1

subota, 25. lipnja 2016.

NAMIRNICE KOJE SNIŽAVAJU KOLESTEROL I JAČAJU PAMĆENJE,A PLUS SU I UKUSNE!



Stres uvelike smanjuje otpornost tijela na različite bolesti i čini ga podložnijim različitim upalama i infekcijama.



Priroda se međutim pobrinula da ublaži sve njegove štetne posljedice. Ove namirnice smanjuju rizik od bolesti srca i artritisa, ali potrebno ih je konzumirati što češće.

Avokado snižava kolesterol

Jedan avokado na dan čuva srce i popravlja sveukupno zdravlje, utvrdila je nedavna britanska studija. On sadrži mononezasićene masti koje snižavaju razinu kolesterola. Time se smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, piše Daily Mail.

Riba smanjuje rizik od artritisa

Redovito jedenje ribe smanjuje rizik od pojave reumatoidnog artritisa, potvrdilo je 15-godišnje istraživanja na ženama. Žene koje su svaki tjedan jele barem jednu porciju ribe imale su 52 posto manji rizik od razvoja ove bolesti.

Za sve su zaslužne omega-3 masne kiseline koje ublažavaju upalne procese i smanjuju rizik od ukočenosti. Ribe izgrađuju mišiće i smanjuju rizik od ozljeda, ali s godinama ih tijelo teže apsorbira pa su mu potrebne veće količine nego u mladosti.



Sok od cikle snižava krvni tlak

Ovaj sok sadrži nitrate koji snižavaju krvni tlak i smanjuju rizik od bolesti srca i bubrega te srčanog udara. Dovoljno je piti jednu do dvije šalice soka na dan. Sok od cikle obiluje antioksidansima, željezom, vitaminom C, manganom i folnom kiselinom, a svi oni smanjuju rizik i od dijabetesa, upala i karcinoma.
Vruća čokolada jača pamćenje

Čokolada blagotvorno djeluje na pamćenje, potvrdili su znanstvenici s Harvarda. U studiji su podijelili 60-godišnjake u dvije skupine, s time da su jedni pili vruću čokoladu s višim, a drugi s nižim udjelom flavonoida. Kod ispitanika koji su dva puta na dan pili vruću čokoladu s višim udjelom flavonoida pamćenje se osjetno popravilo.

Zobena kaša smanjuje rizik od dijabetesa

Ona obiluje lignanom, biljnim vlaknom, koji redovitim uzimanjem može sniziti krvni tlak i do 30 posto. Zobena je kaša osim toga bogata zdravim vlaknima i ima svojstvo vezivanja masnoća za sebe čime snižava razine lošeg kolesterola u krvi. Na taj način i štiti zdravlje srce te krvnih žila i smanjuje rizik od nastanka srčanog te moždanog udara.

Također, bogata je magnezijem koji stabilizira razinu šećera u krvi, a samim time i smanjuje rizik od dijabetesa.

Izvor: 24sata.hr

NAJBOLJE VOĆE NA SVIJETU: Štiti od srčanog i moždanog udara, sjajan za lice, daje osjećaj sitosti i još…



Avokado je jedno od najboljeg voća na svijetu. Voće? Da, možda je teško za povjerovati, no ova ukusna zelena namirnica nije povrće, već voće i to bobičasto, a zbog svojstava i blagodati, jedno je od najboljeg voća na svijetu.



Možda ste znali da je avokado zdrav, no sigurno ne znate koliko zdravstvenih prednosti i blagodati u sebi skriva. Stoga doista nema razloga da jedan ne pojedete danas te ga čak stavite na lice kao odličan trik za lijepu i njegovanu kožu, prenosi Huffington Post.

Avokado sadrži masnoće, ali one dobre

Avokado ima najviše masnoća od bilo kojeg drugog voća, no to vas ne treba spriječiti da ga jedete. Avokado je prepun nevjerojatno zdravih monozasićenih masnoća koje su dobre za srce. Monozasićene masti omogućuju smanjenje razine lošeg kolesterola i smanjenje rizika od srčanih bolesti i moždanog udara. Mononezasićene masnoće obično imaju visoke razine vitamina E, antioksidativnog vitamina koji vrlo često nedostaje u našem organizmu.

Avokadov je nadimak ‘krokodilova kruška’

Zbog grube naborane kože, avokado vrlo nalikuje koži aligatora, s time da oblikom jakom podsjeća na krušku. Osim toga, kada ga se prereže napola, avokado nevjerojatno nalikuje na krokodilovo oko.

Avokadom se može regulirati krvni pritisak

Avokado je prepun magnezija i kalija, a za te dvije hranjive tvari poznato je kako smanjuju krvni tlak. Avokadom se u organizam unosi više magnezija nego od 20 drugih vrsta voća, uključujući banane, kivi i jagode.

Avokado je najbolji namaz za kruh

Zaboravite na maslac, marmeladu, majonezu i maslac od kikirikija – jeste li ikad čuli za tost od avokada?
Osim što je ukusan, ovim ćete obrokom unijeti čak 20 različitih hranjivih tvari.

Guacamole je najzdraviji i najbolji umak

Prilikom pravljenja guacamolea, u smjesu dodajte poveću količinu limunova i limetina soka ako želite da dulje zadrži zelenu boju.



Ulje od avokada doista postoji i čini čuda tijelu

Avokadovo ulje vrlo je slično maslinovu. No kada kuhate s uljem avokada, tijelo branite od srčanih bolesti, karcinoma i znakova starenja. Znanstvenici iz Meksika otkrili su kako se avokadovo ulje uspješno bori protiv razornih molekula kisika koje uništavaju stanične membrane, proteine i DNK.

Avokado je jeftina verzija botoksa

Avokado nije samo za jelo, već je i sjajan za ljepotu. Tako avokado može biti odličan za hidratizaciju kože, liječi opekline od sunca te čak i smanjuje bore. Za smanjenje bora i hidratizaciju kože, pomiješajte sirovi med, jogurt i avokado, a zatim tu smjesu nanesite na lice.

Avokado je sjajan izvor vlakana

Ako se osjećate umorno i tijelu su potrebna vlakna, posegnite za avokadom. U srednje velikom avokadu nalazi se 10 grama vlakana sa 75 posto netopivih vlakana koji ubrzavaju probavu te 25 posto topivih koji su odgovorni za osjećaj sitosti.

Avokado tijelu pomaže apsorbirati hranjive tvari iz drugih namirnica

Jedna studija pokazala je kako u slučaju dodavanja avokada u salatu apsorpcija beta-karotena od mrkve poraste za 13,6 puta. Također apsorpcija alfa-karotena od salate povećala se za 4,3 puta u odnosu na salate bez avokada. Razlog leži u monozasićenim masnoćama koje se nalaze u avokadu i pomažu bolje apsorbirati topive masnoće.

Avokado je odlična zamjena za maslac za zdravije pekarske proizvode

Ako želite jesti zdravije, u većini recepata za peciva maslac možete zamijeniti avokadom. Čokoladni keksi i kruh od banane bit će jednako ukusni, ali puno zdraviji pečeni s avokadom.

Izvor: tportal

Znate li kako da privučete novac i da vam on uvijek bude u kući?



Način na koji se ophodite prema novčanicama, pa čak i položaj metle u kući, kažu naši stari, može uticati na finansijsku situaciju u domu.



1. Kada pozajmiti pare i tražiti povišicu

Povišicu treba da tražite u srijedu tokom dana. Ne pozajmljujte novac prijateljima i poznanicima u utorak. Kako kažu vjerovanja, ujutru treba davati i uzimati zajam, zato što bilo kakve operacije s parama koje obavljate uveče ili noći vode u propast. Trudite se da nikada ne tražite zajam, a da češće dajete novac onome ko ga od vas traži jer ćete tako da ga programirate da vam vrati na drugi način.

2. Plata treba da prenoći

Da bi novac koji ste zaradili volio vašu kuću, onog dana kada dobijete platu nemojte da potrošite nijedan dinar. Cijela suma trebalo bi, po vjerovanju, da prenoći u vašem domu.

3. Šta se ne pozajmljuje komšijama…

Ne valja pozajmljivati komšinici hljeb ili so jer novčana sigurnost može da napusti vaš dom i ode u komšijsku porodicu.

4. Kućna pravila za pun budžet

Novca neće biti ako zviždite u sobi i mrvice sa stola čistite rukom.

5. Kada džepovi donose novac

Džepove odjeće koja visi u ormanu napunite sitnim papirnim novcem. Pare ne vole iscjepane džepove ili otpalu dugmad.



6. Staro vjerovanje o metlama

Da bi u kući bilo para, metlu treba da postavite drškom nadole.

7. Napravite trougao od novcanice

U najmanjoj pregradi novčanika čuvajte novčanicu od savijenu u trougao. Takođe, u novčaniku treba da postoji i srećna moneta – prvi zarađen novac ili onaj dobijen od dobrog čovjeka. Tu novčanicu ne valja potrošiti – ona je talisman finansijske sigurnosti. U suprotnom, pare mogu da se naljute i da ne dolaze do vaše ruke.

8. Čuvajte kovanice

Nikada ne držite novčanik prazan, neka u njemu bude makar pokoji novčić. Sav novac mora da bude glavom stranom okrenut prema gazdi.

9. Ne kradite tuđu sreću

Dobijene pare na kocki, zarađene nepošteno, nađene ili pocjepane, ne donose sreću i zato ne treba da se zadržavaju u vašem novčaniku. Podijelite ih sirotinji ili ih brzo potrošite.

