1

subota, 14. svibnja 2016.

Narodni lijek za BRZO zarastanje rana, prijeloma liječenje gihta



Zahvaljujući alantoinu koji sadrži gavez potiče rast i razmnožavanje stanica, dakle obnavljanje tkiva. Zbog toga se uspješno primjenjuje kod preloma, rastrganih rana, čireva, tvrdih oteklina na mliječnim žlijezdama i kvržica gihta.

Za te se svrhe kuha isjeckan korijen dok ne postane mekan kao kaša, pa se od toga prave oblozi, i to tako da se namaže oko 1 cm debelo na platnene krpe. Isto tako koristi se i tinktura od gaveza, pomiješana u jednakim dijelovima s tinkturom od moravke (Arnica montana) i tinkturom od nevena (Calendula officinalis). Pije se triput dnevno po 10-15 kapi u malo vode, poslije jela.



Ako treba pospješiti znojenje ili mokrenje, pripremit ćemo čaj od 1 velike žlice lisca i cvijeta gaveza, prelitog s ½ I kipuće vode. Pije se dvaput dnevno, ujutro natašte i navečer prije spavanja, po jedna čašica. To koristi i protiv grčeva u trbuhu.

Nečistoću lica uklanja čaj od gavezova lišća i cvijeta, kuhanog u 1 I vode: tim se čajem treba umivati tri puta dnevno.

Izvor: narodnilijek.com

VENDOKSIN KAPI ZA PROŠIRENE VENE: Napravite sami zamjenu za ove kapi!



Napravite sami zamjenu za ove skupe kapi. Vendoksin kapi su poznate u narodu kao kapi koje iscjeljuju proširene vene, sa kojim sve više ljudi danas kuburi. Pokušajte da napravite ove kapi i poboljšajte svoju cirkulaciju. Sve sastojke iz recepta možete kupiti u prodavnicama zdrave hrane.

Potrebno vam je :

– 1 litar domaće komovice
– 50 g lista sušene koprive
– 5o grama ljekovite biljke ive
– 50 grama kantariona

U veliku teglu za koju imate poklopac sipajte sve ove biljke zalijte litrom prave komovice i dobro promiješajte.



Zatvorite dobro teglu i drzite 3 nedelje na suvom i hladnom mjestu.

Poslije 3 nedelje dobro procišedite kapi i sipajte u flasu koju je najbolje držati u frižideru.

Kapi se piju jednom dnevno po jedna mala kasicica, najbolje ujutru.

Izvor: brzireceptiisaveti

Prirodan lijek protiv svih vrsta cisti



Predstavljamo vam starinski narodni lijek protiv cisti koji je izuzetno lako napraviti…

Potrebno vam je :

– pola litra medicinskog alkohola
– pola kilograma domaćeg meda
– 0,75 litara crnog što kvalitetnijeg vina
– pola kilograma kafe od cikorije (npr Divka)
– 150 grama listova aloje bez bodlji (biljku ne zalivati 7 dana pred branje listova)
– velika tegla 3-5 l zapremine



Listove aloje očistite od bodlji i sameljite, zatim dodajte ostale sastojke i dobro izmiješatje. Teglu zatvorite i ostavite na nekom tamnom i hladnom mjestu da odstoji dvije nedelje.

Nakon dvije nedelje, procijedite smjesu kroz gazu i sipajte u staklene boce. Važno je piti na prazan stomak kao i ne jesti sat vremena nakon korištenja, a pije se tri puta dnevno po supena kašika.

Lijek djeluje na većinu cisti, posebno na one u grudima, oko ženskih polnih organa i uglavnom su dvije doze dovoljne. Osim na ciste, ovaj lijek djeluje i na astmu, bronchitis, čisti krvne sudove i dobar je kod malignih oboljenja.

Izvor: kucnilekar.com

IZNENAĐUJUĆI REZULTATI SIRUPA: Sagoreva masti i holesterol, poboljšava vid, sluh i pamćenje



Ovaj slatki sirup će vam pomoći da suzite struk i izbacite višak vode iz organizma.

Pored toga, ova kombinacija sastojaka je odlična za poboljšanje vida, sluha i pamćenja.

Sirup je posebno efikasan kada se kombinuje sa vežbanjem.

Sastojci:

– 125g rena
– 4 limuna
– 3 kašike meda
– 2 kašike cimeta
– 2cm svežeg đumbira



Priprema:

Stavite ren i đumbir u blender. Nakon što ih dobro sameljete, dodajte sok od limuna i mešajte 3 minuta. Zatim dodajte med i cimet i mešajte dok ne dobijete sirup.

Stavite mešavinu u staklenu činiju i svakoga dana uzimajte po jednu kašičicu dva puta dnevno, pre obroka i pre treninga.

Koristite proizvod 3 nedelje, a onda napravite pauzu od 3 nedelje.

Glavni sastojak ovog sirupa je ren koji čisti telo, ubrzava metabolizam, umanjuje umor i stimuliše razvoj dobrih bakterija u crevima.

Izvor: Webtribune.rs

BRZA PITA SA SIROM PROBAJTE NEĆETE SE POKAJATI



Sastojci:
700 g brašna
1 vrećica instant kvasca
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
2 jajeta
oko 350 ml tople vode
Za premazivanje:
80 g putera
80 g margarina za mazanje
400 g sira
I još:
1 žumance
malo susama
Priprema:



Od brašna, kvasca, soli, šećera, jaja i tople vode zamijesiti mekano tijesto. Ostaviti pola sata da odmori, pa podijeliti na 6 loptica. Margarin i puter otopiti. Prvu lopticu razvaljati na veličinu pleha, pa staviti u pleh, koji smo premazali otopljenim puterom. Preko premazati otopljenim puterom, pa posuti sirom (svježi ili feta).
Postupak ponavljati dok se sastojci ne utroše. Zatim pitu režite na romboide ili kako želite. Zadnju koru premažite otopljenim puterom, pa umućenim žumancetom, pa pospite susamom. Ostavite nekih pola sata na toplom, pa ubacite u pećnicu zagrijanu na 200°C i pecite oko 45 minuta. Pečenu pitu ostavite 5-6 minuta da odmori, pa poslužite.

OVO PRAVIM U DUPLOJ MJERI I OPET JE MALO...SAVIJAČA SA VIŠNJAMA ZA SAMO 20 MINUTA GOTOVA



Sastojci
1 list lisnatog tijesta
400 ml mlijeka
1 puding od vanile



3 kašike šećera
po ukusu višnje,borovnice
malo šećera u prahu za posipanje

Priprema
1.
Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte lisnato tijesto. Skuhajte puding,prohladite,pa premažite lisnato tijesto.U 2 reda na puding stavite višnje (ja sam stavila i malo borovnica).
2.



Zarolajte,pa stavite u pleh ili kalup! Pecite na 180 C,dok ne porumeni.
3.
Gotovu savijaču ostavite da se ohladi,pa režite na parčad.Pospite prah šećerom,pa poslužite!

BRZINSKA MESNA ŠTRUCA UKUSAN DORUČAK ILI RUČAK ZA TREN GOTOV



Sastojci
500 gr miješanog mljevenog mesa
1 vrečica podravka fant za kosani odrezak
200 gr šunke za pizzu



200 gr sira (gauda,edamac...)
1 paket lisnatog tijesta
1 jaje za premazivanje

Priprema
1.
Na lisnato tijesto stavite mljeveno meso koje ste pomiješali s fantom za kosani odrezak...
2.
...po mesu naslažite šunku za pizzu i sir...
3.



..lijepo zarolajte...
4.
...premažite jajem i ako volite možete posipati sezamom....
5.
...i ispecite u pečnici na 180°C oko 40 minuta...
6.
...možete je poslužiti i toplu i hladnu ...

OD SASTOJAKA IZ KUCE: JEDNOSTAVNA BANANA SPLIT TORTA



Sastojci
Biskvit
7 belanaca
7 kasika šećera
2kasike kakaoa
10 kasika oraha
3 kasike brašna
1 prasak za pecivo
FIL
7 zumanaca
700 ml mleka



2 pudinga od banane
4 banane
30g cokoladnih mrvica
250g margarina
8 kasika secera
dekoracija
3 krem slaga
250ml mleka
100g cokolade
1 kas. ulja

Priprema
1.
Za biskvit :
Dobro umutiti belanca,dopdati secer i jos malo umutiti.Brasno pomesati sa kakaom,orasima,praskom za pecivo pa dodati polako u umucena belanca.
Rernu zagrejati na 200 stepeni.
Veliki pleh obloziti pek papirom pa sipati umucenu masu i ispeci biskvit.
Kada se ohladi prececi na pola po duzini.
2.
Za fil :



Staviti 600ml mleka na sporet sa secerom da prokuva.
Zumanca umutiti pa dodati ostatak mleka,mutiti i dodati puding od banane.
Kada mleko prokuva,skloniti sa vatre i polako dodati zumanca sa pudingom svo vreme mesajuci.
Vratiti na laganu vatru i kuvati dok se ne zgusne svo vreme mesajuci.
U ohladjen fil dodati umucen margarin i cokoladne mrvice.
3.
Na koru namazati polovinu fila,poredjati banane,pa opet premazati filom,odgore poloziti koru.
Umutiti slag sa mlekom i dekorisati tortu,a odgore preliti sa otopljenom cokoladom.

Zašto treba čuvati mliječne zube svoje djece. Nevjerovatno otkriće!



