1
ponedjeljak, 16. svibnja 2016.
Najbolja hrana za SPRJEČAVANJE hormonalne neravnoteže kod žena (i 5 namirnica za izbjegavanje)!
Ove namirnice su vrlo korisne u rješavanju hormona kod žena prije menopauze. A pored toga će vam pomoći da izgledate mlađe i spriječit će nastanak bora.
Tijela nisu u stanju proizvoditi hormone ili održavati ravnotežu hormona, bez namirnica koje su bogate hranjivim tvarima. Evo 5 najbitnijih namirnica za žene i 5 namirnica koje je najbolje izbjegavati:
Koristiti:
1. Jogurt
Jogurt ima niz zdravstvenih prednosti. Jogurt je bogat kalcijem, koji je savršen za jake kosti i probiotika koji pomažu da se poveća broj zdravih bakterija u crijevima. Vitamin D je bitan dio za balansiranje hormona.
2. Riba
Omega-3 masne kiseline su izuzetno korisne, jer mogu spriječiti bolesti i stanja kao što su bolesti srca, hipertenzija, upalnu bolest i depresiju.
3. Povrće bogato antioksidantima
Tamno lisnato povrće bogato je antioksidansima. Namirnice za koje se smatra da su neophodni za pravilan hormonalne ravnoteže su: kelj, raątika, špinat…
4. Začini
Bilje i začini su veliki za čuvanje mladelačke, blistave koža. Žene bi trebale koristiti cimet, đumbir i češnjak, jer će im pomoći da se stabilizira raspoloženje, stabiliziraju svoje hormone, i izgledaju mlađe.
5. Avokado
Avokado ima zdrave masnoće koje pomažu tijelu apsorbirati i koristiti ključne nutrijente. Avokado je također bogat vlaknima, magnezijem, kalijem, vitaminom E, folnom kiselinom i B-vitamina, koji su svi bitni za uravnoteženje hormona.
IZBJEGAVAJTE:
1. Šećer
Šećer se često smatra da je neprijatelj broj jedan. Potrošnja šećera je glavni razlog pretilosti i dijabetesa. To može dovesti do hormonalne neravnoteže u žena. Osim toga, to je vrlo loše za gušteraču, jetru i probavni sustav općenito.
2. Alkohol
Unos alkohola oštećuje organizam dehidracijom i organi funkcioniraju slabije tijekom vremena.
3. Kofein
Žene koje prolaze kroz menopauzu, treba izbjegavati kofein, jer izaziva valunge. To potiče tjeskobu i nervozu kod mlađih žena.
4. Namirnice visokog glikemijskog indeksa
Šećer u krvi ima važnu ulogu u razinama hormona, visoko glikemijska hrana može poremetiti ravnotežu. Namirnice kao što su bijeli hljeb, šećer i voćni sok povećavaju razine inzulina.
5. Soja
Soja sadrži phytoestrogen. Također ima negativan utjecaj na štitnjaču jer zbog nje će potisnuti svoju funkciju, a štitnjača treba da ostane zdrava kako bi kontrolisala ženske hormone. Hormoni štitnjače reguliraju rad srca, stanja krvnog tlaka, održavanje tjelesne temperature i održavaju odgovarajući metabolizam za pretvaranje hrane u energiju. Pretjerana konzumacija soje može imati više negativnih zdravstvenih učinaka: neplodnost, povećanje težine, promjene raspoloženja i i gubitak mišića.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar