1

srijeda, 12. listopada 2016.

Kućni tretmani protiv tamnih mrlja na laktovima i koljenima



Gomilanje mrtvih ćelija kože na laktovima, koljenima ili zglobovima utiče na tamnjenje kože na pomenutim mjestima. Ipak, dati problem možete veoma lako riješiti koristeći određene “lijekove” koje možete napraviti sami.





Donosimo nekoliko najefikasnijih.

Soda bikarbona i mlijeko

Soda bikarbona je veoma efikasna u čišćenju kože te smanjuje njeno tamnjenje. Mlijeko hrani kožu te joj daje mekoću. Pomiješajte kašiku sode bikarbone sa mlijekom, kako biste dobili pastu. Dobijenu pastu nanesite na problematična područja te trljajte kružnim pokretima. Tretman ponavljajte svaki drugi dan.



Šećer i maslinovo ulje

Šećer djeluje kao piling, dok maslinovo ulje hidratizira kožu. Pomiješajte jednake količine pomenutih sastojaka kako biste dobili gustu pastu te je nanesite na problematično područje. Trljajte oko pet minuta te isperite blagim sapunom i mlakom vodom.

Limun i med

Svježi sok od limuna ima prirodna svojstva izbjeljivanja dok med hidratizira kožu sprečavajući njeno tamnjenje. Pomiješajte kašiku meda sa sokom jednog limuna. Dobijenu mješavinu nanesite na problematično područje te nakon dvadeset minuta isperite vodom. Za najbolje rezutate, tretman ponavljajte tri puta sedmično.

Sirće i jogurt

Kada se koriste skupa, sirće i jogurt su odličan lijek koji istovremeno uklanja tamnu boju sa laktova te hidratizira kožu. Pomiješajte jednake količine sirćeta i jogurta te dobijenu mješavinu nanesite na problematično područje. Sačekajte da se smjesa osuši te onda počnite trljati kružnim pokretima (dva minuta će biti sasvim dovoljno) i isperite mlakom vodom.

Kurkuma, med i mlijeko

Kurkuma djeluje kao antiseptik, a mlijeko djeluje kao prirodno sredstvo za izbjeljivanje koje ujedno i hrani kožu. Med, naravno, daje koži neophodnu hidrataciju te, takođe, ima antiseptička svojstva. Ove prirodne osobine pomenutih sastojaka pomoći će vam da se riješite tamnih mrlja na laktovima i koljenima. Pomiješajte kurkumu, med i mlijeko kako biste dobili pastu. Nanesite je na zahvaćeno područje te nakon dvadesetak minuta vlažnim rukama nježno trljajte dato područje. Nakon dva minuta, kožu isperite mlakom vodom.

Izvor: minimagazin.info

UMJESTO NA OPERACIJU ZDRAV OTIŠAO KUĆI… Uz pomoć ova dva sastojka!



Tuzlak Elvir D. (44) odlučio je ispričati kako se sam “spasio” od operacije koljena, uz pomoć samo dva sastojka, koja vjerovatno imamo svi u kući.




Naime, Elvir je posljednjih mjeseci osjećao strašne bolove u koljenima, od prekomjernog stajanja i rada, te mu je doktor preporučio da operiše koljena i tako pokuša ponovo bezbolno stati na noge. No, strah od operacije naveo ga je da ipak potraži drugo rješenje.

– Slučajno sam upoznao jednu gospođu koja se bavi sakupljanjem čajeva i biljki, i znam da ona čita mnogo knjiga te zna mnogo o tome, upitao sam je za aavjet i odmah mi je rekla da ima jednu soluciju koja je pomogla mnogima koji su došli do nje.



Savjetovala mi je da 5 noći uzastopno napravim agdu (smjesu) od jabukovog domaćeg sirćeta i soli u omjeru 2-3 šoljice sirćeta i jednu šoljicu soli. Onda treba sve dobro izmiješati pa natopiti gaze u smjesu i umotati na koljena, sve to zamotati nekom krpom.

– Već nakon prvog dana osjećao sam olakšanje, a bol je nestao kao rukom odnesen tačno nakon pet dana. Evo već neko vrijeme nemam više problem sa koljenima i naravno otkazao sam operaciju na koju sam trebao da idem. Nadam se da će ovaj recept pomoći i drugim ljudima – ispričao je Elvir.

Naravno, mi ipak savjetujemo svim ljudima koji eventualno imaju sličnih problema da se prije ovog prirodnog poduhvata ipak posavjetuju sa svojim doktorom.

Izvor: DozaZdravlja.com

Zaboravite osvježivače: Ovaj recept “UBIJA” SVAKI ZADAH



Svi smo se bar jednom našli u situaciji da, koliko god prali zube ili jeli pepermint bombončiće, nikako se ne možemo rešiti zadaha uzrokovanog ukusnim grickalicama ili jelima s lukom. Ali ne brinite, postoji recept koji djeluje odmah.




Potrebno vam je:

– 1/2 kašičice cimeta u prahu
– 1/2 kašičice meda
– 2 limuna

U posudu stavite cimet i med pa prelijte šoljom tople vode.



Miješajte dok se med ne otopi, a onda dodajte sok od limuna.

Sve zajedno još jednom dobro izmešajte, prelijte u staklenu teglu s poklopcem i stavite u frižider.

Ovom smesom temeljno izgrgljajte usnu šupljinu pa progutajte.
Postupak ponovite kad god mislite da je potrebno.

– Cimet i limun će dezinfikovati usnu šupljinu i ‘poubijati’ bakterije koje uzrokuju neugodan miris, a med će smesi dati ljepši ukus.

– Osim što će rešiti problem lošeg zadaha, ova mešavina je izvrstan borac protiv virusa i prehlada jer jača imunitet i djeluje kao antioksidans.

Izvor: Zadovoljna.hr

8 razloga zbog kojih trebate češće piti sok od cvekle – recept za domaći sok od cvekle!



Cvekla je izrazito zdrava vrsta povrća, ali je zbog ukusa mnogobrojni izbjegavaju. Donosimo vam osam razloga zbog kojih biste ovaj sok trebali piti češće. Takođe, donosimo i odličan recept pomoću kojeg ga možete i sami napraviti.



– Sok od cvekle sadrži pigment betalain koji ima antioksidantna i antiupalna svojstva. Zahvaljujući ovom sastojku, sok od cvekle sprečava oštećenje ćelija i eliminiše slobodne radikale iz organizma.

– Ukoliko imate tegobe sa probavom, pijte redovno ovaj sok. Istraživanja pokazuju da sok od cvekle pomaže u čišćenju crijeva te im pomaže da pravilno funkcionišu.

– Zahvaljujući karotenoidima koje sadrži, kao što su lutein i zeaksantin, sok od cvekle je izrazito dobar i za zdravlje vaših očiju.

– Sok od cvekle povećava nivo energije te na taj način pomaže vašem tijelu da bolje reaguje na vježbanje.

– Čaša soka od cvekle dnevno snižava visok krvni pritisak.

– Ovaj sok povećava nivo željeza u krvi. Pored toga, on sadrži antioksidante koji pomažu u održavanju hemoglobina na normalnom nivou. Takođe, željezo koje ovaj sok sadrži poboljšava cirkulaciju.

– Sok od cvekle dokazano poboljšava imunitet, a kao rezultat vaše tijelo se brže i lakše bori protiv infekcija.

– Zahvaljujući magnezijumu koji sadrži, sok od cvekle može pomoći u ublažavanju stresa.



– Sok od cvekle se već dugi niz decenija koristi kao prirodni lijek. Ipak, za najbolje rezultate, bilo bi mudro da ga sami pravite te da izbjegavate kupovne varijante. Pitate se kako napraviti ovaj sok? U nastavku pogledajte kako to uraditi.

Sok od cvekle

Odličan prirodni lijek. Mogu ga piti bebe, djeca i odrasli – izuzetan je u popravljanju i jačanju krvne slike
Sastojci

– 1 jabuka
– 1 šargarepa
– 1 cvekla
– malo soka od limuna
– kašičica meda po dcl

Priprema

Lakše je ako imate u svom domu PowerJuicer, ali i ako nemate (kao ja) možete sebi da napravite ovaj zdrav napitak. Trebaće vam malo više vremena, ali se isplati.

Jabuku, šargarepu i cveklu oljuštite i narendajte na sitno u jednu posudu. Ostavite pola sata-sat da odstoji i pusti svoje sokove. Na visoku posudu stavite cediljku pa kašikom procedite narendano voće i povrće kroz nju.

U sok dodajte malo limuna i po kašičicu meda na svaki dobijeni decilitar.

Izvor: coolinarika.com

RASTE U NAŠEM PODNEBLJU: Jedna od NAJLJEKOVITIJIH biljaka na planetu, a mi ju uopće ne primjećujemo!



