![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj2Lx_mZy-zw6yhcj86MmuDzA3T4o2-L-J5JMiCt3TRqi-IlRR9jU80jk3_aYxb7r51U7I7JxhFh7B8dl2q0VDY4nZQs5YeLV0jqqbym0yi9KioHg-XgDwmco2c3CN6tEpKljqfqwbp4Oc/s640/11219592_947384875299538_5705367462739745109_n.jpg)
Brze, mekane, i bez potrebe dizanja tijesta :)
Sastojci
Tijesto:
600 g brašna
1 prašak za pecivo
10 g svježeg kvasca
pola žličice šećera
pola žličice soli
50 g masti ili omekšalog maslaca
100 ml kiselog vrhnja ili jogurta
250 ml vode
2 jušne žlice maslinovog ulja
Nadjev:
200 g šunke, sušene vratine ili sl.
200 g gaude ili podravca
10 jušnih žlica pasirane rajčice ili kečapa
1 žličica origana
10 maslina
Priprema
Izmiješati brašno i prašak za pecivo, napraviti udubljenje, u njega staviti kvasac, šećer i malo mlake vode. Sačekati trenutak da kvasac počne bubriti pa dodati sol, mast, vrhnje i mijesiti tijesto uz dodavanje vode. Pred kraj dodati maslinovo ulje i mijesiti dok ne nastane glatko mekano tijesto.
2.
Od tijesta napraviti kuglu, spljoštiti ju pa odrezati na pet trokuta i onda još svaki trokut na pola da bi se dobilo 10 približno jednakih djelova tijesta. Može i kao valjak pa na deset djelova, kako je kome lakše ;)
3.
Od svakog komadića tijesta odmah napraviti kuglicu pa razvaljati ili dlanovima raširiti u krug promjera 12 cm. Složiti u dvije tepsije po 5 komada. Svaki krug jače potisnuti manjim lončićem dna promjera 10 cm tako da u sredini ostane udubljenje. Lončić svaki put prvo uroniti u brašno da se ne bi lijepio.
4.
Uključiti pečnicu na 200 st.C.
5.
Salamu i sir naribati. Na svaki krug u udubljenje staviti jušnu žlicu pasirane rajčice ili kečapa. Bogato posuti salamom, sirom, a po vrhu staviti malo origana. Po želji dodati i po jednu maslinu.
6.
Peći 20 minuta obje tepsije zajedno u pečnici sa ventilacijom na 200 st.C ili pojedinačno na 210 st.C.
7.
Kad se izvade iz pečnice, svaku na 3-4 mjesta ubosti vrhom tankog noža kroz sir do dna kako bi para doprla do tijesta i bile sočnije. To ja radim i sa normalnom veliko pizzom.
Posluživanje
Nadjev stavite po želji: salamu, tunu, sir, kis.vrhnje, gljive, masline…
Tijesto je mekano i posebnog okusa zbog maslinovog ulja. Dovoljne su dvije-tri po osobi.
Nema komentara:
Objavi komentar