

Servirajte tople ili hlade sa jogurtom.

Izvor:http://www.doznajprvi.info/

BRZE LEPINJE SA JOGURTOM I SIROM AKO NISTE PROBALI OBAVEZNO PROBAJTE DJECI OMILJENE




Lepinje na malo drugačiji način..!



Sastojci:
500g glatkog brašna
1 jaje
250ml vode
1/2 kockice kvasca
3 žlice ulja
1 žličica šećera
1 žlica soli

premaz:
200ml čvrstog jogurta
1 jaje
1 žlica ulja
origano ili vlasac,sol
100g gaude
Priprema:
Od navedenih sastojaka umjesite mekano tijesto.
Neka se diže sat vremena
Tijesto je dosta mekano pa dobro pobrašnite površinu na kojoj ćete formirati lepinjice,otprilike 10-12 komada.
Svaku premažite premazom od jogurta,jaja, začina i pospite ribanim sirom
Neka odstoje 10 minuta.
pecite ih na 220 stupnjeva(na gornjoj) otprilike 10 minuta u prethodno ugrijanoj pećnici
Poslužite tople uz jogurt ili kiselo mlijeko

OČI GOVORE O VAŠEM ZDRAVSTVENOM STANJU: Pročitajte govor tijela na vrijeme!



Vjerovali ili ne, u očima se mogu vidjeti bolesti poput depresije, dijabetesa, problema sa štitnjačom…

Američka oftalmološka akademija preporučuje da svaki oni koji su napunili 40 godina obave osnovni pregled očiju jer to potencijalno može na vrijeme otkriti različite zdravstvene probleme.

Stres

Ako ste primijetili da vam vid više nije što je nekad bio, problem možda nije u dioptriji, već u stresu. U takvim slučajevima vid će se normalizirati za tri do četiri mjeseca.
Visok krvni pritisak

Hipertenzija ili visoki krvni tlak također je poznat i kao tihi ubojica jer nema nikakve simptome, a može dovesti do srčanog ili moždanog udara. Ali visok pritisak može se otkriti zahvaljujući očnim kapilarima koji od njega postaju uski ili naduti.

Upale

Bez obzira na to što spavate osam sati dnevno, već tjedan dana budite se s ispucalim kapilarama u očima? Bol i crvenilo možda su znak upale oka. Upala očiju također može biti znak upale na nekom drugom mjestu, poput psorijaze ili artritisa.

Problemi sa štitnjačom



Ispupčene oči mogu biti znak autoimune bolesti koja napada mišiće i tkivo oka, a žene su češće žrtve tog oboljenja.

Znak (ne)inteligencije

Krvne žile u očima, prema istraživanju objavljenom 2013. u časopisu “Psychological Science”, mogu svojim izgledom upućivati čak i na kvocijent inteligencije. Na primjer, kapilari koji su uski povezani su s boljim pamćenjem i razumijevanjem govora, a širi su povezani s nižim kvocijentom inteligencije.
Dijabetes

Jednostavan pregled očiju mogao bi skrenuti pažnju na dijabetes. Visok šećer u krvi može se prepoznati u oku u obliku dobro poznatog simptoma – slabljenja krvnih žila u mrežnici koje dovodi do polaganog gubitka vida.

Alergije

Ako imate tamne jastučiće ispod očiju koju ne sakriva ni šminka, moguće je da patite od alergije koja uzrokuje upalu sluzave membrane u nosu.

Depresija

Prema istraživanju iz 2013. godine, osobe koje pate od bipolarnog poremećaja, anksioznosti ili shizofrenije drugačije gledaju svijet oko sebe – pogled im se duže ili kraće zadržava na određenim stvarima.

LEDENI BRIJEG



Jednostavan i brzinski kolač…ima par recepata za njega, ali ja radim malo drugačije, pa evo još jedna verzija!
Sastojci
300 gr Plazma keksa (mogu i piškote)
400 ml punomasnog mlijeka
300 ml slatkog vrhnja
1 kom burbon vanilin šećera
2 kom (80gr) Pudinga sa okusom banane (ja koristim dr Oetker)
4 kašike gustina
3 kom žumanca
7 kašika šećera
200 gr maslaca/margarina
1 banana (srednje veličine i ne prezrela!)
oko 2dl mlijeka za natapanje keksa + 1 kašika arome vanilije i 1 kesica vanilije
200 ml šlaga za ukrašavanje

Priprema
1.
KREMA:
Pomješati mlijeko i slatko vrhnje, odvojiti 1 dl, a ostalo staviti na šporet i zagrijavati i dodati burbon vanilin šećer. Prosijati puding i gustin, dodati 3 žumanca i 7 kašika šećera, u to dodati 1 dl mješavine mlijeka i vrhnja, umješati da nema grudvica i skuhati u zagrijanom mlijeku i vrhnju gustu kremu. Prekriti površinu kreme prozirnom folijom i ostaviti da se hladi. Kad je krema ohlađena, umutiti maslac sa bananom koju sitno isjeckate i preliti sa malo limunovog soka da ne tamni. U tako umućen maslac dodavati ohlađenu kremu i mutiti najvećom brzinom i malo duže da se sve fino sjedini.
2.
Plazmu ili piškote natapati u mlakom mlijeku sa vanilijom i redati prvo 4×4 keksa pa krema, onda 3×4 + krema, 2×4 keksa + krema i 1×4 + krema i sve fino obraditi kremom.
3.
Ukrasiti po želji sa 200 ml umućenog šlaga ili šlag kremom.



