1

subota, 30. travnja 2016.

NAKON ŠTO OVO PROČITATE: Više nikada nećete gledati banane istim očima!



Sjećate li se crtića o Eriku, dječaku koji kada pojede bananu postaje super-heroj? Ovo nije slučajnost, jer je ovo voće zaista moćno!



Banane sadrže tri vreste šećera: fruktozu, saharozu i glukozu, ali i vlakna, a upravo ova kombinacija čini da osjećaj sitosti dugo traje.

Istraživanja su pokazala da su samo dvije banane dnevno dovoljne za 90-minutni trening. Ipak, energija nije jedina dobrobit ovog čudesnog voća.

DEPRESIJA
Sudeći prema rezultatima nedavnog istraživanja sprovedenog među osobama koje pate od nekog oblika depresije, banana se može koristiti i kao lijek. Za ovo je zaslužan protein triptofan, koji tijelo pretvara u serotonin poznatiji kao hormon sreće i zadovoljstva. Sljedeći put kada vas bude mučio PMS, zaboravite na pilule protiv bolova, već radije pojedite ovo fantastično voće.

ANEMIJA
Kako obiluju željezom, banane utiču na stvaranje hemoglobina u krvi i tako pomaže kod anemije.

KRVNI PRITISAK
Ovo južno voće je izvrsno jer sadrži vrlo malo soli, ali dosta kalijuma koji je važan za regulisanje krvnog pritiska. Ako ga redovno konzumirate umanjićete šanse i za moždani udar.

MOZAK
Tako je, banane utiču na rad mozga, a jedno istraživanje je pokazalo da učenici koji ujutru jednu banane imaju bolju koncentraciju tokom dana.

KONSTIPACIJA
Kako su bogate vlaknima, banane pomažu da brzo prevaziđete problem zatvora, bez upotrebe laksativa.



MAMURLUK
Imali ste burnu noć? Bez brige, jedan ekspresni milk-šejk od banane oslobodiće vas glavobolje dok kažete keks. Ukoliko dodate i jednu kašičicu bagremovog meda, umirićete želudac, ali i nadoknaditi šećer.

JUTARNJE MUČNINE
Umanjićete ih, a možda i potpuno eliminisati ukoliko užinate ovo slasno voće.

UJED KOMARACA
Kako bi smirili otok od ujeda komarca ili sličnog insekta, na iritirano mjesto utrljajte unutrašnju koru od banane.

ŽIVCI
Banane obiluju vitaminom B koji pomaže da se smiri nervni sistem. Ukoliko radite stresan posao, odlučite se da upravo ovo voće pojedete za užinu.

CRIJEVA
Ovo posve čudotvorno voće se zbog svog mekog sastava koristi i kao dijetalna hrana protiv crijevnih bolesti.

REGULIŠE TEMPERATURU
Trudnice na Tajlandu redovno konzumiraju banane kako bi bebama bilo “dovoljno hladno kad se rode”.

U poređenju sa jabukama, banane sadrže četiri puta više proteina, dva puta više ugljenih hidrata, tri puta više fosfora, pet puta više vitamina A i gvožđa.

Možda bi, sada kada sve ovo znamo trebalo promjeniti narodnu poslovicu i reći da: Jedna BANANA na dan, tjera doktora iz kuće van. 😉

Izvor: zena.blic.rs

FASCINANTNO: Jeste li znali ovo o običnoj mrkvi?



Svi volimo jesti mrkvu, kuhanu, sirovu, svejedno je. No, iako su naši stari itekako znali za ljekovitost ovog čudotvornog ploda, današnji fast food svijet sve više zaboravlja koliko je mrkva zapravo ljekovita.



U mrkvi se skriva prava riznica zdravlja, a kako i koliko je koristiti za različita stanja i bolesti, saznajte iz teksta koji slijedi. Sigurni smo da će od danas, mrkva biti mnogo zastupljenija na vašoj trpezi…

Kako mrkva liječi rak?

Ann Cameron je uspjela izliječiti rak u četvrtoj fazi samo sokom od mrkve, bez kemoterapije, zračenja i promjena u prehrani. Nakon operacije raka debelog crijeva u trećoj fazi, situacija se pogoršala i rak je krajem 2012. metastazirao na pluća, čime se našla u četvrtoj, terminalnoj fazi bolesti.

Preporučili su joj kemoterapiju, bez obzira što joj nije mogla produljiti život. Ona je to odbila, a kako je proučavala alternativne metode liječenje, naišla je i na podatak o Ralphu Cole, koji je izliječio svoj rak sokom od mrkve, u količini od cca. 2 kg mrkve dnevno. Tako je započela svoj put ozdravljenja, ispijajući istu količinu. Usput je ponekad na tri, četiri dana zaboravljala na sok, a usto je jela redom svu hranu, čak ponekad i nezdravu. Dakle, jedina promjena u njenom životu je bio taj sok od mrkve. U siječnju 2013., nakon osam tjedana svakodnevnog ispijanja soka, CT je pokazao da su kancerogeni tumori prestali rasti, došlo je do malog smanjenja tumora i natečenosti limfnih čvorova. U ožujku 2013., nema novih tumora, nema natečenih limfnih čvorova, a postojeći tumori se i dalje smanjuju. U srpnju 2013., rak je nestao, svi natečeni limfni kancerogeni čvorovi su se vratili u normalu. Nakon osam mjeseci ispijanja soka od mrkve, rak je u potpunosti nestao. Njenu priču prenijeli su svi svjetski mediji, no ona nije jedini primjer, ima ih mnoštvo.

Kod liječenja kancerogenih oboljenja pučka medicina savjetuje svim oboljelima od raka čak i u ubrzanom stupnju bolesti da se podvrgnu kuri mrkvom i hrane se njenim sokom, tijekom dana pije se do 1,5 litre soka od mrkve.

Najbolje i najprirodnije ljekovito djelovanje u preventivi karcinoma je dakako i sok mrkve koji uzimamo redovito svaki dan u količini od 1dl.

Kako koristiti mrkvu kod različitih bolesti



Anemija: Za liječenja anemije pijte sok od mrkve u količini od 3 dl na dan te jedite jela od mrkve kao što su juhe, salate, pire itd.

Arterioskleroza: dnevno pijte do 1,5 litare soka mrkve i to kroz cijeli dan u gutljajima. Ljekovito djelovanje ove kure zahvaljujemo dukarinu koji djeluje na proširenje krvnih žila.

Za bolesti jetre pije se svježi sok mrkve tri puta na dan po 0,5 dl.

Za odstranjivanje glista kod djece, i to u kratkom vremenu, djeci se daje sok mrkve u količini od 2 dl na dan ili ribanu mrkvu s ribanom jabukom.

Za crijevna oboljenja: slab rad crijeva, katar crijeva, nametnici i paraziti u crijevima, nadutost, kruljenje crijeva, proljev, kod jačeg truljenja u crijevima mrkva sprječava nastajanje takvih procesa a za katar u želucu ili crijevima ona je jedan od najboljih lijekova koji i kod najosjetljivijih ljudi, odnosno organa brzo uspostavlja normalno funkcioniranje. To je važno za liječenje oboljenja želuca ili crijeva kod dojenčadi.

Kod čira na želucu ili dvanaestercu: natašte se uzima po 1 dl soka svaki dan i to sprječava stvaranje viška želučane kiseline i tako otklanja njezino nadražujuće djelovanje na sluznicu želuca. Sok mrkve kao sredstvo za smanjenje želučane kiseline svakako je bolje od gastala i sode bikarbone. On usisava prekomjernu želučanu kiselinu i brzo otklanja žgaravicu bez štetnih posljedica. Za taj učinak dovoljno je popiti 2,5 dl soka.

Reumatičari bi svakodnevno trebali piti do 3 dl soka od mrkve jer se njime otklanjaju iz organizma svi otrovni sastojci koji pospješuju reumu i giht.

Kod upale grla ili početne upale pluća, prehlade i naručito gripe sirup od mrkve uspješan je u liječenju mladih i starih ljudi.

Mrkva ima lagno laksativno djelovanje na crijeva (izaziva pražnjenje), a ako se pije sok tada sprječava zatvor.

Kod osjećaja starenja, sve slabije aktivnosti i slabog organizma, očne mrene, jedno od najboljih pića je sok mrkve s mlijekom. Pola šalice mlijeka pomiješamo s pola šalice soka od mrkve pijemo svakodnevno, ovaj napitak pomlađuje i pobjeđuje starenje.

7 BILJAKA ZA VAŠE ZDRAVLJE: Sobne biljke za pročišćavanje vazduha!


Da li ste znali da je vazduh u stanovima i kućama nekoliko puta zagađeniji nego napolju?


Sve vrste aparata za domaćinstvo, PVC stolarija, namještaj od iverice, linoleum, tapete, sve vrste deterdženata – sve to zasićuje vazduh u stanovima i kancelarijama toksičnim jedinjenima kao što su: benzen, toluen, fenol, formaldehid i druge štetne supstance. Rezultat toga je povišen nivo prašine i mikroba koji dovodi do pogoršanja zdravlja čovjeka, razvoja alergija i respiratornih oboljenja.
Ako postavite po sobama u stanu ili kući, nekoliko korisnih sobnih biljaka, one će raditi kao neka vrsta biološkog filtera, sakupljajući svu prašinu na svoje listove, apsorbujući loše materije, oslobađajući kiseonik. Ove biljke preporučuje čak i NASA za pročišćavanje vazduha u svemirskim stanicama, a one, bez problema, pročišćavaju vazduh u prostorijama za stanovanje.
Sedam najkorisnijih biljaka za pročišćavanje vazduha u prostoriji:
1. Šeflera ili „kišobran drvo“ bukvalno je stvorena za prostorije u kojima se puši. Ona odlično apsorbuje i neutrališe nikotin i katran, koji se nalaze u duhanskom dimu. Šefleru odlikuju i vrlo skromni zahtjevi – odgovara joj dosta svjetla, a treba je samo pomalo zalivati.Schefflera_arboricola2. Epipremnum aureum ili “zlatna puzavica” pročišćava vazduh od benzena. Široki listovi mogu primati veliku količinu ove supstance. Ova biljka je postala popularna prije svega zahvaljujući tome što se lako gaji i ne traži neke posebne uslove. Ova jednostavna puzavica upija i mnoge druge štetne hemikalije.
images
3. Dracena neutrališe formaldehid. Ova tropska biljka izuzetno dobro filtrira mnoge toksine, uključujući i formaldehid (gas koji se često koristi za proizvodnju plastičnih masa i dezinfekcionih sredstava). Draceni odgovara svjetlo, ali ne i direktno sunce. Ne držite je na promaji, jer će brzo ostati bez većine listova.
z13835014QDRACENA-OBRZEZONA-tworzy-w-dobrych-warunkach-pioro
4. Hlorofitum – atraktivan ukras na svakom prozoru, propušta i dovoljno svjetla. Veoma efikasno apsorbuje izduvne gasove. Stoga, ova biljka je prosto neophodna svima koji žive na prvom i drugom spratu.images-1
5. Salonska palma Chamaedorea (Chamaedorea elegans PALMA SREĆE) važi za jednu od zdravih biljaka koje pročišćavaju vazduh u prostoriji. Aktivno vlaži vazduh i filtrira štetne supstance, koje emituje plastika.скачанные-файлы
6 i 7. Hedera helix (sobni bršljan) i Fikus bendžamin (ili uplakana smokva) šampioni su u pročišćavanju vazduha. Oni imaju prirodnu sposobnost da filtriraju zagađivače iz vazduha, uključujući benzen, formaldehid, ksilen i toluene.Sobni-brsljan-lat-Hedera-heli-STOP-ALERGENTIMA_slika_L_17523425
Izvor: uspesnazena.com

MESO KAO ISPOD PEKE (A IZ PEĆNICE!)JUČER SAM PROBALA TO IZVESTI I KOD KUĆE, U PEĆNICI. IZVRSNO JE!



