1

subota, 23. srpnja 2016.

Tinktura od đumbira: Drevni tibetanski recept!



Tinktura od đumbira veoma je korisna kod prehlada, posebno kod virusnih infekcija. Zahvaljujući tinkturi od đumbira upalni procesi u organizmu brzo nestaju. Ova tinktura je odlično prirodno sredstvo za glavobolju, zubobolju, bolove u zglobovima i kod osteohondroza.


Veoma je efikasna za lečenje upale grla, krajnika, angine. Korisna je za poboljšanje vida, povećava seksualnu aktivnost kod žena i kod muškaraca.

Ali u poslednje vreme tinktura od đumbira najčešće se primenjuje za mršavljenje, jer se pokazala kao veoma efikasno sredstvo u borbi protiv suvišnih kilograma.

Onima koje žele uraditi korekciju svoje težine, preporučuje se ovaj lek koristiti ujutru i popodne, po 1-2 kašike, tokom jednog meseca. Posle napraviti pauzu – jedan mesec, pa ponoviti. Tinktura od đumbira efikasno smanjuje apetit i tonizira organizam.

Pripremiti ovaj efikasan prirodni lek možete sami.

Za pripremu lekovite tinkture bice potrebno:

– 300 gr korena đumbira
– staklena tegla od 1 l.
– kvalitetna domaća rakija
– 2 kašike meda
– sok od 1 limuna



Priprema

– Dobro operite koren đumbira. Oljuštite i naseckajte na sitnije kriške.
– Stavite kriske đumbira u teglu i prelijte sa rakijom (2/3 tegle).
– Zatvorite poklopcem i ostavite na toplom mestu na 14 dana. S vremena na vreme protresite.
– Zatim, tinkturu procedite, dodajte med, limunov sok i promešajte.

Uzimajte po 1 kašikicu tri puta dnevno, pre jela.

Ovaj drevni tibetanski recept je veoma efikasan. Pročišćava krv, povećava imunitet i zaštitna svojstva organizma.

Budite zdravi!

Izvor: uspesnazena.com

SIRUP KOJI JE JAČI OD SVAKOG PENCILINA! UBIJA SVE BAKTERIJE I VIRUSE U VAŠEM TIJELU! (RECEPT)



Ako želite da napravite ukusnu i zdravu orahovaču, donosimo savršen recept star 90 godina.



U narodnoj medicini koristi se već stotinama godina kao lijek za želudačne tegobe i štitastu žlijezdu. Ljekoviti liker od oraha, popularna orahovača ili orahovac pomoći će vam pri bolestima želuca i tireoide. Donosimo vam isprobani recept star 90 godina.

Zeleni plodovi oraha beru se u mjesecu junu i to od 15. do 30. u zavisnosti od podneblja. Ovaj prirodni recept idealan je za jačanje imuniteta, posebno tokom zimskih mjeseci, a pomaže i kod želudačnih tegoba i anemije. Mladi orasi, dok su još zeleni, bogati su vitaminom C i jodom i upravo zato dobri su za štitastu žlijezdu.

Ako želite da napravite ukusnu i zdravu orahovaču, slijedite ovaj savršeni recept star 90 godina!

Potrebno vam je:

– 18 mladih zelenih oraha,
– 1 kg šećera (ili još bolje meda),
– 2 litra domaće rakije,
– 2 domaća limuna,
– 1 pomorandža,
– 2 karanfilića,
– 2 do 4 listića pelina,
– 1 štapić cimeta,
– 1 mahuna vanile,
– 5 zrna kafe,
– 1 kesica vanilin šećera,
– 1 litar bijelog vina

Priprema:

1. Orahe operite, isjecite ih na pola ili čak na četiri dijela.



2. Limun i pomorandžu operite i isjecite na kriške, pa dodajte u lonac.

3. U veliki lonac ili plastičnu kantu slažite red oraha, pa ih posipajte polovinom šećera.

4. Dodajte limun, pomorandžu, karanfilić, pelin, cimet, vanilu i zrnca kafe i ostatak oraha i šećera.

5. Na kraju, sve prelijte rakijom i dobro promješajte i poklopite.

6. Posudu držite na suncu 40 dana, ali svaki dan je malo promješajte kako bi se sastojci što bolje povezali.

7. Nakon 40 dana mješavinu procijedite kroz gazu, dodajte litar vina i vanilin šećer.

8. Dobijeni liker prelijte u staklene boce, pa ih držite na tamnom i hladnom mjestu

Izvor: zadovoljna

Kako se osloboditi čukljeva na nogama i riješiti se bolova u zglobovima.



Čukljevi – sami po sebi su naslage soli. Njihovom formiranju doprinose: gripa, angina, giht, loš metabolizam, pogrešna ishrana, reumatske infekcije i dugo nošenje neudobne obuće.


Čukljevi na nogama su prava „noćna mora“ za ljude: veoma je teško pronaći odgovarajuću obuću, žuljaju, smetaju, bole i pored svega toga – daju vrlo ružan izgled noge.

Operacija uklanjanja čukljeva je samo privremeno rešenje. Tradicionalna medicina ima efikasna sredstva u rešavanju ovog problema.

Za početak veoma je dobro očistiti organizam od naslaga soli na sledeći nacin:

Uveče, 1 kašiku izsitnjenog lovorovog lista preliti sa 300 ml vode i kuvati 5 minuta ( u emaliranom sudu).

Posle sve preručiti u termos i ostaviti do ujutru.

Ujutru procediti i piti u toku dana manjim gutljajima (nemojte popiti sve odjednom!)

Postupak raditi 3 dana uzastopno, pripremajući svako veče svez napitak.

Tretman ponovite ponovo za 7 dana.

Nemojte da se iznenadite ako budete imali čestu potrebu za mokrenjem. Ovo je znak da su se soli u organizmu počele rastvarati i pomalo iritirati bešiku. Rezultat ćete osetiti posle desetak dana. Pojaviće se lakoca u celom telu, pročiće bolovi u zglobovima.

Ovaj recept je takođe efikasan kod prirodnog razbijanja kamena u žuci i pretvaranje njega u pesak.

Ovaj način lečenja trajaće oko 2 meseca, i čukljevi na nogama nestaće u potpunosti.



Uzmite 5 velikih lovorovih lista, isitnite ih i zalijte sa 100 ml 96%-nog alkohola. Ostaviti da odstoji nedelju dana, posle procediti.

Dobijenom smesom mazati cukljeve, ali pre toga neophodno dobro napariti noge u toploj vodi (3 l vode i 1 kašika sode bikarbone).

Zatim obrišite noge, namažite, obujte kratke pamučne čarape i lezite.

Odlično sredstvo za oslobađanje od bolnih čukljeva, zglobova i drugih izraslina je jod sa aspirinom.

Isitniti 5 tableta aspirina ili andola (od 200 mg) u 10 ml joda.

Promućkati, dok se aspirin ne rastvori u jodu i ne postane bezbojan.

Ovim rastvorom mazati bolna mesta ( čukljeve , bolne zglobove i druge izrasline) svako veče. Posle toga obavezno utopliti preko noći. Brzo ćete osetiti pozitivan efekat.

Običan sapun ublažava bol i upalu sa defomisanih čukljeva

Narendajte sapun, nanesite na bolno mesto i dobro izmasirajte. Isperite, osušite i nacrtajte mrezicu sa jodom. Najbolje je umočiti štapić za uši u povidon jod, pa preko čukljeva nacrtati jodom mrežu. To je mreža horizontalnih i vertikalnih linija, odnosno kvadratica, na rastojanju od oko 1 cm. Ovako namazan jod se najbolje apsorbuje. Treba pustiti da se jod osuši na koži, pa tek posle toga obući carape. Kurs lečenja je 30 dana.

Čukljeve možete mazati rastvorom limunovog soka i joda u istim proporcijama, sto je takođe efikasno i kod „petnog trna„.

Budite zdravi!

Izvor: uspesnazena.com

Peče, ali čisti pluća i spaljuje kalorije – ovo je spasonosan začin!



Ono što nećete osjetiti odmah jest razgradnja sluzi, katrana i nečistoća u plućima. Upravo se zbog toga savjetuje pušačima i ljudima s problemima dišnoga sustava.


Analgetička aktivnost kapsaicina koji se nalazi u čiliju poznata je od davnina pa tako čili može zamijeniti analgetike za uklanjanje boli, primjerice umjerene glavobolje.

Mnogi će liječnici svojim pacijentima preporučiti upravo ovaj začin – čili! U Južnoj se Americi svakodnevno jede, a poznat je još od 7500 godina prije Krista. Svijet je ovaj blagotvoran začin dobio nakon što je Kolumbo otkrio Ameriku i od tada mu nema ravna u otvaranju dišnih puteva, smanjenju bolova i izbacivanju otrovnih tvari iz tijela. Ako ste ljubitelj ljutog, dodatak čilija za vas je normalna stvar, no ako niste – izdržite osjećaj ljutine i jedite čili – jer je ljekovit.



Čili pomaže u razgradnji masnih tvari u tijelu pa je izvrstan saveznik u borbi s debljinom. Osim toga, u trenu će otvoriti vaše dišne puteve, djelomice upravo zbog svoje ljutine. Ono što nećete osjetiti odmah jest razgradnja sluzi, katrana i nečistoća u plućima. Upravo se zbog toga savjetuje pušačima i ljudima s problemima dišnoga sustava. Analgetička aktivnost kapsaicina koji se nalazi u čiliju poznata je od davnina pa tako čili može zamijeniti analgetike za uklanjanje boli, primjerice umjerene glavobolje.

Znanstvenici ističu dva važna sastojka čilija: karotenoide i eterična ulja. Crvenu mu boju daju karotenoidi, a ulja su ono što nas peče kada ga jedemo, odnosno utječu na okus. Kapsaicinoidi iz čilija stvaraju osjećaj peckanja jer se vežu za receptore boli. Međutim, ta je bol neznatna imamo li na umu pozitivna svojstva čilija, a posve je zanemariva ako smo ljubitelju ljutoga.

Izvor: dnevno

UKUSNA SLANA SAVIJAČA - VEČERA KOJOJ NEĆETE MOĆI ODOLETI..NJAMII



Sastojci
50 dag šampinjona
40 dag šunke
3 šnite kruha
1 glavica luka


  20 dag sira gaude
peršin, vegeta, papar
3 jaja
jaja i vrhnje za premaz
kore za savijaču

Priprema
1.
Prodinstati šampinjone na luku, šunku na rezance ili kockice, neka voda ukuha (koju će pustiti gljive), onda ohladite,


  naribati sira po želji količinu, staviti 3 jaja, namočene 2-3 šnite kruha (sredina), peršina i začina po želji. Sve izmiješati. Jednu koru premazati uljem, staviti drugi list pa nadjev. Zarolati i premazati jajetom i vrhnjem.

HRSKAVI KROMPIR: TEK NEKI DAN SAM OTKRILA KOD SVOJE PRIJATELJICE U ČEMU JE TAJNA, PA JE PRENOSIM VAMA


Sastojci
4-5 kom. srednjih krompira
po ukusu sol i biber
1 zlicica Vegete
3 zlice Kukuruznog brašna Podravka


  po potrebi ulje
pola zlicice Slatke paprike mljevene

Priprema
1.
Krompir oljustet te operite pod mlazom hladne vode.Isecite krompi na snite,ni debele ni tanke.Pazite da budu jednake debljine.
2.
Narezane krompire,posoliti,popaparite te dodajte vegete i aleve paprike.Dodajte 2-3 zlice ulja,te sve fino izmesajte da se sajedini.
3.
Kukuruzno brasno dodajte u krompire te izmesajte.
4


  U posudu za pecenje,tavite krompire,te gi rasporedite naizmenicno.Na kraju povrh krompira pospite kukurunog brasna.Mozete dodati jos kukuruznog brasna nego sto pise u sastojcima,po zelji,bice krompir hrskavi.
5.
Stavite peci krompir u predhodno zagrejanoj pecnici na 200 stepeni nekih 35 minuta.Vi si poznajete najbolje svoju pecnicu pa odlucite sami kolko je dovoljno.Krompir treba da bude lepe zlatne boje.
6.
Dok je jos toplo,posluzite kao prilog bilo kojem vrstu mesa.
7.
Prijatno!
Posluživanje
Ako sluzite kao samostalni obrok,onda posluzite sa brdo zelene salate.

RECEPT STAR 30 GODINA...MAMINA PLAZMA TORTA BEZ PEČENJA....KRALJICA MEĐU PLAZMA TORTAMA



veoma je ukusna i uz to veoma jednostavna pa probajte
Sastojci
KORA: 200 g mljevene plazme
125 g maslaca
2 kašike meda
3 kašike nutelle


  FIL: 500 mil slatkog vrhnja meggle
200 g mliječne čokolade
200g bijele čokolade
2 šlag kreme od vanilije
150 - 200 mil mlijeka za šlag kreme

Priprema
1.
Mljevenu plazmu, maslac i med staviti u posudu i izmiksati. Smjesu staviti na dno kalupa i ravnomjerno rasporediti rukama.
2.
Koru premazati nutellom i staviti u frižider dok ne budu gotovi filovi.


  3.
U 250 mil izmiksanog slatkog vrnja staviti istopljenu mliječnu čokoladu ( istopiti na pari), a u preostalih 250 mil staviti bijelu čokoladu.
4.
Koru premazati bijelim filom potom crnim i na kraju premazati šlag kremom od vanilije. Tortu ostaviti u kalupu preko noći.

NE MOGU VAM OPISATI KAKO ME ODUŠEVILA OVA PITA SA PILETINOM...TAJNA JE U NAČINU PRIPREME


Sastojci
600g brasna
1 mala kasicica soli
1 velika kasika ulja
mlaka voda da se zamjesi tjesto (ovisi kolicinski)
1 cijelo pile
4 glavice vece crnog luka


  1 mala kasicica soli
1 mala kasicica crnog bibera
2 velike kasike ulja
I JOS :
100g putera
50ml ulja
(rastopiti u jednoj serpici ) za podmazivanje
150ml vrhnje za kuhanje

Priprema
1.
Zamjesiti tjesto , napraviti dvije jufke (loptice) i ostaviti da odmaraju dok se pripremi pile !
2.
Pile isjeci u komade i zaciniti  sa dvije kasike ulja ,biberom  sol i nasjeckani luk.
-mozete pile i da odkostite ,


  -mozete da ga isjeckate na male komadice ,
( u orginalnom receptu idu cjeli komadi sa kostima)
3.
Pobrasniti sto i razvijati jufku .
4.
Razvuci jufku po cijelim stolom pa je rezati na lente .
( sjeci lente ... ovisno koliko ima komada) izbrojati ,
na svakoj lenti stavljati komad piletine i motati ,malo spakujte sa strana da ne ispada smjesa .
Tako uraditi i sa drugom jufkom .
5.
Redati u podmazanu tepsiju i peci u zagrejanoj rerni na 220°
kad bude pecena izvaditi iz rerne i zaliti je vrhnjem za kuhanje ,vratiti jos par minuta u rerni .

Japanska tajna mladosti i ljepote: Ova ljekovita maska za lice briše godine s lica!



Jeste li znali da se riža smatra iscjeljujućim kozmetičkim sredstvom koje se koristi stoljećima, a posebno je cijenjena u receptima japanskih ljepotica? Bogata je vitaminima skupine B koji stimuliraju rast i obnovu stanica, usporavaju njihovo starenje i poboljšavaju opskrbu krvi u koži – sve ono što vam treba za blistav izgled lica.



Naoružajte se i vi tajnama ljepote i mladosti japanskih žena i spriječite prijevremeno starenje kože.

Da bi održale kožu u besprijekornom stanju i spriječile prijevremeno starenje kože, Japanke koriste masku od riže.

Ova ljekovita maska za lice s rižom, mlijekom i medom postat će vaša omiljena, jer nakon njene uporabe, koža postaje nježna, svijetla, vrlo meka, baršunasta i blistava.

Priprema japanske maske od riže:

Uzmite 2-3 jušne žlice sirove riže po želji i skuhajte je dok dobro ne omekša (sirovu rižu stavite u hladnu vodu, postepeno zagrijavajte i tako skuhajte). Uvarak, koji ćete kasnije također iskoristiti, procijedite i ostavite u posebnu zdjelu.

Prokuhanu riža properite vodom i dodajte u nju 1 jušnu žlicu toplog mlijeka. Promiješajte smjesu do ujednačenosti i dodajte u to 1 žlicu meda.



Masku nanesite u debljem sloju na očišćenu kožu lica i vrata.



Nakon pola sata pažljivo uklonite masku i umijte se uvarkom od skuhane riže.

Osim navedenih korisnih osobina riže, rižin uvarak odlično hidratizira kožu lica, sadrži antioksidanse i posjeduje apsorbirajuće svojstvo ultraljubičastih zraka. Pored toga u stanju je vezati bakar, usporava stvaranje melanina i samim time sprječava nastajanje pigmentnih mrlja te posvjetljuje postojeće.

Uvarak riže možete čuvati u hladnjaku 4 dana. Koristite ga ujutro i navečer kao losion za lice. Možete ga zalediti u kalupima za led i koristiti kao kocku leda za masažu lica.

Izvor: uspesnazena

Koprivom protiv alergija



Kopriva je poznata da izuzetno čisti i obnavlja krv. Upravo zato se koristi kod raznih anemija, slabokrvnosti, ali i alergija.