Posluživanje
Ostaviti nekoliko sati ili najbolje preko noći u frižideru da keks malo omekša da se može fino rezati.
Napomena: Što se tiče pudinga, naravno da može i puding od vanilije, ali pošto je meni ovaj dostupan koristim ga jer pojača aromu banane :)

Prijatno!

http://www.coolinarika.com/

Uzrok raka leži u ovome: Ovo je najgora stvar koju sebi možete da uradite



Radi se o opasnom otrovu za naše tijelo, a unosimo ga svakodnevno.

Ne samo da je šećer primarni izvor viška kalorija, već najnovija istraživanja pokazuju da ćelije raka upijaju visoko fruktozni kukuruzni sirup, što je još jedan dodatni razlog da ga izbjegavamo.

Prije par godina istraživači sa Univerziteta u Kaliforniji i Los Anđelesu utvrdili su da ćelije tumora gušterače koriste fruktozu za dijeljenje i reprodukciju, što pobija ranije pretpostavke da su svi šećeri jednaki. Tumorske ćelije koje su hranjene glukozom i fruktozom koriste ove šećere na dva različita načina, rekao je istraživački tim.

Njihovi rezultati, koji su objavljeni u časopisu Cancer Research, mogli bi da pomognu da se objasne ranije studije koje su povezivale uzimanje fruktoze s rakom gušterače, jednim od najsmrtonosnijih oblika bolesti.
“Ovi rezultati pokazuju da ćelije raka mogu lako da metabolišu fruktozu kako bi povećale proliferaciju”, napisali su 2010. godine dr Entoni Henej i kolege iz Kalifornijskog univerziteta.

“Oni imaju veliki značaj za onkološke bolesnike kojima je propisana ishrana rafiniranom fruktozom, a pokazuju da smanjenjem unosa rafinirane fruktoze ili prestankom fruktozom tretiranih akcija mogu poremetiti rast raka”, rekao je on.

Amerikanci, više nego ljudi u većini drugih industrijalizovanih zemalja, pojedu nevjerovatnu količinu fruktoze, uglavnom visokofruktoznog kukuruznog sirupa, koji je mješavina fruktoze i glukoze, a koristi se uglavnom u nekim pićima, hlebu i nizu drugih prerađenih namirnica.



Posegnuli ste za jednim keksom, a onda shvatili da ste pojeli cijelu kutiju?

Razlog tome nije nedostatak samodiscipline nego vrsta šećera koja se nalazi u većini gotovih proizvoda.
Njegovo ime je glukozno-fruktozni sirup.

Glukozno-fruktozni sirup (High-fructose corn syrup, HFCS) je vrsta kukuruznog sirupa. Proizvodi se na takav način da se uz pomoć enzima dio glukoze pretvara u fruktozu da bi se dobila željena slatkoća. Nastaje mješavina glukoze i fruktoze, koja se zove glukozno-fruktozni sirup.

Proizvođači često koriste glukozno-fruktozni sirup jer je znatno jeftiniji od šećera. Osim toga, HFCS produžuje rok trajanja proizvoda. Naravno da je ovakav aditiv “dobrodošao” u svijetu brze hrane.
Glukozno-fruktozni sirup se koristi kao zamjena za šećer u mnogim pićima, sokovima, jogurtima, žitaricama i pecivima.

Nažalost, kao i mnogi drugi aditivi, glukozno-fruktozni sirup ima razarajuće djelovanje na naše zdravlje.

Fruktoza je otrov za naše tijelo, jer je mozak ne doživljava kao hranu.

DIVNI KOLAČIĆI KOJI SE BRZO PRAVE KADA PROBATE PRAVIT ĆETE GA U DUPLOJ MJERI :SULTAN LOKUMU



SASTOJCI
• 180 g putera ili margarina
• 8 kašika brašna
• 650 ml mlijeka
• 10 kašika šećera
• 1 vanilin šećer

fil
• po ukusu mljeveni i sjeckani orasi,lješnjaci,pistaći,malo cimeta

i još
• kokosovo brašno
• 1 kašika= 21 g



PRIPREMA
U šerpi otopiti margarin ili puter, pa kad se zagrije sipati brašno. Miješati svo vrijeme, nekih 6-7 minuta. Zatim sipati mlijeko, miješajući svo vrijeme, dok se masa ne zgusne. Dodati šećer i vanilin šećer, pa još kratko miješati na laganoj vatri.

Smjesu sipati u plastičnu posudu i mikserom mutiti nekih 5-6 minuta. Ostaviti da se ohladi ( ne mora biti potpuno hladno). Od smjese vaditi kuglice (ruke često pokvasiti hladnom vodom), pa svaku kuglicu rastanjiti na dlanu. Puniti smjesom od mljevenih i sjeckanih orašastih plodova,uz dodatak cimeta (po ukusu), pa preklopiti. Oblikovati kuglicu ili valjak, pa uvaljati u kokosovo brašno! Ostaviti u frižider da se ohladi i stegne, pa poslužiti!

Izvor:http://www.coolinarika.com/

USPORITE STARENJE – jedite ove namirnice svakodnevno!



Nutricionisti su sastavili listu od nekoliko namirnica koje su dobre za zdravlje.



Odgovarajuća prehrana jedan je od osnovnih temelja zdravog života. Nutricionisti su sastavili listu od nekoliko namirnica koje su dobre za zdravlje, a također i za mladoliko tijelo. Riba je hrana broj jedan. S njom nikako ne možete pogriješiti ako ćete je konzumirati. Istraživanja pokazuju da oni koji jedu puno ribe gotovo nikada ne pate od srčanih bolesti. Riba je, kako je već poznato, iznimno bogata omega-3 mastima koje stabiliziraju srčani ritam i tako štite od kolesterola u krvnim žilama.
Na broju dva je maslinovo ulje koje obiluje zasićenim mastima te je vrlo dobro u borbi protiv raka i srčanih bolesti. Možda najzanimljivija i svima nama najdraža namirnica je čokolada koja se ovoga puta nalazi na visokom trećem mjestu. Bogata je kakaom koji je dobar za krvne žile. Naime, čokolada je dobra ako se uzima u razumnim granicama jer djeluje preventivno i na neke oblike dijabetesa, prije svega dijabetes tip 2. Slijedi jogurt koji može usporiti starenje budući da obiluje kalcijem koji sprečava bolesti povezane s kostima te sadrži dobre bakterije koje jačaju imunološki sustav.
Borovnica i orašasti plodovi su na posljednjem, ali ne manje važnom mjestu jer također sprječavaju dijabetes. Sve ove namirnice prisutne su u gotovo svakom domu i treba ih što više konzumirati kako bismo smanjili starenje.

MOJ DANAŠNJI RUČAK DJECI SE MNOGO SVIĐA PA GA ČESTO PRAVIM



Sastojci
Tijesto
250 g oštrog brašna
250 g glatkog brašna
1 jaje
0,5 dcl ulja
3 dcl vode
sol



Nadjev
75 dkg svježeg kravljeg sira
2 jaja
sol
Preljev
1/2 l vrhnja za kuhanje

Priprema
1.
Napravite tijesto od navedenih sastojaka da dobijete žilavo, vodeno vučeno tijesto. Podijelite ga na pola, te kugle tijesta premažite uljem i ostavite da počiva oko 30 minuta. Stolnjak pospite sa malo brašna i na njemu razvucite tijesto.
2.



Svježi sir, jaja i sol izmiješajte, te nadjev nanesite na donji dio razvučenog tijesta. Tijesto uvijte u štrudlu, počevši od sira prema kraju tijesta. Zatim tijesta podijelite na komade žaljene veličine režući rubom tankog tanjura.
3.
U lonac stavite vodu, sol i žlicu ulja.Kad voda provrije u nju stavite izrezane štrukle.Nakon što voda ponovno provrije kuhajte ih oko 3 minute.
4.
Kuhane štrukle izvadite u namašćenu vatrostalnu posudu i zalijte vrhnjem za kuhanje.
5.
Pecite ih dok im se kora ne pozlati.

KAKO ĐUMBIR UNIŠTAVA RAK JAJNIKA, PROSTATE I DEBELOG CRIJEVA – BOLJE NEGO HEMOTERAPIJA!



Đumbir je dio prirodne medicine stoljećima. U stvari, ovaj moćni korijen se koristi za liječenje mnogih bolesti zbog svojih brojnih ljekovitih svojstava. Čak i moderna nauka je prepoznala zdravstvene koristi đumbir pruža.

djumbir-1-650×329

Đumbir sadrži gingerol, suncobrani, i shogaols, od kojih su sve površine antikancerogeno jedinjenja, kao naći u studiji objavljenoj u časopisu Journal of Food and Chemical Toxicology. Brojne druge studije su također potvrdili da je đumbir je vrlo efikasan u uništavanju stanica raka u prostate, jajnika i raka debelog crijeva. Osim toga, neki smatraju da je antikancerogeno svojstva đumbira može biti čak i jači od kemoterapije, piše Najportal.

Djumbir ubija ćelije raka prostate

Američka studija, objavljena u British Journal of Nutrition, otkrili da đumbirov ekstrakt (Zingiber officinale Roscoe) može zaustaviti razvoj prostate ćelije raka kod ljudi kada se unese u dnevnoj dozi od 100 mg po kg tjelesne težine. Rezultati su pokazali da ekstrakt đumbira smanjuje rast raka prostate u oko 56% ispitanika. Istraživači Procjenjuje se da jedem 100g svježeg đumbira dnevno će dati iste rezultate u odrasle osobe težine 70kg.
Studija je također pokazala da đumbir nije odrazilo na druge ćelije u organizmu, kao što su kosti ili želudac ćelija, koje se brzo dijele.

Istraživači su zaključili: “ova studija je prvi izvještaj za opisivanje identifikaciju i detaljna evaluacija in vitro i in vivo antikancerogene aktivnosti cijelu GE (ekstrakt đumbira) u terapijskom upravljanje raka ljudske prostate.”

Sve u svemu, đumbir može dokazati da je efikasniji tretman raka prostate od kemoterapije kao hemoterapija utiče i zdrave ćelije u organizmu.

Djumbir ubija ćelije raka jajnika

Angiogeneze opisuje nastanak raka. Pod uslovom angiogeneze je zaustavljen u ranoj fazi, to znači da se rak može biti učinkovito spriječiti.





Studija objavljena od strane BMC komplementarnu i alternativnu medicinu otkrili da rast ćelija raka može biti onemogućen od strane aktivnih sastojaka u korijen đumbira koji imaju anti-angiogenih svojstva. U stvari, studija je pokazala da đumbir je vrlo korisno za prevenciju i liječenje raka jajnika.

U ispitivanjima predstavljen Američkog udruženja Rak, istraživači sa University of Michigan pokazala je da đumbir efikasno uništava ćelije raka. Osim toga, ćelije raka jajnika ne postaju otporni na ovu vrstu terapije kao kod kemoterapije.

Sve u svemu, đumbir zapravo mogu pokazati korisnim za jajnika pacijenata od raka nego kemoterapije jer daje manje nuspojava, je manje toksičan i ne snosi otpor droga.

Djumbir i rak debelog crijeva

Na Frontiers in konferenciji Cancer Research prevenciju iz 2003. godine, istraživači su pokazali značajan dokaz da đumbir štiti od raka debelog crijeva. I to nije samo studija da se dokaže antikancerogene osobine đumbira.
A 2015 studija objavljena u časopisu Journal of Nutrition otkriva da đumbir nije korisno samo za prevenciju raka debelog crijeva, ali da to root može uništiti već postojeće kolorektalnog ćelije raka. To zapravo čini đumbir terapijska opcija za one koji se bore s rakom debelog crijeva.

Zašto je djumbir bolji od hemoterapije

Postoji sve više dokaza ukazuje na to da đumbir je vrlo korisno za prevenciju nekoliko vrsta raka, uključujući jajnika, prostate i raka debelog crijeva. Jedna od najvećih prednosti đumbira donosi je to što pruža prirodan i manje invazivni tretman od kemoterapije. To znači da đumbir uništava ćelije raka samo dok ostavlja zdrave ćelije netaknuta. Plus, to nije otrovan.

Jedini mogući zastoj je da ekstrakt đumbira i dalje se ne može koristiti kao prihvatljivi tretman antikancerogeno jer dalja istraživanja treba da se uradi na ljudima. Naime, većina studija do sada urađeno in vitro ili na miševima.
Kako koristiti Ginger kao lijek

Kao što je rak-borbi svojstva đumbira su neosporne, najviše što možete učiniti da izvuče svoje zdravstvene prednosti je da je sastavni dio zdrave, dobro izbalansiranu ishranu. Preporučena dnevna naknade za đumbir su 4g dnevno, osim za trudnice, koji bi trebali ograničiti unos na 1g dnevno.

Izvor: najportal

PITA SA MESOM! INACE, RECEPT SAM PRE MNOGO GODINA DOBILA OD MAME MOGA KUMA..



Licno, ne volim pitu sa mesom. Ali kada zatraze, napravim je. Medjutim, na zahtev mojih drugarica postavljam ga i posvecujem ga svima vama, dragim, poznatim i nepoznatim cool prijateljicama, zbog kojih jedva cekam da ukljucim racunar :)
SASTOJCI
Potrebno je
800 gr tankih kora za pitu
500 gr mlevenog mesa (moze junetina, svinjetina, mesano)
750 gr praziluka
4 jaja
1 kisela pavlaka
200 ml ulja
400 ml vode
1 prasak za pecivo



PRIPREMA
1.
Praziluk iseckati i izdinstati na malo ulja, a zatim dodati mleveno meso. Ako meso ostane malo krupnije, izgnjeciti ga viljuskom i tako skroz usitniti. Fil posoliti i pobiberiti po zelji, a moze da se doda i malo Zacina C.
2.
Kada se fil ohladi, redjaju se kore. Svaka kora se prska uljem i vodom u kojoj je razmucen prasak za pecivo, a fil od mesa ide na svaku cetvrtu koru. Kada se utrosi sav fil, odozgo idu cetiri kore. U zavisnosti od broja kora, izmedju mozete da stavljate i po tri kore i fil, ali je bitno da na pocetku i kraju budu po cetiri kore.
3.
Kada slozite pitu, isecete je na kockice, a zatim polijete sa smesom od 4 jaja i jedne pavlake. Sipajte polako, tacno iznad mesta kuda ste rezali pitu, a zatim nozem razmaknite malo izmedju kora, da se smesa lepo upije u pitu.
4.
Kada je pravim, obicno je napravim uvece, ostavim je u frizideru, pa je ujutru pecem, ili ako uvece imam goste, spremim je ujutru, pa stoji do pred pecenje. Tako se svi sastojci lepo sazmu i pita bude lepa i socna.
Posluživanje
Praziluka kupim obicno kilogram, pa dok ga ocistim od pera i prvih slojeva, ostane 750 gr, a moze i manje da se stavi, ali ne manje od 500 gr.
Jos jedna slika
Ukoliko neko ne voli praziluk, moze da se pravi i sa crnim lukom, ali njega ide 500 gr.

http://www.coolinarika.com/

POKLON IZ PRIRODE: Ovo čarobno ulje lijek je za kožu, opekline i dobar san!



