1

subota, 28. svibnja 2016.

SIRUP SKORO JAK KAO I PENICILIN: NAJEFIKASNIJE BRIŠE INFEKCIJE U ORGANIZMU!



Ovaj sirup je super za grlobolju i promuklost, kašalj, astme, pluća zagušenja, poteškoće u disanju, kao i kronični bronhitis.

Sastojci



Češnjak
1/2 šalice vode
1/4 šalice sirovih jabuka jabukovača octa
1/2 šalice sirovog meda
Priprema
Nasjeckajte cijeli češnjak i dodati ostale sastojke. Neka se smjesa sjedini tijekom noći prije uporabe. Zatim procijediti ga i držati ga na hladnom mjestu.

Uzimati kašikicu smjese svakih par sati dok ne osjetite olakšanje ako ste već bolesni, ako niste onda 5 kapi na čećer svaki dan.

http://www.kucniljekar.info

ČAK I DOKTORI OSTALI BEZ TEKSTA: Evo šta sve liječi ovaj ČUDESNI narodni recept star stotine godina!



OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Doktori su zapanjeni koristima koje imaju med i cimet zajedno te prihvataju ovu mješavinu kao vrlo efikasan lijek za mnoge bolesti.

Gubitak kose
Oni koji pate od gubitka kose ili ćelavosti mogu primijeniti masu od vrućeg maslinovog ulja, jedne kašičice meda i jedne čajne kašičice cimetovog praha prije kupanja i držati otprilike 15 minuta, a nakon toga oprati kosu Vrlo je efikasno ako se drži čak i 5 minuta.

Zubobolja
Napraviti masu od jedne čajne kašičice cimetovog praha i pet čajnih kašičica meda te staviti na bolni zub. Ovo možete ponavljati 3 puta dnevno dok vam traje zubobolja.
Holesterol
Ako se pacijentu koji ima povišen holesterol daju dvije kašičice meda i tri čajne kašičice cimetovog praha pomiješane sa 4,5 dcl čaja, to bi trebalo smanjiti nivo holesterola u krvi za 10% u roku 2 sata Kao što je navedeno za pacijente koji boluju od artritisa, ako se uzima 3 puta dnevno, liječi se bilo koje hronično povišenje kolesterola Što se tiče informacije iz spomenutog magazina, uzimanje čistog meda dnevno uz hranu smanjuje žalbe u vezi holesterola.

Prehlade
Oni koji pate od uobičajenih ili ozbiljnih prehlada trebaju uzeti 3 dana po jednu kašičicu mlakog meda sa trećinom čajne kašičice cimetovog praha dnevno Ovaj proces bi trebao izliječiti većinu hroničnih kašljeva, prehlada te iščistiti sinuse.
Nervoza i bolovi u trbuhu
Med uzet sa cimetovim prahom liječi bolove u trbuhu te također otklanja čireve u korijenu Nadutost: u skladu sa studijama provedenim u Indiji i Japanu, otkriveno je da se, ukoliko se uzme med sa cimetovim prahom, smanjuje nadutost.

Bolesti srca
Napraviti masu od meda i cimetovog praha i mazati na hljeb umjesto želea ili marmelade i jesti redovno za doručak To smanjuje holesterol u arterijama i prevenira od srčanog udara.Također, oni koji su već preživjeli srčani udar smanuju rizik. Redovna upotreba navedenog smanjuje gubitak daha i jača otkucaje srca U Americi i Kanadi različiti domovi za brigu tretirali su svoje pacijente uspješno i našli da su arterije i vene koje gube svoju elastičnost i postanu začepljene starenjem bile revitalizirane.
Imunološki sistem
Dnevna upotreba meda i cimetovog praha jača imunološki sistem i štiti tijelo od bakterija i napada virusa. Stručnjaci su pronašli da med sadrži različite vitamine i željezo u velikim količinama. Konstantna upotreba meda jača bijela krvna zrnca u borbi sa bakterijama i virusnim bolestima.

Probava
Kada se cimetov prah posut u dvije kašičice meda uzme prije jela, to smanjuje kiselinu i pomaže u probavi čak i “najtežih” jela.



Gripa
Dokazano je da med sadrži prirodni sastojak koji ubija klice početka gripe i sprječava da pacijent dobije gripu.

Prištevi
Od tri kašičice meda i jedne čajne kašičice cimetovog praha napravi se masa Primijeniti ovu masu na prišteve prije spavanja i oprati ujutro toplom vodom. Ako se to radi svaki dan, u roku dva tjedna prištevi bi trebali nestati.

Infekcije kože
Ekcemi, lišajevi te sve vrste kožnih infekcija se liječe primjenom meda i cimetovog praha u jednakim dijelovima na oboljela mjesta.

Mršavljenje
Svako jutro, pola sata prije doručka, na prazan želudac i navečer prije spavanja popiti 2 kašičice meda i 1 čajnu kašičicu cimetovog praha prokuhano u jednoj špljici vode.Ako se uzima redovno, smanjuje težinu čak i najdeblje osobe. Također, uzimanje ove mješavine redovno ne dozvoljava masnoćama da se akumuliraju u tijelu čak i ako je osoba na visokokaloričnoj dijeti.

Rak
Nedavno istraživanje u Japanu i Australiji otkrilo je da se može poboljšati stanje kod uznapredovalog raka želuca i kostiju. Pacijenti koji boluju od ovih oblika raka trebaju dnevno uzimati jednu kašičicu meda sa jednom čajnom kašičicom cimetovog praha 3 puta dnevno u toku jednog mjeseca.

http://www.recepti-i-savjeti.info/

60 MINUTA PRE SPAVANJA POMEŠAJTE OVE SASTOJKE: Pijte svako veče i evo šta će vam se desiti



Uživaćete u odličnom ukusu i brojnim blagodetima koje ovaj napitak pruža.

Kvalitetan san u pravo vreme može da pomogne u zaštiti vašeg mentalnog i fizičkog zdravlja, kvaliteta života, i sigurnosti.

Spavanje je veoma važno, jer tokom sna mozak ima dovoljno vremena da obradi i stvori energiju za svakodnevne aktivnosti i održava vaše fizičko zdravlje. Dakle, spavanje poboljšava našu sposobnost koncentracije, opšte stanje mozga i podmlađuje telo.
Sa druge strane, loš san uzrokuje nekoliko faktora, ali najčešći uzroci uključuju loše navike u ishrani, anksioznost, nedostatak minerala, i nezdrav način života. Nedostatak sna dovodi do niskog nivoa energije, depresije, opšte slabosti, mučnina, razdražljivosti, umora i povećanog rizika od hipertenzije.

Ipak, postoji prirodan način da pomognete sebi u ovom slučaju. Jednostavno, konzumirajte banane i cimet u obliku čaja pred spavanje!



Banane su bogat izvor kalijuma i magnezijuma, minerala koji poboljšavaju kvalitet sna. Ovi minerali takođe pomažu opuštanju mišića i vena, i poništavaju negativne uticaje viška kortizola, hormona stresa. Banane sadrže amino kiselinu triptofan, koja pomaže da se podigne nivo serotonina koji pomažu u regulaciji obrazaca spavanja.

Drugi sastojak ovog recepta, cimet, sadrži izvanredna eterična ulja, kao što je eugenol, koji daje sladak, prijatan aromatičan miris, kao i vitamin A, pantotensku kiselinu, niacin i piridoksin. Ovaj začin je takođe vrlo koristan za zdravlje, jer olakšava i opušta telo. Osim toga, pomaže probavu i cirkulaciju krvi.
Sastojci: 1 banana, prstohvat cimeta i 1 litar vode.

Priprema: Prokuvati vodu u maloj šerpi. Isecite bananu na kolutiće, a zatim ih dodajte u ključalu vodu. Neka vri deset minuta, procedite i sipajte u šolju. Dodajte prstohvat cimeta i uživajte u odličnom ukusu ove šoljice zdravlja!

Primena: Konzumirajte ovaj izuzetan čaj 1 sat pre odlaska u krevet.

VIŠE GA NEĆETE MORATI KUPOVATI – NAPRAVITE SAMI LIČKI SIR (RECEPT)


Lički sir koji sam upoznala kod tete kad sam bila kod nje davno na selu. Radila sam ga više puta i neki dan na ispraćaju Rijeke podsjetili su me na njega.
Sastojci
2 l punomasnog mlijeka
200 ml kiselog vrhnja
sol

Priprema



1.
Mlijeko prokuhajte i kad se malo ohladi dodajte mu kiselo vrhnje te promiješajte.
2.
Posudu omotajte krpama i pokrijte poklopcem da što dulje zadrži toplinu (na selu se to noću ostavi na štednjaku na drva koji još dugo drži toplinu). Obično se mlijeko kuha popodne ili navečer i ostavi kiseliti preko noći.
3.
Kad se ukiseli tako da je čvrsto kad se posuda protrese, stavite na jednu posudu cjediljku (s većim rupama), zatim platnenu krpu ili gazu, pa ulijte kiselo mlijeko.
4.
Pustite da se cijedi preko noći ili cijeli dan (posudu s cjediljkom stavite u hladnjak). Pazite da se odlijeva sirutka koja je odlična za piće (spremite u vrč ili čašu u hladnjak).
5.
Kad se sir ocijedio, istresite ga u zdjelu. Postepeno dodajte sol uz miješanje. Tijekom miješanja probajte sir dok ne dobijete vama odgovarajući okus.
6.



Ako sir trebate samo za mazanje može ostati mekši, ali ako želite od njega raditi kuglice za dekoraciju onda je bolje da se cijedi nešto dulje da bude tvrđi.
Posluživanje
Zatvoreno u zdjelici držite u hladnjaku i upotrebljavajte kao mazivi sir. Možete posuti popečenim sjemenkama ili mljevenom crvenom paprikom.
Savjet
Ako vam se dogodi da se nije ukiselilo u roku u kojem ste očekivali, samo dodajte još malo jogurta ili vrhnja i ostavite još stajati. Zna se dogoditi, ovisi i o toplini prostorije, no nikako ne baciti jer nema se što pokvariti i ne uspjeti.
Napomena
Normalno je da količina može biti i manja i veća, ovisno o vašim potrebama.
Koliko traje ne znam točno, ali zbog soli duže nego friški kravlji sir, probajte.
Količine i broj osoba teško je napisati.

BUREK S MESOM NA BRZAKA...JEDNOSTAVAN RECEPT ZA UKUSAN BUREK



Sastojci
500g kora za savijaču
800g mješanog mljevenog mesa
1 kapula
po potrebi sol,papar,vegeta,



malo ulja
2dcl vode

Priprema
1.
Uključiti pećnicu na 200C.
Kapulu sitno nasjeći i dodati u zdjelu skupa sa mljevenim mesom.Začiniti po okusu sa solju,vegetom i paprom.E sad..tu je caka:-)dodavati vode ovisno koliko je meso sočno.Ja sama meljem meso pa mi je potrebno oko 1dcl vode,ako kupujete već pakirano mljeveno meso možda će trebati i više jer je to meso uglavnom suvlje.Smjesa bi trebala biti jako mekana i ljepljiva,tako će i burek u konačnici biti mekši...Znam da neko stavlja mineralnu,ja koristim običnu vodu.
2.
Kore lagano pouljiti.Najlakše ćete meso staviti tako da ga bacate u malim komadićima na koru jer je dosta ljepljivo,ali ako uspijete nekom drugom metodom..Bože moj...kako vam lakše.Ne treba pretjerivati,ovako kako je na slici je sasvim dovoljno.
3.
Kore urolati ako želite tanje onda po jednu koru(kao na slici) ali ako su vam kore pretanke motajte po dvije,nećete pretjerati samo pripazite koliko kora uopće ima u pakovanju.Slagati u pleh tako da krajeve bureka pudvrnete prema dolje da manje gore.Malo pouljiti odozgo...
4.
Staviti u pećnicu i pripziti otprilike 10tak minuta(ovisno o pećnici),pa kad porumeni smanjiti na 160C.Peći otprilike još max 30tak minuta(meni je trebalo 25min).



U međuvremenu staviti kuhati 1-1,5dc vode sa žlicom ulja i malo vegete.Kad izvadite burek iz pećnice preliti ga sa ključalim zaljevom i poklopite drugom,praznom tepsijom,par minuta...
5.
I to bi bilo to.Iznenadit ćete se kako je mekano,sočno,mirišljavo...Dobar tek!
6.
U međuvremenu ja sam naučila razvlačiti kore i to po receptu mamamaje.
7.
Nećete vjerovati kako je jednostavno i lako,ovo na slici je moja prva razvučena kora u životu.Preporučujem da kore napravite na veče i sutra samo ostaje na brzaka razvlačenje :-))U tom slučaju prije razvlačenja papirnatom salavetom pokupite višak ulja.Ako imate vremena zamjesite kore i samo ih premažite uljem te ostavite da miruju 20ak min.Jednako će se razvlačiti i biće manje masne.
8.
Motajte ih po želji,u zaljev stavite manje ulja ako su kore pri pečenju ostale masne.
9
Možete burek napraviti i sa sirom,onda u tom slučaju umjesto zaljeva premažite ga pred kraj sa razmućenim vrhnjem sa mlijekom.
10.
Ili sa jabukama gdje ćete narendane jabuke poprskati sa limunom i zašećeriti po želji a zaljev napraviti od vode sa šećerom i postiti ga da prokuha 5-6min prije nego ga prelijete preko bureka..

NAJLJEPŠA TORTA SA JAGODAMA ZA KOJU JE NAPISAN RECEPT



Sastojci
Brownie biskvit
3 jaja
233 g secera
116 g brasna
6,6 g vanil secera
5 g praska za pecivo
33 g kakao
83 g tamne cokolade, isjeckane malo krupnije
133 g omeksanog maslaca
1,5 - 2 dl mlijeka za natopiti biskvit



Fromage
450 g bijele cokolade
225 g slatkog vrhnja za slag
450 g slatkog vrhnja za slag
5 listova zelatine
1 limun/lime iscjediti sok
Glazura cokoladno ogledalo
4 lista zelatine
1,5 dl vode
50 g kakao bez secera ( gorki )
120 g slatkog vrhnja
180 g secera
1 kg svjezih jagoda
malo ostalog bobicastog voca za ukrasavanje

Priprema
1.
Torta nije teska za napraviti. Treba samo odvojiti vrijeme za nju i imati strpljenja za rad sa zelatinom. Biskvit se pece u okruglom kalupu sa prstenom koji se skida. Slaze se na podlogu na kojoj ce biti serviran sa prstenom/krugom koji se moze podesavati za vise velicina, koji se moze bas fino stegnuti oko biskvita kako fromage i na kraju glazura ne bi curila sa strane. Tako dobijete lijep i uredan look torte :)
2.
Pa da pocnemo sa brownie biskvitom, koji u biti nije onaj klasicni brownie na koji smo navikli da je vlazan u sredini. Ovo je biskvit koji je prilagodjen za pravljenje torti a koji je dosta socan.
Biskvit se pece u okruglom kalupu ( 28 cm ) cije dno prekrijete sa papirom za pecenje, a strane premazete maslacem i pospete sa brasnom. Rernu zagrijati na 175*C.
Suhe sastojke prosijte kako bi se zazbile grudvice. Sve sastojke za biskvit, osim cokolade i maslaca stavite u masinu za mjesanje i mjesajte kratko sa K-metlicom samo da se sastojci povezu. Ako nemate masinu posluzice pjenjaca ili spatula. Omeksali maslac izmjesajte rucno sa viljuskom da bude bez grudvica i zajedno sa cokoladom dodajte u smjesu. Jos jednom kratko promjesajte u masini ili spatulom da se svi sastojci povezu. Ovdje je jako vazno da se tijesto ne mjesa dugo jer ce biti zilavo i tesko kad se ispece. Tijesto istresti u pripremljen kalup, zagladiti odozgo i peci oko 35 40 min. Provjerite tako sto zabodete cackalicu u biskvit, ako izadje suha znaci da je gotov, ako na cackalici bude tijesta peceite ga jos malo. Ohladiti na resetki. Ja sam biskvit pravila dan ranije. Kad se ohladio stavila sam ga u veliku plasticnu vrecicu i tako ostavila preko noci.
U biskvit mozete dodati 50 g przenih i mljevenih oraha ili ljesnjaka.
3.
Ohladjen biskvit stavite na podlogu na kojoj ce biti serviran i okolo stegnite dobro prsten u koji umetnete papir za pecenje. Tako ce vam biti lakse odvojiti kolac od prstena i dobicete lijepu glatku stranu. Mlijeko prokuhajte i vrelo prelijte preko biskvita. Jagode operite, osusite, osjecite peteljke i prepolovite. Gledajte da su vam za prvi red jagode prilicno iste visine. Redajte ih tako da rasjecena strana bude okrenuta prema vani. Nastavite tako dok ne popunite cijelu supljinu.



4.
Za fromage prvo stavite zelatinu u hladnu vodu da omeksa i nabubri, oko 10 min. Cokoladu isjeckajte na sitnije kockice i zajedno sa 225 g slatkog vrhnja otopite u mikovalnoj ili iznad pare ili kako sam ja radila. Zagrijte slatko vrhnje do vrenja i prelijte preko cokolade, sacekajte 1 - 2 min i mijesajte pjenjacom dok se cokolada ne istopi. Zelatinu rukama dobro iscijedite od vode, stavite u manju serpicu sa 1 zlicom limunovog soka i na laganoj vatri otopite. Skinite sa vatre, dodajte preostali sok, dobro promjesajte i sipajte lagano u otopljenu cokoladu uz stalno mjesanje pjenjacom. Ostavite da se ohladi, tj. bude mlako na dodir malog prsta. Izmiksajte 450 g slatkog vrhnja u cvrst snijeg i spatulom lagano umijesajte u kremu od cokolade. I to je to! Fromage je gotov!
Izlijte smjesu preko jagoda, lijepo zagladite odozgo i lagano protresite kako bi se krema rasporedila i izmedju jagoda. Ostavite u haldnjak 4 sata pa pocnite sa pripremanjem glazure.
5.
Priprema kreme "cokoldno ogledalo" ili  "glaçage miroir" kako bi francuzi rekli pravi se ovako.
Zelatinu stavite u hladnu vodu ( oko 10 min. ) da omeksa i nabubri. Ostale sastojke stavite u manju serpicu i na ringli uz mjesanje pustite da zavrije. Smanjite vatru i pustite da smjesa krcka na ringli jos 5 min. Ugasite ringlu i ostavite na njoj serpicu da stoji 10 min. Uzeti serpicu, staviti na radni stol i dodati ocijedjenu zelatinu. Mjesati dok se zelatina ne istopi. Smjesu povremeno promjesati dok se temperatura ne spusti do 35*C. Ja nisam mjerila temp. nego kad je smjesa bila mlaka na dodir malog prsta, prelila sam preko kolaca malo protresla i ostavila u hladnjak na hladjene preko noci.
6.
Sutra dan skinite prsten sa torte, polako odvojite papir za pecenje i prije nego li je ukrasite "zaronite" lice u nju kako bi vidjeli svoje zadovoljstvo i osmjeh krajnjim rezultatom. Mislim da ne skodi biti malo narcistisk na ovaj nacin ;)
Posluživanje
Sigurno ste primjetili malo cudne mjere za biskvit. To je zato sto su mjere bile za veliki kalup od rerne pa sam ih prilagodila kalupu  od 28 cm u kojem sam ja pekla. Navedene mjere ( u original receptu ) sam podjelila sa 3, a vi ako vam treba veliki biskvit napisane  mjere pomnozite sa 3.
Torta moze biti u hladnjaku 3 - 4 dana, ako uopce "prezivi" tako dugo. Meni je ostao samo ovaj dio koji je posluzio za slikanje presjeka

KOLAČ NA ČAŠE BEZ VAGE BEZ MIKSERA A TAKO OSVJEŽAVAJUĆI U OVE TOPLE DANE



Ovaj recept imam zapisano več par godina, pravila sam ga par puta i svaki put je izmamio oduševljenje kod gostiju i svi oni koji su ga probali.Probajte i vi ...neće vam biti žao.
Sastojci
    Suhi sastojci za tjesto :
    šaljica od 200 gr.
    1 šolja brašna
    1 šolja šečera
    1 šolja pšeničnih krupica ( griz)
    1 kesica prašak za pecivo (bakpulver)
    1 kesica vanilin šečer
    Sirni nadjev :


 
  500 gr. svježeg sira
    1 jaje
    naribana kora od 1 limuna
    1 kesica
    vanilin šečer
    200 gr. kiselo vrhnje
    4 žlica šečera ili po ukusu
    Višnjev nadjev :
    500 gr. svježih višanja ( može i od kompota)..može i češnje
    3 žlice maslaca
    3 kašike krušnih mrvica ( prezle)
    3 kašike šečera
    1/2 od jednog limuna limunovog soka
    malo cimeta
    Preljev za odozgo :
    2 jaja
    250 gr. mljeka
    250 gr. slatko vrhnje za šlag ( ne miksa se)
    2 žlice šečera

Priprema
    1.
    Pečnicu prvo zagrejte na 180 stepeni.
    2.
    Tepsiju broj 30 namažite uljem. Ja sam pekla u br.28 ali su mi bili sastojki skroz do gore, jedva sam isipala sav preljev.
    3.
    Sve suhe sastojke pomješajte zajedno i podjelite na 3 djela u tri lončiće.
    4.
    U drugu duboku posudu izmješajte sastojke sa sirom.
    5.