Ne mogu tvrditi da se time može izliječiti alergija, ali je sigurno da vam itekako može pomoći u to razdoblju. Upravo počinje intenzivno doba peludnih alergija, a istovremeno je i doba kada je ova biljka u punom zamahu. Kao da vam priroda u pravom trenutku nudi svoje rješenje.

Livade su prepune mlade koprive kojoj se ne može odoljeti. Nikada ne propustim ovu priliku. S obzirom da i mene muči peludna alergija, obavezno se opskrbim mladim vršcima ove biljke. Vrškovi se uvijek obnavljaju, pa me tako ne muči savjest da nešto uništavam u prirodi.

Ovu kuru s koprivama trebate početi što ranije da uhvatite zamah prije nego počne razdoblje alergije.Čaj od koprive trebate piti barem 3 šalice i trebate biti uporni. Uvijek je efektnije piti po malo. Čaj od koprive nosim i na posao. U ovom razdoblju, jednostavno se ne odvajam od tog čaja. Simptomi su mi lakši, a kopriva diže opće stanje organizma što je od velike važnosti za alergičare. Osjećam se bolje i nekako čim počnu simptomi uhvatim se za šalicu koprive.



Nisam među onima koji pribjegavaju tabletama. Problem alergija nisu simptomi nego slabost organizma. Priroda sigurno nudi rješenja…

Zalihu kopriva napravim i za zimu. Kada sušite biljke, ne perete ih nego ih samo sitno narežete. Kopriva se brzo osuši i spremite je u, po mogućnosti, tamne staklenke.

Čaj od koprive

Koprivu samo oparite prokuhanom vodom i pustite par minuta da odstoji. Nakon toga procijedite i pijete. Obično pijem ovaj čaj bez ikakvih dodataka i smatram ga vrlo ukusnim. Uvijek preferiram svježu biljku. U tom slučaju koristite duplo veću količinu nego kod sušene koprive. Doba je koprive i koji napitak može biti bolji od ovog čaja…

Izvor: gazdarica.com

Umjesto jutarnje kafe



Ako stalno razmišljate kako vam jutarnja kava šteti i kako ste ovisni o njoj, ovo je recept za vas. Barem je nešto što bi vam moglo pomoći u fazi odvikavanja od kave. Boja i bogata pjena izuzetno podsjećaju na cappuccino, a okus na bijelu kavu.


U ovom napitku nema nikakve kave, a niti ničeg mliječnog. Radi se samo o zdravim namirnicama koje će vam ujutro nahraniti organizam.

Sastojci koje stavljate u blender:

– šaka badema
– komadić mahune rogača
– 2 čaše tople vode
– 1 vanilin šećer ili smeđi šećer
– (ovisno o ukusu može ići i 1 banana)



Umjesto mahune rogača možete kupiti i sitno mljeveni rogač jer je do mahune obično teže doći. Bademi su bili domaći i po samom izgledu se znatno razlikuju od kupovnih. Bilo je tanjih, debljih i uglavnom su svi bili nepravilni. Okus je također bio puno intenzivniji. Mislim da definitivno treba inzistirati na kupovini domaćih badema!

Izvor: gazdarica.com

Soda bikarbona može da preporodi kožu i kosu



Sodu bikarbonu svi imamo u kući, a većina je rijetko kada koristi. Ipak, ona može učiniti čuda s kožom i kosom. Pored toga što izbjeljuje zube, evo za šta sve možete je koristiti.



Piling

Ukoliko pomiješate sodu bikarbonu s vodom, dobit ćete smjesu odličnu za piling lica. Ona će ukloniti sve mrtve stanice s lica i koža će vam izgledati sjajno.

Uklanja naslage

Dodajte sodu bikarbonu u šampon prilikom pranja kose. Ona će ukloniti sve naslage koje su se nataložile na vlasi. Naročito je korisna ako koristite više preparata za njegu kose.

Očistite četke

Ne samo da uklanja naslage s kose, već i sa češlja i četki. Sve što vam je potrebno jeste vruća voda i soda. Pomiješajte ih i potopite četke.



Omekšava zanoktice

Jeste li znali da soda bikarbona omekšava zanoktice? Pomiješajte je s vodom i nanesite na kožicu i nokte četkicom od laka za nokte. Nježno trljajte i riješit ćete problem s zanoktice.

Njega stopala

Vruća voda i soda bikarbona će učiniti čuda s vašim umornim stopalima. Ne samo da će omekšati kožu, već će vas i potpuno relaksirati. Odlično je za pedikuru kod kuće.

Neželjene bradavice

Stručnjaci tvrde da će soda bikarbona u smjesi s limunovim sokom ukloniti neželjene bradavice. Pomiješajte ih i nanesite na bradavicu koju želite ukloniti. Ostavite da se osuši i isperite kosu vodom.

Izvor: zenstvena.com

FIN , LAGAN I OSVJEŽAVAJUĆI KOLAČ



Sastojci
sastojci
3 kore lisnatog tijesta
3 pudinga od vanilije
1,5 l soka od višanja



1 l slatkog vrhnja
5 žlica šećera
1 paket višanja

Priprema
1.
kore razvaljati na veliki lim izbockati vilicom i staviti da se peće, postupak ponoviti sa sljedeće dvije kore
2.
u soku od višanja skuhati puding od vanilije na kraju dodati višnje i pustiti još minutu do dvije da se kuha zatim skloniti sa štednjaka i ostaviti da se ohladi



3.
izlupati slatko vrhnje i slagati kora-fil od višanja-slatko vrhnje-kora-fil od višanja-slatko vrhnje-kora i gore posuti kolač sa šećerom u prahu ostaviti da se dobro ohladi i rezati na kocke
Posluživanje
1,5 l soka od višanja ja otopim višnje iz frižidera i stavim da se cijede dobijem oko 3-4 dcl soka a ostatak sipam vodu tako ide po receptu iako možete ako imate koristiti domaći sok od višanja

ZABORAVITE RAZVLAČENJE KORA I SVE POZNATE BOSANSKE METODE: OVO JE NAJBOLJI BUREK KOJEGA ĆETE IKADA PROBATI, A GOTOV JE ZA TREN



Ukusnom bureku malo tko može odoljeti, bez obzira na to što temperature iziskuju nešto laganiju prehranu. Iako ne spada u skupinu lagane hrane, ovaj burek sprema se brže od uobičajenog jer za njega ne morate razvlačiti tijesto.
Za pripremu jela potrebno vam je oko sat vremena, ali i znatno manje truda nego što se ulaže u pripremanje klasičnog bureka. Stoga, bacite se na posao!
Sastojci i priprema:
– 700 g mljevenog mesa
– crveni luk



– pet jaja
– 400 ml kiselog vrhnja
– 0,5 l mineralne vode
– sol
– papar
– 500 grama kora za štrudle
Priprema:
Na ugrijanom ulju prepržito sitno nasjeckan luk dok ne postane staklast, dodajte mu sol i papar, a količinu odredite sami po vlastitom ukusu.



Nakon što su začini pustili aromu, a luk dobio boju, počnite slagati burek. Namastite lim za pečenje, a svoj burek složite na stolu.
Stavite prvo jedan sloj kora, a potom sloj mesa te nastavite dok ne potrošite kore i nadjev. Zarolajte burek u oblik puža, stavite u lim za pečenje.
U međuvremenu izmutite jaja, vrhnje, malo soli i mineralnu vodu te prelijte preko bureka i pecite 40-ak minuta na 180 stupnjeva.

DOMAĆE HURMAŠICE: PRAVI OMJER PO TRADICIONALNOM RECEPTU..JEDNOSTAVNO SAVRŠENE!



Sastojci:
Tijesto:
2 jaja
2 šoljice šećera
2 šoljice ulja
brašna po potrebi



pola praška za pecivo
Zaljev:
9 šoljica šećera
11 šoljica vode

PRIPREMA:
Umutiti jaja sa šećerom i uljem. Postepeno dodavati brašno i prašak za pecivo dok se ne dobije masa srednje tvrdoće. Od tijesta oblikovati kuglice veličine većeg oraha, malo ih spljoštiti i pritisnuti uz ribež (najsitnije rupice). Slagati hurmašice u suhu tepsiju (nepodmazanu) i peći na 200-220 stepeni dok ne porumene.



Za to vrijeme napraviti zaljev tako što se šećer zalije vodom i promješa dobro kašikom da se šećer istopi. Dodati sok od jednog limuna. Pečene hurmašice zaliti hladnom (nekuhanom) zaljevom i poklopiti da se hurmašice ohlade i upiju zaljev
Podijelite s nama kako ih vi pravite?