Kada djeci ispadaju mliječni zubići, mnogi roditelji čine poseban ritual. Da obraduju dijete, zubić mijenjaju za novčić, i šalju ga zubnoj vili, jer sva djeca vole takvu zabavu. Odnosno, bacaju te zubiće, pise uspesnazena.com


Ali, prema najnovijim naučnim istraživanjima, ispostavlja se da su mliječni zubi – vrijedan genetski materijal, koji može da se izbori sa različitim ozbiljnim oboljenjima.



Stvar je u tome, da mliječni zubi u sebi sadrže matične ćelije! Ove ćelije mogu regenerisati neurone, kosti i hrskavice, a takođe, i neke ćelije srčanog mišićnog tkiva.

Savremena nauka omogućava korišćenje ovih ćelija za oporavak organa u slučaju bolesti.

Posljednja naučna otkrića svjedoče o tome da je moguće izliječiti leukemiju, multiplinijelom i hodking bolest posredstvom korišćenja matičnih ćelija djeteta. Ranije su se ove bolesti liječile samo transplantacijom koštane srži ili drugog tkiva.

Da se sačuvaju matične ćelije, treba zamrznuti mliječni zub u toku 48 sati nakon ispadanja. U Americi i mnogim drugim zemljama postoje banke krvi i tkiva iz pupčane vrpce i banke matičnih ćelija u koje se može predati genetski materijal na čuvanje, još pri rođenju djeteta. Ako se dijete razboli, ono će biti bezbjedno – nove tehnologije će se pobrinuti o njegovom zdravlju.

Ali, ako ne postoje sredstva i mogućnosti korišćenja takvih banki, neophodno je samo zamrznuti mliječni zub djeteta, i čuvati ga. Ko zna, možda će to u budućnosti spasiti njegov život…

Izvor: uspesnazena

MULTINAPITAK: Izvlači iz depresije, otklanja svaki bol i djeluje protivupalno



Antioksidansi u našem organizmu su glavni u ometanju i regulaciji rasta slobodnih radikala, koji imaju sposobnost da izazivaju mnoge bolesti.

napitak-od-kurkume

Kurkuma je na vrhu liste začina koji se koriste u kuharskim specijalitetima (u Indiji se ne može zamisliti obrok bez kukurme), ali je također i neizostavan dio raznih ljekovitih sredstava koji imaju veliki učinak na zdravlje.

Ovaj začin sadrži oko 300 antioksidansa, a baš zbog toga vam nudimo recept za sok od kukurme u prahu. Napitak koji dobijate djeluje kao multinapitak, a pogledajte u čemu je sve dobar.

Sastojci za napitak:

- 1 kašika kukurme u prahu
- 1 komad đumbira (oko 5 cm)
- 5 mrkvi
- 2 limuna
- 1 narandža
- 1 krastavac

Očistite limun, narandžu, đumbir i mrkvu. Sve sastojke izmiksajte u blenderu, a po želji dodajte led i slobodno ga možete konzumirati.

Sok od kurkume ublažava upale izazvane artritisom, jer sadrži antioksidans kurkumin koji ublažava ukočenost i opekotine zglobova.

Kako je poznato da slobodni radikali mogu izazvati mnogih bolesti od kojih je najčešći rak. Kurkumin sok je uspešna prevencija raka jajnika, debelog crijeva, prostate i dojke.

Napitak ima moć da smanji nadutost, gorušicu i gastritis. Kurkumu možete konzumirati i u prahu, dodajući jednu kašičicu uz kafu. Sok od kurkume kontroliše holesterol, štiti krvne sudove i srce, delujući preventivno na kardiovaskularne bolesti.

Izvor: dnevno

NAJUKUSNIJI TOPLI SENDVIĆI KAO BRZI RUČAK


Sastojci:
nadjev:
15 dkg ribanog sira
15 dkg šunke na kockice
2 trokutića topljenog sira



2 žlice majoneze
1 jaje
prstohvat origana
1 jogurt
kruh
8 feta starog kruha
2 dcl mljeka
Priprema:



Kruh malo pomoćimo sa obje strane u mljeko.Za nadjev promješamo dobro jaja sa jogurtom i majonezom i dodajemo ostale sastojke,.sa tim nadjevom namažemo obilno kruh i stavimo u pećnicu na 200*

NUTELLA TORTA OD 3 SASTOJKA KOJA SE NE PEČE, APSULUTNI JE HIT U SVIJETU



Sastojci:
– 600 g nutella
– 200 g ekspandirani pirinač



– 3 l sladoleda od vanile

Priprema:
Ako možete prvo napravite sladoled nekoliko dana ranije po ovom receptu a ako nećete da pravite sladoled, onda ga kupite. Ja sam prvo napravila sladoled.
Okrugli kalup sa pomerajućim stranicama, prečnika 25cm ili sličnih veličina a možete ako hoćete da koristite i četvrtasti kalup, izbor je vaš,staviti u zamrzivač zajedno sa velikom zdelom za mućenje.
U dublju šerpu staviti nutelu i ekspandirani pirinač i na tihoj temperaturi sve zajedno izmešati da se nutela sjedini sa pirinčem.
Uzeti veći plah,prekriti sa pap



irom za pečenje i sipati smesu od nutele. Poravnjati sa spatulom i staviti u zamrzivač da se dobro ohladi i stegne, ali da se ne zamrzne.
Sladoled izvaditi iz zamrzivača i ostaviti u frižider da omekne, da može da se meša, ali ne sme da se otopi.
Posle 35 do 40 minutaizvaditi smesu od nutele i nožem i viljuškom iseći na sitne zalogajčiće, ako je potrebno vratiti u zamrzivač dok sladoled ne omekša.
Kad je sladoled omekšao, izvaditi smesu od nutele, veliku zdelu i kalup iz zamrzivača.
Staviti omekšali sladoled u veliku zdelu, koju ste izvadili iz zamrzivača, dodati 3/4 smese od nutele, ostatak vratiti u zamrzivač dok ne napravite tortu, to vam je potrebno da stavite po vrhu torte, i sve dobro sjediniti sa omekšalim sladoledom.
Tako pripremljenu smesu sipati u ohlađeni kalup ( sipati sa spatulom ili velikom kašikom i svaki put dobro izravnjati i pritisnuti malo više da izbegnete da imate “džepove” od vazduha.
Kad ste završili sa smesom od sladoleda,izvaditi komadiće nutele iz zamrzivača, posuti svuda po vrhu.
Zaviti celu tortu i kalup u providnu foliju i vratiti nazad u zamrzivač, najmanje 4 do 6 sati, ili najbolje,preko noći da se potpuno zamrzne.

Za samo 7 dana KOMPLETNO OBNAVLJANJE kostiju, tetiva, zglobova i totalno otklanjanje bola!



Zdravstveni stručnjaci naglašavaju da veliki utjecaj na pojavu bolova u leđima, nogama i zglobovima ima nepravilno držanje tijela.

zelatin
U ovom članku ćemo vam dati recept koji će pomoći da ublažite bolove i ojačate kosti. Ako patite od udruženih bolova u leđima, zglobovima, nogama i vratu onda je ovaj recept idealan za vas.

Kupite 150 gr jestivog želatina, možete ge pronaći u bilo kojoj prodavnici. U večernjim satima pomiješajte pune dvije kašike želatina (5 gr), sa četvrtinom šolje hladne vode i ostavite da prenoći van frižidera. Želatin će se pretvoriti u žele.

Ujutro popijte smjesu tako što ćete je pomiješati s nečim što vama najbolje odgovara (npr. sok, mlijeko, jogurt, čaj).




Želatin pomaže kod udruženih bolova u leđima, zglobovima, nogama i vratu, i nakon 7 dana ovog tretmana, stanje će se značajno popraviti.

Tretman bi trebao da traje mjesec dana, i nakon pola godine ponoviti opet. Na ovaj način ćete vratiti prirodno “podmazivanje” zglobova.

Zašto je želatin tako dobar za zglobove?

Želatin je visoko kvalitetan lijek i pruža širok spektar zdravstvenih prednosti:

– Jača zglobove i srce
– Pojačava metabolizam
– Poboljšava mentalne sposobnosti
– Poboljšava ten
– Pruža elastičnost, jača tetive i ligamente
– Spriječava osteoporozu i osteoartritis
– Poboljšava kožu i strukturu kose
– Moćan učinak u liječenju displazije

Ovaj tretman će eliminisati bol i ukočenost u roku od 7 dana.

U mjesec dana osjećat ćete se puno bolje, a bol će u potpunosti nestati.

( LijekizPrirode.com )

Ovaj recept je svjetski hit, a farmaceuti ne žele da ga znate: Tri sastojka koja liječe rak



Ovaj pripravak svakako vrijedi probati jer u njemu se nalaze prirodni i dobro nam poznati sastojci.

Brazilski redovnik, otac Romano Zago, sastavio je poseban pripravak za liječenje raka. Za njega su vam potrebni aloe vera, med i alkohol. Ovaj recept svijetom se uspješno širi, unatoč pritisku i lobističkoj moći farmaceutske industrije jer redovnik ga je zapisao u svojoj knjzi “Od zraka se može ozdraviti”. Recept koji je pomogao tisućama ljudi iskušajte i vi.




Potrebno vam je:

35 dkg svježeg lišća aloe arborescens
šest jušnih žlica alkohola – rum, rakija ili whisky
50 dkg prirodnoga meda
Suhom krpom očistite lišće, uklonite iglice s ruba pa ga potrgajte na komade bez guljenja. Stavite ih u mikser, dodajte med i alkohol. Sve izmiksajte u jednoličnu smjesu. Pripravak nije potrebno ni kuhati ni cijediti. Uzimajte po jednu žlicu, tri puta na dan, pola sata prije obroka. Obavezno potrošite kuru do kraja, a pripravak spremljen u tamnu staklenku čuvajte u hladnjaku. Vrijedi probati jer naštetiti vam ne može.

Izvor: dnevno

Ako imate česte glavobolje, grčeve ili probleme sa noktima onda ODMAH pročitajte ovo!



Vaše zdravlje je u pitanju!
Glavobolja

Ponekad glavobolja može biti izazvana nedostatkom magnezijuma, a ona se lako može otkloniti jedenjem banana ili kupusa.

Grčevi u mišićima

Ovo takođe može izazvati nedostatak magnezijuma. Pokušajte da se kupate u vreloj vodi sa gorkom solju koja sadrži magnezijum kako bi ga vaša koža apsorbovala.

Nokti koji se listaju i suha kosa

Ovo je znak da vam nedostaje vitamin B7. Jedite više kvasca, sira i kikirija da bi vam nokti bili ponovo zdravi.
Bijeli plikovi



Ukoliko imate plikove na zglobovima i prstima, to ukazuje da imate nedostatak esencijalnih masnih kiselina. Njih možete nadoknaditi jedenjem ribljeg ulja, morskih plodova,…

Perutanje kože

Ako primjetite da vam se koža često zategnuta, svrbi vas, peruta se znači da joj treba hidratacija. Nastojte koristiti bogatu hidratantnu kremu tokom dana, a masniju kremu tokom noći.

Oslabljen vid

Oslabljen vid je često posljedica dugogodišnjeg načina života, ishrane i loših navika. Industrijski obrađena hrana, nedovoljno kretanje, stalno sjedenje ispred kompjutera itd. utiče na zdravlje očiju. Promijenite životne navike..

http://jednostavnirecepti8.blogspot.ba

OVIH 14 SIMPTOMA IGNORIŠE SKORO SVAKA ŽENE A TO SU SIMPTOMI KARCINOMA



Morate obratiti paznju na ovih 14 simptoma karcinoma, veoma je vazno da ukoliko imate neki od njih odmah se obratite doktoru !

A simptomi su



Promjene na grudima, Te promjene su prvi znakovi i na njih posebno obratite paznju !
Limfni čvorovi ili kvržice na vratu, ispod pazuha ili prepone, Redovno ili barem dok se tusirate pregledajte ova mjesta
Promjena na koži ! Flege, osipi..itd
Nadutost, bol u trbuhu, promjene u radu crijeva
Gorušica
Slabost ili umor, sto znaci konstantni umor !
Bilo kakve promjene u ustima bijele fleke !
Krvarenje između perioda, ne mora da znaci ali vecinom ukazuje na neki problem
Bol, posebice u leđima i prsima
Promjene na noktima !
Bol u trbuhu praćena depresijom !
Česte infekcije !
Vaginalni iscjedak !
Nagli gubitak težine bez promjene u ishrani ili bez vece aktivnosti

http://zdravirecepti.info

OTKRIT ĆU VAM TAJNU JEDNOG STARINSKOG JELA, ALI MENI JE DRAGO U BILO KOJA DOBA GODINE, NJAM NJAM…!


SASTOJCI
• 1 glavica kiselog kupusa
• 600 gr mljevenog mesa
• 1 glavica crvenog luka
• malo bijelog luka
• 1 jaje
• 150 gr riže



• 200 gr suhog mesa
• peršun
• paradajz pire
• crvena slatka začinska paprika
• Vegeta, sol, biber
• ulje

PRIPREMA
Listove kupusa najprije malo oprati. Zatim im odrezati onaj zadebljali korijen, jer će ih tako biti lakše zamotati.
Nadjev:
Mljeveno meso, isjeckani luk, bijeli luk i peršun, opranu rižu, jaje, paradajz pire, začine i pola čaše vode dobro rukama izmiješati.  Zatim ovim nadjevom puniti listove kupusa i umotati u fine sarmice.



U duboku šerpu na dono staviti ulje, nekoliko listova kupusa i narezane komadiće suhog mesa. Na tu podlogu redati umotane sarmice. Sarmice moraju biti čvrsto umotane, da se ne bi rastvorile prilikom kuhanja.
Slagati ih zbijene jednu do druge. Svako malo ubacivati narezano suho meso. Kad se sva smjesa potroši i napravite sve sarmice, u šerpu ulijte vode da dosta prelije sarme. Dodati crvene paprike i paradajz pirea.  Poklopiti i ostaviti na laganoj vatri da se polako kuha. Sarma se mora kuhati min sat vremena.  Pred kraj možete uraditi i zapršku, kako bi saft bio gušći (na malo ulja upržiti kašiku brašna i malo crvene paprike, time preliti sarmu). Sarmu poslužiti sa kiselom pavlakom i domaćim hljebom.

ČOKO LUDIĆI OSVOJIT ĆE VAS SVOJIM UKUSOM I NEODOLJIVOŠĆU BEZ JAJA BEZ ŠEČERA A TAKO SU SAVRŠENO FINI



Sastojci
Sastojci za keksiće (za ukupno 35-40 ludića):
125g sitno izmljevenih oraha
200g integralnog brašna
2 žlice škrobnog brašna / gustina
4-5 usitnjenih klinčića
1/2 žličice cimeta
1 vrećica vanilin šećera
3 žlice ruma za kolače



125g stolnog margarina (za kolače)
2 pune-puncate žlice meda
Fil:
150g tamne čokolade
1 dcl vrhnja za šlag ili slatkog vrhnja
2 žlice ruma
2 žlice krupnije mljevenih oraha
Završnica:
50g tamne čokolade
2 žlice vrhnja za šlag ili slatkog vrhnja
ostatak krupnije mljevenih oraha

Priprema
Orasi:
Sveukupno 250g oraha sameljite na mašinicu, a zatim prosijte da dobijete 125g fino mljevenih oraha, a krupniji ostatak ostavite za fil i završnicu.
Keksi (za 35-40 ludića):
1.
Za tijesto prvo pomiješajte suhe sastojke: 125g sitno mljevenih oraha, prosijano integralno brašno, škrobno brašno/gustin, usitnjene klinčiće, cimet, vanilin šećer pa dodajte med, rum i na listiće narezan maslac, te zamijesite fino tijesto… Trebalo bi ispasti malo mekše, ali ne ljepljivo. Ako se dogodi da je ljepljivo ili jako meko, dodajte još brašna. Na dobro pobrašnjenoj podlozi razvaljate tijesto na debljinu cca 4mm (ja sam valjala polovicu po polovicu tijesta) i čašicom za rakiju ili kružnim kalupićem promjera 2, 5 -3 cm režite oblike, te ih slažite u pleh obložen pek-papirom. Pećnicu uključite da se zagrijava na 180 °C , ali nemojte stavljati prvi pleh dok niste sve tijesto potrošili (neka se keksići malo suše). Kad ste ih izrezali (trebali bi dobiti količinu za 1, 5 do 2 pleha), stavite prvi pleh peći cca 7min – čim počne lagano rumeniti s donje strane, izvadite van i pustite da se keksići hlade. Ponovite postupak dok sve ne ispečete.
Fil:
Čokoladu rastopite s vrhnjem i rumom, te na kraju umiješajte 2 žlice oraha i ostavite da se rashladi i stegne u kremu.
Završnica:
1.



g čokolade rastopite s 2 žlice vrhnja u manjoj posudici, te stavite u veću s vrelom vodom da se ne stvrdnjava. Uzmite jedan keksić, stavite na njega žličicu fila (ili radite sa špricom), poklopite s drugim keksićem, pritisnite i odstranite višak fila (debljina fila bi trebala odgovarati debljini keksića). Zatim kistom lagano uokolo fila keksiće natapkajte topljenom čokoladom i uvaljajte u krupnije mljevene orahe. Po želji ih po gornjem dijelu prošarajte čokoladom i stavite kratko u frižider da se rashlade i fil stegne.
2.
A onda ih se klonite, jer kad počnete, nema kraja ;))))) !!!!
Napomena:
Preporučam čuvanje u frižideru jer je kod mene doma zbog grijanja dosta toplo pa krema omekša, ali neće omekšati tako da curi, ne morate se brinuti. Krasit će vaš stol kao najljepše praline!! Prezadovoljna sam rezultatom, a inspiracija je bila hrpetina oraha koje sam se morala riješiti (ali uspjela se riješiti samo jedne trećine:DD).
Bitno je da za keks orasi budu prosijani, odnosno da se odvoji sitno mljeveni orah, a u fil i za završnicu onaj krupnije mljeveni da hrska i da ljepše izgleda, iako će oni super izgledati uvaljani i u sitno mljeveni orah!!
1.
Pošto mi je uzmanjkalo integralnog brašna pri kraju, dodala sam malo pirovog. Vi možete koristiti za keksiće i bijelo brašno, po izboru, ali preporučam da radite s integralnim jer ono daje prekrasnu hrskavost keksićima .
Uživajte!! Malo sam zapackala ruke danas, uhvatilo me strpljenje-što baš i nije često

MARINIRANE PAPRIKE U TEGLI-NA MAKEDONSKI NAČIN



Makedonce je Makeodnce, sprema paprike na milion nacina.Tako i ja i ne zna se koji recept je bolji.Ima za svaciji ukus.Ovo je za one koji vole bjeli luk, ovo je posebno spremam za mog dragog, koji kaze da su isti ko u restoranu.Inace takodje mamin recept.
Sastojci:
50 komada crvene mesnate paprike
250ml ulje



250 ml sirce
1 ruka secera
1ruka soli
2-3 glavice bjeli luk
2 veze persun
1 kesica biber u zrnu



Priprema:
Paprike ispecite, oljustite, al im samo drskice vadite, ostavite ih cele. Ulje, sirce, so i secer stavite da uvrije u vecu serpu. Kada marinada zavri stavite paprike, da se malo proprze(prokuhaju ) u marinadi.
Radite to na tihoj vatri i nemojte mesati nego samo protresite serpu.
Max. desetak miin, marinirajte paprike. Bjeli luk sitno iseckajte i promesajte sa seckanim persunom i biberom. Kad se malo prohlade paprike, redgajte red paprika, pa stavite odozgo od luka i persuna, pa opet, paprike i tako redom. Polijte marinadom i ostavite tegle otvorene preko noci. Ujutru dospite jos od marinade u tegle, zatvorite i cekajte zimu

PRAVE LEDENE KOCKE BOLJI RECEPT ZA OVU POSLASTICU NEĆETE NAĆI



Ledena kocka  je sočna čokoladna kora sa ukusnim bijelim mliječnim kremom, prelivena čokoladom. Osvježavajući i brz kolač, idealan za svaku priliku. Služi se hladan.
Potrebni sastojci:
Kora
5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika brašna
1,5 kašika kakao



Sirup
250 gr šećera
350 ml vode
  Fil
500 ml mlijeka + 100 ml mlijeka da se razmuti brašno i šećer
9 kašika šećera
9 kašika brašna
250 gr margarina ili maslaca
3 kesice vanilin šećer
Preliv
100 gr mliječna čokolada
3 kašika suncokretovog ulja
Uputstvo za pripremu ledenih kocki:
Umutiti 5 jaja, 5 kašika šećera i 5 kašika brašna, dodati 1,5 kašika kakao. Sve to sipati u podmazan pleh i peći na 200 stepeni 20 minuta. Pečeni kolač preliti sirupom od 350 ml vode i 250 gr šećera, koji je prokuhan i ohlađen.
500 ml mlijeka kuhati sa 3 kašike šećera a posebno u 100 ml mlijeka rastopiti 6 kašika šećera i 6 kašika brašna. Tu masu sipati u proključano mlijeko i kuhati dva, tri minuta.



Umutiti 250 gr margarina sa tri vanilin šećera, pa izmiješati sa prohlađenim kremom. Dobijeni krem preliti preko pečenog kolača.
100 gr mliječne čokolade rastopiti sa 3 kašike suncokretovog ulja i preliti preko fila.
Pleh staviti u frižider da se ohladi. Ohlađen kolač seći na kocke. Za sve sladokusce prijatan desert.
U ohlađen krem se može dodati sezonsko voće: jagode, višnje, maline… itd.
Uz kolač se može poslužiti i sladoled od vanile.

petak, 13. svibnja 2016.

SAMO GA UBACITE U ČAŠU VODE: Topi kile, štiti srce, spriječava dijabetes…



Iako je voda s krastavcima hit otkad su pripravak manekenke proglasile najboljim rješenjem za gubitak viška kilograma, rijetko se spominju njegove zdravstvene dobrobiti.

kandida-kucni-test

1. Priprema

U dvije litre vode stavite očišćen i nasjeckan krastavac (s korom) iz organskog uzgoja te pustite da kratko vrijeme odstoji u hladnjaku, piše Ordinacija.hr.

2. Srce

Prema izvješću Američke asocijacije za zdravlje srca, i u Americi je bolest ovog organa prvi uzročnik smrti. Pametan plan prehrane je najbolji put za zaštitu srca. Voda od krastavaca će sniziti krvni tlak i tako smanjiti rizik od srčanih oboljenja.

3. Mišići

Ovaj napitak hrani mišiće esencijalnim nutrijentima, pa ako želite da budu veći, tijekom dana konzumirajte barem dvije čaše ovog napitka (osobito ako vježbate).

4. Kronične bolesti



Neke od njih su dijabetes, Alzheimerova bolest, bolest očiju te mnoge druge. Krastavci su puni jakih antioksidanata koji jačaju funkciju mozga, smanjuju stres te sprječavaju nastanak bolesti vezanih za starenje.

5. Kosti

Osteoporoza je danas jedan od opasnijih stanja koje vas može pogoditi bez obzira na godine, a dovodi do lakšeg loma kostiju te bolnih leđa. Krastavac neće izliječiti osteoporozu, ali može ojačati vaše kosti visokim udjelom vitamina K .

6. Koža

Ovaj napitak će hidratizirati, tonirati te umiriti vašu kožu, a sve zato što je krastavac bogat silicijem koji se koristiti i u tretmanima za liječenje akni. Voda s krastavcem je bogata antioksidansima koji također štite kožu.

7. Detoksikacija

Voda od krastavaca je jedan od najjačih detoks napitaka koji će vas riješiti nakupljenih toksina. Kako sadrži puno vlakana i vode, ovaj će napitak doslovno istjerati sve toksine iz tijela.

Izvor: net.hr

U crijevima možda imate čak 15 kila otrova: E, pa vrijeme je da to riješite!



Poznato je kako je za oslobađanja od mnogih bolesti dovoljno očistiti crijeva od sluzi, fekalnih naslaga i drugih parazita.

e83de5d6e8a6236d50dcb8d4ebd30229

Za 70 godina života kroz naša creva prođe 100 tona hrane i 40.000 litara tekućine, što dovodi do zaključka da se u trbuhu nataloži 15 kilograma fekalnih naslaga, toksičnog otpada. Truju krv i nanose organizmu nepopravljivu štetu.

Činjenici da su crijeva zaprljana svjedoče česti zatvori (opstipacija), poremećen metabolizam, dijabetes, prekomjerna ili nedovoljna težina, bolesti bubrega i jetre, bolesti sluha i vida, loše stanje kože, kose i noktiju, kao i druge bolesti, počevši od artritisa do raka.

Uz pomoć klistira može se očistiti samo manji dio debelog crijeva odnosno 40 do 50 centimetera, a tretman ispiranja crijeva uz pomoć specijalne aparature je skup, dugotrajan i nije bezazlen za crijevnu mikrofloru.

Konzumiranje jedne do tri žlice brašna od lanenog sjemena u stanju je u roku od tri Tjedna potpuno očistiti debelo i tanka crijeva od dugogodišnje sluzi, fekalnih naslaga, parazita, uz potpuno očuvanje crijevne mikroflore.

Ova metoda omogućava brzu normalizaciju težine i sagorjevanje masnih naslaga. Ima pozitivni utjecaj na regulaciju lipidnog metabolizma. Brašno od lanenog sjemena može apsorbirati i eliminirati toksine u organizmu i smanjujiti razinu kolesterola u krvi.

Ovaj lijek će vam pomoći ukoliko imate gastritis, kolitis, čir na želucu i dvanaestercu, bolesti urinarnog trakta, cistitis, pijelonefritis, prekomjernu težinu te narušen metabolizam, piše portal aura.ba.



Umjesto doručka tri tjedna konzumirajte ovu smjesu:

Prvi tjedan: Jedna žlica lanenog brašna pomiješanog sa 100 mililitara kefira.

Drugi tjedan: Dvije žlice lanenog brašna pomiješanog sa 100 mililitara kefira.

Treći tjedan: Tri žlice lanenog brašna pomiješanog sa 150 mililitara kefira.

Ako je kupovina lanenog brašna problem, kupite laneno sjeme i sitno ga sameljite. Nemojte praviti zalihe za više dana. Najbolje je svako jutro svježa porcija. Obavezno pijte najmanje dvije litre vode dnevno.

Čišćenje crijeva ovim načinom možete provesti jednom godišnje.

Izvor: Net.hr

DEVOJAČKA TRAVA: Blagodat za dame i sve one koji imaju problema sa mokraćnim kanalima i srcem



Kosmopolitska korovska biljka hoću-neću (Capsella bursa posteris) koja raste svuda po Evropi, osim na krajnjem severu, u lekovitom smislu izuzetno je dragocena.

Najčešće se nalazi pored puteva, u dvorištima i na zapuštenim livadama. Naziv je dobila po dečjoj igri „hoću-neću“ i „voli me-ne voli me“, koja se najčešće izvodi sa njenim listićima u obliku srca. Zbog oblika u narodu je zovu i „pastirska torbica“, ali i rusomača, devojačka trava i mačkino srce.
Cveta od aprila do oktobra, a bere se sve dok cveta. Suši se u hladovini u tankim slojevima. Lekovita je u celosti. Cvetovi su mali beli, raspoređeni u bočne cvasti. Plod je srcasto trouglasti, tvrd na dodir. Sadrži flavonoide, polipeptide, holin i acetilholin, histamin, vitamine A, B i C i obilje drugih delotvornih sastojaka. Kao daleka rođaka familije krstašica oslobađa karakteristični miris sumpornih jedinjenja.

Omiljeni je narodni lek protiv menstrualnog odliva i bolnih menstruacija, zbog čega je i zovu devojačka trava. Koristi se i kod pojave krvi u mokraći, upale bešike, krvarećih hemoroida, kao i za jačanje materice i snižavanje krvnog pritiska. Zbog zavidnog prisustva kalijuma povoljno utiče na srčani mišić, a preporučuje se i kod angine pektoris. Najdelotvornija je pomešana sa drugim lekovitim biljkama.