Sastojci
1 kg. mesa po želji (u ovom slučaju svinjski kotleti)
nekoliko velikih krompira
1 velika kapula
2 veće mrkve
4 režnja češnjaka
malo ulja
1 dl. bijelog vina
i još soli, papra i vegete
desetak listova svježeg bijelog kupusa

Priprema





1.
Meso špikovati češnjakom, politi uljem i utrljati začine.
2.
Krompir oguliti i izrezati uzdužno, nauljiti, začiniti i staviti na dno nauljene škrovade (najbolje “kikiriki” škrovada s poklopcem). Očišćenu mrkvu isjeći na krupnije komade, kapulu prepoloviti, pa i njih “ušuškati” u krompir.
3.
Na krompir staviti meso
4.
Zaliti vinom.
5.
Sve prekriti u dva reda listovima kupusa
6.
Poklopiti (ako nemate poklopac dobro zatvorite s nekoliko slojeva alu-folije) i peći na 220°C oko 2 sata.
7.
Zatim izvaditi iz pećnice i odstraniti gornji sloj pocrnjelih listova kupusa koji su “dehidrirali”, i svoju tekućinu “poklonili” mesu i povrću koje ostaje super sočno!
8.
Donji listovi su savršeno ispečeni i izuzetno ukusni!

PERFEKTNO DOBAR KOLAČ TOLIKO UKUSAN DA ĆETE ZABORAVITI NA SVE DRUGE



Toliko je DOBRO ispao ovaj kolač da ga moram podijeliti s vama…Toliko rupičasto-pjenast i lagan da ćete zaboraviti na sve druge
Sastojci
Podloga:
250g McVitie’s Digestive keksa
125g maslaca sobne temperature
Sirni fil:
750g mliječnog namaza*
3 manja jaja*
150g milerama*
1 žlica gustina



2 vrećice vanilin šećera
175g šećera
2 žice soka od limuna
Premaz:
200-250g milerama
1 žlica šećera u prahu
2 žlice soka od limuna
50ml slatkog vrhnja
1 vrećica vanilin šećera

Priprema
Podloga:
Kekse samljeti i rukama miješati s maslacem dok se ne dobije više-manje homogena smjesa. Smjesu pritisnuti uz dno kalupa promjera 26cm i ostaviti u frižideru da se stisne dok pripremate kremu.
Sirni fil:
Sirni namaz izmiksati sa svim sastojcima osim s jajima. Na kraju dodavati jedno po jedno jaje i sve sjediniti. Smjesu izliti u kalup s podlogom. Kalup obaviti folijom s vanjske i donje strane (moj propušta pa da voda ne ulazi) i staviti ga u veći pleh, te uliti vode do visine 2/3 kalupa otprilike i staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva punih 45 minuta. Tortu zatim izvaditi, nakon 5-10 minuta lagano nožem rubove odvojiti od kalupa i pustiti da se hladi.
Premaz:



Sve sastojke pomiješajte, premaz bi trebao ispasti gušći, zato paziti sa slatkim vrhnjem, a možete dodati i malo tekućeg jogurta ako nema slatkog vrhnja. Premazati površinu torte i staviti u hladnjak. Pustiti tortu bar 3-4 sata da se dobro rashladi, a najbolja je kad preko noći odstoji.
NAPOMENA:
SIRNI NAMAZ – dakako da možete koristiti i svježi sir, al to je onda sasvim druga priča, i tekstura i okus, meni neusporedivo, iako mi je i ta verzija fina…. Što se namaza tiče, pretpostavljam da je najidealnija Philadelphia, jer to je ‘sirni namaz cheesecake-ova’, al je ja nikad nisam koristila jer je poskupa… Idealan namaz, po meni, za cheesecake je ‘Natura Agro’ mliječni namaz koji je na bazi kiselog vrhnja s 35% suhe tvari, a min. 75% m.m. u suhoj tvari (vrlo slično sastavu Phuiladelphia namaza). Nema onu tipičnu mazastu ‘mat’ teksturu većine domaćih mliječnih namaza, već je lagano ‘masnjikav’, pomalo podsjeća na mascarpone, ali ‘pomalo’ :DD. * Nažalost, navedeni mliječni namaz nije više dostupan na tržištu
JAJA-imala sam domaća jaja, dakle sitnija jaja
MILERAM – koristila sam onaj s 30% m.m.
KEKSI – pobjedu s velikom prednošću odnose Digestive keksi – defintivno im nema ravnih u podlogama bar po meni
DUŽINA PEČENJA – moja pećnica je pomalo ‘ćudljiva’ i obično sve peče kraće nego je navedeno, tako da ovih 45min uzmite s rezervom, možda će i više trebati – kad je gotov, cheesecake treba lagano porumeniti po vrhu i na dodir biti lagano pudingast, a opet nekako čvrst 😉
Sve ove detalje navodim jer su stvarno bitni za teksturu. Ovim sastojcima i postupkom sam dobila savršeno pjenastu, pahuljastu teksturu koja se topi u ustima, a ne onu težu, mazastu teksturu cheesecake-a. Također, ovim postupkom pečenja ‘na pari’, rubovi će ostati bijeli, a površina će tek lagano porumeniti pred kraj pečenja – tako će se dobiti savršeno pjenasta tekstura bez zagorijevanja zbog podužeg pečenja.
Puno je recepata za cheesecake, i iako možda svi djeluju isto, ja sam svaki put dobila drugačiji cheesecake, pa cijelo vrijeme probavam neke kombinacije da bih dobila teksturu koja mi se sviđa. Ovaj put sam jako zadovoljna, zato sam odlučila podijeliti recept s vama… Radila sam ga seki za rođendan, najvećoj obožavateljici cheesecake, i rekla je da je stvarno savršen… i ja sam prezadovoljna… Do nekog sljedećeg možda

DANAS SPREMALA ZA DORUČAK SAMO MRVICE OSTALE...MAMIN RIZI BIZI NA KAŠIKU


Jos jedno jelo mojeg djetinjstva kako ga je spremala moja mama. Mozete dodati razlicito povrce po izboru
Sastojci
1 salica od 100ml riza
1 mala salica grasak
2-3 zlice maslinovo ulje
1/2 luk
2 cesnjak
1 krumpir
1 kokosja prsa/filet
2 mrkva



2 zlicice crvena mljevena paprika
1 kokosja kocka za juhu
sol, papar
1 zlica persin

Priprema
1.
U manjem loncu prziti meso narezano na male kocke oko 5 minuta. Dodati sitno narezan luk, 1 zlicu nasjeckanog persina i prziti dok luk ne postane staklast. Dodati cesnjak i poprziti jos oko 30 sekundi.
2.



Dodati 250ml vode, kocku za juhu, 1/2 zlicice soli, rizu, mrkvu narezanu na ploske i krumpir oguljen narezan na male kocke. Kuhati 15-20 minuta da riza potpuno omeksa. Dodavati vode po potrebi.
3.
Zadnjih 5 minuta kuhanja dodati grasak, 1 zlicu nasjeckanog persina, crvenu papriku i papar.

PEČENO PILE OTKAD ZNAM MOJA JE MAMA UVIJEK OVAKO PEKLA CIJELO PILE. TAKO JE UKUSNO I SOČNO, DA MI NE PADA NA PAMET MIJENJATI RECEPT.


Sastojci
1 cijelo pile (moje je bilo oko 1,2 kg)
2 žlice majoneze
sol, vegeta



aromatično suho bilje

Priprema
1.
Pile operite i posušite kuhinjskim papirom.
2.
Posolite ga i povegetite izvana i iznutra. Unutrašnjost pospite obilno aromatičnim biljem (ja sam imala mješavinu provansalskog bilja).
3.
Izvana cijelo pile omažite majonezom u vrlo tankom sloju.
4.
Uzmite dva veća komada aluminijske folije i stavite ih jedan preko drugog, u križ. Stavite pile na foliju, tako da je prse okrenuto prema dolje.
5.
Zamotajte ali neka folija ne bude stisnuta uz pile, već da ima zraka unutra, i dobro stisnite rubove folije. Zatvorite i drugi komad folije i premjestite pile u posudu za pečenje.



6.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 220°C oko 1 sat. Izvadite pile, pažljivo otvorite foliju (pazite na paru), istresite masnoću i sokove ali ih nemojte baciti (procijedite i ostavite za kasnije).
7.
Pile okrenite, tako da je sad prse gore, opet zamotajte, ali samo jedan sloj folije (drugi neka ostane ispod, ali odmotan), i vratite u pećnicu još pola sata.
8.
Ispečeno pile, neodmotano, stavite uspravno (kao da sjedi) i ostavite tako 15-20 minuta.
9.
Nakon toga odmotajte, izrežite i poslužite, prelijte sokom od pečenja koji ste malo zagrijali.
Po želji odmotano pile vratite opet pećnicu i uključite gril funkciju (15-ak minuta)

Napitak koji vam spašava život, čisti krve sudove i uklanja višak masnoća a pije se samo jedna čašica dnevno



Svi koji se bore s masnoćom u krvi znaju koliko je taj problem značajan. Pomoć se skriva u ovom prirodnom pripravku kojeg je zaista lako pripremiti.

1_331906

Lijek koji uklanja masnoću u krvi, a tijelu istovremeno daje i brojne druge blagodati radi se od svega nekoliko sastojaka. Njegov je temelj limun i peršin koji se kuhaju od dva do tri sata. Danas je kolesterol, odnosno masnoća u krvi česta zdravstvena teškoća, dijelom zbog genetskih predispozicija, a dijelom zbog ubrzanog načina života i nezdravih navika. Treba imati na umu da je normalna razina kolesterola između 4,60 i 6,20 mmol/l. Upravo se ovaj sirup pokazao vrlo učinkovitim sredstvom rješavanja problema masnoće u krvi.

Sastojci:



1 kg limuna
5 – 6 vezica peršina
3 l vode
1 vrećica sode bikarbone

Limun oprati u hladnoj vodi, zatim ga potopiti u toplu vodu u koju je prethodno umiješana vrećica sode bikarbone. Sastojke ostavite u vodi oko sat vremena.

Peršin sa stabljikom isjeckajte na sitnije komadiće, a zatim isto učinite i s limunom (s korom).

Peršun i limun staviti u posudu te na njih naliti tri litre vode i kuhati na nižoj temperaturi oko dva do tri sata tako da se sastojci dobro raskuhaju. Nakon toga ocijedite, a ono što ostane, oko 1,5 litre sirupa prelijte u čistu staklenu ili bocu. Popijte jednu rakijsku čašicu sirupa svakoga jutra na prazan želudac i tako dva tjedna. Rezultati zasigurno neće izostati.

Izvor: dnevno

OVE BILJKE NAJVEĆI SU UDARAC MOĆNIM KORPORACIJAMA: Evo šta će Europska unija zabraniti!



Biljke su pravi Božji dar kao i lijek darovan od Boga čovjeku. Svaka biljka na ovom planetu je svrhovita, pomno osmišljena da služi čovjeku i njegovu zdravlju. Naravno, to ne odgovara farmaceutskoj industriji kojoj je cilj bolestan, a ne zdrav čovjek. Jer ti ljudi zarađuju na bolesnima a ne na zdravim ljudima.

stinging nettles

Mnogi ne znaju da je Hrvatska ulaskom u Europsku uniju pristala zabraniti ljekovito bilje po europskim zakonima. Tako su zabranjene mnoge biljke, prirodni lijekovi protiv depresije, raka, upala, kožnih bolesti, migrena i svih ostalih tegoba na kojima farmaceutska industrija u svijetu masno zarađuje.

Evo popisa u Hrvatskoj zabranjenog bilja koje je do ulaska Hrvatske u EU bilo dopušteno:

bršljan
gavez
glog
gospina trava
hrast
imela
maćuhica
medvjetka
orahov list
pelin
podbjel
preslica
rosopas
sena
sikavica
valerijana
i mnoge druge

A kako se sada čini, najveći udarac farmaceutskoj industriji, ali i moćnim korporacijama izazvala je zapravo kopriva. Dijelom zato što je kopriva jedna od najljekovitijih biljaka na svijetu. Naime, svi dijelovi koprive stabljika, lišće, korijen i cvijet imaju ljekovita svojstva. Švedski znanstvenik Abbe Kuenzle tvrdi, da bi kopriva odavno nestala sa lica zemlje, ako ne bi imala žalce. Životinje i insekti bi ju odavno pojeli.

“Jednom sam dao savjet majci sedmero djece, koja je od svog zadnjeg poroda patila od glavobolje i ekcema, da pije čaj od koprive. U kratkom vremenu riješila se ekcema i glavobolje. Pošto ekcem ima unutarnji razlog, treba ga liječiti uzimajući trave koje čiste krv”, govori Kuenzle i dodaje:

Lijek koji čini čuda: Liječi proširene vene, kurje oči i napukle pete u samo 10 dana!



Kada govorimo o nogama sjetimo se odmah suhe kože i ispucalih peta koje su najčešći problem. Pogrešne cipele, nedostatak brige, nezdrava prehrana i nedostatak vlage u koži su najveći razlozi za ove probleme.

Začudo, lijek koji se sastoji od samo 3 sastojka će riješiti sve probleme koje smo pomenuli gore, pa čak i problema proširenih vena na nogama i kurje oči.

Upute:



Napravite mješavinu između 250 ml 70% alkohola i 10 tableta aspirina smrskanih u prah i jedna ćlica kurkume i neka odstoji dan do dva.

Svake noći miješati dobivenu smjesu i mazati noge i omotati pamukom a zatim zamotajte plastičnom folijom i obucite svoje čarape.

Neka stoji tijekom noći. Operite, obrišite i osušite stopala ujutro i nanesite masnu kremu ili glicerina..

Izvor: narodnamedicina.info

Kako se riješiti kamenca samo uz pomoć oraha



Kamenac je žućkasto – smeđa kalcificirana materija formirana na površini zuba. Nakupljanje kamenca određuje upalu zubnog mesa. Medicinski naziv za ovo stanje je gingivitis, a najčešći simptomi su upala i krvarenje.

To je upala tkiva oko zuba, često uzrokujući smanjenje od zubnog mesa i gubitak zubi, te u konačnici može dovesti do gubitka zuba.
Većina vas vjerojatno posjetiti stomatologa kako bi se riješio taj problem. Međutim, mnogi ljudi ne mogu priuštiti stomatološku uslugu zbog visoke cijene. Srećom, postoje mnoge domaće recepte, pripremljene od prirodnih sastojaka koji se mogu koristiti kako bi voditi brigu o svojim zubima.
Samo imajte na umu je to više preventivna mjera i neće ukloniti kamenac tako brzo kao odlaskom kod stomatologa.

Sastojci:

40 grama orahove kore/ljuske
1 šalica vode
Priprema:



– Stavite ljusku oraha u lonac s vodom i kuhati smjesu 20 minuta.

– Kada se ohladi, procijediti, zatim potopiti svoju četkicu za zube u ovoj tekućini.
– Perite zube najmanje 5 minuta.

– Ponoviti tretman 3 puta dnevno i za 7-14 dana otprilike trebale bi naslage na zubima nestati.

Izvor: Pozitivno.info

” ĆEVAPI ” – KAO IZ ĆEVAPDŽINICE SU…MESO JE SOČNO, A LEPINE KO DUŠA..OVAKO IH JA PRAVIM VEĆ GODINAMA



Sastojci:
Smjesa za meso
500 g mljevenog mesa
5 cehni bijelog luka
2 kasikice sode bikarbone
Po zelji sol i sto vise bibera
1 dl kisele vode
Lepine:



500 g brasna
2 kasikice secera
2 kasikice soli
1 vrecica kvasca
1 dl ulja
2,5 dl mlake vode

Priprema:
1.
Meso staviti u masinu za mljevenje(multipraktik),dodati sitno izriban bijeli luk, sodu bikarbonu, sol, biber i kiselu vodu.Sve zajedno izmjesati.Smjesu sasuti u posudu i ostaviti u frizider da stoji dok lepinje ne budu gotove.
2.
Brasno, kvasac, secer i sol sastaviti i promjesati.U vodu dodati ulje i zamjesiti lepinje.Kad se sve sjednacilo, da nema vise brasna dodati jos 3 kasike ulja pa dobro izmjesati 1-2 min.Ostaviti na toplom da se udupla.
3.



Kad je tijesti nadoslo, izvaditi ga na radnu povrsinu i podjeliti na 4 djela.Svaki dio oblikovati u lopticu a onda valjkom rastanjiti da bude debljine 1 cm.Svaku lepinju staviti na cistu krpu i prekriti sa drugom krpom.Ostaviti da stoji 15-ak min.
4.
U medju vremenu, ukljuciti rernu na 250*C i u nju staviti pleh za peci da se zagrije dobro sa rernom.Na tako vreo pleh stavljati lepinje i peci dok ne dobiju smedjkastu boju.Brzo se napusu i porumene.
5.
Pecene lepinje vaditi i staviti ih na salavetu, prekriti krpom i ostaviti da se ohlade.
6.
Meso izvaditi iz frizdera i pomocu lijevka istiskivati cevape (moze i neki veci spric) peci ih u tavi.
7.
Kad su svi cevapi peceni u tavu gdje su se pekli doliti pola litra vode i malo vegete, pustiti da prokuha i smaknuti sa vatre.
8.
drugu tavu u kojoj nemoze da zagori ili da se zalijepi staviti na vatru i zagrijati dobro, dodati po malo vode unutra 3-4 kasike i na to tako vrelo staviti lepinju, koju smo prepolovili.Dok lepinja vodu upije i malo sasvim se zapece izvaditi iz tave i ponoviti postupak sa ostalim lepinjama.

KRALJEVSKA POGAČA – NESTANE ZA TREN OKA



Pogača koja svojim ukusom i izgledom sve osvaja…
Sastojci
TESTO:
brašno 1kg.
mleko 250ml.
vode 250ml.
kvasac 1kockica
šećer 1kašika
soli 2kašičice
ulja 50ml.
sirće 1kašika



jaja 2kom.
FIL:
šunkarice 100g.
sir 150g.
ajvar 3kašike
jaja 2
blitve ili spanaća 150g.
ZA PREMAZIVANJE KORA:
margarin 150g.

Priprema:
Zamesiti testo od datih namirnica. Ostaviti testo 15 minuta, da odmori. Zatim podeliti testo na 11 loptica.
Razviti lopticu  veličine većeg tanjira-staviti malo narendanog ili istopljenog margarina-sastaviti dve razvijene loptice.
Tako sastavljati po dve kore zajedno (dobiće se četri kore)- samo je jedna kora gde idu tri razvijena kolačića i ta kora ide prva u plehu i to je peta kora.



