1

ponedjeljak, 9. svibnja 2016.

Biljka koja čisti krv – povoljno utiče na rad štitne zlijezde – podstiče varenje hrane



Domaća crvena rotkvica (Raphanus sativus) je nisko kalorična biljka tako da je u doba drevnih Egipćana bila važan dio faraonove dijete.

Zbog svojih lekovitih svojstava crvenom rotkvicom hranili su i radnike piramide kojima je bilo neophodno obezbjediti dobro zdravlje.

Zatim, rotkvica je kao lekovita i zdrava hrana bila visoko cijenjena u staroj Grčkoj, Kini, Japanu, pa i danas je na dobrom glasu.

Crvena rotkvica je dobar izvor C vitamina i antioksidansa a evo i koje su sve prednosti upotrebe ove biljke.

– rotkvica sadrži nizak nivo kalorija pa je time korisna za dijetalnu ishranu



– kao dobar antioksidans pruza zastitu od raka
– čisti krv
– povoljno utiče na rad štitne zlijezde
– podstiče varenje hrane
– liječi zatvor

– eliminiše los zadah iz usne supljine
– sprešava nastanak bubrežnih kamenaca
– ublažava bol i lijeci urinarne infekcije
– ublažava menstrualne bolove
– organizmu daje krepkost i otklanja osecaj neraspolozenja i letargije

Zbog svog lijepog izgleda crvena rotkva se šesto upotrebljava kao dekoracija na trpezi.

Osobe sa osjetljivim želucem trebaju biti obazrive sa upotrebom rotkvice jer se teško vari.

Dobro ju je prokuhati u poklpljenoj posudi pa je oguliti rukama i pojesti, lakše je varljiva, a ist tako vodu možete popiti (iako nije baš lijepog okusa, najukusnija je sirova).

Nema komentara:

Objavi komentar