10. Čuvajte krupnu novčanicu

U kući ili u stanu treba godinu dana čuvati krupnu novčanicu, koja će se napuniti vašom energijom i početi da privlači novac.

Izvor: Lisa

KREMISIMO KOCKE – NEODOLJIVO SOČAN KOLAČ KOJEG NIJE POTREBNO PEĆI ZA 15 MINUTA



Ljubitelji ste finih kolača, ali onih koji se ne peku? Upravo jedan takav donosimo u nastavku. Uz samo malo truda i vremena napravit ćete neodoljivo sočne kremisimo kocke.
Sastojci
2 vrećice pudinga od vanilije
2 žlice pšeničnog oštrog brašna tip 400
2 žlice gussnela (fini jestivi kukuruzni škrob)
100 g šećera
1 l mlijeka
250 g maslaca
200 g Čoko namaza/Nutelle



5 krem bananica
100 g čokolade
700 g petit keksa
sok od 2 naranče
2 vrećice šlag pjene
250 ml mlijeka

Priprema
Dva pudinga od vanilije, brašno, gussnel te šećer umutiti u malo mlijeka. Ostatak mlijeka (od 1 l) zakuhati te u njega isuti prethodno sjedinjenu smjesu te kuhati 2-3 minute. U ohlađeno dodati maslac te sjediniti kremu električnim mikserom. Kremu ravnomjerno raspodijeliti na tri dijela. U prvi dio umiješati čoko namaz/Nutellu, u drugi dio banabice, a u treći dio naribanu čokoladu.



Slaganje
Petit keks namočiti u sok od naranče te slagati na pripremljenu podlogu. Nakon toga redom slagati: prvu kremu, red petit keksa namočen u sok, drugu kremu, red petit keksa namočen u sok te treću kremu. Na kraju električnim mikserom umutiti 2 vrećice šlaga s 250 ml mlijeka te premazati kolač. Dobro ga ohladiti, narezati na kocke i poslužiti.

UZ POMOĆ OVOG JEDNOSTAVNOG TRIKA IMAĆETE NAJLEPŠE CVEĆE U KOMŠILUKU!


Saznajte još jedan trik da vaše biljke cvetaju dugo i bogato.
U toku leta muškatle vole sveže vazduh, te ih iznesite na terasu, ili u baštu. U prvo vreme, sa promenom mesta boravka kod muškatli može opadati lišće, i cveće će malo „bolovati“.



Ali posle će vas obradovati cvetanjem. Odlična prihrana za muškatle je rastvor vode i joda: Potrebno je 1 kap povidon joda dodati u 1 litar vode, i sa 50 ml ovog rastvora politi po unutrašnjim zidovima saksije.



Nemojte preterati, da ne spalite koren. Nakon takvog zalivanja, muškatle će neprestano bujno cvetati.

FANTASTIČAN KOLAČ ZA SAMO 10 MINUTA A NEMA PEČENJA



Brz i ukusan kolačić ,zgodan za razna slavlja
Sastojci
250 g margarina
250 g šećera
5 supenih kašika meda



100 g čokolade
150 g seckanih orasa
250 g kornfleks

Priprema
1.
1.Margarin ,šećer,med i čokoladu otopiti na srednje jakoj vatri.
2.Skloniti sa  vatre, pa umešati orase i korn fleks.



3.Dobro promešati pa izliti u nauljen pleh .Ravnomerno rasporediti i pritisnuti do željene visine .
4.Kada se ohladi i stegne ,rezati u štanglice ili druge oblike.

BRZE KROFNE TOLIKO DOBRE DA SAM MORALA DVA PUTA DANAS DA IH PRAVIM



Jednostavne,brze,odlicne,i brzo nestanu ako ih manje pravite za svoje malene,sladje ih pojedu,a i mi odrasli
Potrebno:
1,5dl jogurta-zasto jogurt a ne mleko?Zato što sam u trenutku imala jedino tu adekvatnu zamenu za mleko, kako inače ide u receptu.
 20gr svežeg kvasca
75gr šećera
2 jaja
1/2 kašičice soli
75gr otopljenog maslaca ili margarina
oko 450gr oštrog brašna



 i još:
oko 50gr istopljenog maslaca
 kristal šećer

Priprema:
U 1dcl mlake vode rastopite kvasac sa kašikicom šećera i malo soli.
Kada zapeni dodajte u brašno, koje ste stavili jaja, jogurt, otopljen maslac.
Zamesite testo koje treba da bude meko, da se lepi za ruke.
Zamešeno testo ostavite da naraste duplo.



Potom razvijte testo oklagijom, i vadite modlom ili pobrašnjavljenom čašom krugove-krofne.
Testo u principu treba da razvijete na debljinu od 1cm, ali ja volem kada je to malo deblje.
 Ređati ih na pleh obložen papirom za pečenje.Krofne ostaviti da narastu duplo.Peći ih u rerni zagrejanoj na 180C da porumene.
 Pečene krofne odmah premazati istopljenim maslacem sa svih strana i uvaljati ih u šećer.
Najbolje su kada su tople.
Pravila za uspeh!!!
-testo nikako ne sme biti tvrdo
-testo-krofne se moraju uduplati kpre pečenja
-krofne dobro premazati rastopljenim margarinom
-doobro uviti u kristal šećer

RECEPT OCA ROMANA ZAGA ZA OZDRAVLJENJE OD KARCINOMA: MJEŠAVINA TRI SASTOJKA!



Brazilski redovnik, otac Romano Zago, sastavio je poseban pripravak za liječenje od karcinoma na bazi aloe vere, meda i alkohola.



Svoj recept podijelio je s cijelim svijetom u svojoj knjizi “Od zraka se može ozdraviti!”. Ovaj je recept pomogao hiljadama ljudi. Iskušajte ga i vi.

POTREBNO JE:

– 35 dkg svježeg lišća aloe arborescens,
– 6 supenih kašičica destiliranog alkohola (whisky, rakija, rum…) i
-50 dkg prirodnog meda

Suhom krpom s lišća uklonite nečistoću i iglice s ruba. Listove iskidajte na komade, ne guleći ih, stavite ih u mikser i dodajte im med i alkohol.

Sve izmiksajte u jednoličnu smjesu. Ovaj pripravak nije potrebno kuhati niti cijediti. Važno je da listovi budu sasvim sitno samljeveni. Smjesu izlijte u tamnu staklenu posudu i čuvajte u hladnjaku.

Uzimajte po jednu supenu kašiku pripravka tri puta dnevno, 30 minuta prije obroka. Važno je da se pripravak potroši do kraja. Nakon što ste završili kuru posavjetujte se s ljekarom. Poboljšanje bi trebalo biti vidljivo u nalazima.

Liječenje alojom možete kombinirati i s drugim prirodnim načinima liječenja karcinoma – poput antiparazitnog programa, vitamina B17, graviole, različitim dijetama itd.



Čovječanstvo koristi aloe veru već od davnina. Ova biljka se kao lijek prvi put spominje u drevnoj Mezopotamiji.

Kasnije su je usvojili Egipćani pa se danas tako smatra da je Afrika domovina aloe vere.

Gotovo da ne postoji zdravstveni problem na koji aloe vera ne utječe blagotvorno. Ova biljka sadrži vitamine A, C i E, koji su snažni antioksidansi. Odličan je izvor vitamina B12 i folne kiseline. U svom sastavu ima i enzime kao što su alkalin fosfataza, lipaza, celulaza i katalaza.

Bogat je izvor kalcija, kroma, bakra, selena, magnezija, kalija, kalcija i cinka od kojih su mnogi nužni za ispravno funkcioniranje metabolizma. Ova biljka sadrži čak 12 antrakinona, fenolnih spojeva koji potiču pravilan rad crijeva.

Ipak, najnevjerovatnije svojstvo aloe vere jest njezino djelovanje na rak – bolest za koju moderna medicina još nema lijeka.

Aloe vera štiti i jača imunološki sistem, čisti organizam i pomaže mu da se brže oporavi od bolesti, zbog čega je nezamjenjiva pomoć oboljelim od karcinoma. Naučnici su sve više saglasni s tim da je naš imunitet sposoban zaštititi nas od svih bolesti i da do pojave tumora može doći samo ako je rad imunološkog sistema narušen.

Izvor: aura.ba

PROVJERITE KAKO VAM RADI ŠTITNJAČA: Sve što vam treba je – toplomjer!



Doktor Barnes je osmislio kućni test koji možete napraviti u toplini svojeg doma. Jednostavan je i brz i saznat ćete kako vam radi štitnjača.



Prije pedeset godina dr. Broda Barnes otkrio je da je tjelesna temperatura indikator aktivnosti buđenja. Posebno je naglasio temperatura tijela odmah nakon buđenja.

U svojoj knjizi objasnio je rad štitnjače kao i razne probleme i bolesti do kojih može doći u slučaju da štitnjača ne radi kako treba. Doktor Barnes je osmislio kućni test koji možete napraviti u toplini svojeg doma. Jednostavan je i brz i saznat ćete kako vam radi štitnjača.

Barnesov test

Prije spavanja uzmite toplomjer koji ste dobro stresli. Temperatura na njemu mora biti 35°.

Nakon što ste se probudili odmah stavite toplomjer ispod pazuha. Toplomjer držite deset minuta. Kad očitate rezultat zapišite ga. Taj rezultat je poznat kao “rana jutarnja bazalna temperatura”. Normalna temperatura je između 36.5 i 36.8.

Imajte na umu da vam zbog infektivnih bolesti i kod žena koje imaju menstruaciju temperatura može varirati. Test radite kada se potpuno zdravi.

Rezultati testa

Štinjača vam radi normalno ako vam je temperatura između 36.5 i 36.8.



U slučaju da vam je temperatura niža od 36.5, onda se radi o smanjenom radu štitnjače (hipotireoza). Imajte na umu da su depresija, nedostatak energije, umor, infekcije, kronična glavobolja, nedostatak pamćenja i koncentracije, gubitak kose simptomi smanjenog rada štitnjače.

Ako je temperatura viša od 36.8, radi se o ubrzanom radu štitnjače (hipertireoza) ili infekciji u tijelu.

Ovaj test se preporuča raditi tri dana za redom ako želite točne rezultate ispita.

U slučaju da vam je temperatura iznad ili ispod granica normale obratite se svom liječniku.

Za dobar rad štitnjače veoma su važni dobar rad jetre, život bez stresa, selen, vitamin A, kortizol, magnezij i vitamin B.

Izvor: dnevno

ČIŠĆENJE JETRE I LIJEČENJE HEPATITISA C – Recept Dr.A.Dujko



Uzmite komadić prirodnog ćilibara, svetle boje i sitno ga izrendajte. Jednu kašiku izrendanog ćilibara stavite u teglu i pomešajte sa jednom kašikom sitno samlevenog karanfilića (začina) i u to dodajte jedan litar prirodnog livadskog meda. Sve dobro izmešajte drvenom kašikom. Teglu sa melemom čuvajte u frižideru.



Konzumirajte po jednu kafenu kašičicu ove smese, obavezno ujutru, na prazan želudac, tokom 90 dana. Nakon toga dajte krv na analizu. Uverićete se da više nemate hepatitis C. Tokom tri meseca konzumiranja ovog melema, vaša jetra će se očistiti od svih toksina, viškova bilirubina, virusa itd.

Izvor: prirodna-medicina-recepti.com

OVO ĆE VAS PREPORODITI: Provjereni prirodni ruski lijek protiv bolova u kičmi i zglobovima (RECEPT)



Ovaj prirodni lek može kako održati zglobove u dobrom stanju, smanjiti bolove i istovremeno otkloniti mnoge probleme koje prate ove tegobe.



Recept za bolne zglobove i leđa glasi:

– Očistiti 300-400 gr belog luka i sitno iseckati
– Staviti u teglu i preliti ga 1 litrom kvalitetnog nerafinisanog biljnog ulja (maslinovo, suncokretovo …)
– Zatvoriti poklopcem i ostaviti teglu na tamno mesto na sobnoj temperaturi, na 2 nedelje.
– Ne zaboravljati svakodnevno mućkati sadržaj tegle.
– Na kraju ćete dobiti ulje belog luka, koje treba da se procedi kroz 3-4 sloja gaze ili dvaput kroz sitnu plastičnu cediljku.

Kako se koristi:

– Ulje se utrljava u bolna mesta, na primer u donji deo leđa (krsta) kod osteohondroze, bolova u leđima ili u bolne zglobove na rukama i nogama kod artroze.
– Pokriva se najlonskom kesom u utopljava se preko noći (na ruke – rukavice, na noge – čarape).



Beli luk poboljšava cirkulaciju krvi u bolnim zglobovima, samim time pomaže uspostavljanju njihovih funkcija. Terapija bi trebalo da traje dva meseca.

Pre upotrebe prirodnih sredstava obavezno se konsultujte sa lekarom.

Izvor: DnevniMagazin

HLADNA SALATA SAVRŠENA ZAMJENA ZA RUČAK U OVE TOLE DANE



Sastojci
500 gr tjestenine
300 ml milerama
100 gr krem sira



200 gr šunke
1 paprika
1 luk
1 čehna bijelog luka

Način pripreme
Tjesteninu skuhajte po uputama na pakovanju i ocijedite.
Izrežite šunku, luk i papriku na kockice.



Pomiješajte krem sir sa mileramom i dodajte u tjesteninu zajedno sa sjecanim povrćem i šunkom.
Posolite, pobiberite i promiješajte pa ostavite u frižideru pola sata.

ŠAMPITA - JEDNOSTAVNO I BRZO..SVEGA IDE PO 6



SASTOJCI
6 kom jaja
6 kašika šećera
6 kašika mlijeka
6 kašika ulja



6 kašika brašna
1/2 kesice praška za pecivo
ZA AGDU
24 kašike šećera
200 ml vode

PRIPREMA
Odvojiti žumanca od bjelanaca. Bjelance stavite u veću posudu, jer će se kasnije dodavanjem agde povećati volumen.
Žumanca dobro umutiti sa šećerom, dodati 6 kašika mlijeka, pa mutiti, pa 6 ulja, pa mutiti, pa na kraju brašno sa praškom za pecivo i sve dobro izjednačiti.
Pleh podmazati uljem i istresti masu i staviti da se peče. Peći nekih 10-15 minuta, vidjećete po boji patišpanje.
Dok se ovo peče u šerpu stavite 24 supene kašike šećera i 200 ml vode. Stavite na vatru da prokuha, promiješajte par puta.
Dok čekate da agda prokuha (a i patišpanja se još uvijek peče) mutite bjelanca. Moraju biti dobro umućena, kad izvrnete zdjelu naopako, ne smije da ispadne.
Za to vrijeme patišpanja dobija svoju lijepu boju.



Čim agda provri, neka vri još 2-3 minute, ne više i odmah je onako vruću polako sipajte u zdjelu sa umućenim bjelancima, ne prestajući mutiti. Mikser nek radi na najjačoj brzini, cijelo vrijeme miješajte dok se sve to ne izjednači.
Izvadite patišpanju iz rerne, i ovo lagano prelijte po površini, ravnomjerno rasporedite i malo zagladite gornju površinu. Vratite još malo u rernu, da se zapeče. Nekih 2-3 minute.
Savjet više – Bjelanca morate zaista dobro umutiti, mutite svo vrijeme dok se peče patišpanja. I isto tako mutite što više kad dodate agdu.
Ukoliko mislite da će se pojesti taj dan (ako imate goste i sl.) pravite je ovako, ali ako će vam stajati dan-dva, onda na kraju u bjelanca dodajte 2-3 kapi limuna, tek toliko da se ne ušećeri.
Posluživanje
Eh sad dodajem komentar. Merium je pravila, kod nje je patišpanja suha, nije upila onaj šećer (agdu) iz bjelanceta.
Sačekala je da se ohladi patišpanja, pa na to dodala ovo umućeno bjelance. Tako ćete izbjeći efekat mokre patišpanje ako se nekom tako svidja.
Po receptu vruće bjelance ide direktno na vruću patišpanju (zato se i tako brzo napravi jer nema čekanja ni praznog hoda), ali eto ako neko voli da “suhlje”, nek ovako proba

SUPER SOČNI KOLAČ IZ GRČKE KUHINJE



Sastojci:
     600gr kora za pitu
     5 jaja
     250gr secera
     1 solja ulja


     
1 kiselo mleko
     1 p.za pecivo
     1 vanil secer
     350gr mlevenih oraha

SIRUP:

     4 solje secera
     4 solje vode

Priprema:



Kore podeliti na pola.Jaja umutiti, dodati secer, ulje, kiselo mleko, p.za pecivo i vanil secer.Redjati u pleh i kore premazati svaku posebno sa gornjim filom.Kada se potrosi 300gr kora u sredinu staviti 350gr oraha pa nastaviti slagati dalje kore.Poslednja koraisto  treba da bude namazana.
Slozenu baklavu iseci pre nego sto se stavi peci na srednjoj temperaturi. Sirup:Secer i vodu kuvati 15 min.Na toplu baklavu preliti hladan sirup.

KOLAČ BEZ MARGARINA A OD SAMO JEDNOG JAJETA



Sastojci
Za biskvit
1 jaje
1 šalica 2 dl šećera
1 šalica 2 dl mljevenih oraha
1 šalica 2 dl mlijeka
1 šalica 2 dl glatkog brašna 550
1 dl ulja



1/2 vrečice praška za pecivo
Za kremu
2 pudinga Bourbon Vanilija premium – dolcela
6 žlice šećera
6 dl mlijeka
20 dag maslaca
Za posipavanje
naribana čokolada

Priprema
1.
Pripremiti sve sastojke za tijesto: prvo dobro izmiješati jaja i šećer, zatim dodati ostale sastojke, pa sve dobro izraditi.
2.
Smjesu izliti u namašteni lim veličine 35x20 cm i peči u pećnici na 180°C 30-35 minuta ovisno o debljini biskvita.
3.



Još topli biskvit poškropiti sa rumom
4.
Skuhati puding, mlijeko i šećer, zatim ohladiti te umiješati razrađeni maslac. Sve dobro izmiksati i sa tom kremom premazati biskvit u limu za pečenje. Kremu posipati naribanom čokoladom.
Posluživanje
Moj savjet:
Nakon što sam iprobala novi proizvod “Podravkinog” branda “dolcela”- puding Bourbon Vanilija premium, koristeći ga u pripremi ovog kolača , predlažem i svima vama, kojima se sviđa ovaj jednostavan kolač, da ga probate i na ovaj način…

petak, 24. lipnja 2016.

SOK KOJIM ĆETE SPRIJEČITI POJAVU TROMBA I ZGRUŠAVANJE KRVI ALI I SPRIJEČITI RIZIK OD MOŽDANOG!



Sok od kivija je nešto što treba da ubacimo u svakodnevno korišćenje jer djeluje blagotvorno na organizam i prepun je raznih zdravih sastojaka.