Poznat je po svom antibakterijskom i antivirusnom djelovanju.

Kantarion ili gospina trava poznat je po svojim antibakterijskom i antivirusnom djelovanju, a zahvaljujući protuupalnom djelovanju koristi se kod rana i opekotina. Također se upotrebljava kod čira na želucu, a koristi se i za smanjenje bola kod gastritisa.

Posljednjih godina kantarion je postao sve popularnije sredstvo u borbi protiv depresije, a postoje i brojna znanstvena istraživanja koja potvrđuju ovakvu upotrebu. Primjenjuje se kod blagih i umjerenih depresija. U usporedbi s antidepresivima kantarion je jednako učinkovit, a pokazuje i manje negativnih posljedica. Kantarion se koristi kod depresije, strahova, poremećaja raspoloženja u menopauzi, opsesivno-kompulsivnog poremećaja i sezonskih depresija (javljaju se tijekom zimskih mjeseci zbog nedostatka sunčeve svjetlosti).
Istraživanja su pokazala da ima pozitivan učinak u liječenju HIV-a i hepatitisa C. Vaginalete kantariona primjenjuju se za dezinfekciju, jer imaju široko antibakterijsko djelovanje. Kantarion se primjenjuje za terapiju naglih promjena raspoloženja kod žena u menopauzi, kao i kod noćnog mokrenja.

Veoma je popularan i kod ozljeda kože, rana, posjekotina i uboda. Tradicionalno ulje kantariona primjenjuje se za smanjenje bolova, a pripravci na bazi ulja kantariona kod povreda, upalnih procesa na koži, opekotina, za zarastanje rana, ubode insekata, hemoroide, vitiliga.



Što kažu znanstvena istraživanja?

Kantarion je odobren kao lijek za upotrebu kod blagih i umjerenih depresija u Nemačkoj, a priznat je i od Svjetske zdravstvene organizacije. U Njemačkoj je registriran kao lijek koji se izdaje na liječnički recept, tj. nije u slobodnoj prodaji kao kod nas. Razlog tome je, što ima brojne posljedice koje su kombinaciji s drugim lijekovima, najčešće povećava njihovo izlučivanje, pa tako dolazi do smanjenja ili potpunog gubitka njihovog djelovanja.
Kako djeluje kantarion?

U prošlosti je smatrano da je hipericin najznačajnija aktivna komponenta kantariona, ali danas se zna da su i brojni drugi sastojci odgovorni za njegovo djelovanje, a sve veći značaj hiperforina. Kantarion spriječava razgradnju neurotransmitera serotonina, dopamina, norepinefrina, koji su odgovorni za dobro raspoloženje i na taj način smanjuje simptome depresije. Na isti način djeluju i antidepresivni lijekovi SSRI (selektivni inhibitori preuzimanja serotonina), MAO-inhibitori.

Kantarion doprinosi u tretmanu svih procesa na koži i površinskih rana tako što smanjuje upalne procese kože. Budući da sadrži fotosenzitivne komponente, treba imati na umu mogućnosti razvoja reakcija kod osjetljivih osoba, posebno u ljetnim mjesecima. Kantarion djeluje protiv brojnih Gram pozitivnih i Gram negativnih bakterija i virusa (influenzy virus, herpes simplex virus tip 1 i 2, citomegalovirus, hepatitis C).

Neka istraživanja pokazala su da kantarion spriječava razvoj malignih stanica, ali ovo nije još nije klinički potvrđeno. Kantarion sadrži i melatonin, koji se luči u organizmu te uravnotežuje san, djeluje i kod nesanice.

DANAS KUHAJTE BRZO, ALI UKUSNO: RUČAK OD TRI SASTOJKA!



I to ne bilo kakav ručak, već veoma ukusan ručak! Zato nemojte da vam dan prođe pored šporeta. Budite brzi i ne brinite, sigurno će vam biti i više nego ukusno!
Sastojci:
– 500 g pilećeg filea
– 1 l pavlake za kuvanje



– 2 kesice instant supe od pečuraka

Priprema:
U vatrostalnu posudu poređajte isjeckanu piletinu, zatim pospite supom iz kesice i prelijte pavlakom za kuvanje.
Stavite u rernu na 200 °C i pecite dok ne porumeni.



Za manje od pola sata imaćete odličan ručak uz malo truda.

TAHAN ALVA ORGINALAN RECEPT A SAMO 3 SASTOJKA...DA SAM ZNALA DA JE OVAKO LAKO DAVNO BI JE PRAVILA



SASTOJCI:
1/3 hladno cedjenog susamovog ulja,
1/3 meda,



1/3 mlevenih oraha.
PRIPREMA:
U drvenoj posudi, drvenom kašikom lagano sjediniti susamovo ulje i med. Kada se dobije fina pasta, dodati mlevene orahe i opet pažljivo sjediniti.



