1
subota, 14. svibnja 2016.
OTKRIT ĆU VAM TAJNU JEDNOG STARINSKOG JELA, ALI MENI JE DRAGO U BILO KOJA DOBA GODINE, NJAM NJAM…!
SASTOJCI
• 1 glavica kiselog kupusa
• 600 gr mljevenog mesa
• 1 glavica crvenog luka
• malo bijelog luka
• 1 jaje
• 150 gr riže
• 200 gr suhog mesa
• peršun
• paradajz pire
• crvena slatka začinska paprika
• Vegeta, sol, biber
• ulje
PRIPREMA
Listove kupusa najprije malo oprati. Zatim im odrezati onaj zadebljali korijen, jer će ih tako biti lakše zamotati.
Nadjev:
Mljeveno meso, isjeckani luk, bijeli luk i peršun, opranu rižu, jaje, paradajz pire, začine i pola čaše vode dobro rukama izmiješati. Zatim ovim nadjevom puniti listove kupusa i umotati u fine sarmice.
U duboku šerpu na dono staviti ulje, nekoliko listova kupusa i narezane komadiće suhog mesa. Na tu podlogu redati umotane sarmice. Sarmice moraju biti čvrsto umotane, da se ne bi rastvorile prilikom kuhanja.
Slagati ih zbijene jednu do druge. Svako malo ubacivati narezano suho meso. Kad se sva smjesa potroši i napravite sve sarmice, u šerpu ulijte vode da dosta prelije sarme. Dodati crvene paprike i paradajz pirea. Poklopiti i ostaviti na laganoj vatri da se polako kuha. Sarma se mora kuhati min sat vremena. Pred kraj možete uraditi i zapršku, kako bi saft bio gušći (na malo ulja upržiti kašiku brašna i malo crvene paprike, time preliti sarmu). Sarmu poslužiti sa kiselom pavlakom i domaćim hljebom.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar