1

subota, 7. svibnja 2016.

DOMAĆA VEGETA: Prirodna i zdrava, bez otrovnih konzervansa i pojačivača okusa



Ona doista miriše na tu mješavinu začina, probali smo ju dodati u juhu i ne primjeti se razlika. Ovo se isplati svima onima koji imaju peć na drva iliti smederevac – jer se povrće dugo suši. Ako pak imate dehidrator – još bolje.

Sastav:

– 3 srednje mrkve
– 2 srednja pastrnjaka (paškanat, bijela mrkva)
– 1 manji poriluk
– pola manjeg korijena celera
– pola manjeg crvenog luka
– 2-3 češnjaka
– šaka svježeg peršinovog lišća (može i više po želji)
– 1 manji krumpir
– kukuruzni škrob – gusnel, gustin
– sol
Super je ako vam je sve povrće domaće kao i moje, onda tek znate da je ovo zdravija verzija, ili ako imate tržnicu u blizini pa na njoj nabavite svježe povrće.
Priprema:

Svo povrće operite i nasjeckajte na sitno, ne skroz sitno, ali na što manje komadiće nasjeckate – prije će vam se osušiti.

Na tepsiju stavite masni papir za pečenje, povrće pomiješajte i poslažite ravnomjerno po papiru.

Osušeno povrće treba ovako izgledati

Sada slijedi sušenje

Povrće je potrebno sušiti od 10-12 sati, zavisno od pećnice – neka je jača, neka slabija.

U svakoj će se povrće sušiti otprilike oko 10 sati. Naravno, vi ga s vremena na vrijeme budete gledali, možda u nekoj pećnici bude suho već za 6-8 sati, budete skužili da je pod prstima suho. Ne morate se striktno držati satnice – neka vam samo bude mali vodič za lakši postupak.

Evo na što morate paziti zavisno od pećnice u kojoj ćete sušiti:



Peć na drva:

Ukoliko ložite peć i stalno je vruća – vrata imajte stalno otvorena.

Ukoliko ćete povrće ostaviti u pećnici preko noći dok peć nije jako vruća i dok se ne loži – tada vrata pećnice imajte polu zatvorena.

Provjeravate svakih par sati pa ćete vidjeti kada bude suho.
Pećnica na struju:

Pećnicu upalite na 70C – ili eventualno malo višu, vrata ostavite blago otvorena kako bi vlaga mogla izaći van. Kada se povrće već lagano osuši, smanjite temperatutu na 60C ili eventualno na 50C – zavisi o jačini pećnice i sušite još sve dok pod prstima ne osjetite da je suho.

Dehidrator za hranu:

Postoji normalna opcija sušenja i samo nju slijedite.

Kada je ono suho, dodajte mu:

– 1 žlicu kukuruznog škroba (gusnel, gustin – služi da se sve ne zgruda)
– soli po želji (Vegeta je u originalu jako slana, ja sam dodala oko 200 g soli sigurno, ali najbolje sipajte malo po malo pa ćete vidjeti)

Povrće sa soli dodatno usitnite u blenderu ili u mlincu za kavu. Ja sam isprobala i jedno i drugo.

MAKOVE KREMISIMO KOCKE


Meke kore od maka i belanaca, presečene kiselkastom belom kremom, zaslađene i namirisane žutom, penastom kremom od žumanaca sa mirisom vanile.

SASTOJCI
Za 2 kore
100 g mlevenog maka
2 kašike meda
100 ml vrele vode

6 belanaca
1 kesica vanilin šećera
4 kašike šećera
1 kašika brašna T-400 oštrog
1 kašičica praška za pecivo

Bela krema
100 ml slatke pavlake
200 ml kisele pavlake (12% mm)
1 kašika meda
1 kašičica želatina u prahu

Žuta krema
6 žumanca
1 kašika meda
1 kesica burbon vanilin šećera
70* ml slatke pavlake
150 g bele čokolade
100** ml slatke pavlake

PRIPREMA
Bela krema
Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti da bubri 5 minuta.
Slatku pavlaku umutiti mikserom u čvrst šlag. Dodati kiselu pavlaku i med i umutiti mikserom.

Nabubreli želatin otopiti na tihoj vatri, dodati 2 kašike smese od pavlaka, zagrevati uz mešanje da se dobije glatka, tečna smesa. Uliti u preostalu smesu od kisele i slatke pavlake. Kratko promešati mikserom.
Ostaviti u frižideru dok ne budu spremne kore.

Žuta krema
100** ml slatke pavlake ostaviti na sobnoj temperaturi.
Žumancima dodati med i vanilin šećer i kratko umutiti mikserom ili žicom da se dobije ujednačena masa. Uliti 70* ml tečne slatke pavlake i izmešati žicom da se smesa ujednači.

Staviti na jaču vatru i uz neprestano mešanje žicom zagrevati dok smesa ne počne da se zgušnjava. Skinuti sa vatre na 10-ak sekundi, neprestano mešati žicom dok ne prestane zgušnjavanje, pa vratiti na tihu vatru. Kuvati uz neprestano mešanje žicom dok se ne zgusne kao puding. Voditi računa da ne proključa da se ne bi zgrudvala žumanca. Potrebno je oko 10 minuta.



U vrelu kremu dodati belu čokoladu izlomljenu na kockice i mešati dok se sva ne istopi. Po potrebi još malo zagrejati. Ostaviti da se ohladi do sobne temperature. Ni slučajno ne hladiti naglo na hladnom vazduhu ili u frižideru, jer se može zgrudvati!!!

Umutiti 100 ml slatke pavlake, dodati do sobne temperature ohlađenoj kremi od žumanaca i umutiti mikserom.
Ostaviti u frižideru.

Kore
Uključiti rernu na 150 stepeni.

Mak preliti sa 100 ml vrele vode i dodati med. Zagrevati na jačoj vatri dok ne provri, a zatim kuvati na slabijoj vatri uz povremeno mešanje 7-8 minuta. Malo vode će ispariti i dobiće se kaša od maka. Ostaviti da se prohladi.

Belancima dodati šećer i vanilin šećer i umutiti mikserom u čvrst šne.
Dodati prosejano brašno i prašak za pecivo i lagano izmešati žicom.
Lagano umešati kašu od maka.

Smesu podeliti na dva dela i rasporediti u dve tepsije dimenzija 20*32 cm, podmazane uljem i obložene papirom za pečenje.
Peći dok ivice kora ne porumene (oko 25 minuta).

Izvaditi kore iz rerne, pažljivo odvojiti od pek papira i ostaviti da se ohlade na sobnoj temperaturi. Kore su jako nežne i meke.

U tepsiju u kojoj su se pekle kore (20 x 32 cm) preneti prvu koru. Premazati belom kremom, staviti drugu koru, premazati žutom kremom. Ostaviti preko noći u frižideru.

NAPOMENA
1. Ove kocke su prerada Vanylica-inog recepta, nastale sa željom da se izbaci margarin i doda kisela nota maku.
2. Za kreme sam koristila slatku pavlaku “Šlag Dolcela 5+” .
3. Ove kocke se mogu praviti i kao torta u kalupu prečnika 22 – 24 cm.
Obavezno se moraju praviti u kalupu, tepsiji ili drugom pogodnom sudu, jer kreme nisu previše čvrste i mora ih nešto držati da ne iscure sa strane dok se ne ohlade preko noći. Sutradan, kada se kolač iseče na kocke (kriške) neće se slivati ni jedna krema.

Izvor:http://www.coolinarika.com/

BRZI KOLAČ SA VIŠNJAMA OD SAMO 4 SASTOJKA ZA 20 MINUTA



Sastojci
Tijesto za savijače
200 g višnji
50 g maslaca



500 g šećera
1/2 l vode
Priprema
Odmrznite tijesto za savijače. Jedno pakiranje obično ima oko 15 listova. Ono što sam ja napravio je prerezao ga na pola i stavio na hrpu. Kako sam koristio manji protvan (tepsiju) tako samo dobio željenih 30 listova. Ako mislite raditi u velikoj tepsiji predlažem kupovinu dva tijesta za savijače da dobijete željeni broj slojeva.
Otopite maslac i krenite sa slaganjem baklave.
Uzmite jedan list tijesta, stavite ga u protvan i premažite cijelog maslacem. Njega preklopite novim listom i nastavite s mazanjem i ponavljanjem ovih koraka. Ako vam se ne zeza i ne maže 30 listova možete grupirati 2 ili 3 lista i tako smanjiti broj mazanja.
Kada potrošite pola listova, znači 15, posipajte sve nasjeckanim višnjama koje slobodno malo i pošećerite ako su vam jako kisele.
Na višnje nastavite postavljati i premazivati ostatak listova.



Prije pečenja izrežite sve na željene oblike. To mogu biti trokutovi ili ako vam se ne reže možete kao ja napraviti obične kvadrate :).
Pecite ih na 170 stupnjeva kojih pola sata ili dok ne vidite da su dobili predivnu zlatnu boju.
Pred kraj pečenja napravite sirup od vode i šećera. Na pola litre vode stavite oko pola kg šećera i pustite da sirup zakipi. Kako su višnje već kiselkaste nema potrebe da u sirup dodajte limun koji se inače stavlja.
Kipući sirup prelijte preko vruće baklave i pustite da se upije još nekoliko minuta.
I to je to. Uživajte u slatko-kiselkastoj baklavi koja može biti čak i osvježavajuća ako stavite manje šećera u nju od predloženih količina

LJEKOVITI UVARAK ZA ŽENE: Savršena linija, sjajna koža i manje celulita!



Sjemenke lana sadrže bezbroj korisnih komponeneta, koje uključuju vitamine, minerale, masne kiseline i vlakna, koja normaliziraju rad crijeva.

Laneno sjeme čisti organizam od toksina, normalizira metabolizam, smanjuje razinu šećera u krvi i umanjuje apetit.

