1

utorak, 3. svibnja 2016.

Sinergija crnog kima i ljekovitog bilja za zdravu gušteraču




Crni kim, gorka dinja, piskavica i sikavica su prirodni antidijabetici. U maceratu br. 4, pak, aronija igra važnu ulogu jer ima snažno antioksidativno djelovanje

Ubrzani način života donosi mnogo nepotrebnih stresnih i posljedično bolesnih stanja organizma suvremenom čovjeku. Dijabetes tipa 1 i 2, rezistencija na inzulin, oslabljena funkcija organa za probavu, detoksikaciju i transport hranjivih tvari, povećanje broja alergijskih, autoimunih i upalnih reakcija, brojne intolerancije, povećana razina masnoća u krvi te prekomjerna tjelesna težina samo su neke od uobičajenih tegoba današnje moderne civilizacije.
Šećerna bolest ili diabetes mellitus je kronični poremećaj metabolizma praćen povišenom razinom šećera u krvi (hiperglikemija) zbog nedovoljnog lučenja i nemogućnosti pravilnog djelovanja inzulina. Inzulin ima ključnu ulogu u regulaciji razine šećera (glukoze) u krvi. Nakon obroka uneseni ugljikohidrati se u probavnom sustavu razgrađuju i apsorbiraju u krvotok. Uz pomoć inzulina glukoza ulazi u sve tjelesne stanice. Ako je poremećeno stvaranje ili djelovanje inzulina povećava se koncentracija glukoze u krvi, što dugoročno dovodi do komplikacija na mnogim organskim sustavima u tijelu.

Prirodni antidijabetici



Crni kim, gorka dinja, piskavica i sikavica su prirodni antidijabetici.
Crni kim (Nigella sativa) sadrži aktivnu komponentu timokinon koja je mala molekula i lako je dostupna svim stanicama te zbog toga ima tako ljekovite učinke na cjelokupan organizam sistemski i lokalno. Snažno antioksidativno djelovanje timokinona i njegovih derivata leži u njihovoj sposobnosti hvatanja štetnih slobodnih radikala u organizmu i povećanju aktivnosti staničnog zaštitnog sustava od oksidativnog stresa. Snažan antioksidacijski potencijal u organizmu čuva od oksidacijskog propadanja membrane stanica, a time sprječava i propadanje oštećenog tkiva jetre, bubrega, pluća, prostate, debelog crijeva i drugih organa što je od iznimne važnosti u osoba oboljelih od dijabetesa. Crni kim regulira razinu šećera u krvi (zdravstvena tvrdnja koju je potvrdio European Food Safety Authority) i siguran je za uzimanje.
Već smo puno puta pisali o crnom kimu i uz sve njegove benefite bitno je naglasiti da crni kim pomaže gušterači da luči odgovarajuće količine inzulina i da se on iskoristi na pravilan način. Crni kim kod oboljelih od dijabetesa također jača oslabljeni imunitet povećavajući aktivnost i broj T-limfocita i NK stanica.
Gorka dinja (Momordica charantia) sadrži glikoprotein lektin – i to u velikim količinama. Glikoprotein lektin je po aktivnosti sličan inzulinu jer snižava razinu šećera u krvi, a djeluje i kao imunomodulator.



Piskavica (Trigonella foenum graecum) snižava razinu glukoze u krvi odnosno djeluje hipoglikemijski, sprječava oboljenje živaca kod dijabetičara, čime značajno ublažava posljedice dijabetesa tipa 1 i 2.



Uzimanjem ekstrakta piskavice prije jela značajno se snižava glikemijski indeks ukupnog obroka, a hrana s nižim glikemijskim indeksom će vas prije zasititi i duže ćete se osjećati sitima što vam može smanjiti želju za međuobrocima. Ekstrakt piskavice snižava i povećanu razinu kolesterola i triglicerida u krvi i sprječava proces aterogeneze, odnosno ovapnjenja krvnih žila, čime čuva zdravlje srca i krvožilnog sustava. Ekstrakt sjemenki piskavice ima i izrazito antioksidativno djelovanje kojim sprječava oštećenja i propadanje stanica i tkiva, a isto tako povećava antioksidacijski kapacitet organizma (povećava razinu vitamina E i C) čime usporava proces degeneracije i starenja, stoga ima i izrazit antiage učinak.

Sikavica (Silybum marianum) sadrži cjeloviti silimarin kompleks koji povoljno djeluje na funkciju i zdravlje jetre. Dijabetičari jetru, najvažniji metabolički organ u organizmu, zanemaruju, a to je potrebno mijenjati. Kod metaboličkih promjena, npr. u metabolizmu ugljikohidrata, zbog nedostatka inzulina, formira se masna infilitracija koju je teško regulirati, i redovito kod teških dijabetičara prelazi u cirozu. Hepatocite je potrebno zaštiti i obnavljati i iz tog razloga se u maceratu br. 4 nalazi sikavica.

Aronija (Aronia melanocarpa) je svima dobro poznata ljekovita biljka i u maceratu br. 4 igra ulogu jer ima snažno antioksidatvno djelovanje.
Macerat br. 4 je kombinacija biljnih ekstrakata s mnogo različitih izuzetno djelotvornih sinergijskih učinaka, s mnogim dodatnim pozitivnim svojstvima koja ne nudi nijedan lijek.

http://www.zdravosehrani.info/

Nema komentara:

Objavi komentar