Iseckati blitvu(ne bariti je) staviti jedno jaje i malo sira, posoliti i sve zajedno dobro izmešati.
Prvu razvijenu koru (gde idu tri razvijena kolačića) staviti u pleh(razviti koru veličine pleha), preko kore staviti pola smese od iseckane blitve.
Zatim razviti drugu koru (gde idu dva kolačića) staviti namaz od sira i jaja i preko sira poređati šunkaricu.
Zatim ide treća kora (isto dva kolačića) preko kore idu 3 kašike ajvara.
Zatim ide četvrta kora (isto dva razvijena kolačića) preko nje ide opet blitva.
Odozgo ide peta kora (isto dva razvijena kolačića). Celu pogaču isečemo u kocke premažemo pavlakom i jajima i odmah pečemo.
Pogaču pečemo 40 minuta na 200 C. Prvo je pečemo 20 minuta, a zatim još 20 minuta, ali pokrivenu sa papirom za pečenje, (pečenje mnogo zavisi i od rerne).
Veličina pleha je 34×22
Posluživanje:
Uz jogurt ili kiselo mleko fantastična večera…

RAFAELO ŠTANGLICE VEĆ DRUDI PUTA OVE SEDMICE NA MOM STOLU



Sastojci
sastojci
za bijelu koru
6 bjelanjaka-čvrsti snijeg
200g. Šećera ( kristal)
2 Vanilin šećera Dolcela
2 žlice jabučnog octa ili soka od limuna
50g. Glatkog brašna Podravka
50g. Gussnela Dolcela (gustina)
100g. Kokosova brašna Dolcela



1/2 Praška za pecivo Docela
za mliječni preljev
250ml. hladnog mlijeka
za žutu -puding kremu
6 žumanjaka
15 žlica Šećera ( kristal)
2 Vanilin šećera Dolcela
3 Pudinga vanilin Dolcela
3 žlice-gustina- Gussnela Podravka
3 žlice Kokosova brašna Dolcela
1l. mlijeka
200g. margarina za kreme s okusom slatkog vrhnja
za ukrašavanje kokosovo brašno i listići badema po želji

Priprema
1.
pripremite bijeli biskvit
pažljivo razdvojite bjelanjke od žumanjaka,jer će se bjelanjci teško mutiti ako se i mali dio žumanjka pomiješa sa bjelanjcima.umutite bjelanjke u čvrsti snijeg,postupno dodajući šećer i vanilin šećer,kad ste dodali sav šećer i kad je snijeg dobro čvrst,lagano dodajte jabučni ocat ili limunov sok,brašno i gustin pomiješajte sa praškom za pecivo,dodajte kokosovo brašno pa sve lagano izmiješajte drvenom kuhinjskom žlicom.
2.



kalup za pečenje kolača,(24x40cm.)premažite maslacem i poprašite sa brašnom(višak istresite iz kalupa),stavite bijelu biskvitnu koru i pecite na 180 stupnjeva-20 minuta.
vruću bijelu biskvitnu koru prelijte s hladnim mlijekom i ostavite da se hladi.
3.
pripremite žutu-puding kremu
mutite žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom da se žumanjci zapjene.puding-prah od vanilije,gustin,i -200 ml. hladnog mlijeka,dobro izmiješajte,a ostatak mlijeka-800ml.
stavite na vatru da zakipi,sklonite,dodajte umućene žumanjke i smjesu od pudinga i gustina u vrelo mlijeko,vratite na laganu vatru i kuhajte i miješajte pjenjačom,pazite da vam se ne stvore grudice.kada ste dobili lijepu i kompaktnu puding smjesu,prohladite,uz stalno miješanje da vam se na vrhu ne stvori korica ili (AKO NEMATE VREMENA ILI RADITE DRUGI POSAO,PREKRIJTE POSUDU SA PROZIRNOM FOLIJOM).
4.
u mlaku kremicu dodajte margarin za kreme(s okusom slatkog vrhnja) KOKOSOVO BRAŠNO I SVE IZMIKSAJTE.
kremu stavite na ohlađeni bijeli biskvit,ukrasite sa kokosovim brašnom,dobro ohladite.

RECEPT DOBIJEN TEŠKOM MUKOM IZ JEDNOG RESTORANA ZA TIRAMISU BEZ JAJA



Sastojci:
1 veće pakovanje piskota
2 d l jake nezaslađene kave
250 g Mascarponea
300 ml tučenog slatkog vrhnja



1 vanilin šećer
1/2 žličice cimeta
75 g šećera u prahu
1 želatina goveđeg porijekla
kakao prah za posipanje

Priprema:
Piškote naslažite u posudu i poškropite kavom(manji protvan). Istucite slatko vrhnje, dodajte šećer, cimet i vanilin šećer. Izmješajte. Umješajte Mascarpone i instant želatinu.



S polovicom kreme premažite piškote. Na kremustavite jedan red piškota (poškropiti kavom) i staviti ostatak kreme. Posipati kakao prahom. Ostaviti u hladnjaku da se stvrdne.

petak, 29. travnja 2016.

Ne dozvolite da vas lažu, za osteoporozu postoji prirodni lijek (RECEPT)



Dugi niz godina liječnici su neumjereno propisivali ženama lijekove protiv osteoporoze.

Alternativne liječnike, koji su preporučivali prirodne načine liječenja ove bolesti, smatrali su luđacima.

Ali danas mnogi znanstvenici u potpunosti se SLAŽU s alternativnim liječnicima.
Kod osteoporoze gustoća kostiju je toliko niska da postoji ozbiljna opasnost od preloma čak i pod uobičajenim okolnostima.

U nekim slučajevima kosti postaju toliko krhke da se mogu prelomiti tokom svakodnevnih aktivnosti.
Najbolji prirodni lijek za oporavak od osteoproze, i liječenje je sirće i kalcijum.

Kosti su živo tkivo koje se stalno obnavlja i menja. Ako mišićima, krvi ili nervima nedostaje kalcijuma, organizam ga crpi iz kostiju.

Jabukovo sirće sadrži trag kalcijuma.

Sirće takođe može da posluži za rstvaranje kalcijuma u supi od kosti. Jedan veći broj novijih naučnih izvještaja pokazuje da sirće izdvaja kalcijum iz kostiju koje se nalaze u supi kada se doda u vodu u kojoj se one kuhaju!



RECEPT

Za ukusnu, niskokaloričnu pileću supu bogatu kalcijumom potrebno je:

pola čaše sirćeta
900 do 1350gr pilećih leđa
¾ čaše sitne tjestenine
2 kocke za supu
2 lagano umućena bjelanca
2 kašike svježe nasjeckanog peršuna

4 litre vode i najmaje pola čaše sirćeta.

Kuhajte 900 do 1350 gr leđa (pileća krila su takođe dobar izbor) u otvorenoj posudi oko 2 sata. Procijedite supu i skinite svu mast.

Odvojite meso od kostiju i u vodu dodajte piletinu, tjesteninu i kocku za supu. Neka supa provri i neka se kuha 10 minuta. Skinite je s vatre i u nju odmah dodajte bjelance uz stalno miješanje. Dodajte supi peršun i poslužite.

Ova supa je zdrava, niskokalorična i uvodi kalcijum u vašu ishranu!

Čak i tako mala količina poput jedne kašike sirćeta na litru vode može stvoriti razliku u količini izdvojenog kalcijuma iz kuhanih kostiju.


Za jedan dan izliječite ranice i afte u ustima


Liječenje afti i ranica u ustima obično nije potrebno jer se one same povuku nakon nekoliko dana.

Ipak, ako se ne možete strpiti da vas prođu same od sebe, postoji nekoliko načina na koje možete ubrzati zacjeljivanje ili spriječiti novo pojavljivanje:
Umočite pamučni štapić u mješavinu 50% hidrogen peroksida 50% vode i nanesite na ranicu (hidrogen peroksid dezinficira ranu)



Probajte nanijeti pčelinji propolis na ranu

Tanka pasta od sode bikarbone i vode na ranicu također može pomoći
Probajte cink u tabletama jer postoje neki dokazi da cink ubrzava zarastanje i sprječava novo pojavljivanje afti [1]

Kod težih slučajeva posjetite ljekara koji vam može propisati protiv-upalne lijekove ili posebne vodice za ispiranje

Protiv raka – napravite alakalnu vodu koja ne dozvoljava razvoj kancerogenih stanica u tijelu!



Naša tijela su prvenstveno na bazi vode, od kojih pH utječe na naše zdravlje i na kraju bolest.

Zbog naših tipičnih “modernih” načina prehrane koja se uglavnom sastoji od prerađene hrane uključujući sol, šećer, kofein i alkohol – većina naših tijela su previše kisela.

Znakovi pretjerano kisele okoline u tijelu su umor, glavobolja, bolovi u trbuhu, te oslabljen imunološki sustav.

Pijenje lužnate vode je zato vrlo, vrlo korisno.

Naši nadzorni sustavi u tijelu su odgovorni za uravnoteženje našeg pH tako da uklanjaju ostatke jakih kiselina bez da oštećuju žive stanice.
No, ako teret postane prevelik, rezultat može biti štetan za vaše zdravlje.

Još jedan razlog zašto izabrati lužnatu vodu je hidratacija vašeg tijela.



Vaš tjelesni sustav lakše apsorbira lužnatu vodu, što vas više hidratizira, što dovodi do napretka u blagostanju i jasnoći.

Zapamtite, vaš mozak je 90% voda… odlučite zadržati ga, kao i ostatak vašeg zdravlja, sretnog i bez raka. Evo kako…
Sаstојci:

1 оrgаnski limun (оprаti i isjеckаti gа), 2 l prеčišćеnе vоdе, 1 kаšikа himаlајske soli (mоžеtе je nаći u prоdаvnici zdrаvе hrаnе).

Nаčin priprеmе:

Nаpunitе čаšu sа vоdоm i dоdаjte kriškе limunа, аli nеmojte cijediti sok iz njih. Dоdајtе himаlајsku sо. Zatim, pоkrijte tеglu i оstаvitе je prеkо nоći nа sоbnој tеmpеrаturi.
Sljеdеćеg јutrа, piјtе 3 čаše аlkаlnе vоdе nа prаzаn stоmаk.

Ovako spravljena аlkаlnа vоdа је оd izuzеtnе vаžnоsti, јеr ćе stvоriti idеаlnu pH rаvnоtеžu u vаšеm tijеlu i tо ćе sе оdrаziti nа vаšе cjеlоkupnо zdrаvlје.

Pogledajte video: http://https//www.youtube.com/watch?v=uKpEt4JAGus

POPRAVITE VAŠU KRVNU SLIKU: Jeftini napitak od prirodnih sastojaka!



Umorni ste, spava vam se i nemate volje ni za što? Možda vaša krvna slika i nije najbolja. Ovaj napitak od prirodnih sastojaka zdrav je, ukusan i najvažnije – popravlja krvnu sliku.
Sastojci:



– 3 naranče
– 3 jabuke
– 1 kilogram meda
– 1 kilogram cvekle
– sok jednog limuna
– pola kilograma mrkve
Priprema:

Cveklu, mrkve i jabuke očistite i stavite u sokovnik. Limun i naranču iscijedite i njihov sok dodajte u sokovnik. Nakon što sve sastojke usitnite tako da dobijete smoothie, prelijte napitak u dublju posudu, dodajte med i sve dobro promiješajte. Pripremljen napitak možete raspodijeliti u manje bočice i piti svako jutro na prazan želudac. Popijte po pola čaše.
Pripremljen napitak možete raspodijeliti u manje bočice i piti svako jutro na prazan želudac. Popijte po pola čaše.

RECEPT KOJI JE ZAPALIO INTERNET ČOKOLADNE TIRAMISU KUGLICE


Kuglice su zaista jednostavne za napraviti a ukus im je divan
SASTOJCI
180 g Tamne cokolade
180 ml Vruce crne kafe



24 komada
Piskota,samljeti
1 kasika espresso kafe u prahu ili 1 kasika obicne kafe
220 g Mascarpone sira
Uvaljati
180 g Tamne cokolade
1 kasika Ulja

PRIPREMA
1. Saviti cokoladu u zdjelu pa je preliti vrucom kafom.Mjesati da se ujednaci.
2. U drugu zdjelu staviti samljevene piskote,kafu u prahu i izmjesati.
3. Istresti istopljenu cokoladu i mascarpone sir i ismjesati smjesu da vam se ujednaci.



4. Smjesa je malo ljepljiva ali nebrinite.Ako zelite mozete staviti smjesu na 10 minuta u frizider pa onda praviti kuglice.
5. Praviti kuglice i ostavljati na oblozenu tepsiju.Ostaviti ih u frizide bar 30-60 minuta da se ohlade i stvrdnu. Ako hocete mozete ih staviti i u zamrzivac na 15 minuta pa ih onda preliti cokoladom ako se zurite.
6. Istopiti cokoladu s uljem i onda jednu po jednu truffle umakati u cokoladu. Posuti sa kakaom, cimetom,samljevenim piskotama,ili jednostavno preliti cokoladom. Ostaviti ih u frizider bar jos 30 minuta pa posluziti.
7. Posluziti ih uz kafu.
POSLUZIVANJE
P.S.U orginalnom receptu ide i instant puding a ako ga nemate nemorate  ga staviti jer je ukus i bez njega odlican. Isto tako ja sam pravila svoj mascarpone sir i super su bile.

VANILA VIŠNJA KOCKE BEZ MARGARINA POPUT KAPRI SLADOLEDA


Sastojci
Kora
2 jaja
2 kašike šećera
2 kašike tople vode
2 ravne kašike brašna
2 kašike kakaa
1 kašičica cimeta
30 g mlevenih pečenih lešnika
1 ravna kašičica praška za pecivo
Fil od višanja



150 ml vode
4 kašike šećera (ili meda)
1 kesica pudinga sa ukusom maline
150 g svežih ili mrznutih višanja
Krem od vanile
400 ml mleka
1 kesica pudinga sa ukusom vanile
1 kesica burbon vanil šećera
6 kašika meda
400 g milerama Dukat
0,5 flašice arome Butter-Vanille Dr Oetker (1 g )

Priprema
1.
Kore
2.
Jaja umutiti mikserom. Dodavati šećer, vodu, brašno, prašak za pecivo uz mućenje mikserom. Žicom umešati kakao, cimet i mlevene lešnike.
Pleh dimenzija 26×20 cm obložiti pek papirom, uliti smesu i peći 10 minuta na 200 stepeni.
Izvaditi iz rerne i ostaviti da se hladi dok se priprema fil od višanja.
3.
Fil od višanja
4.
U 150 ml vode dodati šećer i staviti da proključa.
Višnje usitniti u blenderu ili štapnim mikserom.
Prašak za puding razmutiti sa nekoliko kašika hladne vode da se dobije homogena tečnost bez grudvica.
U ključalu vodu dodavati u tankom mlazu razmućeni prašak za puding uz neprestano mešanje. Kuvati 5 minuta na tihoj vatri uz neprestano mešanje. Treba da se dobije gusta skoro lepljiva masa. Skinuti sa vatre. U vrelu masu energično umešati usitnjene višnje.
Odmah premazati koru ovim filom i ostaviti da se hladi u frižideru.
5.
Umutiti Ness kafu i lagano popiti dok se fil od višanja steže. Praviti krem od vanile.
6.
Krem od vanile



7.
Od 400 ml mleka odvojiti 100 ml i pomešati sa praškom za puding da se dobije homogena tečnost bez grudvica.
Preostalom mleku dodati burbon vanil šećer i med i staviti da proključa. U ključalo mleko dodavati u tankom mlazu razmućeni prašak za puding uz neprestano mešanje. Kuvati 5 minuta na tihoj vatri uz neprestano mešanje.
Skinuti sa vatre i umešati mileram. Dodati aromu vanile. Promešati.
Preliti preko fila od višanja i ostaviti u frižideru da se hladi najmanje sat vremena.
8.
Glazura od čokolade
Ove kocke su ukrašene hrskavom čokoladnom glazurom .
9.
Napomene
10.
Glazura
Dok je topla, glazura će biti retka kao mleko. Kada se sipa na hladan fil brzo se steže. Treba je naneti brzo i da bude što tanja. Deblja glazura je dosta tvrda, teško se seče i lomi se prilikom sečenja kolača, ali je fantastičnog ukusa i krcka kao čokoladne glazure sa sladoleda. Da ne bi pucala prilikom sečenja, nakon nanošenja na kolač, staviti kolač kratko u frižider da se glazura počne stezati, pa kada bude gusta kao čvršći eurokrem iseći glazuru nožem na kocke. Hvala Chici na sugestiji

Krem od vanile
Krem pravim sa praškom za puding Dr Oetker – vanila ili Alevin prašak za puding. Ako koristite od nekog drugog proizvođača, krema može biti retka, pa je potrebno dodati dve ravne kašike gustina ili jednu kašičicu mlevenog želatina, pripremljenog po uputstvu sa kesice. Mileram mora biti čvršći / gušći.
U obliku torte
1.
Rađena je u kalupu prečnika 20 cm. Za kalup 24 cm potrebno je sastojke povećati 1,5 put, a dupla količina sastojaka je za kalup prečnika 26cm. Kako je torta nešto viša od kolača, poželjno je kremi dodati 5 g mlevenog želatina kako bi bila čvršća.
2.
Rađena u kalupu 26×26 cm od duple količine sastojaka i uz upotrebu želatina za kremu od vanile.
Za dekoraciju je poslužila Animodina glazura poput ogledala. Na gotovu tortu sam postavila obruč za torte prečnika 22 cm i unutar obruča izlila glazuru. Kada se glazura stegla, uklonila sam obruč, ukrasila ivice šlagom i postavila na glazuru prethodno napravljene ukrase od bele čokolade.

JAKO FINA POSLASTICA KOJU ĆE TE STALNO SPREMATI JER JE PREUKUSNA



Sastojci
1 l mljeka
180g brasna
225g secera
1 vanila secer



1 velika kasika putera
naribane narandzine kore
kokos za valjanje

Priprema
1.
Pomjesti  brasno  i secer u hladno mljeko i staviti da se skuha ,zatim dodati puter ,vanilin secer i narandzinu koru i kuhati jos minut dva !
2.
Pokvasiti fidzane vodom i sipati smjesu tako toplu i ostaviti na hladjenje 30 min. u frizider.
3.



Lagano prstima odvojiti krajeve pa vaditi sultanije .
4.
Valjati u kokosovo brasno i dekorisati po zelji .
5.
Posluživanje
Ne zamjerite mi pomjesala sam sastojke sa drugim receptom ...( krema za ledene kocke je bila) sorry ako je neko isprintao stari recept .

Poboljšajte vid sa VITAMINSKOM BOMBOM i riješite se očnog pritiska


Vladimir Petrovich Filatov, ruski liječnik, kirurg i oftalmolog, uz medicinsku terapiju i redovno liječenje, ovimreceptom alternativne medicine on je uspio da ljudima uspješno liječi vid i očni pritisak pa ga je prepručio svima da sebi naprave u cilju izlječenja.

Ovaj lijek spriječava daljnje slabljenje vida i obnavlja vid.

Ljudi su počeli da ga koriste masovno s vrlo pozitivnim iskustvima.

Sastojci:

– Sok od limuna (od 3-4 limuna)

– 300g meda

– 500 g mljevenog oraha



– 100g sok od Aloe

Upute:

Smjesu izmiješati u blenderu, vodite računa da lijep očistite Alou jer ima bodlje, lijepo ih očistiti.

30 min prije jela, pojesti 1 žlicu smjese 3 puta dnevno.. Ovaj vitamin bomba će također potaknuti cijelo tijelo da se regeneriše.

Aloin sok može imati kontra učinak u kardiovaskularnim problemima, hemoroidima, tuberkulozi, upala u ženskih reproduktivnih organa, pitanja probavnog trakta, bolesti bubrega.

Aloa vera ne smije biti stariji od 2-3 godina.

Izvor: narodnamedicina.info

JEDNOSTAVAN RECEPT: Riješite se bola u zglobovima već nakon prvog korištenja


Ukoliko imate više od 40 godina sigurno već osjećate promjene na tijelu. Prvo se javljaju bolovi u zglobovima, prvenstveno koljena, ramena i laktovi. Kod mlađih bol u zglobovima može se javiti kao posljedica artritisa, reume, trauma, fraktura ili preopterećenja.

Postoje brojne tablete, masti koje obećavaju nestanak bola, ali ubrzo po prestanku djelovanja bol se vraća ponovo.

Srećom, ruska narodna medicina pruža prirodan, jednostavan, recept koji će vam pomoći da uklonite bol nakon prve upotrebe. Ono što je još bolje, sve sastojke recepta vjerojatno imate u vašoj kuhinji.

Sastojci:

– 1 kašika senfa;
– 1 kašika meda;
– 1 kašika vode;
– 1 kašika fine soli.

Način pripreme:



Pomiješajte sve sastojke dobro dok se ne dobijete homogena smjesa. Stavite pripremljenu mješavina u praznu kutiju od kreme za ruke ili neku drugu ambalažu.

Primjena:

Obloge od pripremljene masti najbolje je primjenjivati navečer, prije odlaska na spavanje, kako bi sastojci imali dovoljno vremena da djeluju. Mast dobro umasirajte na oboljeli zglob, potom preko njega stavite plastičnu vrećicu ili foliju, i preko njega umotajte topli vuneni šal. Ujutro operite to područje.

Ponovite ovaj postupak 4-5 dana, ali ćete osjetit poboljšanje već nakon prvog tretmana. Pripremljenu smjesu u međuvremenu čuvajte u frižideru.

Senf i njegove prednosti

Senf je napravljen od bilja i pruža brojne zdravstvene beneficije. U slučaju opekotina, samo nanesite debeli sloj senfa i bol će nestati. Osim toga, ako se prehladiti ili osjetite grebanje u grlu, progutajte 1 žlicu senfa. Osim toga, ako imate glavobolju, nanesite malo senfa na čelo i sljepoćnice.

http://www.kucniljekar.info/

Ova namirnica se smatra lijekom još od Hipokrata! Pomaže kod mršavljenja, obnavlja kosti, liječi dijabetes



Smatra se da se u liječenju koristi barem 10.000 godina, a sam otac medicine Hipokrat propisivao ga je kao ljekoviti eliksir.