U čajnim mešavinama protiv hipertenzije kombinuje se sa rastavićem i glogom.
Pomešana sa virkom i hajdučkom travom najbolji je lek za žene koje imaju problem sa prolapsom, odnosno ispadanjem materice. Ova pojava je karakteristična za starije i žene u srednjim godinama, a može da se javi i nakon teškog porođaja ili slabljenja tonusa mišića. U takvim okolnostima rusomača jača mišićno tkivo materice, zbog čega se ovaj čaj preporučuje i posle porođaja.

Koncentrovan čaj od „pastirske torbice“ uspešno zaustavlja krvarenje iz nosa. Da bi se željeni efekat postigao, u nosu treba držati u čaju natopljen tampon od vate ili gaze dok krvarenje prestane.
Tinktura od biljke hoću-neću delotvorna je za mišiće čiji je tonus oslabljen. Masaža ovom tinkturom posebno se preporučuje osobama čije su ruke ili noge bile dugo u gipsu, pa su im mišići oslabili.
Rusomača se ne preporučuje jedino tokom trudnoće. Postoji i negativna interakcija sa određenim lekovima. Prekomerna upotreba preparate od ove biljke može da utiče na terapiju antihipertenzivima, terapiju kod poremećaja rada štitaste žlezde, a može da pojača i dejstvo sedativa.

Izvor: Novosti.rs

MLEKO SA BELIM LUKOM: Čudesni lek za astmu, kardiovaskularne tegobe, artritis i impotenciju.



Pripremite ovaj domaći napitak i ojačajte svoje zdravlje.
Lekoviti napitak koji se priprema od mleka i belog luka je odličan za zdravlje celog organizma.

Potrebno je:

– 10 čenova belog luka, očišćenih i usitnjenih
– 500 ml mleka
– 250 ml vode
– 2 ili 3 kašičice šećera
Način pripreme:

Stavite u šerpicu mleko i vodu, dodajte beli luk i prokuvajte. Konstantno mešajte dok se tečnost ne smanji za pola.



Nakon toga procedite mleko, dodajte mu tečnost i vaš lekoviti napitak je spreman. Konzumirajte napitak dok je još topao.

Ovaj napitak se preporučuje osobama koje imaju probleme s astmom, kardiovaskularnim sistemom, jetrom, nesanicom, artritisom, povišenim holesterolom, varenjem, impotencijom…

Pre upotrebe prirodnih lekova konsultujte svog lekara.

(Stvarukusa.rs)

PITA SA JABUKAMA... I KREMOM OD VANILE OVA PITA MI JE ZAPALO ZA OKO, JER JE JAKO JEDNOSTAVNA I BRZO SE NAPRAVI...



SASTOJCI
500 g kora za pitu
1 kg jabuka
ulje za premazivanje kora
šećer, u zavisnosti od slatkoće jabuka
2 kesice vanilinog šećera sa ukusom ruma



50 g griza
Za kremu
1 l mleka
4-5 kašika šećera ili po ukusu
3 kesice pudinga od vanile

PRIPREMA
1.
Staviti mleko da se kuva zajedno sa šećerom, oduzeti malo od tog hladnog mleka i razmutiti  puding u njemu.
Kad mleko provri sipati razmućeni puding i kuvati dok se ne zgusne.
Skloniti sa vatre i pustiti da se ohladi, povremeno promešajte,da se ne stvori korica odozgore.
2.
Jabuke očistiti i izrendati.
3.
U jednu manju zdelicu staviti 3 - 4 kašike šećera i izmešati sa dve kesice vanilinog šećera sa ukusom ruma ( ili koji imate ) u drugu sipati ulje i u treću staviti nakoliko kašike griza.
4.
Vatrostalnu zdelu, veličine 32cm X 23cm podmazati sa malo ulja. Ja sam moje kore presavijala na trećinu i tako ih stavljala.Podeliti kore na pola ( ja sam zaboravila, pa mi je ostalo malo više kora odozgore bez fila, i one su se malo teže sekle,ali nam to nije ništa smetalo ) Na dnu, staviti 3 do 4 kore,svaku premazati sa malo ulja i na petu koru,koju ste premazali posuti sa oceđenim jabukama,preko jabuka posuti sa malo šećera i malo griza i tako uraditi sa prvom polovinom kora. ( pazite da imate dovoljno jabuka za sve kore ) Na zadnju koru ne stavljati jabuke.
5.



Sipati ohlađeni puding preko zadnje kore i ponoviti postupak kao sa prvom polovinom kora.
Rernu zagrejati na 175*C i peći, dok vam gornja kora blago ne porumeni ( meni je trebalo oko 50 do 55 minuta, vi najbolje znate kako vaša rerna radi )
6.
Izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi.
Iseći na kocke, posuti sa prah šećerom i poslužiti sa kafom ili sokom.
7.
Prijatno!!!!
Posluživanje
Ova pita se može napraviti i posna,ako umesto mleka koristite sok od jabuka ili mleko od badema,pirinča,soje

LEDENI VIJENAC FANTAZIJA OD KOLAČA BEZ PEČENJA ZA 10 MINUTA



Sastojci
potrebno je
8 dl mlijeka
7 kašika šećera
3 kom pudinga sa okusom slatke pavlake ili vanilije
1 kašika Gussnela Dolcela (gustina)
4 dl slatke pavlake za šlag



1/2 kesice Mljevene želatine Dolcela i 2 kašike vode
150 g čokolade za kuvanje
100 g bijele čokolade
150 g keksa po izboru
100 g mljevenih orasa
1 dl slatke pavlake za šlag (za ukrašavanje)

Priprema
1.
Orase popeći u suvoj tavi, ohladiti i samljeti, jedan dio  sitno isjeckati.
Keks izdrobiti, odabir keksa je jako bitan,  i pomiješati sa orasima
Želatin preliti vodom i ostaviti da se otopi
2.
U 2 dl hladnog mlijeka sipati puding i gustin i izmiješati. Ostatak mlijeka i šećer staviti da prokuva pa sipati puding i miješati da se zgusne, ostaviti da se ohladi uz povremeno miješanje.



Umutiti slatku pavlaku, umiješati otopljen želatin i još umutiti pa sjediniti sa prethodno umućenim pudingom.
Smjesu podijeliti na 2 dijela, u jedan umiješati istopljenu tamnu čokoladu a u drugi bijelu.
3.
U kalup za kuglof, najbolje je obložiti ga prozirnom folijom, sipati 1/2 tamne smjese, posuti mrvicama , preko sipati 1/2 bijele smjese i posuti mrvicama, ponoviti postupak i sa preostalim dijelom smjese.
4.
Kašikom izmiješati u krug od sredine, okrećući po malo smjese od dna prema gore i sve u krug da se dobiju nepravilne šare
5.
odozgo posuti mrvicama, prekriti folijom i ostaviti na hladno da se dobro stegne, najbolje preko noći
6.
Ukrasiti sa umućenim 1 dl slatke pavlake.

SAVRŠENA TORTA SA JAGODAMA



Sastojci
BEZE KORA:
9 bjelanjaka
25 dag šećera
1 velika žlica jabučnog octa
KREMA:



9 žumanjaka
4 žlice šećera
4 žlice oštrog brašna
2,5 dl mlijeka
2 vanilin šećera
250 g margarina
4 dl slatkog vrhnja za šlag
oko 0,5 kg jagoda

Priprema
1.
Jajima odvojimo bjelanjke od žutanjaka te od bjelanjaka istućemo čvrst snijeg dodajući šećer i jabučni ocat. Od istućenih bjelanjaka pečemo koru na tepsiji obloženom papirom za pečenje na 150° dok ne poprimi nježnožućkastu boju, a kada je pečena ohladimo je, uklonimo papir za pečenje te je prerežemo na tri jednaka dijela.
2.



Za to vrijeme pripremimo kremu tako da žumanjke pjenasto razmutimo sa šećerom, dodamo brašno, mlijeko i vanilin šećer, lagano kuhamo dok se ne zgusne te ostavimo ohladiti. U ohlađenu kremu dodamo pjenasto izrađen margarin.
3.
U posebnoj posudi istućemo slatko vrhnje.
4.
Tortu slažemo sljedećim redom: bijela kora, krema, jagode narezane na kolutiće, šlag; postupak ponovimo još dva puta.
Posluživanje
Pripremljenu tortu stavimo u hladnjak da se stisne, a režemo je i poslužujemo hladnu.

KARAMEL BANANA TORTA



Sastojci
banana sloj
2 kasike putera
1/4 solje braon secera
1 cajna kasika vanilije
1 supena kasika ruma
3 zrele banane
krema od sira
500 gr krem sira + 2 supene kasike putera
1 solja braon secera
3 jaja
2 cajne kasike extrakta od vanilije
1 cajna kasika ruma extrakt



karamel toping
1 i po solja secera
1/4 solje vode
1 supena kasika soka od limuna ili corn sirupa
1 solja whipping cream
podloga
12 kom oatmeal keksica
1/2 solje pecan oraha / obicnih oraha
1/4 solje omeksalog putera

Priprema
1.
Prije nego predjete na konkretne korake izvjedbe kolaca, pripremite kalup. Oblozite ga sa vanjske strane alufolijom, jer cete kolac peci u vodenoj kupki!
Vodena kupka: uzmite serpu ili tepsiju, vecu od kalupa za kolac, i stavite u zagrijanu rernu. Na sredinu serpe postavite kalup dobo oblozen alufolijom. Jako je bitno da voda ne prodre u kalup i ne nakvasi kolac. Sad sipajte kljucalu do jedne trecine oblozenog kalupa i tako pecite.
2.
Keks, pecan orahe i omeksali puter ubacite u food procesor/blender, pulsirajuci par puta da se sadrzaj isitni i sjedini. Istresite u kalup i prstima ili casom pritiscite sadrzaj na dno kalupa, ne na stranice! Pecite 10 do 12 minuta.
3.