Apsorbira izvjesne sastojke hrane, čisti crijeva i istovremeno opskrbljuje organizam lecitinom.

Stvar je u tome da masne kiseline, koje sadrži u sebi laneno sjeme, aktiviraju rad lojnih stanica u tijelu, pomažući topljenju viška masti u organizmu.

Zato je idealan za mršavljenje! Pomaže u gubljenju suvišnih kilograma, kao i održavanju tjelesne težine u normali.

Priprema:

Navečer uraditi sljedeće: 3 žlice lanenog sjemena preliti s 1 litrom kipuće vode. Ostaviti da odstoji tijekom noći. Najbolje je koristiti termos bocu. Ako je nemate, koristite lonac ili posudu s poklopcem. Ujutro procijediti. Dobit ćete malo gušći (sluzav) napitak kojeg ćete piti. Sjemenke nemojte baciti, možete ih konzumirati uz doručak i večeru. Po želji možete ih zasladiti medom. Ukusno je.

Primjena:

Procijeđeni napitak se konzumira tijekom dana, 3-4 puta po 150 ml pola sata prije obroka.

Uvarak se priprema svaku večer za sutradan. Nemojte praviti zalihe. Uvijek mora biti svježe pripremljen.



Način konzumiranja:

Uvarak lanenog sjemena konzumira se 10 dana, poslije se pravi pauza 10 dana i nastavlja se ponovo, do postizanja željenog rezultata.

Na taj način možete regulirati tjelesnu težinu. Ne stvara ovisnost, mršavite zdravo i sigurno. Sve je individualno, ali da bi se smanjila tjelesna težina potrebno je 3-5 takvih tretmana.
Pijte puno vode tijekom dana.

Ovaj uvarak odlično smanjuje apetit, tako da za postizanje brzih rezultata (ako ga koristite u cilju mršavljenja),

S redovitim konzumiranjem, primijetit ćete pozitivne promjene u stanju kože koja postaje zdrava, zategnutija, elastičnija.

Prilikom mršavljenja, koža se neće opustiti, štoviše – rastvara se celulit!

Unatoč svim korisnim osobinama lana, ipak postoje kontraindikacije.

Ne preporučuje se konzumirati:

– Kod problema s jetrom (ukoliko nemate ozbiljno oboljenje, dozu možete umanjiti i držati pod strogom kontrolom)

– Kod bubrežnih kamenaca (lan aktivno izvlači pijesak i kamenje, ali taj proces treba provoditi sustavno i strogo držati pod kontrolom)

Tibetanska gljiva: Ovaj moćni kefir zamjenjuje stotine lijekova, čisti i pomlađuje cijeli organizam!



U posljednje vrijeme Tibetanska gljiva (mliječna gljiva) postaje jako popularna i broj ljudi zainteresiranih za nju ubrzano raste. Ovu gljivu je od davnih vremena koristio narod s Tibeta i dugo je bila tajna njihove narodne medicine. Poljski profesor ju je donio u Europu iz Indije, gdje ju je “upoznao” kod indijskih jogija i 5 godina koristeći je, izliječio se od raka želuca i jetre. Kada je profesor odlazio, dobio je gljivu na dar.

Tibetanska gljiva zamjenjuje većinu sintetičkih lijekova protiv stotine najrasprostranjenijih oboljenja. Danas je kefir, napravljen od Tibetanske gljive, priznat od strane znanstvenika kao jedinstveni, najmoćniji, najsigurniji i najbezopasniji prirodni antibiotik. Japanski liječnici su uvjereni da je ovaj kefir nezamjenjiv u prehrani onkoloških bolesnika i smatraju da ga treba uključiti u prehranu svake zdrave osobe, neovisno o dobi.
Kako liječi Tibetanska gljiva?

Unutrašnja primjena

Danas je jedan od problema očuvanja zdravlja i mladosti čovjeka, taj što ljudi konzumiraju takozvanu “mrtvu” hranu (posebno se ovo odnosi na mesne prerađevine svih vrsta), koja u procesu probave truli i emitira toksine. Ovi otrovi se, apsorbirajući u krv kroz krvne žile, šire po cijelom našem organizmu i truju ga. Riješivši probleme truljenja hrane u organizmu, moći ćemo, ako ne vratiti mladost, barem usporiti proces starenja organizma, očistivši ga i tako poboljšati opće stanje. Naravno, nećemo tvrditi da je Tibetanska gljiva lijek od svih bolesti ili eliksir vječite mladosti, ali ona zaista može pomoći čovjeku u ozdravljenju. Svakodnevno konzumiranje kefira od ove gljive svakako doprinosi pomlađivanju organizma.

Kefir dobiven od mliječne gljive djeluje kao neka vrsta metle, čisteći iz našeg organizma svo to smeće koje je on prikupio. Neutralizira toksine i proizvode raspadanja u našim crijevima, normalizujući mikrofloru probavnog trakta. Ovaj kefir također izvlači spojeve teških metala koji u naš organizam stižu iz atmosfere zajedno s ispušnim plinovima, a ponekad i nekvalitetnom vodom iz gradskog vodovoda. Kao prirodni antibiotik, kefirna gljiva izbacuje ostatke sintetičkih antibiotika i drugih lijekova.

Uz pomoć ovog čudesnog kefira, organizam se oslobađa samo toksina, nego i pijeska i kamena u žuči, mjehuru ili bubrezima. Ova biokultura jednostavno rastvara takav pijesak i kamenje. Štoviše, ovaj kefir hrani stanice, zasićujuću ih najboljim, životno neophodnim tvarima, pročišćava sve stanice organizma, pomlađuje ih i iz organizma eliminira mrtve stanice.

Vanjska primjena

Kod vanjske primjene, kefir pri umivanju poboljšava stanje kože lica i ruku, izbjeljuje i pomlađuje kožu, a kod utrljavanja u kožu glave, eliminira prhut, jača strukturu kose utječući na njen rast. Kod opadanja kose, poslije svakog pranja, izliti čašu kefira na glavu i utrljavati u kosu masirajući pokretima 5-10 minuta. Poslije toga, oprati kosu neutralnim šamponom. Ostaviti ga na kosi kao masku 1-2 sata, umotavši glavu najlonskom vrećicom i ručnikom. Efekt je odličan!

Koje bolesti može izliječiti Tibetanska gljiva?

Jača imunološki sustav, ubrzava oporavak poslije gripe i drugih akutnih respiratornih oboljenja.

Normalizira mikrofloru želuca, liječi bolesti gastrointestinalnog trakta. U roku 2-3 mjeseca konzumiranja kefira (400 ml svakodnevno), zagarantirano je izlječenje gastritisa. Dužom upotrebom izlečuje čir na želucu.
Koristi se u liječenju pretilosti, normalizira težinu. Ako želite smršavjeti, kefir se pije pola sata poslije jela, ako želite udebljati – 30 minuta prije obroka.

Smanjuje glavobolju, normalizira krvni tlak.

Poboljšava san, oslobađa nas nesanice, depresije, kroničnog umora.

Poboljšava pamćenje, koncentraciju i dobro je sredstvo u prevenciji ateroskleroze.

Liječi vaginalnu kandidijazu.

Leci parodontopatiju, stomatitis.

Liječi osteohondroze, reumatizam, artritis.

Razbija i izbacuje kamenje i pijesak iz žuči, mjehura i bubrega.

Uspješno liječi dijabetes (Pod uvjetom da se ne koristi inzulin. U suprotnom ne smije se piti, jer neutralizira djelovanje lijekova!)

Pomaže kod bronhitisa i astme; kod psorijaze i ekcema, uspješno liječi sve vrste alergija.

Rješava problem lijenih crijeva i čestih zatvora.

Kontraindikacije



Kefir ne smiju piti osobe s netolerancijom na mliječne proizvode (mada mnogi govore da im ne smeta) i trudnice.

Osobe s pojačanom kiselinom, trebaju obratiti pozornost. Bolje je da piju kefir koje je odstajao 12 sati (a ne 24).

Ako se konzumiraju lijekovi, pravi se pauza između uzimanja lijekova i kefira – 3 sata.

Za vrijeme konzumiranja kefira, ne uzimati alkohol.

A sada, evo na stranici 2 recept za njezin ljekoviti kefir, opise kako ga uzimati, na što obratiti pozornost i što očekivati, gdje nabaviti gljivu…

Kako napraviti kefir koristeći Tibetansku gljivu?

Prije svega treba nabaviti gljivu. Sigurna sam da postoje ljudi u vašem okruženju koji je već posjeduju i rado će je podijeliti s vama, jer gljiva brzo raste i razmnožava se. Uglavnom je bacaju, jer je, za pravljenje kefira, ne treba puno. Dakle, bit će vam potrebna gljiva (njena kefirna zrnca) i mlijeko.

Proporcije za dobivanje kefira su: na 250 ml mlijeka – 1 ravna jušna žlica gljive (zrnaca). Na 0,5 l mlijeka – 2 jušne žlice, na 1 litar – 4 jušne žlice.

Priprema je vrlo jednostavna.

U staklenu teglu stavite gljivu i prelijete je s mlijekom sobne temperature (možete koristiti domaće ili kupovno, ali ne svježe). Pokrivamo staklenku gazom ili plastičnim poklopcem, ali ne do kraja, gljiva mora disati. Ostavljamo na sobnoj temperaturi 24 sata. Najbolje je ovo raditi u isto vrijeme, recimo svako jutro.

Nakon 24 sata procijedite dobiveni kefir kroz plastičnu cjediljku (od uporabe metalne, gljiva može uginuti) miješajući drvenom ili plastičnom žličicom (nemojte je dirati rukama).