Odlično je sredstvo za one koji imaju problema sa pijeskom u bubregu i žuči. Sok od kivija će da vam pruži veliku količinu kalijuma i vlakana, a to može da vas zaštiti i od nastanka srčanih bolesti.U daljem tekstu možete da pročitate za šta je dobar kivi i odličan recept za sirup od kivija…

Zašto je dobro da pijete sok od kivija? Deluje na ljudski organizam na ovaj način:

– Oslobađa bubrege, bešiku i žučnu kesu od prisustva kamenca i pijeska,
– Sprečava kardiovaskulativne bolesti,
– Sprečava pojavu trombova i zgrušavanje krvi ,
– Smanjuje rizik od moždanog udara,
– Štiti vitalnost ćelija,
– Utiče povoljno na vid i sprečava i očne bolesti ( kataraktu ,divertikulozu, konjuktivitis…),
– Podstiče oporavak organizma,
– Štiti DNK od štetnog uticaja slobodnih radikala, a od srčanog infarkta,
– Snažno detoksikuje organizam,
– Poboljšava imunitet,
– Sprečava formiranje masnih naslaga,
– Ublažava simptome kod bronhitisa ,hroničnog kašlja i drugih plućnih bolesti, kod dece i kod odraslih (istraživanja su pokazala da kod osoba koje imaju razvijen neki oblik plućne bolesti, ako se redovno konzumira svež kivi i sok od kivija, povećava kapacitet udaha za čak 32 % i smanjuje učestalost nagona za kašalj za čak 27 %),
– Uklanja celulit
– Doprinosi zdravlju kože,
– Deluje na sposobnost pamćenja.

Treba da budete oprezni sa dnevnom količinom soka od kivija. Ne bi trebalo da popijete više od 1 -2 čase soka koji ste razblažili sa vodom u jer može da dođe do alergija na kivi.

SOK OD KIVIJA RECEPT

Za pripremu sirupa od kivija treba vam :



– 1,5 kilogram svježeg i oljuštenog kivija
– pola kilograma šećera
– 1,5 litra vode

Oljuštite kivi i isjeckajte, ubacite ga u blender i usitnite.

Ako nemate pri ruci blender, možete da iskoristite i mašinu za mljevenje paradajza. Potom, tako usitnjen kivi propasirajte kroz gustu cjediljku da bi se oslobodila što veća količina soka. Zatim, prokuhajte vodu, kada voda provri sačekate da se ohladi.

A u procjeđeni sok od kivija dodajte prokuvanu vodu koja se predhodno prohladila i pola kg šećera. Mješajte oko 20 minuta dok se šećer u potpunosti ne istopi. Sterilišite staklene flaše u koje ćete sipati domaći sok od kivija i stavite ga u frižider. Prije upotrebe soka razblažite ga sa vodom.

Sok ili sirup od kivija, sadrži : vitamin A, kompleks vitamina B vitamin C, vitamin E, vitamin K, selen,kalcijum,kalijum, fosfor, karotenoide, gvožđe,hlorofil, lutein, ugljene hidrate,flavonoide i zbog toga se preporučuje da se koristi u ishrani beba a posebno se preporučuje kivi u trudnoći .

Sok od kivija veoma je ukusan i zdrav, nadamo se da smo vas uspjeli nagovoriti da probate da ga napravite.

Izvor: dijetamesecevemene.com

NIPOŠTO NE BACAJTE KOŠPICE OD LUBENICE: Zapišite ovaj recept i iskoristite ih kao izvor zdravlja!



Tijekom konzumiranja lubenice većina ljudi odstranjuje i baca sjemnke.



Oni koji to ne rade u jednom dijelu pomažu svojoj probavi, ali to je nijesve. Same sjemenke prilikom prolaska kroz probavni trakt ostaju netaknute i samo pomažu mehanički boljoj probavi, ali većina njihovih korisnih sastojaka ostaje neiskorištena.

Da bi iskoristili sva ljekovita svojstva, sjemenke je potrebno kuhati, samljeti ili ispeći kako bismo došli do dragocjenog sadržaja.

Sjemenke lubenice sadrže dijetetska vlakna neophodna za normalan rad probavnog trakta, pomažu u slučaju pojave crijevnih parazita, kao i u lječenju oboljelih od žutice, vodene bolesti i upala u organizmu, piše Zdravljebezdoktora.

Sjemenke lubenice sadrže supstancu citrulin koja djeluje kao antioksidans, pospješuje širenje krvnih žila te povoljno djeluju u slučaju arteroskleroze, hipertenzije, angine pectoris i erektilne disfunkcije kod muškaraca.

Edgar Cayce je početkom dvadesetog stoljeća napisao da su koštice lubenice zdravi sastojak koji je posebno upotrebljiv za liječenje bubrega i mokraćnih tegova. Prema Cayecu korištenje čaja od svježih koštica lubenice je sjajan diuretik i preporučuje se za uklanjanje kamenčića i pjesaka u bubrezima, te čišćenje mokraćnog mjehura, bubrega i mokraćnih kanala.

Cayece preporučuje sljedeći recept: Koristi se 4 žlice isključivo svježih koštica lubenice koje se izdrobe ili isjeckaju mlinom te kuhaju 15 minuta u dvije litre vode. Ovu količinu potrebno je rasporediti i popiti tijekom dva dana a treći dan se pravi pauza. Proces se tako nastavlja nekoliko sedmica u istim intervalima dva dana korištenja s jednim danom pauze.

Jedan od najboljih lijekova za tretiranje bakterije escherihije coli u urinarnom traktu te tretiranje i prevenciju parazita u crijevima predstavlja voda napravljena od koštica lubenice. Potrebno vam je 30 – 40 koštica lubenice svježih ili osušenih.

Prije nego ih primjenite potrebno ih je isjeckati, zdrobiti ili istucati. Ova količina stavi se u jednu litru vode i kuha se desetak minuta. Kada sa ohladi tekućina se može držati u frižideru i trebate je piti svaki dan. Možete je mješati sa sokom ili nekim drugim okusom ako vam je tako lakše.



Tekućina u količini od najmanje jedne litre na dan potrebno je piti od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci sve dok bakterija potpuno ne isčezne. Recept je pogodan kako i za djecu tako i za odrasle. Tijekom ljeta pripremite i nakupite dovoljnu količinu sjemenki kako bi ih imali raspoložive za dugotrajno korištenje u tijeku vremena kada lubenice nisu dostupne.

Koštice lubenice preporučuju se i za jačanje srca kao i mišićne strukture u tijelu. Korištenje koštica bilo u obliku čaja ili grickalica preporučuje se i za jačanje pamćenja i koncentraciju, te za sjaj zategnutost i ljepotu kože.

Sjemenke lubenice odlično su sredstvo kao i sama lubenica za jačanje libida i potencije kod muškaraca. Čaj od sjemenki preporučuje se i dijabetičarima kao efikasno sredstvo za tretiranje dijabetesa tipa 2.

Koštice lubenice možete iskoristiti i kao slanu i ukusnu zdravu grickalicu slično kao i koštice bundeve. Potrebno je oprati isključivo crne sjemenke, razastrijeti ih na papir ili neku površinu i osušiti na zraku ili suncu potpuno.

Nakon toga koštice pečete u tavi na srednjoj temparaturi 20 – 25 minuta. Nemojte koristiti previsoke temperature kako bi se sačuvali korisni sastojci u košticama.

U 2 dcl vode razmutite žlicu (za juhu) soli i ovom vodom povremeno pospite manjim količinama sjemenke dok se peku. Voda će ispariti a sol će se zadržati na sjemenkama. Sjemenke su jako ukusne i zadržavaju najveći dio korisnih sastojaka ovakvom upotrebom.

Koštice lubenice sjajan su izvor magnezija, željeza, vitamina A, B, C, antioksidansa, kalcija, potazija, mangana, niacina, te poluzasićenih i monozasićenih zdravih masnoća.

Izvor: zdravljebezdoktora.com

ZA OVE VRELE DANE NAJBOLJA SALATA I NAJBOLJE RJEŠENJE ZA UKUSAN I SIT OBROK!



Sastojci
    300 g kuhane piletine
    150 g mrkve
    150 g graška
    150 g Kukuruza šećerca Podravka


   
100 g gorgonzole
    150 g makarona
    1 žlica Senfa estragon Podravka
    400 ml kiselog vrhnja
    malo soli

Priprema
    1.
    Kuhanu piletinu narežite na kockice.
    2.
    Mrkvu također narežite na kockice, pa je zajedno s graškom skuhajte u blago posoljenoj vodi.
    3.


   
Piletini dodajte ocijeđeno i ohlađeno kuhano povrće, ocijeđeni kukuruz, natrganu gorgonzolu te kuhanu i ohlađenu tjesteninu.
    4.
    Senf, vrhnje i malo soli pomiješajte te prelijte preko salate od piletine i makarona.
Posluživanje
Poslužite kao hladno predjelo.
Savjet
Piletinu možete kuhati s malo Vegete da bude ukusnija, ili koristiti pečenu bez kožice.

KADA PROBATE OVO ZA RUČAK POSTAT ĆE STALAN GOST VAŠEG STOLA



Sastojci
1 kg pilećeg mesa (batak, zabatak, pileća prsa)
1 žlica Vegete Twist za piletinu
7 žlica ulja
6 jaja



150 g Pšeničnog oštrog brašna
½ žličice soli
500-600 ml mlijeka

Priprema
1.
Pileće meso odvojite od kosti, narežite ga na manje komade i pospite Vegetom Twist piletina.
2.
Pripremljeno meso popecite na 3 žlice zagrijanog ulja sa svih strana desetak minuta.
3.