   
U tavu rastopite maslac i dodajte prezle, pržite ih par minuta.Stavite na stranu da se ohlade i dodajte višnje,sok od limuna,šečer i cimet.Izmješajte.
    6.
    U treću duboku posudu spremite preljev od jaja,mleka,vrhnja(vrhnje samo isipate,ne treba miksati) mleka,i  šečera.
    7.
    Na tepsiju prvo sipate jedan lončić sa suhom smjesom, odozgo rasporedite pola od višanja, odozgo rasporedite pola od sirne smjese, opet lončić suhe smjese,opet preostali deo višanja,odozgo preostali deo sirne smjese i odozgo poslednji lončić sa suhom smjesom.
    8.
    Odozgo na kraju prelijete sa prelivom od jaja i dobro IZBODITE cjelu štrudlu sa viljuškom na svakih par centimetara da tekućina dođe do dna.Ostavite 10 minuta da odstoji i da se prepoji.
    9.
    Pecite od 45 do 55 minuta na grejačem ( ne sa ventilatorskom pečnicom) zavisno od pečnice.U receptu piše 45 minuta ali kod mene je bilo premalo i pekla sam duže dok ne dobije takvu boju kao na slikama.
    10.
    Pre nego što poslužite ovaj kolać prvo ga dobro ohladite da vam budu kocke lepe za rezanje.
    11.
    Ova štrudla se može raditi sa bilo kakvim voćem, češnjama,breskvama, šljivama itd.

OVO MORATE ZNATI: Kada vas ubode osa, pčela ili stršljen – ovo će vas spasiti bola i otoka (INFO)



Dolaskom ljeta stigla je i sezona uboda različitih insekata među kojima najveću opasnost šire ose i stršljenovi.
Sljedeći savjet je objavio jedan dugogodišnji pčelar, a ko god ga je isprobao potvrdio je samo najbolje rezultate:

Pomoći sebi ili nekom drugom možete vrlo lako ako imate kod sebe andol ili aspirin u tableti (najbolje ga je uvijek nositi kad idete u prirodu).

Šta uraditi?

Jednostavno navlažite tabletu i stavite je na mjesto uboda.



Držite tako jedan minutu pa potom sklonite sa mjesta uboda.

Na taj način ćete spriječiti otok i bol, a izostaće i neprijatni svrbež.

Ubod će vrlo brzo postati prošlost, a trag koji ostaje neprimetan je.

Djeluje! Ako ovo smatrate korisnim, podelite prijateljima kako bi i njima bilo od koristi.

Izvor: dnevne.rs

IZ PRVE RUKE: Evo kako sam izliječila REUMU koju ni doktori nisu uspjeli



Jedna čitateljica iz Cazina pohvalila se kako je samoj sebi pomogla alternativnom medicinom, naglasivši da joj oficijelna medicina nije pomogla u rješavanju njenih tegoba.
Reumu u rukama sam sama sebi izliječila poslije neuspjeha doktora, trnjenje ruku i jake bolove većinom noću.

Evo recepture:

– 2 kg meda pravoga livada
– 1 litra kišnice ili destilazirane vode
– 250 gr suhe djeteline lucerke



Kuhati sat vremena na tihoj vatri a kad prokuha ocijediti, pomiješati s medom i trošiti 2 velike žlicee poslije jela 3 puta dnevno.

Poslije toga 10 godina nema trnjenja ruku, nema noćnih neizdrživih bolova i buđenja, nema ispadanja stvari iz ruku…” – podijelila je.

Izvor: aura.ba

CIJELI SVIJET PRIČA: Dobio rak kad je imao 16 godina i pobjegao od kuće i izliječio se, evo i kako



1994. godine ovaj tinejdžer obolio je od teškog oblika raka pa je zbog bijega od svoje kuće izašao na naslovne strane svih medija jer je htio da izbjegne kemoterapiju. Billy Best , dijete od 16 godina imao je dijagnozu Hodgkinovog limfoma.

Dnevno je pio 3 decilitra Essiac čaja, domorodačkog napitka sa antikancerogenim biljkama podrijetlom iz Kanade koji je proslavila


On je čuo za medicinsku sestru po imenu Rene Caisse koja je imala sasvim prirodan pristup liječenja raka.



Ona je promovisala domorodački napitak Essiac čaj koji sadrži antikancerogene biljke pa je i Billy odlučio da ga konzumira.
Sve što je koristio za izlječenje su
– Promjena prehrane
– poznati Essiac čaj
– Injekcije u limfe

On je ozdravio za svega 2,5 mjeseca i njegova priča je obišla svijet jer je nadmašio sva očekivanja u brzini liječenja.
pogledajte video: https://www.youtube.com/watch?v=Eac7zJi_rDc

Napravite najmoćniji prirodni antibiotik ikada – ubija bilo kakvu infekciju u tijelu



Tinkture postoje otkad je alkohol destiliran i iskreno govoreći, za većinu ljudi to je početak vremena. Naravno, kako je zapadna medicina napredovala tinkture su odbačene kao narodni lijekovi. Međutim, tinkture su lijek. Alkohol koji se koristi za izdvajanje kemijskih sastojaka iz biljaka ili hrane stvara visoko koncentriranu tekućinu koja se može držati na polici, u većini slučajeva zauvijek.

antibiotik

Za razliku od tableta koje sadrže samo jednu ili nekoliko kemikalija koje su često umjetne, tinkture ostaju „cjelovite“, one ekstrahiraju sve dobro iz bilja. One su jake, zbog toga ih je važno tretirati kao snažne izvore ljekovitosti koje rijetko imaju međusobne kontraindikacije i nuspojave.

Nevjerojatne su, također, jer ih lako možete napraviti kod kuće i prilagoditi ih sebi i potrebama svog domaćinstva. Obično se ta tinktura izrađuje s 80-postotnim alkoholom, međutim, za one koji žele izbjeći alkohol, može se izraditi s glicerinom ili jabučnim octom. Tinkture s glicerinom su odlične za djecu jer su slatke, ali konačni proizvod s njime nije toliko učinkovit.

Tonik je namijenjen uzimanju kroz duži period i postupno i učinkovito jača i gradi sustav. Jabučni ocat je savršen rastvarač kada želite napraviti tonik tinkturu. Ne samo da je 100% netoksičan, već ima i mnoge zdravstvene prednosti.

Pomaže regulirati kiselo / alkalnu ravnotežu

Pomaže probavnom traktu – ako je jabučni ocat organskog porijekla i nefiltriran, sadržavati će simbiozu prijateljskih kolonija bakterija i gljivica koji je odličan probiotik.
Octena kiselina ima snažno antimikrobno djelovanje i pokazalo se da smanjuje kolesterol i pomaže kod osjetljivosti na inzulin (još jednu studiju o tome pogledajte ovdje)
Jabučna kiselina koja je antigljivična, antibakterijska, antivirusna, također podržava proizvodnju energije koja povećava mentalno i mišićno funkcioniranje
Jača imunološki sustav
Kako ćemo napraviti nevjerojatan antibiotik, antivirusan, antiparazitik, antigljivični s mnoštvom drugih zdravstvenih pogodnosti?

Dr. Richard Schulze ga naziva SuperTonic, a raširio se po internetu pod imenom Master Tonic – iako je teško njemu pripisati zaslugu za tonik kad su travari to radili stoljećima. Bilo kako bilo, recept je fantastičan. Zapamtite, koristite organske sastojke ili još bolje sami ih uzgojite – ispijati ćete ih zbog njihovih ljekovitih svojstava, a to znači da vam je potrebna najveća, najzdravija kvaliteta.

“Svježi sokovi od organskog korijena hrena šire ovu formulu vašom glavom, sinusima, grlom i plućima, gdje vam je potrebna. Organski sok od češnjaka i njegov najbliži rođak, sok od organskog luka, dvije su najbolje biljke za ispiranje mikroorganizma iz vašeg tijela. Organski sok od korijena žutog đumbira i sok od Habanero paprike stimuliraju krv i protok limfe kao niti jedna druga biljka, kako bi imunološke stanice napale loše tvari što je brže moguće. Organski, sirov, nefiltrirani jabučni ocat čuva sve ove biljne sokove i čisti tijelo.“

Evo kako sami možete napraviti tonik

Sastojci:

– Svježa Habanero papričica (ili pronađite najžešći papar koji možete)
– Glavica češnjaka
– Bijeli luk (kapula)
– Korijen đumbira
– Korijen hrena
– nerafinirani jabučni ocat
** Možete dodati i ljutu papriku (Cayenne Pepper) i korijen kurkume, ali to nije dio Dr. Schulzeovog recepta

Priprema:

Ovaj tonik se priprema kao i sve tinkture: ispunite čašu s travama, prekrijete biljke i zatim dodate još dva ili tri inča tekućine, u ovom slučaju octa. Zatim ostavite tonik na tamnom mjestu barem dva do šest tjedana, što duže stoji biti će jači.

Trebat će vam velika staklenka tako da možete napraviti veliku količinu koja će trajati.

Zatim, ogulite i nasjeckate povrće. Neki ljudi ga stave cijelog, dok ga drugi naribaju ili obrade. Na vama je koliko male komade želite, ali možda je bolje da je nasjeckano, ali ne mljeveno zato što čini proces cijeđenja malo lakšim, a komade iskoristite kasnije u juhama.

* Zapamtite, to su ljute paprike i luk, ako ih niste nikada rezali prije, dovoljno su snažni da vas rasplaču. Mnogi preporučuju nošenje rukavica. Ako imate bilo kakve male posjekotine na rukama postati ćete ih vrlo svjesni. Da bi odstranili miris i peckanje operite ruke toplom vodom i sapunom i zatim sa svježe istisnutim sokom od limuna. Ne dirajte oči rukama najmanje sat vremena.

Stavite sve sastojke u veliku staklenku i potpuno pokrijte s jabučnim octom tako da ocat pliva tri prsta iznad razine bilja i povrća. (Višak octa je stavljen zbog širenja povrća)

Postavite čvrsto poklopac na tonik i držeći poklopac na mjestu protresite tonik tako da se izmiješa i smiri.

Dodajte više octa, ako je potrebno. Možete pustiti lijek da odstoji nekoliko tjedana, a dobro ga je svakodnevno i protresti.



Cijeđenje

Dalje, za pohranu i jednostavnost korištenja, procijedite tinkturu. Trebat će vam labava tkanina, nešto kao gaza, muslin, ili neke maramice, velika zdjela i cjedilo od nehrđajućeg čelika da se uklapa u zdjelu. Ako nemate tih alata, možete staviti krpu preko otvora staklenke i lijevati dok sva tekućina ne izađe, ali dosta ćete izgubiti.

Stavite cjedilo u zdjelu i prekrijte cjedilo s gazom. Ulijte sadržaj staklenke u cjedilo. Uzmite nekakav ravni predmet, nešto kao tanjur i pritisnite mješavinu da preostali sokovi izađu van.

Tonik možete sipati u male staklenke ili možete isprati veliku staklenku i držati ga u njoj. Zatamnjena boca, kao jantar stakla, preporučuju se za pohranjivanje tinkture, jer oni smanjuju štetu od svjetla.

Pohraniti na tamno, hladno mjesto. Ostatke komposta možete zamrznuti ili dodati juhama i drugim jelima.

Doziranje

Nakon što je tonik spreman možete ga početi piti svakodnevno ili po potrebi za podršku probave, imuniteta i za druge bolesti. Zapamtite, ispijate jako moćne trave i začinsko bilje, tako da će i okus biti takav. Ja dodam malo nerafiniranog meda, da bolje klizi, ali većina ga uzima takvog kakav je. Pobrinite se da pijete dosta vode tokom dana.

Za domaću mješavinu, osim ako imate kapaljku, čašica će biti dovoljna. Mjerica sadrži obično oko 1-2 unce. Međutim, ako se borite protiv infekcije ili prehlade možete uzeti do 5 ili 6 doza dnevno.

Na bočici Dr. Shulzea nalazi se slijedeća naljepnica s uputama za doziranje:

Količina za serviranje:60 kapi Serviranja:39 Količina po serviranju Zaštićeni recept: 1.5 ml* Češnjak1, Đumbir1, Bijeli luk1, Habanero papričica2,Hren1 *Dnevni unos nije određen Ostali sastojci:Organski,nerafinirani,nefiltrirani jabučni ocat 1Organski sastojci 2Ubrani divlji sastojci Napomena: Koristiti prema uputama, konzultirajte svog doktora prije upotrebe ako ste trudni, dojite ili bolesni. Prestanite odmah uzimati ako primjetite lošu reakciju.

dosing

Količina za serviranje:60 kapi
Serviranja:39
Količina po serviranju
Zaštićeni recept: 1.5 ml*
Češnjak1, Đumbir1, Bijeli luk1, Habanero papričica2,Hren1
*Dnevni unos nije određen
Ostali sastojci:Organski,nerafinirani,nefiltrirani jabučni ocat
1Organski sastojci 2Ubrani divlji sastojci

Napomena: Koristiti prema uputama, konzultirajte svog doktora prije upotrebe ako ste trudni, dojite ili bolesni. Prestanite odmah uzimati ako primjetite lošu reakciju.

Upoznajte svoje biljke: Ključni sastojci

Češnjak: alliin, esencijalna ulja, sumporni spojevi, germanij, selen, kalij, magnezij, fosfor, vitamin A, vitamini B skupine, vitamin C. * tretira prehlade, gripu, upale grla, potpomaže probavu, stimulira proizvodnju bijeli krvnih stanica, antiseptik, djeluje antibakterijski, antimikrobno, antiparazitski, pomaže kod problema s cirkulacijom i kolesterolom, snižava razinu šećera u krvi.

Đumbir: eterična ulja, oleoresin, gingerol, protuupalno, popravlja oštećene zglobove, poboljšava cirkulaciju, snižava razinu šećera u krvi, liječi mučninu, antiseptik.

Bijeli luk: sumpor, kvercetin, alliins, fitokemikalije, dijetalna vlakna, vitamin C, vitamin B6, kalij.

Habanero: antioksidans, fenolni spojevi, karotenoidi i askorbinska kiselina.

Hren: sumpor, antioksidansi, ulje gorušice, vitamin C, antibiotik, antiparazitik, povećava broj bijelih krvnih stanica, diuretik, olabavljuje sluz i pomaže sinusima, kod problema s plućima, kašalj, astma.

Izvor: atma/whydontyoutrythis

OVU SALATU SAM POJELA U REKORDNOM ROKU TO JE VALJDA ZNAK KOLIKO JE UKUSNA



Sastojci
cca 350 g tjestenine (ona je koristila spirale)
cca 100 g kiselih krastavaca
1 crvena paprika
1 zelena paprika
1 mala, najmanja konzerva kukuruza
1 i 1/2 vrečica majoneze



1 kiselo vrhnje
1,5 dl vrhnja za kuhanje
100 g tvrdog sira (tipa edamer)
100 g šunke
sol, biber

Priprema
1.
tjesteninu skuhati, procijediti i ohladiti
2.
krastavce, paprike, sir i šunku izrezati na što manje kockice
3.



dodati ostale sastojke
4.
dobro promiješati
5.
ohladiti i servirati
Posluživanje
tijesto upije dosta tekućine, pa ako je potrebno treba dodati još vrhnja kad se salata ohladi. svakako je promiješati još jednom prije posluživanja
btw, Mimi je nadimakk moje sestre

KOLAČ NA BRZAKA TREBA VAM 10-AK MINUTA DA GA SMUĆKATE I DOBIJETE EKSTRA KOLAČ!



Super,brz i jedostavan kolač.Gotov za nekih 10-ak min. Za ljubitelje cokolade odličan izbor
Sastojci
KREMASTI BISKVIT
8 dcl vode
20 dkg šećera
1 margarin
20 dkg čokolade za kuhanje
60 dkg sport ili pettit keksa



PRELJEV
5 dcl slatkog vrhnja
20 dkg čokolde za kuhanje
malo ruma

Priprema
Kremasti biskvit
1.
Staviti vodu da zakipi sa šećerom.
U vruće rastopiti čokoladu i margarin.
U toplu kremu lagano umiješati kekse.
Sve izliti u pleh.
Preljev



1.
Na vatri rastopiti vrhnje i čokoladu. Ne smije zakipiti. Dodati rum.
Još vruće izliti preko vruće podloge.
2.
Kad se ohladi staviti u frižider.
Rezati na kocke.

OVAJ KROMPIR SA PROBALA KOD MOJE PRIJATELJICE I ODMAH JE POSTAO STALAN GOST NAŠEG STOLA



Sastojci
1 kg krumpira (starog)
1 žlica Vegete
žličica mljevene crvene slatke paprike



5 žlica maslinova ulja
70 g sezama
70 g maslaca

Priprema
1.
Krumpir ogulite,operite i bez da ga posušujete,prepolovite ga ili ako je krupniji prerežite na četiri dijela.
Posipajte ga Vegetom i dobro promješajte.
2.
Posebno u posudici pomiješajte maslinovo ulje i crvenu papriku da nema grudica, prelijte preko krumpira i opet dobro promješajte da sav krumpir bude prekriven smjesom ulja i paprike.



Posipajte sezamom, opet sve izmješajte isipajte u lim za pečenje,poravnajte krumpire i po njemu rasporedite maslac izrezan na tanke listiće.
3.
Stavite peći u pećnicu prethodno zagrijanu na 190C i pecite oko 35-40 min,ovisno o veličini krumpira,dok krumpir ne dobije finu reš koricu.
Pečeni krumpir izvadite na papir za upijanje viška masnoće.
4.
Poslužite topao uz finu sezonsku salatu.

RECEPT STAR 30 GODINA...MAMINA PLAZMA TORTA BEZ PEČENJA....KRALJICA MEĐU PLAZMA TORTAMA



veoma je ukusna i uz to veoma jednostavna pa probajte
Sastojci
KORA: 200 g mljevene plazme
125 g maslaca
2 kašike meda



3 kašike nutelle
FIL: 500 mil slatkog vrhnja meggle
200 g mliječne čokolade
200g bijele čokolade
2 šlag kreme od vanilije
150 - 200 mil mlijeka za šlag kreme

Priprema
1.
Mljevenu plazmu, maslac i med staviti u posudu i izmiksati. Smjesu staviti na dno kalupa i ravnomjerno rasporediti rukama.
2.
Koru premazati nutellom i staviti u frižider dok ne budu gotovi filovi.
3.



U 250 mil izmiksanog slatkog vrnja staviti istopljenu mliječnu čokoladu ( istopiti na pari), a u preostalih 250 mil staviti bijelu čokoladu.
4.
Koru premazati bijelim filom potom crnim i na kraju premazati šlag kremom od vanilije. Tortu ostaviti u kalupu preko noći.

petak, 27. svibnja 2016.

