1

subota, 4. lipnja 2016.

NJEZINO VELIČANSTVO: 9 boljki koje će banane ukloniti bolje od bilo koje tablete



Nikada više nećete gledati na banane istim očima nakon što doznate koliko su zdrave i nakon što vidite razloge zbog kojih biste ih trebali češće imati na jelovniku.

1. Stres

Drže pod kontrolom krvni tlak, daju vam energiju, reguliraju probavni sustav, a sadrže i triptofan, koji može pomoći da se opustite, piše Viralnova.

2. Rashladit će vas

Vjerovali ili ne, banane mogu smanjiti tjelesnu temperaturu, djelomično vas hladiti za vrijeme groznice ili ljeti.

3. Žgaravica

Iako stručnjaci još nisu sa sigurnošću utvrdili zašto, banane mogu djelovati kao prirodni antacid koji neutraliziranjem želučane kiseline brzo i efikasno dovodi do smanjenja tegoba sa žgaravicom.

4. Probava

Muči vas zatvor? Pojedite bananu. One su odličan izvor dijetalnih vlakana koja su potrebna za uspješno eliminiranje tvari iz organizma. Bogate su pektinom pa pomažu probavu. Potiče se izbacivanje toksina i teških metala iz tijela.

5. Krvni tlak



S obzirom da su banane odličan izvor kalija, mogu pomoći sniziti krvni tlak.

6. Energija

Pojedete li bananu prije vježbanja, unijet ćete u tijelo potrebnu energiju. One su izvor tirozina, vitamina B6 i prirodnih šećera, a sve to će vam pomoći da prštite od energije.

7. Anemija

Anemija, koja je nedostatak hemoglobina, je čest poremećaj u krvi. Zbog toga, između ostalog, često možete osjećati umor. Da bi se vaše anemična tijelo oporavilo, jedite banane jer su odličan izvor željeza.

8. Čir na želucu

Nezrele banane mogu povećati sluz u probavnom traktu. Ta sluz stvara zaštitni sloj u želucu koji može pomoći kod tegoba sa čirem.Uglavnom, ako imate problema sa želucem, jedite banane!

9. Depresija

Banane mogu pomoći u prevladavanju depresije zbog visoke razine triptofana, koji se pretvara u serotonin, neurotransmiter sreće.

Izvor: NET.hr

ČAJ KOJI OBNAVLJA SLUZNICU ŽELUCA I USPJEŠNO LIJEČI SVE ŽELUČANE TEGOBE!




Ovaj čaj pomaže kod želučanih tegoba, ublažava kiselinu, pospješuje normalan rad želuca.
Sprječava nadimanje i grčeve u želucu, mučninu, te nadraženost i upalu želučane sluznice i kod dispepsije.

Djeluje smirujuće na cijeli organizam, olakšava probavu.Zahvaljujući opuštajućim svojstvima nane, ona blagotvorno djeluje na grčeve u digestivnom traktu, kao i na tegobe sa žučnom kesom.
Skuhajte čaj od nane i dodajte malo struganog muskatnog oraščića. Poklopite, a kada se ohladi, popijte.



Kod problema s gasovima, savetuju se i kapsule od nane. Međutim, pri korišćenju koncentrisanih preparata, treba biti oprezan i upotrebljavati ih isključivo prema uputstvu.
Način primjene:
dnevno piti 3 puta po 2 šoljice čaja.Kutija čaja dovoljna je za 7 dana,treba je ispiti do kraja da bi se u potpunosti obnovio želudac.

Izvor:kucnilekar.com

Soda bikarbona u službi ljepote i zdravlja: 8 IZUZETNO KORISNIH SAVJETA!



Nadam se da nećete osporiti činjenicu da je soda bikarbona postala nezamjenljiva pomoć u našem svakodnevnom životu.

soda-bikarbona-1

Čudesna moć sode bikarbone je skoro u svakom domaćinstvu pronašla svoju primjenu, prilikom održavanja čistoće kuće, kuhanja, osvježavanje piše uspesnazena.com! A, da li ste znali da soda bikarbona ima značajno mjesto u službi ljepote i zdravlja.

Predlažem da pročitate ove korisne savjete o načinima korišćenja ovog korisnog praha.

8 dragocenih savjeta o primjeni sode bikarbone:

1. Neprijatan miris znoja

Nadam se da znate, da koristeći industrijske antiperspirante blokirate znojne žlijezde. Znoj jednostavno ne izlazi. Zato su i „cijenjeni“, ali uzalud. Jer, zajedno sa znojem, iz organizma se uklanjaju i toksini.

Blokiranjem znojnih žlijezda, tijelo se ne čisti. Prisustvo soli aluminijuma i parabena u sastavu antiperspiranata i dezodoranasa, povećava rizik od nastanka raka dojke i drugih malignih oboljenja.

Neprijatan miris znoja ispod pazuha uspješno otklanja soda bikarbona. Ako na suhi i čisti pazuh nanesete njenu manju količinu, možete biti mirni 24 sata! U toku cijelog dana- nikakav neprijatan miris! Čak i ako znoj lije kao rijeka, brzo se suši, ne ostavljajući nikakve tragova u vidu fleka, ili neprijatnog mirisa na odjeći. Možete napraviti i dezedorans sa sodom bikarbonom.

2. Kupke protiv neprijatnog mirisa nogu

U rastvoru tople vode i sode bikarbone (na 3l vode 3 supene kašike sode), poslije napornog dana, potopite umorna stopala. Ako raditi ovo redovno, neprijatnog mirisa ćete se zauvijek osloboditi. Uz pomoć sode bikarbone možete postići efekat glatkih i nježnih stopala.

3. Perut. Od ove neprijatne pojave pomoći će sljedeći recept:



Pokvasite kosu vodom, zatim energičnim pokretima utrljavajte sodu bikarbonu u kožu glave. Nakon toga, kosu isprati i osušiti. Radite proceduru svaki put kada treba da perete kosu, pri tome šampon ne treba koristiti – soda bikarbona ga odlično zamjenjuje! Ispočetka, kosa će izgledati suvom, ali to je privremena pojava. Veoma brzo će postajati mekša, a perut nestaje zauvijek.

4. Sjajna, zdrava i svilenkasta kosa

Možete pripremiti pravi domaći šampon za pranje kose. U pola čaše vode promiješati 1 supenu kašiku sode bikarbone, 1 jaje i 2 kašike alkohola (ili domaće rakije). Nanesite na mokru kosu, izmasirajte i isperite vodom. Zatim, isperite i zakiseljenom vodom (na 1 l vode dodajte 2 kašike alkoholnog sirćeta ili soka limuna)

Ako prilikom pranja kose dodate vašem šamponu kašiku sode bikarbone, ne samo da ćete dobro ukloniti ostatke laka i gela, već i učiniti kosu sjajnom i svilenkastim, jer voda postaje mekša. Svijetla kosa će još posvijetliti.

5. Piling za lice

Napravite kašu od vode i sode bikarbone. Vodu možete zamijeniti gelom za umivanje, u jednakim proporcijama. A ako dodate još i kašičicu meda, ovo sredstvo za čišćenje lica biće neprocenljivo. Kružnim pokretima uradite masažu lica ovim pilingom, isperite vodom i nanesite kremu.

6. Izbjeljivanje zuba

Da postignete zadovoljavajući efekat, perite zube mješavinom soli i sode bikarbone u istim proporcijama.

7. Neprijatan miris iz usta

Boriti se sa ovom neprijatnom pojavom možete uz pomoć gore navedenog recepta (za izbjeljivanje zuba). Proceduru možete ponavljati svaki dan (možete bez dodatka soli). Neprijatan miris nestaće bez traga.

8. Otoci ispod očiju

Soda će otkloniti i podočnjake i kesice ispod očiju. Napravite rastvor: na čašu tople vode ili čaja dodajte 1 kašičicu sode bikarbone, promiješajte. Pokvasite tupfere i stavite na 10-15 minuta na predio ispod očiju.

Izvor: uspesnazena

KREMASTA TORTA S JAGODAMA O KOJOJ SVI PRIČAJU....JAGODICA BOBICA



Sastojci
kora
15 belanaca
30 kasika secera
12 kasika brasna
3 kasike sirca
Fil 1



1 l soka od jagoda
4 kesice pudinga od jagoda
Fil 2
15 zumanaca
150 gr prah secera
1 1/2 margarin
Fil 3
400 gr belog krem slaga
1 casa kisele pavlake
Premaz
300 gr belog krem slaga
Potrebno je jos oko 800 gr jagoda

Priprema
1.
Fil 1 - Skuvati 4 pudinga u 1l soka od jagoda i ostaviti da se ohladi!
2.
Fil 2 - Izmiksati 15 zumanaca sa secerom u prahu i skuvati na pari i ostaviti da se dobro ohladi. U posebnoj ciniji umutiti 1 1/2 margarin. Kada se zumanca ohlade izmiksati ih sa margarinom. Potom sjediniti fil 1 i fil 2 kako bi se dobio jedan krem.
3.
Fil 3 - Umutiti 400 gr belog krem slaga sa hladnim mlekom po upustvu sa kesice i lagano promesati sa casom kisele pavlake.
4.



Jagode ocistiti i iseci na deblje listice.
5.
Kora - Umutiti sneg od 5 belanaca sa 10 kasika secera i dodati 4 kasike brasna i jednu kasiku sirca i lagano promesati. Sipati smesu na pleh oblozen pek papirom i peci u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumeni, a potom iskljuciti rernu i ostaviti koru jos kratko u rerni da se kora prosusi. Ispeci takve 3 kore.
6.
Raspored slaganja- kora - crveni krem - jagode - fil 3 -  kora - crveni krem - jagode - fil3 - kora - crveni krem - jagode - fil3  i 300 gr krem slaga

ČESTO PRAVIM PILETINU NA RAZLIČITE NAČINE ALI OVAJ RECEPT JE NABOLJI I NAJUKUSNIJI



Sastojci
– 500 gr pilećih prsa
– 1 luk
– 2 čehne bijelog luka



– 100 gr putera
– 200 ml vrhnja za kuhanje
– 200 ml milerama
– ½ limuna sok
– so, biber

Način pripreme
Luk sitno isjeckajte pa izdinstajte na puteru dok ne omekša.
Dodajte sitno sjeckani bijeli luk i još kratko prodinstajte.



Dodajte vrhnje za kuhanje i mileram pa pustite da proključa.
Piletinu izrežite na kockice i kratko propržite.
Prelijte sosom i pospite sa malo limuna.

KOLAČ KOJI SE PRAVI ZA 10 MINUTA: TOLIKO DOBAR DA ĆETE PLAKATI OD SREĆE




Najlepše stvari u životu često su i najjednostavnije. Takav je slučaj i sa slatkišima, a ovaj je definitivno jedan od takvih i nećete moći da ga se zasitite.
Ovaj preukusni slatkiš u receptu ne sadrži voće, kao što se obično navikli od čizkejka, ali je baš zbog toga mnogo jednostavniji za pravljenje od ove poslastice po uobičajenom receptu.
Pogledajte kako se pravi:
Neophodni sastojci:



– podloga od lisnatog testa
– 500 gr krem sira
– 1 jaje
– 1 šolja šećera
– 1 kašičica ekstrakta vanile
– 2 kašike cimeta

Način pripreme:
Dok mešate sastojke, rernu zagrejte na 180 stepeni. Za to vreme u činiji izmešajte krem sir mikserom dok smesa ne bude glatka i kremasta. Dodajte pola šolje šećera, jaje i vanilu i nastavite kratko da mutite.



Razvucite lisnato testo tako da bude tanko i podelite ga na dva jednaka dela površine tepsije u kojoj ćete peći kolač.
U manjoj posudi pomešajte preostali šećer sa cimetom i onda pola te smese pospite na dno tepsije. Preko nje stavite jednu koru testa, na nju raširite smesu od krem sira, prekrijte drugom korom i pospite drugom polovinom mešavine šećera i cimeta.
Gurnite u rernu, pecite pola sata, onda ostavite da se skroz ohladi, isecite na kocke i UŽIVAJTE!

LAKO ZA NAPRAVITI, NESTANE ZA TILI ČAS. SAVRŠENSTVO BEZ MANE!



Sastojci
Kora
8 belanaca
400 grama šećera
1 kašika sirćeta
Fil



8 žumanaca
200 grama šećera u prahu
300 grama mlevenog petit keksa
1 margarin
100 ml mleka
800-1000 grama svežih jagoda
2-3 kesice šlaga

Priprema
1.
Umutiti belanaca, dodati šećer pa dobro umutiti, na kraju dodati sirće. Peći koru na 150°C oko 25 minuta u plehu obloženom sa pek papirom.
2.
Umutiti žumanca sa šećerom u prahu i margarinom. Dodati keks i mleko.
* Napomena: Ukoliko niste sigurni u jaja koja kupujete, žumanca i šećer obradite na pari, pa u prohlađeno dodajte margarin, keks i mleko.
3.



Na koru staviti pola fila, zatim isečene sveže jagode, drugu polovinu fila i odgore umućen šlag.
4.
Ostaviti kolač u frižider da se ohladi.
5.
Presek kolača.

Posluživanje
Na slici je dupla mera (2 kore, 2x količina fila i jagoda), pravljeno kao torta za svekrov rodjendan.

Svakog jutra je pila sok od MRKVE. Šta joj se desilo poslije 8 mjeseci ostavilo je doktore u ČUDU!



En Kameron, autorka 15 dečijih knjiga, izliječila je rak u poodmakloj fazi, konzumirajući samo sok od mrkve. ”Iz ličnog iskustva znam da mrkva liječi rak, bez hemoterapija, zračenje i drugih promjena u ishrani” izjavila je.
6. juna 2012. uklonjen joj je tumor sa debelog crijeva i sve do 9. novembra osjećala se veoma dobro. Nakon toga, na rutinskom pregledu, konstatovane su joj metastaze na plućima. Predviđeno joj je još svega 2 do 3 godine života.
Njeno liječenje je počelo 17. novembra, kada je i pronašla članak Ralfa Kola, koji je tvrdio da je rak izliječio konzumacijom soka od 2.5kg mrkve, svakog dana.
Odbila je da ide na hemoterapije i da uzima lijekove! Pila je samo sok od mrkve koja je postala svakodnevni dio njene ishrane.
Konačan rezultat bio je vidljiv već nakon osam mjeseci! Na pregledima nije otkriveno ni najmanje prisustvo raka. En je bila izlječena i bez konvencionalne medicine i hemije, koja nam ponekad više šteti nego što nam koristi.
Ona sada ukazuje ljudima da ne budu lijeni i da redovno unose raznovrno voće i povrće u organizam!
Pomoćiće vam da ojačate svoj organizam, a alkalnost tih namirnica stvoriće pogodno okruženje za rast i razvoj zdravih ćelija.



http://www.narodnilijekovi.info

NE IGRAJTE SE SA ŽIVOTOM: Imate li neki od ovih simptoma? Provjerite, nagovještaju nešto loše!



Ljudsko je tijelo nevjerojatan mehanizam koji nam može na razne i pomalo neobične načine “dojaviti” što mu ne odgovara, kao i kojih mu vitamina nedostaje. Važno je simptome primijetiti na vrijeme i znati kako si pomoći prije nego se teže razbolimo. Uz najčešće simptome donosimo i načine kako tomu doskočiti.

1. Pukotine na rubovima usana

Najčešći uzroci pojave:

nedostatak vitamina B skupine
neke bolesti želuca s pojačanim lučenjem želučane kiseline koja nagriza sluznicu usana
nedostatak stražnjih zuba ili spušteni zagriz
anemija uzrokovana nedostatkom željeza
zaraza bakterijama streptokokom i stafilokokom, gljivicama (najčešće kandidom)
loši higijenski uvjeti i neadekvatna higijena usne šupljine
često se javlja kod osoba koje puno govore i vlaže jezikom kutove usana
često se javlja kod dijabetičara, jer imaju oslabljeni obrambeni sustav
Ako ste isključili neke od gornjih faktora, ovo je zasigurno znak manjka: željeza, cinka i vitamina B skupine poput nijacina (B3), riboflavina (B2) i B12.
Rješenje: Jedite više tofua, kvinoje, posnog sira, blitve i špinata, kikirikija, suhih marelica, šparoga, svih vrsta sjemenki i mahunarke. Kombinirajte namirnice s brokulom i keljom radi apsorpcije željeza (C vitamin).

Prekomjerno lizanje usana ili izloženosti vjetru, hladnoći, odnosno suhom zraku može dodatno pogoršati stanje i dovesti do još većih pukotina te vrlo tanke kože zato pripazite i na to.

Pukotina ponekad također može biti zbog alergijske reakcije na sastojak u kozmetičkim proizvodima koje ste nedavno počeli koristiti.

2. Crveni osip na licu koji se peruta i/ili preveliko opadanje kose

Ljuskavi osip uz crvenilo, koji se obično pojavljuje uz liniju vlasišta ili na licu, kao i pojačano ispadanje kose mogu biti znakovi nedostatka slijedećeg:

Nedostaje vam zasigurno: biotin

Rješenje: Jedite kikiriki, bademe, blitvu, kozje mlijeko, jogurt, rajčice, mrkvu, luk, orahe, mlijeko, sezam, banane, avokado, gljive.



Niske temperature u zimskom periodu u značajnoj mjeri pogoršavaju cijeli niz oboljenja kože, što se naročito manifestira na koži lica. Obično je riječ o seboroičnom dermatitisu, atopijskom dermatitisu, rosacei, psorijazi, kontaktnom alergijskom dermatitisu lica, kožnom eritematodesu i sakoidozi. Sve nabrojane bolesti su kronične i pogoršavaju se u zimskom periodu zato dodatno pripazite.

Mnogi faktori mogu dovesti do opadanja kose:

Nekoliko mjeseci nakon bolesti ili teže operacije možete odjednom izgubiti veliku količinu kose, što bi mogla biti posljedica povišenih stresnih hormona poput kortizola.
Bolesti štitnjače često uzrokuju opadanje vlasi.
Na kosu mogu nepovoljno djelovati kontracepcijske pilule na hormonalnoj bazi.
Mnoge žene primjećuju ispadanje vlasi unutar tri mjeseca nakon porođaja.
Gubitak kose mogu izazvati i neki lijekovi, kao na primjer oni protiv zgrušavanja krvi, gihta, visokog krvnog tlaka, srčane bolesti i depresije.
Gljivične infekcije na koži mogu potaknuti gubitak kose kod djece.
Opadanje kose nekad se pojavljuje kao sastavni dio bolesti kao što su lupus ili dijabetes.
Neke frizure mogu potaknuti opadanje kose, posebno ako dugo nosite pletenice ili koristite uske uvijače.
Vruće ulje za kosu ili kemikalije koje se koriste za izradu trajnih kovrča mogu izazvati upalu na folikuli dlake, što može dovesti do oštećenja i gubitka kose.
Opadanje kose može biti uzrokovano i genetskim faktorima.
3. Crvene ili bijele izrasline koje sliče aknama (na obrazima, rukama, bokovima)

Crveni i bolni potkožni prištevi koji nalikuju na akne u odrasloj dobi mogu biti znak neravnoteže hormona, no često i nedostatka slijedećeg:

Nedostaju vam: esencijalne masne kiseline te vitamini A i D.

Rješenje: Povećajte unos zdravih masti, jedite više orašastih plodova i sjemenki poput lana. Važan je i unos lisnatog zelenog povrća, ali i mrkve i paprike za vitamin A. Pojačajte unos mliječnih proizvoda.

4. Utrnulost ruku, stopala i drugih dijelova tijela ili peckanje

Osjećaj ukočenosti, privremeni gubitak osjeta te trnci u rukama i nogama najčešće su znak manjka folne kiseline odnosno vitamina B9, kao i vitamina B6 i B12. Oni su u izravnoj vezi s perifernim živčanim sustavom te njihov manjak uzrokuje smetnje, ali i poremećaj koji se očituje u anksioznosti, depresiji, anemiji i umoru.

Nedostaju vam: vitamini B skupine, folna kiselina (B9), B6 i B12.

Rješenje: Jedite špinat, šparoge, ciklu, sve vrste graha, mliječne proizvode.

http://biljna-medicina.blogspot.ba

BOŽIJI DAR: Čudesne sjemenke koje redukuju apetit, blokiraju rast ćelija tumora i smanjuju pritisak!




Kao lijek ovo je sjeme preporučivao i Hipokrat.



Laneno sjeme dokazano može da blokira rast ćelija tumora, a može i da redukuje njegovu pojavu kod ljudi.
Zaustavlja porast krvnog pritiska, redukuje apetit.

Sadržaj fitoestrogena stabilizuje hormonalnu ravnotežu, a visok sadržaj vlakana spušta nivo holesterola u krvi.

Otkrivamo vam 3 jednostavna recepta koji će vam PRODRMATI probavu u roku od 15 minuta!



1. Mlaka voda i limun
U čašu mlake vode iscijedite cio limun i popijte. Ovaj napitak možete konzumirati i preventivno i tako sprečiti probavne smetnje.



2. Maslinovo ulje i limun
Progutajte kašičicu maslinovog ulja, po želji razblaženoj s prirodnim sokom limuna. Ovaj domaći lijek za pokretanje probave najbolje je konzumirati ujutro ili nekoliko sati nakon obroka.
3. Soda bikarbona i mlaka voda
U čašu mlake vode promješajte pola male kašičice sode bikarbone. Ova namirnica je već generacijama poznata kao saveznica loše probave, ali bitno je napomenuti da se treba koristiti samo farmaceutska soda bikarbona bez aluminijuma koju možete kupiti u apoteci.
Napomena: Ovaj recept nije preporučjiv onima koji boluju od čira na želucu piše zadovoljna.hr

LEDENI DESERT SA KEKSOM….ČAROLIJA OKUSA


Sastojci
potrebno je
1 l mlijeka
2oo g šećera
100 g Grisa (pšenične krupice) Podravka
2 kom Puding vanilija Dolcela
50 g kokosa
1 kom Vanilin šećer Dolcela



1 kašičica burbon vanilin šećera
50 g maslaca
2 dl slatke pavlake za šlag
još
100 g turskog keksa ili neki čokoladni
50 g čokolade
malo ulja

Priprema
1.
U 3 dl hladnog mlijeka razmutiti puding, i griz, dodati i kokos i izmiješati. Ostatak mlijeka i šećer staviti da prokuva pa sipati smjesu sa pudingom i miješati da se zgusne. Ostaviti da se malo ohladi uz povremeno miješanje
2.
Umutiti slatku pavlaku, umutiti i ohlađen puding pa po malo dodavati umućenu pavlaku i sve dobro umutiti
3.



Smjesu sipati u kalup za kuglof obložen prozirnom folijom i poravnati
4.
poredati ravnomjerno kekse, prekriti prozirnom folijom i ostaviti u frižider, najbolje preko noći
5.
Ohlađen kolač prevrnuti na tanjir i ukrasiti istopljenom čokoladom
6.
Ostaviti da se čokolada stegne
7.
dekorativan i jako ukusan .

MOJ DANAŠNJI RUČAK KOJI SE SVIMA SVIDIO I ZA KOJI SU MI TRAŽILI RECEPT...



Jednostavan i fin. Ovo je osnova za sladoled a u njega mozete da dodajete sezonsko voce, cokoladu, karamel.......
Potrebno:
60 dag mljevenog mesa svinjskog buta (ili lopatice)
1 luk
1 češanj češnjaka
šalica (1,5 dl) krušnih mrvica
2 žlice kiselog vrhnja



2 žličice mljevene crvene paprike (slatke ili ljute, kako više volite)
1 jaje
1 pakiranje topljenog sira u listićima
1 žličica sode bikarbone
vegeta, sol, papar

Priprema:



Mljeveno meso pomiješati u većoj posudi sa protisnutim češnjakom i sitno kosanih lukom. Dodati jaje, kiselo vrhnje i krušne mrvice te začine. Sve dobro sjediniti rukom dok se ne dobije kompaktna smjesa.
Od smjese odvajati manje kuglice, spljoštiti ih dlanom, položiti na meso komadić sira pa prekriti drugom mesom kuglicom. Pritisnuti rukama kako bi se sir ‘zatvorio’ unutar šnicle i kako biste dobili srednje tanki okrugli odrezak.
Uvaljati odreske u krušne mrvice pa ih pržiti u vrućem ulju.
Pržene ocijediti od suvišne masnoće na papirnom ubrusu i poslužiti uz prilog po želji. Gratinirana cvjetača se pokazala kao odličan izbor, a pasao bi i pire krompir.

ZAGREBAČKE KREMŠNITE ZA SAMO POLA SATA PRAVIM IH VEĆ DRUGI PUT U SEDAM DANA!!!



Šta da kazem, brzo, lako, kremasto, fantastično!
Sastojci
250 g zamrznutog lisnatog tijesta
Za kremu:
1 Krema za kremšnite Dolcela
500 ml vode
Za šlag:



600 ml vrhnja za šlag
2 Šlagfixa Dolcela
Za glazuru:
200 g čokolade
30 g maslaca

Priprema
1.
Lisnato tijesto odmrznite i razvaljajte na pobrašnjenoj površini na veličinu lima za pečenje (20×30 cm).
2.
Razvaljano tijesto prebacite u lim i pecite 15-20 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C. Pečenu koru ostavite da se ohladi 20-30 minuta.
3.
U hladnu vodu dodajte sadržaj vrećice kreme za kremšnite. Električnom mješalicom lagano promiješajte te nastavite miješati 5 minuta (srednjom brzinom).
4.
Kremu odmah nanesite na koru lisnatog tijesta i poravnajte površinu.
5.
U visoku posudu ulijte hladno vrhnje za šlag i miješajte električnom mješalicom ½ minute.
6.



Dodajte sadržaj vrećica Šlag fixa, te dalje miješajte električnom mješalicom (najvećom brzinom), sve dok masa ne postane čvrsta.
7.
Šlag premažite preko kreme i izravnajte površinu.
8.
Čokoladu rastopite u zagrijanom maslacu, malo ohladite i tako pripremljenu glazuru prelijte preko kolača.
Posluživanje
Ohladite 1-2 sata u hladnjaku, narežite na kocke i poslužite.
Savjet
Kolač izvadite 15 minuta prije rezanja kako vam glazura ne bi pucala.

OVO JE OMILJENI NAČIN SPREMANJA KROMPIRA U MOJOJ PORODICI



Sastojci
2 kg krumpira
2 žlice kukuruznog brašna
2 žlice kukuruznog griza (palente)
1 žlicu vegete
1 žlicu slatke mljevene paprike
po želji vegete pikant



malo soli
kurkuma
curry slatki
origano
ili što god vi volite od začina
2 žlice masti
ili ulja po potrebi

Priprema
1.
Količinu krumpira prilagodite vašim potrebama.
Operite ga,ogulite i obrišite suhom krpom.
Narežite ga na brodove kako kažu moja djeca :)
Na četvrtine po dužini.I nemojte ga više brisati.
Stavite ga u veću zdjelu.
2.
U posebnoj zdjelici pomješajte kukuruzno brašno,palentu,papriku i sve ostale začine.
Dodajte krumpiru i dobro promješajte,ali ne kuhačom ili nečim sličnim, nego sa obje ruke pridržavajte zdjelu i polako pomoću zdjele promješajte krumpir sa začinima da se jednolično "zaljepe" na stijenke krumpira.
3.