Razmućena jaja pomiješajte s brašnom, soli, mlijekom i smjesu ostavite stajati 10-15 minuta.
4.
U vatrostalnu posudu ili pleh stavite preostalo ulje i zagrijte ga. Na toplo ulje izlijte trećinu pripremljene smjese od jaja i brašna. Na to rasporedite popečeno meso, a po mesu izlijte preostalu smjesu od jaja, brašna i mlijeka.
5.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 210°C 20-30 minuta.
pečenu kvrgušu malo ohladite, narežite , poslužite uz salatu… kvrgusu možete preliti mileramom-kajmakom

DOMAĆI PINĐUR - JEDNOSTAVAN RECEPTIĆ, A TAKO UKUSAN.. ZAPIŠITE GA OBAVEZNO!



Ovo je moja verzija pinđura po kome radim,meni je super ukusan i iskreno za nijansu ga volim više nego ajvar…jednostavan receptić,a tako ukusan..
Sastojci
4kg paprike za ajvar (crvena rog)
2kg oguljenog paradajiza
1/2 glavice češnjaka (bijelog luka)



1 veća vezica peršinovog lista
2 ravne žlice soli
4 žlice šećera
2.5dl ulja
1/2dl sirćeta
2 feferone

Priprema
Papriku ispeći na roštilju, oguliti ju i isjeckati na sitne komadiće(ne mljeti).Oguljeni paradajiz isjeckati i staviti na lagano ugrijano ulje i dodati mu sitno sjeckani češnjak i kuhati dok se paradajiz ne raskaša, dodati sjeckanu papriku, sjeckani peršinov list



, sirće, sol,šećer, sjeckane feferone i kuhati oko 1h da dobije finu gustoću.Puniti teglice, koje dobro hermetički treba zatvoriti.Ovo je mjera za jednu turu nama obično bude dovoljno, dobije se oko 11 kom malih bočica od 3 dl, naravno, po želji udvostručite količinu sastojaka radi veće količine.

Najmoćniji prirodni antibiotik koji UBIJA INFEKCIJE u tijelu: RECEPT IZ MANASTIRA!



Formula potiče još iz srednjevekovne Evrope iz doba kada su ljudi patili od svih vrsta bolesti i epidemija. Tonik je je zapravo antibiotik koji ubija gram-pozitivne i gram-negative bakterije.


Ona takođe ima snažnu antivirusnu i antigljivičnu formulu, povećava cirkulaciju krvi i limfe u svim dijelovima tijela. Odličan je lijek protiv kandide.

Ovaj tonik je pomogao mnogima da izliječi mnoge virusne, bakterijske, parazitske i gljivične bolesti! Njegovu snagu svakako ne treba potcenjivati.

Tajna je u moćnoj kombinaciji kvalitetnih prirodnih i svježih sastojaka!

Napomena:

Možete da nosite rukavice tokom pripreme, pogotovo prilikom rukovanja ljutom paprikom Budite oprezni, njen miris je veoma jaka, a to može stimulisati sinuse odmah.

Sastojci:

– 700 ml svježe jabukovog sirćeta (uvijek koristite organsko)
– ¼ šolje sitno sjeckanog bijelog luka
– ¼ šolje sitno sjeckanog crnog luka
– 2 svježe paprike (biti oprezan sa čišćenjem – nosite rukavice)
– Rendanog đumbira ¼ šolje
– 2 kašike narendanog rena
– 2 kašike kurkuma u ​​prahu ili 2 komada kurkuma korjena

Priprema:

Pomješajte sve sastojke u činiji, osim sirćeta.

Prebaciti smjesu u teglu.

Najbolje je da se 2/3 tegle sastoji od suhih sastojaka, ostatak popunite sirćetom.

Zatvoriti dobro i protresti.



Držite teglu na hladnom i suhom mjestu 2 nedelje. Promućkajte nekoliko puta dnevno.

Poslije 14 dana, stisnuti dobro i procijedite tečnost kroz gazu.

Tonik ne treba držati u frižderu.To će trajati dugo.

Ektra savjet: Možete ga koristiti u kuhinji – pomješajte sa malo maslinovog ulja i koristite ga kao salatu ili dodatak jelima.

Doziranje:

Ne razblažujte u vodi, to će smanjiti efekat.

Uzmite 1 kašiku svaki dan da ojačate imuni sistem.

Povećavajte količinu svaki dan, maksimum 1 mala šolja dnevno.

Ako se borite protiv ozbiljnije bolesti ili infekcije, uzeti 1 kašiku tonika 5-6 puta dnevno.

Bezbjedan je za trudnice i decu jer su sastojci potpuno prirodni i ne sadrže toksine.

Za nju znamo da zaustavlja krvarenje, a kad saznate ovo, iznenadit ćete se i cijeniti je više!



Kunica (hajdučka trava ili stolisnik) je biljka koju treba imati u kućnoj apoteci. S obzirom na to da cvate od juna do oktobra, najbolje je brati u junu i julu. Upotrebljavaju se cvjetovi i gonji dio stabljike kad su u punom razvoju.



Budući da raste skoro na svakoj livadi i da nema nijedne slične biljke kunici s kojom bi se mogla zamijeniti, nema bojazni da se zamijeni s nekom koja je štetna.

Kunica nema u sebi opasnih sastojaka, ne izaziva naviku i može se svakodnevno upotrebljavati kod raznih poremećaja probavnih organa.

Ovom biljkom se može liječiti upala grla, bronhijalna astma, prehlada i gripe, a bez straha se može dodavati i u druge čajeve.

Čaj od kunice

Dvije male kašike sušenog cvijeta i lista preliti s dva decilitra vrele vode, poklopiti i ostaviti da 10 minuta. Pije se protiv smetnji u bubrezima i jetri, kod želučanog i crijevnog katara, čira na želucu i gastritisa i dr. Ulje od ove biljke se može koristiti kod upale hemoroida.



Čaj od kunice dobar je i kod upala jajnika, izostanak mjesečnice, klimakterij, migrene, vrtoglavice…

Odrasli: 1 šoljica ujutro i 1 šoljica čaja pred spavanje.

Djeca: jedna mala šoljica.

Izvor: Radiosarajevo.ba

OBLATNE SA PLAZMOM ZA 10- AK MINUTA


Super ukusna i brzinska oblatna. Fil sa kiselom pavlakom i plazma keksom.
Sastojci
4 dl kisele pavlake
2,5 čaše ( 2 dl) šećera u prahu
250 gr margarina



300 gr mljevenog
1 pakovanje oblatni

Priprema
1.
U posudi za mješanje umutiti pavlaku i šećer.



U šerpici staviti margarin, te ga otopiti na laganoj vatri. Zatim dodati mljeveni keks i sve dobro promješati. Sjediniti umućene filove.
Gotovim filom premazati oblatne. Poslednju koru takođe premazati filom, pa posuti mljevenim keksom.
Oblatnu ostaviti da se odstoji i da se stegne, pa je sjeći na štangle

UZ SAMO NEKOLIKO SASTOJAKA DO LAGANE VEČERICE...OBRATITE PAŽNJU NEMOJTE ODBIJATI


Sastojci
3 manje tikvice
50gr maslaca
100gr vrhnja



2 jajeta
1 češanj bijelog luka
kašičica vegeta, crvena paprika, so, biber..

Priprema
1.
Tikvice oguliti, narezati na ploške, posoliti i ostaviti da odstoje i puste vodu.
2.
Viljuškom izgnječiti maslac, dodati mu vrhnje i jaja, bijeli luk i umutiti sve zajedno.
3.



Tikvice iscijediti i istresti u vatrostalnu posudu, preliti ih vrhnjem i jajima, promješati i odozgo posuti sa "prstohvatom" vegete, crvene mljevene paprike i bibera.
4.
Peći u rerni zagrijanoj na 200 stepeni oko pola sata....
Prijatno!
Posluživanje
Poslužiti kao toplo predjelo ili  kao prilog uz meso.

“Med” od koprive: IZLIJEČITE JAKE MIGRENE, OČISTITE KRV I OTJERAJTE VEĆINU BOLESTI OD SEBE!



Sastojci:

-1 kg kopriva
-2 limuna
-2 jabuke
-50 dkg šećera
-2 kom sredstva za želiranje


Priprema:

Vrhove kopriva kratko prokuhajte s jabukama.

Zatim propasirajte.

Izvažite propasiranu masu i dodajte pola mase šećerai pola vode u koju stavite limun sok i koricu.zatim dodajte “želin” koliko treba po gramaži i završite po uputama.

Vruće u vruće staklenke.

Švedski znanstvenik Abbe Kuenzle tvrdi, da bi kopriva odavno nestala sa lica zemlje, ako ne bi imala žalce. Životinje i insekti bi ju odavno pojeli. Jednom sam dao savjet majci sedmero djece, koja je od svog zadnjeg poroda patila od glavobolje i ekcema,konzumira med od koprive. U kratkom vremenu riješila se ekcema i glavobolje. Pošto ekcem ima unutarnji razlog, treba ga liječiti uzimajući trave koje čiste krv.

Kopriva je najbolja biljka za čišćenje i poboljšanje krvi. Pozitivno djeluje na gušteraču i pomaže snižavanju šećera u krvi. Kopriva liječi upale urinarnog trakta i stimulira rad crijeva. Zbog toga koprivu preporučuju kao dio proljetnog čišćenja organizma.