LJUDI SA NULTOM KRVNOM GRUPOM SU ZAISTA POSEBNI! EVO I ZAŠTO


Ako imate 0 krvnu grupu, vаše gеnеtsko nаslеđе vаm nudi mоgućnоst dа budеte јаki, prоduktivni, dа imаte dug živоt i da budеte оptimisti.

Krvnа grupа 0 је prvоbitni tip krvi nаših prеdаkа kојi su bili lukаvi, аgrеsivni prеdаtоri. Оsоbе sа оvom krvnom grupom igrајu vаžnu ulоgu u svаkоm društvu, čаk i dо dаnаšnjih dаnа.

Šta je to što nultu grupu čini jedinstvenom?

Osobe sa 0 krvnom grupom imaju prеdispоziciјu zа оdrеđеne bоlеsti, pоput čirеva i disfunkciје štitnе žlezde. Čеstо imајu nizаk nivо hоrmоnа štitnе žlеzdе i nedostatak јоdа, hеmiјskog еlеmеnta čiјi је јеdini cilј dа rеgulišе hоrmоne štitnе žlеzdе. Оvo uzrоkuје mnоgе nеžеlјеnе еfеktе, kао štо su gојаznоst, zаdržаvаnje tеčnоsti i umоr.

Tаkоđе, imајu viši nivо žеludаčnе kisеlinе u оdnоsu nа ljude sa drugim tipom krvi, što čеstо dovodi do iritаciјe žеlucа i pojave stоmаčnih čirеvа.

U Јаpаnu, оvа krvnа grupа se već dugо pоvеzuje sа tipоm ličnоsti. Tamo vam čаk i na intеrvјu zа pоsао može biti pоstаvlјеnо pitаnjе о krvnој grupi! Ljudi sа nultom krvnоm grupоm se nајčеšćе оpisuјu kао оdgоvоrni, pоsvećeni, оrgаnizоvаni, fоkusirаni, sаvеsni i prаktični.

Vеruје sе dа imaju bolju orijentaciju i dа su bоlјi lоgičаri, a takođe sе smatra dа su njihоvi prеci bili lоvci kојi su mоrаli dа pоsmаtrајu i prеciznо prоcеne оkružеnjе dа bi mоgli dа prеživе.



Podložni stresu

Zbog prеkоmеrnog bеsa i hipеrаktivnоsti, može da dođe do strеsa. Ljudi sа оvom krvnom grupom su pоdlоžni dеstruktivnоm pоnаšаnju kаdа su prеvišе umоrni, dеprеsivni ili kada im je dоsаdnо. Tada se mogu odati kоckаnju ili se mogu baviti aktivnostima koje podižu adrenalin, podrazumevaju rizik i impulsivnоst.

Izbеgаvајtе kоfеin i аlkоhоl. Kоfеin mоžе biti pоsеbnо štеtan zbоg pоdizаnjа аdrеnаlinа i nivоа nоrаdrеnаlinа, kојi su vеć visоki u oragnizmu kod ljudi sа оvоm krvnоm grupоm.

Vеžbаnjе је odlično rešenje, јеr imа оpuštајućе dејstvо nа cеlо tеlо. Višе nеgо bilо kоја drugа krvna grupa, 0-ta krvnа grupа ima pоtrеbu dа bude fizički аktivna zаrad оdržаvаnjе zdrаvlја i еmоciоnаlne stаbilnоsti. Rеdоvnа fizičkа аktivnоst је nеоphоdnа tri dо čеtiri putа nеdеlјnо.

Zа nајbоlје rеzultаtе, аеrоbnе vеžbе trеbа raditi tridеsеt dо čеtrdеsеt pеt minutа nајmаnjе, čеtiri putа nеdеlјnо. Razmislite i postavite sebi cilјеve, bilо dа su na gоdišnjеm, mеsеčnоm, nеdеlјnоm ili dnеvnom planu. Tako ćete moći da kontrolišete svoje impulsivne rеаkciјe. Postepeno uvedite prоmеnе u svoj nаčin živоtа.

Kоnzumirајte svе оbrоkе, čаk i grickаlicе, za stolom. Žvaćite pоlаkо i budite оpuštеni.

Izbеgаvајtе vеlikе оdlukе ili trоšеnjе nоvcа kаdа stе pоd strеsоm. Аkо imаtе višаk kilоgrаmа, mоrаtе dа vеžbаtе. Vеžbe od tridеsеt dо čеtrdеsеt pеt minutа i аеrоbnе vеžbе sе prеpоručuјu nајmаnjе čеtiri putа nеdеlјnо.

Izvor: webtribune.rs

VRIJEDI PROČITATI: Ovaj starac je dao najmudriji savjet svim ljudima koji hoće da žive sretno u životu!



Konstantno jurimo za novcem često zaboravljajući na naše najmilije, na ljude iz našeg okruženja koji nam znače.

Izgubili smo sistem vrijednosti i previše pažnje obraćamo na neke marginalne stvari, uglavnom materijalne. Na ono šta su prave vrijednosti, podsjetio nas je jedan mudrac.

U pitanju je Lazar Preljić s Golije koji ima 89 godina, piše Telegraf.

Na pitanje šta je zajedničko svim ljudima na svijetu, ovaj starac kaže:



– To što im je djetinjstvo dosadno, žure da odrastu, a potom bi željeli da budu djeca. Što troše zdravlje da bi stekli novac, pa potom troše novac da bi vratili zdravlje. Što žive kao da nikad neće umreti, a onda umiru kao da nikad nisu živjeli.

Zatim daje veoma važnu poruku mladim ljudima.

– Da nauče da nikog ne mogu prisiliti da ih voli. Da nije najvrednije ono što posjeduju, nego ko su u svom životu. Da nauče kako nije dobro da se upoređuju s drugima. Kako nije bogat onaj čovjek koji najviše ima, nego onaj kome najmanje treba. Da nauče kako je dovoljno samo nekoliko sekundi da se duboko povredi voljeno biće, a potom su potrebene godine da se izliječi. Da shvate kako postoje osobe koje ih nježno vole, ali to ne znaju da kažu, ni da pokažu. Da nauče da se novcem može kupiti mnogo, osim sreće. Da dvije osobe mogu da posmatraju istu stvar, a vide je različito. Da nauče da je pravi prijatelj onaj koji zna sve tvoje mane, a ipak te voli – kaže djeda Lazar.

Hoćemo li poslije ovih riječi zastati na trenutak i zapitati se da li griješimo negdje? Hoćemo li “povući ručnu” i početi da obraćamo pažnju na svijet oko sebe? Na nama je…

Izvor: novi.ba

REKORDERKA: SMRŠALA JE 90 KILOGRAMA ZA 18 MJESECI I TO NA OVAJ NAČIN…



Cheryl Blythe (33) je proglašena za ženu koja je najviše smršala u 2015. a njen uspjeh inspiriše mnoge druge.

Za 18 mjeseci izgubila je 90 kilograma isključivo sopstvenom voljom, odlučnošću i promjenom režima ishrane. Prema njenim riječima, problem sa dobijanjem kilograma počeo je u njenoj tinejdžerskoj trudnoći kada je imala 17 godina. Nakon porođaja, bila je, kako kaže, veoma usamljena i tužna, a tješila se na najnezdraviji način – lošom hranom.
Kada je ušla u svoje tridesete počela je da osjeća i fizičke simptome gojaznosti. Bolovi u leđima ponekad su postajali neizdrživi, patila je od nesanice, a primijetila je da se sve teže kreće.



Prelomni trenutak se dogodio onda kada je otišla sa prijateljima na kampovanje, ali nije mogla da pješači pa su je prijatelji na kraju bukvalno nosili. Tada je shvatila da mora nešto da preduzme inače će umrijeti.
– Bio je septembar 2013. i shvatila sam koliko toga propuštam i da ne mogu da učestvujem u svemu onome što moji prijatelji rade, jer sam jednostavno bila previše gojazna. Osvijestila sam ono što osjećam i shvatila da moram da se pokrenem.

Već sutradan učlanila se na jedan forum, Slimming World club, koji služi za podršku i motivaciju onima koji vode bitku sa kilogramima i potražila pomoć nutricioniste.

Nakon godinu i po dana postala je druga žena i to bukvalno. Sada ima zdrave navike, ali nema probleme koje je nekad imala. Uživa da sprema hranu sa svojom 16-godišnjom kćerkom, kojoj je uzor i životni model.

Za 72 sata izbacite čak 5 litara TOKSIČNE VODE iz svoj TIJELA uz ovaj recept!



Očistite svoj organizam, riješite se toksina, suvišne vode a time i nadutosti.



Također ćete se izliječiti od urinarnih problema, kao i bubrežnih oboljenja.


Treba vam peršun i voda. U 1 l ide 5 kašika sjeckanog peršuna.
Čaj piti u gutljajima tokom dana, sutradan novu turu napravite i 3 dana uzastopno koristite, efekat je primjetan odmah nakon prvog dana.

FINI RUČAK OD 4 SASTOJKA U KOME ĆE UŽIVATI I VELIKI I MALI



Mi smo je skoro cijelu smazali još onako vruću.....iako je odlična i još bolja hladna....
SASTOJCI
50 dag kora za savijače
20-30 dag šunke u listićima(delux...)



20-30 dag sira gaude(ementalera ,trapista...)
oko 80 dag kiseloga vrhnja

PRIPREMA
1.
Rolada ovisi o količini kora..ako imate oko 10(kao u većini paketa kupljenih kora)stavite 2 kore jednu na drugu-premažite vrhnjem,položite gore 3 koru i opet premažite vrhnjem.Na to položite šnite šunke.Opet prekrijte s 2 kore,premažite s vrhnjem i opet koru.Sljedeću koru opet premažite s vrhnjem i na nju položite sira u šniticama ili ga naribajte.Prekrijte s ostatkom kora i čvrsto zarolajte.
2.



Nije bitan raspored kora i nadjeva....Raspored si napravite sami...kore premažite u tankom sloju s vrhnjem kako bi vam bilo dovoljno za što više premaza...U jednom sloju stavte šunku ,u drugome sir....i zarolajte.Stavite je u veći lim ili ako pečete u manjem plehu kao ja-roladu prerežite na pola prije pečenja.Ostatak vrhnja premažite izvana po roladi.
3.
Stavite u zagrijanu pećnicu na 180-190 stupnjeva i pecite oko 40-45 minuta dok ne dobije lijepu boju.Poslužiti vruće uz npr.zelenu salatu,majonezu,kečap.Ili pak hladnu npr.za užinu .

