
Ovo tijesto mozete iskoristiti za pravljenje kiflica, pizze, ustipaka, pogacica, buhtli, krofni, rolata,lepina... ma za sve sto vam padne na um!!
Sastojci
250 ml mlijeka,14 grama suhog kvasca(to su 2 ravne kasike), 1 ravna kasika secera
1 kg brasna, 1 prasak za pecivo, 2 jaja, 400 ml jogurta, 4 kasike ulja,2 ravne kasike soli, 2-2,5 dl vode
4 najlonske vrecice- malo vece
Priprema
1.
U toplo mlijeko dodati ravnu kasiku secera i kvasac. Ostaviti da nadodje.
2.
U veci plasticni sud pomijesati brasno, prasak za pecivo, sol,jaja,jogurt,ulje,dodati nadosao kvasac i zamijesiti tijesto.po potrebi doliti vode.
3.
Kada smo oblikovali kuglu malo je nauljiti i jos jednom prekuhati.
4.
Uzeti 2 vrecice za frizider nauljti ih malo sa unutrasnje strane , tijesto podijeliti na dva dijela i staviti u vrecice, istisnuti zrak i svezati.Ja stavim duple vrecice jer nekda tijesto zna da nadodje i pukne vrecica.Jednu stavim u zamrzivac a drugu u frizider i svaki dan odkidam pomalo i pravim nesto.A onda kad potrosim tu vrecicu navece izvadim onu iz zamrzivaca, stavim je u frizider i ujutro tijesto je spremno!!
Prijatno
Nema komentara:
Objavi komentar