Gljivu, koja je ostala u cjediljci, operite pod mlazem čiste hladne vode, pa je opet vratite u opranu teglu. Zalijte je mlijekom i ostavite do sutra. Postupak je vrlo jednostavan, ali svakodnevan. Ako gljivu ne budete svaki dan ispirali i zalijevali novim mlijekom, ona će promijeniti boju, izgubiti ljekovita svojstva i može uginuti.

Kako piti kefir?

Dobiveni kefir konzumira se u količini 200-250 ml dnevno. Može se piti odjednom, ili podijeliti u nekoliko dnevnih doza. Treba početi sa 100 ml dnevno (za odrasle), a za djecu (stariju od 5 godina) ne više od 50 ml dnevno. Količina kefira može se povećavati za liječenje različitih bolesti do 500 ml dnevno. Posljednji doza – 30-40 minuta prije spavanja.

Kefir se pije 20 dana, poslije se pravi pauza – 10 dana. Ciklus se ponavlja. Preporučena kura liječenja je godina dana.

Za vrijeme desotodnevne pauze treba nastaviti brinuti o gljivi. Procijeđen kefir ne pijete, ali možete ga koristiti recimo za pripremu palačinki i kao kozmetičko sredstvo: odlično je za njegu kože lica, za umivanje, ili za njegu kose.

Treba znati:

U prvih 10-14 dana konzumiranja gljive, povećava se aktivnost crijeva, koja se manifestira u vidu pojačanog ispuštanja plinova, češćih stolica, promjene boje urina. Kod bolesnika s holeletijazom i urolitijazom mogu se pojaviti neugodni osjećaji u području jetre, bubrega i ispod rebara. Ali, to je znak da je započet proces čišćenja i detoksikacije organizma.

Poslije desetak dana, reakcija organizma prestaje i dolazi do poboljšanja općeg stanja. Raste energija, raspoloženje i vitalnost.

Ukoliko ste odsutni nekoliko dana i niste u mogućnosti brinuti o gljivi svakodnevno, gljivu možete spremiti na sljedeći način: Stavite gljivu u teglu od 3 l, prelijte je s pola vode i pola mlijeka i ostavite na sobnoj temperaturi. Po dolasku, ovaj kefir možete iskoristiti kao kupku za noge: ublažava umor, osjećaj težine u nogama, smanjuje lučenje znoja.

Za dulje čuvanje

Dobro operite gljivu i stavite je u zamrzivač (bez mlijeka ili vode). Da biste je obnovili, izvadite je iz zamrzivača i držite u vodi sobne temperature do potpunog otapanja i prelijte je mlijekom. Prvi i drugi put, kefir koristiti za vanjsku, a poslije možete i za unutarnju upotrebu.

Sigurna sam da ima dosta vas koji su već koristili ili koriste ovaj čudesan napitak. Bilo bi dobro da podjele svoja iskustva s našim čitateljima i da daju svoju ocjenu. Raspitajte se u svom okruženju, sigurno je netko posjeduje i želi je podijeliti s vama.


BUBULJICE NA LICU – PRIRODAN LIJEK: AKNE I BUBULJICE NESTAJU ZAUVIJEK ZA 14 DANA



Ako vas muče bubuljice – akne na licu, oslobodite ih se pomoću ove jednostavne i efikasne paste, koja se često koristi u ruskoj narodnoj medicini.
Recept:

Sipajte u teglicu 3 kašike prirodnog meda i 1 kafenu kašičicu mljevenog cimeta. Koristite isključivo drvenu kašiku.



Dobro promiješajte cimet sa medom.

Uveče prije spavanja namažite bubuljice ovom pastom, a sljedećeg jutra se umijte toplom vodom.
Po pravilu, bubuljice nestaju za 2 nedjelje.

Ovo ulje djeluje tako da natjera ćelije raka da izvrše samoubistvo!



Kristina Sančez, molekularni biolog sa Univerziteta Kompultense u Madridu, Španija, proučavala je molekularnu aktivnost kanabinoida više od 10 godina i za to vreme su ona i njene kolege otkrili da tetrahidrokanabinol ili THC, primarna psihoaktivna komponenta kanabisa, uništava ćelije tumora ne napadajući zdrave ćelije.

„Početkom šezdesetih godina 20. vijeka, Rafael Mekulam sa Hebrejskog univerziteta u Izraelu je naveo da primarno jedinjenje u marihuani proizvodi psihoaktivne efekte koji su nam dobro poznati“, objasnila je Sančezova u intervjuu za Cannabis Planet. „Nakon otkrića ovog jedinjenja koje je nazvano THC, postalo je jasno da ovo jedinjenje djeluju na nivou ćelija nekakvim molekularnim mehanizmom“.
Ljudsko tijelo je napravljeno za korišćenje kanabinoida, otkrilo je istaživanje

Kasnije istraživanje osamdesetih godina 20. vijeka, otkrilo je da ljudsko tijelo sadrži dva specifična receptora za THC koji vezuju THC i druge kanabionide. Ovi prirodni receptori omogućavaju ljudskom tijelu da unosi kanabinoide i ostvari pozitivan efekat na organizam.



Neki ljudi već koriste ulje od kanabisa pod komercijalnim nazivom „Feniksove suze“ kako bi se izliječili od raka. Kada se inhaliraju ili konzumiraju, kanabinoidi dospjevaju u prirodni telesni endokanabinoidni sistem, vezujući se za specifične receptore na isti način kao i endogeni kanabinoidi.

Na taj način se postiže efekat uništavanja ćelija raka u vidu apoptoze (samouništenja), što je i dokazano u testovima na životinjama.
„Ćelije mogu da se unište na razne načine, a nakon tretiranja kanabinoidima one su se uništavale same od sebe“, otkrila je Sančezova.

„Jedna od prednsti kanabinoida jeste da selektivno napadaju ćelije raka. To znači da nemaju nikakav toksični efekat na normalne, netumorske ćelije. To je veliki pomak u odnosu na standardnu hemoterapiju koja uništava gotovo sve ćelije“.
Upravo takav efekat imaju „Feniksove suze“ koje je izmislio kanadski istraživač Rik Simpson, a koje su izliječile mnoge ljude od raka.

„Nije mi jasno zašto kanabis još uvijek nije legalizovan obzirom na svoj široki terapeutski potencijal“, rekla je Sančezova.

TORTA KRALJICA


Kaže se da su torte kraljice kolača, a ova je kraljica torti. Recept sam dobila davno. Ako ima sličnih ja se unaprijed ispričavam, ali moje drage overice, kojima sam taj recept dala davnih dana znaju da nije prepisan.
Sastojci
BISKVIT
5 kom jaja
100 gr čokolade za kuhanje
2 žlice oštrog brašna
1 žličica praška za pecivo Dolcela
100 gr maslaca ili margarina
100 gr kristal šečera
100 gr mljevenih lješnjaka ili oraha



2 kom vanili šečera Dolcela
KREMA
1 kutija krema za torte Dolcela
3,5 dcl mlijeka
110 gr maslaca ili margarina
150 gr čokolade za kuhanje
GLAZURA



100 gr čokolade za kuhanje
2 žlice tople vode
2 žlice ulja
60 gr maslaca ili margarina

Priprema
BISKVIT: Odvojiti bjelanjke i umutiti čvrsti snijeg. Žumanjke pjenasto umutiti sa šečerom i vanili šečerom, lješnjacima ili orasima, otopljenom čokoladom, brašnom, pecilnim praškom. Pjenasto umutiti maslac – margerin i dodati u smjesu. Na kraju dodati snijeg i rukom izmiješati da ne padne.
OBAVEZNO TIM REDOM. Podijeliti smjesu na tri dijela i peći jednu po jednu koru u zagrijanoj pećnici na 180 ° 10-12 minuta Može se i cijela količina peći u jednom velikom protvanu pa rezati na tri trake. KREMA: Umutiti kremu u hladno mlijeko, dodati 100 grama omekšale čokolade i maslac pa sve zajedno smiksati. Na kraju dodati još 50 gr čokolade isjeckane na komadiće. Premazati preko ohlađenih kora. GLAZURA: Sastojke zajedno otopiti na pari dok se ne sjedine. Ostaviti kojuminutu da se masa malo ohladi i preliti preko torte

JEDNA ŠNITICA - JEDAN ZALOGAJ..ZAISTA SU PREKRASNE!



SASTOJCI:
Tijesto:
400 gr oštrog brašna
250 gr margarina
1 cijelo jaje
1 žumanjak
50 gr šećera
1vrećica suhog kvasca
naribana korica 1/2 limuna
Nadjev:



400 gr mljevenih oraha
2 jušne žlice meda
150 gr šećera
2-3 dcl toplog mlijeka
po želji rum, limunova korica, grožđice

PRIPREMA:
Oštro brašno pomiješano s kvascem  dobro rukama izradi s margarinom tako da dobiješ mrvičastu smjesu. Jaje, žumanjak, limunovu koricu i šećer izradi pjenjačom i dodaj brašnu. Umijesi glatko tijesto. Tijesto podijeli u 6 jednakih loptica i ostavi nakratko da miruju dok pripremiš nadjev.



Za nadjev zagrij cca 3 dcl mlijeka i u toplom mlijeku otopi dvije vrhom pune žlice meda. Lagano prelij preko oraha (ne sve odjednom) tako da dobiješ prilično gustu ali lako mazivu smjesu.
Dodaj šećer, naribanu limunovu koricu, rum i grožđice (po želji).Ostavi da se ohladi. Svaku lopticu tijesta razvaljaj na veličinu cca 35×25 cm, premaži nadjevom i zarolaj. Roladice peci na 190 C maksimalno 30. min, ovisno o pećnici. Ja roladice valjam na papiru za pečenje i pomoću njega ih prebacim u pleh (koji je također prekriven papirom za pečenje), tako da mi ne izgube oblik, jer tijesto bude jako tanko pa ih je rukama malo teže prebaciti da ostanu sve jednake.