ČOKOLADNI KOLAČ BEZ BRAŠNA GOTOV ZA 10 MINUTA



Sastojci
– maslac za podmazivanje pleha
– 225 grama tamne čokolade (70% kakao)



– 225 grama milerama (slatke pavlake)
– 1/4 kašičice soli
– kakao

Priprema
Podmažite pleh sa malo maslaca, a zatim ga prekrijte pekarskim pepirom tako da pređe preko rubova pleha. Rastopite čokoladu na laganoj vatri. U frugom plehu srednje veličine, ugrijte slatku pavlaku na laganoj temperaturi. Kada se pavlaka dobro zagrije (vrela na dodir) skinite je sa ringle i ubacite so. Promiješajte.



Ubacite čokoladu u pavlaku i lagano miješajte, sve dok se sastojci potpuno ne sjedine. Sjedinjenu smjesu prebacite u pripremljeni pleh, pokrijte plastičnom folijom i dobro ohladite. Kada je kolač ohlađen izvadite ga iz pleha i pustite da odstoji desetak minuta na sobnoj temperaturi. Nabavite malo kakaoa i isijecite.

BRZI RUČAK KAO DA JE SA REKLAME...OVO SE NE PROPUŠTA


Sastojci
1 kom pilećeg bijelog mesa
200 g šunkarice
200 g tvrdog sira
za bešamel:



4 žlice ulja
4 žlice brašna
0,5 l mlijeka
začini: muškatni oraščic, sol, peršin list
2 velike žlice kiselog vrhnja

Priprema
1.
Bijelo pileće meso odstranite od kostiju i isjecite  na tanke šnite. One veče prepolovite, a ako bude manjih stavljati ćete po dvije. Stavite sir, šunkaricu pa piletinu.
2.
Zarolajte u rolice i poslaožite u vatrostalnu podudu ili u lim.
3.
Bešamel:



Na ulju popržite brašno. Uz dodavanje mlijeka napravite gusti sos, dodajte začine i na kraju kiselo vrhnje te dobro izmješajte. Prelijte preko rolica i pecite na 200oC oko 30 minuta.
4.
Gotove rolice malo ohladite (15 minuta) i onda poslužite npr. uz crvenu rižu (riža sa crvenom paprikom) ili nešto po vašoj želji.

OVAJ RECEPT SAM DOBILA OD KUME I ONA KAŽE DA JE OVO IDEALNO ZA ZAPOSLENE DAME...



Još jedan brzinski recept za zaposlene  koji se može napraviti i od ostataka pire krumpira...Dodajte mu malo šunkice i novi ručak je spreman u par minuta....
Sastojci
1 kg krumpira
10-15 dag šunke
2-3 v.ž škrobnog brašna Gussnel
3 žutanjka



sol,papar,muškatni oraščić
ulje za prženje
sjeckani peršin ili vlasac

Priprema
1.
Krumpir skuhati i pretvoriti u pire.Ili se poslužiti već predhodno skuhanim krumpirom.Šunku narežite na kockice pa je popržite u tavi bez masnoće.Ohlađenom krumpiru dodajte šunku,žumanjke,začinite po želji.Dodajte škrobno brašno po potrebi da povežete u glatku ,mekanu smjesu.
2.
Tijesto od krumpira i šunke oblikovati  u valjak koji se uvalja u gustin.Oštrim nožem narezati šnite debele oko 1-1,5 cm.
3.



Dobro zagrijati ulje pa pržiti popečke  na srednjoj temperaturi pazeći da naglo ne izgore.
4.
Pržiti po 3-4 minute sa svake strane.Izvaditi na kuhinjski papir da se upije masnoća.Poslužiti uz tartar,majonezu ili salatu.

OBRATITE PAŽNJU: Ovo su simptomi bolesne štitne žlijezde, nekih niste ni svjesni!



Mnogi ljudi koji boluju od problema sa štitnom žlijezdom to uopšte i ne znaju. Ovo su simptomi koji mogu ukazati na to da treba da odete kod ljekara zbog problema sa štitnom žlijezdom:
-Premoreni ste

-Nervozni ste i nestrpljivi

-Apetit i ukus hrane su drugačiji

-Izgubili ste interesovanje za seks

-Suha koža

-Neredovni menstrualni ciklus



-Bolni udovi ili mišići

-Visok krvni pritisak

-Poremećaj regulacije tjelesne temperature
-Promuklost i čudan osjećaj u vratu

-Loše spavanje

-Kosa se proređuje i sijedi
-Ne možete da zatrudnite

-Visok holesterol

Za mekšu, čišću, zategnutiju i zdraviju kožu bez akni, masnog sjaja… (Recept)



Plemićka krema je napravljena isključivo od strogo prirodnih sastojaka, i možete je napraviti sami kod vaše kuće. Ova krema čini vašu kožu mnogo mekšom, i jako nježnom na dodir, čini vašu kožu mnogo čišćom, zategnutijom, hidratantnijom i prije svega zdravijom. SPrečava nastanak akni, i bilo kakvih drugih bubuljica, od nje, koža nema masni sjaj, jer jako brzo upija.

Najveća prednost ove kreme je što su njeni sastojci isključivo prirodni, i što odgovara svim tipvoima kože.

Sastojci za kremu:

– 150 gr kisele masne pavlake
– 30 ml alkohola 70%, no ako je koža malo više problematilna, može i tinktura od nevena, jer će učiniti čudo za vašu kožu
– 1-2 kašike soka od svježeg krastavca
– 1 supena kašika maslinovog, bademovog ili nevenovog ulja
– 1 svježe žumance
– par kapi eteričnog ulja
– prazna kutija od 200 ml

Priprema:

Dobro promješajte pavlaku sa žumancetom, zatim dodajte sok od krastavca i ulja.

Na kraju dodajte alkohol.

Kada ste sve dodali, dobro promješajte i prelijte u kutiju.

Nakon toga, stavite u frižider da se malo zgusne.

NAPOMENA:

Kremu čuvajte u frižideru, dobro zatvorenu. Rok trajanja ovako pripremljene kreme je 3 meseca. Kada je potrošite, napravite novu.



Sve kozmetičke proizvode, koje napravimo sami, trebamo jako dobro čuvati i paziti da su dobro zatvoreni. Slobodno stavite, neku foliji, mastan papir na otvor teglice, jer će oni zaista dobro čuvati našu kremu.

U kremu možete dodati i AD kapi, te eterična ulja koja podmlađuju kožu. Ukoliko niste alergični na med, slobodno dodajte i pola kašičice meda.

Ali zapamtite, sve to dodajete prije nego što ulijete alkohol u smjesu.

Najbolja eterična ulja za ovu kremu su: narandža, jasmin, lavanda, ulje čajnog drveta – odlično je ako imate problematičnu kožu. Dodajte samo nekoliko kapi.

Savjet:

Ako je vaša koža masna – dodajte više alkohola,

Ako je suha – dodajte više pavlake i ulja

Ako želite vašu kožu malo izbijeliti – dodajte više soka od krastavca + sok od četvrt limuna.

Za „face lifting“ – dodajte kašiku soka od korjena đumbira

Kremu možete koristiti i po danu i po noći. Tokom ljeta, savjetujemo vam da je koristite noću, zobg alkohola koji se nalazi u kremi, jer će alkohol pod dejstvom sunca, na vašoj koži ostaviti pigmentne fleke.

Izvor: uspesnazena.com

NEMOJTE JE ZANEMARIVATI: Jedna od najboljih biljaka koja će poboljšati vaše zdravlje!



U pitanju je obicni korov…



Korov sjemenke su vrlo otporne i mogu ostati aktivni u tlu već više od 40 godina. Oni su potpuno prirodni što je vrlo važno. Oni mogu napredovati u suhim i neplodnim zemljištima, kao i uhranjenim vrtovima i imaju jednake šanse za rast i razvoj u svim klimatskim uvjetima. Ova biljka nevjerojatno otporna može potaknuti vaš imunološki sustav i poboljšati vaše zdravlje u cjelini.
Ova biljka se također naziva svinja korova te je puno bolja alternativa od GMO žitarica gotovo svi poljoprivrednici koriste kao stočne hrane. Ona sadrži više omega 3 masnih kiselina od većine ribljih ulja.

Ovi pigmenti su snažni anti-mutagena i antioksidansi. Osim toga, korov ima velike količine vitamina C, vitamina B-kompleksa, uključujući niacin, riboflavin, karotenoida i minerala u tragovima kao što su kalcij, magnezij i željezo.
U zaključku, korov ima brojna ljekovita svojstva, a može biti nevjerojatno korisno za cijeli organizam. Ovaj mali korov može vam dati najbolje imunološki sustav poticaj i trebali razmotriti uključivanje u prehrani umjesto trošenje stotine na vitaminskih dodataka.

Ovo čisti i izbjeljuje kožu lica od fleka i pjega!



Domaći losion od peršunovog lista pomoći će vam da izbjelite i očistite kožu lica. Oslobodiće vašu kožu od pigmentnih fleka, pjega i vratiti joj zdravi ten.



Peršun nije otkriće savremenog čovjeka, za njega su znali još stari Grci i Rimljani. Peršunov list je bogat vitaminima i mineralima, a njegov sok sadrži eterična ulja sa visokim sadržajem kalijuma i mangana. Ljekari narodne medicine ga preporučuju i kao lijek protiv groznice, bolesti bubrega, oboljenja mokraćnih puteva, dijabetesa, upale očiju, pa čak i impotencije, piše “kucnilekar“.

U kozmetologiji list peršuna uvijek je bio poznat po svojim izbeljujućim i regenerativnim svojstvima. On odlično otklanja crvenilo kože, iritaciju i otok, izbjeljuje kožu, osvježava i tonizira. Štiti je od pojava bora. Odličan je i za njegu osjetljivog područja oko očiju. Pomaže u eliminisanju akni i mitisera. Možete sami pripremiti losion od peršunovog lista i koristiti ga svakodnevno za njegu lica.

Recept:

– 2 supene kašike isjeckanog svježeg (ili suhog) pešunovog lista preliti sa 200 ml ključale vode i kuhati na tihoj vatri 15 minuta.



– Skinuti sa šporeta i ohladiti. Poslije procjediti i dodati 1 kafenu kašičicu soka od limuna ili jabukovog sirćeta.

– Koristite losion za kožu lica ujutro i uveče.

Ovaj domaći losion odlično sužava pore na licu, čisti i izbjeljuje kožu. Zahvaljujuci jedinstvenim svojstvima peršuna, pomaže nestajenju pjega i pigmentnih fleka i povratku sjajnog i čistog tena. Čuvajte ga u frižideru 5-6 dana. Poslije napravite novu dozu, ili napravite veću mjeru i zamrznite u posudi za pravljenje kockica leda. Koristeći ga svakodnevno, već poslije mjesec dana, pjege i fleke sa lica će nestajati.

Ako se želite oslododiti podočnjaka i crvenila očiju, napravite isti losion, ali bez dodatka limunovog soka. Tufere vate natopite ovim losionom i stavljajte na oči ujutro i uveče ostavljajući da djeluju 5 minuta.

TIRAMISU KUGLOF ZA 20 MINUTA PO RECEPTU IZ JEDNOG NJEMAČKOG RESTORANA



Sastojci:
- 5 žumanjka
- 150 g šečera u prahu
- 500 g mascarponea
- 0.3 dl amaretta (liker od badema) vi možete koristiti i rum



- šalica kave
- 1 pakovanje piškota
- 2 žlice kakaa za posipanje

Priprema:
Žumanjke dobro izmiksamo sa šečerom, dodamo mascarpone i pjenjačom sjedinjujemo smjesu.
Piškote umačemo u mješavinu kave i amareta.



Slažemo red piškota red kreme, red piškota red kreme,.. ili kako tko želi!
Originalni tiramisu po ovom receptu poslužuje se u desertnim zdjelicama.
Posipamo kakaom

BRZE PLAZMA SLADOLED KOCKE BEZ PEČENJA GOTOVE ZA 20 MINUTA



Sastojci
Potrebno je:
300 g plazma keksa
50 ml mlijeka
Fil:
3 pudinga od vanile
750 ml mlijeka



6 kašika šećera
250 g maslaca
200 g šećera u prahu
2 kesice šlaga
200 g oraha
I još za dekoraciju:
50 g oraha

Priprema
Prvo skuvati puding sa 750 ml mlijeka i 6 kašika šećera. Ostaviti da se ohladi. Umutiti maslac sa šećerom u prahu. Šlag umutiti prema uputstvu na kesici. Kad se puding ohladi dodati umućen maslac i šlag i sve dobro sjediniti.



U masu dodati mlevene orahe. Filovati: Na tacnu poređati plazma keks koji prvo potopimo u mlijeko, preko staviti polovinu fila, ponovo plazma keks i na kraju ostatak fila. Dekorisati sa mlevenim orasima. Ostaviti u frižider da se stegne.
Možete sjeći na kocke ili štanglice. Ja sam sjekla na kocke. Prijatno!

RECEPT ZA PILETINU KOJI TRBATE ODMA ZAPISATI : MUŽ KAŽE BOLJA NEGO U RESTORANU



SASTOJCI
1/2 kg piletine ( ja sam koristile file )
ulje za prženje (koje volite)
250 dl jogurta
bosiok
Marinada



2 kašike ulja (koje volite)
1 kašika aleve paprike
1 mala glavica crvenog luka (kapule)
2 češnja bijelog luka
so, biber

PRIPREMA
Štapnim mikserom ( ili u blenderu ) napravite marinadu od ulja, crvene paprike, oba luka.



Piletinu dobro uvaljati u pripremljenu smjesu i pržiti na malo zagrijanog ulja i pustiti da se fino zapeče s obje strane.
Pred kraj prženja meso zaliti sa jogurtom u koji ste umješali bosiok (količina po želji).
Pustite neka se malo krčka.
Poslužite uz šta vam drago.
Prijatno!

FERRERO ROCHER ROLADA: GOTOVA ZA 13 MINUTA!



Sastojci:
Biskvit
6 manjih jaja
100gr šećera
25gr kakaa



2 žlice gustina
180gr čokolade ( iznad 50% kakaa )
2 žlice vruće vode

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180C. Lim ( onaj od pećnice ) prekrijte papirom za pečenje. Odvojite žumanjke i bjelanjke. Čokoladu otopite na pari. Bjelanjke istucite u snijeg Miksajte žumanjke sa šećerom dok ne postanu gusti i blijedi. Prosijte kakao i gustin, pa dodajte otopljenu čokoladu i miksajte dok se ne sjedini. Dodajte 2 žlice vruće vode. I na kraju snijeg od bjelanjaka nježno umiješajte sa spatulom dok smjesa ne postane jednolična.



Razmažite smjesu preko papira za pečenje. Pecite 13 minuta. Pripremite vlažnu krpu dok se biskvit peče. Kada biskvit izvadite iz pećnice posipajte ga kakaom pa prebacite na vlažnu krpu, na krpu stavite onu stranu na kojoj je papir za pečenje, pa zarolajte i omotajte krpom.
Ostavite da se ohladi.

četvrtak, 26. svibnja 2016.

Narodni recept kod problema sa želudcem, kod hemoroida, zatvora, povišenog holesterola, neplodnosti, anemije, astme i bronhitisa



SUHE SMOKVE U MASLINOVOM ULJU

Smokva sa maslinovim uljem je tipično za primorske krajeve, ali ako je to tako zdravo za primorce, zašto ne bi bilo i za sve ostale. Bakterije u organima za varenje i neplodnost su neki od problema, gdje ovaj spoj voća i ulja daje rezultate. Neke žene kažu da im je ovaj prirodni lijek pomogao da dobiju djecu.

Smokva je interesantno i veoma cijenjeno voće sočnih plodova. Neko ih voli, a neko ne. Mnogi je drže u bašti kao ukrasnu biljku, zbog karakterističnih egzotičnih listova. Biljka najbolje uspijeva u toplim krajevima, blizu mora, ali može da se uzgaja i u kontinentalim predijelima. Nevolja je to što je osijetljiva na niske temperature.
Smokve sadrže dosta kalcijuma, kalijuma, cinka i dobar su izvor gvožđa, zatim beta karotena, C, A, E i K vitamina. Suhe smokve su mnogo više kalorične, nego svježe, zato ih treba jesti u ograničenim količinama.
Smokva poboljšava varenje, pomaže kod hemoroida, a doprinosi i regulisanju holesterola. Smokva ima blago laksativno dejstvo. U pogledu sadržaja kalcijuma koji je značajan, smokve mogu zamijeniti mliječne proizvode (ako ih neko ne podnosi). Smokve važe za afrodizijak. Mlijeko iz smokve ima sposobnost da eliminiše bradavice. Postoje osobe koje su alergične na smokve, pa treba voditi računa.



Recept za suve smokve u maslinovom ulju

Suhe smokve (do 40 komada) složiti u teglu, a onda naliti maslinovo ulje do vrha tegle. Zatvoriti i čuvati tako 40 dana. Smokve će da upiju dosta maslinovog ulja. Nakon toga se jede po jedna smokva prije svakog obroka. Mnogi će reći da ovo nije ukusno, ali jeste korisno. Svakako treba voditi računa o tome da se za ovaj recept koristi što kvalitetnije maslinovo ulje, a isto tako i kvalitetne suhe smokve.
Ovaj stari narodni recept može pomoći kod problema sa želudcem, kod hemoroida, zatvora, povišenog holesterola, neplodnosti, anemije, astme i bronhitisa.

Izvor: prirodni-lijek.blogspot

Hrkanje može dovesti do ozbiljnih nuspojava!Ove 3 namirnice rješavaju problem hrkanja!



Hrkanje. Jedan od najneprijatnih problema koji može da apsolutno izludi sve ukućane. Iako farmaceutske kuće nude brojne proizvode „koji garantuju” rješavanje ove neugodnog problema, postoje i određebni prirodni sastojci koji su takođe djelotvorni, ali ne koštaju gotovo ništa.

1. MASLINOVO ULJE

Čudesno ulje koje obiluje brojnim blagodetima, takođe uspješno rješava i problem hrkanja. Jednostavno sipajte čašu vode sobne temperature i dodajte jednu kašičicu meda i jednu kašičicu djevičanskog maslinovog ulja.

Za bolji efekat možete narendati malo svježeg korjena đumbira. Pola sata prije odlaska na spavanje polako popijte ovu mješavinu.

2. NANA



Jedan od najukusnijih biljaka koja je poznata i kao odličan anestetik, ali i antiseptik. Osobama koje imaju problem s ahrkanjem savjetuju se dvije šolje čaja od nane dnevno. Najbolje bi bilo da jednu popijete neposredno pred spavanje.

Eterično ulje takođe je veoma djelotvorno. Prije odlaska u krevet u čašu mlake vode dodajte par kapi eteričnog ulja mente (možete ga nabaviti u apoteci) i ispirajte grlo.

3. KARADAMOM

Ovaj fantastičan arapski začin interesantan je i zbog specifične arome, pa se zbog toga često koristi u kulinarstvu. Ipak, kardamom ima i sjajan uticaj na zdravlje, razređuje sluz i olakšava disanje. A upravo se zbog toga preporučuje osoabama koje hrču.

Izgrickajte kardamom pred spavanje, ili u čašu vode u koju ste dodali malo cimeta i meda dodajte i ½ kašičice ovog začina. Kardamom možete da kupite u prodavnicama zdrave hrane.

http://www.prirodnilijek.info

Novo istraživanje šokiralo naučnike: Pogledajte šta su otrkili o KOKOSOVOM ULJU!



Na Athlone Institute of Technology u Irskoj, istraživači su proučavali efekte kokosovog ulja i pastu za zube unutar usta da vide koja ima najviše korisnih rezultata.
Ono što su otkrili je da se samo kašika kokosovog ulja umjesto korištenja paste za zube može imati mnogo više efekta na higijenu u ustima.