U tavi otopite puter i secer, dodajte vaniliju, rum i na kraju oguljene banane izrezane po duzini ili na kolutove. Lagano promijesajte da ogreznu u saftu. Tople istresite preko ohladjene pecene kore.
4.
Mutite sir dok ne omeksa dodavajuci kolicinu secera u dva navrata. Dodajte puter, jaja, jedno po jedno. Na kraju jos vaniliju i rum. Dobro umucenu kremu istresite preko banana.
Pecite u vodenoj kupki na 180' C prvih 30 minuta potom smanjite temperaturu na 160 i nastavite peci jos 30 do 40 minuta.
Kad malo promrdate kalup, sredina kolaca ce lagano zatreperiti, tako treba!
Izvadite kalup iz vodene kupke i ostavite da se hladi dva sata.
5.
Spojite secer, vodu i limunov sok (corn syrup) u serpicu i stavite na sporet da kuha bez mijesanja. Kad pocne lagano mijenjati boju, cetkicom umocenom u vodu skidajte secer sa zidove serpice. Cim dobijete boju cilibara, smaknite sa ringle i pazljivo dodajte whipping (pocet ce naglo da pjeni) cream. Vratite na ringlu, nastavite kuhati
 dok se sadrzaj ne smanji za jednu trecinu, oko pet minuta. Povremeno promijesajte. Ostavite 15-ak minuta da se rashladi. Prelijte karamel sos preko kolaca i ostavite da se zajedno hladi.

ISTINA O PARACETAMOLU Poznati lijek ne ubija samo bol, nego i nešto još važnije



Osim što ublažava bol, “paracetamol” nas sprječava i da saosjećamo s tuđim bolom, pokazuju najnovija istraživanja. Naučnici, naime, smatraju da omamljivanje dijela mozga zaduženog za osjećanje bola, otežava uživljavanje u bol drugih ljudi.



S obzirom na prethodne studije o ovom lijeku, koje pokazuju da paracetamol otupljuje osjećanje radosti, imamo još mnogo toga da naučimo o njemu, kažu stručnjaci Državnog univerziteta Ohajo.

“‘Acetaminofen’ (američki naziv za ‘paracetamol’), može da smanji sposobnost empatije, što je zabrinjavajuće. Empatija je važna. Ako se posvađate s bračnim partnerom, a neposredno prije toga ste popili ‘acetaminofen’, vaša sposobnost da shvatite zašto ste ga povrijedili možda će biti umanjena”, dodaju oni.

Ovo nije jedini iznenađujući efekat “paracetamola”.

Prethodna istraživanja navode na zaključak da analgetik olakšava donošenje teških odluka.



“Ljudi imaju jednistvenu sposobnost da donose složene odluke”, kažu naučnici Univerziteta Kentakija.

Kada to rade, ponekad koriste riječi koje se dovode u vezu s fizičkim bolom, na primjer, kažu da ih “srce boli” što moraju da prodaju kuću u kojoj su godinama živjeli.

“Mi smatramo da bolno donošenje odluka nema samo metaforičko značenje, a ako je tako, omamljivanje radi ublažavanja fizičkog bola također bi imalo efekat ublažavanja psihološkog bola prilikom donošenja takvih odluka”, navode naučnici.

“Donošenje odluka može biti bolno, ali analgetik protiv fizičkog bola može da ublaži taj efekat”, zaključuju oni.

Najzad, paracetamol može da ublaži i bol zbog velike količine potrošenog keša, pokazuju istraživanja.

“Supresant fizičkog bola može da smanji takozvani ‘bol zbog plaćanja’, o kome govorimo u slučajevima kada ljudi trpe veći psihološki bol kada potroše gotovinu nego kada provuku kreditnu karticu kroz aparat.”

Izvor: avaz

Od štitnjače sve kreće, hormoni, pretjerana mršavost ili debljina, probava: Evo šta trebate jesti



Ako je štitnjača nedovoljno aktivna i dođe do smanjenaja lučenja hormona, možete patiti od kroničnog umora, pospanosti, bezvoljnosti, depresije i sporog varenja.



Ova hrana je najbitnija u izlječenju štitne i za održavanjem u zdravom stanju:
Grah
Grah je značajan izvor energije, što može biti korisno ako hipotireoza uzrokuje iscrpljenost. Grah sadrži bjelančevine, antioksidanse, složene ugljikohidrate i mnoštvo vitamina i minerala. Bogat je i vlaknima, što može biti korisno, ako patite od sporog varenja.
Riba
Omega-3 masne kiseline čine masne ribe kao što su divlji losos, tuna ili srdela odličnima za ručak ili večeru. Hipotireoza koja nije prikladno kontrolirana može povisiti razinu LDL-a, zvanog i loš kolesterol i povećati rizik od bolesti srca. Poznato je da omega-3 ublažuju upale, pomažu kod oslabljenog imuniteta, smanjuju rizik od srčanih bolesti. Riba je također dobar izvor selena, važnog za rad štitnjače.

http://www.narodnilijekovi.info/

Nevjerovatan način da preživite moždani udar



Kada dođe do mоždаnоg udаrа, iglа mоžе spаsiti živоt pаciјеntа. Оvа metoda potiče оd kinеskоg prоfеsоrа kојi kаžе dа svi trеbа dа imaju iglu u kući. U pitanju је nеvjеrоvаtаn i nеkоnvеnciоnаlаn nаčin dа sе pоmоgnе čоvjеku da prеživi mоždаni udаr.



Kаdа dođe do mоždаnog udаra, kаpilаri mоzgа postepeno pucaju. Evo šta možete da uradite kako biste sačuvali nеčiјi živоt!

Budite mirni. Bеz оbzirа nа tо gdjе је pacijent, ne pomjerajte ga, јеr аkо premjestite pаciјеntа, kаpilаri u mozgu ćе pući i doći će do krvarenja u mozgu! Bilо bi nајbоlје da pri ruci imate iglu koja se koristi za davanje injekcija, ali i šivaća igla može dobro da posluži.

Pređite plamenom upaljača preko igle kako biste je sterilisali, а pоtоm ubodite vrhоvе svih 10 prstiјu.



Ubodi treba da budu na jagodicama prstiju, nеkоlikо milimеtаrа оd nоktа. Ubodite mjesto toliko da se krv pojavi. Аkо krv nе pоčnе dа kаplје, stisnite prst kаkо biste podstakli prоtоk krvi. Kаdа svih 10 prstiju pоčnu dа krvаrе, sаčеkајtе nеkоlikо minutа, vidjеćеtе dа ćе pacijent oporaviti!

Аkо su ustа pacijenta iskrivlјеnа, mаsirајtе uši dоk nе pоstаnu crvеne.

Zаtim ubodite iglom u mеki dio oba uva, istisnite dve kаpi krvi iz svаkоg uvа. Nеkоlikо minutа kаsniје, ustа višе nеćе biti iskrivlјеnа.

Sаčеkајtе dа se stanje pacijenta nоrmаlizuje, а zаtim gа odvezite u bolnicu.

Оvај mеtоd spasavanja od moždanog udara је dео trаdiciоnаlnе kinеskе mеdicinе, а u praksi se pokazao kao 100% еfikаsan. Ovaj metod provjereno pomaže lјudimа dа prеživе mоždаni udаr.

Izvor: webtribune

Više vam doktor neće trebati: Ove tačke na nozi oslobađaju svakog BOLA za nekoliko sekundi!



Zahvaljujući alternativnoj medicini kao što je akupunktura, može vam često pomoći da se riješite nekih zdravstvenih problema, evo i kojih…

Ako pritisnete tačku ispod palca i prsta do njega, na nozi, svaki dan, možete se osloboditi stresa i povećati nivo koncentracije Pritiskajući ovu tačku, pomažete sebi da se oslobodite svih vrsta bolova u vašem tijelu za kratko vrijeme. Zapravo, možete se osloboditi i glavobolja, bolova u očima, genitalnih problem itd.

Stres i anksioznost su opšti problem u modernoj eri pa smo stoga skloni da obolimo od nekih zdravstvenih problema. Depresija nije dobra stvar, pogotovo za vaše zdravlje. Ona vas može odvesti do nekih ozbiljnih zdravstvenih komplikacija u životu.

Bićete iznenađeni kada budete saznali da pritiskanjem tačke između nožnog palca i prsta do njega na dnevnoj bazi može vam pomoći da izliječite nervozu u stomaku i lošu probavu. Ako ste pili sinoć, a i dalje osjećate mamurluk, možete pristisnuti ovu tačku i desit će se čudo.
Također će vam pomoći u kontroli vašeg metabolizma, pa tako mršavljenje ne predstavlja toliko težak izazov.



Uz pomoć alternativne medicine, možete činiti čuda u borbi protiv takvog mentalnog poremećaja, što je najveći primer koji pokazuje dokaze.