U tepsiju stavite papir za pečenje i stavite masnoću koju inače koristite-ja stavim mast i stavim u pećnicu dok se grije na 200 stupnjeva da se mast otopi.
Na otopljenu masnoću rasporediti krumpire i staviti peći kad se ugrije pećnica.
4.
Tek kada se krumpir odozgora "osuši"  (oko pola sata) izvadim ga iz pećnice i promješam da se sav pomasti i vratim nazad na pečenje dok ne bude skroz pečen.
Posluživanje
Poslužite ga vrućeg uz meso,ribu,kobase ili kao samostalno jelo uz salatu.
Mi volimo kad je pikantant tj. ljutkast i fino je hrskav :

srijeda, 1. lipnja 2016.

TISUĆE ŽENA KORISTE OVU PRIRODNU KREMU ZA OBNAVLJANJE LICA KOŽE I UKLANJANJE BORA!IZGLEDATI ĆETE 10 GODINA MLAĐE!!



Bore i starost – pa svi znamo da su te dvije stvari povezane, zar ne? Mnogi ljudi diljem svijeta, a posebno žene, su zabrinuti zbog njihovog stanja kože, a ne vode brigu o njihovoj koži, posebno o koži lica. Većina ih potrošiti puno novca na skupe kozmetičke tretmane i kozmetičke proizvode, kako bi smanjile pojavu bora. Prava istina je da ne mogu sve žene priuštiti te skupe proizvode i tretmane.

Također bi trebali znati da postoje mnoge stvari koje mogu ubrzati proces starenja i povećati pojavu bora, kao što su: izlaganje suncu, korištenje kozmetičkih proizvoda, loša i nezdrava prehrana, hormonalne promjene i mnogi drugi faktor.Prestanite koristiti ove skupe kozmetičke proizvode i pokušajte prirodnu alternativu umjesto. Ova domaća krema pomoći će vam smanjiti pojavu bora, a to će učiniti vašu kožu svilenkasto glatkom. Izgledati ćete 10 godina mlađe preko noći.

Thousands-of-Women-Are-Using-This-Homemade-Cream-to-Rejuvenate-Their-Facial-Skin-and-Get-Rid-of-Wrinkles-You-Will-Look-10-Years-Younger-Overnight-RECIPE

Maska – recept:

Kao što smo rekli, domaća maska je nevjerojatna. Sadrži antioksidanse i hidratizira kožu. Također će vam pomoći da se slobodite tamnih krugova i akni. Ova domaća maska je vrlo jednostavna i laka za napraviti. Samo morati slijediti jednostavne upute. Evo što trebate učiniti:

Trebat će vam sljedeći sastojci:



1 šalica vode
1 žlica meda
3 žlica riže
1 žlica mlijeka

Upute:

Evo što trebate učiniti – prvo, morate staviti 3 žlice riže u zdjelu i preliti 1 šalicu vode preko toga. Ostavie na vatri 3 minute. Nakon toga,pustite neka se ohladi i procijedite u smjesu. Trebate pohraniti smjesu u staklenu posudu. Zatim, trebate uzeti kuhanu rižu, dodati 1 žlicu meda i 1 žlicu toplog mlijeka. Pomiješajte ove sastojke, dok ne napravite pastu.

Kako koristiti:

Evo što trebate učiniti -prvo, morate oprati lice čistom vodom. Nanesite ovu domaću masku na lice i masirajte nježno – kružnim pokretima. Ostavite na 15 minuta, a zatim, isperite toplom vodom. Trebali bi koristiti ovu masku jednom tjedno. Biti ćete zaprepašteni rezultatima. Ova domaća maska će hidratizirati kožu, a vi ćete izgledati 10 godina mlađe preko noći.

http://zdravirecepti.info

Crveni luk čini čuda za štitnu žlijezdu



Poznato je da luk čisti kožu, ubija bacile i bakterije, a fosforna kiselina u krvotoku čini čuda. Zato, probajte ovaj fenomenalni narodni recept za liječenje štitne žlijezde.

Ljekar iz Sankt Peterburga, Igor Knjazkin, zapisao je recept za liječenje štitne žlijezde u kom je glavnu ulogu ima crveni luk.

Prema njegovoj preporuci, uveče, prije odlaska u krevet, glavicu crvenog luka presijecite na pola tako da sok može da iscuri iz svake polovine.



Laganim, kružnim pokretima izmasirajte vrat na području štitne žlijezde tim polovinama.

Idite na spavanje bez ispiranja vrata kako bi sok iz luka mogao da djeluje preko noći. Sok prirodno podstiče funkciju štitne žlijezde.

Poznato je da luk čisti kožu, ubija bacile i bakterije, a fosforna kiselina u krvotoku čini čuda.

Izvor: telegraf.rs

Izliječite vaše zglobove prirodno i lako: Pripremite ulje koje uklanja bol za jednu noć! (RECEPT)


Predstavljamo čudesan recept za otklanjanje bola u zglobovima pomoću. Sve što trebate imate u vašoj kuhinji…



Prvo oljuštite dva limuna i koru stavite u teglu, a zatim je prelijete sa 500 ml maslinovog ulja. Zatvorite teglu i ostavite da odstoji dvije sedmice.


Nakon dvije sedmice preliti svoje iscjeljujuće ulje na čistu gazu i postaviti na bolni zglob, a zatim staviti plastičnu kesu preko toga. Uradite to uveče i ostavite preko noći. Ujutro ćete se osjećati mnogo bolje.

OVO ĆE SPAŠAVATI ŽIVOTE: Napravili uređaj koji pomoću SLINE može rano da otkrije RAK DOJKE!



Veliki pomak u ranom otkrivanju opake bolesti.

Naučnici iz meksičke institucije “Tecnologico de Monterrey” razvijaju uređaj koji bi mogao jednostavno da dijagnostifikuje bolest iz ljudske sline. Uređaj se sastoji od ultra tankog filma, debljine samo 2 mikrona i dužine 10 milimetara koji može da otkrije protein Cerb-b2 koji većina žena ima u krvi u početnom stadijumu karcinoma dojke.
Predvodnik istraživačkog tima, Hoakin Esteban Oseguera Pena, kaže da je glavna ideja da uređaj bude svima lako dostupan, posebno u delovima Meksika i drugih zemalja gde je težak pristup naprednim uređajima.



Oseguera kaže da ako uređaj otkrije prisutnot tog proteina, velike su šanse da se razvija karcinom dojke pa pacijenti odmah mogu krenuti lekaru i započeti tretman.
U posljednje vreme učinjen je veliki napredak u ranom otkrivanju karcinoma dojke. Prošlog meseca je tim naučnika sa Nacionalnog univerziteta Kolumbije predstavio grudnjak koji pomaže otkrivanju karcinoma.
Mehanizam radi na principu beleženja fluktuacija temperature koje se javljaju ako su prisutne kancerogene ćelije. Kada su u mlečnim žlezdama prisutne promenjene ćelije, telu je potrebno više krvi koja cirkuliše u područje gde su se invazivne ćelije smestile.

Temperatura dojki snima se putem dvaju infracrvenih softvera, a monitori u grudnjaku, putem integrisanog softvera, prenose informacije o promenama temperature prenosi srbijadanas.

RECEPT JE DAVNO PREPISAN IZ JEDNE STARE KNJIGE DJECI ZA DORUČAK ČESTO SPREMAM


Mogu vam reći da je jednostavno za napraviti a odlično!
Sastojci
3 jaja
300 g kravljeg mladog sira



300 g brašna
1 kesica praška za pecivo
1 kašičica soli
ulje po potrebi

Priprema



Umutiti jaja, dodati izgniječen sir, so i dodati brašno pomiješano sa pecivom. Unijesiti tijesto, rastanjiti debljine 1 cm zatim sjeći na trake i pržiti na vrelom ulju!

KREMASTE KOCKE SA VIŠNJAMA...JEDNOSTAVNO DA JEDNOSTAVNIJE NE MOŽE BITI



POTREBNO:
Za žutu kremu:
8 žumanjaka
8 žlica šećera
6 žlica gustina
2 žlice oštrog brašna



3 vanilin šećera
8 dl mlijeka
200 g maslaca
Za kremu od višanja:
teglica višanja iz kompota (380g)
2 pudinga od vanilije
6 dl soka od višanja + 1 dl vode
6 žlica šećera
I još: veće pakiranje pettit beure keksa + šlag za završni premaz

PRIPREMA:
Kremaste kocke s višnjama U lim premazan maslacem složiti red keksa.
Za žutu kremu zakuhati 6 dl mlijeka. Žumanjke miksati sa šećerom i vanilijom, dodati postepeno i sve ostale sastojke pa sve skupa ukuhati u vruće mlijeko. Kuhati kremu par minuta dok se ne zgusne. U još vruću kremu umutiti maslac i dobro promiješati tako da se krema potpuno ujednači. Još vrućom kremom preliti kekse, poravnati pa složiti još jedan red keksa preko kreme.