KOLAČ KOJI SE PRAVI ZA 10 MINUTA: TOLIKO DOBAR DA ĆETE PLAKATI OD SREĆE



Najlepše stvari u životu često su i najjednostavnije. Takav je slučaj i sa slatkišima, a ovaj je definitivno jedan od takvih i nećete moći da ga se zasitite.
Ovaj preukusni slatkiš u receptu ne sadrži voće, kao što se obično navikli od čizkejka, ali je baš zbog toga mnogo jednostavniji za pravljenje od ove poslastice po uobičajenom receptu.
Pogledajte kako se pravi:



Neophodni sastojci:
– podloga od lisnatog testa
– 500 gr krem sira
– 1 jaje
– 1 šolja šećera
– 1 kašičica ekstrakta vanile
– 2 kašike cimeta

Način pripreme:
Dok mešate sastojke, rernu zagrejte na 180 stepeni. Za to vreme u činiji izmešajte krem sir mikserom dok smesa ne bude glatka i kremasta. Dodajte pola šolje šećera, jaje i vanilu i nastavite kratko da mutite.



Razvucite lisnato testo tako da bude tanko i podelite ga na dva jednaka dela površine tepsije u kojoj ćete peći kolač.
U manjoj posudi pomešajte preostali šećer sa cimetom i onda pola te smese pospite na dno tepsije. Preko nje stavite jednu koru testa, na nju raširite smesu od krem sira, prekrijte drugom korom i pospite drugom polovinom mešavine šećera i cimeta.
Gurnite u rernu, pecite pola sata, onda ostavite da se skroz ohladi, isecite na kocke i UŽIVAJTE!

petak, 22. srpnja 2016.

Svijet bez raka: vitamin b17



Rak je posljedica kroničnog poremećaja metabolizma koji nastaje ako u prehrani nedostaje jedan vitalni sastojak. Polazeći od ove pretpostavke američki biokemičar Ernst. T. Krebs sredinom prošlog stoljeća izdvojio je kemijsku supstancu za koju se ispostavilo da može razoriti stanica raka.



Riječ je o vitaminu B17 (koji se također naziva amygdalin ili laetril).

Iako je Krebs kroz svoja istraživanja uspio dokazati učinkovitost laetrila, cijeli koncept liječenja raka uz pomoć nekakvog ‘vitaminskog pripravka’ izvrgnut je ruglu i proglašen pukom besmislicom.

Po uobičajenom obrascu, FDA je ubrzo pokrenula masovnu kampanju protiv tog jeftinog i lako dostupnog lijeka, temeljenu na tvrdnji da je vitamin B17 izuzetno opasan, jer sadrži cijanid.

Pritom su, nekako, zaboravili spomenuti da hrana koju svakodnevno konzumiramo, također sadrži brojne prirodne otrove, pa smo još uvijek živi i zdravi, zahvaljujući pukoj činjenici što su količine toksina koje unosimo u organizam, neškodljive za zdravlje.

Zabranama i zastrašivanju vezanim uz uporabu vitamina B17 i nije se za čuditi, uzme li se u obzir koliko ljudi dobro živi na temelju prihoda od proizvodnje i prodaje farmaceutskih lijekova za rak.

Srećom, među liječnicima je bilo dovoljno entuzijasta koji su tijekom proteklih godina u praksi uspjeli potvrditi Krebsov koncept i tako izliječiti mnoge oboljele.

Između ostalog, zanimljivo je spomenuti da je na temelju više istraživanja ustanovljeno kako Eskimi, pripadnici plemena Hunza, kao i pripadnici ostalih izoliranih zajednica diljem svijeta, koji jedu hranu bogatu vitaminom B17, nikada ne obolijevaju od raka.

Što je vitamin B17

Vitamin B17 (laetril, amygdalin) je prirodni sastojak, koji se nalazi u mnogim namirnicama.

Amygdalin je prvi put otkriven 1830. u gorkom bademu. Ernst. T. Krebs, Jr. (1912 – 1996) je bio kemičar koji je prvi promovirao amygdalin kao lijek protiv raka početkom 1950 godine.

Vitamin B17 u većim količinama možete pronaći u…

– divljim kupinama
– trešnjama
– ribizlu
– košticama jabuke, kruške i šljive
– košticama marelice, breskve i nektarine
– bobu, mung dalu
– gorkim bademima
– indijskom oraščiću
– australskom orahu (macadamia)

U nešto manjim količinama ima ga u…

– ogrozdu
– grožđicama
– dudu
– dunji
– jagodi
– malini
– sjemenkama lana
– prosu, ječmu, heljdi
– leći, crvenom grahu, mahunama

Ipak, najveća koncentracija vitamina B17 je u koštici marelice.



Kako vitamin B17 djeluje na stanice raka

Laetril se sastoji od 1 molekule benzaldehida, 1 molekule hidrocijanida i 2 molekule glukoze.

Benzaldehid i cijanid su otrovni elementi, ali u spoju vitamina B17 s molekulama glukoze su inertni i nemaju toksično djelovanje.

Da bi se cijanid i benzaldehid mogli osloboditi iz vitamina B17, potrebno je da dođu kontakt sa specifičnim enzimom beta-glukozidazom (betaglucosidase). Ovaj enzim je prisutan svugdje u ljudskom tijelu, ali najviše ga ima u stanicama raka (do 3000 puta više).



Princip djelovanja je jednostavan: stanice raka za svoj rast trebaju ogromne količine energije, odnosno glukoze.

Kad unosite vitamin B17, stanice raka apsorbiraju molekule glukoze iz vitamina B17, a s enzimom beta-glukozidazom ‘otključavaju’ benzaldehid i cijanid iz vitamina B17, uzrokujući vlastitu smrt.

Zahvaljujući velikoj koncentraciji enzima beta-glukozidaza vitamin B17 je izrazito smrtonosan za stanice raka, dok za ostale zdrave stanice nije toksičan.

Princip rada vitamina B17 podsjeća na trojanskog konja: stanice raka se polakome za glukozom, a kad je apsorbiraju bivaju terminirane.

Kako koristiti vitamin B17

Za preventivu, dovoljno je redovito jesti hranu bogatu vitaminom B17. Primjerice, pojedete li dnevno tri jabuke s košticama, opskrbit ćete organizam dovoljnom količinom B17 za dnevne potrebe.

Što se konzumiranja sjemenki marelica tiče, zdrav razum nalaže da ih se odjednom ne pojede više nego što bismo pojeli svježih marelica.

Dakle, kad pojedete marelicu, razbijete košticu pa sažvačite i bademastu jezgru. Općenito, preporučuje se konzumirati 5-7 sjemenki marelica na dan.

Oboljeli od raka tijekom dana bi trebali uzimati jednu do dvije sjemenke na sat, no najbolji rezultati postižu se konzumiranjem 3-5 sjemenki svakih sat vremena tijekom dana.

Ipak, to uvelike varira od osobe do osobe, ovisno o tjelesnoj težini. Kao smjernica, može se uzeti 1 sjemenka na svakih 4,5 kg. tjelesne težine.

Preporučuje se da ne uzimate više od 35 koštica marelice dnevno.

Kao preventiva laetril je pokazao stopostotnu učinkovitost, no što je s oboljelima? Mogu li se oni izliječiti uzimanjem vitamina B17?

Jest, mogu, pod uvjetom da njihovi vitalni organi dotad nisu nepopravljivo oštećeni prethodnim tretmanima, poput kemoterapije i zračenja.

Od Krebsova otkrića 1952 godine, do danas, bilježi se na tisuće izlječenja maligne bolesti u terminalnoj fazi, uz pomoć laetrila. Većina njih opisana je u 30-tak objavljenih radova s potpisom uglednih liječnika.

U terapijske svrhe laetril se može unijeti u organizam konzumiranjem sjemenki ili ulja marelice, ili u tabletama i injekcijama laetrila.

B 17 uistinu bismo mogli nazvati vitaminskom bombom koja ima sposobnost razoriti stanice raka, no ne smijemo ispustiti iz vida da terapija tim vitaminom sama po sebi neće izliječiti rak, iz jednostavnog razloga što je pojava te bolesti posljedica ukupnog poremećaja metabolizma.

U skladu s tim, pri liječenju raka nužno je cijeli metabolizam dovesti u red.

Treba pripomoći ukupnom metaboličkom terapijom koja se temelji na unosu enzima i cinka. Bez enzima i cinka, liječenje laetrilom neće biti uspješno. Usto, preporučuje se uzimanje magnezija, selena, mangana, te vitamina C, A, E, B6, B9 i B12.

Često nas zdravstvene probleme tjeraju u potragu za prirodnim rješenjima. I tako, na vlastito čuđenje, često otkrivamo da su najbolja rješenja u pravilu najjednostavnija.

Izvor: alternativa

Napitak za dugovječnost – recept!



Sastojci

– 4 mrkve
– 3 jabuke
– sok od 1/2 limuna
– komadić oguljenog đumbira (2 cm)

Priprema

Sve sastojke ubacite u sokovnik i dobiveni sok popijte odmah.

Zašto ovo djeluje?

