1

utorak, 3. svibnja 2016.

Lanenim brašnom očistite organizam i istopite višak kilograma!



Lan je jedan od najvažnijih sastojaka zdrave prehrane.

Ono što lanene sjemenke čini tako posebnima je vanjska ovojnica koja se sastoji od 5 slojeva.

Prvi vanjski sloj, zvan epiderm, sadrži sluzavi materijal koji se aktivira u dodiru s tekućinom.

Lanene sjemenke sadrže topiva i netopiva vlakna koja odlično čiste crijeva i od velike su koristi za one koji imaju spora crijeva i otežanu probavu.

Da biste potpuno iskoristili dobrobiti lana, najbolji način za to je upotrebiti brašno dobiveno mljevenjem sjemenki.



Možete ih sami samljeti, u mlincu za kavu ili usitniti uz pomoć drugih kuhinjskih pomagala, a možete upotrebiti već gotovo laneno brašno.
Prednosti mljevenog brašna nad cijelim sjemenom
Cijelo sjeme lana ne donosi jednake koristi za organizam kao mljeveno.

Sjeme prolazi kroz crijeva bez razgradnje, čime ne donosi gotovo nikakve dobrobiti.

Mljeveno sjeme u obliku brašna znatno je bolje za konzumaciju i opskrbljuje tijelo vlaknima, omega-3 masnim kiselinama i proteinima.

Omega-3 masne kiseline prisutne su u jezgri lana i zbog toga ovojnica mora biti probijena da biste ih mogli iskoristiti.

To je jedan od razloga zašto laneno brašno ima veću nutritivnu vrijednost od samih sjemenki.
Laneno brašno – brzi put do ravnog trbuha
Pokušavate li smršavjeti ili poboljšati vaše prehrambene navike, laneno brašno bi trebalo biti jedna od namirnica redovito uključenih u vašu prehranu.

Laneno brašno je bogato nutrijentima, ima brojna ljekovita svojstva i odlična je zamjena za bijelo brašno.

Ne sadrži gluten i idealno je za ljude kojima gluten uzrokuje zdravstvene probleme.

Često se koristi za poboljšanje probave i olakšanje od zatvora.

Također može pomoći u snižavanju lošeg kolesterola, a time i poboljšanju zdravlja srca i krvnih žila.

Laneno brašno je bogato vlaknima koja stabiliziraju razinu šećera u krvi. Sadrži ih čak 25%, od čega 12% čini posebna sluz koja snižava kolesterol.

Zdrava crijeva su put do ravnog trbuha. Laneno brašno djeluje laksativno, te tako čisti crijeva od naslaga i toksina i potiče rast dobrih bakterija.

Sadrži i lecitin koji pomaže u razgradnji nezdravih masnoća u probavnom traktu, a vlakna i sluz ih vežu za sebe i eliminiraju iz tijela čime sprečavaju njihovo zadržavanje u organizmu.



25% lanenog sjemena čine proteini visoke iskoristivosti s kompletnim profilom aminokiselina.

Laneno brašno ujedno opskrbljuje organizam B vitaminima, kalijem, magnezijem i cinkom – esencijalnima za mršavljenje.

Lanene sjemenke najbogatiji su prirodni izvor lignana – tvari biljnog porijekla koje imaju niz ljekovitih svojstava.

Lignani spadaju u skupinu prirodnih fitoestrogena sa snažnim antioksidativnim, antitumorskim, antiviralnim, antifungalnim i antibakterijskim svojstvima, koji iznimno pozitivno djeluju i na zdravlje mozga.
Kako koristiti laneno brašno
Laneno brašno možete na razne načine svakodnevno koristiti u prehrani:

dodajte žlicu lanenog brašna u doručak
kod pripreme umaka, dodajte u njega žlicu lanenog brašna
pomiješajte žlicu lanenog brašna s 25 ml kefira ili jogurta
dodajte malo lanenog brašna u tijesto za kruh ili kolače
S obzirom na to da je laneno brašno bogato vlaknima preporučljivo ga je uvijek konzumirati s puno tekućine.
Recept: Laneni krekeri
Pripremite lanene krekere koji će biti odlična grickalica za cijelu obitelj, u bilo kojem dijelu dana.

Krekeri se mogu koristiti i kao zamjena za kruh uz drugo jelo, a možete u njima uživati i tako što ćete ih umakati u neki fini niskokalorični umak.

Sastojci:

3 šalice lanenog brašna
450 g štapića celera
¼ šalice ulja avokada
2 jušne žlice jabučnog octa
5 g svježeg timijana
himalajska sol (količina po ukusu)

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva.

Pripremite 2 protvana (tepsije) s papirom za pečenje.

Smiksajte celer, ocat i začine u multipraktiku ili blenderu, dodajte laneno brašno i miksajte dok se sve ne poveže.

Pola tijesta tanko razmažite po jednom protvanu, a pola po drugom, tako da bude debljine oko 5 milimetara.

Pecite sveukupno oko 2 sata, a na pola pečenja preokrenite tijesto i maknite papir za pečenje.

Tijesto mora biti hrskavo i bez vlage.

Razrežite na kocke i ostavite 15 minuta da se ohladi na papiru za pečenje.

Dobar tek!

Izvor: http://alternativa-za-vas.com

Nema komentara:

Objavi komentar