Sada prionuti na kuhanje kreme od višanja: višnje ocijediti, odmjeriti potrebnu količinu soka i sve skupa zakuhati. Prašak za puding i šećer razmutiti sa 1 dl vode pa sve skupa ukuhati u vruće višnje. Miješati i kuhati par minuta dok se ne zgusne. Još vruću kremu nanijeti preko reda keksa u limu, pa odmah i preko ove kreme složiti još jedan red keksa.
Ostaviti kolač da se dobro ohladi, najbolje preko noći. Nanijeti preko svega čvrsti šlag, ukrasiti po želji.
Poslužiti rezano na kocke proizvoljne veličine.
Dobar tek!

KRASOTICA OD TORTE RECEPT SAM DETALJNO OPISALA



Sastojci
Podloga:
300gr mlevenog keksa
10gr vanil šećera
190gr maslaca ili margarina
Beli fil:
450gr sira
400gr slatke pavlake
250gr šećera u prahu



15gr želatina u prahu
5 kašika vode za želatin
Višnja preliv:
450gr višanja
300 gr soka
100 gr šećera
25gr želatina
7 kašika vode za želatin

Priprema
1.
Podloga: Mleveni keks, vanil šećer i maslac (koji se otopi u mikrotalasnoj ili na šporetu) dobro sjediniti i utisnuti u kalup promera 28cm. Ostaviti da se hladi u frižideru, dok ne spremimo fil od sira.
2.



Fil od sira: prvo pripremiti želatin, staviti u posudu pet kašika vode zajedno sa 15gr želatina. Ostaviti sa strane da nabubri (gornja slika)
3.
U jednu posudu umutiti 400gr slatke pavlake, a u  drugu sjediniti 250gr šećera u prahu sa 450gr sira. Dobro umutiti oba fila i dodati želatin (koji je prethodno otopljen u mikrotalsnoj ili na tihoj vatri na šporetu, donja slika na koraku dva). Fil premazati preko podloge od keksa i opet stvaiti u frižider.
4.
Preliv od višanja: pripremiti 25gr želatina kao u prethodnom koraku. Višnje i šećer zajedno sa sokom staviti da prokuva. Dovoljno je da vri oko 10-tak minuta. Skloniti sa vatre, pa dodati želatin. Ostaviti da se prohladi, pa preliti preko fila od sira. Vratiti u frižider i ostaviti da se stegne.
5.
Cheesecake, napravljen na ovaj način, je dovoljno da odstoji tri sata u frižideru.
Koristila sam ove proizvode:

JEDANPUT KADA NAPRAVITE OVAJ KOLAČ POSTAT ĆE SVAKODNEVNICA NA VAŠEM STOLU..ODLIČAN RECEPT!!!



Sastojci
300g secera
1 l mljeka
100g putera



60g gustina
120g brasna
4 velike kasike kakaa
1 vrecica vanilin secer
I JOS:
100g kokos
2 vrecice slag pjene (spremitii po upustvu na vrecici )

Priprema
1.
U vecoj serpi sipati mljeko ,secer i ostale sastojke i kuhati dok smjesa ne bude gusta .
2.
U cetvrtastom plehu ( od rerne ) posuti kokosovo brasno pa izliti skuhanu smjesu i ostaviti u frizideru da se hladi par sati !
3.



Slag pjenu pripremiti po upustvu na vrecici      ide:
(1/8 mljeka i kasika secera) na jednu vrecicu slaga …..
dobro smiksati i premazati ohladjeni kolac sa slagom .
4.
Sjeci  na lente ( 3 cm ) i motati u krug …..tako se formira  pasa lokum !
(Pri motanju budite spretni jer je kolac njezan, polako ga smotajte )sa osjecajem !
Posluživanje
Kolac drzati u frizideru jer je tako bolji kada je hladan, bas osvjezavajuci …
prijatno !

CIJELI ORGANIZAM SE VIDI NA DLANU: Pritisnite ovu tačku i sav bol će nestati za 5 minuta (VIDEO)




Niko se neće posvetiti vašem zdravlju ako to sami ne uradite. Izliječite sebe i svoje bližnje pomoću ove nevjerovatne metode.

Iako je moderna medicina otkrila mnogo toga, ipak, ona teško rešava određene probleme, pogotovo kad su u pitanju hronične bolesti. Ljekari uglavnom nemaju vremena da se posvete čovjeku kako bi trebalo, pa se sve završava “krpljenjem rupa”, odnosno, saniranjem gotućih problema i ispunjavanjem procedura.
Jedan Francuski ljekar, koji je bio upoznat s alternativnim metodama liječenja, kad su ga pitali da uporedi konvencionalnu i alternativnu medicinu, rekao je da bi, ako bi mu bila potrebna operacija ili saniranje neke akutne bolesti, uvjek otišao kod konvencionalnog ljekara, dok bi se za svoje hronične probleme, radije obratio alternativnom iscjelitelju.
Ljekari, kao ni bilo ko drugi, nemaju vremena da vam se posvete toliko dugo kao što možete sami sebi da se posvetite. Ali, potreban vam je neki sistem koji biste mogli da primjenite da pomognete sebi, a to uglavnom podrazumeva godine učenja.
Srećom, postoji i jedna metoda koju, iako je kompleksna i ne može da se nauči za pet minuta, ipak, možete odmah da počnete da koristite. Pritom, ona je veoma efikasna, čak i kad je primjenjuju početnici, a ono što je najvažnije, ako se pridržavate osnovnih pravila, potpuno je bezbijedna.
U pitanju je korejska akupresura šake i stopala koja se zove “Su-Jok” (Su-Đok), što bukvalno znači šaka-stopalo. Slično kineskoj tradicionalnoj akupunkturi ili ajurvedskoj medicini, ova metoda se bazira na učenju o meridijanima energije koji su povezani s našim organima.
organizam-na-dlanu-2
Naime, svaki organ je dio cjeline našeg organizma, a ne izolovan sistem, i povezan je s ostatkom tijela i uma, kako biohemijski i neurološki, tako i energetski. Prije nego što dođe do bolesti organa, prvo dolazi do energetskog poremećaja. Tada je mnogo lakše otkloniti problem nego kad organ oboli. Međutim, postavlja se pitanje kako da znamo da je došlo do poremećaja? Zbog stresne svakodnevice i ubrzanog načina života, izgubili smo prirodni osjećaj koji nam govori da nešto nije u redu.


organizam-na-dlanu-3
Su Jok akupresura nudi odgovor. Budući da je cio organizam ocrtan na šaci (ili stopalu), možete na njoj pronaći tačke koje su povezane s određenim organima. Na fotografijama se vidi gdje se koji organ nalazi na šaci. Ako imate problema s nekim organom, na vašem dlanu sigurno postoji odgovarajuća tačka koja je mnogo bolnija na dodir od drugih tačaka na šaci. Važi i obrnuto – ako je neka tačka na dlanu mnogo bolnija na dodir od ostalih, imate problem s nekim organom, a s kojim tačno, može se utvrditi preko korespondencije prikazane na fotografijama. Na slici iznad prikazano je gdje se na šaci nalaze pluća i srce, a ispod su dodati debelo crijevo i jetra.
organizam-na-dlanu-4
Dijagnostika, kao i liječenje, u ovom sistemu se radi pomoću dijagnostičkog štapića (na slici ispod). Naravno, nije neophodan baš taj štapić, već je potrebno naći bilo kakav špicast, ali ne oštar, predmet. Može da posluži i prazna hemijska olovka, a najsličniji predmet dijagnostičkom štapiću, koji vjerovatno imate u kući, jeste heklica.
organizam-na-dlanu-5
Sve što je potrebno da znate jeste to da svakoj tački na tijelu, odnosno svakom organu, odgovara određena, korespondentna tačka na šaci. Ako posmatrate šaku kao tijelo, palac predstavlja glavu i vrat, kažiprst i mali prst – ruke, srednji i domali prst – noge, unutrašnja strana dlana – grudi i stomak, a spoljašnja – leđa. Tako će, na primer, desna podlaktica biti drugi zglob na malom prstu lijeve šake ili drugi zglob na kažiprstu desne šake. Vrat će biti drugi zglob na palcu obe šake, a glava prvi zglob. Po toj logici treba tražiti korespondentne tačke.
organizam-na-dlanu-6
Kada nađete korespondentnu tačku, potrebno je dijagnostičkim štapićem, ili predmetom koji služi u tu svrhu, tu tačku izmasirati kružnim pokretima u jednu i u drugu stranu, a zatim na to mjesto staviti sjemenku heljde i prilepiti flaster trakom (u ovu svrhu se koriste mnoge sjemenke, ali semenke heljde su najzgodnije za početak), kao što se može videti u video-klipu iznad. Samo sa ovim znanjem uspješno možete sami da se liječite od migrene, bolova u leđima i vratu i sličnih tegoba. Rezultati su gotovo trenutni, a za trajno rješenje, ipak, treba biti uporan. Budući da svakog od nas bole leđa, pronađite odgovarajuću tačku i stanite na put bolovima.
organizam-na-dlanu-7
Izvor: telegraf

Eliksir mladosti koji ima više kalcijuma nego kravlje mlijeko a uz to stimuliše rad mozga..