Ovo je biljka koja se ubraja među najljekovitije biljke našeg planeta. Njezino latinsko ime – Salvia officinalis – potječe od riječi salvare što znači spasiti ili liječiti.




U grobnicama faraona ova biljka je bila glavni sastojak smjese za balzamiranje. Grčki liječnik Dioskorid koristio ju je za liječenje mnogih bolesti poput krvarenja, groznice, mokraćnih kamenaca i neredovitih menstruacija.

U vremena Karla Velikog kadulju su sadili u svakom vrtu i smatrali najljekovitijom biljkom. Koristili su ju za liječenje skoro svake bolesti pa je zbog toga dobila status svete biljke.

Ljekovite i djelotvorne tvari: sadrži eterično ulje, salviol, salven, tion, pinen, cineol, borneol, kamfor, tanin,…

Ljekovito djelovanje

Kadulja pročišćava krv, pospješuje izlučivanje sluzi iz organa za disanje, djeluje i na izlučivanje sluzi iz želuca, pa bolesnik ponovo dobije izgubljeni apetit.

Kod šećerne bolesti preporučuje se mješavina jednakih dijelova kadulje i stolisnika.

Kadulja, ne samo da djeluje protiv upala, nego i liječi sve upale crijeva, želuca, jetre, žuči i mokraćnih putova.

Čaj od kadulje izvanredno je sredstvo za grgljanje kod katara grla i ždrijela kod upale krajnika i sluznice u usnoj šupljini.

Kadulja utječe na liječenje reumatizma i gihta i čitavog niza neuroloških smetnji koja prate ova oboljenja.



Kaduljin čaj, ako se češće pije, jača cijelo tijelo, sprječava moždani udar i djeluje jako povoljno kod oduzetosti.

Jedina je ljekovita biljka, uz lavandu, koja pomaže kod noćnog znojenja. Liječi bolest koja prouzrokuje noćno znojenje, svojom iznenađujućom snagom otklanja slabost, povezanu s tom bolešću.

Mnogi su liječnici upoznali dobra svojstva kadulje: s najboljim rezultatima koriste je kod grčeva, bolesti leđne moždine, oboljenja žlijezda, kao i drhtanja udova. U slučajevima navedenih bolesti popijemo u gutljajima dvije šalice čaja dnevno.

Čaj izvrsno djeluje na bolesnu jetru, otklanja nadimanje i sve druge tegobe povezane s oštećenom jetrom. Pročišćuje krv, čisti sluz iz dišnih organa i želuca, jača tek i otklanja crijevne smetnje i proljeve.

Kod uboda insekata na mjesto uboda stavljamo smrvljeno kaduljino lišće.

Za vanjsku primjenu posebno preporučujemo kaduljin čaj kod upale krajnika, bolova u vratu, gnojne upale zuba, upale ždrijela i usne šupljine.

Mnoga djeca i odrasli bi izbjegli operaciju krajnika da su pravovremeno koristili kadulju. Kada nemamo krajnika, koji kao policajci tijela zadržavaju i prerađuju otrove, ovi izravno djeluju na bubrege. Kaduljin oparak pomaže kod krvarećih i klimavih zubi, paradentoze i čireva na zubnom mesu. Grgljamo ili stavljamo komprese od vate.

Čaj od kadulje

Čaj od kadulje se priprema tako da se 1-2 žličice kadulje prelije s 2 dcl vruće vode i pusti da odstoji 10 minuta. Čaj je poprilično jakog okusa i može biti neugodan za piti, a piti se može i nekoliko puta na dan.

Kadulja je definitivno biljka koju trebamo imati u svojoj kućnoj ljekarni.

Izvor: dnevno

OVO MORATE DA SAČUVATE: Specijalni eliksir koji liječi SVE KOŽNE BOLESTI, brze od bilo kog lijeka…



U današnje vreme dosta ljudi pogođeno je različitim kožnim tegobama koje variraju od lakših ekcema do teških tegoba koje uzrokuju velike psihičke probleme, neugodnost i socijalno isključivanje.



Neki od glavnih uzroka kožnih bolesti mogu biti stres, potisnute emocije, zagađenje iz okoline, hormoni, nepodnošenje određenih namirnica…

Takva stanja kože mogu se između ostaloga ublažiti i eliminisati kombinacijom izbegavanja stresa, vežbanjem, pravilnom prehranom, redovitom detoksikacijom, suplementima, lekovitom kozmetikom, travama…

U prirodi navodno postoji biljni lek za svaku bolest, a s obzirom na broj vrsti biljaka to je lako moguće, samo je potrebno pronaći odgovarajuću kombinaciju.

Dugogodišnjim iskustvom travara osmišljene su jedinstvene recepture koje su se pokazale jako učinkovitima u tretiranju bolesti poput ekcema, akni, kuperoze, dermatitisa, osipa, kožnih alergija, psorijaze i drugih bolesti koje pogađaju kožu.

Slijedi jedna od najdjelotvornijih receptura, a može se piti kod bilo koje vrste kožne bolesti.

Prirodni dermalni eliksir za sve kožne bolesti

Pomešajte jednake dijelove: lišće oraha, koru hrasta i vrbe, koprivu i neven. Uzmite 3 čajne žličice mešavine i prelijte ih sa 7 dcl kipuće vode. Prekrijte ih i nakon 30 minuta procedite. Pijte 3 puta na dan pola sata prije obroka. Da bi uvideli rezultate budite redoviti i uporni u ispijanju ovog napitka. Sve sastojke možete nabrati sami ili ih kupiti u lekarnama, tržnicama i trgovinama zdrave hrane.

U čemu je tajna ljekovitosti čaja za sve kožne bolesti?

Najvažniji naglasak kod svih sastojaka ovoga čaja je antiupalno djelovanje i pročišćavajuće djelovanje biljaka. Fitoterapija kod svih bolesti preporučuje biljke koje čiste krv jer se tako čisti i koža i ubrzava ozdravljenje te smanjuje rizik od povratka bolesti.



Sve biljke u ovom čaju popularne su u fitoterapijskoj primijeni, a njihovo ljekovito djelovanje dokazano je višestoljetnom tradicijom. Ovaj čaj pomaže u smanjivanju iritacija, crvenila, upala, svrbeža i bolova.

Lišće oraha

Lišće oraha ima snažna antiupalna svojstva i tradicionalno se koristi kod kožnih bolesti. Primjenjuje se u tretmanu ozbiljnih bakterijskih i gljivičnih infekcija, u tretiranju kožnih upala, ali i upalama probavnog sustava te kod akni, krvarenja desni, lišajeva i pretjeranog znojenja. Upotrebljava se kao sredstvo za detoksikaciju organizma, jačanje želuca i poboljšavanje probave i krvne slike, protiv čireva, kostobolje te gnojnih rana. Mladi listovi oraha sabiru se u rano proljeće.

Kopriva

Kopriva je bogat izvor minerala kalija, kalcija, željeza, fosfora, magnezija, natrija; vitamina C, B2, B5, K. Sadrži sekretin koji je najbolji stimulans želučanih žlijezda, crijeva, jetre, gušterače i žučne kesice. Bogatstvo željezom čini je dragocjenom za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, a time i za dobru opskrbu kisikom. Kopriva jača organizam i čisti krv. Sadrži kvercetin snažni antioksidans i antihistaminik koji smanjuje jake upale. Upravo sama kopriva lijek je za kožnu bolest koprivnjaču (urtikariju) i za druge osipe i kožne alergijske reakcije. Koprive se bere u rano proljeće dok je mlada.

Kora hrasta

Kora hrasta bogat je izvor tanina koji djeluju snažno antiupalno na čitav organizam. Imaju svojstvo zaustavljanja krvarenja i stežu tkiva oštećena raznim povredama i infekcijama. Koriste se kod čireva, bijelog pranja, ekcema, proširenih vena. Kora hrasta sabire se od svibnja do lipnja. Najdjelotvornija je kora s najmlađih grana i grančica.

Kora vrbe

Kora vrbe prirodni je izvor acetilsalicilne kiselina – aspirina. Vjerojatno vam je poznato da se on koristi protiv glavobolje, a u dermalnoj primjeni odličan je protiv prištića, znakova starenja, slabljenja tonusa kože. Čaj od vrbe djeluje antiupalno, sadrži tvari zvane polifenoli i flavonoidi koji imaju antiupalna, antiseptičko, antioksidativni, antipiretička, i imunostimulatorna svojstva. Kora vrbe potiče izlučivanje znoja i otrovnih tvari iz tijela čime doprinosi bržem ozdravljenju. Kora vrbe sabire se u proljeće.

Neven

Neven je blaga biljka s izuzetnim djelovanjem na kožu. Djeluje stimulirajuće na jetru i žuč, pročišćava krv i potiče detoksikaciju. Jarka boja cvjetova upućuje da sadrži veće količine beta karotena koji je jedan od najbitnijih vitamina za zdravlje kože, zaštitu od štetnog sunčevog zračenja, i zdravlje očiju. Berba cvijeta nevena počinje već u svibnju pojavom prvih cvjetova i nastavlja se do kasne jeseni. Najkvalitetniji su oni ubrani u kolovozu.

Izvor: narodnamedicina.info

ROLNICE PUNJENE KREMOM OD VANELIJE HVALATI TI SEKO NA PREDIVNOM RECEPTU ZA VANIL KREMU



Sastojci
Za rolice:
500 g zamrznutog lisnatog tijesta
maslac za kalupe
1 jaje
Za kremu:



1 Želatina Dolcela
50 ml vode
500 ml mlijeka
1 Prašak za puding vanilin Dolcela
1 žlica Gussnela Dolcela
3 žumanjka
150 g šećera
1 Vanilin šećer Dolcela
200 ml vrhnja za šlag
Za posluživanje:
šećer u prahu

Priprema
Za rolice:
1.
Odmrznuto lisnato tijesto na pobrašnjenoj ravnoj površini tanje razvaljajte tako da od svakog dijela tijesta dobijete po 12 trakica (24 kalupa).
2.
Kalupe za rolice lagano namažite maslacem i na svaki zarolajte po 1 trakicu.
3.
Tako pripremljene rolice posložite na lim na papir za pečenje. Premažite razmućenim jajetom i pecite na 200 °C oko 20 minuta.
4.
Kad su rolice pečene, vruče ih maknite s kalupa i pustite da se rolice ohlade.

Za kremu:
1.
Želatinu stavite u zdjelicu, zalijte hladnom vodom i ostavite da nabubri 10-ak minuta.
2.
Oko 400 ml mlijeka stavite u posudu i pustite da zakuha.
3.
Puding i Gussnel pomiješajte s ostatkom mlijeka.
4.
U posudu stavite žumanjke, šećer, vanilin šećer i dobro pjenasto izmiješajte.
5.



Dodajte razmućeni puding s Gussnelom i ponovo dobro promiješajte. Lagano usipajte vruće mlijeko neprestano miješajući.
6.
Dobivenu smjesu stavite na vatru i lagano miješajte dok ne zakuha.
7.
Maknite s vatre, dodajte nabubrenu želatinu i lagano miješajte dok se želatina ne otopi.
8.
Kremu pustite da se u potpunosti ohladi pa umiješajte čvrsto tučeno vrhnje za šlag. Smjesu stavite malo u hladnjak da se stisne.
9.
Prebacite je u vrećicu za ukrašavanje i njome ispunite pripremljene rolice.
10.
Ovako izgledaju kalupi.
A ako nemate ovakve kalupiće...evo na ovom blogu (kod Minje) imate super ideju kako napravit kalupiće :)
A evo još jedna ideja kako napravit kalupiće od naše TROVE :)
11.
Slika pripreme ;)

Posluživanje
Pospite šećerom u prahu i poslužite.
Savjet
Nemojte sve rolice stiskati u jedan lim za pečenje, nego ih pecite u istom limu u dva navrata.

BRZI DORUČAK...MINI PICE BEZ UPOTREBE DIZANOG TIJESTA


Brze, mekane,  i bez potrebe dizanja tijesta :)

Sastojci
Tijesto:
600 g brašna
1 prašak za pecivo
10 g svježeg kvasca
pola žličice šećera
pola žličice soli
50 g masti ili omekšalog maslaca



100 ml kiselog vrhnja ili jogurta
250 ml vode
2 jušne žlice maslinovog ulja
Nadjev:
200 g šunke, sušene vratine ili sl.
200 g gaude ili podravca
10 jušnih žlica pasirane rajčice ili kečapa
1 žličica origana
10 maslina

Priprema
Izmiješati brašno i prašak za pecivo, napraviti udubljenje, u njega staviti kvasac, šećer i malo mlake vode. Sačekati trenutak da kvasac počne bubriti pa dodati sol, mast, vrhnje i mijesiti tijesto uz dodavanje vode. Pred kraj dodati maslinovo ulje i mijesiti dok ne nastane glatko mekano tijesto.
2.
Od tijesta napraviti kuglu, spljoštiti ju pa odrezati na pet trokuta i onda još svaki trokut na pola da bi se dobilo 10 približno jednakih djelova tijesta. Može i kao valjak pa na deset djelova, kako je kome lakše ;)
3.
Od svakog komadića tijesta odmah napraviti kuglicu pa razvaljati ili dlanovima raširiti u krug promjera 12 cm. Složiti u dvije tepsije po 5 komada. Svaki krug jače potisnuti manjim lončićem dna promjera 10 cm tako da u sredini ostane udubljenje. Lončić svaki put prvo uroniti u brašno da se ne bi lijepio.
4.
Uključiti pečnicu na 200 st.C.
5.
Salamu i sir naribati. Na svaki krug u udubljenje staviti jušnu žlicu pasirane rajčice ili kečapa. Bogato posuti salamom, sirom, a po vrhu staviti malo origana. Po želji dodati i po jednu maslinu.
6.



Peći 20 minuta obje tepsije zajedno u pečnici sa ventilacijom na 200 st.C ili pojedinačno na 210 st.C.
7.
Kad se izvade iz pečnice, svaku na 3-4 mjesta ubosti vrhom tankog noža kroz sir do dna kako bi para doprla do tijesta i bile sočnije. To ja radim i sa normalnom veliko pizzom.
Posluživanje
Nadjev stavite po želji: salamu, tunu, sir, kis.vrhnje, gljive, masline…
Tijesto je mekano i posebnog okusa zbog maslinovog ulja. Dovoljne su dvije-tri po osobi.

SLANI PAMUK PUŽIĆI



prefini, kaaaao pamuk su
Sastojci
za tijesto
400 g brašna
1 dl mlijeka
1 dl jogurta



1/2 dl ulja
1 kom jaje
10 g kvasca
1 kašičica soli
1 kašika šećera
za premazivanje
1 kom žumance
1 kašika ulja
po potrebi susam, mak i sl.

Priprema
1.
Kvasac i šećer izmiješati pa preliti mlakim mlijekom i ostaviti da naraste. Umutiti jaje, dodati so i ulje pa izmiješati, dodati mlak jogurt i nadošli kvasac, izmiješati i dodavati brašno, postepeno, pa zamijesiti glatko tijesto. Pokriti i ostaviti na toplom da naraste.
2.



Nadošlo tijesto premijesiti pa ga istanjiti u kvadrat 35 x 35 cm. isjeći na trakice široke do 1,5 cm. i saviti pužića, kraj trakice saviti ispod tijesta.
3.
Pužiće stavljati u pleh obložen papirom za pečenje sa malim razmacima između njih.
4.
Premazati žumancetom izmućenim sa malo ulja i posuti susamom. Ostaviti da još malo narastu, dok se rerna zagrije
5.
Rernu zagrijati na 220 C staviti pužiće i smanjiti na 200 C peći 20 -25 min ili po potrebi

PUNJENI VANILA KEKSIĆI TAKO JEDNOSTAVNI I BRZI DA ĆETE IH SPREMATI SVAKI DAN



Sastojci
 Za testo:
    125 g margarina
    125 g brašna
    50 g šećera u prahu



50 g puding (u prahu) od vanile, čokolade...
    2 kesice vanil šećera
Fil:
50 g čokolade

Priprema
1
Zamesiti testo sa margarinom, šećerom u prahu, pudingom (u prahu), i brašnom, pa ga odmarati u frižideru umotanim u foliju 30 minuta.
2
Testo izvaditi iz frižidera i oblikovati ga u valjak.
3
Valjak iseći na jednake parčiće veličine pola cm. Mora da ima 36 isecenih parčića.
4



Oblikovati kuglice (veličine većeg oraha) pa u svaku staviti po parcence čokolade.
5
Uviti testo u kuglicu i radjati u pleh praveci razmak izmedju kuglica.
6
Svaku kuglicu pritisnuti malo sa viljuškom. Peći u zagrejanoj rerni 15minuta na 180`C.
Savet:
Ja sam pravila i sa čokoladom i sa vanilom. Imate veliki izbor možete koristiti bilo koji puding sa bilo kojim ukusom. Kolačići su fantastični, tope se u ustima

NOVE IDEJE ZA UKRAŠAVANJE TORTI I KOLAČA



Sastojci
1 kolač
1 čokoladni preslikač
Glazura


Priprema
Čokoladni transferi ili preslikači za čokoladu su tanke plastične folije sa različitim dezenima koje služe za "oslikavanje" čokoladnih ograda za torte, čokoladnih ukrasa ili glazura. Sami dezeni na folijama su izrađeni od obojene kakao mase. Ovde već ima napisan postupak kako se pravi čokoladna ograda ukrašena preslikačima.