U biljnoj medicini kopriva se koristi za bolesti jetre i žući, za poremećaje sna, kod tumora slezene, za grčeve u stomaku, čireve, bolesti pluća itd. Kopriva je također blagotvorna kod virusnih i bakterijskih infekcija.

Ako imate manjak željeza u organizmu i osjećate se umorno i beskorisno, kopriva je to što Vam treba! Kopriva sadrži puno željeza, i uspješno se koristi kod anemije. Nakon određenog vremena, opet ćete se osjećati puni energije i zdravlja.

Jednom mi je došla mlada žena, koja je izgledala anemično. Osim nedostatka željeza, imala je probleme sa želucem, žučnim mjehurom i patila je od glavobolje. Preporučio sam joj koprivu. Nakon nekog vremena opet sam ju sreo, a ona mi je sa oduševljenjem rekla, kako joj je brzo pomogao čaj od koprive. Cijela se njezina porodica okrenula prirodnom načinu liječenja.

Koprive je diuretik i zbog toga se može koristiti kod vodene bolesti. Izgrađuje krv i zbog toga je dobrotvoran kod mnogih bolesti krvi. U kombinaciji sa drugim ljekovitim biljem, kopriva se može uspješno koristiti za liječenje leukemije. Ljudi, koji pate od alergije, uključujući peludnu groznicu, također bi trebali piti čaj od koprive.



“Kopriva smanjuje osjetljivost na prehladu i pomaže kod reumatizma i gihta. Jedna moja pacijentica je patila od išijasa. Bila je pod medicinskom njegom 3 godine. Nakon toga, što je počela praviti kupke sa koprivom (200 gr koprive na jednu kupku), ozdravila je u roku 6 mjeseci.

Jedna gospođa, stara 50 godina, imala je tako tanku kosu, da je morala nositi periku. Njoj sam preporučio da pere kosu sa posebnom smjesom, napravljenom od čaja od koprive i koncentrata korijena koprive. Poslušala je moj savjet i njena kosa je sa svakim tjednom postajala sve gušća.

Kopriva je jako korisna za bolesti krvnih žila, na primjer, Birgerovu bolest. Mnoge osobe bi mogle izbeči amputaciju noge, ako bi počele sa kupkom od koprive na vrijeme. Svaki grč, bilo gdje da se pojavio, ukazuje na lošu cirkulaciju. Kod takvih simptoma preporučuje se kupka sa koprivom.

Kupka se također preporučuje kod koronarne bolesti srca. Uđite u kadu i okupajte područje srca sa toplim čajem od koprive. Dok to radite, nježno masirajte područje srca.

Jednom mi se obratila 50-godišnja žena iz Bavarske. Žena je već 28 godina imala fistulu, koja joj je donosila veliku bol. Fistula se nalazila na jagodici lica, i operacije nije bila moguća. Po mojoj preporuci, žena je počela brati mladu koprivu i praviti čaj. Pila je 3 čaše čaja od koprive dnevno sa 1 žličicom švedske grančice. Napisala je slijedeće: “Tačno nakon 2 tjedna fistula je nestala i bila sam bez bolova. Fistula se nikada nije vratila.”

Jednom mi je došao jedan stariji gospodin. Prije 3 godine prebolio je gripu, nakon čega je imao strašnu glavobolju. Nikakvi lijekovi nisu pomagali. Čak niti injekcije protiv glavobolje nisu bile korisne. S vremenom, glavobolja je postajala sve gora, a čovjek je razmišljao o suicidu.

Preporučio sam mu da jede 2 puta dnevno med od koprive. Nakon 4 dana čovjek je nazvao i rekao, da se osjeća bolje nego ikad u životu!

Za išijas, artritis, lumbago i neuritis u rukama i nogama: lagano udarajte zahvaćeno područje sa svježe ubranom koprivom. Također možete napraviti vruću kupku sa koprivom.

Na žalost, u modernom društvu čovjek prolazi mimo njih i daje prednost analgeticima, koje koristi pretjerano.

Nema potrebe čekati da dođe bolest. Rak neće imati nikakve šanse, ako naučimo cijeniti koprivu. Poslušajte moj dobar savjet: započnite jesti med od koprive već danas.

Izvor: doznajemo.com/biljemliječenjebolesti

Svi pričaju o sjemenkama lubenice, ali kad čujete šta mogu SJEMENKE DINJE, stalno ćete ih koristiti



Dinja je niskokalorično voće koje obiluje vitaminima i mineralima i sadrži veliki postotak vode, što je čini idelanim voćem za osvježenje tijekom toplih, ljetnih dana. No, najzdraviji dio dinje najčešće završi u kanti za smeće, budući da ga odstranjujemo i bacamo – sjemenke dinje.



U Indiji sjemenke dinje su najdragocjeniji dio ovog voća i koriste se u svakom domu.

Nakon odstranjivanja središta dinje, končasta vlakna se zajedno sa sjemenkama suše na papiru, a zatim se nakon sušenja vlakna odvajaju od sjemenki. Nakon ovog procesa sjemenke je potrebno dobro oprati pod jakim mlazom vode, posušiti i pohraniti.



Sjemenke dinje bogate su proteinima, omega-3 masnim kiselinama, vitaminima i vlaknima. Prema ayurvedi (tradiconalnoj indijskoj medicini) sjemenke dinje imaju rashlađujući efekt i idealne su za jesti tijekom ljeta.

U Indiji, mljevene sjemenke dinje dodaju se u lassi (napitak od jogurta) i thandai (hladno mlijeko sa začinima), a cijele sjemenke u slatkiše i halve. Mogu se dodati u kruh i peciva (poput sjemenki bundeve ili sunockreta) ili u torte i kolače (poput oraha ili lješnjaka). Mogu se jesti i same, kao zdrava grickalica.

Izvor: zdravismo

Ne kupujte više omekšivače – ŠTETNI SU! Napravite sami prirodan i jeftin!



U proizvodnji omekšivača koriste se mirisi koji su iznimno štetni, posebno za djecu.



Komercijalni omekšivači za rublje znaju izazvati alergije i s obzirom na to da sadrže brojne kemikalije, štetni su za zdravlje. Vjerojatno ste već čuli za onu “što ne možete staviti u usta, ne stavljajte ni na kožu”. Ista stvar je i s omekšivačima koji preko odjeće dospijevaju na našu kožu i preko nje ulaze u organizam i čine štetu.

U proizvodnji omekšivača koriste se mirisi koji su iznimno štetni, posebno za djecu. Stoga je pri pranju odjeće, posebno one dječje, omekšivače najbolje zaobići u širokom luku.

Ftalati se često koriste za dobivanje mirisa, a dokazano je da ugrožavaju ravnotežu hormona kod životinja. Korištenjem omekšivača, dakle, ne štetimo samo sebi, već i okolini.

Omekšivači, nadalje, osim boje i mirisa sadrže i sredstva za konzerviranje, a jedan od konzervansa je i zloglasni formaldehid koji izaziva alergije, pa čak i rak, i zbog kojeg nas upozoravaju da ne jedemo koru limuna, na primjer. Ali nitko nas ne upozorava da ne koristimo omekšivač zbog njega…

Zbog svega navedenog najbolje je okrenuti se prirodi i napraviti jedan takav omekšivač – prirodni. Sastojci za takav omekšivač su jednostavni – soda bikarbona, i to ona bez aluminija, voda, eterično ulje i ocat.



Sastojci:

– 100 gr sode bikarbone
– 1 i pol do 2 dl tople vode
– 800 ml alkoholnog ili jabučnog octa
– eterična ulja (po želji) cca 20-ak kapi

Postupak:

Uzmite veću plastičnu posudu od cca 3 do 5 l (radi pjenušave reakcije sastojaka). U njoj pomiješajte vodu, ocat i soda bikarbonu. Budite spremni na kemijsku rekaciju ovih sastojaka. Pjenušat će se na sve strane.
Kad se tekućina “smiri”, ulijte ju u staklenku koja će biti vaš spremnik za omekšivač.
Dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja po želji, začepite bocu i dobro protresite.

Dodatni savjet:

Prije svake upotrebe prirodni omekšivač protresite. Koristite svega četiri žlice ovog pripravka po perilici.

Izvor: dnevno

LJEKOVITA SMJESA KOJA ĆE VAS I VAŠ ORGANIZAM POMLADITI ZA 10 GODINA!



Jeste li znali da postoje prirodne i efektivne metode pomlađivanja i da u stvari ne trebate koristiti skupe kozmetičke preparate i još skuplje i rizičnije kirurške zahvate?



Pomlađivanje lica, tijela i cijelog organizma ne može se sastojati samo od kozmetičkih procedura. O zdravstvenim “dobrobitima” kirurških metoda nećemo ovdje pričati jer je ovo ipak portal o prirodnom načinu života…

Najbolje je kombinirati različite metode pomlađivanja koje daju zapanjujuće rezultate: pravilna prehrana, odgovarajuća tjelovježba, prirodna njega i duhovno zadovoljstvo.

Sigurno ste primijetili da postoje žene koje izgledaju 10, 15 godina mlađe, a da se nisu podvrgle skupim estetskim zahvatima.

Jedna od takvih mladolikih žena (gospođa je željela ostati anonimna) otkrila je tajnu svoje produžene mladosti.

Ona tvrdi da joj se, nakon korištenja ovog eliksira, poboljšao vid (od dioptrije -3 na -1), koža je postala glatka i elastična na cijelom tijelu, a kosa gušća.

I što je najnevjerovatnija stvar – kosa, koja je počela sijediti, prestala je sijediti.

Eliksir mladosti – recept:

-100 ml lanenog ulja
-2 srednja limuna
-1 velika glavica bijelog luka
-0,5 kg meda

Priprema i korištenje:

Očišćeni bijeli luk, 1 neočišćen limun i 1 limun bez kore smiksajte u blenderu.

Samljevenu smjesu pomiješati sa medom, dodati laneno ulje i sve ponovo promiješati.



Smjesa se čuva u hladnjaku u zatvorenoj staklenoj tegli.

Konzumirati tri puta dnevno po 1 žlicu pola sata prije jela.

Na koji način ova smjesa pomlađuje organizam?

Laneno ulje je biljni hormon; lan sadrži linolnu (omega-6), oleinsku (omega-9), i palmitinsku masnu kiselinu, a više od polovine masnoća sadržanih u lanu, čini alfalinolenska kiselina (omega-3) što laneno ulje čini najbogatijim biljnim izvorom omega-3 masnih kiselina (dvostruko većim od ribljeg ulja).

Ulje lana je također najbogatiji biljni izvor lignana, važnih antioksidansa, što u kombinaciji sa limunom čisti jetru i žučne puteve.

Čista jetra je naš glavni generator mladosti!

Kako očistiti jetru

Vitamin C iz limuna savršen je antioksidans, jača imunitet i krvne žile.

Bijeli luk čisti od parazita i čisti krvne žile, a med donosi nutrijente, odnosno mikroelemente u krv koji obnavljaju i pomlađuju cijeli organizam.

Zar ovo nije dobitna kombinacija: jeftino, zdravo, prirodno i pomlađuje?!

Probajte već sutra! I naravno uslov je da ga stalno koristite!

Izvor: uspesnazena.com

Skidanje kilaže BEZ gladovanja i vježbanja: SAMO LEŽANJE 3 puta dnevno po 5 minuta, ali ovako…(VIDEO)



Brzo i efikasno mršavljenje nikad nije bilo lakše … Zvuči skoro kao mit ili bajka. Međutim, tokom deset godina, japanski ljekar Fukutsudzi pomaže ženama da smršaju u najkraćem mogućem roku.


A to je: bez dijeta, napornih vježbi i trošenja novca. Besplatno i brzo mršavljenje ne postoji, reći ćete. Ali to nije istina!

Metoda opisana od strane ovog Japanaca u njegovoj knjizi koja se prodala u Aziji u tiražu od čak šest miliona primjeraka je očigledno hit!

Doktor kaže da nisu potrebni nikakvi posebni alati za brzo mršavljenje. Potreban vam je veliki peškir, jak konac ili traka da biste učvrstili taj peškir u rolnu, ravna površina – i 3 puta po pet minuta dnevno.

Metoda je laka za izvođenje i vrlo efikasna. Ne treba, dakle, ništa da se radi – samo treba 3 puta dnevno po 5 minuta ležati u pravom položaju.

Doktor Fukutsudzi je inače specijalista je za probleme karlične kosti, a otkrio je i da je glavni uzrok masnih naslaga u području struka upravo razilaženje karlične kosti i podrebarnih kostiju.

Nakon što je otkrio vezu između ova dva problema, osmislio je metodu kojom se svako na brz i jednostavan način može riješiti viška oko struka.

Dr Fukutsudzijev tretman

– Peškir savijte u rolnu i obmotajte nekom trakom da biste ga učvrstili.

– Sjedite na čvrstu površinu, najbolje na pod.

– Savijeni peškir stavite ispod leđa, u nivou sa pupkom, i zatim legnete (peškir treba da bude malo širi od širine leđa).

– Noge razdvojte u širini ramena i savijte stopala tako da se dodiruju samo palčevi.

– Ruke ispružite iznad glave, okrenite dlanove prema dole i spojite mali prst desne i lijeve ruke.

– I to je to. Iako se čini sasvim jednostavno, taj položaj nije nimalo lagan ni udoban.

Ako vam je teško da do kraja držite ruke u ispruženom položaju, prvih nekoliko puta ih ispružite koliko možete, ali svakako spojite male prste na rukama, kao i palčeve na nogama.

U tom položaju lezite pet minuta, tri puta na dan.



Možda će vam na početku osjećaj biti neprijatan, čak i bolan, a ako vam postane neizdržljivo, skratite tretman na onoliko koliko možete izdržati.

Važno je napomenuti da “vježbu” morate da izvodite svaki dan ako želite vidljive rezultate.

Nakon što završite sa tretmanom, nemojte da ustajete naglo. Dok ste još u ležećem položaju okrenite se na bok, nakon toga se uspravite u sjedeći položaj, a tek onda ustanite.

Upozorenje: Ukoliko imate problema sa kičmom ili nekom bolesti kostiju, utoliko se pre tretmana svakako posavjetujte sa ljekarom o tome da li smijete da koristite ovu metodu.

Osvrt urednice s portala Uspesnazena.com:

Ovo nije teško, ali na početku postoji neprijatan, čak i bolan osećaj, jer će vaše kosti početi da se vraćaju u svoj prirodan položaj. Ako vam je teško da izdržite neophodnih 5 minuta, počnite s minut-dva i svaki dan povećavajte, dok ne dođete do 5 minuta. I ne propuštajte ni jedan dan da biste dobili stabilan rezultat! U suštini, to je vrsta istezanja.

Ako pomjerite valjak od peškira ispod grudi – imaćete efekat podizanja grudi.

Ako ga stavite na deo ispod rebara – struk će postati više izražen.

Samo budite pažljivi, jer čak i za pet minuta ležanja u ovoj pozi, kosti i zglobovi se pomjeraju. Dakle, poslije seanse ustajte vrlo polako. Prvo na stranu, onda sjedite, a tek onda ustanite. Izbjegavajte nagle pokrete.

Čak i ako ne vjerujete u ovu metodu, ništa vas ne košta da probate. Preporučljivo je da izmjerite svoje obime prije i poslije tretmana, barem prvi put, i bićete prijatno iznenađeni!

Kod mene, poslije petog puta (nisam se mjerila poslije prvog) nestalo je 2 cm u struku, 2 cm ispod grudi i 2 cm na stomaku, a visina se povećala za 0,8 cm. Teško povjerovati, ali to je istina!

S vremenom se ispravlja držanje i imaćete lijep, zdrav osjećaj u cijelom tijelu, a bolovi u leđima će prestati.
Možete pogledati i priloženi video sa tretmanom dr Fukutsudzija u kojem učestvuju dvije devojke. Poslije prvog tretmana, jedna izgubila 4 cm u struku. Druga nije izgubila u struku, zato je “narasla” za 1 cm!
Izvor: Webtribune.rs

JAFFA KUGLICE BEZ PEČENJA I BEZ TRUNKE MASNOĆE...! .BRZE, LAGANE I MMMMMM….NEODOLJIVOG JAFFA OKUSA….!



SASTOJCI
• 300 g keksa s okusom kakaa
• 150 ml soka od narance
• 1 vanil secer



• 2 velike zlice pekmeza od narance ili marelice
• 1 rebro cokolade za kuhanje
• naribana korica narance
• 1 zlica meda

PRIPREMA
Kekse samljeti ili ih dobro usitniti, preliti sokom, izmijesati, dodati med, pekmez, van. secer i otopljenu cokoladu, na kraju umijesati koricu narance, sve dobro izmijesati da se sastojci povezu. Najbolje rukama sjediniti smjesu, staviti u frizider 30 minuta i zatim oblikovati kuglice ili oblike po zelji. Dodati jos malo keksa ako se smjesa cini mekana.



Uvaljati u mljeveni keks ili po zelji. Moze se staviti na foliju u neki kalup pa kasnije rezati, ja sam stavila u trokutasti kalup. Moze i druga vrsta keksa i dodati 1-2 zlice kakaaa, ali keksi s okusom kakaa su predivni za ovaj kolacic, budu tamne i finog okusa. Ako netko voli sladje moze u smjesu dodati i malo secera.
Cokolade se moze staviti i više :)

ODMAH ZAPIŠITE OVO JE RECEPT ZA NAJBOLJI DOMAĆI SLADOLED KOJI SAM DO SADA PROBALA OD SAMO 4 SASTOJKA



Probala sam hrpu tih domaćih sladoleda i nikako nisam bila zadovoljna sve dok nisam slučajno naišla na ovaj recept, dobila sam ga od jedne starije žene. Sladoled je bolji nego kupovni, ja sam bila oduševljena.

SASTOJCI
400 g vrhnja za šlag
2 kisela vrhnja



5 jaja
10 žlica šećera

PRIPREMA
Umutiti 400 g vrhnja za šlag zatim u njega dodati 2 kisela vrhnja.
U drugoj posudi dodati 5 jaja i 10 žlica šećera, smjesu mutiti oko 10-ak min dok ne bude potpuno pjenasto. Zatim sjedinimo prethodno izrađeno vrhnje za šlag i jaja.



Smjesu podijeliti na 2 ili 3 dijela i dodati po želji što volite. Možete dodati čokoladu, ekstrakte, napolitanke, narančin ili lumunov sok, voće. kokos itd..Staviti na hlađenje.

POSLUZIVANJE
Ja sam ovaj put u jedan dio stavila mliječnu čokoladu (rastopila sam je, oko 150 g) a u drugu napolitanke od nugata sam izrezala na kockice

ZA RUČKOM SE TRAŽIO ZALOGAJ VIŠE...NE MOGU VAM OPISATI KOLIKO SU GOSTI BILI ZADOVOLJNI OVIM JELOM



Ima toga već kod mene ali u malo drugačijoj formi, a sad evo i rolata :)...jer mi tikvice obožavamo :)
Sastojci
tikvice (kod mene 2 srednje)
brašno
jaje
papar, sol
šunka (4 velike fete fine šunke)



sir gauda kod mene puno jer tako volima
mozzarella (1 kugla )
ulje za friganje
mlijeko
 
Priprema
1.
Od brašna , jaja i mlijeka napravite paštelu, malo gušće nego za palačinke, posolite , popaprite.
2.
Tikvice tanko narežite po dužini, ne solite ih i ne cjedite vodu, nego ih feticu po feticu umačite u pripremljenu paštelu i pofrigajte u zagrijanom ulju s obje strane.
3.
Kad su gotove slažite ih na kuhinjski papir da upije višak ulja.



4.
Posložite ih po dužini  na foliju ,ja sam složila po duzini dva reda a po širini 5 fetica) posložite šunku , gaudu mozzarelu , pažljivo zarolajte , dobro omotajte folijom , rubove folije dobro zatvorite, ubacite u pećnicu 20-ak min na 180°C.
5.
Nakon toga izvadite iz pećnice i pustite da se malo prohladi , otvorite foliju, izrežite i uživajte...
6.
pokazat ću vam put do originalnog recepta, cura tikvice stavlja u brašno pa u jaje(a ne paštelu ka ja ) i kad rolat zamota u foliju ne stavlja u pećnicu, pa ako se odlučite vi napravite kako vas volja, al ja volim kad se to sve lipo otopi i poveže.
fala na čitanju i pažnji

TORTA KOJA JE DOBILA NAJVISE LAJKOVA NA FEJSU - NEMA BOLJE!!!


SASTOJCI
Za kore
3 x 5 belanca
3 x 10 kasika secera u prahu
3 x 5 kasika mlevenih oraha
3 x 2 kasika brasna
Za krem
1 litar mleka
15 zumanaca
10 kasika secera



9 kasika brasna
250 gr secera u prahu
250 gr margarina/maslaca
150 gr mlevenih oraha
malo mleka da se popare orasi
200 gr cokolade
3 kesice slag krema od vanile
200 ml mleka ili kisele vode za slag krem

PRIPREMA
Napraviti 3 korice od po 5 belanaca, 10 kasika secera u prahu, 5 kasika oraha i 2 kasike
brasna. Brasno i orahe pomesati i lagano varjacom umesati u umucene belance. Peci na
180 stepeni oko 25 minuta svaku koru. Kad su pecene pokriti ih krpom dok spremate
krem.
Krem
7 zumanaca pomesati sa 10 kasika secera i 9 kasika brasna i skuvati krem u 1l
mleka.
Umutiti 8 zumanaca sa 250g prah secera. Posebno umutiti 250g margarina, pa izmesati



sa umucenim zumancima i sve izjednaciti sa ohadjeniim kremom.
1/3 fila izdvojiti i dodati 150g oraha poparenih mlekom (potrebno je malo mleka da
bude kasasto). U preostale 2/3 fila dodati 200g otopljene cokolade na skroz slaboj vatri.
Umutiti 3 slag krema od vanile sa mlekom ili kiselom vodom i filovati: kora, slag, crni
fil, kora, slag, beli fil, kora, slag, crni fil. Staviti slag po ivicama. Ja stavljam crni fil jer
ga ima najvise.
POSLUZIVANJE
Torta je toliko kremasta da se kore jedva osecaju, ispadne dosta velika, ali se brzo i pojede
jer je lepsa od bilo koje cokolade

četvrtak, 23. lipnja 2016.

DA ČOVJEK NE POVJERUJE: Evo koje sve bolesti liječe pečeni i kuhani crni luk



Luk je uvijеk bio diо nаšeg оbrоkа, bеz оbzirа dа li se konzumira kao sirоv ili u sаlаti. Оvi narodni lijеkоvi sа lukоm ćе pоmоći u tretiranju rаznim zdrаvstvеnih stanja.



Obloge od luka

U slučајеvimа glаvоbоlје, оticаnja, bоla u ušimа i prеhlаdе, na upalna mjеstа stavite obloge sa sjеckаnim crnim lukоm.

Zа visоkе tеmpеrаturе, stаvitе oboge sa sjеckаnim crnim lukom nа nоgаmа.

U slučајu krvаrеnjа nоsа, stаvitе oboge sa sjеckаnim crnim lukom nа vrаt.

Аkо imate ujed divlje životinje, stаvitе oboge sa sjеckаnim crnim lukom nа rаnе.

Zа čir kоžе ili pоtkоžni čir, nаrеndајtе јеdаn luk i pоmjеšајtе gа sа mаlо mаslinоvоg ulја, а zаtim gа stаvitе nа bоlnо mjеstо i držitе gа 1 ili 2 sаtа, piše Webtribune.rs.

Sоk оd crnоg lukа

Isjeckajte sitno crni luk luk i istisnite sоk iz priprеmlјеnog luka. Аkо imаtе upаlu plućа ili nеku drugu bоlеst, pоmjеšајtе sоk sа 1 kаšikom mеdа i uzimajte 2 ili 3 putа dnеvnо.

Dа bistе sprijеčili gubitаk kоsе i podstakli rаst, mаsirајtе glavu koristeći sоk od luka, nеkоlikо putа dnеvnо.



Izliječite јаk i upоrаn kаšаlј sоkom od luka rаzblаžеnim sа vоdоm. Isti rеcеpt vаži u slučајеvimа čišćenja od pаrаzitа u crijеvimа.

Zа kоžna оbоlјеnjа, utrljavati sоk od luka u kožu nеkоlikо putа dnеvnо.

Prоtiv nаdimаnjа žеlucа, piјtе sоk od luka pоmjеšаn sа rаkiјоm u јеdnаkim prоpоrciјаmа.

Kuhаni luk

Zа učеstаlо mоkrеnjе i čir, isjeckajte 1 glаvicu crnоg lukа, pomješajte luk u 2dl vоdе sа 1 kаšikom mеdа. Zаtim, kuhajte luk sа mаlо ruzmаrina, 2dl vinа i 2dl vоdе i pijte 1 kаšiku nа svаkih sаt vrеmеnа.

Pеčеni luk

Ako imate rаne i čirеve, prvо operite bоlnе tаčkе, а оndа stаvite luk prеthоdnо pеčеn na mаsti.

Аkо imаtе prоblеmа sа zgrušаvаnjem krvi, svаki dаn trеbа dа јеdеtе jednu glavicu lukа pržеnu u mаslinоvоm ulјu, i to u pоpоdnеvnim sаtimа i uvеčе.

Kod upаlе ušiјu, stavite na uvo oblogu sa vrućim pеčеnim lukom i držitе je tako neko vrijeme.

Kod rаzličitih vrstа tumоrа, listove pečenog lukа stavite nа pоvršinu kоžе.

BILJKA KOJA ZAUSTAVLJA RAST TUMORSKIH STANICA I LIJEČI DIJABETES I VISOK TLAK!



Klinička ispitivanja obavljena u Europi pokazala su da ekstrakt imele može pomoći dijabetičarima. Budući da snižava krvni tlak, ekstrakt imele pomaže i kod migrena.



Osim tradicije ljubljenja ispod nje, imela je u “narodnoj medicini” poznata kao odličan lijek protiv epilepsije i raka, ali dobro djeluje i protiv krvnog tlaka i arterioskleroze. Smatra se da je uz glog najbolje prirodno sredstvo za srčane i krvožilne tegobe te sadrži sastojke koji reguliraju tlak.

Bijela imela, lat. Viscum album, biljka je koju spominju brojne nordijske i keltske legende i kojoj su stari europski narodi pripisivali božanska svojstva – muškost, plodnost i romancu.

Jako su je cijenili i mnogi poznati liječnici i iscjelitelji, a među njima Hipokrat, Rudolph Steiner i Sebastian Kneipp.

Od 1917. Rudolf Steiner počeo je koristiti imelu u liječenju raka.

Imela se široko koristi u liječenju raka. Brojne studije pokazuju da viskotoksini iz imele rastvaraju staničnu membranu tumorske stanice i tako je razaraju.

Lektini koje sadrži ova biljka djeluju citostatski – zaustavljaju daljnji rast tumorskih stanica.

Osim toga, potvrđeno je da imela jača imunološki sustav, olakšava bolove i smanjuje nuspojave kemoterapije čak do 80%. Zbog toga ovu biljku itekako možemo preporučiti kao pomoć u liječenju karcinoma.



Osnovni recept

Prah od osušene i usitnjene biljke ili lišća uzima se dvaput dnevno, koliko stane na vrh noža. Uzima se s vodom ili u jelu.

Ako se jedna čajna žlica praha od imele ostavi 3 sata u 2 dl tople vode, dobit će se ekstrakt koji se pije u dva obroka, pola ujutro, a ostatak navečer prije spavanja.

Drugi je način da se šest čajnih žlica imele stavi u 6 dl hladne vode i pusti da odstoje 6 do 8 sati.

Nakon toga se procijedi. Pije se tokom dana bez šećera.

Napomena

Bobice imele ne smijete uzimati na usta, jer su otrovne. Prevelike doze mogu izazvati povraćanje. Preparate od imele ne smiju koristiti trudnice i dojilje. Ne smiju se primjenjivati zajedno s lijekovima za srce.

U liječenju ne smijete koristiti imelu s hrasta, jer je otrovna. Prepoznatljiva je po žutim bobicama.

Izvor: alternativa-za-vas