Od davnina su ga narodi upotrebljavali kao konzervans, dezodorans, tonik za vitalnost, snagu, dezinfekciju i zacjeljivanje rana.

Jabučni ocat u sastavu ima 19 od 22 važna minerala za rast, obnavljanje i održavanje organizma: kalij, natrij, magnezij, kalcij, bor, fosfor, sumpor, željezo, fluor.

Sadrži vitamine C, E, A, B1, B2, B6, beta-karoten, bioflavonoide, pektin, jabučnu i octenu kiselinu.
Pomoć kod mršavljenja i dijabetesa

Uzimanje tonika prije obroka pomaže kod dijabetesa, potiče probavu, kontrolira apetit i potiče mršavljenje.

Jabučni ocat snižava glikemijski indeks namirnica, poboljšava osjetljivost na inzulin i omogućava kontrolu dijabetesa tipa 2.



Octena kiselina u jabučnom octu sprečava odlazak hidroklorne kiseline iz želuca. Tako se hrana lakše probavlja bez pojave refluksa, nadutosti i plinova, a ujedno liječi zatvor i proljev.

Istraživanja dokazuju da jabučni ocat uravnotežuje apetit, pojačava osjećaj sitosti i smanjuje želju za dodatnom hranom.

Ocat čini dijete manje stresnima, jer istovremeno daje energiju i čisti organizam.
Krvožilni sustav
Za reduciranje kolesterola dnevno uzimajte 15 ml jabučnog octa.

Vjeruje se da pektin apsorbira masti i kolesterol te ih tako eliminira iz organizma, a aminokiseline iz octa neutraliziraju loši LDL kolesterol.

Za snižavanje krvnog tlaka pijte jednu žličicu jabučnog octa i jednu žličicu meda u čaši vode dvaput dnevno.

Zdravlje kostiju i zglobova
Kožne tegobe
Jabučni ocat potiče staničnu izgradnju kože i vezivnog tkiva. Zbog toga ga možete koristiti u službi ljepote i zdravlja kože, kose i noktiju.

Ženske tegobe
Ako imate bolnu i obilnu menstruaciju ili trudničke mučnine popijte tonik ujutro, a kod valunga i noćnog znojenja pijte ga i navečer

Imate tragove ispucalih kapilara po licu i ostatku tijela? Ovo je rješenje – prirodno


Kapilari su jako neprijatna i ružna pojava ispod kože, obično plave, ljubičaste ili crvene boje. Iako bezopasni, jako ružno izgledaju na koži. Ali postoji način ih se riješite prirodnim putem.
Uzmite nekoliko komada mladoga paradajza i isjecite ih na komadiće (može i smrznut).



Položite komadiće na mjesto gdje su kapilari ispucali.. Samo koristite mladi paradajz, a ne zreli.
Komadiće paradajza ostavite 2-3 minute na koži. Zatim ih skolnite i kožu osvježite nekim losionom koji će je rehidrirati. Ovaj siti proces ponavljajte narednih 10 dana i kapilari bi trebali da nestanu jako brzo.

NAPRAVITE SAMI DOMAĆI EUROKREM KOJI JE BOLJI I ZDRAVI OD KUPOVNOG A DOĐE GA DOSTA


Sastojci:
– 150 ml. vode
– 300 grama šećera
– 2 vanilin šećera



– 200 grama putera
– 200 grama mleka u prahu
– 100 grama čokolade
– 100 grama bijele čokolade

Priprema:
U posudu staviti vodu, šećer i vanil šećer. Sve zajedno zagrijte dok se šećer ne otopi.
Dodati bijelu čokoladu i mešati dok se ne istopi. Čim proključa skloniti sa šporeta i ostaviti da se prohladi. U to ubaciti puter i mlijeko u prahu. Dobro izmiješati pa podijeliti na dva dijela.



Na pari otopiti čokoladu pa dodati u jedan dio, a drugi dio ostaviti bijel.
U teglu kašikom dodavati tamnu pa bijelu masu ili u isto vrijeme sipati obe mase pa poklopiti teglu.

PREDOBAR KOLAČ, SVE PREPORUKE ...PROBAJTE POJESTI SAMO JEDAN



Sastojci
Biskvit
3 jaja
5 žlica šećera
3 žlice tople vode
3 žlice brašna
3 žlice kakao
1/2 praška za pecivo
Preljev
1/2 dcl mlijeka



2 pune žlice nesquika ili nescafe
Bijela krema
6 dcl mlijeka
5 žlica šećera
6 žlica gustina
2 vrećice vanilin šećera
20 g bijele čokolade
150 g margarina
Tamna krema
200 g tamne kuverture
100 g mliječne čokolade
5 dcl slatkog vrhnja

Priprema
1.
Umutiti pjenasto jaja i šećer, dodati vodu pa još malo mutiti.Dodati sve ostale sastojke koje smo prije promješali, mutiti tek toliko da se ujednače sastojci.
Peći na 180c oko 20 min..u limu 20×30.
2.



Pečeni biskvit preliti preljevom ( u vrelo mlijeko dodati nesquik , dobro izmješati)
3.
Za bijelu kremu odvojiti par žlica mlijeka da se umuti gustin.Preostalo mlijeko staviti kuhati sa šećerom, kad provre dodati gustin.
Mješati par minuta, u vruće umješati čokoladu (količina po želji, može i više od ovog), i vanilin šećer.
Pokriti prozirnom folijom i ostaviti da se hladi.
U prohlađenu kremu umješati izrađeni margarin.
4.
Za tamnu kremu staviti slatko vrhnje na tihu vatru, dodati obadvije vrste čokolade i mješati dok se čokolade ne istope.
Ostaviti da se hladi bar 2 h.
Ako volite slađu kremu dodajte žlicu-dvije šećera, (ja ne stavljam )
5.
Ohlađen biskvit premazati bijelom kremom, pa tamnom ( ja sam je stavila u slastičarsku špricu ali fino je i samo premazati 😉
Posluživanje
Staviti preko noći u hladnjak.

SOČNE ĆUFTE RECEPT KOJI MORATE IMATI ODUŠEVIO JE SVAKOG GOSTA



Prave ukusne ćuftice savršene uz pire krompir
Sastojci
500 gr mljevenog mesa
1 kg luka
2 krompira
1 čehna bijelog luka



1 kašičica mljevene paprike
1 kašika paradajz pirea
2 lista lovora
so, biber

Način pripreme
    Luk izrežite na kocke pa popržite na maslinovom ulju.
    Dodajte lovor, paradajz pire i mljevenu papriku.
    Dinstajte dok se luk ne raspadne.
      Mljeveno meso pomiješajte sa bijelim lukom i kuhanim gnječenim krompirom.


   
 Napravite ćufte i popržite dok ne porumene.
    Poredajte u tepsiju i prelijte sosom od luka.
    Pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni 1 sat.

PALAČINKE SAM POHOVALA NA STO NAČINA AL KADA SAM DOBILA OVAJ RECEPT SVI DRUGI SU PALI U ZABORAV:NAJBOLJI POHOVANI PALAČINCE



Nesto sto me proslog ljeta odusevilo ...gledala sam dali postoji recept sa ovim punjenjem ali ga nisam pronasla...fantazija od palacinjaka,izvana hrskavi,a iznutra pjenasti...mmmm
Sastojci
kuhana sunka
tvrdi sir po vasem izboru
kiseli krastavci
kiselo vrhnje-pavlaka ili kajmak
majoneza



za pohovanje
jaja i krusne mrvice

Priprema
1.
sto sitnije isjeckaj sunku,sir i k.krastavce
2.
dodaj majonezu i vrhnje pa sve dobro sjedini
3.



fil premazi po sredini palacinke,preklopi krajeve sa strane i urolaj...
  4.
smotane palacinke umaci u izmucena jaja i lagano ih uvaljaj u mrvice,ne pritisi nego lagano valjaj da dobijes ljepu koricu
5.
lagano peci na nizoj temperaturi da ti ne izgore...da dobiju finu boju,a iznutra da se stope..mmm
6.
nisam pisala recept za tjesto jer svaka od vas ima nacin na koji pravi palacinke..kolicinu fila isto tako odredite same jer i ja radim odokativno
Izvor:  www.coolinarika.com

BRZO I LAKO OVO MOŽE SVAKO



fin , lagan i osvježavajući kolač od višanja
Sastojci
sastojci
3 kore lisnatog tijesta
3 pudinga od vanilije
1,5 l soka od višanja
1 l slatkog vrhnja



5 žlica šećera
1 paket višanja

Priprema
1.
kore razvaljati na veliki lim izbockati vilicom i staviti da se peće, postupak ponoviti sa sljedeće dvije kore
2.
u soku od višanja skuhati puding od vanilije na kraju dodati višnje i pustiti još minutu do dvije da se kuha zatim skloniti sa štednjaka i ostaviti da se ohladi



3.
izlupati slatko vrhnje i slagati kora-fil od višanja-slatko vrhnje-kora-fil od višanja-slatko vrhnje-kora i gore posuti kolač sa šećerom u prahu ostaviti da se dobro ohladi i rezati na kocke
Posluživanje
1,5 l soka od višanja ja otopim višnje iz frižidera i stavim da se cijede dobijem oko 3-4 dcl soka a ostatak sipam vodu tako ide po receptu iako možete ako imate koristiti domaći sok od višanja

četvrtak, 28. travnja 2016.

Ako SEDAM DANA jedete češnjak i med na prazan želudac vaše tijelo će izgledati OVAKO!



Češnjak je najbolje konzumirati sirov jer je njegov aktivni sastojak – alicin koji gubi svoja svojstva ako se termički obrađuje.

luk-med

Češnjak je jedan od najčešće korištenih sastojaka u gotovo svakoj kuhinji širom svijeta. Popularan je jer ima izvrstan okus, daje okus svakom jelu, a povrh svega toga koristan je i za zdravlje.

Sirovi češnjak može vam pomoći kod puno medicinskih stanja, a čak ga i liječnici preporučuju. Može vam pomoći sniziti visoki krvni tlak i kolesterol, spriječiti koronarne bolesti srca i srčanog udara. A vrlo je koristan u smanjenju ateroskleroze.

Samo jedan češanj češnjaka može vam pomoći u svakodnevnim zdravstvenim problemima kao što su peludna groznica, proljev, prehlada, gripa, ugriz buba i gljivičnih infekcija. Češnjak može vam pomoći smanjiti i simptome osteoartritisa, dijabetes i povećanu prostate. Izvrstan je za pojačanje imunološkog sustava, a pomaže i pri detoksikaciji tijela.