Čokoladni preslikači se ne kupuju (za sad) u običnim prodavnicama, a ne mogu se naći ni u prodavnicama poslastičarske opreme. Bar ne u Srbiji, a kako sam videla po komentarima ni u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.
Iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije se mogu poručiti preko interneta (tako ih ja nabavljam).
U  Hrvatskoj se mogu naći u Dora uslugama i u dućanu "Sve i svašta" u Gornjem Stupniku.
Pročitala sam i da ih prodaje tvrtka "Tarik" iz Kastava. Hvala svima na dojavama!!!
Možda neko od vas zna gde se još mogu nabaviti.
Možda će vas zanimati i ovaj sajt.
Postupak
1.
Kolač ohladiti u frižideru.
2.
Pripremiti glazuru od čokolade. Glazura nakon hlađenja mora biti čvrsta. Ja je uvek pravim po ovom receptu.
3.



Kada se prelije vrelom glazurom hladan kolač, ostavi se minut-dva samo da se malo stegne glazura i da ne bude vrela, pa pažljivo spušta folija od jedne ivice ka drugoj, a ne odozgo odjednom cela folija, jer će ostati mehurići vazduha između folije i glazure.
4.
Lagano preći ivicom dugačkog noža ili špatule peko cele folije, da se poravna površina.
5.
Dobro ohladiti u frižideru - bar pola sata i pažljivo odlepiti foliju.
6.
Glazura ne sme biti pretanka, jer će se odvajati sa folijom od kolača.
7.
Gotova.

PRAVE LEDENE KOCKE!! BOLJI RECEPT ZA OVU POSLASTICU TEŠKO DA ĆETE NAĆI!



Potrebni sastojci:
Kora
5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika brašna
1,5 kašika kakao
Sirup
250 gr šećera


  350 ml vode
Fil
500 ml mlijeka + 100 ml mlijeka da se razmuti brašno i šećer
9 kašika šećera
9 kašika brašna
250 gr margarina ili maslaca
3 kesice vanilin šećer
Preliv
100 gr mliječna čokolada
3 kašika suncokretovog ulja

Uputstvo za pripremu ledenih kocki:
Umutiti 5 jaja, 5 kašika šećera i 5 kašika brašna, dodati 1,5 kašika kakao. Sve to sipati u podmazan pleh i peći na 200 stepeni 20 minuta. Pečeni kolač preliti sirupom od 350 ml vode i 250 gr šećera, koji je prokuhan i ohlađen.


  500 ml mlijeka kuhati sa 3 kašike šećera a posebno u 100 ml mlijeka rastopiti 6 kašika šećera i 6 kašika brašna. Tu masu sipati u proključano mlijeko i kuhati dva, tri minuta.
Umutiti 250 gr margarina sa tri vanilin šećera, pa izmiješati sa prohlađenim kremom. Dobijeni krem preliti preko pečenog kolača.
100 gr mliječne čokolade rastopiti sa 3 kašike suncokretovog ulja i preliti preko fila.
Pleh staviti u frižider da se ohladi. Ohlađen kolač seći na kocke. Za sve sladokusce prijatan desert.
U ohlađen krem se može dodati sezonsko voće: jagode, višnje, maline… itd.
Uz kolač se može poslužiti i sladoled od vanile.

TORTA ZA ČISTU DESETKU...NEMA OSOBE KOJOJ SE NIJE SVIDJELA



Sastojci
WOW čokoladni biskvit
4 kom jaja
200 g šećera
70 g maslaca
70 g čokolade
60 ml mlijeka
60 ml kipuće vode
1 žličica arome vanilije
200 g oštrog brašna
40 g gorkog kakaa



2 žličice praška za pecivo + prstohvat sode i soli
za natopiti biskvit...
150 ml mlijeka
150 ml (+/-) piña colada krem likera (kod mene definitivno +) :-)
fil od jagoda s maslacem
700 ml pirea od jagoda
70 g škrobnog brašna
100 g šećera
1 žličica arome vanilije
70 g maslaca
kokos vanilin kremica
500 ml kokosovog mlijeka
100 ml piña colada krem likera
4 kom žumanca
90 g škrobnog brašna
100 g šećera
1 kom Dolcela Šlag kreme vanilin (ili Dr.Oetker Paradies creme vanille geschmack) + 100 ml mlijeka!

Priprema
1.
Prvo kuhamo kremu : razmutiti škrobno brašno sa šećerom u piña coladi, dodati pjenasto umućena žumanca. Ugrijati kokosovo mlijeko (ja od litre vode i 250g kokosovog brašna dobijem 900ml predivnog gustog mlijeka) i zakuhati gustu kremu, prebaciti u zdjelu za hlađenje, prekriti površinu kreme prozirnom folijom.
2.



Dok se krema hladi, mutimo biskvit : žumanca umutiti pjenasto sa šećerom, umiješati istopljeni maslac sa čokoladom, dodati mlijeko i kipuću vodu... umiješati preostale sastojke i snijeg od bjelanaca. Lim za tortu (24cm promjera) obložiti papirom za pečenje, uliti smjesu. Peći na 175*C, napraviti test čačkalicom. Ohlađeni biskvit prerezati na 3 jednake kore (odrezati gornji tvrdi dio).
3.
Na laganoj vatri ugrijati pire od jagoda (u manjem dijelu razmutiti škrobno brašno sa šećerom i vanilijom), zakuhati kremicu i umiješati maslac. Donji dio biskvita staviti na pladanj, postaviti obruč, natopiti ga mješavinom mlijeka i piña colade i premazati toplim filom od jagoda. Staviti u zamrzivač na kratko da očvrsne, premazati kremom od kokosa i vanilije u koju ste umutili šlag kremu pripremljenu sa 100ml mlijeka (ne više kako piše na vrećici). Poklopiti drugim biskvitom i nafilati je do kraja.
4.
E sad, ukrasite je po volji! Ja sam rashlađenu tortu prelila glazurom - 100 g čokolade + 4 žlice ulja, dok se stvrdnula maknula sam rastezljivi obruč. Zagladila tortu špatulicom i okolo zalijepila klasičan čokoladni obruč - čista rastopljena kuvertura premazana po lenti papira za pečenje. Gore ukrašeno čokoladnom šlag kremom, čoko mrvicama i jagodama u čokoladi.

BRZI SOČNI KOLAČ...ZA PRIPREMU ĆU TE ODVOJITI CIJELIH 5 MINUTA



Sastojci
jaja 3
šećer 15 kašika
brašno 15 kašika
ulje 1dl
prašak za pecivo 1



Preliv:
– 2dl mleka
– 15 kašika šećera
– 50g čokolade
– 180g margarina
– 2 vanilin šećera
– 3 kašike kakao praha

Priprema:
Jaja umutiti sa šećerom, dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo, mleko, ulje i sve ručno izmešati. Sipati u tepsiju premazanom margarinom i posutoj brašnom. Peći na 200 stepeni oko 20 minuta.



Skuvati preliv od mleka, šećera, margarina, kakao praha i čokolade.
1
Vruć kolač u tepsiji iseći na kocke i preliti.

utorak, 11. listopada 2016.

DOKTORI U PANICI: OVO SJEME KONTROLIŠE DIJABETES I VRAĆA 100% FUNKCIJU JETRE I BUBREGA!



Ovo zdravo sjeme je također poznato pod imenom kanarinac sjemenke ili birdseed. Da, dobro ste pročitali.



U pitanju je sjeme koje ljudi obično koriste da hrane svoje ptice! Ali, jeste li znali da ljudi također mogu koristiti i konzumirati ovo sjeme.

Razlog leži u tome što ovo sjeme sadrži velike količine aminokiselina i enzima, koji su izuzetno korisni za ljudsko tijelo.

Stručnjaci kažu da ova vrsta sjemena sadrži velike količine enzima lipaze, koji je izuzetno koristan za proces probave. Taj enzim razgrađuje masne stanice, tako da oni mogu biti apsorbirani brzo kroz crijeva.

Enzim lipaza također ima vrlo visoku hranjivu vrijednost, a također služi u smanjenju simptoma loše probave i celijakije. Količina proteina koji se nalaze u ovom sjemenu su vrlo lako probavlja i manje štetna za ljudski organizam.

Stručnjaci također kažu da je ova vrsta sjemena sadrži različite vrste biljnih proteina. To super zdravo sjeme je vrlo korisno u usporavanju procesa starenja te zateže kožu.



Može pomoći da regenerišete gušteraču i pomoći vam kontrolisati dijabetes. Enzimi koji se nalaze u ovim sjemenkama su pravi prirodni lijek. Oni su vrlo korisni u smanjenju oticanja unutarnjih organa, kao što su: bubrezi, jetra i gušterača.

Također bi trebali znati da je ovo sjeme vrlo korisno u eliminisanju viška tekućine iz ljudskog tijela, te je vrlo učinkovito u liječenju hipertenzije.

Može vam pomoći i sa drugim zdravstvenim problemima, kao što su: gastritis, čir na želucu, giht, edem, pretilost, natečen trbuh, celulit itd.Uklanja cirozu povećanjem broja hepatocita u jetri.

Evo što trebate učiniti – prvo, trebali bi potopiti 5 kašika ovog sjemena u vodu i ostaviti preko noći. A onda, u jutro, isjedite vodu i stavite natopljene sjemenke u blender. Dodati malo mlijeka ili voća ako želite i smiksati.

Tako pripremljeno mlijeko je vrlo hranjiv i energetski napitak za početak dana i sjajan način da se završi dan. U noćnim satima, morate ga piti kad je toplo.

Izvor: posebnirecepti.info

SOK OD KUPUSA SPRIJEČAVA RAK: A evo kako da ga napravite (RECEPT)



U našoj kulturi i našoj ishrani kupus ima počasno mesto jer je jeftin, a zdrav. Počnite da pijete i sok od kupusa, preporodićete se.



Stalno se ističe koliko je kupus važan u ishrani, a kod nas je ovo povrće jeftino i ima ga cele godine, zbog čega je često i zastupljeno na domaćim trpezama. Nije većini ljudi tek onako omiljeno jelo sarma ili salata od kiselog kupusa zimi. O njegovoj lekovitosti dosta se zna, ali malo ko zna da je svež sok ovog povrća pravi eliksir zdravlja.

Osim velike količine vitamina C, kupus sadrži i značajnu količinu vitаminа K, mаngаna, mаnju količinu vitаminа B6, kаlcijumа, kаlijumа i tiаminа, аntioksidаnte holin, betа-kаroten, indol… a crveni kupus sаdrži i veću količinu ovih lekovitih sastojaka nego zeleni.

Mnoge studije dokаzаle su dа kontinuirana upotreba soka od kupusa smаnjuje rizik od gojаznosti, dijаbetesа, srčаnih oboljenjа, ali i poboljšava kvalitet kože, podiže nivo energije i podstiče zdravo mršavljenje. Posebno povoljno deluje na želudac i želudačne tegobe poput čira, a ustanovljeno je da usled velike količine antioksidanata – sok od kupusa može da deluje i preventivno protiv nastanka raka.

Takođe, snižava nivo holesterola u krvi, dobar je za anemične ljude, sadrži folnu kiselinu, zbog čega je poželjno da ga koriste trudnice za pravilan razvoj ploda. Pomaže i kod reumatizma i artritisa, ublažava nesanicu i depresiju.

Verovatno se pitate da li postoji neka bolest ili stanje za koje kupus nije dobar, ali – odgovor je ne! Možemo ga zvati dr Kupus.

Recept za jednostavan sok



Preduslov da napravite sok od kupusa jeste da imate sokovnik. Onda samo isečete kupus na krupnije komade, ubacite ih u otovor za povrće i pritiskate poklopac dok curi sok, pa potom ubacite novu turu. I ne brinite ako dobijete malu količinu soka, dovoljna je jedna čašica na prazan stomak ujutro da biste osetili kako vam se popravlja opšte stanje organizma.

Dakle, pripremite:

– 1/4 ili 1/2 glavice kupusa
– 1/4 čaše vode

Ukoliko želite da mu poboljšate ukus, ubacite i jednu ili dve šargarepe, a možete da dodate i jabuku ili kivi, đumbir, pomorandžu, cveklu…

Izvor: telegraf.rs

Recept ruske narodne medicine: Očistite jetru grožđem



Postupak čišćenja i detoksikacije jetre grožđicama je jedna od najefikasnijih metoda oporavka organizma i oslobađanja od hroničnih bolesti i toksina.



Sama zatrovanost organizma ga upravo i sprečava da uključi mehanizam samo-izlečenja, a takođe značajno smanjuje efikasnost lekova i recepata prirodne medicine.

Jetra pomaže jačanju i stimulaciji probave u organizmu. Obavlja još jednu važnu funkciju: ona čisti krv i eliminiše sve toksine i nečistoće iz nje.

Otuda je jasno da je čista jetra – zdravlje, vitalnost, energija, lep izgled i dobro raspoloženje.

Kako izabrati pravo grožđe?

Čišćenje jetre grožđem počnite odlaskom u kupovinu – kako biste izabrali pravo grožđe. Ovo je vrlo važno, jer danas naći neprskane grožđe bez dodanog sumpor dioksida – nije lako.

Ne kupujte vrlo svetlo, žućkasto grožđe. Njihova svetla boja – je upravo rezultat tretmana sumpor-dioksidom ili, u najboljem slučaju, kršenje pravila sušenja. Ne kupujte ni na „sjajne“ grožđice, jer su takođe hemijski tretirane.



Kvalitetne, organske grožđice bez hemije su bez sjaja, naborane, ne previše mekane, ali nisu ni tvrde. Zrna moraju biti očuvana, neoštećena.

Dobro grožđe mora biti tamno smeđe ili smeđe boje (ako je u pitanju svetla sorta grožđa – onda svetlo smeđe boje).Takođe postoji i crno suvo grožđe s plavičastom nijansom, koje se dobija iz tamnih sorti vinove loze. Idealno je ako možete pronaći grožđice s „repićima“ – jedan od glavnih pokazatelja prirodnosti suvog grožđa.

Kad ste izabrali pravo suvo grožđe – možete početi s pripremom sredstva za čišćenje jetre.

Čišćenje jetre grožđicama – recept

Ujutro natopite pola čaše grožđa na 15 minuta u toploj vodi, zatim dobro isperite pod mlazom vode.Stavite oprano grožđe u čašu i napunite je prokuvanom vodom sobne temperature do vrha. I ostavite do sledećeg jutra.

Sledećeg jutra, na tašte, popijte napitak i pojedite grožđe. Lezite u krevet na sat-dva i stavite topli oblog (termofor) na desnu stranu stomaka.

Ovaj postupak se obavlja jednom jedno tokom mesec dana (dakle 4 puta u mesecu), dva puta godišnje.

Izvor: webtribune.rs

NEVJEROVATNI SIRUP: Vraća pamćenje, sluh i vid!



Ovaj sirup će vam pomoći u otklanjanju masnih naslaga i vode u vašem tijelu. Zaista je efikasan, pogotovo ako ga kombinujete sa nekim kardio treningom.



Pored toga, pomoću ovog napitka ubrzaćete funkcije mozga, poboljšaćete pamćenje, sluh i vid. Glavni sastojak je svjež ren, bogat vitaminom C, kalijumom, vitaminom B1 i B6, gvožđem, vitaminom B2, magnezijumom i fosforom.

Ren ubrzava metabolizam, smanjuje umor i istovremeno stimuliše razvoj dobrih bakterija u stomaku.



Sastojci:

– 125 grama rena
– 4 limuna
– 3 kašike meda
– 2 kašičice cimeta
– 1 komad đumbira (2 cm)

Priprema:

Pomješati ren i đumbir u blenderu.
Iscjediti sok od limuna i dodati ga u blender.
Mješati 2-3 minuta.
Dodati 3 kašike meda i 2 kašičice cimeta i mješajte ponovo dok ne dobijete sirup.
Čuvajte sirup u tegli.

Primjena:

Uzmite 1 kašiku, 2 puta dnevno prije obroka ili prije kardio treninga. Trajaće vam 3 nedjelje, a zatim napravite pauzu od nekoliko dana. Nećete zažaliti, rezultati su zapanjujući!

Izvor: family

NEVJEROVATNA MJEŠAVINA: RIJEŠITE SE BOLOVA U KOSTIMA I ZGLOBOVIMA



Kurkuma i đumbir imaju bogatstvo anti-upalnih svojstva, koji su neophodni za ublažavanje artritisa i bolova u zglobovima. Kurkuma je i moćni antioksidans koji može smanjiti nivo enzima koji uzrokuju oticanje.






Upute:

· Provrite 2 šolje vode i dodati pola kašičice đumbira i kurkume.
· Neka se krčka na laganoj vatri oko 10-15 minuta
· Procijedite čaj i dodajte med.
· Popijte dva puta dnevno svaki dan dok ne osjetite poboljšanje

Izvor: infosavjetnik

LIJEK KOJI ČINI ČUDA: Liječi proširene vene, kurje oči i napukle pete u samo 10 dana!