Mrkva popravlja vid, učinkovita je protiv raka, kožu čini mladom i zdravom, dobra je za srce, čisti tijelo, dobra je za zdravlje zubi i desni te je učinkovita protiv srčanog udara.

Jabuka jača imunitet, potpomaže mršavljenju, stimulira rad bubrega, jetre i žuči, štiti od bolesti usne šupljine, stimulira probavu, štiti srce i krvne žile, pomaže kod stresa, umora i nesanice, štiti od bakterija i virusa, sprečava nekoliko vrsta raka.



Limun čisti jetru i stimulira njezin rad, prirodni je antiseptik i antioksidans, sprječava gripu, prehladu i mnoge vrste infekcija, pomaže kod kolika i želučanih tegoba, pomaže probavi, potiče stvaranje enzima u jetri, normalizira rad crijeva i olakšava njihovo pražnjenje, sprječava gingivitis i stomatitis, pomaže u snižavanju krvnog tlaka i povećava razinu dobrog kolesterola, alkalizira organizam, sprječava grčeve i bolove u mišićima, regulira rad metabolizma, štiti od stresa i depresije, smanjuje rizik od moždanog udara, sprečava nastanak bubrežnih i žučnih kamenaca, štiti od osteoporoze.

Đumbir ublažava želučane tegobe i nadutost, stimulira sekreciju mukusa, ublažava kašalj i olakšava bol u grlu, olakšava mučninu, posebice morsku bolest, jutarnju mučninu, mučninu izazvanu kretanjem i mučninu uslijed kemoterapije, posjeduje anti-bakterijska, anti-gljivična i anti-toksična svojstva, zbog toga se koristi kao prevencija gripe i prehlade, đumbir je također anti-histamin i zbog toga se koristi kod alergija, ima antiupalna svojstva, zbog kojih se koristi kod liječenja reumatoidnog artritisa, osteoartritisa i drugih bolesti mišićno koštanog i vezivnog tkiva, kemijski sastojci, koje sadrži đumbir, su korisni u sprečavanju procesa biosinteza prostaglandina, koji je odgovoran za nastanak upale. učinkovit je protiv artritisa, sadrži posebne enzime koji su odgovorni za katalizu proteina u hrani, i na takav način pomažu probavi i sprečavaju grčeve, sprječava nastanak čira, oštećenja sluznice želuca, smanjuje razinu kolesterola i sprječava nastanak krvnih ugrušaka, koristi se za liječenje želučanih bolesti poput dispepsije, kolika i dijareje.

Izvor: atma.hr

Ovo je maska od koje kosa raste kao “luda” !




Donosimo vam dva super jednostavna recepta za maske koje će oporaviti kosu, potaknuti njen rast i osigurati joj sjaj!



Jeste li znali da sve što vam je potrebno za prekrasnu kosu nalazi se u vašoj kuhinji? Donosimo vam dva jednostavna recepta za maske koje ćeo oporaviti kosu, potaknuti rast kose i osigurati joj sjaj!

Maska od banane

Pomiješajte dvije zgnječene banane, žumanjak, te žlicu (jušnu) soka od limuna. Smjesu nanesite na kosu, te omotajte glavu plastičnom vrećicom i ručnikom. Ostavite da djeluje 30-40 minuta, te isperite.



Maska od naranče

Pomiješajte šalicu soka od naranče sa šalicom jogurta. Smjesu nanesite na kosu, omotajte glavu plastičnom vrećicom i ručnikom. Ostavite da djeluje 30-40 minuta, te temeljito isperite.

Izvor: dnevno.hr

IZNENADITE SE: Do savršene krvne slike ovom eliksir-bombom



Jedite ga triput dnevno po jednu žličicu prije ili nakon obroka. Jedina je “nuspojava” – značajno poboljšanje krvne slike.



Loša krvna slika, anemija, početak je mnogih zdravstvenih tegoba. Mučite li muku s tim, uz ovaj ćete recept doći do izvrsnih rezultata.
Narodna medicina bilježi više recepata za popravljanja krvne slike, odnosno povećanje hemoglobina u krvi.

Ovaj ljekoviti eliksir provjeren je lijek. Osim što donosi izvrsne rezultate, vrlo je ukusan pa ga možete doživljavati kao desert.



Sve što vam treba je ovo:

– 200 ml meda
– 200 gr oraha
– 200 gr suhog grožđa
– 200 ml soka od mrkve
– 200 ml soka od cikle
– 2 limuna

Priprema:

Dva limuna prepolovite i očistite od koštica pa ih sameljite s korom ili bez (ako su prskani). U to dodajte med, cijeđeni sok cikle i sok cijeđene mrkve pa promiješajte. Na kraju u smjesu dodajte sitno narezane ili mljevene orahe i suho grožđe (grožđice). Dobit ćete oko kilogram ljekovite smjese koju možete čuvati u staklenkama. Jedite ga triput dnevno po jednu žličicu prije ili nakon obroka. Jedina je “nuspojava” – značajno poboljšanje krvne slike

Izvor: dnevno

SOČNI KOLAČ SA GRIZOM SA MJERAMA NA ŠOLJICE



Ovak kolac je jako jednostavan za napraviti,dosta je socan i nije puno sladak,pa ko voli neka izvoli….
Sastojci
Sastojci za biskvit
3 jaja
1 solja secera (solja je 2 dcl)
1 solja mlijeka
1 solja ulja
2 izrendane jabuke
2 solje griza
2 solje mljevenih oraha
1 kesica praska za pecivo



1 kesica vanile secera
Zaljev za biskvit
3 dcl mlijeka
3 dcl secera
2 velike kasike kakaa
Za ukrasiti kolac
1/2 l slatkog vrhnja
2 kasike secera
1 kesica vanilije secera
mljevenih oraha za posuti kolac

Priprema
1.
Rernu ukljuciti na 180 stepeni da se zagrije…
2.
Tepsija je velicine 38×25
3.
Jaja umutiti mikserom sa secerom i onda dodati, mljijeko, ulje i malo sve lagano izmiksati.Jabuke, griz, orahe, presak za pecivo i vaniliju pomjestati zajedno i dodati predhodnoj masi.Sve lijpo izmjestati drvenom kasikom i izilti u namascenu i pobrasnjenu tepsiju…Peci oko pola sata. Dok se biskvit pece u jednu serpu staviti milijeko, secer i kakao sve prokuhati.Ostaviti da se ohladi..Kada je biskvit pecen ohladiti ga i hladnim zaljevom zaliti biskvit..



4.
Slatko vrnje izmiksati sa 2 kasike secera i jednom kesicom vanilin secera i ukrasiti kolac..Posuti sa mljevenim orasima…Nakon par sati kolac se moze sluziti.
Posluživanje
Ko voli socne kolace ovo je upravo takav kolac a nije puno sladak.

OBLATNE ZA 7 MINUTA: NAJBOLJI I NAJBRŽI RECEPT KOJI POSTOJI NA SVIJETU!


Najbrži recept za oblatne koji postoji. Uložite 10 minuta truda i uživajte cijeli dan uz ovu poslasticu.
Potrebni sastojci:
1/2 l mlijeka
1/2 kg šećera


  4 kašike brašna
1 jaje
100 gr čokolade
1 margarin
Priprema:


  Sve ove sastojke zajedno kuhati 7 minuta. Ravnomjerno filovati oblatnu.
I to je to… Uživajte i podijelite s prijateljima

MOJ DOMAĆI SLADOLED...OD SAMO 4 SASTOJKA NAPRAVILA SAM PUNO SLADOLEDA


Sastojci
500 ml vrhnja za kuhanje



70 gr šećera
3 žumanca
1 štapić vanilije

Način pripreme
Vrhnje za kuhanje naspite u šerpu i stavite da se lagano kuha.
Kada provrije dodajte vaniliju i šećer pa promiješajte.



Umutite žumanca i uspite u smjesu pažljivo miješajući.
Kuhajte još malo dok se ne zgusne pa prebacite u drugu posudu dok se ne ohladi.
Stavite u zamrzivač dok se ne zaledi i uživajte.

LAGANI KOLAČ SA KUHARICE SA MALO MANJE ISKUSTVA ....A SIGURNO ĆE USPJETI



Sastojci
Sastojci za kremu
1,1 l mlijeka
4 kom krupnih jaja
200 gr secera



3-5 vanilija
200 gr brašna
80 gr margarina
I još
300 gr petit keksa
ključ :)

Priprema
1.
Od 1,1l mlijeka oduzeti odmah 3- 4 dl i ostavitie na stranu,a ostatak staviti  sa kockicom margarina da provri.
Od ukupnog šećera dvojiti 10 kašika u posebnu posudu i dodati 10 kašika vode (to kasnije treba ušpinovati).
2.
Žumanca umutiti sa ostatkom šećera i vanilijom,zatim dodati brašno i  hladno mlijeko(dio od onih 4 dl).Treba da se dobiije dobro rijetka masa.
3.



Umućena žumanca sipati  u provrelo mlijeko i kratko kuvati uz neprekidno mućenje mikserom.
Samo ukoliko je masa previse gusta i penje se uz žice miksera,u tom slučaju  obazrivo dodavati pomalo mlijeka,kako bi se dobila gusta i ljepljiva smjesa.
Napokon ostavite fil na stranu i krenite na špinovanje šećera.
4.
Staviti da se ušpinuje (ukuva i zgusne) 10 kašika šećera sa 10 kašika vode.
Neka se šećer špinuje sve dok ne počne da "šušti" ili "šapće",odnosno,šećer je ušpinovan kad puhanjem kroz otvor ključa izlaze balončići kako je to Slava fino i slikovito ovdje objasnila.
5.
U umućen šaum u tankom mlazu saspite šećer i mutite nekih 3-5 minuta.
Šaum sastaviti sa prethodno skuvanom masom.
6.
Poredati keks po tepsiji...4x4 reda i 1x2...sasuti masu ,izravnati i poredati keks i odozgo...
Potrebno je 40 kom keksa....ili 250-300 gr,
Keks ne treba prethodno kvasiti.
Ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi i  da keks omekša,potom dobro ohladiti u frižideru....

PROVJERENO NAJBOLJA RAFFAELLO TORTA ZA 30 MINUTA!


Sastojci:
– 9 bjelanjaka
– 15 zlica secera
– 3 zlica krusnih mrvica
– 30 dkg kokosa + malo za posuti za ukras



– 1,5 litra mlijeka + cca 3 dcl za natopiti kore
– 20 dkg gustina
– 25 dkg margarina ili maslaca
– 10 dkg secera za kremu

Priprema:
Biskvit: Izraditi snijeg od 3 bjelanjaka, dodati 5 zlica secera, 1 zlicu mrvica i 10 dkg kokosa. Peci u zagrijanoj pecnici na cca 180 stupnjeva 10-15 min (provjeriti cackalicom). Gotovi biskvit natopiti sa



cca 1 dcl hladnog mlijeka. Peci 3 biskvita (ukupno 9 bjelanjaka, ostane 9 zumanjaka).
Za okrugli kalup promjera cca 26 cm. Krema: U litru i pol mlijeka ukuhati gustin i secer. U hladno dodati margarin. Slagati: kora, fil, kora, fil, kora, fil, posuti kokosom i dobro ohladiti.

BILJEM PROTIV POSLJEDICA HEMOTERAPIJE: ĐUMBIR SMANJUJE MUČNINU, KOPRIVA ANEMIJU, ARTIČOKA ČUVA JETRU



Neprijatne nuspojave hemoterapije i zračenja: malaksalost, povraćanje, gubitak apetita, bolovi u mišićima i zglobovima – mogu se ublažiti narodnim lijekovima koji se prave od đumbira, koprive, lista maline…



Statistike pokazuju da se broj oboljelih od kancera iz godine u godinu drastično povećava. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije za 2030. godinu, broj oboljelih od raka u vrlo razvijenim zemljama (poput SAD-a i EU) narast će za nešto više od trećinu, dok će u nerazvijenim (u koje spada i Bosna i Hercegovina) narasti gotovo dvostruko. Ove podatke nedavno je iznijela, za hrvatske medije, voditeljica Registra za rak u susjednoj Hrvatskoj Ariana Znaor.

Moderna medicina, iako je posljednjih godina uveliko uznapredovala, još uvijek nema pravi odgovor na ovu pošast. Liječenje se, i dalje, sastoji od hiruškog odstranjivanja tumora, zračenje i hemoterapije.

Jedno liječe drugo uništavaju

Nažalost, lijekovi koji se koriste u hemoterapiji (citostatici), iako pomažu prilikom uništavanja zloćudnih ćelija i usporavaju širenje malignog procesa, oni istovremeno imaju i mnoštvo neprijatnih nuspojava koje dodatno opterećuju ionako iscrpljeni organizam oboljelog.

Prve na udaru su ćelije korijena kose, zbog čega skoro sve osobe koje prođu hemoterapiju ostaju bez kose. Uz to, stradaju i ćelije krvi, koštane srži, sluzokože usta, jednjaka, želuca, crijeva… Na sreću ova oštećenja najčešće su prolazna i u večini slučajeva dolazi do regeneracije tkiva.
Gotovo svi pacijenti koji se podvrgnu hemoterapiji osjećaju mučninu, gađanje, povraćanje, bolove u mišićima i kostima, malaksalost, gubitak apetita…

Ljekar onkolog određuje kombinaciju lijekova koji će uz maksimalan efekt izazvati najmanje neželjene posljedice. Uz to će onkolog, uz hemoterapiju, propisati i lijekove koji će barem ublažititi neželjene posljedice hemoterapije i zračenja.

Koliko nam bilje može pomoći

Iako oficijelna medicina još uvijek nije zvanično potvrdila da neka ljekovita biljka može ublažiti posljedice hemoterapije i zračenja, mali je broj oboljelih koji nakon hemoterapije i zračenja neće uključititi i neki narodni lijek: najčešće su to razni čajevi ili čajne mješavine, te pčelinjih proizvodi – sami ili u kombinaciji sa biljem.

Artičoka čuva jetru

Obzirom da je jetra organ zadužen za „preradu“ lijekova, jasno je da će hemoterapija sa svim svojim neželjenim posljedicama utjecati na nju. Lijekovi koji se koriste u liječenju kancerogenih oboljenja najprije usporavaju obnavljanje jetre, što se nepovoljno odražava na rad cijelog organizma. Stoga je preporuka da se, nakon završetka hemoterapije, obavezno provede biljna terapija od artičoke. Kura se uzima na način da se 5 ml artičoke ulije u pola čaše vode, pola sata prije jela, i tako 2-3 puta na dan. Ne preporučuje se uzimanje ove terapije tokom trajanja hemoterapije jer može doći do kontraindikacija.

List maline otklanja proliv

Proliv je relativno rijetka nuspojava hemoterapije i lako se sanira čajem od lista maline ili kupine. Supenu kašiku listova dovoljno je preliti sa 2 – 2, 5 dl prokuljučale vode, ostaviti da odstoji desetak minuta pa procijediti. Piti topao čaj 2-3 puta dnevno do prestanka proliva. S ovim čajem se mogu piti i probiotici.

Laneno ulje ja jači organizam

Esencija masne, omega-3 kiseline poboljšava opšte stanje organizma, jača imunološki sistem i podstiče stvaranje krvnih ćelija. Uzima se supena kašika lanenog ulja zajedno sa posnim sirom ili pahuljicama od žitarica. Voditi računa da se ulje kupuje u provjerenim apotekama, i da bude svježe.

Đumbir smanjuje mučninu

Klinički je dokazano da je ova biljka, ljutkastog okusa, odlično sredstvo protiv mučnine, naročito one koje izazivaju lijekovi koji se koriste kod hemoterapije. Đumbir efikasno djeluje ako se uzima u vidu soka. Korijen se narenda, iscijedi prstima, pa se kašičica žute tečnosti ulije u pola čaše vode i tako pije tri puta u toku dana. Svaki put treba napraviti novi sok, kako bi bio svjež.
Umjesto soka, može se koristiti i prah od đumbira. Obzirom da je on ljući od soka, dovoljno je uzeti jednu trećinu kašičice pa razmutiti u 1 dl vode. Osobe koje imaju kamen u žuči trebaju oprezno da koriste đumbir, jer one podstiče lučenje žuči.

Koprivom protiv infekcije

Lijekovi koji se koriste u hemoterapiji, osim malignih, napadaju i ćelije koštane srži, zbog čega dolazi do pada vrijednosti – eritrocita (crvenih krvnih zrnaca), ali i limfocita, granulocita, trombocita… Posljedica toga je umor.
Neke osobe su, tokom hemoterapije, sklone i infekcijama (zbog smanjena imunuloških ćelija) u tolikoj mjeri da je hemoterapiju potrebno prekinuti.



List koprive vraća organizmu željezo i minerale, djeluje povoljno na funkciju bubrega i sprječava njihovo oštećenje usljed hemoterapije.
Čaj od koprive pravi se na način da se prokuha 1 l vode, skloni se sa vatre i u vodu se doda 5-6 kašika listova koprive. Poklopiti i ostaviti da odstoji 10-15 minuta. Potom procijediti, ostaviti u staklenu bocu i piti tokom dana, najbolje između obroka.