PUDING PUŽIĆI ZARAZIT ĆE VAS SVOJIM UKUSOM VEĆ NA PRVOM ZALOGAJU SUTRA PONOVO NA MOM STOLU!!



Sastojci
tijesto;
50 dag glatkoga brašna
1 kocka svežeg kvasca
7,5 dag šećera
malo soli
oko 2 dcl toplog mlijeka
nadjev;



1 puding od vanilije
3 v.ž šećera
5 dcl mlijeka
šaka grožđica
premaz;
oko 1 dcl vode
2 vanilin šećera

Priprema
1.
Skuhajte puding sa šećerom pa ga uz povremeno miješanje ohladite.Dok se puding hladi zamijesite tijesto.Kvasac namočite sa šećerom i toplim mlijekom.Kad se kvasac digne dodajte brašno i malo soli pa zamijesite tijesto i ostavite na toplom da se digne.
2.



Premijesite ga i podijelite na 2 dijela.Svaki tanko razvaljajte i premažite nadjevom.Ja sam puding podijelila na pola ,i u jedan dio stavila grožđice.Tijesto premažite pudingom,i što čvršće zarolajte.Režite šnite debele oko 1,5 cm.
3.
Stavljajte ih u lim obložen pek-papirom.Ostavite da se malo dižu.Stavite ih peći na 180 stupnjeva i pecite dok lijepo ne porumene.
4.
Za premaz pomiješajte vodu sa vanilin šećerom.Još vruće pužiće premazati kistom sa šećernom vodom.

POHOVANE TIKVICE – NA LAKŠI I UKUSAN NAČIN



Ideja je potekla od moje seke Lakumićke…koja tikvice pohuje u lerni a ne na ringli :) Pametno…zato je i starija sestra…da bude bistrija…No, ja sam to malo razradila po našoj meri i evo rezultata…
SASTOJCI
1 tikvica srednje veličine (vi možete i više, naravno…)
2 jajeta
3 vrhom pune kašike kisele pavlake
brašno
prezla



susam
so
papir za pečenje
ulje ili mast

PRIPREMA
Tikvice oljuštimo od kore i isečemo ih na kolutove nekih 4 – 5 mm debljine. Posolimo kolutiće i ostavimo ih malo tako da odstoje. Za to vreme, pripremimo 3 duboka tanjira. I onda…redom…u jedan razmutimo jaja uz dodatak kisele pavlake…tako da bude srednje gusto :) ,
 u drugi tanjir sipamo brašno (ili je to ipak  prvi tanjir…) i u treći tanjir sipamo prezlu i susam.
Nakon što su tikvice malo odstojale tako posoljene, ocedimo ih od vode i pohujemo: uvaljamo sa obe strane u brašno, pa onda u jaja sa pavlakom i na kraju u prezlu sa susamom.


 
Kada smo sve upohovali, pripremimo tepsiju, tj. stavimo papir za pečenje u nju, poslažemo na isti pripremljene tikvice i malo prelijemo uljem. Ne treba mnogo ulja (ili masti), tek da predje preko svakog parčeta dok ih polivamo ili ako je mast, da stavimo po parče izmedju kolutova. I…to je to, stavimo ih na 200°C da se peku dok ne porumene. Kada su pečene, izvadimo ih na tanjir sa salvetom, kako bi upila i ono malo ulja (masti) sa njih, ostaje nam samo da ih – klopamo…uz n.pr. varivo od boranije i pečene krompiriće

HIT OVOG PROLJEĆA PITA SA JAGODAMA



Sastojci
300 g lisnatog testa
125 g krem sir
50 g prah šećera



250 g jagoda
1 kašičica vaniling ekstrata ili vanilla paste
i još:
1 manje jaje
1 kašičica šećera

Priprema
1.
Uključiti rernu na 200°C da se greje dok vi pripremite sve ostalo.
2.
Jagode oprati, osušiti i iseći na listiće, otprilike na 4 listića, ako su manje a ako su veće na više.
Krem sir, sobne temperature, umutiti sa šećerom u prahu, dodati vanilu i sjediniti sve zajedno.
3.
Lisnato testo otvoriti ( po želji, lisnato testo možete napraviti i sami, ja nisam imala vremena i koristila sam smrznuto, koje sam prethodno ostavila u frižider da se odledi ) sredinu testa ostaviti u komadu a stranice iseći na trakice, donji i gornji deo ostaviti malo veći.
4.



Na sredinu testa naneti pripremljen fil od krem sira i preko poređati isečene jagode. Donji i gornji deo, koji je malo veći, preklopiti preko sira i jagoda, tako da vam fil ne curi a isečene trakice preklapati jednu preko drugože, malo ukoso.
Pre nego što preklopite gornje trakice, duži deo testa preklopiti preko gornjeg dela fila i završiti sa trakicama.
Radite sve ovo što brže možete da vam testo ostane hladno.
5.
Premazati sa umućenim jajetom,posuti sa kristal šećerom i peći u prethodno zagrejanoj rerni, oko 25 do 30 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.
Pečenu piti ohladiti, iseći na parčiće, posuti sa prah šećerom i poslužiti.

BRZI DORUČAK GOTOV ZA 10 MINUTA A FENOMENALNO UKUSAN : SLANE TORTICE ILI ŠPANSKE PITICE



Mnogo su zgodne za doručak ili užinu, brzo se prave, a još brže ako nahvatate nekoga da vam “samo” isecka meso i sir dok vi mutite.
Sastojci:



3 jaja,1 mala soljica ulja,1 velika solja mlijeka,so,prasak za pecivo,sunkarica,2 kisele paprike,4-5 kiselih krastavcica i 1 kriska sira,brasna po potrebi.
Priprema:



Umutiti jaja,dodati mlijeko,ulje,pecivo,brasno i so,pa u sve to dodati prethodno isjeckane paprike,krastavcice,sir i sunkaricu.Sipati u modle za projarice i peci dok ne porumeni.Ko nema modle moze izliti u tepsiju i kad se prohladi isjeci na kocke.

5 - MINUTNI KOLAČ SA JAGODAMA...KUPIT ĆE VAS NA PRVI ZALOGAJ



Sastojci
Jagode 450 g
Šećer 170 g


Glatko brašno 170 g
Jaja 3 kom


Recept
3 cijela jaja s mikserom pomiješajte sa 170 grama šećera.
Miksajte sve oko 2 minute dok ne dobijete glatku kremu.
U nju kuhačom lagano umutite 170 grama prosijanog glatkog brašna i na kraju dodajte još 450 grama svježih jagoda narezanih na manje komade.



Što sitnije narežete jagode to će vam kolač ljepše ispasti, a ja sam ih možda malo i prevelike ostavio
Smjesu prebacite u namašćen kalup za torte ili protvan za kolače te stavite sve u zagrijanu pećnicu.
Kolač pecite prvih pet minuta na 200 stupnjeva nakon čega smanjite temperaturu na 175 stupnjeva i pecite dodatnih 30 minuta ili dok kolač nije gotov (provjerite da li je gotov s drvenom čačkalicom).
I to je to 🙂 Ajde u branje jagoda i u slast!

Vaš najbolji i najdjelotvorniji prirodni lijek za jetru



Svakodnevno unosimo jako lošu i štetnu hranu u naš organizam, poput, gaziranih pića, alkohola, fast food, razni šećeri… Sva ta procesirana hrana veoma loše utiče na našu jetru, i stvara joj veliko opterećenje. Ovaj napitak će vam pomoći da očistite i sredite svoju jetru i vratite je u normalu.
Sastojci:
– 6 limuna
– 3 grejpfruta
– korijen đumbira veličine 9-10 cm (ili 5 supenih kašika đumbira u prahu)
– 4 čehna bijelog luka
– nekoliko listova svježe mente (može i jak čaj 2 dcl sa 3 vrečice)
– pola litre čiste prokuhane vode
– 3 supene kašike ulja od lana
– 1 čajna kašika kima u prahu



Priprema:
Iscjedite sok od limuna i grejpfruta u jednu posudu. U blender ubacite đumbir, bijeli luk i čaj od mente te ih dobro izblendajte. Procjedite ovu smjesu te taj sok (od đumbira i bijelog luka) sastavite sa sokom od limuna i grejfurta, dodajte vodu, kim i ulje od lana. Sve zajedno dobro izmješajte dok ne postane kompaktno. Popijte tokom dana sok dok je svjež. Sok piti na prazan stomak.
Sok se preporučuje kada god je moguće svim ljudima a posebno osobama koje koriste puno alkoholnih pića, sodiranih napitaka , masnoća i slatkiša. Osobe koje već imaju oboljenja ili naznake oboljenja jetre sok trebaju kozumirati 2-3 puta sedmično sve dok nalazi ne pokažu poboljšanje stanja jetre, piše portal Zdravljebezdoktora.com.

(Namirnice.ba)

DOKTOR OTKRIO METODU KAKO DA ZASPITE U 60 SEKUNDI!




Ljudi koji pate od poremećaja spavanja, kao što su nesanica, doživjeli sve njegove brojne štetne učinke. Ako spadate u ovu skupinu ljudi, ovaj članak će se vjerojatno promijeniti vaš život!

doctor-discovers-method-to-fall-asleep-in-sixty-seconds-600×314

Naime, dr Andrew Weil je otkrio iznimno jednostavan način koji će vam pomoći da zaspanete u sekundi!

Dr. Weil je zapravo pronašao svoju inspiraciju u yogi i njegovim snažnim vježbama disanja. Dakle, on je konstruirao metodu poznatu kao “4-7-8 vježbe disanja”.

Ova vježba je vrlo jednostavna i brzo će dati rezultate, tako da ćete zaspati u roku od jedne minute. Osim toga, to ne zahtijeva nikakvu opremu.

Dr. Weil je vježbe objasnio na ovaj način:



1) potpuno Izdahnite kroz usta, čineći whoosh zvuk.

2) Zatvori usta i udahnite tiho kroz nos brojeći u sebi do četiri.

3) Zadržite dah za broj sedam.

4) potpuno Izdahnite kroz usta, čineći whoosh zvuk na broj osam.

5) Ovo je jedan dah. Sada udahnite i opet ponovite ciklus još tri puta za ukupno četiri udisaja.

Prema riječima dr Weil, trebate se usredotočiti na pravilan omjer i udisati i uzdisati duboko. Na taj način, vi ćete smiriti svoj um i smanjiti srčani puls.

Iako to zvuči previše lako da bi bilo istinito, poslušajte ga i podijelite svoje iskustvo s drugima!

izvor: moja-kuhinja.org

NARODNI LIJEK KOJI LIJEČI BAKTERIJSKU I VIRUSNU UPALU PLUĆA KOD ODRASLIH I DJECE!



Upala pluća bez temperature je u velikom broju slučajeva virusna i ona ima i nešto blaže simptome od bakterijske infekcije.

Ovo zapaljenje pluća se naročito intenzivira dolaskom hladnog i vlažnog vremena tokom zimskih mjeseci,stoga je dobra prevencija, svakako poželjna. Jačanje imuniteta ključna je stavka u prevenciji, ali i liječenju pneumonije, a u tom procesu najefikasnijim su se pokazali lijekovi iz kuhinje.

SIMPTOMI



Kao i u slučaju drugih virusnih i bakterijskih infekcija, i pneumoniju prate neki opšti simptomi, poput povišene tjelesne temperature, jake groznice, malaksalosti, iznurenosti, prekomernog znojenja – preznojavanja, gubitka apetita, bolova u mišićima i zglobovima, jake glavobolje. Takođe, gotovo uvijek se javlja i kašalj kod upale pluća,kao i iskašljavanje, nedostatak vazduha odnosno otežano ili ubrzano disanje, a moguće je i probadanje u prsima i bol pri disanju, ukoliko je zahvaćena plućna maramica, iskašljavanje krvi, kao i plava prebojenost kože u slučaju značajno težeg oblika pneumonije.

Simptomi upale pluća bez temperature su za razliku od pomenutih bakterijskih, nešto blaži, oni često dolaze bez izrazito povišene temperature, i vrlo lako se mogu nadovezati na već postojeću virusnu infekciju, posebno ako je naš organizam već iscrpljen, imunitet oslabljen ili ako ste hronični bolesnik.

PREVENCIJA I LIJEČENJE UPALE PLUĆA

Ukoliko imate više od 65 godina, pušač ste i imate kardiovaskularne probleme, najbolji vid prevencije od bilo kog oblika upale pluća svakako jeste vakcinacija.



Osim pomenutog vakcinisanja, u važne vidove prevencije svakako spadaju i prestanak pušenja, što zdravija ishrana s ciljem jačanja imuniteta, redovna i svakodnevna fizička aktivnost i čest boravak na svježem vazduhu, izbjegavanje stresnih situacija i hroničnog umora, te dovoljno noćnog sna.

Na jelovniku svakodnevno treba da se nadu voće i povrće koji su bogati sa antioksidansima, mineralima i dragocjenim vitaminima, naročito C- vitaminom. Zato jedite što češće agrume, kiseli kupus, crveno bobičasto voće (može i ono zamrznuto), brokoli i dr. Takode su veoma važni cink i magnezijum, koji podstiču dalju proizvodnju naših limfocita. Cink nalazimo u mesu, ribi, kvascu, bundevinim semenkama i pšeničnim klicama i , a magnezijum u velikom broju integralnih žitarica, brojnim mahunarkama,sojinim klicama i koštunjavim plodovima.

UPALA PLUĆA PRIRODNO LIJEČENJE

Pravilna i zdrava ishrana ,kao i dovoljan unos tečnosti tokom dana predstavljaju prvu liniju odbrane kod gotovo svih poznatih respiratornih bolesti,od koje nije izuzeta ni virusna upala pluća.

NARODNI LIJEK HREN – specifičan ljut miris i još intenzivniji ukus potiču od sastojka singrina, zbog kog nam pri konzumiranja hrena često poteče i koja suza, ali i dobro prorade pluća i sinusi.

Nedavna istraživanja objavljena u Univerzitetu u Ilinoisu pokazuju da blagotvorni hren sadrži veoma velike količine glukozinolata, izuzetnog sastojka koji mnogostruko pojačava naš imunitet, a koji je podjednako važan i u borbi s tumorom.

Ovaj ljekoviti korijen bogat je i vitaminima B6, B12 i B1 . Hren se koristi za liječenje plućnih bolesti, upaljenih sinusa, upornog kašlja i dr.

Za čišćenje pluća možete napraviti čaj tako što ćete 10 grama dobro narendanog hrena preliti sa 2 dl provrele vode i ostaviti da odstoji barem nekoliko minuta. Tako spremljen napitak podijelite na tri dijela i uzimajte najviše tri puta dnevno. Za kašalj i otežano disanje preporučuje se uzimanje izrendanog hrena pomješanog sa domaćim medom, svako jutro obavezno na prazan stomak, po jednu malu kašičicu.

Izvor: dijetamesecevemene

Evo kako izliječiti bolesti prostate prirodnim putem…





Iako je povezuju sa polnom moći, ova žlijezda kod muškaraca ima drugu važnu funkciju – Plodnost.

Riječ je o prostati, koja anatomski okružuje mokraćnu cijev i smještena je između mokraćne bešike i završnog dijela debelog crijeva. Oblikom i veličinom podsjeća na kesten, a sastoji se od sitnih žlijezda i njihovih izvodnih kanalića. Dječaci se rađaju s prostatom veličine zrna pasulja, au pubertetu se povećava i dosegne svoju normalnu veličinu i oblik.

Prostata odraslog, zdravog muškarca teži oko 20 grama i prečnika je 03:30 centimetra. U četrdesetim godinama počinje se ponovo povećavati zbog umnožavanja ćelija. Ako se poveća u znatnijoj mjeri, može uzrokovati brojne tegobe. Kako si pritom možete pomoći prirodnim sredstvima, donosimo u nastavku članka.

Najčešće promjene na prostati su upala (prostatitis) i dobroćudno uvećanje prostate (benigna prostatična hiperplazija).

Upala prostate se obično prvi put javlja između 20. i 40. godine. Ako se ne liječi ili je udružena sa upalom sluznice mokraćne bešike, može preći u hronični oblik i trajati mjesecima ili se periodično pojavljivati i iščezavati.

Prostatitis nije teška bolest, ali je neugodna i nepovoljno utiče na kvalitet života.

Dobroćudno povećanje prostate je bolest starenja koja počinje pokazivati prve simptome nakon 45. godine, a većina devedesetogodišnjak ima prostatična hiperplaziju.

Uzrok povećanja prostate još nije dovoljno jasno definisan, no povezan je sa hormonskim promjenama koje prate starost muškarca.

Znakovi hiperplazije prostate su:




-naprezanje prilikom mokrenja
-odgođeni početak mokrenja
-isprekidanost mlaza
-dugotrajno mokrenje
-nedovoljno pražnjenje
-potpuna nemogućnost mokrenja
-učestalo mokrenje (gotovo svaki sat)
-višekratno noćno mokrenje
-hitno nagon za mokrenjem
-iako se karcinom prostate pojavljuje obično u istoj dobi kad i benigna hiperplazija, dobroćudno povećanje -Prosto ne donosi veći rizik od razvoja raka koji se pojavljuje na spoljašnjem dijelu žlijezde.

Biljke – Saveznici vašeg zdravlja

Fitoterapija nudi mnogo rješenja u liječenju prostatičnih problema. Određene biljke direktno utiču na smanjivanje povećane žlijezde, sprečavaju ili odlažu promjene te ublažavaju neprijatne tegobe.

Rast prostate pokreće prisustvo dihidrotestosterona koji se u muškom organizmu proizvodi iz hormona testosterona i enzima.

Ekstrakt plodova patuljaste palme (Serenoa repens), prema zaključcima više studija, može zaustaviti tjelesnu proizvodnju dihidrotestosterona, smanjujući pritom veličinu žlijezde što dovodi i do uklanjanja smetnji.

Azijski ginseng (Panak ginseng) može, takođe, da ublaži neke od simptoma povećane prostate. Uzima se u obliku ekstrakta ili se koristi osušeni korijen biljke.

Kora drveta afričke šljive (Pigeum africanum) dobila je široku primjenu u liječenju povećane prostate u Evropi. Istraživanja su pokazala da značajno smanjuje neprijatne simptome.

Korijen obične koprive (Urtica dioica) isto je efikasan kod prostatične hiperplazije što su potvrdili rezultati nekoliko velikih kliničkih studija.

Mineral cink onemogućuje enzim koji pomaže u proizvodnji dihidrotestosterona te se stoga preporučuje za liječenje prostate.

Cinkom obiluju bundevine sjemenke koje pružaju izvor i drugih minerala, a bogate su i esencijalnim masnim kiselinama. Dobar izbor su i sjemenke susama.

Vitamin B6 se, takođe, pokazao efikasnim kod prostatičnih problema. Nalazimo ga najviše u bananama, avokadu i suvom voću te spanaću i pšeničnim klicama.

Izbor namirnica kod bolesti prostate

Muškarci s problemima prostate iz ishrane bi trebalo izbaciti sve izvore kofeina te alkohol. Ujedno, neke vrste crvenih paprika mogu iritirati prostatu. Srećom, velik je izbor namirnica koje vam mogu pomoći kod problema s prostatom.