Ako želite da napipate napomenutu tačku na nozi, najbolje je da budete bosonogi. Ali kada napipavate tačku, budite pažljivi jer bi moglo da dovede do nepredviđene situacije ako se ne praktikuje prigodno.
U slučaju da bolujete od proširenih vena, reumativnog artritisa, koronarne bolesti ili kancera, onda ovo trebate izbjegavati

I trudne žene trebaju da izbjegavaju ovakav vid liječenja kako ne bi došlo do nekih komplikacija. Traženje savjeta od ljekara je dobra opcija.

http://prirodna-medicina.com

EVO KAKO SE PRAVI SOK OD ZOVE I DA BEZ ŠEĆERA


KAKO SE PRAVI SIRUP OD ZOVE RECEPT ?
Postoji više načina pripreme za ovaj lekoviti napitak, u svetu alternativne medicine naročito je tražen recept bez šećera kao i sirup od bazge bez konzervasa i ostalih dodataka. Alternativci sok od zove obično zaslađuju sa stevijom umesto šećera, koja se smatra najboljim prirodnim zaslađivačem – o njoj možete pročitati u članku stevija biljka.
Mi ćemo vam ovom prilikom dati nekoliko recepata, jer su po nama svi recepti za pomenuti sok više nego dobri, naročito sada sa dolaskom sve lepšeg i toplijeg vremena, trebali bi ga svi piti.
Prvi recept je onaj najredovniji sa šećerom, pa da krenemo:
Neophodni sastojci
Za ovaj blagi i izuzetno lekoviti napitak biće nam potrebno sledeće:
20 cvetova zove,



litar vode,
jedan limun,
pola kilograma šećera.
Kako pripremiti zovin sok
Kao što smo već rekli u pitanju je ovaj najredovniji i najčešći recept za sok od zove koji se pravi sa šećerom. Prvo što treba da uradimo je da potopimo cvetove u hladnu vodu i pustimo da odstoje ceo dan (24 h) i to na tamnom i hladnom mestu.
Nakon što prođe 24 sata,u vodu trebamo iscediti jedan ceo limun osrednje veličine a zatim dodati i 0,5 kg šećera i dobro sve zajedno izmešati. Ponovo ostavljamo naš sirup od zove da odstoji još jedan dan, ali ga povremeno mešamo, dok se šećer u potpunosti ne rastopi.
Nakon 24 časa sok od bazge cedimo kroz gazu i tek nakon toga je spreman za konzumaciju. Pije se tako što se do 1/3 čaše sipa sirup a ostatak se razblažuje sa vodom.
Kao što vidite sok od zove priprema se bez većih komplikacija. Ovaj lagan napitak je uz limunadu jedan od najboljih rashlađivača tokom toplih dana koji nam se približavaju.
SIRUP OD BAZGE RECEPT BEZ KONZERVANSA I ŠEĆERA
Mnogi zagovornici alternativne medicine neće oberučke prihvatiti naš prvi recept, prvenstveno zbog pola kg šećera od kojeg se mnogima diže kosa na glavi. Zato smo ovom prilikom pripremili nešto i za njih pa vam dajemo predlog kako napraviti sok od zove bez šećera i konzervansa..
Potrebni sastojci
10 cvetova sveže ubrane zove
litar i po sveže vode (najbolje izvorske)
jedan limun
biljka stevija (kao zamena može i domaći med)
Priprema recepta:
Nakon što se uberu cvetovi, potapamo ih u teglu ili bokal hladne vode po mogućnosti izvorske. Puštamo da odstoji jedan ceo dan na mračnom i prohladnom mestu. Posle toga cedimo vodu i dodajemo joj proceđen sok od jednog limuna.
Po ukusu zaslađujemo sa stevijom u nedostatku iste najbolje se pokazao prirodni domaći med. Ovakav napitak slobodno mogu da koriste i oboleli od šećerne bolesti kao i oni koji su na dijetama, jedino trebaju voditi računa da uvek piju svež sok od zove (sme se držati u frižideru najviše 24h).
SIRUP OD ZOVE NIJE DOBAR ZA MUŠKARCE?
Verovatno ste već čuli kako je ovaj napitak štetan za muškarce jer utiče na plodnost i da čak sok od zove izaziva sterilitet. Naša narodna medicina ponekad malo zastrani i do dana današnjeg nije u potpunosti jasno otkud ovakva tvrdnja i kojim dokazima se potkrepljuje.
Sa medicinskog aspekta zova sok je potpuno bezbedan i nema nikakvih uticaja na potenciju muškaraca, što je i dokazano.
Postoji jedna verzija objašnjenja zašto je sirup od bazge došao na loš glas i ona je nama veoma zanimljiva. Naime,jedna stara bakica nije imala dovoljno pomenutog soka, kada su joj došli iznenadni gosti u kuću te nije mogla sve da posluži. Stoga je starica koja se našla u škripcu izustila čuvenu rečenicu da je zova loša za mušku decu. Otad postoji mit.



Uzmite ovo sa rezervom, to je samo jedno tumačenje. Danas se zna da je više nego dobar napitak za naše mališane..
KAKO PITI SOK OD ZOVE U TRUDNOĆI
Iako ne postoje čvrsti dokazi i neki sigurni pokazatelji da je sok od zove štetan po buduće majke i njihove bebice, opšta preporuka trudnicama je da ga ipak ne piju.
Kako je dugo stanje veoma specifičan period u životu svake žene, mnoge biljke, čajevi, sokovi nisu preporučljivi za konzumaciju za vreme trudnoće kao i u periodu dojenja koji sledi. Pročitajte takođe koristan članak jagode u trudnoći..
SIRUP OD ZOVE PREDNOSTI ZA ZDRAVLJE
Sok od zove je veoma koristan za naše zdravlje te ga lekari i fitoterapeuti preporučuju svakom(izuzev trudnica i dojilja). Cvetovi biljke se od davnina koriste u narodnoj medicini kod obaranja visoke temperature, jer dokazano omogućuju bolje znojenje koje obara temperaturu.
Podjednako dobro deluje kod upale sinusa, ali i mnogih drugih virusa naročito u kombinaciji sa kantarionom. Pomaže i kod išijasa, neuralgija a takođe je odličan za bubrege jer pospešuje mokrenje.
Ukoliko se pitate izaziva li sok od zove nuspojave ili kakva druga neželjena dejstva, znajte da su one dosta retke. Vodite samo računa o količini soka koji pijete tokom dana, jer veće količine ih mogu izazvati – pijte ga umereno.
Ovom prilikom dali smo vam recepte za sok od cvetova, koji je najbolje praviti upravo u maju i junu mesecu, kada cvetova ima na svakom koraku.Na jesen se pravi takođe odličan sok od bobica zove..

OVO JE DEFINITIVNO NAJBOLJA VOĆNA TORTA KOJA SE NE PEČE.. MORATE ISPROBATI OVAJ RECEPT!



Potrebno je:
1 pakovanje kora za rozen tortu
1 kg jagoda
500g belog slaga



3 dl hladne kisele vode
2 kisele pavlake
200g secera u prahu

Priprema
1.
Ociscene jagode secite na kolutove debljine 2-3 mm.
2.
Umutite slag sa hladnom kiselom vodom pa dodajte umucenu pavlaku sa secerom u prahu.
Sve dobro sjedinite.
3.



Koru premazite slagom,preko slaga stavite drugu koru pa opet premazite slagom. Na slag poredjajte jagode a preko njih stavite jos malo slaga da bi se sledeca kora bolje zalepila.
4.
Filujte tako svaku koru a na svaku drugu stavljajte i jagode.
5.
Tortu mozete dekorisati po zelji i volji….

BABY BRESKVICE – NAPOKON SAM NASLA RECEPT ZA POSNO TESTO ZA BRESKVICE, BEZ SVIH MOGUCIH ZAMENA ZA MLEKO I BEZ MLEKA U PRAHU. OBICNI SASTOJCI I ODLICAN REZULTAT – PREUKUSNE BRESKVICE KOJE CU NA DALJE PRAVITI I KAD NIJE POST!



Sastojci
Za testo:
1 solja od 2dl vode
2 solje od 2dl ulja
2 solje od 2dl secera



4 kasike brasna
1 kesica praska za pecivo
900gr brasna
Za fil:
mrvice od dubljenih breskvica
dzem
rum
I jos:
crvena boja za kolace
kristal secer

Priprema
1. U dubljoj vanglici sjediniti secer, ulje, vodu, 4 kasike brasna i prasak za pecivo. Neka odstoji tako pola sata.
2. U to sipati brasno (meni je trebalo oko 900gr), lepo promesati i kad bude tako gusto da se rukom mogu otkidati kuglice, uzimati od testa parce zeljene velicine (moje su od 10gr), valjati kuglice i redjati ih na pleh sa pek papirom praveci razmak od bar 3cm. Testo treba da je takvo da se SAMO MALO spuste kad se stave na pleh, nikako da se spljoste.



3. Peci na 175 stepeni (opciono prema vasoj rerni) ne manje od 15min a ne vise od 20min, ne smeju da dobiju braon boju pri dnu, podignite jednu i ako se ne vidi odozdo da je zivo testo a belo je, vadite ih iz rerne. Dok se jedna tura pece, valjajte drugu za drugi pleh i tako 4 puta otprilike, ispadne bas dosta breskvica, oko 120 polovina.
4. Kad se prohlade izdubite ih pazljivo a od tih biskvitnih mrvica, dzema po zelji i ruma zamesite fil kojim cete ih puniti i spajati.
5. Kad ih sve spojite, umocite obe strane u vodu sa crvenom bojom pa u kristal secer, prvo jednu stranu pa drugu u boju pa tim redom u secer.
6. Pravite ih bar dan unapred jer treba da omekne testo.