Kada govorimo o nogama sjetimo se odmah suhe kože i ispucalih peta koje su najčešći problem. Pogrešne cipele, nedostatak brige, nezdrava prehrana i nedostatak vlage u koži su najveći razlozi za ove probleme.




Začudo, lijek koji se sastoji od samo 3 sastojka će riješiti sve probleme koje smo pomenuli gore, pa čak i problema proširenih vena na nogama i kurje oči.



Upute:

Napravite mješavinu između 250 ml 70% alkohola i 10 tableta aspirina smrskanih u prah i jedna ćlica kurkume i neka odstoji dan do dva.

Svake noći miješati dobivenu smjesu i mazati noge i omotati pamukom a zatim zamotajte plastičnom folijom i obucite svoje čarape.

Neka stoji tijekom noći. Operite, obrišite i osušite stopala ujutro i nanesite masnu kremu ili glicerina..

Izvor: narodnamedicina

RUČAK ZA PRSTE POLIZAT: ZA MENE JE OVAKAV SPOJ KROMPIRA I PILETINE ODLIČAN



SASTOJCI:
– oko 700 g piletine (bataci, krila)
– 1 glavica crnog luka
– oko 700 g krompira
– 2 jajeta
– 200 ml mlijeka


  – 100 ml kisele pavlake
– 100 ml jogurta
– 200 g brašna
– 100 ml ulja
– začini so, biber, mješavina začina
– na vrh noža praška za pecivo

PRIPREMA:
Piletinu kratko propržiti u tavi, da porumeni sa svih strana. Začiniti, po ukusu (so, biber, mješavina začina)! Očišćen krompir naribati, dodati umućena jaja, mlijeko, kiselu pavlaku, jogurt, sitno sjeckan luk, ulje, brašno i prašak za pecivo.


  Začiniti; so, biber,suvi biljni začin. Sve dobro sjediniti, pa sipati u pleh ili vatrostalnu posudu, premazanu uljem. Preko rasporediti piletinu.Peći na 190 C oko 50 minuta. Poslužiti ribani krompir sa piletinom uz jogurt ili salatu! Prijatno.

MEKANA POGAČA...ZA PRIPREMU ODVOJITE CIJELIH 10 MINUTA A UKUS JE VRHUNSKI....PA VI RAZMISLITE



Vrlo jednostavna za napraviti, a vrlo ukusna. Izvrsna kao večera uz šalicu jogurta ili kiselog mlijeka.
Sastojci
3 jaja
200 ml. kiselog mlijeka
1 prašak za pecivo


  150 ml. mlijeka
300 gr. naribanog sira gauda ili edamer i sl.
250 gr. brašna
sol

Priprema


  Sve sastojke izmješati., izliti u uljem premazan lim, i peći oko 25 min. na temperaturi 2oo ‘’.

ISPECI PA RECI NAJBRŽA I NAJUKUSNIJA PITA ZA KOJU ĆE VAM NEKO DATI RECEPT


SASTOJCI
Za kore:
    500 gr brasna
    1 jaje
    1/4 kasikice soli
    2 kasike ulja


      cca 320 ml tople vode (po potrebi_
Za nadjev:
    300-400 gr mladog sira ili Rikote
    3 jaja
    po zelji kiselog vrhnja
    1/4 kasikice soli
    Puter I ulje za premazivanje

Priprema:
Umijesiti tijesto za pitu dodavajuci polagano vodu dok ne dobijemo tijesto tvrdoce usne resice. Podijeliti u 3 dijela, natrijeti na brasnu da dobijete glatko tijesto te namazati uljem. Pokriti providnom folijom, stoljnjakom I ostaviti na toplom po mogucnosti oko 1 sat.

  Razvlaciti kore otprilike velicine lima za pecenje, pouljiti I ostaviti da odstoji dok I druge dvije kore razvucemo isto. Ukljuciti rerun na 425 F ili 220 C. Vratiti se prvoj kori, razvuci je preko cijelog stola, prerezati na 4-5 dijelova I nadjevati sirom. Rolati u male zvrkice I stavljati u lim za pecenje. Kad smo zavrsili sa svim korama, pitu namazati puterom ili uljem I staviti peci. Pecemo je oko 1/2 sata na 220 I onda jos 10tak minuta na 170. Posluziit uz omiljenu salatu, jogurt ili kiselo mlijeko, kao predjelo ili glavno jelo.

ĐUJA...SVI JE MOGU JESTI JER U TIJESTU NEMA ŠEĆERA


Sastojci
Tijesto
1 kg brašna
500 gr margarina
4 dcl kiselog vrhnja (pavlake)


  prstohvat soli
Ostalo
200 gr pekmeza od šljiva
jedan žutanjak
šećer u prahu za posipanje

Priprema
1.
Tijesto:
Zamijesiti tijesto. Najprije omekšali margarin miješati sa brašnom i soli tako da se margarin smrvi do kraja pa tek kad je to sve dobro izmiješano – usitnjeno.. dodati jedno vrhnje, miješati (ja to radim sa mikserom) i usput uzimati što više brašna kako bi se dobila kompaktna smjesa, zatim dodati drugo kiselo vrhnje i to u dio koji je ostao brašnast. Uz malo strpljenja, mijesiti ili miksati nastavkom za tijesto dok ne postane kompaktno. Ostaviti ga u hladnjaku dva sata ili bolje preko noći !!
2.


  Kad se izvadi iz hladnjaka, ovu količinu podijeliti na dva dijela. Uzeti prvi dio i tanko razvaljati , ali pripaziti da bude više pravokutnik a ne krug. Zatim paralelno na suprotne duže strane mazati pekmez, preklopiti jednom i tanko namazati razmućenim žutanjkom pa preklopiti još nednom i odrezati te malo pomaknuti ili prebaciti sve na jednu stranu. Postupak nastaviti sve dok se ne potroši tijesto. Isto ponoviti i sa drugom polovicom tijesta.
3.
Dobivene rolice staviti jednu do druge i rezati keksiće duljine 3-4 cm i to sve zajedno jer je tako puno brže. U plehu je dovoljno ostaviti samo minimalni razmak. Peći na 200 st.C oko 15 minuta, čim počnu dobivati malo boje treba ih izvaditi.
4.
Još tople posuti šećerom u prahu.
Posluživanje
Od ovog tijesta se mogu raditi i kiflice ili neki drugi oblici. Gospođa koja mi je recept dala, tijesto reže na kvadratiće ali ovako je ekstra brzo gotovo pa i vama preporučam.
Od ove količine dođe oko 200 keksića!

PAPRIKE SPREMLJENE U KESI



Sastojci
zelene-zute paprike
mrvljen sir
so, pola kasicice po paprici



slana voda (4l vode i 1kg soli)

Priprema
1.
Prvo napravim slanu vodu. Rastvorim 1kg soli u 4l vrele vode, so treba da bude kompletno rastvorena. Stavim tako da se dobro ohladi, da bude dobro hladna.
2.
Zeleno zute paprike operem i ocistim od semena. Crvene paprike izbegavam jer nece dugo da sede, a i ako stavim neku, gledam da njih prvo iskoristim.
Isecem im vrh.
U svaku papriku stavim po pola kasicice soli i lepo sa dva prsta tu so izmazem svuda po unutrasnjim zidovima paprike.
3.
Uzmem svez mrvljen sir, koji sam prethodno spremila (pogledajte recept pod "domaci sir od sirista" http://www.coolinarika.com/recept/domaci-sir-od-sirista/) i tim sirom napunim lepo paprike.
4.
Mrvljenim sirom napunim dobro paprike.
5.
Ako mi se slana voda dobro,dobro ohladila pocinjem da pakujem paprike. Uzmem jake kese za hladnjak i u kesu stavim po 1-2 paprike. Dobro istisnem vazduh iz kese i zatvorim je na mrtav cvor.



6.
Kese sa paprikama odmah stavim u kofu,stavim tanjir i pritisnem necim teskim.
Paprike odma zalijem hladnom slanom vodom, treba da budu kompletno potopljene u vodi.
7.
Postupak 5 i 6 radim odma tj stavim papike u kese, pa ih stavim u kofu i odma zalijem hladnom slanom vodom da se kese ne bi nadule. To mi se dogodilo jednom.
8.
Ovako spremljene paprike cuvam na terasi, bilo da je hladno ili toplo, jer ova slana voda ne dozvoljava naglo menjanje temperature, sluzi kao izolator paprikama. Bile su mi na terasi kad je mrzlo napolju, one su bile ok.
 Oko 3 meseca mogu da sede, ako ih ne smazemo ranije.

Posluživanje
Posle oko 2 nedelje, stigle su, moze da se koriste. Po potrebi, koliko mi treba izvadim 1-2-3 kese, izvadim papriku i serviram.
Isecem ih na kolutove debljine oko 1 cm, posolim persunom ili alevom paprikom ili cibulet radi deco i prijatno. Zato je bitno dobro ih napuniti sirom da bi se lepo sekle. Prijatno.

EKSTRA ČOKOLADNA TORTA BEZ PEČENJA


Potrebno:
30 dag čokolade za kuhanje (što kvalitetnija i tamnija – to bolje)
5 dag maslaca
9 jaja



veće pakiranje piškota
Opcionalno: šlag, jagode, šećer u prahu…

Priprema:
Čokoladu natrgati na komadiće i otopiti na laganoj vatri. Dodati maslac, promiješati da se otopi pa na laganoj vatri dodavati jedno po jedno žumanjce. Svako žumanjce dobro umiksati prije nego se stavi drugo, i tako redom, svih 9. (ovaj će vas postupak ako ste imalo živčani izbaciti iz takta nakon trećeg jajeta, zbog sinhronizacije ruka – mikser- razbijanje jaja i tako 9 puta ali vjerujte, isplati se )



Na kraju u vruću smjesu od čokolade i žumanjaka dodati čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka. Ako je čokolada jako gorka, tada u bjelanjke pred kraj miksanja kada su već čvrsti dodajte 3-4 žlice šećera u prahu. Prvo mikserom umiksajte nekoliko žlica bjelanjaka kako bi se povećala i omkešala čokoladna masa, a potom ostatak bjelanjaka lagano kuhačom umiješati u ostatak. Tako će se dobiti savršeno porozna i pahuljasta čokoladna masa.
U okrugli kalup za torte (22-24 cmØ) po dnu rasporediti piškote kratko namočene u mlijeko s rumom, a također piškote složiti uz rub kalupa sa šećernom stranom prema van. Rubove kalupa prije toga namastite s malo maslaca, tako će piškote ostati priljubljene uz kalup prije no što usipate kremu.
Napuniti kalup čokoladnim moussom, pospremiti tortu prvo u hladnjak, a potom i u zamrzivač. Kada se stisne (najbolje preko noći), maknuti obruč, ukrasiti po želji sa šlagom i jagodama i možete početi sa uživanjem u svojoj čokoladnoj rapsodiji

SOČNE ŠNICLE SA SIROM U SPECIJALNOM BALKANSKOM SOSU



Sastojci
Sastojci:
6 komada šnicli
6 listova sira gaude
1 glavica crnog luka



1 ravna kašika vegete
1 puna kašika kečapa
2 dcl vode
na vrh male kašike mljevenog bibera
3-4 kašike ulja

Priprema
1.
•Šnicle istući i poređati po nauljanom plehu. Svaku šniclu prekriti sirom.
2.
•Usitniti luk, dodati mu kašiku vegete, kašiku kečapa, vodu , biber i sve to sjediniti.
3.
•Ovu smjesu ravnomjerno preliti preko šnicli.



4.
•Zagrijati pećnicu na 200ºC, ubaciti pleh sa šniclama i smanjiti temperaturu na 180 ºC.
5.
•Nakon 25-30 minuta provjeriti da li je voda isparila i ako je potrebno dodati još pola šoljice od kafe vode (kašikom preko svake šnicle posebno). Zatim pleh malo protresti da se sos, voda i istopljeni sir sjedine. Ostaviti još 10-15 minuta da se jelo zapeče vodeći računa da se šnicle ne isuše.
6.
•Gotove šnicle rasporediti po tanjirima, a preostali sos u plehu promješati i njime preliti šnicle i prilog (u mom slučaju pire krompir).

Ove dvije stvari EFIKASNO sprečavaju razvoj raka


Da, postoji prirodni način u potpunosti sebe zaštititi od razvoja raka i sprečiti rast ćelija raka. Sve što treba da uradite je da redovno konzumirajte ovo specijalno piće za borbu protiv raka.




Samo 2 sastojka pomješana sa vodom su jedan od najefikasnijih prirodnih načina liječenja raka. Zbog čega je ovo piće tako posebno i zbog čega posjeduje ogroman potencijal za borbu protiv raka?

Tajna se prepliće između moćne kombinacije crvenog kupusa i pomorandže. Efekat sprečavanja raka crvenog kupusa i narandže je u bogatstvu antioksidanata koje oni posjeduju. Bez dovoljno antioksidanata, nastaje rizik od razvoja raka.

Prema istraživanjima sprovedenim od strane američkog ministarstva poljoprivrede utvrdilo se da crveni kupus ima 36 antocijanina koji su djelotvorni u borbi protiv raka. Ova jedinjenja su posebne vrste flavonoida koji štite od raka.
Druga studija sugeriše da antocijan ima dvostruko dejstvo u poređenju sa vitaminom C. On gotovo odmah pojačava imuni sistem i stvara prirodnu odbranu.



Nedavne studije naglašavaju značajnu ulogu u prevenciji raka pomorandže. Istraživanja potvrđuju da uvođenje pomorandže u redovnu ishranu može sprečiti ovu bolest za 50%. Pomorandže jačaju imuni sistem i sprečavaju rast tumora.

48 međunarodnih studija o zdravstvenim efektima citrusa su sprovedene od strane Komonvelta naučnih i istraživačkih organizacija u Australiji. Vodeći istraživač dr Baghurst ističe da od svih voća, pomorandže imaju najviši nivo antioksidanata, koji ‘čiste’ štetne toksine ili slobodne radikale.

Pomorandže sadrže limonen koji stimuliše antioksidativni sistem, čini detoksikacija enzima u čemu je pomogao da se zaustavi rak prije nego što je bolest mogla da se razvije.

Sastojci:

– 1/4 crvenog kupusa
– 6 pomorandži
– 2 čaše vode

Uputstvo:

Sitno isjeckajte crveni kupus, iscijedite sok od narandže i dodajte vodu. Izblendirajte sve dobro dok ne postane kompaktna masa. Konzumirajte piće na prazan stomak tokom dana.

Izvor: web-tribune

Sve što vam je potrebno za zdravu jetru je jedan gutljaj svako jutro!



Jetra u našem organizmu ima ulogu fabrike krvi. Ona učestvuje u procesu obnavljanja krvi. Takođe, pomaže jačanju i stimulaciji varenja u organizmu. Obavlja još jednu važnu funkciju: ona čisti krv i eliminiše sve toksine i nečistoće iz nje. Otuda je jasno da je čista jetra – zdravlje, vitalnost, energija, lijep izgled i dobro raspoloženje.


Najbolje sredstvo za prevenciju zdravlja jetre je njeno svakodnevno čišćenje – svako jutro na prazan stomak popijte kašiku maslinovog ulja pomješanog sa kašikom limunovog soka. Nakon toga, možete uživati u doručku.

Ovaj „koktel“ možete pripremati cijeli život, jer su oba sastojka obične životne namirnice.

Poslije mjesec dana osjetiti ćete promjene. Vaš izgled će se poboljšati, nestati će tamni krugovi ispod očiju, ten će postati svjež, a izgled podmlađen. Crijeva će raditi kao sat, zaboravićete na zatvor i probleme sa varenjem. Osjećati ćete se zdravo sa mnogo pozitivne energije.



Maslinovo ulje kao nijedan drugi proizvod pomaže otvaranju kanala jetre i žučne kese. Žuč je aktivan učesnik u procesu varenja koji ubrzava rad vaših crijeva. Isti efekat na varenje imaju limun i brusnica. Čuvajte ga na sobnoj temperaturi.

Možete i u frižideru, ali na niskim temperaturama ono postaje mutno. Međutim, to nema nikakav uticaj na njegove osobine.

Korisne osobine limuna su dobro poznate svima. Prvo, limun je izvanredan izvor vitamina C. Drugo, on efikasno čisti krvne sudove od naslaga holesterola.

I kao što je gore navedeno – doprinosi čišćenju jetre.

Izvor: dnevne

Nemojte trošiti novac na lijekove za VISOK krvni pritisak i HOLESTEROL. Probajte ovaj stari recept i IZNENADIT ćete se!



U ovom članku ćemo vam pokazati poznati recept koji može izliječiti mnoge bolesti i pojačati vaš imuni sistem. Ovaj prekrasni recept će vam pomoći da se smanjite visok krvni pritisak, i visok holesterol.



Sastojci:

– Ribani đumbir (1 komad)
– 1 češanj bijelog luka (ribani)
– 1 kašika jabukovog sirćeta
– 1 žličica meda
– 1 kašika soka od limuna



Sve sastojke stavite u blender i miješati 30 sekundi velikom brzinom. Zatim procijediti tečnost i čuvati mješavinu u frižideru 5 dana.

Kako koristiti:

Preporučuje se da konzumirate 1 kašiku prije doručka ujutro i 1 kašiku prije večere. To bi trebalo da traje više od 3 puta dnevno. Vi ćete biti iznenađeni rezultatima. Vaš krvni pritisak i holesterol će se smanjiti, a vi ćete biti svježi i puni energije.