Preručiti u staklenu posudu, poklopiti i držati na hladnom

NAJEDNOSTAVNIJA TORTA NA SVIJETU...NIŠTA SE NE PEČE, SLAŽI I MAŽI A UKUS VRHUNSKI


Sastojci
5 pudinga vanilije
3 pudinga čokolade
2,5 l mlijeka
25 dkg šećera



3 margarina
30 dkg petit keksa
30 dkg jaffa keksa
30 dkg piškota

Priprema
1.
5 pudinga od vanilije i 15 dkg šećera ukuhati u 1,5 l mlijeka.Kada se ohladi dodati 2 izrađena margarina.
2.
3 pudinga od čokolade i 10 dkg šećera ukuhati u 1 l mlijeka.Kada se ohladi dodati 1 izrađeni margarin.
3.



Petit keks posložiti po tacni.Premazati mlakim mlijekom te filovati žutim filom.
4.
Na žuti fil stavti jaffa keks-čokolada okrenuta dolje,a biskvitić premazati mlijekom. Jaffa keks filovati čokoladnim filom.
5.
Na čokoladni fil slagati piškote,također premazane mlijekom.Njih filovati preostalim žutim filom.

ODLIČNA IDEJA ZA DORUČAK MOJA DJECA SU UVIJEK RADOSNA KADA IM OVO PRAVIM


Sastojci
3 jaja
300 g kravljeg mladog sira
300 g brašna
1 kesica praška za pecivo



1 kašičica soli
ulje po potrebi

Priprema



Umutiti jaja, dodati izgniječen sir, so i dodati brašno pomiješano sa pecivom. Unijesiti tijesto, rastanjiti debljine 1 cm zatim sjeći na trake i pržiti na vrelom ulju!

KOLAČ SA MJERAMA NA ŠOLJICE PRAVO ČUDO OD JEDNOG JAJETA


Sastojci
Za biskvit
1 jaje
1 šalica 2 dl šećera
1 šalica 2 dl mljevenih oraha
1 šalica 2 dl mlijeka
1 šalica 2 dl glatkog brašna 550
1 dl ulja
1/2 vrečice praška za pecivo



Za kremu
2 pudinga Bourbon Vanilija premium – dolcela
6 žlice šećera
6 dl mlijeka
20 dag maslaca
Za posipavanje
naribana čokolada

Priprema
1.
Pripremiti sve sastojke za tijesto: prvo dobro izmiješati jaja i šećer, zatim dodati ostale sastojke, pa sve dobro izraditi.
2.
Smjesu izliti u namašteni lim veličine 35x20 cm i peči u pećnici na 180°C 30-35 minuta ovisno o debljini biskvita.
3



Još topli biskvit poškropiti sa rumom
4.
Skuhati puding, mlijeko i šećer, zatim ohladiti te umiješati razrađeni maslac. Sve dobro izmiksati i sa tom kremom premazati biskvit u limu za pečenje. Kremu posipati naribanom čokoladom.

NAJBOLJI TURSKI KRUH KADA PROBATE OVAJ RECEPT ČESTO ĆETE GA SPREMATI



Ovaj je Kruh mekan kao dusa…. Kao moje drage Cool Prijateljice. Svima vama posvecujem ovaj divan Univerzalan recept :) Ostanite takve kakve ste….
Sastojci
Osnovno
900 gr Brasna
550 ml tople Vode
1 kocka Kvasca/Germe (ili 2 vrecice suhe)
1 kasicica secera
3 kasicice soli
3 kasike maslinovog ulja
za radnu povrsinu



po potrebi griz
po potrebi brasno
za premazivanje
1 Jaje
pola kasicice Secera
1 Kasika maslinovog ulja

Priprema
1.
Brasno promjesati sa soli
2.
U vodi sa kasicicom secera razmutiti germu/Kvasac i ostaviti na 15 min.
3.
U brasno dodati maslinovo ulje
4.
Sad dodati uzasli kvasac
5.
Umjesiti mekano ne ljepljivo tjesto (po potrebi dodati jos malo brasna)
6.
Ja mjesam sa mikserom, spiralnim nastavcima
7.
Ostaviti cca. 30 minuta
8.
Kad je nadoslo, istresti tjesto na radnu plocu koja je posuta sa grizom i brasnom
9.
Podjeliti na dva djela – nije potrebno vise mjesiti tjesto
10.
Sad od svakog komada tjesta formirati krug promjer cca. 25 cm, tako da ga sa prstima spljostite lagano
11.
Prebacite oba dva kruha na pleh oblozen papirom i ostavite dizati jos 15 minuta
12.



Sad uronite drsku kuhace u maslinovo ulje i napravite/utisnite mustru na kruhovima kao kad baklavu rezete
13.
Pomjesati jaje sa secerom i kasikom maslinovog ulja i premazite preko kruha
14.
Sad pospite sa sjemenkama po zelji
15.
Stavite peci u zagrijanoj rerni na 250 Stupnjeva od prilike 10 Minuta.
16.
A poslje pet minuta pecenja, uzmite 100 ml vode i prospite na dno rerne, i odmah zatvorite vrata ispecite dok ne dobije zlatnu boju.
Tako ce vam biti korica hrkavija a i kruh ce bolje narasti
17.
U slast vama :)
Posluživanje
Mozete u ovoj kruh kad ste ga formirali i stavili na pleh sa nozem ubockati rupice i u te rupice staviti masline. A mozete i Feta sir stavljati u rupice. Ja ovaj turski krug uvijek ljetni pravim, kad je sezona rostilja izvrstan je…
Prijatno vama !!