1. Kelj, prokelj, karfiol i brokoli idealno su antikancerogeno povrće.

Dosad je najviše istraživan sulforafan, sastojak brokolija koji djeluje kao antioksidans u tijelu. Navodi se kao jedan od razloga zašto se brokoli smatra nezaobilaznom namirnicom u borbi protiv raka.

Jedna američka studija pokazala je kako je konzumiranje brokolija i paradajza zajedno (prilikom jednog obroka) efikasnije protiv problema sa prostatom, nego kad se jedu odvojeno.

2. Paradajz



Ispitivanja su dokazala da su raku prostate manje podložni muškarci koji imaju visok nivo likopena u krvi. Karotenoid likopen iz paradajza već je dugo poznat po antikancerogenom djelovanju. S obzirom na bogatstvo i drugih antioksidansa i vitamina, paradajza bi morale biti obavezno povrće na svakom tanjiru. Likopen se pojačano oslobađa termičkom obradom, stoga je ova namirnica vrlo zdrava i nakon kuvanja ili prženja.

3. Soja

Na muškom jelovniku bi se od mahunarki svakako trebala naći i soja koja je bogata bjelančevinama, a dolazi i u raznim prerađenim oblicima (sojin napitak, tofu). Odlična je protiv raka prostate jer sadrži izoflavone, fitonutrijente koji se u tijelu pretvaraju u biljne estrogene. Koristite samo ekološku soju bez GMO-a.

4. Sjemenke lana

Još jedan važan prehrambeni faktor vašeg zdravlja. Izvrstan su izvor alfa-linolenske kiseline (iz koje se dobija omega-3 masna kiselina) i fitohormona lignana. Prema dosadašnjim studijama, lignani u kombinaciji sa omega-3 masne kiseline mogu spriječiti rak prostate. Mljevene sjemenke lana možete umješati u gotovo svako jelo. Laneno ulje možete koristiti u salatama, kao začin već gotovom kuvanom povrću ili za pripremu marinada.

5. Kurkuma

Otkriveno je da kurkuma, kombinovana sa cvjetačom, sprečava rak prostate i zaustavlja rast kancerogenih ćelija.

Kurkuma je čudesan začin čija najvažnija komponenta – kurkumin ima snažno protivupalno djelovanje širokog spektra. Koriste je mnogi koji boluju od teških oblika raka jer može suzbiti metastaze.

Bitno je ponoviti da je kurkuma rastvorljiva u masnoćama, stoga je uvijek kombinujte u jelima koja sadrže biljna ulja ili prirodne masnoće. Idealna je i kao začin u prelivima za salatu, kojima je baza maslinovo, laneno ili neko drugo ulje.

6. Nar

Uz korist za srce i krvne sudove, sastojci nara inhibiraju rast raka dojke, prostate, debelog crijeva, leukemiju te sprečavaju promjene koje podstiču rast tumora.

Dokazano je da čaša soka od nara dnevno ima snažnije antioksidativno djelovanje od čaše crnog vina ili zelenog čaja, dok ekstrakt nara djeluje i do deset puta jače.

Za podizanje imuniteta i prevenciju zdravstvenih poremećaja stručnjaci preporučuju dnevnu konzumaciju 2,5 decilitra svježe istisnutog ili kvalitetnog kupovnog soka nara.

7. Zeleni čaj

Često istraživani polifenoli zelenog čaja pokazali su se vrlo efikasnim u suzbijanju raka prostate i sprečavanju njegovog nastanka kod već prisutnih problema koji bi mogli voditi kancerogenim promjenama. Redovna konzumacija zelenog čaja idealan je ulog u zdravlje, a može zameniti štetne stimulanse poput kafe.

Recepti

Brokoli u sosu od paradajza i pšeničnih klica

Sastojci:

-600 g brokolu
-3 dl soka od paradajza
-2 Kašike pšeničnih klica
-peršin
-malo ulja
-malo soli
-malo mljevenog crnog bibera

Priprema:

Brokulu podijelite na cvjetiće i lagano prokuvajte u slanoj vodi. Potom je ocjedite, a vodu sačuvajte. U drugu posudu ulijte vrlo malo ulja, zatim sok od paradajza i začinite solju, biberom i sjeckanim peršunom. Dodajte pšenične klice i lagano promješajte. Potom dodajte brokoli i dinstajte u poklopljenoj posudi na laganoj vatri, dok brokoli potpuno ne omekša. Po potrebi dodajte 1 do 1,5 dl vode u kojoj se brokoli prethodno kuvala.

Zapečena karfiol s bundevinim sjemenkama i kurkumom

Sastojci:

-600 g karfiola
-bundevine sjemenke u količini po želji
-po želji, krupno sjeckani bademi ili orasi
-naribani dimljeni tofu ili tvrdi sir
-sjeckani peršun
-kurkuma
-malo sjeckanog bijelog luka
-malo maslinovog ulja
-malo soli
-malo bibera
-po želji, malo čilija

Priprema:

Karfiol podijelite na cvjetiće te blanširajte u vreloj i slanoj vodi 30 sekundi. Potom je ocijedite, ubacite u hladnu vodu i ponovo ocijedite. Dno vatrostalne posude premažite s malo maslinovog ulja i složite komadiće karfiola. Dodajte peršun, sjeckani bijeli luk i bundevine sjemenke. Ako želite, dodajte još bademe ili orahe. Začinite solju i biberom. Po želji, dodajte i čili. Pospite kurkumom i malo poprskajte maslinovim uljem. Pecite u rerni na 170 – 180 ° C, 20 – 30 minuta. Pred kraj pospite rendanim dimljenim tofuom ili sirom te još malo zapecite.

Izvor: web-tribune

MUNCHMALLOW TORTA...VEOMA JEDNOSTAVNA I BRZA TORTA. UKUSNA JE I DECA JE OBOZAVAJU A I ODRASLI NISU RAVNODUSNI.


Sastojci
2 pakovanja piskota
200ml mleka za piskote
1l mleka za fil
12 kasika secera
3 Puding vanilin Dolcela



1 kasika brasna
1 margarin
24 komada munchmalowa
2 vece banane
200g slaga

Priprema
1.
800ml mleka sa 12  kasika secera staviti na sporet da provri. 3 pudinga od vanile i 1 kasiku brasna umutiti sa 200ml mleka i dodati u prethodno prokuvano mleko sa secerom i skuvati fil. Kada se fil ohladi dodati margarin koji je prethodno omeksao na sobnoj temperaturi i umutiti.
2.



Odvojiti donji deo tj biskvit od belog dela munchmallowa. Tako uraditi za sva 24.
3.
Fil podeliti na 2 dela Jedan deo ostaviti zut, a u drugi deo staviti izmrvljen biskvit od sva 24 munchmallowa i umutiti fil.
4.
Piskote namociti u mleko i redjati na tacnu, zatim redjati braon fil pa banane iseckane na klutice, zatim zuti fil i onda poredjati munchmallow u 6 redova po 4.
Umutiti slag i staviti izmedju munchmallowa  i oko torte.

LUDO TIJESTO SA JOGURTOM: POGODNO ZA SVE VRSTE PECIVA, MEKANO KAO DUŠA!


Najbolje od svega je što može da stoji u frižideru po nekoliko dana i uvek je kao da ste ga tek umesili.
Sastojci
oko 1 kg brašna
500 ml mlakog mleka
200 ml jogurta
2 jaja



2 kašičice soli
1 kašičica šećera
1 kocka kvasca

Priprema
U vanglu prosejte kilo brašna i napravite udubljenje. Sipajte u to udubljenje malo mlakog mleka i izmrvite kvasac i pospite šećerom. Izmešajte sa malo brašna i ostavite da kvasac naraste. Dodajte sve ostale sastojke i umesite glatko testo.



Po potrebi dodajte još malo brašna sve dok testo prestane da vam se lepi za ruke. Prekrijte testo krpom i ostavite da ga lepo naraste. Od ovog testa možete pravite pogače, kiflice, mekike, picu, ma šta god poželite. Ako ne potrošite sve umotajte testo u najlon kesu i ostavite ga u frižideru i do nekoliko dana.

TAHAN ALVA ORGINALAN RECEPT A SAMO 3 SASTOJKA...DA SAM ZNALA DA JE OVAKO LAKO DAVNO BI JE PRAVILA



SASTOJCI:
1/3 hladno cedjenog susamovog ulja,
1/3 meda,



1/3 mlevenih oraha.

PRIPREMA:
U drvenoj posudi, drvenom kašikom lagano sjediniti susamovo ulje i med. Kada se dobije fina pasta, dodati mlevene orahe i opet pažljivo sjediniti.



Preručiti u staklenu posudu, poklopiti i držati na hladnom

SOČNI KOLAČ SA KOKOSOM,BEZ JAJA TREBAT ĆE VAM PAR MINUTA DA ZBRĆKATE OVU POSLASTICU


Za ovaj kolac ne ukljucujte mikser, imacete dve jogurtske case,  i jednu ciniju prljavu, a ukupno vam treba par minuta da zbrckate ovu poslasticu. Moja cerka kaze da je jako potseca na bounty.
Sastojci
Mera je casa od 2 dcl.
1 casa tecnog jogurta
1 casa mleka
1 casa ulja
1 casa



kokosa
1 vanil secer
2 case secera
2 case brasna
1 kasicica praska za pecivo
Glazura:
100 gr Cokolade
3 kasike ulja

Priprema
1.
Tim redom, varjacom ili spatulom, umesajte sve sastojke (ja ostavim par minuta secer u jogurtu i mleku da se pocne topiti). Ulijte u manji, namasecen i  pobrasnavljen pleh (20×17) i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, nekih 30-tak minuta. Proverite cackalicom da li je pecen. Na pari, ili tihoj vatri, otopite cokoladu sa uljem i prelijte preko kolaca.Cim se glazura stegne mozete ga seci.