Izvor: zdravaahrana

OVAJ DREVNI LIJEK LIJEČI 100 BOLESTI, POBOLJŠAVA CIRKULACIJU, ČISTI KRV I JAČA IMUNI SISTEM



Ovaj prirodni lek od belog luka je jedna od stvari koju svaka osoba koja brine za svoje zdravlje treba da koristi.




On je odličan za izbacivanje soli iz organizma, čišćenje krvi, jačanje imunog sistema, jačanje krvnih sudova i srca.

On takođe uklanja višak masti u organizmu i ubrzava metabolizam.

Može se koristiti za sve vrste bolesti.

Najbolje u vezi ovog leka je to što možete sami da ga pripremite kod kuće.



Priprema:

U staklenu teglu stavite 12 čenova belog luka i isecite svaki čen na četiri dela.

Sipajte pola litra crnog vina preko belog luka.

Zatvorite teglu i ostavite je na prozoru na suncu dve nedelje.

Protresite teglu svakog dana 2-3 puta.

Nakon dve nedelje procedite sadržaj i stavite teglu na mračno mesto.

Uzimajte kašiku ove tečnosti tri puta svakog dana u roku od mesec dana. Napravite pauzu od šest meseci i ponovite proces.

Izvor: Webtribune.rs

Čudesni domaći recept koji i kardiolozi priznaju: LIJEČI SRCE I ŠTITI OD RAKA



Ovaj recept su napravili kardiolozi kako bi pomogli svojim pacijentima da se izliječe.



On čisti njihove krvne sudove i jetru, liječi srce, jača imunitet, štiti mozak, sprečava srčani udar, a vjeruje se da pomaže i pri liječenju raka.

Sastojci:

– 15 limunova
– 12 glavica bijelog luka
– kilogram meda
– 400 g pšeničnih klica
– 400 g oraha

Priprema:

Uzmite 400 g sirove pšenice i stavite je u čistu staklenu teglu. Napunite je vodom i ostavite da odstoji 10-12 sati. Prekrite je gazom. Nakon 10-12 sati, procijedite vodu kroz gazu i dobro isperite pšenicu. Sutradan će se pojaviti klice veličine 1-2 mm.



U mašini za mljevenje mesa sameljite zajedno bijeli luk, orahe i klice. Zatim sameljite 5 limunova sa sve korom i dodajte ih u mješavinu.

Iz preostalih 10 limunova iscijedite sok i dodajte ga u smješu. Med dodajte na kraju. Mješavinu čuvajte u staklenim teglama u frižideru. Možete je koristiti nakon što odstoji 3 dana.

Doziranje:

Uzimajte 1-2 kašike mješavine pola sata prije svakog obroka (3 puta dnevno). Ukoliko želite da izliječite rak, obavezno uzimajte dvije kašike na svaka dva sata.

Izvor: webtribune

CELULIT KAO RUKOM ODNEŠEN: Koristite ovu mješavinu svaki dan i pripremite vašu kožu za ljeto!



Ova mješavina se pokazala kao odlično rješenje u borbi protiv celulita.





Priprema:

Pomiješajte četvrtinu šolje losiona za tijelo i kašiku jabukovog sirćeta. Pokvasite peškir hladnom vodom, iscijedite ga, a zatim ga stavite nekoliko minuta na dio tijela. Sklonite peškir pa nanesete vaticom mješavinu sa sirćetom, dobro trljajte pa umotajte folijom.

Za efektnije i brže rezultate, preporučujemo da ovaj tretman ponavljate minimum 3 puta nedjeljno. Uz to unesite neku vrstu fizičke aktivnosti.

Izvor: narodnamedicina

EXPRES BRZ DORUČAK....JOŠ JEDNA IDEJA KAKO ISKORISTITI STARI KRUH….



Sastojci
PRIPREMITE
150 gr sira trapista ili gaude
150 gr šunke (za pizzu)
3 jaja
20 gr ribanog sira (parmezana)


  1,5 dl kiselog vrhnja
1 žlica vegete
peršin, sol, papar
8 kriški kruha
1-2 dl mlijeka

Priprema
1.
Sir trapist izribajte na ribež, šunku izrežite na rezance.
2.
Jaja umutite vilicom (nije potrebno tući mikserom) i u njih dodajte sir, šunku, sjeckani peršin, ribani sir, sol, papar, Vegetu i kiselo vrhnje.
3.


  Izmješajte u jednoliku, gustu, kašastu smjesu
4.
Svaku krišku kruha kratko umočite u mlijeko i slažite u namašćen lim
5.
Na svaku krišku kruha stavite dobru žlicu smjese i stavite zapeći u zagrijanu pećnicu na 180°C, dok se lijepo ne zapeče.
Posluživanje
Ako se posluži uz omiljenu salatu imate dobar ručak ili večeru.

GRIZ PITA SA JOGURTOM... KADA SU GOSTI PROBALI OVAJ RECEPT REKLI SU A GDJE JE OVO DO SADA BILO



Sastojci:
500 g kora
4 jaja
100 ml ulja (jednim delom podmazati pleh, a drugi deo ide u testo)


  4 kašike griza
500 ml jogurta
1 kesica praška za pecivo
1 kašičica soli

Priprema
Zagrejati rernu na 275 stepeni. Pleh 35×25 cm podmazati uljem i u njega staviti jednu koru.


  Ostale kore po dužini preklapati tako da se dobije harmonika i ređati u pleh. Napraviti masu od jaja, ulja, griza, jogurta, praška za pecivo i soli. Masu sipati između preklopa. Staviti pitu da se peče. Kad se pita zarumeni smanjiti temperaturu na 200 stepeni i peći dok ne porumeni.

RAJ ZA NEPCE BOLJU TORTU NISAM PROBALA...RECEPT KOJI VRIJEDI SVAKOG TRUDA



SASTOJCI
1 l mlijeka
1 puding sa okusom slatkog vrhnja
60 gr gustina
8 jušnih žlica šećera
100 gr mljevenog kokosa (ako volite- može i više kokosa)
10 gr mljevene želatine
cca 3 dcl tučenog slatkog vrhnja
Od 1 l mlijeka odvojiti 1 dcl u koji potopite želatinu da nabubri i ostavite sa strane.
Odvojite i cca 2 dcl za pomješati puding i gustin


  Ostatak mlijeka zakuhajte skupa sa šećerom i kokosom. Kad zakuha- dodajte mješavinu pudinga i gustina i kuhajte dok se smjesa ne zgusne. U vruću umiksajte otopljenu želatinu i prekrijte prozirnom folijom tik uz kremu te ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.U ohlađenu kremu (na sobnu temperaturu) lagano umješajte tučeno slatko vrhnje.
Ganache
150 ml slatkog vrhnja
100 gr tamne čokolade
Zagrijte vrhnje i dodajte mu čokoladu. Mješajte dok se čokolada skroz ne otopi. Ostavite da se lagano hladi na sobnu temperaturu.
Kore (radite ovu smjesu x3- za svaku koru posebno)
70 gr bjelanjaka (cca 2 bjelanjka)
60 gr šećera
10 gr brašna
10 gr gustina
10 gr kakaa
1 kavena žlica praška za pecivo
1 jušna žlica ulja
1 jušna žlica mlijeka
1 jušna žlica ruma

Priprema
Miksajte bjelanjca i postepeno dadajite šećer da se dobije čvrsti snijeg. Ostavite mikser i dalje mješajte ručno- lagano umješajte preostale tekuće sastojke pa praškaste. Izlijte u kalup za tortu promjera 24 cm. Pecite cca 15 min na 160 °C.
U kalup u kojem pečete- obavezno stavite pek papir- koru ostavljate da se hladi na njemu i tek kad se ohladi skidate papir. (vidi napomenu na dnu teksta!)


  Pečete 3 kore- svaku posebno i svaku pečenu prelijete sa 1/3 ganachea i ostavite da se hladi.
E sad se vraćamo na kremu.. kore su ohlađene i stavljamo ih na podložak za tortu, a oko njih je rastezljivi obruč za torte obložen prozirnom folijom. Slažemo kora sa ganacheom, 1/3 kreme, kora itd. Završavamo sa kremom.
Tortu je najbolje ostaviti da prenoći u kalupu i da se lijepo stegne.
Za premaz oko torte i dekoraciju – ja sam rastopila 100 gr čokolade u 1 dcl slatkog vrhnja.
Napomena!!
Kore su prilično lagane i osjetljive- pazite da ih ne prepečete jer će vam postati gumaste i pazite kad ih prenosite u kalup da ne puknu. Ja svaku koru stavim u zamrzivač nekih 5 min i tek tada ih skidam sa pek papira i stavljam u obruč.