Iako se suhog voća većina rijetko sjeti da konzumira, malo je onih koji znaju da suhe smokve sadrže više kalcijuma nego kravlje mlijeko.

smokva

Pregršt plodova smokve otkloniće neraspoloženje i nervozu, a spasiće vas i prevrtanja u krevetu kad ne možete da zaspite. Poboljšaće vam koncentraciju i pamćenje, jer stimuliše rad ćelija i podstiče razmenu materija u mozgu.
Vjeruje se da smokva potiče iz Turske i jugozapadne Azije, dok se danas uzgaja u svim toplijim krajevima.

Kao hranljivo i ljekovito voće, smokva je bila poznata čak i prije 4000 godina u Mesopotamiji. Dalje se širila preko Krita do antičke Grčke, gde je postala osnova tradicionalne ishrane. Tu je smokva bila toliko poštovana da je donesen zakon koji zabranjuje izvoz najkvalitetnijih plodova. U starom Rimu smokva je čak smatrana svetim voćem. Kao posebno značajna biljka, spominje se u Kur’anu (muslimanska sveta knjiga), te jedna sura u Kur’nu nosi njeno ime. Već u najranijem periodu bilo je poznato 29 različitih vrsta smokvi, a danas ih, naravno, ima mnogo više.

Energetski i vitaminski sastav

Smokva je vrlo zdravo, ali i kalorično voće. Suvi plod sadrži 50-70% šećera zbog čega dijabetičari ne smiju da ga jedu. Osim toga, smokva sadrži važne vitamine B-grupe, vitamin C i beta-karoten. Od minerala sadrži kalcijum, kalijum, magnezijum, fosfor, gvožđe i bakar. Količina magnezijuma u suvim plodovima je tri puta veća nego u svježim. Zato su suve smokve važan izvor ovog minerala neophodnog za mišiće, krvne sudove i nervne ćelije.



Ljekovitost smokve

U svijetu je raširena upotreba smokve kao preventivnog i tradicionalnog sredstva protiv kancera. Smokve i njihov mliječni sok imaju jako antiseptičko, fungicidno i dezinfikujuće djelovanje. Mlečni smokvin sok takođe pomaže kod glista i ostalih crevnih napasti, a liječi i gljivice, bradavice na koži i omekšava kurje oči i žuljeve. Ova voćka je poznata i kao blago sredstvo za čišćenje organizma, pri tom ne izazivajući grčeve i dijareju.

Smokve pomažu u snižavanju povišenog krvnog pritiska, jer su dobar izvor kalijuma, minerala bitnog za kontrolu krvnog pritiska. Mogu da budu od pomoći čak i pri mršavljenju.

One su dobar izvor vlakana, koja održavaju osećaj sitosti i odgovarajući nivo energije. Dakle, smokve ne goje, a dovoljno su hranljive, tako da su dobar izbor za svaku dijetu. Održavanje kostiju u dobrom stanju je još jedna funkcija smokvi, jer su odličan izvor kalcijuma. Osim što rješava probleme sa kostima i zubima, suha smokva je blagotvorna i za nokte, kosu i kožu.

Pravi je eliksir mladosti jer zahvaljujući mnoštvu antioksidanata kojima brani organizam od slobodnih radikala, usporava starenje.

Izvor: web-tribune

KADA BI ŽENE ZNALE ZA OVU ČUDESNU BILJKU, MANJE BI IM TREBAO GINEKOLOG!



Čudesni lijek za sve ženske bolesti. Čak je i poznati švicarski travar Johan Kincle tvrdio da se 30 posto ginekoloških operacija može izbjeći upotrebom čaja od virka.
Jedan od težih problema koji muče žene je nemogućnost da zatrudne. Virak je najbolji biljni izbor za liječenje neplodnosti. Djeluje kao odličan regulator hormona, potiče rast progesterona i dovodi do urednije menstruacije, što je vrlo bitno kod pokušaja začeća. Također, efikasno skida kilograme i pomaže kod policističnih jajnika.
Virak može da pomogne i kod slabe materice i zaštititi trudnicu od spontanog pobačaja jačanjem materice. Svaka žena koja se skoro porodila bi trebalo da pije čaj od virka 8 do 10 dana nakon porođaja. Preporučuje se i kod povreda nakon porođaja, za oporavak od teškog porođaja i kod opuštenog stomaka.

Pored pomenutih dejstava na žensko zdravlje, virak djeluje i protiv mioma, cista i endometrioze, olakšava menstrualne tegobe, reguliše menstrualni ciklus i ublažava simptome menopauze.

Koristi se i kod bolnih i obilnih menstruacija, jer sadrži tanine i adstringente koji normaliziraju krvarenje. Kada se virak kombinuje s biljkom hoću neću, dobija se lijek protiv svih ženskih bolesti.

Kupka, vaginalno ispiranje i tamponi s virkom djelotvorni su kod gljivica, bakterijskog vaginitisa i drugih infekcija. Tampone natopite tinkturom virka i koristite poput vaginaleta.

Uništava bakterije i viruse

Najnovija naučna istraživanja pokazuju da virak sprečava rast mnogih vrsta bakterija uključujući stafilokoku – bakteriju koja je postala otporna na mnoge antibiotike. Smatra se da virak ima i antivirusna svojstva.
S obzirom na to da snažno obnavlja i tonira matericu, kao i da pomaže kod zarastanja rana, zaključuje se da je izvanredno sredstvo protiv oboljenja kojima je uzrok humani papiloma virus (HPV).
Također pomaže i kod: krvarenja, uboda insekata, mučnine i povraćanja, ekcema i dermatitisa, upale grla, blagih dijareja, posebno kod male djece, gihta i reume, hemoroida, čira na želucu



Čaj od virka

Jednu kašičicu virka prelijte šoljicom vrele vode i ostavite da odstoji pet do deset minuta. Pijte uvijek u gutljajima po dvije šoljice dnevno.

Čaj za ispiranje

U litri vode skuhajte 30 do 50 grama osušene biljke bez korena. Koristite čaj za vaginalno ispiranje ili kao klistir kod crevnih problema.

Kupka

200 grama suhog ili svježeg virka prokuhajte u tri litre vode i sipajte u kadu s pripremljenom vodom. U vodi se zadržite 10 do 20 minuta prije spavanja.

http://jednostavnirecepti8.blogspot.ba

Smrt iznad naših glava: Štedljive sijalice izazivaju anksioznist, migrenu pa čak i rak


Sa ciljem uštеdе еnеrgiје i nоvcа, mnоgi lјudi zаmjеnjuju svојe trаdiciоnаlne sijalice štedljivim. Аli, ispоstаvilо sе dа је оvа nоvа gеnеrаciја еnеrgеtski еfikаsnih siјаlicа tоlikо оtrоvna dа je Аgеnciја zа zаštitu živоtnе srеdinе SАD propisala hitnu proceduru koju treba ispratiti u slučајu pucanja sijalice, zbоg оtrоvnоg gаsа kојi sijalica tada оslоbаđа.

stedljiva-sijalica-zamjena

Prеmа istrаživаnju sprоvеdеnоm оd strаnе istrаživаčа sa Institutа Frаunhоfеr Vilhеlm Klаudic za Nemačku sаvеznu аgеnciјu zа živоtnu srеdinu, аkо sijalica pukne u zаtvоrеnоm prоstоru, onda оslоbаđа koncentraciju žive koja je 20 putа veća od mаksimаlnо dоzvоlјеne kоncеntrаciјe žive u vаzduhu.

Еnеrgiја štedljivih siјаlicа mоžе dоvеsti dо:

– vrtоglаvice,
– glаvоbоlјe,
– migrеnе,
– nаpаda,
– umоra,
– nеmоgućnоsti koncentracije,
– anksiоznоsti.

Еnеrgеtski еfikаsnе siјаlicе izаzivaju аnksiоznоst, migrеnе pа čаk i rаk. Rаzlоzi zbog kojih bi trebali da se vratimo standardnim sijalicama:

1. Štedljive siјаlicе sаdržе živu.

Živa је јаk nеurоtоksin, pоsеbnо оpаsаn zа djеcu i trudnicе. Nајvišе je tоksičаn zа mоzаk, nеrvni sistеm, јеtru i bubrеgе. Оn tаkоđе mоžе dа ošteti kаrdiоvаskulаrni, imuni i rеprоduktivni sistеm. Izloženost živi čеstо mоžе izаzvаti drhtavicu, gubitаk pаmćеnjа, glаvоbоlјu, аnksiоznоst, nеsаnicu, rаk, pа čаk i Аlchајmеrоvu bоlеst.

2. Štedljive siјаlicе mоgu prouzrokovati rаk.



Оvе siјаlicе sаdržе оtrоvnе kаncеrоgеnе supstance koje je оtkrila nоva studiјa kојu је sprоvео Pitеr Brаun u Bеrlinu u lаbоrаtоriјi Аlаb :

Fеnоl je bijеla kristаlna čvrsta supstаnca, promjenjljiva, blаgо kisеla i tоksična. Običnо se dоbiја iz kаtrаnа kаmеnоg uglја i kоristi se u hеmiјskој prоizvоdnji.

Nаftаlin je ispаrlјivo bijеlo kristаlno јеdinjеnjе, prоizvоdi se dеstilаciјom uglја kаtrаnа i kоristi se kао sirоvina zа hеmiјsku prоizvоdnju.