PLAZMA TORTA SA BANANAMA POGLEDAJTE ZBOG ČEGA JE OVAJ RECEPT NIO NAJČITANIJI NA FACEBOOKU



Sastojci:
450 g mlevenog keksa
250 g mlevenih oraha
1,5 kg banana
4 žumanceta



250 g šećera u prahu
250 g putera
100 g čokolade za kuvanje
3 dl slatke pavlake
3 dl soka od pomorandže
sok od jednog limuna

Priprema.
1. Mleveni keks preliti sokom od pomorandže i dobro izmešati.
2. Posebno umutiti puter, šećer u prahu i žumanca.
3. Dodati natopljen keks, mlevene orahe i mešati dok se ne dobije kompaktna smesa.
4. Pripremljenu smesu podeliti na dva dela.



5. U kalup za tortu obložen folijom rasporediti polovinu fila od keksa.
6. Banane poprskati sokom od limuna i poslagati preko fila.
7. U drugi deo fila od keksa dodati otopljenu čokoladu i dobro izmešati. Zatim ga rasporediti preko banana i poravnati.
8. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i premazati tortu.
9. Gotovu tortu staviti u frižider da se stegne, a potom je izvaditi iz kalupa.

četvrtak, 14. travnja 2016.

KOPRIVA JE ZDRAVA, OD NJE NAPRAVITE I ZDRAV SOK, EVO RECEPTA



Mlada kopriva ili žara je nešto što svi trebamo konzumirati radi zdravlja.

30 vrhova koprive, mladih vrhova
3 naranče,
2 limuna,
1/2 maslačkovog sirupa (može i šećer)
2 l vode,
metvice malo.



Stavite u slanu vodu naranče i limun da ih dobro operete. Umjesto soli možete staviti sodu bikarbonu pa neka voće odstoji sat u rastvoru vode i sode bikarbone. Cilj je ukloniti što više prljavšrine i kemikalija. Koprivu također kvalitetno operite i prelijte s 2 l vode. Dodajte šećer i narezanu naranču na kriške, tako i limun da odstoji 24 sata.

Nakon 24 sata,izgnječite dobro i procijediti u boce.

Dugo zaboravljena biljka za koju su najveći lekari sveta znali da je zdravija čak i od belog luka! Evo koja je to biljka



Postoje različiti sinonimi za sremuš, među kojima su ubica otrova, divlji ili medveđi luk

Koristi se za sprečavanje infekcijskih upala sluzokože, povoljno utiče na otklanjanje crevnih parazita, a u narodu se još od starih dana smatra veoma lekovitom biljkom i koristi se za prečišćavanje sistema za varenje, jetre i krvi

Odličan je za kardiovaskularni sistem, otklanja aterosklerozu i smanjuje hipertenziju

Pomaže u iscelivanju rana jer može da se koristi kao antibakterijsko sredstvo. Čisti disajne kanale i pomaže u lečenju bronhitisa, nesanice, kao i različitih vidova glavobolja

Pošto je bogat raznim mineralima, šećerom, karotenom, etarskim uljima i vitaminom C, mnogi naučnici u oblasti biohemije ga smatraju zdravijim i od belog luka, jer zbog obilja alicina, krvne sudove čini elastičnijim i mlađim
Ljudi ne bi imali problema sa raznim bolestima kada bi češće konzumirali sremuš, rekao je nemački naučnik Johan Kincle

PREPORUČUJEMO: ČUDESNO ULJE KOJE KRIJEPI VAŠU GUŠTERAČU I UBIJA TUMOR!



Na razne načine se može koristiti u ishrani, kao dodatak supama ili čorbama, ili pak u kombinaciji sa zelenom salatom ili zasebno
Od lukovica koje se prikupljaju leti ili u jesen, mogu se napraviti različiti lekovi, a listovi se beru pre cvetanja

Kako bi sremuš povoljno delovao na vaš organizam potrebno je da ga konzumirate oko 2-3 nedelje najmanje
Tinkitura za borbu protiv hipertenzije

Protiv zakrčenja krvnih sudova, alternativna medicina preporučuje tinkituru od sremuš, a takođe i za visok krrvni pritisak.

U staklenu bocu sipa se 3-4 prsta komovice i doda se 250 grama lukovice sremuša. Sremuš se prethodno treba izgnječiti varjačom. Kada izmešate rakiju i izgnječeni sremuš, kašu prebacite u flašu od tamnog stakla i dodajte ostatak komovice od 1 litra. Povremeno mešajte štapićem. Napitak ostaviti da odstoji 14 dana na sobnoj temperaturi, a onda ga treba procediti i držati u frižideru. Svakog jutra i večeri 20-ak kapi tinkitire pomešajte sa pola čaše jogurta ili mleka – mleko ne sme biti toplo.

PREPORUČUJEMO: PRIPREMITE ČUDESAN NAPITAK ZA RAVNIJI STOMAK I BUTINE KOJI DAJE BRZE REZULTATE!

Sremuš hleb

Samleveni sremuš pomešajte sa 250 grama belog oštrog brašna. Dodajte 2 kašike soli i ulja i nakon toga dodajte još malo integralnog brašna. Dodati kašičicu šećera i kvasac, umesite. Kada testo naraste, prebacite ga u pleh. Pecite ga na 220 stepeni 30 minuta.