15 - MINUTNI JOGURT JAGODA KOLAČ OSVJEŽAVA POPUT SLADOLEDA



Sastojci
tijesto
3 jaja
3 žlice šećera
3 žlice brašna
malo praška za pecivo
krema
400 ml jogurta
8 dkg šećera
1/2 l slatkog vrhnja



korica limuna i sok limuna
1 van.šećer
1 krem fiks (šlag fiks)
(po potrebi jedna kesica želatine u prahu (10g))
(ako želite i 1 crveni preljev za kolače)
još potrebno
oko 1/2kg jagoda

Priprema
1.
Jagode oprat, narezat na manje komadiće.
Ispeć biskvit:
Umutit jaja sa šećerom, dodat brašno i prašak za pecivo, smjesu ulit u tepsiju veličine cc 40x20 ( peć na 170° oko 15- ak min.)
Umutit slatko vrhnje u čvrsti šlag (dodat jedan krem fiks da bude što tvrđe), dodat jogurt, šećer, van. šećer, limun sok i koricu, to bi vam trebalo bit dobro gusto onako da samo može stajat kad izrežete komad kolača a ako vam nije tako onda stavite jednu želatinu.
2.



Na biskvit namazat malo kreme, stavit jagode i namazat ostatak kreme, prelit crvenim preljevom za torte (to možete i nemorate)
3.
Možete ga napravit i kao tortu ;)
Kalup 30cm obložite piškotama (piškote samo malo skratit i  provuć kroz mlijeko, ne ih dugo natapat jer jako brzo i puno upiju tekućine)...i na dno kalupa složit piškote, stavit pola kreme, narezane jagode, opet poslagat piškote pa kremu i na kraju jagode i sve prelit preljevom za torte.

četvrtak, 12. svibnja 2016.

PRIRODAN LIJEK ZA SVE ALERGIJE KOJI SE SASTOJI OD SAMO 2 SASTOJKA



Za one sklone alergijama, pogotovo za malu djecu, Mihail Bogomolov, dijetetičar, preporuuje sljedeći recept:

Uzmite 2 čaše kozjeg mlijeka.

Dodajte jednu čašu vode, prethodno prokuhanu i ohladjenu na sobnoj temperaturi.

Dodajte jednu šalicu svježe iscijeđenog soka od bundeve.

Pomiješajte ih dobro.



Arm

Pijte pola čaše 3 ili 4 puta dnevno, zagrije na 34 do 45 stupnjeva, pola sata prije obroka.

Koristite mjesec dana.

Dr. Bogomolov kaže: “kozje mlijeko se koristi jer ne sadrži proteine koji obično uzrokuju alergiju na određene ljude. To je korisno za čišćenje jetre i žuči. Bundeva je dijetetski agent za mnoge bolesti.

http://zdravirecepti.info

So i ulje: lekovita smesa …bolove nećete osećati nekoliko godina.



Vratnu osteohondrozu je teško, ali ipak, moguće lečiti. Predlažem da isprobate veoma zanimljiv recept. Nakon njegove primene, bolove nećete osećati nekoliko godina.

U pitanju je smesa za masažu koja se prirema sa nerafinisanim biljnim uljem i solju (možete koristiti morsku).

Lekovitu smesu pripremamo odmah za celu kuru lečenja. Biće potrebno: 10 supenih kašika soli i 20 supenih kašika ulja (maslinovo, suncokretovo).

Lekovita smesa za lečenje osteohondroze.

Priprema:

So i ulje: lekovita smesa protiv osteohondroza!

So i ulje promešati u staklenoj ambalaži. Zatvoriti. Posle nekoliko dana dobićete svetlu smesu.



So i ulje: lekovita smesa protiv osteohondroza

Primena:

Svako jutro treba mazati, uz energičnu masažu, vratne pršljenovi na mestima gde osećate bol. Ispočetka masirajte 2-3 minuta, svaki dan dodajući još po 2-3 minuta, na kraju dovodeći vreme masiranja do 20 minuta. Nakon završetka masaže, vrat obrišite vlažnom, toplom krpom.

Kod sprovođenja takve procedure može doći do manje iritacije kože. Zato, nakon završetka masaže, obrišite kožu suvom krpom i pospite dečjim puderom.

U rezultatu 10-dnevne kure lečenja stimuliše se cirkulacija krvi i poboljšava mišićna regeneracija hrskavičnog i koštanog tkiva. Nakon 8-10 procedura primećuju se radikalne promene.

Obnavlja se protok krvi u vratnom delu kičme, nestaju glavobolje i poboljšava se vid. To je povezano sa time da se telo čisti od toksina, sto zauzvrat normalizuje metabolizam.

U procesu čišćenja možete osećati malu pospanost ili vrtoglavicu. Ali, to se ne događa često. Po pravilu, lečenje osteohondroza na ovaj način protiče bez sporednih efekata, i daje odlične rezultate.

Prilikom utrljavanja ove smese možete praktikovati samomasažu vrata.

Pomješajte jaje, maslinovo ulje i pčelinji vosak, nećete vjerovati šta može ova kombinacija



Radi se o starijem ruskom receptu koji se prenosi u narodu sa koljena na koljeno, važi za recept kojeg je lako napraviti, a pomaže kod mnogih bolesti.

Za ovaj melem potrebno vam je:



400 ml hladno cijeđenog ulja, po mogućnosti maslinovog. Nije isključeno ni kokosovo ulje ako volite lijep i jači miris. 1 jaje, po mogućnosti domaće, organsko, 60 g pčelinjeg voska.
Priprema:
Skuhati jaje, uzeti žumance i izgnječiti. Staviti ulje u šerpicu i u njega vosak. Uključiti na laganu vatru.
Kad se vosak otopi, dodajemo žumance. Malo po malo, mrvicu po mrvicu stavljamo u šerpicu. Ulje treba da pucketa, ako počne da pjeni sklonite s vatre, pa opet vratite dok ne umiješate cijelo žumance.

Nakoan toga, procijedite kroz cediljku i sipajte u teglu. Dobro bi bilo da dok se ne stegne promješate par puta kako vosak ne bi pao na dno.
Korištenje:
Mast je veoma efikasna. Ako se mast koristi za obloge, potrebno je ugrejati na vodenoj pari (na otprilike 40 stepeni)
Ovaj melem pomaže kod:
1. Upala sinusa:
2. Gnojni otitis
3. Gnojna angina, apcesi u grlu, upala krajnika
4. Bronhitis, bol u želucu, crijevima, čirevi na tijelu, čmičke na očima
5. Ženske bolesti
6. Opekotine, čirevi, rane, ostrva, zubobolja, bol u zglobovima
7. Kod zubobolje
8. Trofičkim čirevi, gangrene
9. Kod liječenja hemoroida
11. Mast je dobra za ojačavanje noktiju: utrljati u nokte preko noći.
Napomena:Mže se koristiti i za unutrašnju i vanjsku upotrebu.

VAŠE LICE ĆE ZABLISTATI ZA SAMO PAR DANA: 12 prirodnih načina koji će vam pomoći da se LAKO i BRZO izborite sa ožiljcima od akni i bubuljica



Pogledajte ovih 12 namirnica koje će učiniti pravo čudo sa vašim licem, od uklanjanja ožiljaka od akni do čišćenja lica.



1. Paradajz

Sok od paradajza je odličan za vašu kožu. Utrljajte sok na lice i posmatrajte transformaciju.

2. Aloja vera

Poznato je da je aloja odlična za tretiranje opekotina, ali većina ljudi ne zna koliko je ona u stvari dobra za uklanjanje ožiljaka. Zbog ove biljke vaša koža će zablistati a vaši ožiljci će maksimalno smanjiti.

3. Soda bikarbona

Soda bikarbona je drugi naziv za natrijum-bikarbonat. Kristali ove namirnice su malo veći, što ih čini odličnim za piling. Prirodno i korisno!

4. Kokosovo ulje

Nega kože je jedna od stvari gde kokosovo mleko može pomoći. Nanesite ovi čudesnu smešu na vaše lice za lepši i ujednačeniji ten.

5. Krastavac

Maska od krastavca je odlična za oslobađanje od akni. Samo jednostavno isecite krastavac na kolutiće i stavite ga na lice.

6. Med



Ovaj slatkiš će učiniti čudo za vašu kožu. Odličan trik jeste da nanesete sirovi med na vašu kožu.

7. Limun

Ožiljci od akni su uglavnom beličaste boje, a limun će proizvesti efekat “izbeljivanja”, tj. smanjiće njihovi vildjivost maksimalno.

8. Krompirov sok

Kada pomislite na povrće koje sadrži sok, sigurno nećete pomisliti na krompir, međutim, krompirov sok je pun vitamina te je odličan za kožu.

9. Šipkovo ulje

Šipak je pun masnih kiselina i odlično je za kožu. Možda je čak i najbolje od svih ulja za kožu jer ne ostavlja masan trag.

10. Trljajte kožu šećerom
Trljajte kožu šećerom. Šećer je odličan za piling, skinuće sve mrtve ćelije sa kože a vaša koža će biti mekana i sjajna.

11. Vitamin E

Ove kapsule možete koristiti na dva načina. Jedan jeste da ih regularno pijete, a drugi da ih otvarate i nanosite direktino na kožu. Takođe, možete ukombinovati i obe metode.

12. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje, kao i kokosovo, ima bezbroj prednosti za sve delove tela, a posebno za kožu.

Izvor: fokuzz