2.
A moze i ovako..u trecinu smese sam stavila kasiku kakaa i voila, mramorni.
Posluživanje
Jednostavnije ne moze biti :)..a kolac je socan i ukusan, uopste nije suv. Jako lepo pase uz kaficu :). Prijatno!

petak, 6. svibnja 2016.

PRAVI IZBOR ZA DORUČAK...DJECI SE TOLIKO SVIDJELO DA SAM MORALA I DRUGU TURU DA PRAVIM



Sastojci
Tijesto
1 kg brašna za dizana tijesta
1 kom svježi kvasac
1 žlica velika ravno soli
5 dcl mlijeka i još dodati po potrebi
1 dcl ulja
Fil



50 dkg sira svježeg
12,5 dkg margarina otopiti
1žlica ravno soli
Premaz
1 kom kiselo vrhnje od 2 dcl
2 kom jaja

Priprema
1.
Zamijesi tijesto, ostavi 20 minuta da se diže, razvaljaj po mogučnosti u pravokutnik i premaži sa pola fila, preklopi i stavi drugu polovicu fila, ponovo preklopi i razvaljaj na 1 cm debljine. Reži po dužini na štapiće, ufrći ih i stavi u tepsiju. Poslaži ih u namazanu tepsiju ili na peki papir i pusti još malo da se dignu. Odozgo ih premaži sa:
odvoji od fila 3 žlice smjese dodaj 1 kiselo vrhnje, 2 cijela jaja i malo soli. Stavi ih peći na 180 C 30-4o minuta.
2.



Dobar tek !
3.
Da nadopišem, kako bi vam bilo lakše možete tijesto podijeliti na 4 dijela, svaki posebno razvaljati u pravokutnik, namazati sa sirom presaviti dva puta da vam presavijeno bude 10 cm, još malo valjkom pritisnite, režite široko 1,5 - 2 cm, ufrčite, lakše će vam biti i svi će biti otprilike iste veličine.

KREMASTI DESERT SA JAGODAMA GOTOV ZA 5 MINUTA




Sastojci
200 g jagoda
1-2 žlice šećera u prahu
1 neprskani limun
100 ml slatkog vrhnja za šlag (svježeg, nezaslađenog)
100 g grčkog jogurta



5 žlica zaslađenog kondenziranog mlijeka

Priprema
1.
Jagode operite, posušite i odstranite im peteljke.
Polovicu jagoda narežite i stavite u zdjelu.
Drugu polovicu izmiksajte u blenderu ili štapnim mikserom s 1 žlicom limunovog soka, 1/2 žličice naribane limunove korice i 1 do 2 žlice šećera u prahu (ovisi koliko volite slatko i koliko su slatke jagode).
Pomiješajte izmiksane i nasjeckane jagode.
2.



Mutite mikserom slatko vrhnje u ne previše čvrst šlag.
Dodajte jogurt, kondenzirano mlijeko, sok od 1/2 limuna i 1 žličicu naribane korice.
Kratko opet sve izmiješajte mikserom da se ujednači
3.
Slažite u dvije čaše ili zdjelice naizmjenično jagode i kremu od vrhnja.
Rashladite u hladnjaku do posluživanja.

ZA MENE NEMA BOLJI PALAČINKA OD OVIH SAVRŠEN OMJER NAMJERNICA JE GARANCIJA USPJEHA



Nakon godina isprobavanja recepata i eksperimentiranja, došla sam do zaključka da je ovo dobitna kombinacija :))
Sastojci
25 dag mekog brašna
pola vrećice vanilin šećera
1 prašak za pecivo
1 žličica soli
60 g šećera



3 dl mlijeka
60 g maslaca
2 jajeta
2 žličice ruma
malo naribane korice limuna

Priprema
1.
U manjoj posudi pomiješajte brašno, pecivni prašak, vanilin šećer, šećer i sol.
U drugoj, većoj posudi pomiješajte jaja, mlijeko i otopljeni maslac pa dodajte rum i naribanu koricu limuna.
2.



U veću posudu postepeno dodajte suhe sastojke uz neprestano miksanje dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
  3.
Na salvetu ili nešto slično stavite ulje i njime premažite tavu. (to napravite svaki put prije nego izlijete nove palačinke)
4.
Zagrijte tavu na srednju temperaturu. Izljevajte palačinke tako da budu male i debele. (meni stanu 2 palačinke odjednom na tavi) Pecite 1-2 minute na jednoj strani, zatim ih okrenite i pecite još minutu, dok ne doibju zlatnu boju.

RECEPT KOJI JE ZALUDIJO CIJELI INTERNET: ČOKOLADNA FANTAZIJA OD SAMO 5 SASTOJAKA



Lepe,cokoladne kremaste kocke, toplo preporučujem
Sastojci
BEZE KORE
7 bjelanjaka
250 g šećera
1 žlica jabučnog octa



KREMA
500 ml slatkog vrhnja
300 g čokolade za kuhanje

Priprema
1.
Za beze kore,
bjelanjke istući u čvrsti snijeg i uz neprestano, miksanje postupno dodavati šećer. Kada se šećer sasvim otopio dodati jabučni ocat.
Staviti peći u veliku tepsiju (od pećnice) obloženu papirom za pečenje i peći na 120 °C oko 60-70 minuta.
2.
Za kremu,



odvojiti 150 ml slatkog vrhnja i staviti ga kuhati. Kada vrhnje provri maknuti s vatre i staviti čokoladu. Neprestano miješati dok se čokolada sasvim ne otopi. Ostaviti hladati na sobnoj temperaturi i onda u hladnjak.
Preostalo slatko vrhnje istuči u čvrsti šlag.
Kada se čokoladna krema ohladila umiksati je u šlag.
3.
Pečenu beze koru prerezati na pola i svaku slagati kora, krema, beze kora i na kraj krem

Zbogom napetosti: “Napitak sreće“ – recept najpoznatijeg travara 20. stoljeća!




Maurice Mességué smatra se jednim od najvećih, a možda i najvećim travarem 20. stoljeća.

Od vrlo siromašnih početaka došao je do toga da su njegove biljne lijekove tražili mnogi slavni ljudi i najveći moćnici 20. stoljeća, među kojim i kralj Farouk od Egipta, Winston Churchill, te pjesnik Jean Cocteau.

On sam napisao je nekolicinu knjiga posvećenih herbalizmu, a u jednoj od njih protiv tjeskobe naročito preporučuje „napitak sreće“ koji se sastoji od četiri lako dostupne domaće ljekovite biljke.

Napitak sreće

Na litru vruće vode stavite 2 prstohvata sporiša (verbene), 2 prstohvata metvice, 2 prstohvata cvjetova lipe i 2 prstohvata kamilice, poklopite i nakon 10 minuta procijedite.

Pijte u količinama kojim želite.



Navedene čajeve možete kupiti u trgovinama zdrave hrane i webshopovima, kod travara, ljekarnama i većim trgovinama.

Tajna napitka sreće

Maurice Mességué za tjeskobu je preporučivao biljke koje opuštaju i smiruju, a kombinaciju iz napitka sreće posebno je cijenio.



Ljekoviti sporiš naziva se i verbena, željezarka, mačja metvica i sveta trava. On jača organizam, ublažava grčeve (nervozu, kašalj, tjeskobu, nesanicu), a smanjuje i povišenu tjelesnu temperaturu.

Detoksicira organizam, steže tkivo i pospješuje zacjeljivanje rana i infekcija. Druga vrsta sporiša poznata kao limun verbena preporučuje se apatičnim, deprimiranim i neurasteničnim osobama jer djeluje podražavajuće. Izvanredno djeluje protiv grčeva. Dobar je kod migrena, neuralgija, umora. Ako imate želučanih tegoba povezanih sa psihičkim stanjem svakako vam se preporučuje limun verbena.

Metvica je jedna od najpoznatijih biljaka svijeta. To je biljka višestrukih koristi i uporaba. Metvica jača organizam i vraća snagu svim organima, zato se posebno preporučuje djeci, starijima i rekonvalescentima. Iznad svega je korisna za živce i srce koje jača i smiruje zbog apastičnih svojstava. Djelotvorna je kod svih vrsta kašlja, neuralgije, nesanice, drhtavice, tjeskobe i sličnih tegoba. Preporučuje se i kod svih vrsta infekcija i probavnih problema.



Lipa je biljka poznata u narodu kao smirujuća. Međutim, ona je i pravi koncentrat vrijednih osobina. Djeluje kao tonik, antiseptično, sedativno. Za miran san nema ništa boljega od lipova čaja. Posebno se preporučuje nervoznim osobama, onima koji pate od kronične tjeskobe i nesanice, nemirnoj djeci i starijim ljudima koji loše spavaju. Blagotvorna je kod kašlja, glavobolje, astme te srčanih bolesti. Ako je uzimate redovito donijeti će vam mirne noći, odmorna jutra i dane bez napetosti.



Kamilica je vjerojatno najpopularniji čaj na našim prostorima jer čak i najveći neznalci znaju za njenu ljekovitost. Njeni su osušeni cvjetovi poznati po sedativnim svojstvima pa kamilica ima sposobnost smanjivanja anksioznosti, stresa i napetosti, što se demonstrira i u slabljenju mišićne napetosti i umirivanju tijela. Upravo iz tih razloga, čaj od kamilice poželjno je piti prije spavanja jer umanjuje nemir, uravnotežuje i utječe na miran san, što koristi osobama koje pate od nesanice.

I znanstvena istraživanja potvrđuju njeno umirujuće djelovanje. Da bi utvrdili njen anksiolitički potencijal ispitanicima s dijagnosticiranom anksioznošću prepisano je 220 – 1100 miligrama ekstrakta kamilice na dan. U usporedbi sa skupinom ispitanika koji nisu uzimali kamilicu osjetili su značajno poboljšanje i sveopći osjećaj dobrostanja.