7 + 7 + 7 OVAKO SE ZOVE JER SVEGA IDE PO 7



Biskvit
7 bjelanjaka
7 žlica šećera
7 žlica oštrog brašna
3 žlice mlake vode
Preljev
1 dl mlijeka



malo ruma

Krema
7 žumanjaka
7 žlica šećera
6 žlica oštrog brašna
1 žlica gustina
8 dl mlijeka
250 g margarina
1 kesica šlag pjene
50 g čokolade

Priprema
Biskvit: Izmiješati 7 bjelanjaka i postepeno nadodavati šećer, pa brašno i vodu. Biskvit staviti u nauljenu tepsiju i peći na 160°C dok biskvit ne porumeni (oko 25 min). Izvaditi biskvit čim dobije boju jer će u protivnom biti pretvrd. Ostaviti biskvit da se ohladi.
Kada je biskvit ohlađen treba ga nabosti čačkalicom i preliti s 1 dl mlijeka i malo ruma.



Krema: dobro izmiješati žumanjke, brašno, šećer, gustin i 1 dl mlijeka. Navedenu smjesu dodati u 7 dl vrućeg mlijeka i kuhati (kao puding) 5 minuta.
Ostaviti kremu da se ohladi.
Kada je krema hladna u nju dodati 1 margarin i dobro izmiješati. Gotovu kremu premazati po biskvitu.
Pripremiti šlag po uputama na kesici i premazati kolač. Nakon toga sitno nasjeckati čokoladu i posuti po kolaču.
izvor: http://www.coolinarika.com

Medenjak na najbrži i najlakši način.



Kada mi se jede nešto slatko. Odmah idem pravit medenjak. Jer ga je najbrže i najlakše naparavit. A veoma je ukusan... mmmmmmmm
Sastojci
2 šolje šećera
2 šolje mlijeka
pola šolje ulja
1 vrećica prašak za pecivo
2-3 žlice mješavine za medenjake
3 šolje brašna
3-4 žlice meda
7-8 žlica džema
100g čokolade za kuhanje
3 žlice kakaa ( po želji )



Priprema
U posudu staviti mlijeko i šećer. Miksati sve dok  se šećer ne istopi. U to dodati brašno, prašak za pecivo i ulje. Te začin za medenjake. (KOTANY). Po želji staviti malo kakaa. (ali može i bez njega). Sve zajedno umutiti dok se ne dobije glatka smjesa.  Posudu za pečenje (tepsiju) namazati uljem ili maslacem. (po želji).


Smjesu istresit u tepsiju. Peći 15-20min na 200 stepeni.  Nakon što je kolač pečen. Premazati ga medom, pa onda džemom (od šljiva ili šipka). I ostaviti ga da se malo ohladi. Za kraj istopiti čokoladu i preliti je po kolaču. Staviti u frižider 15-tak minuta i onda uživajte.

NEPEČENA BINGO TORTA SVA JE PO MOM UKUSU



POTREBNO JE
ZA KORU 5 jaja, 5 kašika brašna, 5 kašika šećera, pola praška za pecivo
ZA FIL 1 margarin, 250 g šećera u prahu, 300 g mlevenog plazma keksa, 4 dl gaziranog soka, kutija „jafa keksa“, 4 pudinga od vanile, 1 l mleka, 15 kašika šećera, kutija piškota, 200 g čokolade za kuvanje


 


PRIPREMA
Umutite jaja, šećer i brašno, u koje ste prethodno dodali prašak za pecivo. Koru ispecite u podmazanom i brašnom posutom kalupu. Pečenu koru izvadite i ostavite da se ohladi.
Za fil margarin umutite penasto sa šećerom u prahu. U mleveni keks dodajte tri decilitra soka i trećinu umućenog margarina, pa premažite koru.


Odozgo poređajte „jafa keks“ koji ste pre toga potopili u sok. U litar mleka, sa deset kašika šećera, skuvajte četiri pudinga od vanile. Ohladite i umutite s preostalim umućenim margarinom. Fil podelite na dva dela. Jedan neka ostane žut, a u drugi dodajte rendanu čokoladu. Preko „jafa keksa“ premažite žuti fil, poređajte piškote potopljene u sok, pa premažite filom od čokolade. Tortu ukrasite po želji.

MUSAKA NA POTPUNO DRUGI NAČIN NEOBICNA ALI JAKO UKUSNA MUSAKA


neobicna ali jako ukusna musaka
Sastojci
oko 700 g krompira
500 g mlevenog mesa
1 crni luk
2 cena belog luka



1 kas. mesavina zacina
500 g feta sira (ili domaci sir)
300 ml vode
300 ml tecne pavlake

Priprema
1.
luk iseckati sitno i dinstati ga na malo ulja, dodati mleveno meso i prziti dok ne promeni boju, dodati sitno iseckan beli luk
2.
 uliti vodu i pavlaku, ostaviti da prokuva, ubaciti krompir isecen na kocke, ostaviti opet da prokuva pa onda dodati usitnjeni sir i zaciniti



3.
smesu uliti u tepsiju/pekac i peci u zagrejanu rernu oko 45 min
4.
ostaviti oko 10 - 15 min da odstoji pa servirati