Kako točno radi kokosovo ulje djeluje na zube? Za početak, kokosovo ulje ima sposobnost da spriječi karijes bolje nego bilo koji brand za ispiranje usta / pasta za zube. Također, ne postoje neželjeni efekti na sve kada se koristi kokosovo ulje jednostavno zbog činjenice da je prirodna supstanca, ne sadrži hemikalije ili bilo šta strano.

Osim toga, kokosovo ulje dokazano ubije zajedničke spojeve bakterija koje se nalaze u ustima, mnogo bolje nego što je pasta za zube ikad mogla.



Važno je da znate da kokosovo ulje se koristi za razne druge jednostavne popravke za dnevne rutine kao što je pranje zuba, u kozmetičkim proizvodima, kuhanje, rješenja za prvu pomoć, za kosu, itd.

Studija preporučuje da koristite samo kašiku kokosovog ulja kada perete zube. Pobrinite se da ne progutate ulje da bi se izbjeglo konzumiranje bakterija i svega što je kokosovo ulje upravo uklonilo sa zuba.

http://zdravirecepti.info

Uz samo jedan začin uspjela je da smrša, riješi se celulita i ostavi pušenje u rekordnom roku!



Čaj od crnoga papra:

15 zrna papra u dvije čaše vode ostavi se da ključa dok se količina vode ne smanji na pola čaše i na kraju se doda nerafinirani šećer.
Francuski su znastvenici otkrili da jedan od aktivnih spojeva iz sečuanskog papra – ksantoksilin – sprječava stvaranje zrelih masnih stanica (koje i grade celulit i nazivaju se adipociti) iz nezrelih masnih stanica (preadipocita).



To je bilo veliko iznenađenje, jer se do tada nije očekivalo takvo djelovanje od tvari za koju je opisana jedino umjerena do slaba antimikrobna aktivnost.
Udisanje para od crnog papra može vam pomoći čak i za lakše ostavljanje cigareta.

ednostavnirecepti8.blogspot.ba

BRZINSKI RECEPTIĆ ZA UKUSN RUČAK


..na brzaka se napravi…...na brzaka se pojede…..
Sastojci:
     500g kora za gibanicu
     2dl pavlake
     4 jaja


     
 malo origana
 200g kecapa
     300g trapista
     400g salame
      so

Priprema:
Umutite pavlaku i jaja sa malo soli. Salamu isecete na tanke kolutove. Kore bi trebalo da imaju 12 listova.Podeliti ih da dobijete 2 puta po 6 listova. Na tacnu staviti prvo 2 lista.Preko premazati malo umucene pavlake sa jajima, pa odgore kora, pa je premazete kecapom i pospete malo origana, pa preko opet kora i nju namazete pavlakom i jajima i poredjate salamu, preko opet stavite koru i na nju narendate 150g trapista i preko kora koju namazete pavlakom i jajima.



To sve zavijte u rolat. To isto uradite i sa drugih 6 listova. Rolate premazite sa pavlakom i jajima i stavite u podmazan pleh i pecite na 200 stepeni oko 20 min. dok  fino ne porumeni. Kada je peceno isecite na parcad debljine 2cm. Po zelji mozete dodati sampinjone,krastavcice,kulen...!

NAJSLAĐA PILETINA DO SADA BOLJI RECEPT ZA PILETINU NISAM PROBALA UVJERITE SE I SAMI



Sastojci
6-8 pilecih batkova
4 luka
2 glavice belog luka



vegeta, so i biber
1/2 dcl maslinovo ulje

Priprema
1.
Batkove je najbolje uvegetiti vece pre pecenja ali i nekoliko sati pre je ok, dobro zatvoriti folijom i staviti u frizider.
2.
Luk iseci na ploske, staviti u vatrostanu posudu zajedno sa batkovima. Beli luk preseci po pola, sve zaliti uljem i peci prvih 30-40 minuta prekriveno folijom u predhodno zagrijanoj rerni na 200C.
3.



Skinuti foliju okrenuti batkove i vratiti u renu da suvisna tecnost ispari i meso zarumeni.
4.
Posluziti uz pecene krompire i salatu po zelji.
A uz Ljiljanine fantasticne tri salate blo je odlicno. Probajte!

Posluživanje
Sto vise luka stavite "moca" ce biti sladja.

ZA OVAJ KOLAČ ĆE VAM SVI TRAŽITI RECEPT...POJEO SE ZA 5 MINUTA, NIJE BILO VREMENA NI ZA VIŠE SLIKA


Sastojci
10 bjelanjaka
250 g šećera
300 g oraha ( ili pečenih oguljenih lješnjaka )
3 žlice brašna
1 prašak za pecivo
krema
10 žumanjaka
220 g šećera
3 pudinga od vanilije
1 žlica gustina



1 vanilin šećer
1 l mlijeka
270 g margarina
100 g čokolade za kuhanje
i još potrebno
200 g čokolade za glazuru

Priprema
1.
Istući bjelanjke u čvrst snijeg, dodati šećer pa mutiti dok se dobije fina gusta glatka smjesa. Dodati brašno pomješano s praškom, pa na kraju lagano umješati mljevene orahe ili lješnjake.
2.
Smjesu izliti u pleh (20x30) obložen papirom za pečenje, peći na 150c oko 40 min ili po potrebi.
3.
Ohlađen biskvit prerezati na dva djela.
4.



Od litre mlijeka odvojiti koliko je dovoljno da se umuti šećer, puding, žumanjci i gustin i da se dobije glatka smjesa.Ostatak mlijeka staviti da se kuha, kad provre dodati smjesu od pudinga, kuhati par minuta stalno mješajući dok se ne zgusne.
5.
Kremu ostaviti da se ohladi pokrivena prozirnom folijom.
U ohlađenu umješati izrađeni margarin.
6.
Kremu podjeliti na dva djela, u jedan umješati istopljenu čokoladu.
7.
Na pladanj slagati biskvit (ja sam ga neznatno poškopila sa čoko.mlijekom), pa žutu kremu, na nju rasporediti tamnu kremu pa poklopiti drugim djelom biskvita.
Na biskvit staviti glazuru onako kako inače pravite.

NAJLJEPŠE OBLATNE NA SVIJETU I SAMI SE UVJERITE ZAŠTO



Sastojci:
1 pakovanje oblandi, 10 jaja;
za I fil: 10 belanaca, 250 g prah šećera, 2 kesice vanilinog šećera, 3 kašike kakaoa, 300 g mlevenog Plazma keksa;



za II fil: 10 žumanaca, 200 g prah šećera, 2 kesice vanilinog šećera, 250 g margarina.
Priprema:
Priprema I fila: Mikserom umutiti belanca sa prah šećerom i vanilinim šećerom. Nastaviti sa mućenjem i dodati mleveni keks i kakao. Sve sastojke dobro umutiti.
Priprema II fila: Mikserom umutiti žumanca, dodati prah šećer i vanilin šećer. Posebno umutiti margarin pa ga pomešati sa umućenim žumancima.
Na prvu oblandu naneti prvi fil. Prekriti drugom oblandom i naneti drugi fil.



Naizmenično ređati listove oblandi i filove. Petu, poslednju oblandu pritisnuti rukama da se fil zalepi. Staviti tacnu preko i ostaviti da se stegne. Iseći na kocke. Ostatkom filova napuniti špriceve i ukrasiti sečene kocke.


DOktori u Austriji rak liječe OVIM POVRĆEM: Tretman od samo 12 sedmica



DOktori u Austriji rak liječe OVIM POVRĆEM: Tretman od samo 12 sedmica

Fitohemikalija iz povrća patlidžana čak je u 80 hiljada slučajeva ljekovita kod karcinoma kože



Ovo je lijek narodne medicine poljoprivrednika australijskih jer su njima na početku liječili stoku nanošenjem veoma toplog obloga od sjemenki paradajza i patlidžana.

BEC5 kojeg sadrži patlidžan veže se za receptore na površini ćelija raka koji dolazi do njenog pucanja čime su ćelija raka uništene.
Najbitnije je da ne šteti zdravim ćelijama u ljudskom tijelu.

Nanosi se osam sedmica u obliku kreme.

Sprječava srčani udar i nekoliko vrsta raka, ali jedete li ga ispravno?



Crveni luk sadrži sumporne spojeve koji su odgovorni za njegov intenzivan miris, ali i za brojne zdravstvene blagodati. Evo koje…

luk-pixabay

Kardiovaskularne bolesti

Luk je odličan u prevenciji srčanog udara jer sadrži flavonide. Znanstveno je dokazano kako sumoprni spojevi koji se nalaze u luku djeluju protiv začepljenja krvnih žila i nepoželjnog taloženja trombocita. Isti spojevi, međutim, dobro utječu na smanjenje razine lošeg kolesterola i triglicerida.

Kosti

Istraživanja su pokazala kako je luk izvrstan u poboljšanju gustoće kostiju. To je osobito važno za žene u menopauzi jer se gustoća kostiju tada gubi. Kod žena koje su prošle menopauzu i svakodnevno konzumiraju luk, smanjuje se rizik od prijeloma kuka.

Protuupalno djelovanje

Antioksidansi koje sadrži luk imaju veliku protupalnu moć. Oni sprečavaju oksidaciju masnih kiselina u organizmu. Naime, kada organizam ima manje oksidiranih masnih kiselina, tada je i manje upalnih procesa.



Štiti od raka

Luk smanjuje rizik od pojave nekoliko vrsta raka poput raka debelog crijeva, grla i jajnika, čak i u slučaju da ga umjereno konzumirate. Želite li dobiti sve zdravstvene pogodnosti koje vam luk može pružiti, ne štedite. Pokušajte u obrok koji pripremate staviti barem jednu glavicu luka.

Regulira šećer u krvi i sprječava infekcije

Izvrstan je kod reguliranja razine šećera u krvi te sprečavanju bakterijskih infekcija.

Kako ga konzumirati?

No, treba pripaziti kako ga konzumirate.

Naime, ostavite li nasjackani luk na zraku dva sata ili duže ili ga termički obrađujete na pari više od 10 minuta, on će izgubiti većinu antibakterijskih svojstava!

Izvor: magazin/fitnea