Obloge nakon zračanja

Terapija koju onkolog propisuje pacijentu oboljelom od karcinoma podrazumjeva i zračnu terapiju ili zračanje, koja dolazi nakon hiruškog odstranjivanja tumora i hemoterapije.
Ćelije raka ubrzano se dijele, zbog čega su pojačano osjetljive na dejstvo gama zraka, koje oštećuju njihov DNK i tako ih uništavaju. Međutim, kao i hemoterapija, tako i gama zraci uništavaju zdrave ćelije, a najčešće nuspojave jesu opekotine na koži. Današnji uređaji koji se koriste prilikom zračenja mnogo se bezbjedniji od onih koji su se koristili ranije, ali se opekotine, crvenilo, zatezanje kože, peckanje kože… idalje pojavljuju.

Nakon zračne terapije dobro je zagrijati do ključanja 1 – 1,5 dl vode, skloniti sa vatre, dodati supenu kašiku cvjetova šljeza, poklopiti i ostaviti tako 10 minuta, pa procijediti. Namočiti gazu i držati 10-15 minuta na mjestu koje je bilo izloženo zračanju. Ovaj postupak ponavljati dva puta dnevno, a svaki put nakon toga kožu namazati uljem koje se priprema na sljedeći način:

– 100 ml iscjetka nevena
– 10 kapi eteričnog ulja njemačke kamilice
– 30 kapi eteričnog ulja prave lavande

Eterično ulje prave lavande podstiče regeneraciju kože, dok njemačka kamilica i neven imaju snažno protiv upalno dejstvo.



Čajevi imaju pozitivan efekt i kod zravih i kod bolesnih ljudi

Primarijus dr. Šefik Bešlić, šef Klinike za onkološku i glandularnu hirurgiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu kaže da svakom pacijentu oboljelom od karcinoma preporučuje konzumiranje čajeva, ali da ne može tačno precizirati koja vrsta čaja ima najveći utjeca na oboljenje.

– Nauka još uvijek nije potvrdila da neka vrsta čaja ima pozitivan efekt kada su u pitanju kancerogena oboljenja, ali čajevi, tečnost općenito, ima pozitivan efekt na ljudsko tijelo, bez obzira da li se radilo o oboljelim ili zdravim ljudi, te iz toga možemo zaključititi da je konzumacija čajeva u svakom slučaju pozitivna – objasnio je za Auru dr. Bešlić.

Pčelinji proizvodi pomažu da organizam izdrži hemoterapiju

Osobama koje uzimaju hemoterapiju naročito se preporučuju pčelinji proizvodi: med, polen, matična mliječ…
Pčelinji proizvodi bogati su vitaminima, mineralima, kiselinama i drugim tvarima, koje hrane organizam, podižu njegov imunitet, poboljšavaju krvnu sliku, što na kraju pomaže da organizam uspješnije i sa manjim posljedicama podnese hemoterapiju i zračanje.

Treba napomenuti da pacijenti koji boluju od kancerogenih oboljenja ne uzimaju pčelinje proizvode na svoju ruku, naročito matičnu mliječ, već da se prije konzumacije posavjetuju sa svojim ljekarom, i da pčelinje proizvode kupuju isključivo kod pčelara koje poznaju.

Izvor: lijekizprirode.com

Čaj za otapanje bubrežni kamenaca



Sastojci:

– 4 žlice ječma
– 1,5 litra vode
– po želji ječmeni slad

Priprema:

Ne zagrijanoj tavi, bez masnoće, pržite ječam dok ne porumeni i dok ne osjetite njegovu aromu (obično je potrebno 5-10 minuta). Povremeno promiješajte ili protresite tavu, da sjemenke ne zagore.

U kipuću vodu dodajte prženi ječam te ga kuhajte na laganoj vatri još oko 10 minuta.

Kad je čaj skuhan, pustite da odstoji nekoliko minuta, da se ječam slegne na dno posude.

Procijedite čaj u šalicu.

Posluživanje:

Po želji čaj možete zasladiti ječmenim sladom te dodati nekoliko kapi limunovog soka.



Savjet:

Na isti način možete praviti čaj i od drugih integralnih žitarica.

Možete prepržiti i veću količinu ječma (ili neke druge žitarice), spremiti ga u staklenku ili plastičnu posudu s poklopcem te kasnije koristiti prema potrebi.

Neki skuhaju i duplu količinu čaja, rasporede ga u dvije boce te u jednu dodaju komadić kore cimeta, a u drugu komadić zvjezdastog anisa.

Izvor: prirodni-lijek.blogspot.com

Napravite sami: Najefikasnija krema protiv tamnih kolutova ispod očiju!



Koža oko očiju veoma je osjetljiva i proizvodi koje koristite na pomenutom dijelu lica trebali bi biti blagi. Kako biste spriječili nastajanje tamnih kolutova ispod očiju i efikasno ih eliminisali (kada se pojave) bitno je da na njih ne nanosite klasične kreme koje mogu sadržavati mnoštvo hemikalija.


Donosimo vam recept za fantastičnu, blagu kremu koja je veoma efikasna u eliminisanju tamnih kolutova ispod očiju.



– aloe vera gel
– kapsule vitamina E
– bademovo ulje



Aloe vera se koristi za skoro sve kožne probleme, od opekotina od sunca do izjednačavanja tena. U zdjelu ubacite dvije kašičice (10 ml) gela od aloe vere i nakon toga “istisnite” tri kapsule vitamina E (400 IJ po kapsuli).



Bademovo ulje bogato je hranjivim sastojcima neophodnim za zdravlje kože. U smjesu dodajte kašičicu (5 ml) pomenutog ulja te sve dobro izmiješajte.

Nakon što sve sastojke dobro izmiješate primijetićete da se boja kreme promijenila – ona više nije prozirna. Kremu nanosite svako veče prije spavanja. Ona će smiriti kožu oko očiju te će imati efekat hlađenja, a već nakon nekoliko nanošenja smanjiće tamne kolutove ispod očiju.

Kremu možete skladištiti na sobnoj temperaturi, ali je držite dalje od sunčeve svjetlosti. Rok trajanja kreme je mjesec dana.

Izvor: minimagazin.info

SIRUP OD BOKVICE: PRIRODNI LIJEK ZA KAŠALJ, JAČANJE IMUNITETA, TUBERKULOZU…


Potrebno:

– oko 200 g listova trputca (bokvica),
– 300 g smeđeg šećera,
– 300 g meda

Oprane listove sameljete u blenderu. Dobijenoj smjesi dodajte malo vode, 300 g nerafiniranog šećera i 300 g meda. Uz stalno miješanje neka se kuha na tihoj vatri. Nakon 15-ak minuta kuhanja, odvojite biljnu kašu od tekućine. Još vruće nalijete u bočice i čuvajte u hladnjaku. Prije svakog obroka uzeti po jednu supenu kašiku, a djeca čajnu ovog sirupa.

Ovo nije sirup samo za kašalj. Dokazano je da jača organizam.



Trputac je inače biljka koja se koristi kod oboljenja dišnih organa, naročito kod jakog katara, kašlja, hripavca, plućne astme pa čak i tuberkuloze pluća. Čisti krv, pluća i želudac kao nijedna druga biljka, pa je dobar za sve koji su slabokrvni ili imaju lošu krv, slaba pluća i bubrege, blijedi su, imaju osip, lišajeve ili kašljucaju, promukli su. Pomaže i slabašnoj djeci, koja i pored dobre prehrane zaostaju u razvoju.

Izvor: lijekizprirode.com



SEČENICA SVAKO KO PROBA BUDE ODUŠEVLJEN...



Još jedna vrsta starinske pite za one koji to vole...
Sastojci
5 čaša brašna
1/2 kvasca
3 kašičice soli



voda
ulje, mast
oko 200gr sira

Priprema
1.
Od brašna, soli, kvasca i vode zamesiti testo srednje tvrdoće.
Podeliti ga na 10 loptica.
2.
Svaku lopticu razvući oklagijom. Po 2 kruga spojiti uljem (Ja pomešam malo rastopljene masti i malo ulja). Dobije se 5 malih kora.



3.
Svaku takvu koru još malo razvući oklagijom u veličini tepsije.U podmazanu tepsiju br.28 stavim jednu koru, namažem je uljem i pospem mrvljenim sirom. Tako sa svim korama. Zadnja se ne posipa sirom.
4.
Kad se završi ređanje, pita se iseče na kocke i premaže uljem. Treba malo da odstoji pre pečenja.

TORTA ZA TREN...PRIJE ĆETE NAPRAVITI OVU TORTU NEGO ISPEĆI KAFU



Sastojci
     300 g mljevene plazme ili nekog drugog keksa
     150 g otopljenog putera ili margarina
     5-6 kašika prah šećera
     1/2 naranče
       200 ml gaziranog soka od naranče
     125 g jaffa keksa


     
oko 50 g žele bonbona od naranče
    i još:
     100 g čokolade za kuhanje
     1 kašika ulja

Priprema
    Sjediniti mljeveni keks, prah šećer, sok i ribanu koricu narače, pa preliti otopljenim puterom. Zatim dodati i gazirani sok. Sve dobro sjediniti, pa dodati sitno sjeckane žele bonbone i jaffa keks, narezan na kockice.