Izvor „Moj herbar zdravlja“ – Maurice Mességué

Izvor: atma

KUĆNI PRIPRAVCI: Zašto gutati tablete kad ovih 10 domaćih lijekova također može pomoći?



U ormariću za lijekove uvijek treba imati flastere, zavoje i tablete za bolove. Međutim, nebrojeno je mnogo načina na koji si možete pomoći, prije no što posegnete za tabletama.

Evo 10 stvari koje pomažu, kada zaboli:

1. Votka za smrdljive noge

Neugodan miris nogu najjednostavnije je ukloniti s malo votke. Dovoljno je stopala prebrisati sa krpom koja je namočena u to alkoholno piće. Votka sadrži visoke postotke alkohola koji djeluje antiseptično i isušuje. Obrišete li noge u njoj, alkohol će ukloniti vlagu od koje žive gljivice i bakterije što uzrokuju loše mirise.

2. Zagrizi olovku



Pod stresom ili tjeskobni, nesvjesno grizemo. Time opterećujemo mišić čeljusti koji je povezan sa živcima koji reagiraju na bol, pa se ona potom pretvara u glavobolju. To se može lako izbjeći ako zagrizemo običnu olovku, čime se smanjuje pritisak na čeljust, a onda, uzročno-posljedično, i glavobolja u ionako teškoj situaciji.

3. Jogurt otklanja loš zadah

Kada je u pitanju jogurt, milijun je dobrih stvari koje ova namirnica čini našem organizmu. Osim što je zdrav, jogurt ublažava žgaravicu i uklanja neugodan zadah iz usta. Bakterijske kulture u jogurtu uništavaju plodno tlo na kojemu se razvijaju bakterije zaslužne za loše mirise u našim ustima. Ubacite šaku voća, i evo radosti i za okusne pupoljke.

3. Osvježivač daha




Vodica za ispiranje usta moćan je antiseptik i dobra je za plikove. Namočite vaticu i tri puta dnevno tapkate po plikovima. To činite dok plikovi u potpunosti ne nestanu.

4. Čaj od matičnjaka

Ovaj čaj ima antivirusna svojstva i odličan je u liječenju herpesa. Dovoljno je u šalicu dodati dvije žličice čaja, ostaviti da se ohladi pa njime namazati ranicu.



5. Sladić za žuljeve

Sadrži sastojke slične estrogenu koji omekšavaju kožu. Pomaže i kod kurjih očiju. Kremicu od sladića lako je napraviti. Sladić treba samljeti u prah, dodati smjesu bezmirisnoj kremici i to je to. Kremicom namazati tvrdu kožu na stopalima. Sladić možete dodati i u kupku za noge.

6. Loptica za tenis opušta noge

Ukoliko nemate žrtvu koja bi vam mogla, nakon napornog dana izmasirati stopala, upotrijebite lopticu za tenis. Skinite čarape, stanite na nju i trljajte. Ona će opustiti mišiće umornih stopala.

7. Maslinovo ulje dobro za bore i mrlje

Blagodati maslinovog ulja su mnogobrojne, a koristi se i u industriji kozmetike. Kod iritacija kože ublažava nastalu štetu i hrani našu kožu. Bogato je antioksidansima, pa je dobro je i za uklanjanje bora i smeđih mrlja.

8. Žlica šećera za štucanje

Samo malo šećera pod jezik dovoljno je da zaustavi štucanje. Vjeruje se kako šećer djeluje na živce koji šalju signale mišićima što utječu na dijafragmu koja je odgovorna za grčeve, a koji su krivci za štucanje.

9. Glazba za srce

Oko pola sata slušanja umirujuće glazbe smanjuje krvni tlak i pozitivno djeluje na rad srca, pokazala su istraživanja Sveučilišta u Firenci. Osobama sa visokim tlakom znanstvenici su puštali glazbu, što je pomoglo lijekovima, za snižavanje tlaka.

10. Limun i masline uklanjaju mučninu

Tanini u maslinama smanjuju lučenje sline, pa su pravi spas za one kojima vožnja u automobilu uzrokuje povraćanje. Prije polaska na put, pojedite nekoliko maslina, a mučninu djelotvorno smanjuje i cuclanje limuna. Jedenje jabuke prije puta, također se pokazalo djelotvornim.

Izvor: net.hr

Jela je ovu smjesu od datula 12 dana, evo šta je postigla! Nevjerovatno!



Datule mogu poboljšati probavni funkcije i pomoći u liječenju IBS, zatvor i druge probavne smetnje.

Nadalje, dokazano je da se može smanjiti rizik od raka debelog crijeva, i može se koristiti za liječenje hemoroida.



Datule su izvrstan izvor magnezija koji ima protuupalna svojstva i može olakšati bol i smanjiti otekline. Nadalje, magnezij nalaze u datuli također može smanjiti arterijski upala, smanjuje rizik od srčanih bolesti i drugih upalnih bolesti kao što Alzheimer`s, artritis itd
Redovita konzumacija ovog voća može pomoći da izgubite težinu.

Sve što vam je potrebno jeste pomiješati 5 datula sa 5 suhih šljiva i kašiku mljevenog lana.

Pojesti prije jela.

Koristiti 12 dana pa 12 odmoriti, efekat je brzo mršavljenje.

izvor: moja-kuhinja.org

Očistite vaše sinuse i oslobodite se začepljenog nosa u nekoliko minuta!



Vjerovali ili ne, nakon što pročitate ovaj članak biti ćete u mogućnosti da oslobodite vaše sinuse od dosadnog sekreta koji stalno curi iz nosa, tokom prehlade i dosta dugo poslije nje…

Uvjeravamo vas da već imate sve što vam je potrebno za ovaj postupak, jer radi se samo o vašem jeziku i palcu, te nekih 20-tak minuta vašeg vremena!

Začepljen nos

Najčešći zdravstveni problem kod sinusnih infekcija ili prehlade jeste začepljen nos, što se javlja kao simptom. Međutim ovi zdravstveni problemi mogu se javiti zbog raznih faktora, mogu se javiti zbog alergije, peludne groznice, ali kao i posljedica upale sinusa ili nosnih polipa.



Iritansi, bakterije ili virusi uzrokuju iritaciju sluznice u sinusnim šupljinama, a vaši nos stalno curi i stalno je začepljen gore, što uzrokuje poteškoće u disanju. Iako nosna začepljenja najčešće ne traju više od tjedan dana, vrlo su neugodna. U ovom članku objasnit ćemo kako da jednostavno oslobodite sinuse i riješite poteškoće sa disanjem u tren oka.

Postupak:

Postavite vrh jezika na najdalje dostupnu tačku nepceta u unutrašnjosti usne šupljine i lagano uprite prema gore. Zatim, postavite vaš palac između obrva i jako pritiskajte 20 sekundi, napravite pauzu od 20 sekundi. Nakon što ponovite ovaj proces nekoliko puta potaknut ćete sinuse da se počnu cijediti.




Objašnjenje:

Prema objašnjenju dr. Lise Destefano sa medicinskog univerziteta za osteopatiju u Mičigenu, ova tehnika uzrokuje pritisak na raonik, kost koja se pruža kroz nos. Pritiskanjem i trljanjem raonične kosti olabavljuje začepljenje, što omogućuje oslobađanje sinusa od sekreta.

Izvor: narodnilijek

Iscijedila je sok od rajčice i njime izliječila oboljenje za koje dajemo brdo para da ga se riješimo



Kada pore postaju začepljene sa prljavštinom, šminkom, mrtvim stanicama kože i drugih nečistoća, a žlijezda lojnica proizvodi previše prirodnog zaštitnog ulja kože, tada se ulje zarobljeni ispod kože, što uzrokuje bakterijsku infekciju koja rezultira akne.

Bolest za koju dajemo brdo para i kozmetičkih tremana za liječenje i opet ne uspijemo u tome.

Acne su uzrokovana stresom, hormonskom neravnotežom, lošom ishranom, lošom higijenom, i mnogim drugim čimbenicima, a obično se pojavljuje na licu, vratu, leđima i prsima.

Sa tako mnogo komercijalnih lijekova na raspolaganju, teško je odabrati onu pravu. Većina od njih su skupi i neučinkoviti, a oni izazvaju i neželjene nuspojave. Rajčica je, s druge strane, prirodna, pristupačna, učinkovita i efikasna kao lijek, kao i super-hrane koja pruža brojne druge zdravstvene beneficije, osim što uspješno liječi akne



Rajčica uravnotežuje kože pH razine.
Otvara pore i sprečava bakterije, prljavštinu, ulja i mrtve stanice kože da se začepe
Rajčica sadrži antioksidanse koji štite od slobodnih radikala koji uzrokuju akne.
Rajčicavrši popravke oštećenja kože na staničnoj razini, te smanjuje pojavu ožiljaka.
Prirodni kiseline u rajčice vraća prirodnu ravnotežu ulja u koži.
Rajčica vlaži kožu, ostavljajući je mekom i glatkom.
Rajčica sadrži vitamine A, C, K, E, B1, B2, B3 i B6, koji pomažu smanjiti pore i hrani kožu.
Rajčice također sadrže željezo, kalij i druge hranjive tvari koje podržavaju opće zdravlje, kao i zdravlje kože od nastajanja ožiljaka.

Kako koristiti rajčica kao tretman za akne

Uz dnevne potrošnje svježe rajčice i organskog soka od rajčice uz redovnu upotrebu ove maske uspješno ćete ih se riješiti.

1. rajčice maska

Stavite 1 paradajz u blender
Nanesite kaše na kožu i ostavite na 15-20 minuta.
Isperite hladnom vodom, oprati lice s blagim sredstvom za čišćenje kože, i osušite.
Ponovite dnevno.
Napomena: trljanje svježe rajčice na koži postiže iste rezultate.