Kako koristiti češnjak?

Češnjak je najbolje konzumirati sirov jer je njegov aktivni sastojak – alicin koji gubi svoja svojstva ako se termički obrađuje. Naime, morate smrviti češnjak i narezati ga što sitnije te ostaviti ga na stranu 15 minuta prije nego što ćete ga jesti. Najbolje je jesti češnjak na prazan želudac, jer tako tijelo lakše apsorbira hranjive tvari.

Sirovi češnjak i med



Uzmite 2-3 češnja češnjaka i pomiješajte ih s jednom žlicom meda. Konzumirajte ovu smjesu svaki dan. Nakon nekoliko dana primijetit ćete kako ćete se osjećati energičnije i koliko ćete zdraviji biti.

Sirup od češnjaka protiv gripe

Ako je vaša koža osjetljiva, možda je najbolje da nosite rukavice kada pripremite ovaj tonik. Pobrinite se da ne dodirujete oči rukama kojima dirate ovaj tonik jer ih možete iziritirati prirodni uljima češnjaka.

Sastojci:

½ sjeckanog crvenog luk
5 češnja češnjaka (sjeckani)
2 crvene čili paprike (sjeckani)
1 žlica sjeckanog đumbira
1 iscijeđen sok od jednog cijelog limuna
jabučni ocat

Kako ga pripremiti?

Trebat će vam staklenka srednje veličine (350ml-500ml). Dodajte u nju nasjeckani luk, a zatim češnjak. Zatim dodajte čili paprike sa sjemenkama i stavite đumbir na vrhu. U smjesu dodajte iscijeđeni sok od limuna i na kraju ulijte sve u jabučni ocat. Pobrinite se da imate barem centimetar praznog prostora na vrhu. Zatvorite poklopac čvrsto i pohranite lijek na hladnom i tamnom mjestu. Tonik možete početi konzumirati već slijedeći dan. Ova smjesa je odličan borac protiv gripe, prehlade i upale grla, piše Family Health Freedom Network.

Izvor: dnevno/fhfn.org

Nevjerovatano jednostavan i efikasan “pikantni” detoks pluća



Normalno funkcionisanje tijela zahtijeva i adekvatan rad pluća, a tome uveliko možemo doprinijeti kombinacijom biljnih sokova i čajeva o kojima svakodnevno pišemo.

pluca

Neki od nas imaju ozbiljnih problema s plućima iako nikada nisu bili pušači. S druge strane, neki su čitav život proveli kao pušači, a ipak nemaju tegoba pa mnogi zaključuju da sve ovisi o jačini i otpornosti organizma.

Evo još jednog recepta koji će biti od pomoći prilikom detoksikacije pluća:
Sastojci:



djumbir
med
cimet
kliničić
kardamom
Priprema:

Izerežite nekoliko komadića svježeg djumbira, i prelijete prokuhalom vodom a potom stavite da ključa još 5 min. Zatim smjesu procijedite kroz pamučnu gazu i dodajte po želji med, cimet, kardamom i klinčić.

Vaš ukusni i zdravi napitak je spremam za konzumaciju. Postupak ponavljajte onoliko dana koliko mislite da je potrebno, nikaka ne može biti previše, napitak donosi samo koristi organizmu.

( LijekizPrirode.com )

Jedan, ali vrijedan: Vitamin koji ‘ravna’ trbuh i rješava nadutost



Nadutost, zbog koje nam trbuh izgleda veći nego što doista jest, četa je pojava. Najčešći uzroci su premalo kretanja i određene namirnice i začini koji zadržavaju vodu u tijelu i usporavaju probavu. No jeste li znali da postoji vitamin koji ovaj problem rješava u trenu?

vitamini-tablete_640

Nadutost, plinovi i poremećena probava glavni su uzročnici napuhanog trbuha zbog kojeg izgledamo deblji nego šo jesmo.

Kako bi izbjegli ovu nepoželjnu pojavu zbog koje gotovo preko noći više ne stanemo u omiljenu haljinu, osim što bi trebali promijeniti prehranu, u prirodi se skriva vitamin koji ovaj problem rješava gotovo preko noći.

Riječ je o vitaminu B, točnije vitaminima iz ove skupine (B kompleks) koje naše tijelo obožava, a skrivaju se svugdje oko nas i to u najprirodnijem obliku.

Vitamin B-6

Ako vam tijelo zadržava vodu te se navečer ili pak svako jutro budite otečeni, vitamin B-6 pomoći će vam da se riješite ovog problema jer ima ulogu razgradnje vode u organizmu.

Istraživanje je pokazalo kako gotovo 90 posto osoba starije životne dobi pati od pomanjkanja ovog vitamina, a sve radi modernog načina života i loše ishrane.

Osim što pomaže u izgradnji obrambenog mehanizma našeg tijela (imuniteta), ovaj vitamin prijeko potreban je trudnicama i srčanim bolesnicima.



Najbolji izvori vitamina B-6: Perad, riba i cjelovite žitarice, špinati i mahunarke.

Vitamin B-1

Ovaj vitamin poznatiji je pod imenom tiamin nužan je za razgradnju ugljikohidrata i hrane koju unosimo u tijelu, jer ih pretvara u gorivo.

Osim što može poboljšati rad srca te dobro djeluje na živce, tiamin će poboljšati i ubrzati vašu probavu te vam pomoći da se riješite plinova koji uzrokuju nadutost, ali i regulirate osjećaj gladi.

Najbolji izvori vitamina B-1: Cjelovite žitarice, molasa, zeleno povrće, pivski kvasac, mahunarke.

Vitamin B-12

Pomanjkanje ovog vitamina u tijelu povezana je s upalnim procesima u području trbuha. Upale mogu poremetiti ravnotežu dobrih bakterija u tankom crijevu, što može uzrokovati probavne smetnje, ali i stvaranje plinova te napuhan trbuh.

Najbolji izvori vitamina B-12: Morska hrana, mlijeko, sir, jaja, jetrica, perad, govedina, ukiseljeno povrće.

Izvor: zadovoljna

VENDOKSIN KAPI ZA PROSIRENE VENE -napravite sami zamenu za ove kapi


Napravite sami zamjenu za ove skupe kapi. Vendoksin kapi su poznate u narodu kao kapi koje iscjeljuju proširene vene, sa kojim sve više ljudi danas kuburi. Pokušajte da napravite ove kapi i poboljšajte svoju cirkulaciju. Sve sastojke iz recepta možete kupiti u prodavnicama zdrave hrane.

Potrebno vam je :



1 litar domaće komovice
50 g lista sušene koprive
5o grama ljekovite biljke ive
50 grama kantariona
U veliku teglu za koju imate poklopac sipajte sve ove biljke zalijte litrom prave komovice i dobro promiješajte. Zatvorite dobro teglu i drzite 3 nedelje na suvom i hladnom mjestu.
Poslije 3 nedelje dobro procišedite kapi i sipajte u flasu koju je najbolje držati u frižideru.
Kapi se piju jednom dnevno po jedna mala kasicica, najbolje ujutru.

Izvor: brzireceptiisaveti

TALIJANSKE ĆUFTE! NAJBOLJE ĆUFTE KOJE SAM IKAD JELA.



Sastojci
700 grama mljevenog miješanog mesa
1 jaje
1 vrećica parmezana
1/3 šalice krušnih mrvica
1 žlica protisnutnog češnjaka
2 žličice soli
1 žličica papra



1/3 šalice mlijeka
1/2 žličice origana
1/4 šalice nasjeckanog svježeg peršina

Priprema
1.
Izmiješati sve sastojke i ostaviti sat dva da odstoji u frižderu.
2



Napraviti umak od paradajza kao za obične ćufte ili filovanu papriku, formirati okruglice od mesa i staviti u umak te kuhati oko sat vremena, odnosno dok okruglice ne budu kuhane. Šalica je od 2, 5 dcl.

JEDNOSTAVNA A PREUKUSNA NE PROĐE SEDMICA A DA NIJE NA MOM STOLU



SASTOJCI
Kora:
3 kom. jaja
2 zlice praska za pecivo
1 paketic Vanilin šećer u prahu Dolcela
100 ml. mleka



180 gr. brasno
2 zlice gorkog kakaa
150 gr. secera
Krema:
450 ml. vrhnje za slag
300 gr. jaffa keksi
4 zlica pekmeza od kruske
Jos:
100 gr. cokolade
50 ml. vrhnje za slag

PRIPREMA
1. U podudu u kojoj ce te mutiti,stavite belancat.Miksajte dok zapjenipa dodajte ostatak secera te produzite miksati dok dobijete cvrst sneg.Namalite brzinu na najmanje,pa dodavajte zumancat jedno po jedno dok se sve sajedini.
2. Stalno miksajuci dodajte ulje u tankom mlazu,te potom mleko.Kada se sve povezalo,iskljuciti mikser,te dodajte brasno pomesano sa praskom za pecivo te rucno varjacom izmesajte dok se sve lepo poveze i sajedini.
3. Pleh 15×35 oblozite pek papirom.Masu podelite na dva dela.Istresite jednu polovicu mase,te stavite peci u predhodno zagrejanoj pecnici na 180 stepeni nekih 10-ak minuta.Najbolje proverite cackalicom dali je kora pecena.
4. U drugu polovinu mase,dodajte kakao,te sve lepo izmesajte dok se sajedini.Kada je zuta kora pecena,izlijte i drugu koru te ispecite koru na istoj temperaturi.



5. Vrhnje za slag umutite u cvrst sneg. Kada su kore ohladzene,na tacnu za torte,stavite prvo zutu koru.Premazite koru sa 2 zlice pekmezom.Povrh pekmeza,stavite slag kolko da pokrijete sav pekmez.
6. Potom naredzajte jaffa kekse,te ponovo naneti slag,kolko da pokrijete kekse.
7. Sad stavite tamnu koru.I nju premazite ostatkom pekmeza.Potom stavite slaga kolko da pokrije pekmez,pa naredzajte jaffa kekse,te ponovo ostatak slaga.Zagladite povrsinu i strane sa slagom.
Ostavite kolac u hladnjak da se ohladi nekih saat vremena.
8. U posudu stavite natrganu cokoladu i vrhnje za slag,te otopite na niskoj vatri dok se otopi.Ostavite neka se prohladi glazura,te polijte cokoladu povrh kolaca.
Ostavite u hladnjak jos 15-20 minuta da se glazura stegne,te potom secite kolac na kocke,te posluzite.

JEDNOSTAVNA VEČERICA ZA ZAPOSLENE DAME GOTOVA ZA 20 MINUTA


Sastojci
4 kuhana jajeta
salama
2 kašike feta sira



1 jaje
dimljeni sir
peršun
so i biber
brašno, jaje i prezla za pohovanje
ulje

Priprema
1.
Skuhati jaja. Kada se ohlade izrendati na krupno rende.
Također, salamu i dimljeni sir izrendati i pridružiti jajima. Dodati fetu, začine, sitno rezani peršun i jedno jaje. Umijesiti da se svi sastojci povežu.



2.
Oblikovati kuglice pa ih ostaviti u frižider pola sata da se stegnu.
Pohovati ih u brašno, jaje i prezlu te pržiti u vrelom ulju.

BRZE KUGLICE KOJE SE NE PEKU MNOGI SU REKLI DA SU BOLJE I OD RAFAELA



Sastojci
250 ml slatkog vrhnja ili vrhnja za slag
100 g bijele čokolade
1 vanil sećer
1 puding od vanilie
100 g kokosa



po želji šećer u prahu
po želji bademi

Priprema
1.
Od 250 ml vrhnja odvojiti 50 ml.
Vrhnje staviti kuhati a prah za puding izmiješati s odvojenih 50 ml vrhnja.
2.
Kada vrhnje počne kuhati, smanjiti temperaturu na laganu, maknuti posudu s ploče i umiješati razmućeni puding. Miješati pjenjačom dok se zgusne (vrlo brzo se zgusne).
3.
Skloniti s ploče i  u vruću kremu umiješati van. šećer i nakidanu bijelu čokoladu, miješati dok se čokolada otopi.
Zatim dodati kokos i promiješati.



Probati kremu i po želji dodati malo šećera u prahu ako  volite slađe.
Ja nisam koristila šećer, svi koji su probali bili su jako zadovoljni i rekli da je dovoljno slatko.
Puno ljudi voli dosta slatko pa ako ste u toj skupini po želji dodajte malo šećera.
4.
Kremu staviti u frižider oko 15 minuta, zatim oblkiovati male kuglice i uvaljati ih u kokos.
Po želji se može u svaku kuglicu staviti badem, tada su još finije i sličnije raffaelu.
Slobodno mgu stajati na sobnoj temp. cijeli dan, preko noći čuvati u frižideru.
5.
Od ove smjese dobila sam 34 kuglice, za više poduplati sve sastojke.

Čišćenje jetre grožđicama: Efikasna metoda ruske tradicionalne medicine!



Postupak čišćenja i detoksikacije jetre grožđicama je jedna od najefikasnijih metoda oporavka organizma i oslobađanja od kroničnih bolesti i toksina.
Sama zatrovanost organizma ga upravo i sprječava da uključi mehanizam samo-izlječenja, a također značajno smanjuje efikasnost lijekova i recepata prirodne medicine. Jetra u našem organizmu ima ulogu “tvornice krvi”. Također pomaže jačanju i stimulaciji probave u organizmu. Jetra obavlja još jednu važnu funkciju: ona čisti krv i eliminira sve toksine i nečistoće iz nje. Otuda je jasno da je čista jetra – zdravlje, vitalnost, energija, lijep izgled i dobro raspoloženje.

Kako izabrati prave grožđice?

Čišćenje jetre grožđicama počnite odlaskom u kupnju – kako biste izabrali prave grožđice. Ovo je vrlo važno, jer danas naći neprskane grožđice bez dodanog sumpor dioksida – nije lako. Ne kupujte vrlo svijetle, žućkaste grožđice. Njihova svijetla boja – je upravo rezultat tretmana sumpor-dioksidom ili, u najboljem slučaju, kršenje pravila sušenja.

Ne kupujte ni na „sjajne“ grožđice, jer su također kemijski tretirane. Kvalitetne, organske grožđice bez kemije su bez sjaja, naborane, ne previše mekane, ali nisu ni tvrde. Zrna moraju biti očuvana, neoštećena. Dobre grožđice moraju biti tamno smeđe ili smeđe boje (ako je u pitanju svijetla sorta grožđa – onda svijetlo smeđe boje). Također postoji i crno suho grožđe s plavičastom nijansom, koje se dobija iz tamnih sorti vinove loze. Idealno je ako možete pronaći grožđice s „repićima“ – jedan od glavnih pokazatelja prirodnosti suhog grožđa. Kad ste izabrali pravo suho grožđe – možete početi s pripremom sredstva za čišćenje jetre.



Čišćenje jetre grožđicama – recept

Ujutro natopite pola čaše grožđica na 15 minuta u toploj vodi, zatim dobro isperite pod mlazom vode. Stavite oprane grožđice u čašu i napunite je prokuhanom vodom sobne temperature do vrha. I ostavite do sljedećeg jutra. Sljedećeg jutra, na tašte, popijte napitak i pojedite grožđice. Lezite u krevet na sat-dva i stavite topli oblog (termofor) na desnu stranu trbuha.

Ovaj postupak se obavlja jednom tjedno tijekom mjesec dana (dakle 4 puta u mjesecu), dva puta godišnje.

Izvor: atma.hr

Diže iz mrtvih – Ovo je najljekovitija biljka svijeta!


Kinezi su nekad od gloga radili fermentirano piće, a njegovi ostaci pronađeni su u 9 000 godina starim lončanicama. Smatra se da je već tada bio značajan u religiji. Legenda kaže da je od ovog grma napravljena Hristova kruna od trnja. Uz njega se vežu i mnoga druga vjerovanja, čak i mitovi poput onog o vampirima.

Glog je u to vrijeme rastao u Europi, Aziji, Sjevernoj Americi i Mediteranu, no danas je proširen po čitavom svijetu.
Poznat je i pod nazivima bijela drača, bijeli trn, glogić, glogovac, glogovina, oštri trn, trnka, žetica, glagovna glog, gloginja, medvedove hruške.

Lijek za srce

Glog sadrži aktivne tvari s antioksidativnim djelovanjem. U cvjetovima se, uz nešto eteričnog ulja, nalazi trimetilamin i glikozid oksiakantin.

Plodovi sadrže eterično ulje, tanin, saponin, glikozide i fruktozu, te u izuzetnim količinama kalij, natrij, kalcij i soli fosforne kiseline.

Nakon uvrštavanja tinkture svježih plodova gloga u homeopatsku knjigu Vilmara Švaba, postao je popularna biljka i predmet mnogih istraživanja. Ona su potvrdila da je glog vrijedan lijek za srce. Među ohrabrujućim zaključcima je i onaj da glog sprečava porast modernoga doba – infarkt.

Svi koji imaju problema s previsokim pritiskom, žele se zaštititi od opasnosti visokog holesterola i ovapnjenja žila, te svi koji pate od srčanih kriza, mogu se s punim povjerenjem liječiti glogom.
Ova biljka široko se koristi za održavanje zdravlja krvnog sistema, kod visokog pritiska, slabljenja srčanog mišića i srčane aritmije. Prihvaćen je kao siguran i učinkovit tretman ranih faza srčanih bolesti, te kao djelotvorna terapija kod već uznapredovalih faza. Preporučuje se nakon srčanog udara, budući da povećava prokrvljenost koronarnih krvnih žila. Pospješuje aktivnost i bolju prehranu stanica srčanog mišića. Uopšteno bi svako iznad 50 godina trebao povremeno uzimati tinkturu gloga.

Druge primjene gloga

– Glog je jedna od biljaka s najjačim smirujućim učinkom.
– Pomaže kod umora, manjka energije, lošeg sna, teškog disanja, vrtoglavica, lupanja srca, tjeskobe, nervoze i šuma u ušima.
– Vrijedan je i u menopauzi.
– Može se koristiti kao pomoć kod mršavljenja, jer potiče izbacivanje viška vode iz organizma. To ga svojstvo čini korisnim i kod celulita, edema i bolesti zglobova.
– Glog jača vezivno tkivo na zglobovima, a zbog antiupalnog djelovanja savjetuje se kod ulcerativnog kolitisa i probavnih tegoba.
– Štiti od djelovanja slobodnih radikala i sprječava bolesti krvnih žila poput arterioskleroze.
Brojne studije o glogu ustanovile su da je on sigurna i dobro podnošljiva biljka. Međutim, glog se ne preporučuje trudnicama i dojiljama.

Berba gloga



Za liječenje se najčešće koriste dvije vrste gloga – crveni i manje poznati bijeli glog. Glog raste uz puteve, rubove šuma i livada, a karakterističan je po trnju i trokrakim i petokrakim listovima. Kora se sakuplja u proljeće kada kolaju sokovi, te se koristi osušena ili svježa. Plodovi se beru u jesen kada su jarkocrveni. Cvjetovi, po mogućnosti bijeli, beru se u pupoljcima ili neposredno prije otvaranja. Vrijeme za branje cvjetova je između aprila i juna. Suše se u hladu u tankim slojevima.

Kapi od gloga

– 20 g usitnjenih listova i cvjetova prelijte s 200 ml 70-postotnog alkohola. Povremeno promiješajte. Nakon tri sedmice procijedite i profiltrirajte. Piti dvadeset kapi dnevno s malo tečnosti. Ove kapi djeluju preventivno, ali i kao pomoćna terapija kod bolesti krvožilnog i živčanog sustava.

Sirup od gloga

U blender stavite kilogram bobica gloga, prelijte s vodom tako da seže 2,5 cm iznad bobica. Izblendajte i ostavite tako 24 sata. Stavite to na laganu vatru, a kada počne lagano ključati, ostavite neka se krčka pola sata. Ugasite vatru i pustite da odstoji još pola sata. Procijedite tekućinu i kada se ohladi, stavite je u hladnjak. Bobice izblendajte dodajući im novu vodu. Zatim ih opet jednako kuhajte pola sata i ostavite da stoje još pola sata. Dobro procijedite kroz krpu, da bude što gušće. Taj sok pomiješajte s prvobitno iscijeđenim. I zatim ga krčkajte na laganoj vatri dok ne ostane 1/4 mješavine. Ulijte u sterilizirane boce i uzimajte 6 do 12 kašika dnevno. Rok trajanja je neograničen.

Pomoć kod infarkta

Pojačana formula herbalista Ričarda Šulza za one koji su pretrpjeli infarkt.
Sastojci:

– 240 ml sirupa od gloga
– 30 ml tinkture od srčanika
– 30 ml tinkture od korijena đumbira
– 30 ml tinkture od kaktusa Selenicereus grandiflora
– 30 ml tinkture od mljevene crvene paprike

Priprema:

Bocu od pola litra napunite glogovim sirupom do pola. U odvojenoj posudi izmiješajte tinkture i zatim ih dodajte sirupu i dobro promiješajte. Pijte po jednu kašiku 3 do 8 puta dnevno.

Izvor: alternativa-za-vas