     
Oblikovati po želji, pa ostaviti da se ohladi i stegne. Otopiti čokoladu i ulje, pa preliti preko torte!
    Kada se glazura stegne, rezati tortu na parčad!
    Izvor:  www.coolinarika.com

SOČNI MAFINI S NUTELLOM: KAD IH POSLUŽITE SVI ĆE TRAŽITI RECEPT!



Ovo je jednostavan recept za sočne i kremaste mafine koji će se svidjeti svima.
Sastojci (za 10 mafina):
Za tijesto:
300 g brašna,
1 prašak za pecivo,
75 g šećera,


 
2,5 dl mlijeka,
2 jaja
  50 ml suncokretovog ulja,
1 žlica nutelle za tijesto
Za nadjev:
10 žličica nutelle

Priprema:
1. U dublju zdjelu prosijte brašno i prašak za pecivo. Dodajte šećer i dobro promiješajte.
2. U drugu zdjelu savite jaja i iumutite ih lagano vilicom. Dodajte uz miješanje (laganim pokretima vilice) najprije ulje, a zatim mlijeko.



3, Izlijte tekuće sastojke u zdjelu sa suhim sastojcima (brašno i šećer) i dodajte jednu žlicu nutelle. Lagano vilicom promiješajte samo dokle se ne bude vidjelo suho brašno. Smjesa mora izgledati gnjecava i jako ljepljiva.
  4. Stavljate smjesu u kalupe za mafine u koje ste prethodno stavili papirnate košarice za mafine.
5. Na vrh svakog mafina stavite jednu žličicu nutelle.
6. Pecite 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C.
7. Pečene mafine izvadite na metalnu žicu i poslužite ohlađene.

BRZINSKI RECEPT ZA TVIX COKOLADICU..POPUT ORIGINALA JE..SJAJAN SLATKIŠ UZ KAFU



Volite čokoladicu Twix ? Zašto je ne biste same napravile i oduševile svoje najmilije!
Sjajan slatkiš uz kafu. Oduševiće vas zavodljiva kombinacija keksa, karamela i čokolade!
SASTOJCI
500g mlečne čokolade
350g mekanih karamel bombona


  400g petit buerre keksa ili drugog po izboru
60ml mleka
4 kašike putera

PRIPREMA
Korak 1
Čokoladu istopite na pari, pa sipajte u pleh koji ste obložile samolepljivom folijom. Ubacite u frižider da se čokolada stegne. Keks sameljite i dodajte mu istopljeni puter, pa mešajte dok ne dobijete smesu poput vlažnog peska.
Korak 2


  Karamele ubacite u šerpicu, dodajte mleko i topite na srednjoj temperaturu dok ne dobijete glatku masu. Izvadite pleh sa čokoladom, pa pospite samlevenim kesom i dobro pritisnite i utabajte. Prelijte karamelom i vratite sve u frižider da se stegne.
Korak 3
Izvadite iz pleha na ravnu površinu i isecite nožem na štangle. Svaku prelijte istopljenom čokoladom i ponovo ubacite u frižider da se stegne.

četvrtak, 21. srpnja 2016.

NAJBRŽI RASTAPAČ MASNOĆA: Ovaj će vas pripravak osloboditi suvišnih kilograma, ojačati imunitet i uravnotežiti probavu



Spojih ovih namirnica prava je detoksikacija organizma. Ubrzat će vam metabolizam i ojačati imunitet. Težite li se u sagroijevanju masnoća, odaberite prirodni put.



Mješavina ovih nekoliko lako dostupnih sastojaka za vaše će tijelo djelovati iznimno revitalizirajuće. Sve dobrobiti meda i više su nego poznate, a njegova kombinacija s limunom prava je bomba za zdravlje. No, u ovom je pripravku ključan “detalj” za mršavljenje jabučni ocat, a detoksikacijski posebno cimet.

Sastojci:

– 1 žličica cimeta
– 2 žlice jabukova octa
– 1 žlice meda
– 2 žlice limunova soka
– 1 čaša vode

Kombinacija ovih sastojaka pomoći će vam u sagorjevanju masti, ubrzati vaš metabolizam, a njome se možete i učinkovito boriti protiv dijabetesa i niskog krvnog tlaka.

Priprema:

Sve sastojke stavite u blender i dobro ih promiješajte. Ako nemate blender, izmiksajte ih mikserom nakon što ste limun usitnili nožem (odstranite koru ako limun nije domaći). Pripravak držite u hladnjaku i pijte ga svakoga jutra po jednu žlicu na prazan želudac. Rezultati će biti ubrzo vidljivi!



Naime, limunov sok ima alkalni učinak na tijelo, a posebno pomaže u regulaciji pH i pomaže u uravnoteženju razine šećera u krvi. Što je najvažnije, sadrži vitamin C.

Jabukov ocat obiluje dobrim bakterijama i enzimima. Njegova kiselina snižava krvni tlak za šest posto.

Med se može koristiti i za mršavljenje. Stoljećima se koristio za liječenje rana, a izvrstan je za srce, kožu, ginekološke bolesti, imunitet… Smanjuje grlobolju, smiruje živce, jača metabolizam i stimulira probavu, što pomaže u mršavljenju.

Cimet je poznat kao jedan od najboljih antioksidanasa na svijetu. Za ravnotežu šećera u krvi upravo je on među najboljima.

Izvor: dnevno

Kako izbaciti kamen iz žuči kroz stolicu?



Ovaj narodni lijek je pomogao mnogima. Kineski doktor dr. Lai Chiu Nan preporučuje potpuno prirodnu metodu uklanjanja žučnih kamenaca – koji su vrlo opasni – osim što izazivaju bol, dovode i do žutice, pa i do raka.



“Rak nikad nije prva bolest koja se pojavi”, kaže dr. Lai, navodeći kako, obično, postoji puno drugih problema koji dovode do raka. Po njegovim istraživanjima, obično osobe koje dobiju rak, ranije su imale kamence.

Jedan od simptoma žučnih kamenaca je osjećaj nadutosti nakon teških jela. Osjećate se kao da ne možete probaviti hranu. Ako stvar postane ozbiljnija, osjećate bol u području jetre. Dakle, ako mislite da imate kamence, dr. Lai nudi sljedeće metode kako biste ih uklonili.

Navodi se da je ovaj tretman također dobar za one sa slabom jetrom, jer su jetra i žučni mjehur usko povezani.

Kako izbaciti kamen iz žuči kroz stolicu:

1. Prvih pet dana, uzimajte četiri čaše soka od jabuke svaki dan. Ili jedite 4-5 jabuka, što god želite. Sok od jabuke omekšava kamence. Tokom tih pet dana, trebate normalno jesti.

2. Šestog dana ne večerajte.



3. U 18 sati uzmite čajnu kašikicu gorke soli (magnezij sulfat) s čašom tople vode.

4. U 20 sati ponoviti isto. Magnezij sulfat otvara propust žuči.

5. U 22 sata uzmite pola šalice maslinovog ulja (ili ulja sezama) s pola šalice svježe iscjeđenog soka od limuna. Izmiješati dobro i popiti. Ulje podmazuje kamenje te će olakšati njihov prolaz.

Sljedećeg jutra, trebali biste naći zeleno kamenje u stolici. “Obično oni plutaju“, Nan Chiu primjećuje. “Možda ćete ih poželjeti brojati. Imao sam ljude koji pronađu 40, 50 ili čak do 100 kamenja. Jako mnogo”.

Čak i ako nemate nikakve simptome žučnih kamenaca, možete uzeti ovu prirodnu terapiju. Uvijek je dobro svoj žučni mjehur imati čist – kaže ovaj kineski doktor.

Izvor: MOJportal

Napitak za liječenje štitne žlijezde – štitnjače



Ovaj napitak uspješno liječi štitnjaču ako se radi o nedostatku joda. Samo jedna kura ovim napitkom biti će dovoljna.



Sastojci:

– 40 komada zelenih (mladih) sitnih oraha
– 1 Kg meda domaćeg
– jedna veća ili više manjih staklenih tegla

Priprema:

Dobro operite orahe, posušite, te ih nabodite iglom više puta, ili oštrim nožem napravite tanke usjeke u njima. Orahe stavite u teglu, prelijte ih medom i ostavite na otvorenom, izložene suncu. Ovaj proces treba da traje najmanje 40 dana, zatim procijedite kroz cjedaljku, te tečnost prespite u staklenu flašu.



Konzumiranje:

Kura ovim napitkom traje dok ga ne potrošite, pijte svako jutro na tašte jednu rakijsku čašicu, tj. 0.05 dl.

Ako i dalje osjetite tegobe štitnjače, ponovite ovu kuru nekoliko puta.

Izvor: narodnilijek