Stirеn je nеzаsićеna tеčnоst uglјоvоdоnika, gеnеrаlnо dоbiјеna kао nusprоdukt pеtrоlејa.

3. Štedljive siјаlicе оslоbađaju mnоgо UV zrаkа.

Nаučnо је pоtvrđеnо dа је UV zrаčеnjе štеtnо zа kоžu (mоžе dоvеsti dо rаkа kоžе). Takođe, štedljive sijalice еmituјu UV-B i trаgоvе UV-C rаdiјаciје koje štete očima. Zrаčеnjе iz оvih siјаlicа imа dirеktаn uticај nа imuni sistеm. Plus, оštеćuје tkivo kože dо tе mеrе dа je prаvilnо fоrmirаnjе vitаminа D-3 sprеčеnо.

Kоnаčnо, оvе siјаlicе su tоlikо tоksične dа sе nе mоgu оdlаgаti kао rеdоvnо smеće. То je u stvаri оpаsni оtpаd iz dоmаćinstаvа.

U slučајu dа nеka pukne u kući, trеbа dа оtvоritе svе prоzоrе i vrаtа i nаpustiti kuću nајmаnjе 15 minutа kаkо bi sе smаnjila sva izlоžеnоst оtrоvnоm gаsu.

Nаžаlоst, obične sijalice ćе uskоrо biti povučene iz prodaje, i u potpunosti zamenjene еnеrgеtski еfikаsnim kоmpаktnim fluоrеscеntnim siјаlicama.

Izvor: webtribune

OSNOVNO TIJESTO ZA PITE – MLADIM DOMAĆICAMA ĆE BITI KORISTNO DA OVO NAUČE


Klasicno tijesto za domacu pitu
cca 1 kg mekog bijelog brasna



malo soli
1 kom jaje
1/2 l tople vode

Priprema:
Neka vas ne brine vrijeme potrebno za pripremu recepta – radi se o ukupnom vremenu zamjesivanja, stajanja, premjesivanja, opet stajanja, nadolazenja – sve do filovanja pite. Upozorenje za neiskusne: prije pocetka pravljenja pite, obucite nesto staro od odjece, jer cete po zavrsetku biti masni i brasnjavi
Da krenemo:
Brasno treba da bude prosijano, sobne temperature, u dubljoj zdjeli – vangli. Rukom napravimo udubljenje u brasnu, u njega stavimo so i jaje. lijevom rukom cemo sipati vodu, malo po malo, a desnom rukom mijesamo (ne viljuskom, ne varjacom, nego rukom, prstima). Dakle, malo po malo sipamo vode, desnom rukom mijesamo i mijesimo – ostatak brasna “opkoljava” smjesu koju mi mijesimo. sami cemo odrediti kolicinu tijesta koja nam je potrebna za obrok. od ove, navedene kolicine treba da dobijemo tri jufke – to je dosta za veliku tepsiju (promjera 50). Mijesimo i dosli smo do kolicine tijesta koja nam je dovoljna – prekidamo sa dodavanjem vode, sada mijesimo sa obje ruke. u vangli imamo jos brasna oko tijesta – i neka ga, trebace nam kasnije.



Tijesto se vec poprilicno scvrsnulo – ne treba pretjerivati sa posipanjem brasnom, da ne postane pretvrdo. da bismo to izbjegli, ovo jos nedovrseno tijesto izvadimo iz zdjele i desetak minuta mijesimo na radnoj povrsini, povremeno, dok za to postoji potreba, posipajuci ispod tijesta pomalo brasna – dok ne prestane da bude ljepljivo. Od ukupne kolicine tijesta odvojimo tri lopte – jufke. pojedinacno svaku dobro premijesimo i ostavimo da odmaraju desetak minuta. Nakon deset minuta, ponovo premijesimo sve tri jufke – odmah cete pod rukom osjetiti da je tijesto znatno mekanije i “podatnije”. jos jednom formiramo jufkice, premazemo ih uljem i ostavimo na toplome da odmaraju oko sat vremena.to, na kome cemo razvlaciti kore, prekrijemo starim stoljnjakom ili carsafom. sredinu pospemo sa malko brasna. uzmemo jufku, pobrasnimo oklagiju i razvucemo oklagijom koliko god je to moguce. promjer jedne osrednje jufke kad se ovako razvuce ne bi trebalo da prelazi 40-50 cm. Na sporetu drzimo u serpici toplo ulje (ili mast) – temperature 30-40 stepeni. toplim uljem (2-3 kasike) preprskamo razvucenu jufku i razmazemo rukom po cijeloj povrsini – ovo je vazno, da nam tijesto ne bi pucalo dok se razvlaci. E sada zavrcemo rukave, i nauljenih ruku, poput italijanskih pica majstora �� krecemo da vrtimo tijesto.

OVO JELO SAM PRAVILA JUČE TOLIKO MI SE SVIDJELO DA ĆU GA OPET SUTRA PRAVITI



Sastojci
đulbastije:
500 gr mljevene junetine
400 gr krompira
3 manje glavice luka
2 čena češnjaka
2 kašike brašna
1 jaje
po ukusu so,biber,vegeta
bešamel:



malo putera
2-3 kašike brašna
500 ml mlijeka
200 ml vrhnja za kuhanje
malo soli,bibera
komadić sira,po želji

Priprema
1.
Luk sitno nasjeckati, krompir naribati na krupnijoj strani rendeta a bijeli luk na sitnijoj. Sve dodati mljevenom mesu. Ulupati jaje i dodati u smjesu. Dodati i 2 kašike brašna, so biber i mješavinu začina. Sve fino izmiješati da se masa ujednači.
2.
Oblikovati đulbastije, kao pljeskavice...
3.
...i pržiti ih u dobro zagrijanom ulju. Nije cilj da se potpuno isprže, nego samo da uhvate finu koricu sa obje strane.
4.



Pržene đulbastije slagati jednu do druge u vatrostalnu posudu ili pleh!Bešamel- na ulje u kojem se pržilo meso dodati komadić putera. Staviti 2-3 pune kašike brašna i miješati da se ne stvore grudvice. Sipati mlijeko miješajući svo vrijeme. Dodati i vrhnje za kuhanje, so i biber, po želji.
5.
U gotov bešamel dodati i malo sira ( kačkavalj, parmezan,gauda, ementaler...po želji ) Preliti đulbastije bešamelom, pokriti folijom i peći 30-tak minuta na 220 C.
6.
Zatim skinuti foliju i peći još 15-tak minuta na istoj temperaturi.

SAVRŠENE MEKANE BUHTLE A NEMA RAZLOGA DA NE USPIJU


Sastojci
    kvasac
    1 dcl toplog mlijeka
    1/2 svježeg kvasca
    1 velika žlica šećera
    po potrebi brašna
    tijesto
    1/2 kg brašna
    10 dkg šećera


   
 10 dkg *otopljenog maslaca
    1,5 do2 dcl toplog mlijeka
    1 jaje
    1 vanil šećer
    malo limunove korice
    malo soli
    nadjev
    marmelada ili
    nutela ili
    pekmez
    posipanje
    šećer u prahu

Priprema
    1.
    U malo toplog mlijeka dodajte šećer, kvasac i brašno. Pustite da se digne.
    2.
    Zagrijte mlijeko. Otopite maslo i malo ga prohladite. U toplo mlijeko dodajte jaje, malo to promutite. U veću zdjelu stavite brašno, šećer, sol, lim. koricu, vanil šećer, uzašli kvasac, mlijeko sa jajem i otopljeno maslo.
    3.
    Dobro izradite dok ne dobijete kuglu koja se odvaja od stijenki posude.
    4.


   
Tijesto poklopite ili pokrijte čistom krpom i pustite da se diže na toplome. Neka se udvostruči obujam.
    5.
    Kada se udvostručilo, malo ga izradite rukama i napravite 15 loptica. Loptice stavljajte na dlan i malo ih spljoštite, svaku punite omiljenim pekmezom nutellom..
    6.
    ...i ovako joj zavrnite dno da nadjev ne bi iscurio prilikom pečenja. Zvrnuti dio ide na dno.
    7.
    Ostavite ih da se na toplome još jednom dižu.
    8.
    Dignute buhtle stavite u HLADNU rernu koju uključite na 160 °C neka se peku jedno 30-ak minuta , zavisno od vaše rerne ili dok lijepo ne porumene.
    Prije pečenja ih je dobro namazati otopljenim maslom i posuti šećerom u prahu, onda imaju savršeno hrskavu i slatku koricu.

JAKO EKONOMIČAN RUČAK – KOMBINACIJA MLJEVENOG MESA I KROMPIRA



Zgodno za zaposlene jer se moze pripremiti vece ranije.
Sastojci
500 grama mlevenog mesa
2 krompira
2 mrkve
1 glavica crnog luka
4.5 kasike brasna
1/2 kesice praska za pecivo



malo vode
1 mala soljica ulja
sol, biber, vegeta
suvi persunov list
ulje za przenje

Priprema
1.
Krompir, luk i mrkvu ocistiti i sve naribati na ribez.
2.
Pomesati sa mlevenim mesom. U to dodati brasno, prasak za pecivo, malo vode, ulje, persunov list, sol, biber i vegetu.
3.
Sve dobro izmesati i ostaviti da odstoji u frizideru nekoliko sati, ali je najbolje da ostane celu noc.
4.



Vlaznim rukama formirati snicle velicine hamburgera ili manje, pa ih praziti u vrelom ulju.
5.
Pecene snicle stvljati na kuhinjski papir da se upije suvisna masnoca.
Posluživanje
Ovo je recept iz izdanja “Mleveno meso 2”. Od ove smese bude oko 15 manjih snicli ili manih pljeskavica.

utorak, 31. svibnja 2016.

Ovo je magija: Napitak vraća vid i sijedoj kosi prirodnu boju

Ovo je magija: Napitak vraća vid i sijedoj kosi prirodnu boju

Prije svega, ako pitate za mišljenje nekoga ko je koristio ovaj prirodni lijek, on će vam sa zadovoljstvom saopštiti da ovo piće sigurno poboljšava vid.



Takođe, ako koristite ovaj lijek, primjetićete veliko poboljšanje kod izgleda vaše kože. Međutim, nevjerovatan efekat ovog lijeka je da će obojiti sijede i učiniti da vaša kosa ima veći volumen nego ranije.

Potrebni sastojci:

200 grama ulja sjemena lana
4 srednja limuna
3 mala čena bijelog luka
1 kg meda
Način pripreme:



Stavite bijeli luk i limun u blender i izmiksujte. Ne zaboravite da oljuštite samo dva limuna prije stavljanja u blender. Nakon toga, dodajte ulje sjemena lana i med i opet izmješajte.

Stavite smjesu u staklenu činiju i čvrsto je zatvorite poklopcem. Držite ovu smjesu u frižideru.

Kako da ga koristite:

Konzumirajte jednu kašiku smjese pola sata prije jela. Koristite samo drvenu varjaču! Preporučuje se da konzumirate ovu mješavinu tri puta dnevno

Izvor: Nezavisne.com

OVO ĆE VAS ODUŠEVITI: Jedini napitak od kojega nestaje i najupornije salo!



Sastojci ovoga napitka ubrzat će vaš metabolizam i riješiti tijelo toksina i masti.
Sastojci ovoga napitka ubrzat će vaš metabolizam i riješiti tijelo toksina i masti. Važno je samo pravilno ga pripremiti i piti redovito. Prve rezultate vidjet ćete za nešto manje od mjesec dana.

Recept:

– šalica soka od rajčice
– četvrtina šalice limunova soka
– žličica naribanog đumbira
– jedna ljuta papričica (ili pola žličice papra)
– dvije stabljike celera (srednje veličine)



Pomiješajte sve sastojke, osim celera, od kojih ćete dobiti otprilike 220 ml napitka. Poslužite ga u staklene čaše i dodajte napitku cijele stabljike celera. Celer jedite paralelno s ispijanjem napitka.

Pijte ovaj napitak tri puta dnevno između obroka, a pripremite li više tekućine unaprijed, čuvajte je u hladnjaku.

Izvor: dnevno

Jabukovo sirće rješenje za sitne bradavice



Sitne bradavice su kožne benigne izrasline koje izgledaju kao mali, mekani baloni koji vise na koži.

bradavice-na-vratu

Iako su bezopasne, većina nas želi da ih se riješi jer se uglavnom nalaze na nezgodnim mjestima, posebno na vratu.



Dobra stvar je da ih možete ukloniti i u vašem domu bez odlaska doktoru. Potreban vam je samo jedan sastojak, a to je jabukovo sirće. To je sve što vam je potrebno da ih uklonite bez krvarenja i bez ikakvih ožiljaka.

Primjena

Stavite 2 kapi jabukovog sirćeta na hanzaplast koji ćete staviti na bradavicu. Hanzaplast treba da nosite cio dan. Postupak ponovite u narednih 5 dana. I rezultat će već poslije 5 dana biti vidljiv.

Izvor: kucnilekar

ON NIJE SAMO LIJEK: Ovo su neki nevjerovatni načini kako iskoristiti bijeli luk! Pogledajte…



Nekoliko savjeta kako da iskoristite bijeli luk i sebi olakšate život.

Protiv gljivica na stopalima

Preporučljivo je držati stopala 30 minuta u lavoru sa vodom punom belog luka. Ukoliko ne želite da držite noge u lavoru, možete ga pomešati sa maslinovim uljem i mazati na stopala.
Otklanja zubobolju

Ukoliko niste u mogućnosti da odete kod stomatologa, prepolovite češanj belog luka i stavite ga na bolno mesto.

Zaustavite infekciju uha

Beli luk može pomoći svojim antibiotičkim svojstvima. Preporučuje se da se stavi nekoliko vrelih kapi ulja od belog luka u uho, kako bi se ublažio bol.



Izvadite trn

Parče belog luka zalepite flasterom na mesto gde vam je ušao trn i ostavite da prenoći. Nakon što izvadite trn, na tom mestu neće biti crvenila i otoka.


Začepite pukotinu

Iako mnogi trvde da ovaj metod nije uobičajen, beli luk može da popravi pukotine na staklu. Jeste li ikada primetili da su vam prsti lepljivi nakon upotrebe belog luka? Izmrvite ga i protrljajte ga o izrebanu površinu.

Koristite ga protiv štetočina

Da biste otklonili štetočine sa vaših biljki jednostavno ga pomešajte sa vodom i sapunom i sipajte u prskalicu. Ovo je odličan način da se otarasite buba i sitnih štetočina bez upotrebe hemikalija i pesticida.

BEZ PEČENJA PITA KREMPITA SA PETIT KEKSOM ZA 20 MINUTA...



Sastojci
  krema;
     1 l mlijeka
     14 dag šećera
     15 dag brašna(pola oštrog,pola gustina)
    6 žutanjaka



12,5 dag margarina
     1 v.ž ruma(ili par kapi arome ruma)
još;
     oko 40 komada petit keksi
     1 šlag pjena s okusom vanilije

Priprema
Za kremu se pomiješaju žutanjci s šećerom,obje vrste brašna(može i samo oštro i samo gustin-škrobno ili kao ja stavim svakoga pola)Izmiksati pa dodati oko 1 dcl mlijeka od one litre,a ostalo mlijeko staviti kuhati.Kad provri,ukuhati smjesu s žutanjcima i skuhati kremu.Pažljivo i brzo miješati te paziti da ne zagori.
Kremu staviti na hlađenje.Kad se ohladi,prvo izmiksati omekšali margarin s malo šećera i rumom pa umiješati ohlađenu kremu.



Dobro izraditi mikserom da se dobije glatka smjesa(lakše je ako je margarin sobne temperature pa se brzo razradi-a i tada nema grudica u kremi)Krema nije preslatka pa ko voli jako slatko može dodati 2 vanilin šećera da bude slađe.
U srednju tepsiju poredati red keksi-ja složila 5 redova s po 4 keksa u redu.
Gore staviti kremu i razmazati.Keksi se ne moče jer omekšaju od kreme(preporuka;radite kolač jedan dan prije)
Gore poredati još jedan red keksi i sve prekriti s šlag pjenom.Staviti u frižider da se ohladi.
Može se staviti i obični šlag ili šaum od bjelanjaka ako ga volite.Posipati čokoladnim mrvicama,ribanom čokoladom ili po želji.

NEPRAVAZIĐEN RECEPT ZA PUNJENE PAPRIKE



Potrebno:
žute paprike srednje veličine
1 kg miješanog mljevenog mesa
1 jaje
1 luk
pola režnja češnjaka



mala šalica riže
vegeta, sol, papar
2 žličice slatke crvene mljevene paprike
svežanj sitno kosanog peršina
7 dl tekućeg paradajza
3 dl vode
mala šalica brašna

Priprema:
Paprike oprati i izdubiti im sredinu (očistiti od sjemena).
Rižu oprati i skuhati u slanoj vodi. Kuhati 10-tak minua, tek toliko da omekša (ne mora se skuhati do kraja)
U većoj posudi pomiješati meso, opranu i ocijeđenu (prokuhanu) rižu, jaje, luk, češnjak i začine. Rukom dobro izmiješati masu dok ne postane kompaktna.
Žličicom puniti paprike do 1 cm ispod vrha (jer će se kuhanjem meso ‘podići’). Slagati paprike u veliki dublji lonac (9 l je idealan) otvorom prema gore.



Zaliti paprike paradajzom i vodom, povegetiti ili posoliti, popapriti i pustiti da zakuha. Tek tada od ostatka smjese (ukoliko je imate) vlažnim rukama raditi manje loptice (ćufte) i spuštati ih u lonac sa paprikama.
Kuhati na laganoj vatri najmanje 1,5 sat, dok meso ne omekša.
Pred kraj kuhanja uliti u lonac brašno razmućeno sa malo vode uz dodatak žličice-dvije crvene mljevene paprike. To je u biti light varijanta zaprške bez ulja. No, ako ste ljubitelj ‘jače’ zaprške, tada isto to brašno popržite na malo ulja, nasjekanog češnjaka i crvene paprike, i uz miješanje pjenjačom ulijte vodu dok ne dobijete gustoću umaka. Tada zapršku ulijte u lonac.
Još kratko prokuhati i poslužiti uz kuhani pire krumpir.